Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 22-Δεκ-2020 07:55

  Περαιτέρω άνοδο της αγοράς το 2021 "βλέπουν" οι ειδικοί της Wall Street

  Περαιτέρω άνοδο της αγοράς το 2021 “βλέπουν” οι ειδικοί της Wall Street
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Jonathan Ponciano

  Μετά από έναν χρόνο έντονης μεταβλητότητας, η "αγορά των ταύρων” δεν φαίνεται να έχει δει ακόμη τα υψηλά της, καθώς οι ειδικοί "βλέπουν” ότι έχει περαιτέρω περιθώρια ανόδου. Πιο συγκεκριμένα, κορυφαίες επενδυτικές τράπεζες της Wall Street εκτιμούν ότι ο ευρύτερος δείκτης της αγοράς, S&P 500, θα συνεχίσει την αναρρίχησή του και το 2021.

  Σε έκθεση προς τους πελάτες της το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, η Goldman Sachs εκτιμά ότι ο S&P 500 θα ολοκληρώσει την επόμενη χρονιά περίπου στις 4.300 μονάδες (υποδηλώνοντας περιθώριο ανόδου 17%). Πρόκειται ομολογουμένως για μια "αισιόδοξη" πρόβλεψη που υπόκειται στην παραδοχή ότι τα εταιρικά κέρδη θα αυξηθούν και το καθεστώς των χαμηλών επιτοκίων θα διατηρηθεί, ευνοώντας τις εταιρείες.

  Βέβαια, κανείς άλλος δεν είναι τόσο αισιόδοξος όσο η Goldman Sachs. Η Morgan Stanley, η Wells Fargo και η LPL Financial, όλες τους βλέπουν άνοδο του  S&P 500, όμως τοποθετούν την τιμή-στόχο για τον δείκτη στις 3.900 μονάδες, ήτοι περίπου 6% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.

  Η Wells Fargo και η LPL είναι πεπεισμένες ότι τα εταιρικά κέρδη θα σημειώσουν άνοδο γύρω στο 30% το επόμενο έτος, συμβάλλοντας στη "προσγείωση” ορισμένων υπερβολικά αποτιμημένων μετοχών που έχουν ωθήσει τη μέση αποτίμηση του S&P σε περισσότερες από 30 φορές τα πραγματοποιηθέντα ετήσια κέρδη - έναντι περίπου 22 φορών πέρυσι.

  Επίσης, τη Δευτέρα, η Morgan Stanley ανέφερε ότι η σημαντική υπεραπόδοση των κυκλικών μετοχών -όπως αυτές των αεροπορικών εταιρειών, των εστιατορίων και των ξενοδοχείων- κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι εβδομάδων αποτελεί ένδειξη ότι οικονομική ανάκαμψη βρίσκεται καθ’ οδόν, προσθέτοντας ότι οι εν λόγω μετοχές θα πρέπει να "διευρύνουν το προβάδισμά τους" το επόμενο έτος.

  Ωστόσο, η επενδυτική τράπεζα προειδοποίησε ότι μια πιθανή άνοδος του πληθωρισμού το επόμενο έτος θα μπορούσε να πλήξει τα κέρδη της ευρύτερης αγοράς, ειδικά των "μετοχών με ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης" (για παράδειγμα οι μετοχές εταιρειών που επωφελούνται από τα μέτρα παραμονής στο σπίτι, όπως αυτές των Zoom, Peloton και Shopify). Αν συμβεί κάτι τέτοιο, ο S&P 500 θα μπορούσε να υποχωρήσει έως και 8% το 2021, επισημαίνει η Morgan Stanley.

  Τη Δευτέρα, ο S&P 500 έκλεισε στις 3.694 μονάδες, περίπου 13% υψηλότερα από το επίπεδο που ξεκίνησε τη χρονιά, αλλά σχεδόν 0,4% χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης Παρασκευής, καθώς η ραγδαία εξάπλωση του μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού που εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο έπληξε τις χρηματιστηριακές αγορές παγκοσμίως.

  Τι χρήζει προσοχής

  Η Goldman Sachs, παρά την "υπεραισιόδοξη” εκτίμησή της για τον S&P 500 επισημαίνει στην έκθεσή της τρεις πτωτικούς κινδύνους για το χρηματιστήριο. Ο σημαντικότερος εξ αυτών είναι η χειρότερη της αναμενόμενης εξέλιξη της διαδικασίας διάθεσης των εμβολίων κατά του κορονοϊού, κατά το πρώτο μισό του νέου έτους. Η επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι το 50% του πληθυσμού των ΗΠΑ θα έχει εμβολιαστεί έως τον Απρίλιο, αλλά επισημαίνει ότι "η πρώτη εβδομάδα διανομής του εμβολίου απέδειξε ότι η διαδικασία που καλείται να πραγματοποιήσει η εφοδιαστική αλυσίδα για τη σωστή διανομή του εμβολίου είναι περίπλοκη". 

  Επιπλέον, σημειώνει ότι η αύξηση των ομοσπονδιακών δαπανών για την παροχή μέτρων στήριξης των πληγέντων από τον κορονοϊό και οι συνεχιζόμενες αγορές περιουσιακών στοιχείων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ "θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε άνοδο του πληθωρισμού και των επιτοκίων", τάση η οποία ιστορικά έχει ως αποτέλεσμα την "οπισθοχώρηση” της αγοράς (ενδεχόμενο που επισημαίνει και η Morgan Stanley στην ελαφρώς πιο επιφυλακτική πρόβλεψή της). 

  Τέλος, η Goldman Sachs επισημαίνει ότι η επικείμενη εκλογή των εκπροσώπων της Τζόρτζια στη Γερουσία των ΗΠΑ στις 5 Ιανουαρίου εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική πηγή αβεβαιότητας, και θα μπορούσε να ταρακουνήσει τις αγορές εάν οι Δημοκρατικοί εξασφαλίσουν δύο μη αναμενόμενες νίκες, προσθέτοντας ωστόσο ότι "βλέπει” άνοδο του S&P 500 ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί σε αυτές τις εκλογές.

  Πού στηρίζεται η αισιοδοξία

  "Οι σκεπτικιστές θα μπορούσαν να πουν ότι μετά από το ράλι που έχει χαρίσει κέρδη 64% στον S&P 500 από τα χαμηλά της 23ης Μαρτίου, η αγορά μπορεί σύντομα να ξεμείνει από ‘καύσιμα’, αλλά ιστορικά, το δεύτερο έτος των bull markets είναι θετικό για τους επενδυτές", λέει ο Jeff Buchbinder, στρατηγικός αναλυτής μετοχών της LPL Financial. "Πιστεύουμε ότι αυτή η ‘αγορά των ταύρων’ δυνητικά βρίσκεται σε τροχιά να εμφανίσει καλύτερη του μέσου όρου πορεία στο διάστημα των δύο ετών, με βάση την εμπειρία που αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008-2009 και την εκτιμώμενη ισχυρή ανάκαμψη των εταιρικών κερδών", προσθέτει, επισημαίνοντας ότι η δημοσιονομική και η νομισματική πολιτική, σε συνδυασμό με την "εγκλωβισμένη” καταναλωτική ζήτηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας, θα δώσουν πρόσθετη ώθηση στην ανάκαμψη μόλις "ανοίξει” πλήρως η οικονομία.

  Εν τω μεταξύ, οι μετοχές με ανοδική δυναμική, και κυρίως αυτές της τεχνολογίας, έχουν κυριαρχήσει στο ράλι που κατέγραψε η αγορά μετά την απότομη διόρθωσή της τον Μάρτιο, αλλά η τάση έχει αλλάξει στο διάστημα που ακολούθησε τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, καθώς οι προοπτικές είναι πιο "φωτεινές” για τις μετοχές αξίας. Έτσι, την ώρα που η άνοδος των τεχνολογικών μετοχών έχει επιβραδυνθεί, οι ιστορικές "επιτυχίες” στο μέτωπο των εμβολιασμών και η συμφωνία για το νέο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης έχουν δώσει ώθηση σε αρκετούς κλάδους που έχουν πληγεί σφόδρα από την πανδημία, όπως ο κλάδος των ταξιδιών, των χρηματοοικονομικών και της ενέργειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο δείκτης S&P 500 όσο και Dow Jones Industrial Average έκλεισαν αμφότεροι σε νέα υψηλά την προηγούμενη Πέμπτη.

  "Οι καλύτερες μέρες ακολουθούν συνήθως τις χειρότερες στην αγορά", ανέφεραν σε έκθεσή τους οι αναλυτές μετοχών της Bank of America στα τέλη Νοεμβρίου, προτρέποντας τους επενδυτές να αποφύγουν τις πωλήσεις πανικού κατά τη διάρκεια της αναμενόμενης μεταβλητότητας που θα επικρατήσει και το νέο έτος. "Από τη δεκαετία του 1930, αν ένας επενδυτής συμμετείχε μόνο στις 10 καλύτερες ημέρες αποδόσεων ανά δεκαετία, τα κέρδη του θα ήταν μόλις 19% σε σύγκριση με την άνοδο κατά 16.485% που έχει σημειωθεί έκτοτε"”, αναφέρουν. Σημειώνεται ότι η Bank of America έχει θέσει την τιμή-στόχο για τον S&P 500 στο τέλος του 2021 στις 3.800 μονάδες.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  07:42 01/03

  Ο Γκέιτς προειδοποιεί ότι για την επιστροφή στην κανονικότητα μετά την πανδημία μπορεί να χρειαστεί όλο το 2022

  Κίνδυνος για μεταδοτικές μεταλλάξεις κυρίως επειδή τα εμβόλια μέχρι τώρα πηγαίνουν σε "πλούσιες χώρες", ανέφερε.

  08:14 28/02

  Πόσα κέρδισε ο Jay-Z από την πώληση του 50% της σαμπάνιας του στην LVMH

  Πόσο κερδισμένοι βγήκαν Clooney, Jenner, Rihanna όταν πούλησαν τα μερίδιά τους σε μεγάλες εταιρείες.

  08:13 26/02

  Η ασυνήθιστη "αναζωπύρωση" της GameStop έκανε και πάλι τον συνιδρυτή της Chewy -για λίγο- δισεκατομμυριούχο

  Οι αναλυτές προβληματίζονται από αυτήν την "τρελή" αναστροφή της μετοχής.

  08:10 25/02

  Η "εθιστική" Roblox του David Baszucki που κοντράρει στα ίσα το YouTube στο κοινό της "Γενιάς Ζ"

  Η πλατφόρμα που κάνει θραύση μεταξύ των εφήβων και τους "ανταμείβει" με εκατ. δολάρια.

  07:56 24/02

  Η Tesla έχασε $170 δισ. κεφαλαιοποίηση μετά την επένδυση στο bitcoin

  Οι αναλυτές φοβούνται ότι η απόδοση της μετοχής θα μπορούσε να "μιμείται" την ακραία μεταβλητότητα του bitcoin.

  08:30 23/02

  Ο Αρνό εξαγοράζει το 50% της σαμπάνιας Armand de Brignac του Jay-Z  - Γιατί οι "φυσαλίδες" είναι καλή επένδυση

  Mια κίνηση που φαντάζει εξαιρετική εν όψει των εορτασμών που αναμένονται στη μετά πανδημίας εποχή.

  13:54 22/02

  Citigroup: Η μεγαλύτερη γκάφα στην τραπεζική ιστορία θα της κοστίσει 500 εκατ. δολ.

  Και με δικαστική "βούλα" χάνει τα χρήματα που μεταβίβασε... κατά λάθος σε δανειστές της Revlon.

  12:49 22/02

  Kαθηλωμένα στο έδαφος τα αεροσκάφη Boeing 777 μετά από βλάβη σε κινητήρα κατά της διάρκεια πτήσης

  Η Boeing συνέστησε τις αεροπορικές εταιρείες να κρατήσουν στο έδαφος τα αεροσκάφη τύπου 777 που είναι εξοπλισμένα με έναν συγκεκριμένο τύπο μηχανής μια μέρα μετά την αναγκαστική προσγείωση ενός...

  07:57 22/02

  Η "μαφία της Tesla": Πρώην εργαζόμενοι του Μασκ συναγωνίζονται ποιος θα γίνει ο κύριος αντίπαλός του

  Ο Μασκ δημιούργησε τους δικούς του αντιπάλους, που ήδη αξίζουν δισ. δολάρια.

  08:03 21/02

  Πάτησαν γκάζι το bitcoin και η αγορά κρυπτονομισμάτων

  Η τιμή του bitcoin αυξήθηκε 9% το Σάββατο, φτάνοντας τα 57.350 δολάρια.

  10:10 20/02

  Η Κιμ Καρντάσιαν υπέβαλε αίτηση διαζυγίου από τον Κάνιε Γουέστ - Πόσα χρήματα διακυβεύονται

  Τα περιουσιακά στοιχεία για τα οποία ενδεχομένως να αντιδικήσουν.

  07:47 19/02

  Η Ελλάδα απευθύνει πρόσκληση σε μεγιστάνες με τον νέο νόμο για τα Family Offices

  Προσφέρει φορολογικά κίνητρα για τη δημιουργία εταιρειών ειδικού σκοπού διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας με απώτερο στόχο αυτές να συμβάλλουν στην ευημερία του τόπου.

  18:15 18/02

  Η BlackRock, με υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία $8,7 τρισ., στρέφει το βλέμμα της στο Bitcoin

  Πρόκειται για την τελευταία περίπτωση ενός μεγάλου χρηματοοικονομικού παίκτη που δείχνει ενδιαφέρον στα ψηφιακά νομίσματα.

  12:12 18/02

  M. Burry: Ο ιδιοφυής hedge funder που προκάλεσε το άλμα 4.000% της GameStop, πούλησε πριν το ράλι λόγω Reddit

  Το ράλι της GameStop θα μπορούσε να του αποφέρει έως και 1,5 δισ. δολ., στο αποκορύφωμά του.

  08:42 17/02

  Οι εκατομμυριούχοι του GameStop: Eρασιτέχνες traders που κέρδισαν το πιο τρελό επενδυτικό στοίχημα

  Μέσα σε αυτό το χάος που επέφερε το πανδαιμόνιο γύρω από τη μετοχή της GameStop, ορισμένοι κατάφεραν να γίνουν εκατομμυριούχοι εν ριπή οφθαλμού.

  07:51 16/02

  Πώς θα λύσουμε το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής: Οι δύο αριθμοί που ο Γκέιτς θέλει να μάθουμε

  Ο Γκέιτς έχει σχέδιο για να σώσει τον πλανήτη από την καταστροφική κλιματική αλλαγή. Πού επενδύει ο ίδιος και γιατί;