Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 07-Ιαν-2021 00:11

  Ο γκουρού της τηλεργασίας

  Ο γκουρού της τηλεργασίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Alex Konrad

  Ο Sid Sijbrandij γνωρίζει από πρώτο χέρι τούς κινδύνους της τηλεργασίας. Το 2018, έπειτα από χρόνια σκληρής δουλειάς µέσα από ένα µικρό δωµάτιο στο διαµέρισµά του στον 47ο όροφο ενός ουρανοξύστη στο Σαν Φρανσίσκο, ο επιχειρηµατίας απέκτησε προβλήµατα στα πόδια. Έτσι, ξεκίνησε να εργάζεται όρθιος, κάνοντας διάδροµο, µε ένα πράσινο φόντο πίσω του, συµβατό µε το Zoom και τρεις οθόνες.

  Όµως ο διευθύνων σύµβουλος της GitLab λέει ότι το πρόβληµα δεν είναι η ίδια η αποµακρυσµένη εργασία, αλλά ο τρόπος µε τον οποίο εκτελείται. Αν εξαιρέσει κανείς τις ελάχιστες εταιρείες που έχουν όντως "αγκαλιάσει" πλήρως τη νέα εργασιακή πραγµατικότητα, ο Sijbrandij πιστεύει ότι κατά πάσα πιθανότητα όλοι οι άλλοι το κάνουν λάθος. Η ριζοσπαστική του άποψη περί τηλεργασίας: Είναι αποτελεσµατική µόνο αν αποφασίσει κανείς να την υιοθετήσει εξολοκλήρου. Τα ηµίµετρα θα δηµιουργήσουν διαφορετικές ταχύτητες υπαλλήλων, φέρνοντας τελικά ρήξη στο προσωπικό, µε τους καλύτερους εργαζόµενους να αποξενώνονται για να µη συγκριθούν µε συναδέλφους χαµηλότερων επιδόσεων που, όµως, δουλεύουν στο γραφείο.

  "Θα δούµε κάποιες εταιρείες να επιστρέφουν στο γραφείο και να προσπαθούν να επανέλθουν, αλλά θα δυσκολευτούν", λέει.

  Πώς το κάνει η GitLab: Η µόνη φορά που συναντώνται διά ζώσης οι εργαζόµενοι στην εταιρεία είναι κατά τις ετήσιες συγκεντρώσεις, που πραγµατοποιούνται (τουλάχιστον πραγµατοποιούνταν σε προ-
C OVID εποχές) σε σχετικά φθηνές τοποθεσίες όπως η Ελλάδα. Ένας ακόµα πυλώνας της "ολοκληρωτικής" προσέγγισης της GitLab ως προς την τηλεργασία είναι η απόλυτη διαφάνεια. Δηµοσιεύει στο Διαδίκτυο ένα εγχειρίδιο που περιγράφει λεπτοµερώς πώς προσεγγίζει σχεδόν οποιοδήποτε θέµα. Δεν αποκαλύπτει στοιχεία όπως οι µισθοί των υπαλλήλων, αλλά περιγράφει µε λεπτοµέρεια τους στρατηγικούς στόχους της διοίκησης για κάθε τρίµηνο και τον ακριβή τύπο µε τον οποίο υπολογίζονται οι µισθοί στις 67 χώρες στις οποίες ζει το προσωπικό της GitLab, από την Κένυα έως το Μαρόκο και τη Σερβία. (Υπάρχει επίσης µια ενότητα για το πώς και πότε µπορεί να µιλήσει κανείς µε τον Sijbrandij και µία ενότητα για τη γάτα του.) Οτιδήποτε δεν υπάρχει στο εγχειρίδιο, το οποίο θα έφτανε τις 8.400 σελίδες εάν εκτυπωνόταν, πιθανότατα υπάρχει σε κάποιο εσωτερικό Google Doc. Για κάθε meeting στην GitLab υπάρχει τουλάχιστον ένα βοηθητικό διαδικτυακό έγγραφο.

  Ο Sijbrandij βασίζεται επίσης σε µεγάλο βαθµό στη λεπτοµερή καταγραφή, η οποία επιτρέπει στους υπαλλήλους της GitLab να εργάζονται απρόσκοπτα. Οι εργαζόµενοι ενηµερώνουν τα έγγραφα και κρατούν σηµειώσεις ή µοιράζονται πληροφορίες, όποτε θέλουν, µέσω των καναλιών του Slack και µηνυµάτων βίντεο. Οι ειληµµένες αποφάσεις ή τα σχέδια για επόµενα projects συγχωνεύονται στο εγχειρίδιο, στο οποίο καταγράφονται τα πάντα. "Κάθε φορά που περιµένει κάποιος να πάρει έγκριση ή να βγει κάποιος άλλος από την εφαρµογή προκειµένου να προχωρήσει κάτι, υπάρχει πρόβληµα", λέει.

  Έχει δηµιουργήσει µία από τις πιο πολύτιµες startups στον κόσµο, αξίας $2,8 δισ. το 2019, χωρίς να διατηρεί γραφεία για κανέναν από τους 1.300 αποµακρυσµένους υπαλλήλους της. Βοηθά το γεγονός ότι η GitLab –η οποία παρέχει µια σειρά εργαλείων λογισµικού που βοηθούν τους προγραµµατιστές να δηµιουργήσουν, να διαχειριστούν και να προστατεύσουν τις εφαρµογές τους– ανήκει σε µια κατηγορία εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, που είναι ακόµα πιο σηµαντικό, καθώς οι επιχειρήσεις αυτές τείνουν να πραγµατοποιούν τις πωλήσεις τους διαδικτυακά.

  Ακόµα και ανάµεσα σε άλλους επιχειρηµατίες που είχαν υιοθετήσει την τηλεργασία και προ πανδηµίας –όπως η Automattic, η εταιρεία πίσω από το WordPress–, ο Sijbrandij έχει ξεχωρίσει από καιρό. "Πιθανότατα δεν είµαστε τόσο ακραίοι όσο ο Sid", λέει ο Dave McJannet, διευθύνων σύµβουλος της startup HashiCorp, αξίας $5 δισ. Σήµερα, όµως, ο ριζοσπαστισµός του Sijbrandij προσελκύει µεγάλο ρεύµα ακολούθων. Οι χρήστες "κατέβασαν" το δωρεάν e-book της GitLab για την εξ αποστάσεως εργασία περισσότερες από 70.000 φορές από την κυκλοφορία του τον Μάρτιο, ενώ οι εργαζόµενοι της εταιρείας έχουν µεγάλη ζήτηση για διαδικτυακά σεµινάρια.

  Η παγκόσµια εξάπλωση της GitLab ξεκίνησε από την Ευρώπη. Ο Sijbrandij εργαζόταν σε µια εταιρεία υποβρυχίων και βοηθούσε στη διαχείριση µιας startup για την online αξιολόγηση εφαρµογών, όταν, ενώ διαχειριζόταν διαδικτυακά έργα για το oλλανδικό υπουργείο Δικαιοσύνης, εντόπισε ένα project ανοιχτού κώδικα από την Ουκρανία που ονοµαζόταν GitLab και στο οποίο συνεισέφεραν εκατοντάδες εθελοντές.

  Το 2012 επικοινώνησε µε τους δηµιουργούς του, τον Dmitriy Zaporozhets και τον Valery Sizov, λέγοντάς τους ότι θέλει να χτίσει µια επιχείρηση πάνω στο project τους. Έναν χρόνο αργότερα ο Zaporozhets εντάχθηκε στην εταιρεία ως συνιδρυτής και CTO. Τώρα εργάζεται στο τεχνικό κοµµάτι. Ο Sizov ακολούθησε το 2014 και είναι senior προγραµµατιστής. Ο Sijbrandij ξεκίνησε να χτίζει την εταιρεία GitLab –που πήρε το όνοµά της από το Git, ένα δηµοφιλές σύστηµα παρακολούθησης αλλαγών στον πηγαίο κώδικα– µε σκοπό να πουλά συνδροµές σε εργαλεία λογισµικού για τη διαχείριση των projects που βασίζονται στην τεχνολογία ανοιχτού κώδικα. Οι Sijbrandij, Zaporozhets, Sizov και έξι ακόµα στελέχη συναντήθηκαν στην Καλιφόρνια στις αρχές του 2015 για να συµµετάσχουν στον διάσηµο επιταχυντή startups Y Combinator – και αυτοί ήταν οι µοναδικοί τρεις µήνες κατά τους οποίους εργάστηκαν ποτέ στον ίδιο χώρο.

  Οι περισσότεροι επέστρεψαν µετά στην Ευρώπη. Ο Sijbrandij, έχοντας σκοπό να εξασφαλίσει χρηµατοδότηση, έµεινε πίσω. Σήµερα η GitLab έχει συγκεντρώσει $476 εκατ., πωλεί µια σουίτα από 10 διαφορετικά εργαλεία εφαρµογών, από την ανάπτυξη εφαρµογών έως την ασφάλεια, για έως και 99$ ανά χρήστη τον µήνα, φέρνοντας έσοδα άνω των $75 εκατ. πέρυσι από περισσότερους από 15.000 πελάτες, συµπεριλαµβανοµένων των Nvidia, Siemens και Goldman Sachs, οι οποίες αργότερα επένδυσαν στην GitLab.

  Η τάση των εταιρειών να µεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στο Διαδίκτυο, ειδικά από την έναρξη της πανδηµίας, έχει ωθήσει ακόµα περισσότερο την ανάπτυξη εφαρµογών στο cloud, πράγµα που σηµαίνει ότι η GitLab επωφελείται ακόµα περισσότερο. 

  "Το 10%-15% των υπηρεσιών που προσφέρουµε στους συνεργάτες µας τους βοηθά να δουν τον τρόπο που λειτουργούµε ενώ εργαζόµαστε εξ αποστάσεως", λέει η Michelle Woodward Hodges, αντιπρόεδρος της GitLab.

  Δεν είναι όλα ρόδινα στην αποµακρυσµένη εργασία, ειδικά τώρα. Ο Sijbrandij αντιµετώπισε δυσκολίες λόγω του ότι δεν µπορούσε να ταξιδέψει. Όσοι από το προσωπικό του ήταν γονείς δυσκολεύτηκαν ακόµα περισσότερο µε τη φροντίδα των παιδιών τους. Η GitLab προσπάθησε να το αντιµετωπίσει αυτό µε άδειες τις Παρασκευές και ενθαρρύνοντας τις διακοπές στο σπίτι. "Είναι σηµαντικό για όλους να θυµούνται ότι δεν δουλεύουµε από όπου να ’ναι, δουλεύουµε από το σπίτι κατά τη διάρκεια µιας πανδηµίας", λέει ο Sijbrandij. "Δεν είναι φυσιολογικοί καιροί".

  Η ειρωνεία τού να διαδίδει κανείς το "ευαγγέλιο" της αποµακρυσµένης εργασίας: Όσο περισσότερες εταιρείες ακολουθούν το πρότυπο της GitLab, τόσο περισσότερο αποκαλύπτεται το µυστικό της επιτυχίας της. "Είχαµε ένα πλεονέκτηµα: εάν κάποιος εργαζόµενος διέµενε σε µια περιοχή µακριά από µετρό, υπήρχαν λίγες επιλογές για να γίνει µέλος µιας ταχέως αναπτυσσόµενης εταιρείας. Θα έχουµε πολύ µεγαλύτερο ανταγωνισµό τώρα και αυτό θα πιέσει ανοδικά τους µισθούς", λέει ο Sijbrandij. "Νοµίζω ότι αυτό είναι σπουδαίο για τον κόσµο. Ανυποµονώ να το δω να γίνεται πραγµατικότητα".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  16:49 19/05

  Συνεχίζεται η "κατρακύλα" της μετοχής της Walmart - Η οικογένεια Γουόλτον χάνει 34 δισ. δολάρια σε δύο ημέρες

  Η εταιρεία δήλωσε την Τρίτη ότι τα κέρδη της είχαν πληγεί από το αυξημένο κόστος για τα πάντα, από τα προϊόντα μέχρι τη ναυτιλία και την εργασία.

  16:45 19/05

  Αποφυλακίστηκε πρόωρα ο ''Pharma Bro'' Martin Shkreli

  Έγινε σύμβολο της απληστίας της Wall Street αφότου αύξησε την τιμή ενός φαρμάκου κατά 5.000%

  07:32 19/05

  Η μεγάλη επανεκκίνηση των κρυπτονομισμάτων: Πώς θα κλείσει η "τρύπα" του $1 τρισ.

  Κάθε reset στην ιστορία των crypto αύξησε την κεφαλαιοποίηση της αγοράς και ενίσχυσε την καινοτομία.

  07:38 18/05

  Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία βάζει "ταφόπλακα" στον Nord Stream 2

  Πώς ωφελούνται οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα "σημάδια" που διαβάζουν οι μεγάλες πετρελαϊκές.

  07:33 17/05

  Ο ρωσικός στρατός έχει χάσει το 1/3 των δυνάμεών του στην Ουκρανία – και τώρα χάνει τον πόλεμο

  Το momentum της νίκης κινείται σταδιακά προς το ουκρανικό στρατόπεδο.

  07:30 16/05

  Πούτιν: Η αλήθεια και τα ψέματα που είπε για τη ρωσική οικονομία

  Τα μηνύματά του ήταν –τουλάχιστον– παραπλανητικά, καθώς η ρωσική οικονομία παρουσιάζει σαφή σημάδια ύφεσης.

  00:05 16/05

  Ράνια Πατσιοπούλου (SKF Hellas): Οι τάσεις της αγοράς δημιουργούν την ανάγκη για ανάπτυξη νέων λύσεων

  Προτεραιότητα στο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των διαφόρων business units σε τοπικό επίπεδο δίνει η SKF Hellas, όπως αναφέρει η Ράνια Πατσιοπούλου Managing Director της εταιρείας.

  08:22 14/05

  Πώς το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό συνεχίζει να εκθέτει τα πλοία του σε ουκρανικές επιθέσεις

  Όταν η Ουκρανία βύθισε το ρωσικό καταδρομικό Moskva στις 13 Απριλίου, στέρησε από τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας την κύρια αεράμυνά του.

  11:02 13/05

  Στήριξη-έκπληξη από Έλον Μασκ στο Dogecoin μετά τη βουτιά στα κρυπτονομίσματα

  Έλον Μασκ εξέφρασε για άλλη μια φορά την υποστήριξή του στον ανταγωνιστή του Bitcoin που βασίζεται σε ένα meme βοηθώντας την τιμή του να ανακάμψει κατά περίπου 20%.

  17:46 12/05

  Στην κορυφή των Ευρωπαϊκών εισηγμένων η Shell με "καύσιμο" την εκτίναξη του πετρελαίου

  Στη δεύτερη θέση η αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen και ακολουθεί η επίσης ενεργειακή Total. Στη δεκάδα και ο ρωσικός κολοσσός Gazprom.

  13:50 12/05

  Στους 10 πιο ακριβοπληρωμένους αθλητές του 2022 ο Αντετοκούνμπο - Όλη η κατατάξη

  Μοναδικό μέλος της λίστας σε ηλικία κάτω των 30 ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Στην κορυφή Μέσι και Λεμπρόν Τζέημς.

  07:31 12/05

  Ο πόλεμος στην Ουκρανία επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης

  Η "γαλβανισμένη" Ευρώπη δείχνει ότι αλλαγές γίνονται -και γρήγορα- εφόσον υπάρχει πολιτική βούληση.

  07:30 11/05

  Νέες παρτίδες Bayraktar φτάνουν στο Κίεβο από την Τουρκία

  Πρόσφατες αναλύσεις δείχνουν ότι ένα ΤΒ2 βρέθηκε στην Ουκρανία κατευθείαν από τη γραμμή παραγωγής.

  18:47 10/05

  Στα 3,09 δισ. δολάρια μεταβιβάστηκε η Τσέλσι

  Η δεύτερη ακριβότερη εξαγορά αθλητικής ομάδας μετά από εκείνη των Μπρούκλιν Νετς το 2019.

  07:35 10/05

  H μεγάλη ενεργειακή ευκαιρία της Ελλάδας στο Φόρουμ του Νταβός

  Θα δώσει την ευκαιρία στις ελληνικές επιχειρήσεις να εμφανιστούν στην παγκόσμια σκηνή.