Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 30-Δεκ-2020 11:27

  ExxonMobil και Wells Fargo έχασαν 220 δισ. δολάρια χρηματιστηριακή αξία το 2020

  ExxonMobil και Wells Fargo έχασαν 220 δισ. δολάρια χρηματιστηριακή αξία το 2020
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Jonathan Ponciano

  Παρότι η χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ αναρριχήθηκε σε νέα ιστορικά υψηλά το τρέχον έτος, η ExxonMobil και η Wells Fargo -η μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία και η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας αντίστοιχα- είδαν τις μετοχές τους να κατακρημνίζονται. Για την ακρίβεια οι δύο εταιρείες κατέγραψαν τις μεγαλύτερες πτώσεις σε όρους κεφαλαιοποίησης στην αμερικανική αγορά το 2020, καθώς οι κλάδοι τους παλεύουν να ανακάμψουν από την κατακόρυφη πτώση που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού.

  Πιο συγκεκριμένα, οι μετοχές της ExxonMobil και της Wells Fargo υποχώρησαν εντυπωσιακά φέτος, κατά 40% και 45% αντίστοιχα, με αποτέλεσμα η κεφαλαιοποίηση έκαστης να μειωθεί κατά περίπου 120 δισ, δολάρια και 100 δισ. δολάρια - χάνοντας περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη αμερικανική εταιρεία το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

  Και οι δύο εταιρείες προέρχονται από τομείς που κατέγραψαν τις χειρότερες επιδόσεις φέτος στον S&P 500, καθώς ο κλάδος της ενέργειας σημείωσε απώλειες 37%, ενώ αυτός των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών υποχώρησε κατά 6%, έναντι ανόδου σχεδόν 15% που κατέγραψε ο ευρύτερος δείκτης.

  Για την ExxonMobil ειδικότερα, το 2020 ήταν η χειρότερη χρονιά της σε επίπεδο απόδοσης, εξέλιξη που πυροδοτήθηκε από τον εξαντλητικό πόλεμο τιμών πετρελαίου στον οποίο ενεπλάκησαν στις αρχές του έτους Σαουδική Αραβία και Ρωσία και ώθησε την τιμή του βαρελιού πετρελαίου σε αρνητικό έδαφος τον Απρίλιο, για πρώτη φορά στην ιστορία του.

  Οι διατηρούμενες σε χαμηλά επίπεδα τιμές του πετρελαίου και η αβεβαιότητα για τη ζήτηση ανάγκασαν την "απόγονο” της Standard Oil του John D. Rockefeller να απομειώσει την αξία των αποθεμάτων της φυσικού αερίου στη Βόρεια και στη Νότια Αμερική κατά περίπου 20 δισ. δολάρια το τρέχον τρίμηνο. Μάλιστα, αναλυτές όπως ο Pavel Molchanov της Raymond James ανησυχούν ότι η εταιρεία δεν θα είναι σε θέση να συνεχίσει να καταβάλλει μερίσματα στους επενδυτές χωρίς να πωλήσει περιουσιακά στοιχεία ή να προβεί σε δανεισμό.

  Εξίσου κακή χρονιά ήταν και για τη Wells Fargo: μαστιζόμενη από συνεχιζόμενα κανονιστικά σκάνδαλα και την πρόσφατα αρθείσα εντολή της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) που απαγόρευε στις τράπεζες να προβούν σε επαναγορές μετοχών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η πτώση της μετοχής της φέτος είναι η χειρότερη μεταξύ των εισηγμένων με κεφαλαιοποίηση άνω των 100 δισ. δολαρίων.

  Ο διευθύνων σύμβουλος Charlie Scharf δήλωσε τον Ιούλιο ότι έχει θέσει στόχο την περικοπή κόστους 10 δισ. δολαρίων σε ετήσια βάση και έτσι τον επόμενο μήνα η Wells Fargo έγινε μία από τις πρώτες τράπεζες που ξανάρχισαν τις περικοπές θέσεων εργασίας μετά την παύση στην οποία προέβησαν λόγω της πανδημίας. Δημοσιεύματα αναφέρουν μάλιστα ότι η τράπεζα θα μπορούσε να περικόψει έως και 63.000 θέσεις εργασίας έως το 2024.

  Υπό αυτές τις συνθήκες, η κεφαλαιοποίηση της Exxon Mobil από το υψηλό των 525 δισ. δολαρίων που άγγιξε το 2007, πλέον διαμορφώνεται σε περίπου 175 δισ. δολάρια. Αντίστοιχα, η κεφαλαιοποίηση της Wells Fargo έχει υποχωρήσει σε περίπου 123 δισ. δολάρια από το υψηλό των 320 δισ. δολαρίων που ήταν η χρηματιστηριακή αξία της στις αρχές του 2018.

  Γενικά, πάντως, το 2020 ήταν μια εξαιρετικά κακή χρονιά για τους κυκλικούς τομείς της οικονομίας, όπως η ενέργεια και οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, που τείνουν να υπεραποδίδουν σε περιόδους οικονομικής ευημερίας, αλλά πλήττονται σφόδρα σε καιρούς ύφεσης. Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν η ανάκαμψή τους βρίσκεται προ των πυλών καθώς ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού έχει ξεκινήσει και σύντομα θα διευρυνθεί. Σε έκθεσή τους νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αναλυτές της Bank of America χαρακτήρισαν τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και την ενέργεια τους δύο κορυφαίους τομείς επιλογής τους για το 2021.

  Ορισμένες εταιρείες της Wall Street, ωστόσο, δεν είναι τόσο αισιόδοξες ακόμη για τους τομείς με τη χειρότερη απόδοση φέτος. "Παρότι οι πτωτικοί κίνδυνοι παραμένουν υπό τη μορφή ενός δεύτερου ή και τρίτου κύματος κρουσμάτων κορονοϊού και ενδεχόμενων νέων lockdowns, η αισιοδοξία που έχουν προκαλέσει τα εμβόλια κατά του Covid-19 θα μπορούσε να αλλάξει δραστικά την εικόνα για τις αμερικανικές τράπεζες", ανέφεραν οι αναλυτές της Fitch Ratings έκθεσή τους στις 15 Δεκεμβρίου, όπου επανέλαβαν την αρνητική αξιολόγησή τους για τον κλάδο επισημαίνοντας ότι η απόδοση των τραπεζών δεν αναμένεται να βελτιωθεί πριν από τα τέλη του έτους, εφόσον βέβαια η προσπάθεια εμβολιασμού αποδειχθεί οικονομικά αποδοτική. 

  Ο Chris Midgley της S&P Global Platts προέβη σε παρόμοια εκτίμηση για τον κλάδο της ενέργειας μόλις μία ημέρα νωρίτερα, λέγοντας: "Ενώ μακροπρόθεσμα είμαστε αισιόδοξοι για την ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαίου, βραχυπρόθεσμα αναμένουμε τα πράγματα να επιδεινωθούν, καθώς τα εντεινόμενα μέτρα περιορισμού λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας θα εξασθενίσουν περαιτέρω τη ζήτηση για βενζίνη".

  Παρότι οι μετοχές των ΗΠΑ πρόσθεσαν περίπου 6 τρισ. δολάρια στη συνολική χρηματιστηριακή αξία τους φέτος (η δεύτερη καλύτερη επίδοση μετά τα κέρδη ύψους 7 τρισ. δολαρίων το 2019), σύμφωνα με τον Δείκτη Συνολικής Αξίας Wilshire, μόνο 300 από τις 500 επιχειρήσεις που απαρτίζουν τον δείκτη S&P 500 αύξησαν την κεφαλαιοποίησή τους κατά τη διάρκεια του έτους. 

  Στους μεγάλους "χαμένους” συγκαταλέγονται επίσης οι εταιρείες Carnival και Norwegian από τον κλάδο κρουαζιέρας που είναι από τομείς που επλήγησαν σφοδρότερα από την πανδημία. Έκαστη κατέγραψε πτώση της τάξης του 60%, μείωση που αντιστοιχεί σε απώλεια χρηματιστηριακής αξίας περίπου 30 δισ. δολαρίων.

  Ωστόσο, οι εταιρείες που συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα των μεγάλων "χαμένων” -μαζί με τις ExxonMobil και Wells Fargo- είναι η AT&T, η Chevron και η Boeing έχουν απωλέσει 74 δισ., 68 δισ. και 61 δισ. δολάρια αντίστοιχα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  11:00 17/01

  Μπορούμε να σώσουμε τα social media; Ναι, γιατί δεν έχουμε άλλη επιλογή

  Η ευθύνη εκτείνεται πέραν των μεμονωμένων εταιρειών που διαχειρίζονται την τεχνολογία.

  10:52 16/01

  "Πράσινο φως" από την ΕΕ για... σκουληκομπέργκερ

  Το κίτρινο αλευροσκούληκο (mealworm) σύντομα θα αποτελέσει τμήμα της ευρωπαϊκής κουζίνας.

  07:51 15/01

  Ο Μπιλ Γκέιτς είναι πλέον ο μεγαλύτερος γαιοκτήμονας της Αμερικής

  Ο Μπιλ Γκέιτς, ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο και όπως έχει πει ο ίδιος ένα "σπασικλάκι" που ήταν γνωστό για τις ικανότητές του στον προγραμματισμό και όχι για την αγάπη του για την...

  18:41 14/01

  Η Carlyle προειδοποιεί: Μην περιμένετε "ιλιγγιώδη" ανάκαμψη το 2021 με μόνο όχημα το εμβόλιο

  Προβλέπει αποδυνάμωση του δολαρίου και επέκταση της κινεζικής οικονομικής "κυριαρχίας".

  13:54 13/01

  Google: Διαθέτει 3 εκατ. δολάρια για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού

  Θα δημιουργηθεί ένα ταμείο που θα υποστηρίζει πρωτοβουλίες που θα ελέγχουν τα φαινόμενα παραπληροφόρησης.

  08:15 13/01

  Ο γνωστός επενδυτής Leon Cooperman προειδοποιεί ότι το 2021 "δεν θα έχει καλό τέλος" για την αγορά

  Ανησυχεί για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της αγοράς ξεχωρίζει, ωστόσο, πέντε επενδυτικές επιλογές.

  15:27 12/01

  Πώς το Brexit επηρεάζει τις business

  Το Forbes παρακολουθεί τις ειδήσεις γύρω από τις πρακτικές επιπτώσεις του Brexit στις βρετανικές και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

  07:53 12/01

  Πρέπει ή όχι να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε το WhatsApp;

  Η απόφαση του WhatsApp να επιβάλλει ξαφνικά νέους όρους χρήσης έχει ξεσηκώσει κύμα αντιδράσεων από τους χρήστες.

  08:16 11/01

  Ο Έλον Μασκ τελικά έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη, ξεπέρασε τον Μπέζος

  Καθώς η μετοχή της Tesla, μετά την άνοδο άνω του 720% το 2020, "γράφει" ήδη κέρδη 20%.

  11:04 09/01

  Πόσα χρήματα διακυβεύονται στο διαζύγιο Κάνιε Γουέστ - Κιμ Καρντάσιαν

  Αν και η οικογένεια Καρντάσιαν έχει γίνει γνωστή για το... δράμα της, ο διακανονισμός της περιουσίας σε περίπτωση διαζυγίου ίσως αποδειχθεί ευκολότερη υπόθεση.

  15:30 08/01

  Όχι, ο Elon Musk δεν είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο - ακόμα

  Οι υπολογισμοί του Forbes έρχονται σε αντίθεση με εκείνους του πρακτορείου Bloomberg.

  07:52 08/01

  Παγκόσμια Τράπεζα: Προειδοποιεί για νέα ύφεση και απώλεια κατά κεφαλήν εισοδήματος 10 ετών

  Αιτία οι άνευ προηγουμένου δημοσιονομικές δαπάνες των χωρών και ο κίνδυνος κρίσεων χρέους.

  08:10 07/01

  Forbes Fintech Awards 2020: Το "χτύπημα αφύπνισης" του Jack Dorsey στις τράπεζες

  Η πανδημία έπληξε την επιχειρηματικότητα αλλά αποτέλεσε ευκαιρία για την ανάπτυξη των fintech εταιρειών.

  00:11 07/01

  Ο γκουρού της τηλεργασίας

  Ο διευθύνων σύµβουλος της GitLab λέει ότι το πρόβληµα δεν είναι η ίδια η αποµακρυσµένη εργασία, αλλά ο τρόπος µε τον οποίο εκτελείται.

  08:49 06/01

  Ποιον θεωρεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για το χρηματιστήριο φέτος η Morgan Stanley

  Οι τεράστιες "ενέσεις" κεφαλαίων ίσως να οδηγήσουν σε εκτίναξη του πληθωρισμού.

  09:47 05/01

  Ο Τραμπ αμφισβητεί τα στοιχεία του CDC για πάνω από 350.000 θανάτους από κορονοϊό στις ΗΠΑ

  Κατηγορεί τα CDC ότι χρησιμοποιούν "γελοίες μεθόδους επιβεβαίωσης" των θανάτων.