Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 07-Δεκ-2020 07:48

  Ο Αλ. Μπουρλά (Pfizer) είναι "σίγουρος" για το εμβόλιο κορονοϊού και ήδη "κοιτά" μετά την πανδημία

  αλβέρτος-μπουρλάς
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Katie Jennings

  Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, πέτυχε σε 11 μήνες κάτι που συνήθως χρειάζεται χρόνια, με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού της εταιρείας του να είναι έτοιμο να κυκλοφορήσει στην αγορά σε χρόνο ρεκόρ. Μάλιστα, ο ίδιος, μιλώντας στη διάσκεψη κορυφής για την Υγεία που διοργάνωσε το Forbes, δήλωσε "σίγουρος” για την κυκλοφορία του εμβολίου και πρόσθεσε ότι ήδη αναζητά μελλοντικούς τρόπους εφαρμογής της τεχνολογίας που χρησιμοποιήθηκε για την ανάπτυξη του εμβολίου κατά του κορονοϊού.

  "Γνωρίζαμε ότι ο κόσμος το χρειάζεται. Γνωρίζαμε ότι έπρεπε να δράσουμε. Και δεν αφήσαμε κανένα εμπόδιο -και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι υπήρξαν πολλά στον δρόμο μας - να μας σταματήσει", δήλωσε ο Μπουρλά στη συντονίστρια Μόιρα Φορμπς, πρόεδρο και εκδότρια του ForbesWomen. Το σχόλιό του ήρθε μόλις μία ημέρα αφότου η Pfizer, και η βιοφαρμακευτική εταιρεία BioNTech με την οποία συνεργάστηκε, έγιναν οι πρώτες εταιρείες στον κόσμο που έλαβαν άδεια για τη διανομή ενός εμβόλιο κατά του κορονοϊού από τις υγειονομικές αρχές, και συγκεκριμένα του Ηνωμένου Βασιλείου. Έγκριση που στηρίχθηκε στα στοιχεία της κλινικής δοκιμής φάσης 3 του εμβολίου που ανέπτυξε η εταιρεία με την τεχνολογία του αγγελιαγόρου RNA (mRNA), τα οποία έδειξαν ότι είναι κατά 95% αποτελεσματικό.

  "Είμαι πολύ υπερήφανος για τους ερευνητές μας, διότι κατάφεραν ένα πολύ μεγάλο θαύμα”, σημείωσε ο Μπουρλά, προσθέτοντας: "Το να καταφέρεις, από το μηδέν, μέσα σε μερικούς μήνες να υποσχεθείς ότι θα παράξεις 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις εντός του επόμενου έτους είναι τεράστιο επίτευγμα”. 

  Η συγκυρία δε για την κυκλοφορία ενός εμβολίου κατά του κορονοϊού δεν θα μπορούσε να καταλληλότερη, δεδομένου ότι ο αριθμός των θανάτων από τη νόσο Covid-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει ανέλθει στο υψηλότερο επίπεδο από την αρχή της πανδημίας, ενώ τα νοσοκομεία για άλλη μια φορά βρίσκονται σε οριακό επίπεδο καθώς κατακλύζονται από νέα κρούσματα κορονοϊού. "Είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε να διανείμουμε το εμβόλιο αμέσως μόλις λάβουμε το ‘πράσινο φως’ από τις ρυθμιστικές αρχές”, πρόσθεσε ο Μπουρλά.

  Αν πέτυχε με τον κορονοϊό, γιατί όχι με τον καρκίνο, το πάρκινσον ή το αλτσχάιμερ;

  Η τεχνολογία mRNA που χρησιμοποιήθηκε για την ανάπτυξη του εμβολίου κατά του κορονοϊού δεν έχει λάβει ποτέ άλλοτε έγκριση για χρήση σε ανθρώπους· και ορισμένοι εμπειρογνώμονες, μεταξύ αυτών και ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ, Άνθονι Φάουτσι, άφησαν να εννοηθεί ότι η διαδικασία έγκρισης από το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν πολύ βιαστική, ενώ ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αξιολογήσει τα στοιχεία.

  Δεδομένου, ωστόσο, ότι τα δεδομένα της κλινικής δοκιμής ήταν τόσο ελπιδοφόρα, ο Μπουρλά αναζητά ήδη μελλοντικές εφαρμογές της τεχνολογίας mRNA. "Αν μπορούμε να το κάνουμε με τον κορονοϊό, γιατί όχι με τον καρκίνο; Γιατί όχι με το πάρκινσον ή με το αλτσχάιμερ;”, διερωτήθηκε όσον αφορά την επιτάχυνση του χρονοδιαγράμματος ανάπτυξης. "Υπάρχει ανάγκη επανασχεδιασμού των διαδικασιών, ώστε οι τεχνολογικές εξελίξεις να αλλάξουν τη ζωή των ασθενών πολύ πιο γρήγορα”, δήλωσε.

  Το επίπεδο αποτελεσματικότητας του εμβολίου mRNA είναι πολύ υψηλότερο από αυτό πολλών παραδοσιακών εμβολίων. Η ανταγωνίστρια εταιρεία της Pfizer, η Moderna, που και αυτή χρησιμοποιεί την ίδια τεχνολογία στο δικό της υποψήφιο εμβόλιο κατά του κορονοϊού, ανακοίνωσε επίσης ότι το εμβόλιό της εμφανίζει προστασία έναντι της νόσου Covid-19 σχεδόν κατά 95%. Συγκριτικά, το εμβόλιο της γρίπης είναι αποτελεσματικό σε ποσοστό περίπου 40% έως 60%, ανάλογα με τη χρονιά. 

  Πολλά εμβόλια χρησιμοποιούν έναν "νεκρό” ή "εξασθενημένο” ιό, ο οποίος ενεργοποιεί το ανθρώπινο σώμα ώστε να αντιμετωπίσει τον εισβολέα. Αντίθετα, τα εμβόλια mRNA παρέχουν "οδηγίες” στα κύτταρα του ανθρώπινου σώματος ώστε να παράξουν τις ουσίες του ιού που ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα, χωρίς να χρειάζεται να μολυνθεί το άτομο.

  Η Pfizer υπέβαλε αίτημα για έκτακτη έγκριση του εμβολίου της στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ στις 20 Νοεμβρίου. "Παρ’ όλο που δεν μπορούμε να προβλέψουμε πόσο καιρό θα διαρκέσει η αξιολόγηση του FDA, ο FDA θα εξετάσει το αίτημα όσο το δυνατόν ταχύτερα, ενώ θα το κάνει με διεξοδικό και επιστημονικό τρόπο, ώστε να βοηθήσουμε προκειμένου ο Αμερικανός λαός να λάβει το συντομότερο δυνατό το εμβόλιο", δήλωσε ο Επίτροπος του FDA, Στέφεν Χαν σε ανακοίνωσή του. Μια ομοσπονδιακή συμβουλευτική επιτροπή εμβολίων πρόκειται να εξετάσει το αίτημα της Pfizer στις 10 Δεκεμβρίου, και το εμβόλιο mRNA της Moderna την επόμενη εβδομάδα (13-19/12). 

  "Ο ρόλος των ρυθμιστικών αρχών είναι να διασφαλίσουν ότι εταιρείες όπως η δική μας ακολούθησαν τις προβλεπόμενες διαδικασίες, ούτως ώστε οι άνθρωποι που λαμβάνουν τα εμβόλια να αισθάνονται σίγουροι”, σημείωσε ο Μπουρλά.

  Οι προκλήσεις

  Παρότι η Pfizer προηγείται ελαφρώς της Moderna στην "κούρσα” της αντιμετώπισης του κορονοϊού, ένα από τα μειονεκτήματα της υφιστάμενης σύνθεσης του εμβολίου της είναι ότι μπορεί να διατηρηθεί σε συνθήκες ψύξης μόνο για 5 ημέρες. Για να διατηρηθεί περισσότερο χρόνο απαιτείται η αποθήκευσή του σε εξαιρετικά χαμηλή θερμοκρασία (-70 βαθμούς Κελσίου).

  Η εταιρεία έχει σχεδιάσει ειδικά ψυχόμενα δοχεία μεταφοράς, όπου μπορεί να αποθηκευτεί προσωρινά το εμβόλιο. Την Πέμπτη, ο Μπουρλά ανέφερε ότι τα εν λόγω δοχεία θα μπορούσαν να επανατροφοδοτηθούν με ξηρό πάγο για έως και 30 ημέρες. Οι προηγούμενες εκτιμήσεις της φαρμακοβιομηχανίας έκαναν λόγο για 15 ημέρες.

  Τα ειδικά αυτά δοχεία μεταφοράς, όπως εξήγησε ο Μπουρλά, θα επιτρέψουν τη μεταφορά του εμβολίου με συνηθισμένα οχήματα και φορτηγά που δεν διαθέτουν εξοπλισμό ψύξης. Ενώ πρόσθεσε, ότι για τον πρώτο καιρό, αυτό που απασχολεί περισσότερο την εταιρεία είναι η ανταπόκριση στην υπερβολική ζήτηση. "Η πραγματική πρόκληση, στην αρχή, είναι ότι θα υπάρχει λιγότερος διαθέσιμος όγκος (εμβολίων) από ό,τι απαιτείται για τον εμβολιασμό ολόκληρου του πληθυσμού”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπουρλά.

  Την άποψη αυτή εξέφρασε και ο Στεφάν Μπανσέλ, διευθύνων σύμβουλος της Moderna, η οποία πιθανότατα θα είναι η δεύτερη φαρμακευτική εταιρεία που θα κυκλοφορήσει εμβόλιο κατά του κορονοϊού. "Όπως έχω δηλώσει από την πρώτη στιγμή που ξεκινήσαμε να κυνηγάμε αυτόν τον ιό τον Ιανουάριο, καμία εταιρεία δεν μπορεί να προμηθεύσει όλο τον πλανήτη”, είχε δηλώσει τον προηγούμενο μήνα στο Forbes o Μπανσέλ, προσθέτοντας: "Η επιτυχία της Pfizer είναι εξέχουσας σημασίας για τον κόσμο και τη χώρα”.

  Το επιτυχημένο "στοίχημα” του Μπουρλά

  Καθώς η Pfizer αναμένει σύντομα την έγκριση των ΗΠΑ, το μεγάλο "στοίχημα” του Μπουρλά στο κορονοϊό έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει, όπως και η μακροπρόθεσμη στρατηγική του να κάνει την 170 ετών φαρμακευτική εταιρεία πιο ευέλικτη. "Το πόσο γρήγορα κινηθήκαμε δεν είναι κάτι που περιμένει κανείς από μια μεγάλη, ισχυρή φαρμακοβιομηχανία”, δήλωσε ο Μπουρλά στο Forbes τον Μάιο, μετά τη χορήγηση του εμβολίου στον πρώτο ασθενή στο πλαίσιο της κλινικής δοκιμής. Εξάλλου ποτέ άλλοτε ένα εμβόλιο δεν έχει περάσει από το στάδιο της έρευνας στην κυκλοφορία σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς συνήθως πρόκειται για μια 10ετή διαδικασία.

  Η Pfizer αξίζει να σημειωθεί ότι απέρριψε την πρόταση να λάβει ομοσπονδιακή χρηματοδότηση για την ανάπτυξη του εμβολίου της, γεγονός που σημαίνει ότι ο Μπουρλά "στοιχημάτισε” ποσό ύψους 1 δισ. δολαρίων από τα κεφάλαια της εταιρείας για Έρευνα & Ανάπτυξη σε μια τεχνολογία που δεν είχε αποδειχθεί μέχρι σήμερα ότι λειτουργεί. 

  Τον Ιούλιο, πάντως, η Pfizer και η BioNTech κατέληξαν σε συμφωνία ύψους 1,95 δισ. δολαρίων για τις πρώτες 100 εκατ. δόσεις του εμβολίου τους στο πλαίσιο του προγράμματος Operation Warp Speed. Με βάση το ύψος της συμφωνίας, η αρχική τιμή του εμβολίου ορίζεται στα 19,50 δολάρια η δόση, ή σε 39 δολάρια κατ’ άτομο, δεδομένου ότι ο εμβολιασμός απαιτεί τη χορήγηση δύο δόσεων.

  Ο γραμματέας του υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ, Άλεξ Αζάρ, δήλωσε στο πλαίσιο της πρόσφατης διάσκεψης κορυφής για την Υγεία του Forbes ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα μπορούσε ήδη να έχει 6 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Pfizer έως τα μέσα Δεκεμβρίου. Αριθμός που θα ήταν αρκετός για περίπου 3 εκατομμύρια άτομα, με τον Αζάρ να σημειώνει ότι θα μπορούσαν θεωρητικά να εμβολιαστούν με την πρώτη δόση όλοι οι υψηλού κινδύνου τρόφιμοι των οίκων ευγηρίας στις ΗΠΑ σε μια εβδομάδα. Θα πρέπει βέβαια να λάβουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου τρεις εβδομάδες αργότερα. 

  Η Pfizer από τη μεριά της αναμένει ότι θα μπορέσει να παράξει 50 εκατ. δόσεις έως το τέλος του έτους και 1,3 δισ. δόσεις το 2021.

  Σε ό,τι αφορά τον ίδιο τον Μπουρλά, παρότι είναι στο "τιμόνι” της Pfizer, δεν έχει κάνει ακόμη το εμβόλιο, καθώς μια τέτοια κίνηση θα παραβίαζε τους όρους της κλινικής δοκιμής. Ο 59χρονος διευθύνων σύμβουλος της φαρμακευτικής εταιρείας, μάλιστα, δήλωσε ότι θα περιμένει στην "ουρά” να δει αν "η ομάδα του είναι σε αυτές που συστήνει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC)” των ΗΠΑ να εμβολιαστούν, καθώς -όπως ανέφερε- συνεχίζει να εμπιστεύεται την επιστήμη και τη διαδικασία. 

  "Ένα μεγάλο μάθημα που πήραμε αφορά τη δύναμη, την τεράστια δύναμη που έχει η επιστήμη, αλλά και την τεράστια δύναμη που έχει ο ιδιωτικός τομέας ο οποίος μπορεί πραγματικά να συνεισφέρει προσφέροντας σημαντική αξία στην κοινωνία", ανέφερε ο Μπουρλά σχολιάζοντας αυτό το ταξίδι των 11 μηνών.

  Αναγνωρίζει, πάντως, ότι το ταξίδι δεν έχει τελειώσει ακόμη: "Στην πραγματικότητα θα είναι σημαντικός ο αντίκτυπος ήδη από την πρώτη στιγμή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχουμε εξασφαλίσει προστασία ως κοινωνία. Θα χρειαστούν μερικοί μήνες έως το 2021 μέχρι να μπορέσουμε να κηρύξουμε τη νίκη” κατά του κορονοϊού, σημείωσε.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:22 19/01

  Πόσα χρήματα θα κοστίσουν στον Τραμπ οι ταραχές στο Καπιτώλιο

  O αντίκτυπος της εισβολής στο Καπιτώλιο στις εταιρείες που ενοικιάζουν ακίνητα του Τραμπ.

  08:12 18/01

  Signal και Telegram, τα νέα "διαδικτυακά σπίτια" των θυμωμένων συντηρητικών

  Οι εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων κινδυνεύουν να γίνουν "ψηφιακά καταφύγια" των ακροδεξιών.

  11:00 17/01

  Μπορούμε να σώσουμε τα social media; Ναι, γιατί δεν έχουμε άλλη επιλογή

  Η ευθύνη εκτείνεται πέραν των μεμονωμένων εταιρειών που διαχειρίζονται την τεχνολογία.

  10:52 16/01

  "Πράσινο φως" από την ΕΕ για... σκουληκομπέργκερ

  Το κίτρινο αλευροσκούληκο (mealworm) σύντομα θα αποτελέσει τμήμα της ευρωπαϊκής κουζίνας.

  07:51 15/01

  Ο Μπιλ Γκέιτς είναι πλέον ο μεγαλύτερος γαιοκτήμονας της Αμερικής

  Ο Μπιλ Γκέιτς, ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο και όπως έχει πει ο ίδιος ένα "σπασικλάκι" που ήταν γνωστό για τις ικανότητές του στον προγραμματισμό και όχι για την αγάπη του για την...

  18:41 14/01

  Η Carlyle προειδοποιεί: Μην περιμένετε "ιλιγγιώδη" ανάκαμψη το 2021 με μόνο όχημα το εμβόλιο

  Προβλέπει αποδυνάμωση του δολαρίου και επέκταση της κινεζικής οικονομικής "κυριαρχίας".

  13:54 13/01

  Google: Διαθέτει 3 εκατ. δολάρια για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού

  Θα δημιουργηθεί ένα ταμείο που θα υποστηρίζει πρωτοβουλίες που θα ελέγχουν τα φαινόμενα παραπληροφόρησης.

  08:15 13/01

  Ο γνωστός επενδυτής Leon Cooperman προειδοποιεί ότι το 2021 "δεν θα έχει καλό τέλος" για την αγορά

  Ανησυχεί για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της αγοράς ξεχωρίζει, ωστόσο, πέντε επενδυτικές επιλογές.

  15:27 12/01

  Πώς το Brexit επηρεάζει τις business

  Το Forbes παρακολουθεί τις ειδήσεις γύρω από τις πρακτικές επιπτώσεις του Brexit στις βρετανικές και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

  07:53 12/01

  Πρέπει ή όχι να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε το WhatsApp;

  Η απόφαση του WhatsApp να επιβάλλει ξαφνικά νέους όρους χρήσης έχει ξεσηκώσει κύμα αντιδράσεων από τους χρήστες.

  08:16 11/01

  Ο Έλον Μασκ τελικά έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη, ξεπέρασε τον Μπέζος

  Καθώς η μετοχή της Tesla, μετά την άνοδο άνω του 720% το 2020, "γράφει" ήδη κέρδη 20%.

  11:04 09/01

  Πόσα χρήματα διακυβεύονται στο διαζύγιο Κάνιε Γουέστ - Κιμ Καρντάσιαν

  Αν και η οικογένεια Καρντάσιαν έχει γίνει γνωστή για το... δράμα της, ο διακανονισμός της περιουσίας σε περίπτωση διαζυγίου ίσως αποδειχθεί ευκολότερη υπόθεση.

  15:30 08/01

  Όχι, ο Elon Musk δεν είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο - ακόμα

  Οι υπολογισμοί του Forbes έρχονται σε αντίθεση με εκείνους του πρακτορείου Bloomberg.

  07:52 08/01

  Παγκόσμια Τράπεζα: Προειδοποιεί για νέα ύφεση και απώλεια κατά κεφαλήν εισοδήματος 10 ετών

  Αιτία οι άνευ προηγουμένου δημοσιονομικές δαπάνες των χωρών και ο κίνδυνος κρίσεων χρέους.

  08:10 07/01

  Forbes Fintech Awards 2020: Το "χτύπημα αφύπνισης" του Jack Dorsey στις τράπεζες

  Η πανδημία έπληξε την επιχειρηματικότητα αλλά αποτέλεσε ευκαιρία για την ανάπτυξη των fintech εταιρειών.

  00:11 07/01

  Ο γκουρού της τηλεργασίας

  Ο διευθύνων σύµβουλος της GitLab λέει ότι το πρόβληµα δεν είναι η ίδια η αποµακρυσµένη εργασία, αλλά ο τρόπος µε τον οποίο εκτελείται.