Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 06-Ιαν-2021 08:49

  Ποιον θεωρεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για το χρηματιστήριο φέτος η Morgan Stanley

  Ποιον θεωρεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για το χρηματιστήριο φέτος η Morgan Stanley
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Jonathan Ponciano

  Οι άνευ προηγουμένου δαπάνες στις οποίες έχουν προχωρήσει τόσο το Κογκρέσο όσο και η Federal Reserve για να αποτρέψουν τη συντριβή της αγοράς από την πανδημία του κορονοϊού, συνέβαλαν στην άνοδο των μετοχών σε νέα ιστορικά υψηλά το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, οι αναλυτές της Morgan Stanley ανησυχούν ότι οι ανεπιθύμητες συνέπειες της πρόσθετης ρευστότητας και η "εγκλωβισμένη” ζήτηση θα μπορούσαν να "βυθίσουν” την αγορά φέτος, μόλις η πανδημία υποχωρήσει - και μάλιστα απότομα.

  Η μεγαλύτερη "έκπληξη” για την αγορά το 2021 θα μπορούσε να είναι "ο υψηλότερος του αναμενόμενου από πολλούς, συμπεριλαμβανομένης της Fed, πληθωρισμός", αναφέρουν οι αναλυτές της Morgan Stanley σε έκθεσή τους, υποστηρίζοντας ότι οι μαζικές δαπάνες της Fed κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν κάλυψαν απλώς τα "κενά” που άφησαν πίσω τους οι κρίσεις αλλά "δημιούργησαν νέες δαπάνες που οδήγησαν στην ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη στην ιστορία”.

  Χρησιμοποιώντας τα ταμειακά της διαθέσιμα για να αγοράσει ομόλογα ύψους περίπου 1 τρισ. δολαρίων, η Fed πλημμύρισε την αγορά με μετρητά, εξέλιξη που συνήθως βοηθά στην άνοδο του πληθωρισμού, σημειώνει η Morgan Stanley και προειδοποιεί ότι αυτές οι εισροές κεφαλαίων θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών μόλις εξασθενήσει η πανδημία και καθώς οι επιχειρήσεις θα παλεύουν να ανταποκριθούν στην μέχρι σήμερα "εγκλωβισμένη” καταναλωτική ζήτηση. 

  Στη χρηματιστηριακή αγορά, ο κίνδυνος πληθωρισμού είναι μεγαλύτερος για τους κλάδους που "καταστράφηκαν” από την πανδημία και γι’ αυτούς που "δεν έχουν προετοιμαστεί για την ενδεχόμενη εκτίναξη της ζήτησης αργότερα φέτος”, σημειώνουν οι αναλυτές, φωτογραφίζοντας κυρίως τους κλάδους εστίασης, ταξιδίων και καταναλωτικών προϊόντων που θα μπορούσαν να αναγκαστούν να ανεβάσουν τις τιμές στην περίπτωση που δεν θα μπορούν να καλύψουν τη ζήτηση στη μετά-κορονοϊό εποχή.

  Η επενδυτική τράπεζα σημειώνει ότι οι μετοχές και τα εμπορεύματα είναι τα καλύτερα μέσα αντιστάθμισης του πληθωρισμού, αλλά προσθέτει ότι ο πληθωρισμός μπορεί να πλήξει τα μακροπρόθεσμα ομόλογα, γεγονός που θα είχε βραχυπρόθεσμα αρνητικό αντίκτυπο "σε όλες τις μετοχές, εάν αυτή η προσαρμογή σημειωθεί απότομα”.

  Εν τέλει, η Morgan Stanley εκτιμά ότι οι εταιρείες του δείκτη S&P 500 θα μπορούσαν να υποστούν κατά μέσο όρο "κούρεμα” 18% στις αποτιμήσεις τους, σε σχέση με τα κέρδη τους, εάν η απόδοση των 10ετών αμερικανικών ομολόγων αναπροσαρμοστεί για να ευθυγραμμιστεί με τα τρέχοντα θεμελιώδη της αγοράς - μια αύξηση, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι "απίθανη” αλλά δεν θα πρέπει να αποκλειστεί εντελώς.

  Εν τω μεταξύ, ο Adam Crisafulli, ιδρυτής της Vital Knowledge Media, εκτιμά ότι οι εισροές λόγω των δαπανών της Fed και της αμερικανικής κυβέρνησης βοήθησαν στην αύξηση των πολλαπλασιαστών αποτίμησης των εταιρειών του S&P 500 κατά 16% - δηλαδή, σε ποσοστό μεγαλύτερο από τα κέρδη της τάξης του 14% που κατέγραψε ο δείκτης πέρυσι.

  "Με το παγκόσμιο ΑΕΠ να έχει ήδη επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα και την οικονομία να απέχει ακόμη μακράν από το πλήρες άνοιγμά της, πιστεύουμε ότι ο κίνδυνος για πιο έντονες αυξήσεις των τιμών είναι μεγαλύτερος από ό,τι εκτιμάται”, αναφέρει η ομάδα στρατηγικής μετοχών της Morgan Stanley με επικεφαλής τον Michael J. Wilson, επισημαίνοντας ότι η ραγδαία άνοδος του bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων είναι ένα σημάδι ότι οι αγορές έχουν ήδη αρχίσει να πιστεύουν ότι νομίσματα όπως το δολάριο θα μπορούσαν να βρίσκονται σε τροχιά απρόσμενης πτώσης. "Αυτή η προσαρμογή των τιμών είναι μόνο θέμα χρόνου και είναι πιθανό να συμβεί γρήγορα και απροειδοποίητα", προσθέτουν.

  Η πανδημία ήταν "απρόσμενα” θετική για τις μεγάλες εταιρείες, επισημαίνει ο Crisafulli. Η άνοδος κατά 14% του δείκτη S&P 500 πέρυσι ωχριά μπροστά στο "άλμα” κατά 40% που κατέγραψε ο τεχνολογικός Nasdaq, καθώς οι επιχειρήσεις -ενισχυμένες από τις κρατικές δαπάνες- χρησιμοποίησαν τους υπάρχοντες πόρους και το μέγεθός τους "για να αναπτυχθούν και να διατηρήσουν τα κέρδη τους", αναφέρει. Ως αποτέλεσμα, ο Crisafulli συμφωνεί ότι οι τιμές καταναλωτή θα πρέπει να αποτελέσουν "το σημαντικό μακροοικονομικό στόρι του 2021", καθώς η εξασθένηση της πανδημίας αποκαλύπτει τις ανοδικές πιέσεις στις τιμές.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι η Federal Reserve ξοδεύει κάθε μήνα το ποσό των 120 δισ. δολαρίων για την επαναγορά ομολόγων και ενυπόθηκων τίτλων στο πλαίσιο του τεράστιου προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων ύψους 700 δισ. δολαρίων που ξεκίνησε τον Μάρτιο. Εν τω μεταξύ, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ, έχει εγκρίνει δαπάνες συνολικού ύψους περίπου 3,5 τρισ. δολαρίων προκειμένου να στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη μετά το πλήγμα που επέφερε η πανδημία.

  Ο πρόεδρος της Chicago Fed, Charles Evans, δήλωσε, πάντως, τη Δευτέρα ότι "πιστεύει ακράδαντα" πως η Fed μπορεί να συμβάλλει στην ισχυρή οικονομική ανάκαμψη με το τρέχον πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων, ενώ πρόσθεσε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ήταν ανοιχτή να αναπροσαρμόσει το ύψος των αγορών της όταν θα επέλθει βελτίωση της οικονομίας. "Οι οικονομικοί παράγοντες θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για μια περίοδο πολύ χαμηλών επιτοκίων και επέκτασης του ισολογισμού μας", δήλωσε ο Evans.

  Εν τω μεταξύ, ο νεοεκλεγής πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, διόρισε την πρώην πρόεδρο της Fed, Janet Yellen, ως επικεφαλής του Υπουργείου Οικονομικών, σημάδι πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα μπορούσε να συνεργαστεί στενότερα με την Fed για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των οικονομικών ανισοτήτων μέσω προγραμμάτων όπως αυτό για το βασικό εισόδημα, σημειώνει η Morgan Stanley. "Αυτός ακριβώς είναι ο αέρας της αλλαγής που μπορεί να οδηγήσει σε απροσδόκητα αποτελέσματα στις χρηματοπιστωτικές αγορές", αναφέρει η επενδυτική τράπεζα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  07:51 15/01

  Ο Μπιλ Γκέιτς είναι πλέον ο μεγαλύτερος γαιοκτήμονας της Αμερικής

  Ο Μπιλ Γκέιτς, ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο και όπως έχει πει ο ίδιος ένα "σπασικλάκι" που ήταν γνωστό για τις ικανότητές του στον προγραμματισμό και όχι για την αγάπη του για την...

  18:41 14/01

  Η Carlyle προειδοποιεί: Μην περιμένετε "ιλιγγιώδη" ανάκαμψη το 2021 με μόνο όχημα το εμβόλιο

  Προβλέπει αποδυνάμωση του δολαρίου και επέκταση της κινεζικής οικονομικής "κυριαρχίας".

  13:54 13/01

  Google: Διαθέτει 3 εκατ. δολάρια για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού

  Θα δημιουργηθεί ένα ταμείο που θα υποστηρίζει πρωτοβουλίες που θα ελέγχουν τα φαινόμενα παραπληροφόρησης.

  08:15 13/01

  Ο γνωστός επενδυτής Leon Cooperman προειδοποιεί ότι το 2021 "δεν θα έχει καλό τέλος" για την αγορά

  Ανησυχεί για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της αγοράς ξεχωρίζει, ωστόσο, πέντε επενδυτικές επιλογές.

  15:27 12/01

  Πώς το Brexit επηρεάζει τις business

  Το Forbes παρακολουθεί τις ειδήσεις γύρω από τις πρακτικές επιπτώσεις του Brexit στις βρετανικές και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

  07:53 12/01

  Πρέπει ή όχι να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε το WhatsApp;

  Η απόφαση του WhatsApp να επιβάλλει ξαφνικά νέους όρους χρήσης έχει ξεσηκώσει κύμα αντιδράσεων από τους χρήστες.

  08:16 11/01

  Ο Έλον Μασκ τελικά έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη, ξεπέρασε τον Μπέζος

  Καθώς η μετοχή της Tesla, μετά την άνοδο άνω του 720% το 2020, "γράφει" ήδη κέρδη 20%.

  11:04 09/01

  Πόσα χρήματα διακυβεύονται στο διαζύγιο Κάνιε Γουέστ - Κιμ Καρντάσιαν

  Αν και η οικογένεια Καρντάσιαν έχει γίνει γνωστή για το... δράμα της, ο διακανονισμός της περιουσίας σε περίπτωση διαζυγίου ίσως αποδειχθεί ευκολότερη υπόθεση.

  15:30 08/01

  Όχι, ο Elon Musk δεν είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο - ακόμα

  Οι υπολογισμοί του Forbes έρχονται σε αντίθεση με εκείνους του πρακτορείου Bloomberg.

  07:52 08/01

  Παγκόσμια Τράπεζα: Προειδοποιεί για νέα ύφεση και απώλεια κατά κεφαλήν εισοδήματος 10 ετών

  Αιτία οι άνευ προηγουμένου δημοσιονομικές δαπάνες των χωρών και ο κίνδυνος κρίσεων χρέους.

  08:10 07/01

  Forbes Fintech Awards 2020: Το "χτύπημα αφύπνισης" του Jack Dorsey στις τράπεζες

  Η πανδημία έπληξε την επιχειρηματικότητα αλλά αποτέλεσε ευκαιρία για την ανάπτυξη των fintech εταιρειών.

  00:11 07/01

  Ο γκουρού της τηλεργασίας

  Ο διευθύνων σύµβουλος της GitLab λέει ότι το πρόβληµα δεν είναι η ίδια η αποµακρυσµένη εργασία, αλλά ο τρόπος µε τον οποίο εκτελείται.

  09:47 05/01

  Ο Τραμπ αμφισβητεί τα στοιχεία του CDC για πάνω από 350.000 θανάτους από κορονοϊό στις ΗΠΑ

  Κατηγορεί τα CDC ότι χρησιμοποιούν "γελοίες μεθόδους επιβεβαίωσης" των θανάτων.

  00:04 05/01

  Τα "ομόλογα Biden" μπορούν να σώσουν τις ΗΠΑ από τον πληθωρισμό

  Δεδομένης της τεράστιας αύξησης του χρέους των ΗΠΑ λόγω κορονοϊού, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να χρηματοδοτήσει μεγάλο μέρος του εκδίδοντας 100ετή ομόλογα με κουπόνι, ας πούμε, 2%. Η διάρκεια μοιάζει...

  09:24 02/01

  Γιατί κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν

  Ασαφείς απειλές που ακολουθούν την αυξανόμενη επιθετική ρητορική και από τις δύο πλευρές, καθώς και την επίδειξη στρατιωτικής ισχύος στη Μέση Ανατολή.