Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 23-Δεκ-2020 14:23

  Ποιες είναι οι μεγάλες ελπίδες του Bill Gates για επιστημονικά άλματα το 2021

  Ποιες είναι οι μεγάλες ελπίδες του Bill Gates για επιστημονικά άλματα το 2021
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Lisette Voytko

  "Ήταν μια καταστροφική χρονιά".

  Ο Bill Gates ξεκινά την ανάρτησή του για το τέλος του έτους, την οποία δημοσίευσε την Τρίτη στο προσωπικό του blog, GatesNotes, δηλώνοντας το προφανές. Η πανδημία του κορονοϊού, γράφει ο δισεκατομμυριούχος και φιλάνθρωπος, έχει σκοτώσει 1,6 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, έχοντας ταυτόχρονα μολύνει 73 εκατομμύρια και έχοντας προκαλέσει τρισεκατομμύρια δολάρια οικονομικής ζημίας.

  Οι δολοφονίες των Τζορτζ Φλόιντ και Μπριόνα Τέιλορ, ανεξέλεγκτες δασικές πυρκαγιές και "προεδρικές εκλογές ανεπανάληπτες στην ιστορία" συνέβαλαν στην γενική αναταραχή σε ολόκληρες τις ΗΠΑ.

  Όμως, σημειώνει ο Gates, "έρχονται καλά νέα το 2021". Αναφερόμενος στις εκπληκτικές επιστημονικές εξελίξεις που σημειώθηκαν γύρω από την ανάπτυξη και διανομή αποτελεσματικών εμβολίων κατά της Covid-19, ο Gates γράφει: "Οι άνθρωποι δεν έχουν σημειώσει ποτέ μεγαλύτερη πρόοδο έναντι οποιασδήποτε ασθένειας μέσα σε έναν χρόνο από εκείνη που σημείωσε ο κόσμος έναντι του κορονοϊού φέτος".

  Παρά το γεγονός ότι γενικώς τα εμβόλια χρειάζονται έως και 10 χρόνια για να αναπτυχθούν, οι επιστήμονες δημιούργησαν πολλά εμβόλια κατά της Covid-19 φέτος - μόνο μία από τις πολλές επιστημονικές εξελίξεις για τις οποίες ο Gates λέει ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι αισιόδοξοι για το 2021.

  Έως την άνοιξη, γράφει ο Gates, τα εμβόλια της Moderna και της Pfizer/BioNTech, με άδεια έκτακτης ανάγκης από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, θα πρέπει λογικά να έχουν φτάσει σε "κλίμακα που να έχουν παγκόσμιο αντίκτυπο". Ως αποτέλεσμα, ο αριθμός των θανάτων και των κρουσμάτων θα πρέπει λογικά να έχει μειωθεί στις πλούσιες χώρες, γράφει, πράγμα που σημαίνει ότι "η ζωή θα επανέλθει πολύ πιο κοντά στο φυσιολογικό από ό,τι βρίσκεται σήμερα".

  Ο Gates προσθέτει ότι η επιτυχία των εμβολίων Moderna και Pfizer/BioNTech αποτελεί θετικό στοιχείο για άλλα υποψήφια εμβόλια τα οποία βρίσκονται ακόμη σε φάση ανάπτυξης ή δοκιμών, καθώς όλα επιτίθενται στο ίδιο τμήμα του κορονοϊού.

  Οι ακίδες που προεξέχουν από τον κορονοϊό (και που του έδωσαν το όνομά του) είναι φτιαγμένες από μια πρωτεΐνη, γράφει ο Gates, στην οποία τα δύο επιτυχή εμβόλια επιτίθενται. "Τώρα που οι ερευνητές γνωρίζουν ότι το να επιτίθενται σε συγκεκριμένη πρωτεΐνη μπορεί να λειτουργήσει, έχουν βάσιμους λόγους να είναι αισιόδοξοι για άλλα εμβόλια που κάνουν το ίδιο πράγμα", τονίζει.

  Και τα δύο επιτυχημένα εμβόλια χρησιμοποιούν τεχνολογία mRNA, σημειώνει ο Gates. "Δεν είναι τυχαίο ότι τα εμβόλια mRNA ήταν τα πρώτα που έφτασαν στο νήμα του τερματισμού", λέει, επειδή αυτά τα είδη εμβολίων μπορούν να δημιουργηθούν γρηγορότερα, καθώς είναι εύκολο για τους επιστήμονες να παραγάγουν μεγάλες ποσότητες RNA, το οποίο κωδικοποιεί την πρωτεΐνη του ιού.

  Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, τα εμβόλια mRNA "διδάσκουν στα κύτταρα μας πώς να φτιάχνουν μια πρωτεΐνη - ή ακόμα και ένα τμήμα μιας πρωτεΐνης - που να πυροδοτεί μια ανοσοαπόκριση μέσα στο σώμα μας". Ο Gates γράφει ότι το φιλανθρωπικό ίδρυμά του εργάζεται επάνω στα εμβόλια mRNA από το 2014 για χρήση κατά του HIV και της ελονοσίας και η τεχνολογία αυτή επιτρέπει πλέον μια "άνευ προηγουμένου πρόοδο" ενάντια στην Covid-19.

  Μια άλλη πρόκληση; Η παραγωγή αρκετών δόσεων για ολόκληρο τον κόσμο. Θα χρειαστούν περίπου 5 έως 10 δισεκατομμύρια δόσεις, ανάλογα με το εάν τα εμβόλια απαιτούν μία ή δύο δόσεις για πλήρη αποτελεσματικότητα. Για να δώσουμε ένα γενικό πλαίσιο, λέει ο Gates, οι εταιρείες εμβολίων παγκοσμίως παράγουν συνήθως συνολικά 6 δισεκατομμύρια δόσεις ετησίως, για εμβόλια κατά της γρίπης και εμβολιασμούς παιδικής ηλικίας, μεταξύ άλλων.

  Για να αυξηθεί η παραγωγή εμβολίων κατά της Covid-19 χωρίς να θυσιαστούν τα άλλα εμβόλια "ρουτίνας", ο Gates γράφει ότι το ίδρυμά του συνδέει τις εταιρείες παρασκευής εμβολίων των πλούσιων χωρών με παραγωγούς μεγάλων όγκων σε αναπτυσσόμενες χώρες, για εκείνο που ονομάζεται "συμφωνίες δεύτερης πηγής". Οι παραγωγοί δημιουργούν ασφαλή και προσιτά εμβόλια σε τεράστιες ποσότητες, ενώ οι εταιρείες εμβολίων παρέχουν ένα βιώσιμο υποψήφιο εμβολιαστικό σκεύασμα, με τη συμφωνία να αξιοποιεί "τις καλύτερες από τα δύο σετ δεξιοτήτων".

  Ο Gates εκμεταλλεύεται επίσης την ευκαιρία να καταρρίψει "ψευδείς" θεωρίες συνωμοσίας γύρω από τα εμβόλια Covid-19 - συμπεριλαμβανομένων "ορισμένων που περιλαμβάνουν [τη σύζυγό μου Melinda Gates] και εμένα". "Δεν βοηθούν", γράφει, προσθέτοντας ότι το ζευγάρι θα συνεχίσει να συζητά δημόσια περί της χρηματοδότησης εμβολίων από τους ίδιους, καθώς "είμαστε παθιασμένοι με τη διάσωση ζωών και τη διασφάλιση ότι όλα τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να εξελιχθούν έως την ενηλικίωσή τους… [νιώθουμε] ευθύνη να επιστρέψουμε τον πλούτο μας στην κοινωνία".

  Μια άλλη ελπίδα για το 2021, γράφει ο Gates, είναι το "άβολο" τεστ Covid-19 - το ρινοφαρυγγικό επίχρισμα, στο οποίο όσοι υποβάλλονται λένε ότι μοιάζει να τους "γαργαλά" τον εγκέφαλο - να αποτελεί σύντομα παρελθόν. Η FDA ενέκρινε την πρώτο τεστ για χρήση κατ' οίκον την περασμένη εβδομάδα, το οποίο χρησιμοποιεί ρινικό επίχρισμα, αλλά δεν πηγαίνει τόσο βαθιά στη μύτη, με τον Gates να το επισημαίνει ως παράδειγμα ενός καλύτερου, πιο αποτελεσματικού μέσου για testing, καθώς οι άνθρωποι δεν θα χρειάζεται να περιμένουν τα εργαστήρια να επεξεργαστούν χιλιάδες δείγματα.

  Ο Gates προσθέτει ότι μια μελέτη η οποία χρηματοδοτήθηκε από το ίδρυμά του αποκάλυψε ότι, επιτρέποντας στους ανθρώπους να σπρώχνουν το όργανο στις άκρες των ίδιων τους των μυτών, τα τεστ αποδίδουν αποτελέσματα εξίσου ακριβή με το πιο επεμβατικό είδος τεστ, που οι άνθρωποι βρίσκουν ενοχλητικό. Και αρκετές εταιρείες εργάζονται για να αναπτύξουν άλλα γρήγορα, μη επεμβατικά τεστ, τα οποία παρέχουν αποτελέσματα σε μόλις 15 λεπτά.

  Όχι μόνο η εμπειρία είναι πιο άνετη για τον ασθενή, αλλά και τα γρήγορα αποτελέσματα θα βοηθούν τους ερευνητές να εντοπίζουν την εξάπλωση του ιού, γράφει ο Gates. "Ο ρυθμός ανάπτυξης της καινοτομίας σε αυτόν τον τομέα είναι πραγματικά εντυπωσιακός και θα ωφελήσει τους πάντες".

  Ο Gates συνοψίζει και κλείνει αναφερόμενος σε μια διαφορετική, αλλά σημαντική επιστημονική πρόκληση: την κλιματική αλλαγή. Ο ίδιος θα κυκλοφορήσει ένα βιβλίο τον Φεβρουάριο για το θέμα, με τίτλο "Πώς να αποφύγουμε μια καταστροφή του κλίματος", στο οποίο μοιράζεται 15 χρόνια διδαγμάτων του από τη χρηματοδότηση μελετών για το φαινόμενο.

  Επιπλέον, ο Gates φαίνεται να βλέπει την επερχόμενη κυβέρνηση Μπάιντεν ως πιο επικεντρωμένη σε ζητήματα κλιματικής αλλαγής, γράφοντας ότι "οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να επανακτήσουν τον ηγετικό τους ρόλο" στη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου το επόμενο έτος. Και, προσθέτει, μια επικείμενη σύνοδος των Ηνωμένων Εθνών τον Νοέμβριο του 2021 θα συγκεντρώσει τους ηγέτες σε παγκόσμια κλίμακα προκειμένου να συζητήσουν περί της κλιματικής αλλαγής, για πρώτη φορά μετά τη Σύνοδο του Παρισιού το 2015.

  "Βλέπω τους επόμενους 12 μήνες πολλά υποσχόμενους", γράφει ο Gates. Μπορεί να μην πρόκειται για "τεράστιο", αλλά "θα είναι ένα αξιοσημείωτο, μετρήσιμο βήμα προς τα εμπρός" για τον κόσμο και μια "βελτίωση σε σχέση με το 2020".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  11:00 17/01

  Μπορούμε να σώσουμε τα social media; Ναι, γιατί δεν έχουμε άλλη επιλογή

  Η ευθύνη εκτείνεται πέραν των μεμονωμένων εταιρειών που διαχειρίζονται την τεχνολογία.

  10:52 16/01

  "Πράσινο φως" από την ΕΕ για... σκουληκομπέργκερ

  Το κίτρινο αλευροσκούληκο (mealworm) σύντομα θα αποτελέσει τμήμα της ευρωπαϊκής κουζίνας.

  07:51 15/01

  Ο Μπιλ Γκέιτς είναι πλέον ο μεγαλύτερος γαιοκτήμονας της Αμερικής

  Ο Μπιλ Γκέιτς, ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο και όπως έχει πει ο ίδιος ένα "σπασικλάκι" που ήταν γνωστό για τις ικανότητές του στον προγραμματισμό και όχι για την αγάπη του για την...

  18:41 14/01

  Η Carlyle προειδοποιεί: Μην περιμένετε "ιλιγγιώδη" ανάκαμψη το 2021 με μόνο όχημα το εμβόλιο

  Προβλέπει αποδυνάμωση του δολαρίου και επέκταση της κινεζικής οικονομικής "κυριαρχίας".

  13:54 13/01

  Google: Διαθέτει 3 εκατ. δολάρια για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού

  Θα δημιουργηθεί ένα ταμείο που θα υποστηρίζει πρωτοβουλίες που θα ελέγχουν τα φαινόμενα παραπληροφόρησης.

  08:15 13/01

  Ο γνωστός επενδυτής Leon Cooperman προειδοποιεί ότι το 2021 "δεν θα έχει καλό τέλος" για την αγορά

  Ανησυχεί για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της αγοράς ξεχωρίζει, ωστόσο, πέντε επενδυτικές επιλογές.

  15:27 12/01

  Πώς το Brexit επηρεάζει τις business

  Το Forbes παρακολουθεί τις ειδήσεις γύρω από τις πρακτικές επιπτώσεις του Brexit στις βρετανικές και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

  07:53 12/01

  Πρέπει ή όχι να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε το WhatsApp;

  Η απόφαση του WhatsApp να επιβάλλει ξαφνικά νέους όρους χρήσης έχει ξεσηκώσει κύμα αντιδράσεων από τους χρήστες.

  08:16 11/01

  Ο Έλον Μασκ τελικά έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη, ξεπέρασε τον Μπέζος

  Καθώς η μετοχή της Tesla, μετά την άνοδο άνω του 720% το 2020, "γράφει" ήδη κέρδη 20%.

  11:04 09/01

  Πόσα χρήματα διακυβεύονται στο διαζύγιο Κάνιε Γουέστ - Κιμ Καρντάσιαν

  Αν και η οικογένεια Καρντάσιαν έχει γίνει γνωστή για το... δράμα της, ο διακανονισμός της περιουσίας σε περίπτωση διαζυγίου ίσως αποδειχθεί ευκολότερη υπόθεση.

  15:30 08/01

  Όχι, ο Elon Musk δεν είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο - ακόμα

  Οι υπολογισμοί του Forbes έρχονται σε αντίθεση με εκείνους του πρακτορείου Bloomberg.

  07:52 08/01

  Παγκόσμια Τράπεζα: Προειδοποιεί για νέα ύφεση και απώλεια κατά κεφαλήν εισοδήματος 10 ετών

  Αιτία οι άνευ προηγουμένου δημοσιονομικές δαπάνες των χωρών και ο κίνδυνος κρίσεων χρέους.

  08:10 07/01

  Forbes Fintech Awards 2020: Το "χτύπημα αφύπνισης" του Jack Dorsey στις τράπεζες

  Η πανδημία έπληξε την επιχειρηματικότητα αλλά αποτέλεσε ευκαιρία για την ανάπτυξη των fintech εταιρειών.

  00:11 07/01

  Ο γκουρού της τηλεργασίας

  Ο διευθύνων σύµβουλος της GitLab λέει ότι το πρόβληµα δεν είναι η ίδια η αποµακρυσµένη εργασία, αλλά ο τρόπος µε τον οποίο εκτελείται.

  08:49 06/01

  Ποιον θεωρεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για το χρηματιστήριο φέτος η Morgan Stanley

  Οι τεράστιες "ενέσεις" κεφαλαίων ίσως να οδηγήσουν σε εκτίναξη του πληθωρισμού.

  09:47 05/01

  Ο Τραμπ αμφισβητεί τα στοιχεία του CDC για πάνω από 350.000 θανάτους από κορονοϊό στις ΗΠΑ

  Κατηγορεί τα CDC ότι χρησιμοποιούν "γελοίες μεθόδους επιβεβαίωσης" των θανάτων.