Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 19-Ιαν-2021 08:22

  Πόσo θα κοστίσουν στον Τραμπ οι ταραχές στο Καπιτώλιο

  Πόσo θα κοστίσουν στον Τραμπ οι ταραχές στο Καπιτώλιο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Dan Alexander

  Οι τελευταίες 12 ημέρες ήταν κακές για τον Οργανισμό Τραμπ - αν και δεν αναμένεται να τον παραλύσουν. Αρχικά είδαμε το Shopify να διακόπτει την επιχείρηση ηλεκτρονικού εμπορίου του προέδρου η οποία του απέφερε περίπου 931.000 δολάρια ετησίως. 

  Στη συνέχεια, η επαγγελματική ένωση παικτών γκολφ ανακοίνωσε ότι μεταφέρει το πρωτάθλημα PGA 2022. Αν συμβεί κάτι τέτοιο μπορεί να κοστίσει στον Τραμπ ένα εκατομμύριο δολάρια σε πωλήσεις ετησίως. Τέλος, η πόλη της Νέας Υόρκης δήλωσε ότι θα ακυρώσει τις συμβάσεις του προέδρου, οι οποίες του δίνουν έσοδα περίπου 18 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Όλα τα παραπάνω ποσά δεν αρκούν για να αποσταθεροποιήσουν μια αυτοκρατορία που συγκεντρώνει περίπου 600 εκατομμύρια δολάρια.

  Ωστόσο, η ζημιά ενδεχομένως απλώς να μην έχει γίνει ακόμα. Την Τετάρτη, δύο ενοικιαστές του Trump, η TB Alliance και οι Girl Scouts of Greater New York, δήλωσαν ότι αναζητούν τρόπους να φύγουν από τον ουρανοξύστη του προέδρου στη Wall Street. Εάν όμως περισσότεροι μισθωτές ακολουθήσουν το παράδειγμά τους, είτε ξενοικιάζοντας τους χώρους που έχουν μισθώσει, είτε επιλέγοντας να μην παρατείνουν τις συμβάσεις τους όταν αυτές λήξουν, πιθανώς θα υπάρξουν οικονομικά προβλήματα που θα ταρακουνήσουν πολύ τον Τραμπ.

  Οι εμπορικές εκμεταλλεύσεις που κατέχει ο Τραμπ σε ακίνητα του δίνουν σε ενοίκια 191 εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Και δεδομένου ότι ένα υψηλό ποσοστό αυτού του ενοικίου μετατρέπεται σε κέρδος, αυτά τα περιουσιακά στοιχεία αποτελούν περίπου το 59% της περιουσίας των 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων του προέδρου. Αν θέλουμε να κατανοήσουμε την επίδραση των προβλημάτων στα οικονομικά του Τραμπ, με άλλα λόγια, πρέπει να γνωρίζουμε τον αντίκτυπο στις εμπορικές εκμεταλλεύσεις του.

  Έχοντας αυτό κατά νου, το Forbes προσέγγισε τους περίπου 140 ενοικιαστές του Τραμπ για να δει αν σκοπεύουν να μείνουν στα κτίρια του προέδρου. Πολύ λίγοι από αυτούς ήθελαν να απαντήσουν. Περίπου 120 δεν απάντησαν καθόλου. Μισή ντουζίνα περίπου απάντησαν, αλλά δεν ανέφεραν λεπτομερώς τα σχέδιά τους. Περίπου 10 αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Μόνο τρεις εταιρείες - η Neuberger Berman, η Santander και μια ιαπωνική επιχείρηση που ονομάζεται KNT-CT Holdings - ήταν πρόθυμες να πουν ότι δεν σχεδιάζουν να αλλάξουν τις συμβάσεις μίσθωσης. Οι τρεις αυτές εταιρείες ενοικιάζουν χώρους στο Avenue of the Americas, όπου ο Τραμπ κατέχει μερίδιο 30% μαζί με την Vornado Realty Trust, η οποία διαχειρίζεται το κτίριο.

  Το να εγκαταλείψει κάποιος το κτίριο πριν τη λήξη της σύμβασης ενοικίασης μπορεί να είναι δαπανηρό. 

  Για παράδειγμα ένα ενημερωτικό δελτίο του 2015 εξηγεί ότι η Walgreens Boots Alliance θα μπορούσε να τερματίσει μια μίσθωση στη 40 Wall Street νωρίτερα - για να συμβεί αυτό πρέπει να πληρώσει 2,9 εκατομμύρια δολάρια, που ισοδυναμεί με σχεδόν δύο χρόνια ενοικίου. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ορισμένες εταιρείες καταδικάσαν τον πρόεδρο, αλλά πήραν το χρόνο τους ώστε να δουν τι θα κάνουν με τις μισθώσεις τους. Η κτηματομεσιτική εταιρεία Cushman & Wakefield, για παράδειγμα, δήλωσε στην Washington Post ότι "έχει πάρει την απόφαση να μην συνεργαστεί πλέον με τον Οργανισμό Τραμπ". Είναι σαφές ότι δεν πρόκειται να ενοικιάσουν τις υπηρεσίες ακινήτων τους στον Οργανισμό Trump, αλλά η εταιρεία θα παραμείνει μέσα στο Avenue of the Americas, όπου επί του παρόντος πληρώνουν περίπου 16,2 εκατομμύρια δολάρια ενοίκιο ετησίως, εκ των οποίων 4,8 εκατομμύρια δολάρια τα οποία λαμβάνει ο Τραμπ; Οι εκπρόσωποι της εταιρείας δεν θα ήθελαν να συμβεί κάτι τέτοιο.

  Η Hadassah, μια οργάνωση που υποστηρίζει τις Εβραίες, εξέδωσε μια ανακοίνωση την ημέρα των ταραχών στο Καπιτώλιο. "Η εγκληματική συμπεριφορά και τα γεγονότα εκείνου του απογεύματος είναι αποτρόπαια, όπως και η απόπειρα διαταραχής της δημοκρατίας με υποκίνηση βίας", ανέφερε. "Ως Εβραίοι, γνωρίζουμε τη δύναμη των λέξεων και απαιτούμε από τους εκλεγμένους ηγέτες μας να είναι ευγενικοί". Με το μήνυμα αυτό καταδίκασαν τον Τραμπ, ο οποίος για μήνες έλεγε ψέματα για το αποτέλεσμα των εκλογών. Τυχαίνει όμως να έχει στην κατοχή του τα γραφεία της Hadassah στη 40 Wall Street. Οι εκπρόσωποι αυτού του οργανισμού επίσης δεν απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τη μίσθωσή τους, η οποία κοστίζει 1,6 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.

  Αρκετές μεγάλες εταιρείες επανεκτίμησαν τις πολιτικές τους δωρεές μετά τις ταραχές του Καπιτωλίου, συμπεριλαμβανομένων των Bank of America, της Goldman Sachs, της Microsoft, της JPMorgan Chase, της Morgan Stanley και της Blue Cross Blue Shield. Όλοι τους είναι ενοικιαστές του Trump και του δίνουν ενοίκια αξίας 14 εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Κανείς δεν γνωρίζει αν σκοπεύουν να κάνουν αλλαγές στις μισθώσεις τους.

  Η σιγή γεννά ερωτήματα σχετικά με το μέλλον των επιχειρήσεων του Trump. Τα περισσότερα από τα εκτιμώμενα εμπορικά ενοίκια των 191 εκατομμυρίων δολαρίων συνδέονται με μισθώσεις που θα οφείλονται μετά το 2023, όταν μπορεί όλα να έχουν ξεχαστεί. Ωστόσο, ορισμένες από τις εταιρείες που έχουν εκφράσει δημόσια την ανησυχία τους, μετά τις ταραχές του Καπιτωλίου, έχουν συμφωνίες που λήγουν νωρίτερα - τουλάχιστον, υποθέτοντας ότι δεν έχουν ανανεώσει πρόσφατα τα συμβόλαιά τους. Από το 2019, το Forbes έχει στην κατοχή του έγγραφα που περιγράφουν πολλές από τις συμβάσεις ενοικίασης του Trump. Οι συμβάσεις της Goldman και της JPMorgan Chase λήγουν το 2021. Της Morgan Stanley και της Microsoft λήγουν το 2023. Τα ενοίκια της Bank of America και της Cushman & Wakefield είναι "κλειδωμένα" μέχρι το 2025.

  Υπάρχει επίσης το ερώτημα για το πώς οι ταραχές θα επηρεάσουν την ικανότητα του Trump να προσελκύσει νέους μισθωτές. Ένας από τους σημαντικότερους μισθωτές του προέδρου είναι η Nike, η οποία δίνει περίπου 13 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για ένα κτήριο στην 6 East 57th Street της Νέας Υόρκης. Η Nike μετακόμισε από το κτίριο πριν από λίγα χρόνια και έχει υπενοικιάσει τον χώρο στη Tiffany, η οποία πιθανότατα θα αποχωρήσει το 2022.

  Αυτό σημαίνει ότι ο πρόεδρος μπορεί σύντομα να ψάχνει νέο ενοικιαστή που θα καταβάλει το ενοίκιο αρκετών εκατομμυρίων - με ό,τι επιπλοκές μπορεί αυτό να επιφέρει.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  07:42 01/03

  Ο Γκέιτς προειδοποιεί ότι για την επιστροφή στην κανονικότητα μετά την πανδημία μπορεί να χρειαστεί όλο το 2022

  Κίνδυνος για μεταδοτικές μεταλλάξεις κυρίως επειδή τα εμβόλια μέχρι τώρα πηγαίνουν σε "πλούσιες χώρες", ανέφερε.

  08:14 28/02

  Πόσα κέρδισε ο Jay-Z από την πώληση του 50% της σαμπάνιας του στην LVMH

  Πόσο κερδισμένοι βγήκαν Clooney, Jenner, Rihanna όταν πούλησαν τα μερίδιά τους σε μεγάλες εταιρείες.

  08:13 26/02

  Η ασυνήθιστη "αναζωπύρωση" της GameStop έκανε και πάλι τον συνιδρυτή της Chewy -για λίγο- δισεκατομμυριούχο

  Οι αναλυτές προβληματίζονται από αυτήν την "τρελή" αναστροφή της μετοχής.

  08:10 25/02

  Η "εθιστική" Roblox του David Baszucki που κοντράρει στα ίσα το YouTube στο κοινό της "Γενιάς Ζ"

  Η πλατφόρμα που κάνει θραύση μεταξύ των εφήβων και τους "ανταμείβει" με εκατ. δολάρια.

  07:56 24/02

  Η Tesla έχασε $170 δισ. κεφαλαιοποίηση μετά την επένδυση στο bitcoin

  Οι αναλυτές φοβούνται ότι η απόδοση της μετοχής θα μπορούσε να "μιμείται" την ακραία μεταβλητότητα του bitcoin.

  08:30 23/02

  Ο Αρνό εξαγοράζει το 50% της σαμπάνιας Armand de Brignac του Jay-Z  - Γιατί οι "φυσαλίδες" είναι καλή επένδυση

  Mια κίνηση που φαντάζει εξαιρετική εν όψει των εορτασμών που αναμένονται στη μετά πανδημίας εποχή.

  13:54 22/02

  Citigroup: Η μεγαλύτερη γκάφα στην τραπεζική ιστορία θα της κοστίσει 500 εκατ. δολ.

  Και με δικαστική "βούλα" χάνει τα χρήματα που μεταβίβασε... κατά λάθος σε δανειστές της Revlon.

  12:49 22/02

  Kαθηλωμένα στο έδαφος τα αεροσκάφη Boeing 777 μετά από βλάβη σε κινητήρα κατά της διάρκεια πτήσης

  Η Boeing συνέστησε τις αεροπορικές εταιρείες να κρατήσουν στο έδαφος τα αεροσκάφη τύπου 777 που είναι εξοπλισμένα με έναν συγκεκριμένο τύπο μηχανής μια μέρα μετά την αναγκαστική προσγείωση ενός...

  07:57 22/02

  Η "μαφία της Tesla": Πρώην εργαζόμενοι του Μασκ συναγωνίζονται ποιος θα γίνει ο κύριος αντίπαλός του

  Ο Μασκ δημιούργησε τους δικούς του αντιπάλους, που ήδη αξίζουν δισ. δολάρια.

  08:03 21/02

  Πάτησαν γκάζι το bitcoin και η αγορά κρυπτονομισμάτων

  Η τιμή του bitcoin αυξήθηκε 9% το Σάββατο, φτάνοντας τα 57.350 δολάρια.

  10:10 20/02

  Η Κιμ Καρντάσιαν υπέβαλε αίτηση διαζυγίου από τον Κάνιε Γουέστ - Πόσα χρήματα διακυβεύονται

  Τα περιουσιακά στοιχεία για τα οποία ενδεχομένως να αντιδικήσουν.

  07:47 19/02

  Η Ελλάδα απευθύνει πρόσκληση σε μεγιστάνες με τον νέο νόμο για τα Family Offices

  Προσφέρει φορολογικά κίνητρα για τη δημιουργία εταιρειών ειδικού σκοπού διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας με απώτερο στόχο αυτές να συμβάλλουν στην ευημερία του τόπου.

  18:15 18/02

  Η BlackRock, με υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία $8,7 τρισ., στρέφει το βλέμμα της στο Bitcoin

  Πρόκειται για την τελευταία περίπτωση ενός μεγάλου χρηματοοικονομικού παίκτη που δείχνει ενδιαφέρον στα ψηφιακά νομίσματα.

  12:12 18/02

  M. Burry: Ο ιδιοφυής hedge funder που προκάλεσε το άλμα 4.000% της GameStop, πούλησε πριν το ράλι λόγω Reddit

  Το ράλι της GameStop θα μπορούσε να του αποφέρει έως και 1,5 δισ. δολ., στο αποκορύφωμά του.

  08:42 17/02

  Οι εκατομμυριούχοι του GameStop: Eρασιτέχνες traders που κέρδισαν το πιο τρελό επενδυτικό στοίχημα

  Μέσα σε αυτό το χάος που επέφερε το πανδαιμόνιο γύρω από τη μετοχή της GameStop, ορισμένοι κατάφεραν να γίνουν εκατομμυριούχοι εν ριπή οφθαλμού.

  07:51 16/02

  Πώς θα λύσουμε το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής: Οι δύο αριθμοί που ο Γκέιτς θέλει να μάθουμε

  Ο Γκέιτς έχει σχέδιο για να σώσει τον πλανήτη από την καταστροφική κλιματική αλλαγή. Πού επενδύει ο ίδιος και γιατί;