Πέμπτη, 14-Ιαν-2021 18:41
Η Carlyle προειδοποιεί: Μην περιμένετε "ιλιγγιώδη" ανάκαμψη το 2021 με μόνο όχημα το εμβόλιο

Της Eliza Haverstock
Ο όμιλος Carlyle έχει ένα μήνυμα για τους ανήσυχους επενδυτές: μην ανησυχείτε για πιθανή αύξηση των επιτοκίων από πλευράς Federal Reserve.
Μολονότι η αγορά αποδίδει καλύτερα απ’ όσο ανέμενε η κεντρική ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, όταν μείωνε τα επιτόκια σχεδόν στο 0% στην αρχή της πανδημίας, υποσχόμενη να τα κρατήσει εκεί για όσο διάστημα είναι απαραίτητο, δεν μοιάζει πιθανή μια ξαφνική στροφή στην πολιτική της, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση από τον κολοσσό των ιδιωτικών επιχειρηματικών κεφαλαίων ο οποίος εδρεύει στην πρωτεύουσα Ουάσινγκτον και διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους περίπου 230 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Οι ανησυχίες σχετικά με μια αλλαγή στην πολιτική της Fed είναι λογικές, ωστόσο "εκεί όπου είναι πιθανό να εκδηλωθούν είναι η συναλλαγματική ισοτιμία, σε αντίθεση με τον υψηλότερο πληθωρισμό ή τα υψηλότερα επιτόκια", σημειώνει ο Jason Thomas, επικεφαλής παγκόσμιας έρευνας της Carlyle και συγγραφέας της σχετικής έκθεσης. Η προοπτική η Fed να διατηρήσει τα πραγματικά επιτόκια σε αρνητικό έδαφος, σε συνδυασμό με την αύξηση του δανεισμού από το εξωτερικό για την κάλυψη των μεγαλύτερων δημοσιονομικών ελλειμμάτων καθιστά το δολάριο ΗΠΑ ως τον προφανή "χαμένο" της υπόθεσης.
"Η μηχανική μιας πτώσης -15% έως -20% για το δολάριο μέσω μεγαλύτερου δημοσιονομικού-νομισματικού συντονισμού θα ήταν ο τέλειος τρόπος για να δημιουργηθεί χώρος για ταχύτερα εγχώρια κέρδη στους μισθούς, ιδίως σε έναν κόσμο όπου η επίδραση του πληθωρισμού περιορίζεται από την κυρίαρχη διεθνή θέση του δολαρίου", εξηγείται στην έκθεση.
Για τους επενδυτές, τα ξένα περιουσιακά στοιχεία θα φαντάζουν πιο ελκυστικά. Το ίδιο θα κάνουν ισχύει και για τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ που λαμβάνουν ένα μεγάλο μέρος των εσόδων και των κερδών τους από το εξωτερικό, όταν τα χρηματοοικονομικά τους θα προσαρμόζονται στη συναλλαγματική ισοτιμία, προσθέτει ο Thomas.
Πέρα από τα ζητήματα νομισματικής πολιτικής, στην έκθεση επισημαίνεται ότι οι δημογραφικές αλλαγές, οι επιδόσεις ανά κλάδο και οι οικονομικές σχέσεις με την Κίνα θα βοηθήσουν στον καθορισμό των τιμών των περιουσιακών στοιχείων το 2021.
"Δεν είναι μόνον ο εμβολιασμός, αλλά τι επίδραση έχει ο εμβολιασμός όσον αφορά τη συμπεριφορά και τα πρότυπα όσον αφορά τις δαπάνες των ανθρώπων", λέει ο Thomas. "Η συμπεριφορά και τα μοτίβα δαπανών επανέρχονται αυτόματα στο 2019 ή σε εκείνο που εμείς θεωρούμε φυσιολογικό;”.
Αν και οι περισσότερες συνολικές εκτιμήσεις περί εταιρικών κερδών για το τρέχον έτος βασίζονται στην επιστροφή στην κανονικότητα, η πραγματικότητα μπορεί να είναι λιγότερο ξεκάθαρη - και αυτό παρουσιάζει σημαντικό κίνδυνο για τους επενδυτές. "Οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων ουσιαστικά τιμολογούνται με βάση το βέλτιστο σενάριο", συνεχίζει ο Thomas.
Σε όρους κλάδων, η έκθεση ισχυρίζεται ότι "η άνοδος της παλίρροιας μετά το εμβόλιο είναι απίθανο να ανεβάσει στον αφρό όλα ανεξαιρέτως τα σκάφη". Για παράδειγμα, η Carlyle διαπίστωσε ότι οι αναλυτές αναμένουν τώρα ότι οι αθροιστικές προβολές αύξησης των συνδρομητών για την υπηρεσία streaming Disney+ θα είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη των προβλέψεών τους από το 2019. "Ενώ αυτές οι προβολές μπορεί να υλοποιηθούν, δεν είναι πιθανό να συνυπάρξουν με την ανάκαμψη 4 έως 6 φορών στις δαπάνες σε θέατρα, αθλητικούς χώρους και ζωντανές εκδηλώσεις που υπονοούνται στις εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή", προσθέτει ο Thomas.
Ένα κύμα εξόδου από τις πόλεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι επίσης απίθανο να αντιστραφεί μετά το εμβόλιο. Τα στοιχεία απογραφής δείχνουν ότι οι πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ έκλεισαν το 2020 αυξημένες κατά 20% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενδεικτικό μιας μακροπρόθεσμης δέσμευσης - ο τυπικός ιδιοκτήτης σπιτιού στις ΗΠΑ βρίσκεται στην τρέχουσα κατοικία του για 13 χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία της National Association of Homebuilders για το 2013. Αυτή η επιταχυνόμενη μετάβαση από τις πόλεις στα προάστια θα μπορούσε να αναγκάσει ορισμένους εργοδότες να "αγκαλιάσουν" την εργασία από απόσταση μετά την παύση της πανδημίας, δημιουργώντας παράλληλα δυσκολες συνθήκες στην αγορά γραφείων, σύμφωνα με την εταιρεία ιδιωτικών επιχειρηματικών κεφαλαίων.
Τέλος, η Carlyle αναμένει ότι η οικονομία της Κίνας θα κινηθεί ισχυρά ανοδικά την τρέχουσα χρονιά, μετά την αποτελεσματική ανταπόκρισή της στην Covid-19 και την επακόλουθη ανάκαμψη στις λιανικές πωλήσεις στα τέλη του 2020. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Carlyle, το παγκόσμιο ΑΕΠ πιθανότατα απομειώθηκε κατά -4% πέρυσι, ενώ η Κίνα επεκτάθηκε κατά 3% - και η οικονομία της είναι περίπου 20% μεγαλύτερη από εκείνη των ΗΠΑ.
Όπως σημειώνει και η ανταγωνίστριά της, KKR, η Carlyle τονίζει ότι οι επενδυτές που θέλουν έκθεση στην τεράστια οικονομία της Κίνας πρέπει να αγοράσουν μερίδια σε κινεζικές επιχειρήσεις με εγχώρια ζήτηση. Αυτή η συμβουλή είναι ιδιαίτερα σημαντική για τομείς που υπόκεινται σε αυξημένο έλεγχο από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, όπως το λογισμικό και η τεχνολογία.
Ωστόσο, η Carlyle δεν βλέπει τον συνολικό ρόλο της Κίνας στην παγκόσμια κατασκευαστική αλυσίδα να μειώνεται, δεδομένου του απαράμιλλου πλεονεκτήματος της σε υποδομές, συμπεριλαμβανομένων επτά από τα 10 πιο πολυσύχναστων λιμένων εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο. Ο Thomas αναμένει μια "χαλάρωση των εντάσεων" μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας υπό την επερχόμενη κυβέρνηση Μπάιντεν, σε αντίθεση με την πεποίθηση της KKR ότι η επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων θα μπορούσε να δημιουργήσει κίνδυνο "μαύρου κύκνου" το νέο έτος.
"Η Κίνα είναι ο βασικός κόμβος του παγκόσμιου συστήματος παραγωγής", καταλήγει ο Thomas. "Αν πρόκειται να αντιμετωπίσεi κανείς την Κίνα, δεν μπορεί να είναι σε αυτόν τον τομέα".
Η ευθύνη εκτείνεται πέραν των μεμονωμένων εταιρειών που διαχειρίζονται την τεχνολογία.
Το κίτρινο αλευροσκούληκο (mealworm) σύντομα θα αποτελέσει τμήμα της ευρωπαϊκής κουζίνας.
Ο Μπιλ Γκέιτς, ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο και όπως έχει πει ο ίδιος ένα "σπασικλάκι" που ήταν γνωστό για τις ικανότητές του στον προγραμματισμό και όχι για την αγάπη του για την...
Θα δημιουργηθεί ένα ταμείο που θα υποστηρίζει πρωτοβουλίες που θα ελέγχουν τα φαινόμενα παραπληροφόρησης.
Ανησυχεί για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της αγοράς ξεχωρίζει, ωστόσο, πέντε επενδυτικές επιλογές.
Το Forbes παρακολουθεί τις ειδήσεις γύρω από τις πρακτικές επιπτώσεις του Brexit στις βρετανικές και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.
Η απόφαση του WhatsApp να επιβάλλει ξαφνικά νέους όρους χρήσης έχει ξεσηκώσει κύμα αντιδράσεων από τους χρήστες.
Καθώς η μετοχή της Tesla, μετά την άνοδο άνω του 720% το 2020, "γράφει" ήδη κέρδη 20%.
Αν και η οικογένεια Καρντάσιαν έχει γίνει γνωστή για το... δράμα της, ο διακανονισμός της περιουσίας σε περίπτωση διαζυγίου ίσως αποδειχθεί ευκολότερη υπόθεση.
Οι υπολογισμοί του Forbes έρχονται σε αντίθεση με εκείνους του πρακτορείου Bloomberg.
Αιτία οι άνευ προηγουμένου δημοσιονομικές δαπάνες των χωρών και ο κίνδυνος κρίσεων χρέους.
Η πανδημία έπληξε την επιχειρηματικότητα αλλά αποτέλεσε ευκαιρία για την ανάπτυξη των fintech εταιρειών.
Ο διευθύνων σύµβουλος της GitLab λέει ότι το πρόβληµα δεν είναι η ίδια η αποµακρυσµένη εργασία, αλλά ο τρόπος µε τον οποίο εκτελείται.
Οι τεράστιες "ενέσεις" κεφαλαίων ίσως να οδηγήσουν σε εκτίναξη του πληθωρισμού.
Κατηγορεί τα CDC ότι χρησιμοποιούν "γελοίες μεθόδους επιβεβαίωσης" των θανάτων.