Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 17-Ιαν-2021 11:00

  Μπορούμε να σώσουμε τα social media; Ναι, γιατί δεν έχουμε άλλη επιλογή

  social-media
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Ryan Holmes

  Ακόμη ένας γύρος εκλογών. Ακόμη μία κρίση. Για ακόμη μια φορά τα social media βρίσκονται στο επίκεντρο της συζήτησης.

  Οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016 χαρακτηρίστηκαν από συνεχείς και εξαντλητικά τεκμηριωμένες παρεμβάσεις από τη Ρωσία στο Facebook. Οι εκλογές του 2020 απέφυγαν σε μεγάλο βαθμό αυτά τα ζητήματα, αλλά άνοιξαν ένα νέο κεφάλαιο προκλήσεων για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς η εγχώρια εξάπλωση παραπληροφόρησης και χαλκευμένων ειδήσεων απείλησε να διαβρώσει την πίστη στην ίδια την εκλογική-δημοκρατική διαδικασία. Τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο ήταν, κατά κάποιον τρόπο, το τραγικό αποκορύφωμα αυτής της επιρροής που ασκούν τα social media στην αμερικανική κοινή γνώμη.

  Από τότε είδαμε κάποιες πλατφόρμες να αναστέλλουν ή να απαγορεύουν οριστικά τους λογαριασμούς του Αμερικανού Προέδρου. Εν τω μεταξύ, οι ανησυχίες ότι δίκτυα όπως το Twitter και το Facebook ήταν, προηγουμένως, πολύ ανεκτικά στο να διαχειριστούν και να περιορίσουν μηνύματα μίσους και τον διχαστικό λόγο, έχουν αντικατασταθεί από ανησυχίες ότι τώρα είναι πολύ περιοριστικά. Με τους οπαδούς και των δύο απόψεων να συμμετέχουν στο ντιμπέιτ με πολύ ισχυρά και παθιασμένα επιχειρήματα, το ουσιαστικό ερώτημα παραμένει: Ποιο είναι το μέλλον των social media;

  Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι πως τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης δεν πρόκειται να εξαφανιστούν. Πρέπει, όμως, να βρούμε τρόπους να βοηθήσουμε αυτή την τεχνολογία να εξυπηρετεί τα συμφέροντά μας και το κοινό καλό, αντί να το αντιμάχεται. Η αλήθεια είναι πως το καθήκον των κοινωνικών δικτύων δεν είναι αμελητέο: Πρέπει να συντονίζουν συζητήσεις αποτρέποντας τον φανατισμό, να επιτρέπουν την ελεύθερη έκφραση και την ανταλλαγή απόψεων χωρίς την προώθηση του ψεύδους και του συγκεκαλυμμένου μίσους. Σε αυτό το μείγμα αν προσθέσουμε το κέρδος, την πολιτική ίντριγκα και την κρίση που προκάλεσε η πανδημία, θα κατανοήσουμε πολύ εύκολα το δύσκολο έργο που αντιμετωπίζουν οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

  Τελικά, η επίτευξη της σωστής λειτουργίας των social media είναι καθήκον και αποτέλεσμα της συλλογικής εργασίας όλων των μερών της κοινωνίας.

  Απαιτεί επίσης κάτι που μπορεί να λείπει σήμερα: προοπτική.

  Τα social media στο ιστορικό πλαίσιο

  Η απλή αλήθεια είναι ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι η πρώτη τεχνολογία επικοινωνίας που συνάρπασε τον πλανήτη και τους ανθρώπους με τις πιθανές εφαρμογές της, προτού επηρεάσει και ανατρέψει σχέσεις και νοοτροπίες, με τρόπο που δεν είχαμε προβλέψει και δεν περιμέναμε. Πράγματι, θα μπορούσατε να υποστηρίξετε ότι κάθε νέο μέσο επικοινωνίας έχει ακολουθήσει αυτήν ακριβώς την πορεία.

  Ο Adam Mosseri, επικεφαλής του Instagram, μιλώντας στους New York Times, ανέφερε: "Ένα νέο μέσο προκαλεί στην αρχή ευφορία, η οποία μετά γίνεται υστερία και στη συνέχεια, ελπίζουμε, να επέλθει κάποια ισορροπία. Συνέβη με το ραδιόφωνο. Συνέβη και με την τηλεόραση. Αυτό θα συμβεί και με τα social media".

  Ενώπιον προκλήσεων είχε βρεθεί και το ραδιόφωνο στις ΗΠΑ. Λίγα χρόνια μετά τη λειτουργία του πρώτου σταθμού στη χώρα (20 Νοεμβρίου 1920), η πεντηκοστιανή κήρυκας και ιδρύτρια της Διεθνούς Εκκλησίας του Τετραγωνικού Ευαγγελίου άνοιξε τον δικό της σταθμό, μεταδίδοντας μηνύματα που διαχώριζαν τους ανθρώπους σε "αμαρτωλούς" και "δίκαιους", σπέρνοντας τον διχασμό και τον φανατισμό.

  Τρία χρόνια, όμως, μετά τη McPherson, ο 30ός Πρόεδρος των ΗΠΑ, Calvin Coolidge, υπέγραψε τον Νόμο για το Ραδιόφωνο (Radio Act) του 1927. Με αυτήν τη ρυθμιστική κίνηση, οι ραδιοφωνικοί σταθμοί δεσμεύονταν και υποχρεώνονταν να μεταδίδουν περιεχόμενο σύμφωνο "προς το δημόσιο συμφέρον και τις ανάγκες της κοινής γνώμης". Σύντομα δημιουργήθηκε ένα εποπτικό όργανο που ονομάζεται Federal Radio Commission και επιβλέπει τη λειτουργία και τα μηνύματα των ραδιοφωνικών σταθμών.

  Το ραδιόφωνο, φυσικά, συνεχίζει να εξελίσσεται, με νέες προσπάθειες επίβλεψης που δημιουργούν νέες προκλήσεις και απαιτούν περαιτέρω αλλαγές και συμβιβασμούς. Αλλά με την πάροδο του χρόνου, το ραδιόφωνο μετατράπηκε από έναν άναρχο χώρο επικοινωνίας όπου οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς μπορούσαν να πουν ή να κάνουν οτιδήποτε, ανεξάρτητα από το πόσο προσβλητικό ήταν το μήνυμά τους, σε μια καλά ρυθμιζόμενη οντότητα και ένα κοινωνικό αγαθό που πιθανότατα θα είναι μαζί μας, σε αυτήν ή κάποια άλλη μορφή, για πάντα.

  Το δίλημμα των social media

  Τι μπορούμε λοιπόν να μάθουμε από τις ταραχώδεις πρώτες μέρες του ραδιοφώνου και να εφαρμόσουμε αυτήν τη γνώση στην (ψηφιακή) εποχή μας; Φυσικά, κάθε τεχνολογική επανάσταση φέρει μια ιδιαίτερη δυναμική. Η επιλογή που έχουμε δεν είναι να αποστραφούμε ή να αγκαλιάσουμε καινοτομίες όπως τα κοινωνικά μέσα. Αντίθετα, προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η προθυμία να εμπλακούμε στο ακατάστατο και μερικές φορές τρομακτικό καθήκον της διαμόρφωσης της καινοτομίας για να εξυπηρετεί τις ανάγκες μας. Και αυτή η ευθύνη εκτείνεται πέραν των μεμονωμένων εταιρειών που διαχειρίζονται την τεχνολογία και τις πλατφόρμες. Αφορά την κυβέρνηση, τους πολίτες, την επιχειρηματική κοινότητα και τις ομάδες - εν ολίγοις, αφορά όλους μας.

  Πρόσφατα ο CEO του Twitter, Jack Dorsey, στην κατάθεσή του ενώπιον του Κογκρέσου, συνόψισε το δίλημμα που αντιμετωπίζουν τα social media. "Αντιμετωπίζουμε κάτι που μοιάζει ακατόρθωτο. Είμαστε υποχρεωμένοι να διασφαλίσουμε την ποιότητα του δημόσιου διαλόγου, αλλά την ίδια στιγμή να επιτρέπουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να συμμετέχουν σε αυτόν τον διάλογο".

  Παρά το μέγεθος της πρόκλησης, ο Dorsey προσέφερε συγκεκριμένες βελτιωτικές προτάσεις: να υποστηρίξουμε το αίτημα για αλγοριθμική διαφάνεια, ώστε οι χρήστες να γνωρίζουν τι εμφανίζεται στις ροές τους και γιατί - να απαιτήσουμε σαφήνεια σχετικά με τις διαδικασίες εποπτείας, ώστε οι λογαριασμοί να μπορούν να ανασταλούν γρήγορα και δίκαια - να προχωρήσει η αναθεώρηση του Section 230 της αμερικανικής νομοθεσίας για το διαδίκτυο, που από καιρό προστατεύει τις κοινωνικές πλατφόρμες από την ευθύνη για αυτό που δημοσιεύουν. Ενώ αυτά τα βήματα δεν θα είναι ούτε εύκολα ούτε πανάκεια, αντιπροσωπεύουν πραγματική πρόοδο.

  Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να παραβλέψω τα πολλά λάθη και ατοπήματα των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο τα οφέλη τους είναι πάρα πολύ σημαντικά και ολοφάνερα. Από την επικοινωνία φίλων, συγγενών και συνεργατών ως το γεγονός ότι αποτελούν ένα μέσο για να ακουστούν φωνές που υπό άλλες συνθήκες δεν θα ακούγονταν (όπως συνέβη με τη δολοφονία του George Floyd).

  Πώς μπορούμε λοιπόν να ανακτήσουμε την προοπτική; Πώς θα παραμείνουμε εστιασμένοι στον στόχο μας καθώς αντιμετωπίζουμε το τεράστιο καθήκον της εξέλιξης και της μεταρρύθμισης ενός καναλιού επικοινωνίας που έχει μεταμορφώσει τον κόσμο σε διάστημα μίας δεκαετίας περίπου;

  Υπομονή. Προοπτική. Και, πάνω απ' όλα, ρεαλισμός. Μπορούμε να σώσουμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Ναι, απολύτως. Στην πραγματικότητα, δεν έχουμε άλλη επιλογή. Ο δρόμος προς τα εμπρός έγκειται στο να συνεργαστούμε όλοι για να κάνουμε το δύσκολο έργο της διαμόρφωσης μιας πολλά υποσχόμενης τεχνολογίας που θα εξυπηρετεί τις συλλογικές μας ανάγκες. Και η ιστορία έδειξε ότι είμαστε έτοιμοι και για αυτή την πρόκληση.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:30 02/03

  Πόσο αξίζουν ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ; Παραδόξως, όχι και τόσα πολλά

  Ποντάρουν στη αναγνωρισιμότητά τους προκειμένου να βγάλουν τα προ το ζην και να "αυγατίσουν" την περιουσία τους.

  08:14 28/02

  Πόσα κέρδισε ο Jay-Z από την πώληση του 50% της σαμπάνιας του στην LVMH

  Πόσο κερδισμένοι βγήκαν Clooney, Jenner, Rihanna όταν πούλησαν τα μερίδιά τους σε μεγάλες εταιρείες.

  08:13 26/02

  Η ασυνήθιστη "αναζωπύρωση" της GameStop έκανε και πάλι τον συνιδρυτή της Chewy -για λίγο- δισεκατομμυριούχο

  Οι αναλυτές προβληματίζονται από αυτήν την "τρελή" αναστροφή της μετοχής.

  08:10 25/02

  Η "εθιστική" Roblox του David Baszucki που κοντράρει στα ίσα το YouTube στο κοινό της "Γενιάς Ζ"

  Η πλατφόρμα που κάνει θραύση μεταξύ των εφήβων και τους "ανταμείβει" με εκατ. δολάρια.

  07:56 24/02

  Η Tesla έχασε $170 δισ. κεφαλαιοποίηση μετά την επένδυση στο bitcoin

  Οι αναλυτές φοβούνται ότι η απόδοση της μετοχής θα μπορούσε να "μιμείται" την ακραία μεταβλητότητα του bitcoin.

  08:30 23/02

  Ο Αρνό εξαγοράζει το 50% της σαμπάνιας Armand de Brignac του Jay-Z  - Γιατί οι "φυσαλίδες" είναι καλή επένδυση

  Mια κίνηση που φαντάζει εξαιρετική εν όψει των εορτασμών που αναμένονται στη μετά πανδημίας εποχή.

  13:54 22/02

  Citigroup: Η μεγαλύτερη γκάφα στην τραπεζική ιστορία θα της κοστίσει 500 εκατ. δολ.

  Και με δικαστική "βούλα" χάνει τα χρήματα που μεταβίβασε... κατά λάθος σε δανειστές της Revlon.

  12:49 22/02

  Kαθηλωμένα στο έδαφος τα αεροσκάφη Boeing 777 μετά από βλάβη σε κινητήρα κατά της διάρκεια πτήσης

  Η Boeing συνέστησε τις αεροπορικές εταιρείες να κρατήσουν στο έδαφος τα αεροσκάφη τύπου 777 που είναι εξοπλισμένα με έναν συγκεκριμένο τύπο μηχανής μια μέρα μετά την αναγκαστική προσγείωση ενός...

  07:57 22/02

  Η "μαφία της Tesla": Πρώην εργαζόμενοι του Μασκ συναγωνίζονται ποιος θα γίνει ο κύριος αντίπαλός του

  Ο Μασκ δημιούργησε τους δικούς του αντιπάλους, που ήδη αξίζουν δισ. δολάρια.

  08:03 21/02

  Πάτησαν γκάζι το bitcoin και η αγορά κρυπτονομισμάτων

  Η τιμή του bitcoin αυξήθηκε 9% το Σάββατο, φτάνοντας τα 57.350 δολάρια.

  10:10 20/02

  Η Κιμ Καρντάσιαν υπέβαλε αίτηση διαζυγίου από τον Κάνιε Γουέστ - Πόσα χρήματα διακυβεύονται

  Τα περιουσιακά στοιχεία για τα οποία ενδεχομένως να αντιδικήσουν.

  07:47 19/02

  Η Ελλάδα απευθύνει πρόσκληση σε μεγιστάνες με τον νέο νόμο για τα Family Offices

  Προσφέρει φορολογικά κίνητρα για τη δημιουργία εταιρειών ειδικού σκοπού διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας με απώτερο στόχο αυτές να συμβάλλουν στην ευημερία του τόπου.

  18:15 18/02

  Η BlackRock, με υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία $8,7 τρισ., στρέφει το βλέμμα της στο Bitcoin

  Πρόκειται για την τελευταία περίπτωση ενός μεγάλου χρηματοοικονομικού παίκτη που δείχνει ενδιαφέρον στα ψηφιακά νομίσματα.

  12:12 18/02

  M. Burry: Ο ιδιοφυής hedge funder που προκάλεσε το άλμα 4.000% της GameStop, πούλησε πριν το ράλι λόγω Reddit

  Το ράλι της GameStop θα μπορούσε να του αποφέρει έως και 1,5 δισ. δολ., στο αποκορύφωμά του.

  08:42 17/02

  Οι εκατομμυριούχοι του GameStop: Eρασιτέχνες traders που κέρδισαν το πιο τρελό επενδυτικό στοίχημα

  Μέσα σε αυτό το χάος που επέφερε το πανδαιμόνιο γύρω από τη μετοχή της GameStop, ορισμένοι κατάφεραν να γίνουν εκατομμυριούχοι εν ριπή οφθαλμού.