Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 28-Δεκ-2020 12:24

  Επιτέλους: ο Trump υπέγραψε το πακέτο των $900 δισ. για τον κορονοϊό ανοίγοντας τον δρόμο για επιταγές $600 στους Αμερικανούς

  Επιτέλους: ο Trump υπέγραψε το πακέτο των $900 δισ. για τον κορονοϊό ανοίγοντας τον δρόμο για επιταγές $600 στους Αμερικανούς
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Jonathan Ponciano

  Έπειτα από πολλές ημέρες παρακώλυσης και επικρίσεων, ο Πρόεδρος Donald Trump υπέγραψε τελικά τον προϋπολογισμό των 1,4 τρισ. δολαρίων καθώς και ένα συνοδευτικό πακέτο οικονομικής στήριξης ύψους 900 δισ. δολαρίων και τα μετέτρεψε σε νόμο την Κυριακή, αποτρέποντας το shutdown της αμερικανικής κυβέρνησης την Τρίτη και ανοίγοντας τον δρόμο για να δοθούν επιταγές 600 δολαρίων στους πολίτες και ενισχυμένα εβδομαδιαία επιδόματα ανεργίας ύψους 300 δολαρίων.

  Βασικά γεγονότα

  -Η Γερουσία και η Βουλή των Αντιπροσώπων είχαν εγκρίνει τα νομοσχέδια την περασμένη εβδομάδα, αλλά ο Τραμπ δεν τα υπέγραψε αμέσως εξαιτίας αυτών που περιέγραψε ως "σπάταλες και περιττές" διατάξεις στον προϋπολογισμό και "γελοία χαμηλές" άμεσες επιδοτήσεις προς τους Αμερικανούς στο νομοσχέδιο ανακούφισης από τις επιπτώσεις του κορονοϊού.

  -Λόγω της καθυστέρησης του Trump να υπογράψει, δύο έκτακτα ομοσπονδιακά προγράμματα ανεργίας έληξαν το Σάββατο, πράγμα που σημαίνει ότι εκατομμύρια Αμερικανοί θα δουν τα επιδόματά τους να λήγουν μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, όταν θα ενεργοποιηθούν εκ νέου στο πλαίσιο της νέας νομοθεσίας.

  -Το νέο νομοσχέδιο τόνωσης θα κινηθεί στα χνάρια του νόμου CARES ύψους 2,2 τρισ. δολαρίων του Μαρτίου -το μεγαλύτερο πακέτο οικονομικής ανακούφισης στην αμερικανική ιστορία - και θα επαναφέρει ορισμένες βασικές παροχές του νόμου, συμπεριλαμβανομένων του δημοφιλούς Προγράμματος Paycheck Protection Program (PPP) για τα δάνεια των μικρών επιχειρήσεων αλλά και των έκτακτων επιδομάτων ανεργίας για αυτοαπασχολούμενους και εργαζόμενους κατ' αποκοπή.

  -Εκτός από τις επιταγές ύψους 600 δολαρίων για μεμονωμένα άτομα και οικογένειες και τα 300 δολάρια σε εβδομαδιαία ενισχυμένα επιδόματα ανεργίας έως τα μέσα Μαρτίου, το νέο πακέτο στήριξης περιλαμβάνει κονδύλια για την υγειονομική περίθαλψη και τη διανομή εμβολίων, τη στήριξη των ενοικίων και τη βιομηχανία της ψυχαγωγίας.

  -Επεκτείνει επίσης το ομοσπονδιακό μορατόριουμ στις εξώσεις έως τα τέλη Ιανουαρίου, αλλά δεν περιλαμβάνει καμία νέα ομοσπονδιακή βοήθεια για πολιτειακές και τοπικές κυβερνήσεις ή για προστασία των επιχειρήσεων από νομικές προκλήσεις -δύο σημαντικά "αγκάθια" που ανέκοπταν για μήνες την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις.

  Σημαντική δήλωση

  "Θα υπογράψω τον προϋπολογισμό και το πακέτο για τον κορονοϊό με ένα ισχυρό μήνυμα που καθιστά σαφές στο Κογκρέσο ότι πρέπει να αφαιρεθούν τα άχρηστα στοιχεία", δήλωσε ο Τραμπ την Κυριακή, εντείνοντας την κριτική του για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό χρήσης 2021 και επιμένοντας έως και την τελευταία στιγμή ότι οι άμεσες πληρωμές πρέπει να αυξηθούν από τα 600 δολ. στα 2.000 δολ. ανά άτομο. "Θα στείλω πίσω στο Κογκρέσο τις παρατηρήσεις μου, μία προς μία, συνοδευόμενες από ένα επίσημο αίτημα προς το Κογκρέσο όπου θα επιμένω να αφαιρεθούν αυτά τα κονδύλια από το νομοσχέδιο".

  Τι πρέπει να προσέξετε

  Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσυ Πελόσι είπε ότι σκοπεύει να διεξαγάγει ψηφοφορία τη Δευτέρα για το ξεχωριστό νομοσχέδιο που αφορές τις άμεσες ενισχύσεις των 2000 δολαρίων, αλλά αυτό το μέτρο δεν αναμένεται να περάσει. Στη δήλωσή του την Κυριακή, ο Πρόεδρος Τραμπ αναγνώρισε την ψήφο της Βουλής των Αντιπροσώπων υπέρ των μεγαλύτερων άμεσων πληρωμών και άφησε να εννοηθεί πως θεωρεί πιθανή μια συνεργασία της Γερουσίας στην οποία πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικάνοι, λέγοντας ότι τη Δευτέρα, "η Γερουσία θα ξεκινήσει τη διαδικασία μιας ψηφοφορίας για ένα νομοχέδιο που προβλέπει την αύξηση του ύψους των επιταγών στα 2000 δολ., την ανάκληση της διάταξης 230 και την εκκίνηση της έρευνας για απάτηση στη διάρκεια των εκλογών". Στη δική του δήλωση, ωστόσο, ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας Mitch McConnell, επιδοκίμασε τον Τραμπ για την υπογραφή του νομοσχεδίου, αλλά δεν άφησε να φανεί εάν θα υποστήριζε τυχόν αύξηση των άμεσων παροχών. 

  Το υπόβαθρο

  Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει πλέον θεσπίσει πέντε ξεχωριστά πακέτα ανακούφισης από τις οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού. Τα δύο πρώτα τα οποία συγκέντρωσαν χρηματοδότηση για τεστ κορονοϊού, δάνεια μικρών επιχειρήσεων, διευρυμένα επιδόματα ανεργίας και φορολογικές εκπτώσεις για αναρρωτική άδεια μετ αποδοχών, ακολουθήθηκαν από τον νόμο CARES τον Μάρτιο, ο οποίος "ανεφοδίασε" το PPP και ενέκρινε άμεσες πληρωμές 1.200 δολάρια σε επιλέξιμα άτομα. Τον νόμο CARES διαδέχτηκε ένα πακέτο 484 δισ. δολαρίων που ανανέωσε το PPP (το οποίο είχε εξαντλήσει όλη τη χρηματοδότησή του) μόλις έναν μήνα αργότερα. Η υπογραφή του νομοσχεδίου που προβλέπει ανακούφιση 900 δισ. δολαρίων από τον Τραμπ την Κυριακή σηματοδοτεί το τέλος ενός αδιεξόδου διάρκειας ενός μηνός στην Ουάσινγκτον, καθώς οι νομοθέτες αγωνίζονταν να καταλήξουν σε συμφωνία για το πώς θα προσφέρουν περισσότερη ανακούφιση στους Αμερικανούς ενώ οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κορυφαίων Δημοκρατών με επικεφαλής την Πρόεδρο της Βουλής Νάνσυ Πελόσι και  του υπουργού Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν δεν πήγαιναν πουθενά. Μέχρις ότου μια διακομματική ομάδα βουλευτών εισηγηθεί ένα πακέτο 908 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να ξεκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις αυτόν τον μήνα, οι ηγέτες των Δημοκρατικών δεν ήταν πρόθυμοι να υποστηρίξουν οποιοδήποτε πακέτο αξίας κάτω των 2 τρισ. δολαρίων και η ηγεσία του GOP ήταν απρόθυμη να υπογράψει κάτι αξίας άνω των 500 δισ. δολαρίων.

  Ο μεγαλύτερος επικριτής

  Αρκετοί νομοθέτες προέτρεψαν τον Πρόεδρο Τραμπ να υπογράψει το νομοσχέδιο με τα μέτρα ανακούφισης την Κυριακή. Μιλώντας στην εκπομπή This Week του ABC, ο γερουσιαστής Bernie Sanders, ο οποίος μαζί με τον γερουσιαστή Josh Hawley Ξεκίνησαν μια δημόσια εκστρατεία για την αύξηση της πρόβλεψης άμεσων πληρωμών στα 2.000 δολάρια νωρίτερα αυτό το μήνα, χαρακτήρισε την καθυστέρηση της υπογραφής του πακέτου από τον Τραμπ ως "απίστευτα σκληρή" και είπε ότι "δεν άκουσε ούτε λέξη" από τον Λευκό Οίκο για το αν θα στηρίξει την αύξηση του ποσού των επιταγών παρά τις συνομιλίες με τον Mnuchin. "Υπογράψτε το νομοσχέδιο, κύριε Πρόεδρε, και στη συνέχεια αμέσως – Δευτέρα, Τρίτη – μπορούμε να εγκρίνουμε άμεσες πληρωμές 2.000 δολαρίων στις εργαζόμενες οικογένειες αυτής της χώρας ", δήλωσε ο Sanders.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:01 24/01

  "Ξεφούσκωσε" το πρότζεκτ Loon της Alphabet, για διαδίκτυο μέσα από μπαλόνια

  Το πρόβλημα με το Loon δεν σχετίζεται με τεχνολογικής φύσεως ζητήματα.

  10:39 23/01

  Πώς "χρεοκόπησε" η πλουσιότερη γυναίκα της Αφρικής

  Η ιστορία της άλλοτε "πριγκίπισσας της Αφρικής", Isabel dos Santos.

  07:54 22/01

  Bitcoin: Έχασε σχεδόν $200 δισ. μετά την προειδοποίηση της JPMorgan ότι είναι το λιγότερο αξιόπιστο αντίβαρο στο δολάριο

  Από μέσο αντιστάθμισης τείνει να μετατραπεί σε μέσο μόχλευσης, προειδοποιούν οι αναλυτές.

  07:42 21/01

  Η κεφαλαιοποίηση του Ether αυξήθηκε κατά $20 δισ. σε 1 μέρα, ενώ το Bitcoin υποχωρεί - Για ποιο λόγο

  Ένας από τους λόγους είναι ότι πολλοί traders διαφοροποιούν τις τοποθετήσεις τους σε άλλα κρυπτονομίσματα υπό τον φόβο ότι το bitcoin θα μπορούσε να βιώσει μια ακόμα κατάρρευση.

  00:06 21/01

  Ο Δισεκατομμυριούχος των Αιθέρων

  Ο κυνηγός των συγκινήσεων Jared Isaacman δημιούργησε μια μικρή περιουσία εκπαιδεύοντας πιλότους μαχητικών αεροσκαφών. Ο πλούτος του όμως εκτοξεύτηκε, όταν, εν μέσω της πανδημίας, η εταιρία του...

  12:51 20/01

  Ένας άντρας παρέμεινε κρυμμένος για τρεις μήνες στο αεροδρόμιο O’Hare του Σικάγου

  Από τις 19 Οκτωβρίου 2020 έως τις 16 Ιανουαρίου 2021, επειδή φοβόταν να πετάξει λόγω του κορονοϊού.

  07:43 20/01

  Ο Μπάιντεν "κληρονομεί" τη χειρότερη οικονομία στην πρόσφατη ιστορία των ΗΠΑ

  Πέντε "τρομακτικοί" αριθμοί που αποκαλύπτουν το μέγεθος της πρόκλησης που καλείται να αντιμετωπίσει.

  18:13 19/01

  Γιατί πρέπει να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε το Messenger του Facebook

  Η ξαφνική κατακραυγή ως προς το WhatsApp, προειδοποίηση για το 1,3 δισ. χρήστες του Messenger.

  08:22 19/01

  Πόσo θα κοστίσουν στον Τραμπ οι ταραχές στο Καπιτώλιο

  O αντίκτυπος στις εταιρείες που ενοικιάζουν ακίνητα του Τραμπ.

  08:12 18/01

  Signal και Telegram, τα νέα "διαδικτυακά σπίτια" των θυμωμένων συντηρητικών

  Οι εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων κινδυνεύουν να γίνουν "ψηφιακά καταφύγια" των ακροδεξιών.

  11:00 17/01

  Μπορούμε να σώσουμε τα social media; Ναι, γιατί δεν έχουμε άλλη επιλογή

  Η ευθύνη εκτείνεται πέραν των μεμονωμένων εταιρειών που διαχειρίζονται την τεχνολογία.

  10:52 16/01

  "Πράσινο φως" από την ΕΕ για... σκουληκομπέργκερ

  Το κίτρινο αλευροσκούληκο (mealworm) σύντομα θα αποτελέσει τμήμα της ευρωπαϊκής κουζίνας.

  07:51 15/01

  Ο Μπιλ Γκέιτς είναι πλέον ο μεγαλύτερος γαιοκτήμονας της Αμερικής

  Ο Μπιλ Γκέιτς, ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο και όπως έχει πει ο ίδιος ένα "σπασικλάκι" που ήταν γνωστό για τις ικανότητές του στον προγραμματισμό και όχι για την αγάπη του για την...

  18:41 14/01

  Η Carlyle προειδοποιεί: Μην περιμένετε "ιλιγγιώδη" ανάκαμψη το 2021 με μόνο όχημα το εμβόλιο

  Προβλέπει αποδυνάμωση του δολαρίου και επέκταση της κινεζικής οικονομικής "κυριαρχίας".

  13:54 13/01

  Google: Διαθέτει 3 εκατ. δολάρια για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού

  Θα δημιουργηθεί ένα ταμείο που θα υποστηρίζει πρωτοβουλίες που θα ελέγχουν τα φαινόμενα παραπληροφόρησης.

  08:15 13/01

  Ο γνωστός επενδυτής Leon Cooperman προειδοποιεί ότι το 2021 "δεν θα έχει καλό τέλος" για την αγορά

  Ανησυχεί για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της αγοράς ξεχωρίζει, ωστόσο, πέντε επενδυτικές επιλογές.