Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 15-Δεκ-2020 07:48

  Η Ρωσία αναπτύσσει εμβόλιο κατά του κορονοϊού για κατοικίδια και βιζόν

  Η Ρωσία αναπτύσσει εμβόλιο κατά του κορονοϊού για κατοικίδια και βιζόν
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Robert Hart

  Επιστήμονες στη Ρωσία βρίσκονται πολύ κοντά στην ολοκλήρωση των κλινικών δοκιμών για την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του κορονοϊού που προορίζεται για κατοικίδια και βιζόν, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters. Εξέλιξη που θα μπορούσε να προσφέρει ανάσα ανακούφισης στην πληγείσα βιομηχανία γούνας, η οποία κλυδωνίζεται αφότου αρκετοί από τους μεγαλύτερους εκτροφείς βιζόν του κόσμου θανάτωσαν εκατομμύρια ζώα προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο την πανδημία του κορονοϊού, δεδομένου ότι μερικές φορές ο ιός μεταδίδεται εκ νέου στους ανθρώπους.

  Το εμβόλιο, το οποίο άρχισε να αναπτύσσει το ρωσικό Ομοσπονδιακό Κέντρο για την Υγεία των Ζώων όταν οι αρχές επιβεβαίωσαν ότι τα εγχώρια ζώα μπορούν να μολυνθούν από τον κορονοϊό, προορίζεται για την προστασία κουνελιών, γατών, βιζόν και άλλων ζώων.

  Οι κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Ιανουάριο, ενώ θα ακολουθήσει η διαδικασία λήψης άδειας από τις ρυθμιστικές αρχές, όπως ανέφερε η αναπληρώτρια επικεφαλής της αρχής Γεωργικής Ασφάλειας της Ρωσίας, Γιούλια Μελάνο, σύμφωνα με το Reuters.

  Το εμβόλιο πιθανότατα θα προσελκύσει το ενδιαφέρον εκτροφέων βιζόν σε όλο τον κόσμο, πολλοί εκ των οποίων ανησυχούν για ακραίες κυβερνητικές πολιτικές στην προσπάθεια ελέγχου της πανδημίας. Όπως στην περίπτωση της Δανίας, όπου η κυβέρνηση αποφάσισε να θανατωθεί όλος ο πληθυσμός των 17 και πλέον εκατομμυρίων βιζόν στη χώρα, υπό τον φόβο το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού που εντοπίστηκε στα βιζόν να μεταδοθεί στους ανθρώπους.

  Παρότι ένα εμβόλιο για τα ζώα μπορεί κάποιος να θεωρήσει ότι βρίσκεται πολύ χαμηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων, την ώρα που η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 1,6 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως, η προστασία των ευάλωτων πληθυσμών ζώων μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα οφέλη στην προσπάθεια ελέγχου του κορονοϊού. Αφενός αποτρέποντας νέες επικίνδυνες μεταλλάξεις του κορονοϊού και αφετέρου προστατεύοντας την πηγή εισοδήματος αγροτών και ολόκληρες βιομηχανίες (αν και είναι ειρωνικό να μιλά κανείς για προστασία όσον αφορά τα ίδια τα βιζόν).

  Τα βιζόν είναι μακράν τα πλέον συνήθη εκτρεφόμενα γουνοφόρα ζώα, ενώ είναι και ιδιαίτερα ευάλωτα στον κορονοϊό. Ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουν μάλιστα μεγεθύνεται στις φάρμες όπου εκτρέφονται, καθώς "φιλοξενούνται” σε μεγάλους αριθμούς, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες εξάπλωσης ασθενειών.

  Κρούσματα σε βιζόν εντοπίστηκαν σε φάρμες σε όλο τον κόσμο, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις καταγράφηκε η εκ νέου μετάδοση του κορονοϊού στους ανθρώπους, κάτι που μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνες μεταλλάξεις του ιού.

  Στην Ευρώπη, Γαλλία, Ιρλανδία, Ολλανδία και Δανία προχώρησαν στη θανάτωση βιζόν προκειμένου να περιορίσουν τις μεταλλάξεις του ιού από το να μεταδοθούν εκ νέου στους ανθρώπους. Κρούσματα σε βιζόν έχουν επίσης αναφέρει ο Καναδάς και η Πολωνία.

  Η αντίδραση της Δανίας, ωστόσο, ήταν η πλέον δραστική και οι εκτροφείς φοβούνται ότι ανάλογες "επιθετικές” κινήσεις θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και αλλού. Υπενθυμίζεται ότι στη Δανία, η πρωθυπουργός της χώρας διέταξε τη θανάτωση του συνολικού πληθυσμού των βιζόν στη χώρα, που ξεπερνούσε τα 17 εκατομμύρια, μετά την ανακάλυψη ενός μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού στα γουνοφόρα ζώα, το οποίο θα μπορούσε να υπονομεύσει τις προσπάθειες για την ανάπτυξη εμβολίου κατά του κορονοϊού.

  Αν και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το επικίνδυνο στέλεχος του κορονοϊού έχει πλέον εξαλειφθεί, ο υπουργός Γεωργίας της Δανίας παραιτήθηκε αφότου η κυβέρνηση της χώρας παραδέχθηκε ότι δεν είχε τη νομική εξουσία να διατάξει τη θανάτωση των ζώων. Δυστυχώς, πολλά βιζόν που είχαν ταφεί σε κακοσκαμμένους τάφους βγήκαν στην επιφάνεια απειλώντας τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής.

  Η βιομηχανία γούνας πιθανότατα θα υποδεχθεί με πανηγυρισμούς την είδηση ανάπτυξης εμβολίου κατά του κορονοϊού για τα βιζόν, καθώς έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την πανδημία, η οποία έχει οδηγήσει δύο από τους μεγαλύτερους παραγωγούς του πλανήτη -την Ολλανδία και τη Δανία- εκτός δράσης, πιθανότατα μόνιμα. Περαιτέρω θανατώσεις βιζόν στην Ευρώπη θα μπορούσαν να ευνοήσουν ακόμη περισσότερο την παραγωγή της Κίνας, που αποτελεί ήδη τον κορυφαίο παραγωγό γούνας. Αν και δεν είναι γνωστό πώς η πανδημία έχει επηρεάσει τους πληθυσμούς βιζόν της Κίνας.

  Από τη μεριά τους, πάντως, οι ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων στην υποδέχθηκαν θετικά τις θανατώσεις των βιζόν, καθώς πιστεύουν ότι σηματοδοτούν το τέλος μιας βάναυσης και αχρείαστης βιομηχανίας. 

  Η Kopenhagen Fur, ένας από τους μεγαλύτερους οίκους δημοπρασίας γούνας, ανακοίνωσε ότι θα κλείσει υπό το βάρος των τελευταίων εξελίξεων στη Δανία. Η φιλοζωική οργάνωση PETA πανηγύρισε στο άκουσμα της είδησης, θεωρώντας ότι σηματοδοτεί πως "η γούνα πέθανε μια και καλή". Αλλά και η φιλοζωική οργάνωση Humane Society International υποδέχθηκε τα νέα με παρόμοιο τρόπο, ενώ παρότρυνε τις κυβερνήσεις να επικεντρωθούν στην υποστήριξη των εκτροφέων γουνοφόρων ζώων στην στροφή τους σε πιο "ανθρώπινες” δραστηριότητες. 

  "Ποτέ δεν θα είχαν ευτυχισμένο τέλος τα 60 εκατομμύρια βιζόν που εκτρέφονται κάθε χρόνο για τη γούνα τους", δήλωσε η οργάνωση, προσθέτοντας: "Ωστόσο, το τέλος της αναπαραγωγής τους θα ήταν ο καλύτερος τρόπος για να αποτραπεί τα ζώα αυτά να υποφέρουν στο μέλλον από τις ευμετάβλητες ιδιοτροπίες της μόδας".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:14 28/02

  Πόσα κέρδισε ο Jay-Z από την πώληση του 50% της σαμπάνιας του στην LVMH

  Πόσο κερδισμένοι βγήκαν Clooney, Jenner, Rihanna όταν πούλησαν τα μερίδιά τους σε μεγάλες εταιρείες.

  08:13 26/02

  Η ασυνήθιστη "αναζωπύρωση" της GameStop έκανε και πάλι τον συνιδρυτή της Chewy -για λίγο- δισεκατομμυριούχο

  Οι αναλυτές προβληματίζονται από αυτήν την "τρελή" αναστροφή της μετοχής.

  08:10 25/02

  Η "εθιστική" Roblox του David Baszucki που κοντράρει στα ίσα το YouTube στο κοινό της "Γενιάς Ζ"

  Η πλατφόρμα που κάνει θραύση μεταξύ των εφήβων και τους "ανταμείβει" με εκατ. δολάρια.

  07:56 24/02

  Η Tesla έχασε $170 δισ. κεφαλαιοποίηση μετά την επένδυση στο bitcoin

  Οι αναλυτές φοβούνται ότι η απόδοση της μετοχής θα μπορούσε να "μιμείται" την ακραία μεταβλητότητα του bitcoin.

  08:30 23/02

  Ο Αρνό εξαγοράζει το 50% της σαμπάνιας Armand de Brignac του Jay-Z  - Γιατί οι "φυσαλίδες" είναι καλή επένδυση

  Mια κίνηση που φαντάζει εξαιρετική εν όψει των εορτασμών που αναμένονται στη μετά πανδημίας εποχή.

  13:54 22/02

  Citigroup: Η μεγαλύτερη γκάφα στην τραπεζική ιστορία θα της κοστίσει 500 εκατ. δολ.

  Και με δικαστική "βούλα" χάνει τα χρήματα που μεταβίβασε... κατά λάθος σε δανειστές της Revlon.

  12:49 22/02

  Kαθηλωμένα στο έδαφος τα αεροσκάφη Boeing 777 μετά από βλάβη σε κινητήρα κατά της διάρκεια πτήσης

  Η Boeing συνέστησε τις αεροπορικές εταιρείες να κρατήσουν στο έδαφος τα αεροσκάφη τύπου 777 που είναι εξοπλισμένα με έναν συγκεκριμένο τύπο μηχανής μια μέρα μετά την αναγκαστική προσγείωση ενός...

  07:57 22/02

  Η "μαφία της Tesla": Πρώην εργαζόμενοι του Μασκ συναγωνίζονται ποιος θα γίνει ο κύριος αντίπαλός του

  Ο Μασκ δημιούργησε τους δικούς του αντιπάλους, που ήδη αξίζουν δισ. δολάρια.

  08:03 21/02

  Πάτησαν γκάζι το bitcoin και η αγορά κρυπτονομισμάτων

  Η τιμή του bitcoin αυξήθηκε 9% το Σάββατο, φτάνοντας τα 57.350 δολάρια.

  10:10 20/02

  Η Κιμ Καρντάσιαν υπέβαλε αίτηση διαζυγίου από τον Κάνιε Γουέστ - Πόσα χρήματα διακυβεύονται

  Τα περιουσιακά στοιχεία για τα οποία ενδεχομένως να αντιδικήσουν.

  07:47 19/02

  Η Ελλάδα απευθύνει πρόσκληση σε μεγιστάνες με τον νέο νόμο για τα Family Offices

  Προσφέρει φορολογικά κίνητρα για τη δημιουργία εταιρειών ειδικού σκοπού διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας με απώτερο στόχο αυτές να συμβάλλουν στην ευημερία του τόπου.

  18:15 18/02

  Η BlackRock, με υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία $8,7 τρισ., στρέφει το βλέμμα της στο Bitcoin

  Πρόκειται για την τελευταία περίπτωση ενός μεγάλου χρηματοοικονομικού παίκτη που δείχνει ενδιαφέρον στα ψηφιακά νομίσματα.

  12:12 18/02

  M. Burry: Ο ιδιοφυής hedge funder που προκάλεσε το άλμα 4.000% της GameStop, πούλησε πριν το ράλι λόγω Reddit

  Το ράλι της GameStop θα μπορούσε να του αποφέρει έως και 1,5 δισ. δολ., στο αποκορύφωμά του.

  08:42 17/02

  Οι εκατομμυριούχοι του GameStop: Eρασιτέχνες traders που κέρδισαν το πιο τρελό επενδυτικό στοίχημα

  Μέσα σε αυτό το χάος που επέφερε το πανδαιμόνιο γύρω από τη μετοχή της GameStop, ορισμένοι κατάφεραν να γίνουν εκατομμυριούχοι εν ριπή οφθαλμού.

  07:51 16/02

  Πώς θα λύσουμε το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής: Οι δύο αριθμοί που ο Γκέιτς θέλει να μάθουμε

  Ο Γκέιτς έχει σχέδιο για να σώσει τον πλανήτη από την καταστροφική κλιματική αλλαγή. Πού επενδύει ο ίδιος και γιατί;

  07:32 15/02

  Οδεύει το αμερικανικό χρηματιστήριο προς κατάρρευση;

  Οι ομοιότητες των συνθηκών σήμερα με την εποχή της φούσκας των dot-com.