Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 07-Ιαν-2021 00:11

  Ο γκουρού της τηλεργασίας

  Ο γκουρού της τηλεργασίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Alex Konrad

  Ο Sid Sijbrandij γνωρίζει από πρώτο χέρι τούς κινδύνους της τηλεργασίας. Το 2018, έπειτα από χρόνια σκληρής δουλειάς µέσα από ένα µικρό δωµάτιο στο διαµέρισµά του στον 47ο όροφο ενός ουρανοξύστη στο Σαν Φρανσίσκο, ο επιχειρηµατίας απέκτησε προβλήµατα στα πόδια. Έτσι, ξεκίνησε να εργάζεται όρθιος, κάνοντας διάδροµο, µε ένα πράσινο φόντο πίσω του, συµβατό µε το Zoom και τρεις οθόνες.

  Όµως ο διευθύνων σύµβουλος της GitLab λέει ότι το πρόβληµα δεν είναι η ίδια η αποµακρυσµένη εργασία, αλλά ο τρόπος µε τον οποίο εκτελείται. Αν εξαιρέσει κανείς τις ελάχιστες εταιρείες που έχουν όντως "αγκαλιάσει" πλήρως τη νέα εργασιακή πραγµατικότητα, ο Sijbrandij πιστεύει ότι κατά πάσα πιθανότητα όλοι οι άλλοι το κάνουν λάθος. Η ριζοσπαστική του άποψη περί τηλεργασίας: Είναι αποτελεσµατική µόνο αν αποφασίσει κανείς να την υιοθετήσει εξολοκλήρου. Τα ηµίµετρα θα δηµιουργήσουν διαφορετικές ταχύτητες υπαλλήλων, φέρνοντας τελικά ρήξη στο προσωπικό, µε τους καλύτερους εργαζόµενους να αποξενώνονται για να µη συγκριθούν µε συναδέλφους χαµηλότερων επιδόσεων που, όµως, δουλεύουν στο γραφείο.

  "Θα δούµε κάποιες εταιρείες να επιστρέφουν στο γραφείο και να προσπαθούν να επανέλθουν, αλλά θα δυσκολευτούν", λέει.

  Πώς το κάνει η GitLab: Η µόνη φορά που συναντώνται διά ζώσης οι εργαζόµενοι στην εταιρεία είναι κατά τις ετήσιες συγκεντρώσεις, που πραγµατοποιούνται (τουλάχιστον πραγµατοποιούνταν σε προ-
C OVID εποχές) σε σχετικά φθηνές τοποθεσίες όπως η Ελλάδα. Ένας ακόµα πυλώνας της "ολοκληρωτικής" προσέγγισης της GitLab ως προς την τηλεργασία είναι η απόλυτη διαφάνεια. Δηµοσιεύει στο Διαδίκτυο ένα εγχειρίδιο που περιγράφει λεπτοµερώς πώς προσεγγίζει σχεδόν οποιοδήποτε θέµα. Δεν αποκαλύπτει στοιχεία όπως οι µισθοί των υπαλλήλων, αλλά περιγράφει µε λεπτοµέρεια τους στρατηγικούς στόχους της διοίκησης για κάθε τρίµηνο και τον ακριβή τύπο µε τον οποίο υπολογίζονται οι µισθοί στις 67 χώρες στις οποίες ζει το προσωπικό της GitLab, από την Κένυα έως το Μαρόκο και τη Σερβία. (Υπάρχει επίσης µια ενότητα για το πώς και πότε µπορεί να µιλήσει κανείς µε τον Sijbrandij και µία ενότητα για τη γάτα του.) Οτιδήποτε δεν υπάρχει στο εγχειρίδιο, το οποίο θα έφτανε τις 8.400 σελίδες εάν εκτυπωνόταν, πιθανότατα υπάρχει σε κάποιο εσωτερικό Google Doc. Για κάθε meeting στην GitLab υπάρχει τουλάχιστον ένα βοηθητικό διαδικτυακό έγγραφο.

  Ο Sijbrandij βασίζεται επίσης σε µεγάλο βαθµό στη λεπτοµερή καταγραφή, η οποία επιτρέπει στους υπαλλήλους της GitLab να εργάζονται απρόσκοπτα. Οι εργαζόµενοι ενηµερώνουν τα έγγραφα και κρατούν σηµειώσεις ή µοιράζονται πληροφορίες, όποτε θέλουν, µέσω των καναλιών του Slack και µηνυµάτων βίντεο. Οι ειληµµένες αποφάσεις ή τα σχέδια για επόµενα projects συγχωνεύονται στο εγχειρίδιο, στο οποίο καταγράφονται τα πάντα. "Κάθε φορά που περιµένει κάποιος να πάρει έγκριση ή να βγει κάποιος άλλος από την εφαρµογή προκειµένου να προχωρήσει κάτι, υπάρχει πρόβληµα", λέει.

  Έχει δηµιουργήσει µία από τις πιο πολύτιµες startups στον κόσµο, αξίας $2,8 δισ. το 2019, χωρίς να διατηρεί γραφεία για κανέναν από τους 1.300 αποµακρυσµένους υπαλλήλους της. Βοηθά το γεγονός ότι η GitLab –η οποία παρέχει µια σειρά εργαλείων λογισµικού που βοηθούν τους προγραµµατιστές να δηµιουργήσουν, να διαχειριστούν και να προστατεύσουν τις εφαρµογές τους– ανήκει σε µια κατηγορία εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, που είναι ακόµα πιο σηµαντικό, καθώς οι επιχειρήσεις αυτές τείνουν να πραγµατοποιούν τις πωλήσεις τους διαδικτυακά.

  Ακόµα και ανάµεσα σε άλλους επιχειρηµατίες που είχαν υιοθετήσει την τηλεργασία και προ πανδηµίας –όπως η Automattic, η εταιρεία πίσω από το WordPress–, ο Sijbrandij έχει ξεχωρίσει από καιρό. "Πιθανότατα δεν είµαστε τόσο ακραίοι όσο ο Sid", λέει ο Dave McJannet, διευθύνων σύµβουλος της startup HashiCorp, αξίας $5 δισ. Σήµερα, όµως, ο ριζοσπαστισµός του Sijbrandij προσελκύει µεγάλο ρεύµα ακολούθων. Οι χρήστες "κατέβασαν" το δωρεάν e-book της GitLab για την εξ αποστάσεως εργασία περισσότερες από 70.000 φορές από την κυκλοφορία του τον Μάρτιο, ενώ οι εργαζόµενοι της εταιρείας έχουν µεγάλη ζήτηση για διαδικτυακά σεµινάρια.

  Η παγκόσµια εξάπλωση της GitLab ξεκίνησε από την Ευρώπη. Ο Sijbrandij εργαζόταν σε µια εταιρεία υποβρυχίων και βοηθούσε στη διαχείριση µιας startup για την online αξιολόγηση εφαρµογών, όταν, ενώ διαχειριζόταν διαδικτυακά έργα για το oλλανδικό υπουργείο Δικαιοσύνης, εντόπισε ένα project ανοιχτού κώδικα από την Ουκρανία που ονοµαζόταν GitLab και στο οποίο συνεισέφεραν εκατοντάδες εθελοντές.

  Το 2012 επικοινώνησε µε τους δηµιουργούς του, τον Dmitriy Zaporozhets και τον Valery Sizov, λέγοντάς τους ότι θέλει να χτίσει µια επιχείρηση πάνω στο project τους. Έναν χρόνο αργότερα ο Zaporozhets εντάχθηκε στην εταιρεία ως συνιδρυτής και CTO. Τώρα εργάζεται στο τεχνικό κοµµάτι. Ο Sizov ακολούθησε το 2014 και είναι senior προγραµµατιστής. Ο Sijbrandij ξεκίνησε να χτίζει την εταιρεία GitLab –που πήρε το όνοµά της από το Git, ένα δηµοφιλές σύστηµα παρακολούθησης αλλαγών στον πηγαίο κώδικα– µε σκοπό να πουλά συνδροµές σε εργαλεία λογισµικού για τη διαχείριση των projects που βασίζονται στην τεχνολογία ανοιχτού κώδικα. Οι Sijbrandij, Zaporozhets, Sizov και έξι ακόµα στελέχη συναντήθηκαν στην Καλιφόρνια στις αρχές του 2015 για να συµµετάσχουν στον διάσηµο επιταχυντή startups Y Combinator – και αυτοί ήταν οι µοναδικοί τρεις µήνες κατά τους οποίους εργάστηκαν ποτέ στον ίδιο χώρο.

  Οι περισσότεροι επέστρεψαν µετά στην Ευρώπη. Ο Sijbrandij, έχοντας σκοπό να εξασφαλίσει χρηµατοδότηση, έµεινε πίσω. Σήµερα η GitLab έχει συγκεντρώσει $476 εκατ., πωλεί µια σουίτα από 10 διαφορετικά εργαλεία εφαρµογών, από την ανάπτυξη εφαρµογών έως την ασφάλεια, για έως και 99$ ανά χρήστη τον µήνα, φέρνοντας έσοδα άνω των $75 εκατ. πέρυσι από περισσότερους από 15.000 πελάτες, συµπεριλαµβανοµένων των Nvidia, Siemens και Goldman Sachs, οι οποίες αργότερα επένδυσαν στην GitLab.

  Η τάση των εταιρειών να µεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στο Διαδίκτυο, ειδικά από την έναρξη της πανδηµίας, έχει ωθήσει ακόµα περισσότερο την ανάπτυξη εφαρµογών στο cloud, πράγµα που σηµαίνει ότι η GitLab επωφελείται ακόµα περισσότερο. 

  "Το 10%-15% των υπηρεσιών που προσφέρουµε στους συνεργάτες µας τους βοηθά να δουν τον τρόπο που λειτουργούµε ενώ εργαζόµαστε εξ αποστάσεως", λέει η Michelle Woodward Hodges, αντιπρόεδρος της GitLab.

  Δεν είναι όλα ρόδινα στην αποµακρυσµένη εργασία, ειδικά τώρα. Ο Sijbrandij αντιµετώπισε δυσκολίες λόγω του ότι δεν µπορούσε να ταξιδέψει. Όσοι από το προσωπικό του ήταν γονείς δυσκολεύτηκαν ακόµα περισσότερο µε τη φροντίδα των παιδιών τους. Η GitLab προσπάθησε να το αντιµετωπίσει αυτό µε άδειες τις Παρασκευές και ενθαρρύνοντας τις διακοπές στο σπίτι. "Είναι σηµαντικό για όλους να θυµούνται ότι δεν δουλεύουµε από όπου να ’ναι, δουλεύουµε από το σπίτι κατά τη διάρκεια µιας πανδηµίας", λέει ο Sijbrandij. "Δεν είναι φυσιολογικοί καιροί".

  Η ειρωνεία τού να διαδίδει κανείς το "ευαγγέλιο" της αποµακρυσµένης εργασίας: Όσο περισσότερες εταιρείες ακολουθούν το πρότυπο της GitLab, τόσο περισσότερο αποκαλύπτεται το µυστικό της επιτυχίας της. "Είχαµε ένα πλεονέκτηµα: εάν κάποιος εργαζόµενος διέµενε σε µια περιοχή µακριά από µετρό, υπήρχαν λίγες επιλογές για να γίνει µέλος µιας ταχέως αναπτυσσόµενης εταιρείας. Θα έχουµε πολύ µεγαλύτερο ανταγωνισµό τώρα και αυτό θα πιέσει ανοδικά τους µισθούς", λέει ο Sijbrandij. "Νοµίζω ότι αυτό είναι σπουδαίο για τον κόσµο. Ανυποµονώ να το δω να γίνεται πραγµατικότητα".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  11:00 17/01

  Μπορούμε να σώσουμε τα social media; Ναι, γιατί δεν έχουμε άλλη επιλογή

  Η ευθύνη εκτείνεται πέραν των μεμονωμένων εταιρειών που διαχειρίζονται την τεχνολογία.

  10:52 16/01

  "Πράσινο φως" από την ΕΕ για... σκουληκομπέργκερ

  Το κίτρινο αλευροσκούληκο (mealworm) σύντομα θα αποτελέσει τμήμα της ευρωπαϊκής κουζίνας.

  07:51 15/01

  Ο Μπιλ Γκέιτς είναι πλέον ο μεγαλύτερος γαιοκτήμονας της Αμερικής

  Ο Μπιλ Γκέιτς, ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο και όπως έχει πει ο ίδιος ένα "σπασικλάκι" που ήταν γνωστό για τις ικανότητές του στον προγραμματισμό και όχι για την αγάπη του για την...

  18:41 14/01

  Η Carlyle προειδοποιεί: Μην περιμένετε "ιλιγγιώδη" ανάκαμψη το 2021 με μόνο όχημα το εμβόλιο

  Προβλέπει αποδυνάμωση του δολαρίου και επέκταση της κινεζικής οικονομικής "κυριαρχίας".

  13:54 13/01

  Google: Διαθέτει 3 εκατ. δολάρια για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού

  Θα δημιουργηθεί ένα ταμείο που θα υποστηρίζει πρωτοβουλίες που θα ελέγχουν τα φαινόμενα παραπληροφόρησης.

  08:15 13/01

  Ο γνωστός επενδυτής Leon Cooperman προειδοποιεί ότι το 2021 "δεν θα έχει καλό τέλος" για την αγορά

  Ανησυχεί για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της αγοράς ξεχωρίζει, ωστόσο, πέντε επενδυτικές επιλογές.

  15:27 12/01

  Πώς το Brexit επηρεάζει τις business

  Το Forbes παρακολουθεί τις ειδήσεις γύρω από τις πρακτικές επιπτώσεις του Brexit στις βρετανικές και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

  07:53 12/01

  Πρέπει ή όχι να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε το WhatsApp;

  Η απόφαση του WhatsApp να επιβάλλει ξαφνικά νέους όρους χρήσης έχει ξεσηκώσει κύμα αντιδράσεων από τους χρήστες.

  08:16 11/01

  Ο Έλον Μασκ τελικά έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη, ξεπέρασε τον Μπέζος

  Καθώς η μετοχή της Tesla, μετά την άνοδο άνω του 720% το 2020, "γράφει" ήδη κέρδη 20%.

  11:04 09/01

  Πόσα χρήματα διακυβεύονται στο διαζύγιο Κάνιε Γουέστ - Κιμ Καρντάσιαν

  Αν και η οικογένεια Καρντάσιαν έχει γίνει γνωστή για το... δράμα της, ο διακανονισμός της περιουσίας σε περίπτωση διαζυγίου ίσως αποδειχθεί ευκολότερη υπόθεση.

  15:30 08/01

  Όχι, ο Elon Musk δεν είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο - ακόμα

  Οι υπολογισμοί του Forbes έρχονται σε αντίθεση με εκείνους του πρακτορείου Bloomberg.

  07:52 08/01

  Παγκόσμια Τράπεζα: Προειδοποιεί για νέα ύφεση και απώλεια κατά κεφαλήν εισοδήματος 10 ετών

  Αιτία οι άνευ προηγουμένου δημοσιονομικές δαπάνες των χωρών και ο κίνδυνος κρίσεων χρέους.

  08:10 07/01

  Forbes Fintech Awards 2020: Το "χτύπημα αφύπνισης" του Jack Dorsey στις τράπεζες

  Η πανδημία έπληξε την επιχειρηματικότητα αλλά αποτέλεσε ευκαιρία για την ανάπτυξη των fintech εταιρειών.

  08:49 06/01

  Ποιον θεωρεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για το χρηματιστήριο φέτος η Morgan Stanley

  Οι τεράστιες "ενέσεις" κεφαλαίων ίσως να οδηγήσουν σε εκτίναξη του πληθωρισμού.

  09:47 05/01

  Ο Τραμπ αμφισβητεί τα στοιχεία του CDC για πάνω από 350.000 θανάτους από κορονοϊό στις ΗΠΑ

  Κατηγορεί τα CDC ότι χρησιμοποιούν "γελοίες μεθόδους επιβεβαίωσης" των θανάτων.