Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 09-Δεκ-2020 07:43

  Υποψήφιες "σιδηρές κυρίες" του 2021 - Στη λίστα και η Άννα Διαμαντοπούλου

  Υποψήφιες 'σιδηρές κυρίες' του 2021 - Στη λίστα και η Άννα Διαμαντοπούλου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Maggie McGrath

  Όπως ο πλούτος, η φήμη ή ακόμα και η αγάπη, έτσι και η δύναμη, η ισχύς, η εξουσία δεν είναι κάτι στατικό ή μόνιμο. Οι 17 νεοεισερχόμενες στη λίστα του Forbes με τις "100 Πιο Ισχυρές Γυναίκες του Κόσμου” για το 2020 "μαρτυρούν” ότι ένα πρόσωπο μπορεί γρήγορα να αποκτήσει δύναμη, μέσω εκλογών, συγχωνεύσεων και εξαγορών ή απλώς μέσω μιας προαγωγής. 

  Αντίστοιχα, οι γυναίκες που έχασαν φέτος τον τίτλο της "σιδηράς κυρίας” επιβεβαιώνουν ότι η ισχύς ή η εξουσία μπορεί να αποδυναμωθεί εξίσου εύκολα, όταν για παράδειγμα μια εταιρεία καταρρεύσει (π.χ. η Quibi), ένα διοικητικό συμβούλιο επιζητά αλλαγή κατεύθυνσης ή μια χώρα θέλει νέα διακυβέρνηση.

  Μερικές φορές, βέβαια, η ισχύς αποκτάται σταδιακά. Για παράδειγμα μια γυναίκα μπορεί να έχει οριστεί για μια θέση, αλλά δεν έχει ακόμη αναλάβει τα καθήκοντά της· μπορεί να έχει αναλάβει το "τιμόνι” αλλά δεν είχε τον απαιτούμενο χρόνο για να αφήσει το "σημάδι” της στον οργανισμό ή να υλοποιήσει τη "στροφή” που είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωσή του. Ή μπορεί απλώς ως επικεφαλής να είναι μεθοδική όσον αφορά την αναρρίχησή της, δημιουργώντας μια εταιρεία ή ένα επενδυτικό ταμείο που είναι μεν μεγάλο αλλά δεν έχει φτάσει ακόμη στο επίπεδο που θα της εξασφαλίσει μια θέση μεταξύ των 100 πιο ισχυρών γυναικών στον πλανήτη.

  Όπως επισημάνθηκε και πέρυσι, αυτό δεν σημαίνει ότι οι συγκεκριμένες γυναίκες δεν είναι ισχυρές. Στην πραγματικότητα, η ισχύς τους βαίνει αυξανόμενη, και πιθανότατα με τέτοιο ρυθμό που θα μπορούσε να τους εξασφαλίσει μια θέση στη λίστα ακόμη και το επόμενο έτος. 

  Ακολουθούν ορισμένες γυναίκες που αξίζει να παρακολουθήσουμε την πορεία τους το 2021:

  Janet Yellen

  Η πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) είχε βρεθεί τελευταία φορά στη λίστα των "ισχυρών γυναικών” το 2016, καταλαμβάνοντας την 6η θέση, αλλά βγήκε καθώς δεν ανανεώθηκε η θητεία της. Μετά την είδηση ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ την επέλεξε για τη θέση της υπουργού Οικονομικών στην κυβέρνησή του -απόφαση που θα την καταστήσει την πρώτη γυναίκα που θα λάβει το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο- η επιστροφή της Yellen στο κλαμπ των "ισχυρών κυριών” δεν απαιτεί τίποτε περισσότερο από ένα "ναι” της Γερουσίας (κι αυτό, μάλλον θα το εξασφαλίσει, αφού και το 2014 είχε αποσπάσει διακομματική στήριξη για να αναλάβει τη θέση της πρώτης γυναίκας προέδρου στη Fed).

  Dana Canedy

  H βραβευμένη με Πούλιτζερ δημοσιογράφος και πλέον διαχειρίστρια των βραβείων, χαίρει εκτίμησης στον χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης εδώ και πολλές δεκαετίες (Η ίδια κέρδισε το Πούλιτζερ το 2001 για τη δουλειά της στην έρευνα των New York Times "How Race Is Lived In America”). Τον Ιούλιο, διορίστηκε ανώτερη αντιπρόεδρος και εκδότης της Simon & Schuster, ενός από τους μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους της Αμερικής. Η Canedy είναι η πρώτη μαύρη γυναίκα που αναλαμβάνει αυτή τη θέση, και καθώς η Simon & Schuster πρόκειται να συγχωνευθεί με τον εκδοτικό οίκο Penguin Random House (αναμένεται η έγκριση της επιτροπής ανταγωνισμού), η επιρροή της θα μπορούσε σύντομα να γίνει ακόμη ισχυρότερη.

  Pearlena Igbokwe

  Τον Σεπτέμβριο, ο μιντιακός όμιλος NBC προήγαγε την Igbokwe σε πρόεδρο της Universal Studio Group, η οποία έλαβε τη "σκυτάλη” από την πρώην επικεφαλής του ομίλου (και επίσης "σιδηρά κυρία”) Bonnie Hammer. Ο Jeff Shell, διευθύνων σύμβουλος της NBC Universal, χαρακτήρισε την Igbokwe "ιδανικά κατάλληλη" για να αναλάβει το "τιμόνι” των τηλεοπτικών στούντιο της εταιρείας, επισημαίνοντας το "εξαιρετικό της γούστο". Έχοντας την εποπτεία πολλών κομεντί που έχουν αποθεώσει οι κριτικοί, όπως οι ταινίες "Russian Doll", "Superstore", "Brooklyn Nine-Nine" και "The Good Place", οι επόμενες αποφάσεις της Igbokwe στο NBC είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι διασκεδαστικές.

  Catherine MacGregor

  Οκτώ μήνες αφότου το διοικητικό συμβούλιο της γαλλικής εταιρείας κοινής ωφέλειας Engie εκδίωξε από τη θέση της διευθύνουσας συμβούλου την Isabelle Kocher, η εταιρεία διόρισε τη MacGregor, στέλεχος με πολύχρονη εμπειρία στον κλάδου του πετρελαίου και φυσικού αερίου, ως διάδοχο της. Η MacGregor θα αναλάβει τα νέα καθήκοντά της τον Ιανουάριο του 2021.

  Julia Cheek

  Η 36χρονη ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας Everlywell, που αναπτύσσει διαγωνιστικά τεστ τα οποία μπορούν να πραγματοποιηθούν στο σπίτι, ανακοίνωσε στις αρχές Δεκεμβρίου ότι η εταιρεία της άντλησε κεφάλαια ύψους 175 εκατ. δολαρίων στον Series D γύρο χρηματοδότησής της - κεφαλαιακή "ένεση" που εκτίναξε την αποτίμησή της στα 1,3 δισ. δολάρια. Με την πανδημία του κορονοϊού να επιταχύνει την καταναλωτική ζήτηση για διαγνωστικά τεστ, η Cheek είναι πεπεισμένη ότι η Everlywell θα συνεχίσει να μεγεθύνεται. "Μακάρι", είχε δηλώσει στο Forbes, "να αναδειχθούμε ένας από τους νικητές".

   Άννα Διαμαντοπούλου, Kersti Kaljulaid και Cecilia Malmstrom

  Και οι τρεις γυναίκες είναι υποψήφιες για τη θέση του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Και οι τρεις έχουν ήδη μεγάλη επιρροή στην Ευρώπη: Η Άννα Διαμαντοπούλου έχει μακρά παρουσία στην ελληνική πολιτική σκηνή· η Kaljulaid είναι η πρώτη γυναίκα που εκλέχτηκε πρόεδρος της Εσθονίας· και η Malmstrom κατείχε τη θέση της Επιτρόπου Εμπορίου της ΕΕ επί πέντε χρόνια, έως το 2019. Οποιαδήποτε από τις τρεις και αν επιλεγεί θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα βρεθεί στο "τιμόνι” του ΟΟΣΑ, ο οποίος είναι ένας διακυβερνητικός οργανισμός με σκοπό την ενίσχυση της οικονομικής προόδου.

  Δρ Lemzlem Türeci

  Ως συνιδρύτρια και επικεφαλής του ιατρικού τμήματος της γερμανικής βιοτεχνολογικής εταιρείας BioNTech, η Türeci έως και το 2020 είχε επικεντρωθεί στην έρευνα και ανάπτυξη θεραπειών για τον καρκίνο. Αλλά όταν ο σύζυγός της και συνιδρυτής της BioNTech, Ugur Sahin, συνειδητοποίησε τον Ιανουάριο ότι η Covid-19 είχε τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε πανδημία, η δουλειά τους στράφηκε σε νέους δρόμους. Άλλαξε όμως και η παγκόσμια εικόνα τους. Η BioNTech προχώρησε σε συνεργασία με την Pfizer τον Μάρτιο για την ανάπτυξη εμβολίου κατά του κορονοϊού και τον προηγούμενο μήνα οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν ότι το εμβόλιό τους, το οποίο βασίζεται στην τεχνολογία του αγγελιαφόρου RNA (mRNA), είναι κατά 95% αποτελεσματικό. Με την κυκλοφορία των εμβολίων να εξελίσσεται στο κυρίαρχο θέμα του 2021, ο αντίκτυπος της δουλειάς της Türeci μόνο να μεγεθυνθεί μπορεί.

  Ngozi Okonjo-Iweala

  Η οικονομολόγος Ngozi Okonjo-Iweala ήταν η πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομικών της Νιγηρίας (και με τη μακροβιότερη θητεία), ενώ έχει εργαστεί για 25 χρόνια στην Παγκόσμια Τράπεζα. Συμμετέχει στα διοικητικά συμβούλια του Twitter και της Gavi, της Vaccine Alliance, ενώ προορίζεται να γίνει η πρώτη γυναίκα επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Για αυτούς τους λόγους, και όχι μόνο, το Forbes Africa την ανακήρυξε "Πρόσωπο της Χρονιάς στην Αφρική το 2020”, ενώ το Forbes θεωρεί ότι είναι μία από τις γυναίκες που αξίζει να παρακολουθήσουμε στενά την πορεία της το 2021.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:02 04/03

  Θα μπορούσε το 2021 να είναι μια από τις χειρότερες χρονιές για την αγορά ομολόγων;

  Tα ομόλογα, ειδικά τα κρατικά, πιθανότατα θα υποφέρουν.

  07:46 03/03

  Η πώληση της εταιρείας σανδαλιών Birkenstock, έναντι $4,7 δισ., δημιούργησε δύο νέους δισεκατομμυριούχους

  Πώς με τα ταπεινά τους σανδάλια διέσχισαν τον δρόμο ως το κλαμπ τον δισεκατομμυριούχων.

  08:30 02/03

  Πόσο αξίζουν ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ; Παραδόξως, όχι και τόσα πολλά

  Ποντάρουν στη αναγνωρισιμότητά τους προκειμένου να βγάλουν τα προ το ζην και να "αυγατίσουν" την περιουσία τους.

  08:14 28/02

  Πόσα κέρδισε ο Jay-Z από την πώληση του 50% της σαμπάνιας του στην LVMH

  Πόσο κερδισμένοι βγήκαν Clooney, Jenner, Rihanna όταν πούλησαν τα μερίδιά τους σε μεγάλες εταιρείες.

  08:13 26/02

  Η ασυνήθιστη "αναζωπύρωση" της GameStop έκανε και πάλι τον συνιδρυτή της Chewy -για λίγο- δισεκατομμυριούχο

  Οι αναλυτές προβληματίζονται από αυτήν την "τρελή" αναστροφή της μετοχής.

  08:10 25/02

  Η "εθιστική" Roblox του David Baszucki που κοντράρει στα ίσα το YouTube στο κοινό της "Γενιάς Ζ"

  Η πλατφόρμα που κάνει θραύση μεταξύ των εφήβων και τους "ανταμείβει" με εκατ. δολάρια.

  07:56 24/02

  Η Tesla έχασε $170 δισ. κεφαλαιοποίηση μετά την επένδυση στο bitcoin

  Οι αναλυτές φοβούνται ότι η απόδοση της μετοχής θα μπορούσε να "μιμείται" την ακραία μεταβλητότητα του bitcoin.

  08:30 23/02

  Ο Αρνό εξαγοράζει το 50% της σαμπάνιας Armand de Brignac του Jay-Z  - Γιατί οι "φυσαλίδες" είναι καλή επένδυση

  Mια κίνηση που φαντάζει εξαιρετική εν όψει των εορτασμών που αναμένονται στη μετά πανδημίας εποχή.

  13:54 22/02

  Citigroup: Η μεγαλύτερη γκάφα στην τραπεζική ιστορία θα της κοστίσει 500 εκατ. δολ.

  Και με δικαστική "βούλα" χάνει τα χρήματα που μεταβίβασε... κατά λάθος σε δανειστές της Revlon.

  12:49 22/02

  Kαθηλωμένα στο έδαφος τα αεροσκάφη Boeing 777 μετά από βλάβη σε κινητήρα κατά της διάρκεια πτήσης

  Η Boeing συνέστησε τις αεροπορικές εταιρείες να κρατήσουν στο έδαφος τα αεροσκάφη τύπου 777 που είναι εξοπλισμένα με έναν συγκεκριμένο τύπο μηχανής μια μέρα μετά την αναγκαστική προσγείωση ενός...

  07:57 22/02

  Η "μαφία της Tesla": Πρώην εργαζόμενοι του Μασκ συναγωνίζονται ποιος θα γίνει ο κύριος αντίπαλός του

  Ο Μασκ δημιούργησε τους δικούς του αντιπάλους, που ήδη αξίζουν δισ. δολάρια.

  08:03 21/02

  Πάτησαν γκάζι το bitcoin και η αγορά κρυπτονομισμάτων

  Η τιμή του bitcoin αυξήθηκε 9% το Σάββατο, φτάνοντας τα 57.350 δολάρια.

  10:10 20/02

  Η Κιμ Καρντάσιαν υπέβαλε αίτηση διαζυγίου από τον Κάνιε Γουέστ - Πόσα χρήματα διακυβεύονται

  Τα περιουσιακά στοιχεία για τα οποία ενδεχομένως να αντιδικήσουν.

  07:47 19/02

  Η Ελλάδα απευθύνει πρόσκληση σε μεγιστάνες με τον νέο νόμο για τα Family Offices

  Προσφέρει φορολογικά κίνητρα για τη δημιουργία εταιρειών ειδικού σκοπού διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας με απώτερο στόχο αυτές να συμβάλλουν στην ευημερία του τόπου.

  18:15 18/02

  Η BlackRock, με υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία $8,7 τρισ., στρέφει το βλέμμα της στο Bitcoin

  Πρόκειται για την τελευταία περίπτωση ενός μεγάλου χρηματοοικονομικού παίκτη που δείχνει ενδιαφέρον στα ψηφιακά νομίσματα.