Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 30-Δεκ-2020 11:27

  ExxonMobil και Wells Fargo έχασαν 220 δισ. δολάρια χρηματιστηριακή αξία το 2020

  ExxonMobil και Wells Fargo έχασαν 220 δισ. δολάρια χρηματιστηριακή αξία το 2020
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Jonathan Ponciano

  Παρότι η χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ αναρριχήθηκε σε νέα ιστορικά υψηλά το τρέχον έτος, η ExxonMobil και η Wells Fargo -η μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία και η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας αντίστοιχα- είδαν τις μετοχές τους να κατακρημνίζονται. Για την ακρίβεια οι δύο εταιρείες κατέγραψαν τις μεγαλύτερες πτώσεις σε όρους κεφαλαιοποίησης στην αμερικανική αγορά το 2020, καθώς οι κλάδοι τους παλεύουν να ανακάμψουν από την κατακόρυφη πτώση που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού.

  Πιο συγκεκριμένα, οι μετοχές της ExxonMobil και της Wells Fargo υποχώρησαν εντυπωσιακά φέτος, κατά 40% και 45% αντίστοιχα, με αποτέλεσμα η κεφαλαιοποίηση έκαστης να μειωθεί κατά περίπου 120 δισ, δολάρια και 100 δισ. δολάρια - χάνοντας περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη αμερικανική εταιρεία το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

  Και οι δύο εταιρείες προέρχονται από τομείς που κατέγραψαν τις χειρότερες επιδόσεις φέτος στον S&P 500, καθώς ο κλάδος της ενέργειας σημείωσε απώλειες 37%, ενώ αυτός των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών υποχώρησε κατά 6%, έναντι ανόδου σχεδόν 15% που κατέγραψε ο ευρύτερος δείκτης.

  Για την ExxonMobil ειδικότερα, το 2020 ήταν η χειρότερη χρονιά της σε επίπεδο απόδοσης, εξέλιξη που πυροδοτήθηκε από τον εξαντλητικό πόλεμο τιμών πετρελαίου στον οποίο ενεπλάκησαν στις αρχές του έτους Σαουδική Αραβία και Ρωσία και ώθησε την τιμή του βαρελιού πετρελαίου σε αρνητικό έδαφος τον Απρίλιο, για πρώτη φορά στην ιστορία του.

  Οι διατηρούμενες σε χαμηλά επίπεδα τιμές του πετρελαίου και η αβεβαιότητα για τη ζήτηση ανάγκασαν την "απόγονο” της Standard Oil του John D. Rockefeller να απομειώσει την αξία των αποθεμάτων της φυσικού αερίου στη Βόρεια και στη Νότια Αμερική κατά περίπου 20 δισ. δολάρια το τρέχον τρίμηνο. Μάλιστα, αναλυτές όπως ο Pavel Molchanov της Raymond James ανησυχούν ότι η εταιρεία δεν θα είναι σε θέση να συνεχίσει να καταβάλλει μερίσματα στους επενδυτές χωρίς να πωλήσει περιουσιακά στοιχεία ή να προβεί σε δανεισμό.

  Εξίσου κακή χρονιά ήταν και για τη Wells Fargo: μαστιζόμενη από συνεχιζόμενα κανονιστικά σκάνδαλα και την πρόσφατα αρθείσα εντολή της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) που απαγόρευε στις τράπεζες να προβούν σε επαναγορές μετοχών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η πτώση της μετοχής της φέτος είναι η χειρότερη μεταξύ των εισηγμένων με κεφαλαιοποίηση άνω των 100 δισ. δολαρίων.

  Ο διευθύνων σύμβουλος Charlie Scharf δήλωσε τον Ιούλιο ότι έχει θέσει στόχο την περικοπή κόστους 10 δισ. δολαρίων σε ετήσια βάση και έτσι τον επόμενο μήνα η Wells Fargo έγινε μία από τις πρώτες τράπεζες που ξανάρχισαν τις περικοπές θέσεων εργασίας μετά την παύση στην οποία προέβησαν λόγω της πανδημίας. Δημοσιεύματα αναφέρουν μάλιστα ότι η τράπεζα θα μπορούσε να περικόψει έως και 63.000 θέσεις εργασίας έως το 2024.

  Υπό αυτές τις συνθήκες, η κεφαλαιοποίηση της Exxon Mobil από το υψηλό των 525 δισ. δολαρίων που άγγιξε το 2007, πλέον διαμορφώνεται σε περίπου 175 δισ. δολάρια. Αντίστοιχα, η κεφαλαιοποίηση της Wells Fargo έχει υποχωρήσει σε περίπου 123 δισ. δολάρια από το υψηλό των 320 δισ. δολαρίων που ήταν η χρηματιστηριακή αξία της στις αρχές του 2018.

  Γενικά, πάντως, το 2020 ήταν μια εξαιρετικά κακή χρονιά για τους κυκλικούς τομείς της οικονομίας, όπως η ενέργεια και οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, που τείνουν να υπεραποδίδουν σε περιόδους οικονομικής ευημερίας, αλλά πλήττονται σφόδρα σε καιρούς ύφεσης. Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν η ανάκαμψή τους βρίσκεται προ των πυλών καθώς ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού έχει ξεκινήσει και σύντομα θα διευρυνθεί. Σε έκθεσή τους νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αναλυτές της Bank of America χαρακτήρισαν τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και την ενέργεια τους δύο κορυφαίους τομείς επιλογής τους για το 2021.

  Ορισμένες εταιρείες της Wall Street, ωστόσο, δεν είναι τόσο αισιόδοξες ακόμη για τους τομείς με τη χειρότερη απόδοση φέτος. "Παρότι οι πτωτικοί κίνδυνοι παραμένουν υπό τη μορφή ενός δεύτερου ή και τρίτου κύματος κρουσμάτων κορονοϊού και ενδεχόμενων νέων lockdowns, η αισιοδοξία που έχουν προκαλέσει τα εμβόλια κατά του Covid-19 θα μπορούσε να αλλάξει δραστικά την εικόνα για τις αμερικανικές τράπεζες", ανέφεραν οι αναλυτές της Fitch Ratings έκθεσή τους στις 15 Δεκεμβρίου, όπου επανέλαβαν την αρνητική αξιολόγησή τους για τον κλάδο επισημαίνοντας ότι η απόδοση των τραπεζών δεν αναμένεται να βελτιωθεί πριν από τα τέλη του έτους, εφόσον βέβαια η προσπάθεια εμβολιασμού αποδειχθεί οικονομικά αποδοτική. 

  Ο Chris Midgley της S&P Global Platts προέβη σε παρόμοια εκτίμηση για τον κλάδο της ενέργειας μόλις μία ημέρα νωρίτερα, λέγοντας: "Ενώ μακροπρόθεσμα είμαστε αισιόδοξοι για την ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαίου, βραχυπρόθεσμα αναμένουμε τα πράγματα να επιδεινωθούν, καθώς τα εντεινόμενα μέτρα περιορισμού λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας θα εξασθενίσουν περαιτέρω τη ζήτηση για βενζίνη".

  Παρότι οι μετοχές των ΗΠΑ πρόσθεσαν περίπου 6 τρισ. δολάρια στη συνολική χρηματιστηριακή αξία τους φέτος (η δεύτερη καλύτερη επίδοση μετά τα κέρδη ύψους 7 τρισ. δολαρίων το 2019), σύμφωνα με τον Δείκτη Συνολικής Αξίας Wilshire, μόνο 300 από τις 500 επιχειρήσεις που απαρτίζουν τον δείκτη S&P 500 αύξησαν την κεφαλαιοποίησή τους κατά τη διάρκεια του έτους. 

  Στους μεγάλους "χαμένους” συγκαταλέγονται επίσης οι εταιρείες Carnival και Norwegian από τον κλάδο κρουαζιέρας που είναι από τομείς που επλήγησαν σφοδρότερα από την πανδημία. Έκαστη κατέγραψε πτώση της τάξης του 60%, μείωση που αντιστοιχεί σε απώλεια χρηματιστηριακής αξίας περίπου 30 δισ. δολαρίων.

  Ωστόσο, οι εταιρείες που συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα των μεγάλων "χαμένων” -μαζί με τις ExxonMobil και Wells Fargo- είναι η AT&T, η Chevron και η Boeing έχουν απωλέσει 74 δισ., 68 δισ. και 61 δισ. δολάρια αντίστοιχα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  07:40 27/09

  Κανείς Ρώσος στρατιώτης δεν θέλει να βρεθεί σε αυτή την πόλη της ανατολικής Ουκρανίας

  Τρεις άξονες των Ουκρανών ετοιμάζονται να "παγιδεύσουν" τον βασικό κόμβο ανεφοδιασμού των Ρώσων στα ανατολικά.

  07:38 26/09

  Αντίπαλες δυνάμεις στη Μέση Ανατολή εξοπλίζουν με drones Κίεβο και Μόσχα

  H εισροή όπλων που κατασκευάζονται στη Μέση Ανατολή σε μια ευρωπαϊκή σύγκρουση είναι πρωτοφανής στη σύγχρονη Ιστορία.

  00:05 26/09

  Ανανίας Αρβανιτίδης (PressiousArvanitidis): Η εξέλιξή μας είναι συνδεδεμένη με την εξέλιξη της τεχνολογίας

  Για τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στον εγχώριο κλάδο των εκτυπώσεων και για τους τρόπους με τους οποίους τις αντιμετωπίζει η εταιρεία μιλά ο CEO της PressiousArvanitidis, κ. Ανανίας Αρβανιτίδης.

  11:46 25/09

  Ρωσία: Έβγαλε -από απόγνωση- και τα "τανκς επιδείξεων" στο πεδίο της μάχης

  Το T-72B3, μοντέλο του 2014, διαθέτει έναν νέο, ισχυρότερο κινητήρα, ένα καλύτερο είδος αντιδραστικής θωράκισης κατά των εκρήξεων και ένα νέο πανοραμικό σκόπευτρο στην κορυφή του πύργου. Αλλά το...

  10:00 25/09

  Επτά λόγοι για τους οποίους οι ιταλικές εκλογές ανησυχούν τους δυτικούς παρατηρητές

  Δεσμοί με τη Δύση, λιγότερη στήριξη στην Ουκρανία και αποδυνάμωση της οικονομίας μερικοί από αυτούς.

  08:10 23/09

  Μια χώρα –που ίσως δεν έχετε ακουστά– μπορεί να αναπληρώσει τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου

  Το χάος που έφερε στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου η φετινή χρονιά είναι πρωτόγνωρο. Η Ρωσία χρησιμοποιεί τους αγωγούς στην Ευρώπη ως όπλα και η Γηραιά Ήπειρος αναζητά εναλλακτικές λύσεις για...

  07:40 22/09

  Τι σηματοδοτεί η εμμονή του Πούτιν στις πυρηνικές απειλές

  Οι ψίθυροι για πραξικόπημα ακούγονται πιο δυνατά από ποτέ και το διάγγελμα του Πούτιν δεν τους έκανε να σιγήσουν.

  07:36 21/09

  Πώς ξέφυγε από την "παγίδα του άνθρακα" η Berkshire Hathaway Energy

  Η Berkshire χρησιμοποίησε τη διαπραγματευτική της δύναμη για να παρακάμψει την Επιτροπή Δημόσιων Υπηρεσιών.

  07:40 20/09

  Τελειώνουν στους Ρώσους οι εφεδρείες καθώς οι Ουκρανοί περικυκλώνουν την πόλη-κλειδί Λύμαν

  Την πτώση του Λύμαν ακολούθησε ντόμινο: Σεβεροντονέτσκ και Λισιτσάνσκ. 4 μήνες μετά, το ντόμινο αντιστρέφεται.

  07:40 19/09

  Kanye West: Η διακοπή της συνεργασίας με την Adidas θα τον έβγαζε από το club των δισεκατομμυριούχων

  Πώς θα εξελιχθούν οι τριγμοί στις σχέσεις του με τον κολοσσό των αθλητικών ειδών.

  08:45 18/09

  Ο Ρότζερ Φέντερερ αποσύρεται από το τένις ως πρωταθλητής και στα έσοδα - Πόσα χρήματα έχει βγάλει μέχρι σήμερα

  Είναι αναμφίβολα ο οικονομικός πρωταθλητής του τένις όλων των εποχών.

  07:54 16/09

  Πόσο πλούσιος είναι ο Βασιλιάς Κάρολος Γ'; Μία ματιά στην τεράστια περιουσία του νέου μονάρχη

  Επιβλέπει περιουσιακά στοιχεία ύψους $42 δισ. και κληρονόμησε $500 εκατ.

  07:55 15/09

  Οι κυβερνήσεις δεν έχουν ξεμπερδέψει με τον υψηλό πληθωρισμό

  Αν οι πολιτικοί κυριευθούν από πανικό, τότε ο πληθωρισμός θα κινείται στα τρέχοντα επίπεδα μέχρι νεωτέρας.

  07:30 14/09

  Τα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη έχουν εξαφανιστεί στη χειρότερη –για τη Μόσχα– φάση της σύγκρουσης

  Η Πολεμική Αεροπορία της Ρωσίας δεν είναι "πολεμική αεροπορία" όπως την αντιλαμβάνονται οι Δυτικοί.

  07:37 13/09

  Οι Ρώσοι χάνουν ένα τάγμα την ημέρα από τη διπλή ουκρανική αντεπίθεση

  Το Κρεμλίνο έχει εξαντλήσει τις "εύκολες" πηγές νέων στρατευμάτων και εξοπλισμού.

  07:30 12/09

  Ο ενεργειακός "εφιάλτης" της Ευρώπης γίνεται πραγματικότητα

  Το ενεργειακό φιάσκο της Γηραιάς Ηπείρου φτάνει στο αποκορύφωμά του και θα μπορούσε να "γονατίσει" τη βιομηχανία.