Δευτέρα, 25-Ιαν-2021 10:18
Google: Απειλεί να κλείσει τη μηχανή αναζήτησης στην Αυστραλία εάν αναγκαστεί να πληρώνει τα ΜΜΕ για τις ειδήσεις τους

Του Robert Hart
Η Google έχει απειλήσει να απενεργοποιήσει τη λειτουργία αναζήτησής της στην Αυστραλία, ενώ η Facebook απείλησε να απαγορεύσει το περιεχόμενο ειδήσεων από την πλατφόρμα της, εάν η κυβέρνηση της χώρας δεν υποχωρήσει από τα σχέδιά της να υποχρεώσει τους τεχνολογικούς κολοσσούς να πληρώνουν τα μέσα ενημέρωσης για το περιεχόμενό τους, σε μια από τις πλέον δραματικές διαμάχες εν μέσω προσπαθειών σε όλο τον κόσμο να ρυθμιστεί το πλαίσιο υπό το οποίο λειτουργούν οι μεγάλες εταιρείες του τεχνολογικού κλάδου.
Ο εν λόγω νόμος θα απαιτούσε από τη Google και τη Facebook να διαπραγματευτούν με τοπικούς ειδησεογραφικούς οργανισμούς για το περιεχόμενό τους, με έναν εκπρόσωπο διορισμένο από την κυβέρνηση να παίρνει τις αποφάσεις εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία.
Η Mel Silva, διευθύνων σύμβουλος της Google Australia, δήλωσε ότι ο προτεινόμενος "κώδικας χρήσης περιεχομένου των μέσων ενημέρωσης" της Αυστραλίας είναι "μη εφαρμόσιμος" στην τρέχουσα μορφή του, υπονομεύει τη θεμελιώδη αρχή της "απεριόριστης σύνδεσης μεταξύ ιστότοπων" και συνιστά "μη διαχειρίσιμο οικονομικό και λειτουργικό κίνδυνο" για τη λειτουργία της Google στην Αυστραλία.
"Εάν αυτή η εκδοχή του κώδικα γινόταν νόμος, δεν θα μας έμενε καμία άλλη πραγματική επιλογή παρά να σταματήσουμε να κάνουμε διαθέσιμη τη μηχανή αναζήτησης της Google στην Αυστραλία", δήλωσε η Silva σε ακρόαση στη Γερουσία την Παρασκευή.
Οι Αυστραλοί γερουσιαστές δεν εντυπωσιάστηκαν από το τελεσίγραφο του τεχνολογικού κολοσσού, κατηγορώντας τον για εκβιασμό και εκφοβισμό.
"Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: η Αυστραλία θέτει τους κανόνες για πράγματα που μπορείτε να κάνετε στην Αυστραλία", δήλωσε ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον εκείνη την ημέρα. "Οι άνθρωποι που θέλουν να εργαστούν υπό αυτό το πλαίσιο στην Αυστραλία είναι πολύ ευπρόσδεκτοι", είπε, προσθέτοντας: "Αλλά δεν ανταποκρινόμαστε σε απειλές".
Ο κώδικας, σχεδιασμένος για να βοηθήσει την τοπική βιομηχανία μέσων μαζικής ενημέρωσης, η οποία κατηγορεί τις μεγάλες πλατφόρμες ότι επωφελούνται από το προϊόν της χωρίς να πληρώνουν για αυτό, αναπτύχθηκε από την Αυστραλιανή Επιτροπή Ανταγωνισμού και Καταναλωτών (ACCC), μετά τη διακοπή των συνομιλιών μεταξύ της ίδιας και των τεχνολογικών εταιρειών.
Εάν κυρωθεί σε νόμο, εταιρείες όπως η Google και η Facebook θα υποχρεωθούν να διαπραγματευτούν και να μοιράζονται τα έσοδα που θα προέρχονται από το περιεχόμενο ειδήσεων, με τους εκδότες. Η Facebook και η Google, οι οποίες βρίσκονται στο επίκεντρο της υπόθεσης, υποστηρίζουν ότι τα πρακτορεία ειδήσεων ήδη επωφελούνται από τις παραπομπές και τα κλικ μέσα από τις πλατφόρμες τους.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσπάθησε να παρέμβει εκ μέρους των τεχνολογικών "γιγάντων", προτρέποντας την αυστραλιανή κυβέρνηση να εργαστεί για την ανάπτυξη ενός "εθελοντικού κώδικα", προσθέτοντας ότι ο κώδικας στοχοποιεί αδίκως δύο αμερικανικές εταιρείες, "προκαλώντας τους ξεκάθαρη βλάβη".
"[Ο κώδικας] θα αποτελούσε μια κακή έκβαση όχι μόνο για εμάς, αλλά και για τον αυστραλιανό λαό, την πολυμορφία των μέσων ενημέρωσης και τις μικρές επιχειρήσεις οι οποίες χρησιμοποιούν τη μηχανή αναζήτησης της Google", δήλωσε η Silva.
Η Google συμφώνησε να πληρώνει τους Γάλλους εκδότες για τις ειδήσεις τους την Πέμπτη, αφού οι ρυθμιστικές αρχές της χώρας εξέδωσαν πέρσι απόφαση που την υποχρέωνε να το κάνει. Η Google ανακοίνωσε ότι θα διαπραγματευτεί μεμονωμένες άδειες με μέλη μιας "ομάδας πίεσης" εταιρειών του κλάδου μέσων ενημέρωσης, μετά από μήνες διαπραγματεύσεων.
Από τους Ρ. Χέιστινγκς (Netflix) και Έρ. Γιούαν (Zoom) έως τον Άλ.Μπουρλά (Pfizer) και την Πατνάμ (Mirror).
Μέσα σε 6 μήνες άντλησε $160 εκατ. και εισήλθε στις τάξεις των "μονόκερων".
Tα ομόλογα, ειδικά τα κρατικά, πιθανότατα θα υποφέρουν.
Πώς με τα ταπεινά τους σανδάλια διέσχισαν τον δρόμο ως το κλαμπ τον δισεκατομμυριούχων.
Ποντάρουν στη αναγνωρισιμότητά τους προκειμένου να βγάλουν τα προ το ζην και να "αυγατίσουν" την περιουσία τους.
Κίνδυνος για μεταδοτικές μεταλλάξεις.
Πόσο κερδισμένοι βγήκαν Clooney, Jenner, Rihanna όταν πούλησαν τα μερίδιά τους σε μεγάλες εταιρείες.
Οι αναλυτές προβληματίζονται από αυτήν την "τρελή" αναστροφή της μετοχής.
Η πλατφόρμα που κάνει θραύση μεταξύ των εφήβων και τους "ανταμείβει" με εκατ. δολάρια.
Οι αναλυτές φοβούνται ότι η απόδοση της μετοχής θα μπορούσε να "μιμείται" την ακραία μεταβλητότητα του bitcoin.
Mια κίνηση που φαντάζει εξαιρετική εν όψει των εορτασμών που αναμένονται στη μετά πανδημίας εποχή.
Και με δικαστική "βούλα" χάνει τα χρήματα που μεταβίβασε... κατά λάθος σε δανειστές της Revlon.
Η Boeing συνέστησε τις αεροπορικές εταιρείες να κρατήσουν στο έδαφος τα αεροσκάφη τύπου 777 που είναι εξοπλισμένα με έναν συγκεκριμένο τύπο μηχανής μια μέρα μετά την αναγκαστική προσγείωση ενός...
Ο Μασκ δημιούργησε τους δικούς του αντιπάλους, που ήδη αξίζουν δισ. δολάρια.
Η τιμή του bitcoin αυξήθηκε 9% το Σάββατο, φτάνοντας τα 57.350 δολάρια.
Τα περιουσιακά στοιχεία για τα οποία ενδεχομένως να αντιδικήσουν.