Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 02-Δεκ-2020 08:22

  Forbes 30 under 30: Στην πρώτη γραμμή της "μάχης" κατά του κορονοϊού

  Forbes 30 under 30: Στην πρώτη γραμμή της “μάχης” κατά του κορονοϊού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Leah Rosenbaum

  Η Prakriti Gaba ήταν απόφοιτη της ιατρικής και έκανε την πρακτική της στο Πρεσβυτεριανό Νοσοκομείο της Νέας Υόρκης τον Μάρτιο όταν άρχισαν να καταφθάνουν οι πρώτοι ασθενείς με κορονοϊό. Η 28χρονη Gaba, που εργαζόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου, είδε από πρώτο χέρι πόσο σοβαρή ήταν κατάσταση από τους πρώτους μήνες κιόλας της πανδημίας. "Ήταν κατά κάποιον τρόπο μια σουρεαλιστική εμπειρία, αλλά και ένας εφιάλτης ταυτόχρονα", λέει. 

  Η Gaba θυμάται να στηρίζει το κινητό της στο περβάζι του παραθύρου της μονάδας, ούτως ώστε δύο νεαρά αγόρια να μπορούν να δουν τη μητέρα τους που βρισκόταν στη ΜΕΘ. "Ήταν σίγουρα μια δύσκολη εμπειρία", λέει.

  Αλλά η Gaba, που τώρα κάνει ειδικότητα στην καρδιολογία στο Χάρβαρντ, δεν βρέθηκε απλώς πρόσκαιρα στην πρώτη γραμμή της "μάχης” κατά της πανδημίας· συνεχίζει να "πολεμά” τον κορονοϊό σε ερευνητικό επίπεδο. Η έρευνά της επικεντρώνεται στην ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα των κλινικών δοκιμών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη νέων θεραπειών και εμβολίων κατά του κορονοϊού. Προσπαθεί να κατανοήσει "πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτήν την πανδημία για να επιταχύνουμε την έρευνα" τόσο για την αντιμετώπιση της τρέχουσας υγειονομικής κρίσης όσο και μελλοντικών. Ένα από τα μεγάλα μαθήματα που έλαβε από την πανδημία είναι, όπως λέει, ότι "Για να αντιμετωπίσουμε κάτι τόσο μεγάλο, πρέπει όλοι να συνεργαστούμε".

  Η Gaba είναι μόνο μία από τους συμμετέχοντες στη φετινή λίστα του Forbes με τους "30 κάτω των 30” που "μάχονται” τον κορονοϊό. Είτε διαθέτοντας εθελοντικά προσωπικό χρόνο, διεξάγοντας επιπρόσθετες έρευνες, είτε προσαρμόζοντας τις δραστηριότητες της επιχείρησής τους στην πανδημία που συνεχίζει να επελαύνει, αυτοί οι εμπνευσμένοι επιχειρηματίες, ερευνητές και ακαδημαϊκοί δείχνουν ότι μπορούν να επιτύχουν απίστευτα πράγματα ακόμη και κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης.

  Αρκετοί ακόμη συμμετέχοντες στη φετινή λίστα του Forbes με τους "30 κάτω των 30” ερευνούν, όπως και η Gaba, διάφορες πτυχές του κορονοϊού. 

  Ένας από αυτούς είναι ο 28χρονος Anhong Guo, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και μέλος της φετινής λίστας των Επιστημόνων. Ο Guο είναι ένας από τους συγγραφείς της μελέτης που διεξήγαγε ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon, στο πλαίσιο της οποίας χρησιμοποίησαν το twitter για να κατανοήσουν το επίπεδο προσβασιμότητας που έχουν τα άτομα με αναπηρίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας. 

  Ο Guo και οι υπόλοιποι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν ότι πολλά από τα έκτακτα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν λαμβάνουν υπόψη την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρίες. Επίσης, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι καθώς η διαδικτυακή μάθηση και η εξ αποστάσεως εργασία αποδείχθηκαν ευεργετικές αλλαγές για την κοινότητα των ατόμων με αναπηρίες, είναι σημαντικό οι δυνατότητες αυτές να διατηρηθούν και μετά το τέλος της πανδημίας. 

  Μια διαφορετική πτυχή της πανδημίας ερευνά ο 27χρονος Max Jordan Nguemeni Tiako, φοιτητής της Ιατρικής Σχολής του Yale και μέλος της φετινής λίστας του Forbes στον τομέα της Υγείας. Ο Tiako είναι ένας από τους συγγραφείς της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό Lancet Psychiatry, η οποία περιγράφει πώς οι φυλετικές και εθνοτικές διαφορές μπορούν να οδηγήσουν ανθρώπους έγχρωμων κοινοτήτων να βιώσουν σε υψηλότερο ποσοστό το σύνδρομο της μετα-εντατικής θεραπείας, μετά τη νοσηλεία τους με κορονοϊό.

  Κάποιοι άλλοι συμμετέχοντες στη φετινή λίστα, όπως η 25χρονη Yiran Yang και ο 29χρονος Andre Watson, ασχολούνται με την ανάπτυξη νέων διαγνωστικών τεστ και θεραπειών για τον κορονοϊό. 

  Η Yang, μέλος της λίστας των Επιστημόνων και υποψήφια διδάκτωρ του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια, είναι μία από τους συγγραφείς της μελέτης που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο σχετικά με ένα νέο διαγνωστικό τεστ κορονοϊού που μπορεί να πραγματοποιηθεί στο σπίτι. Το εν λόγω τεστ είναι χαμηλού κόστους και επιτρέπει την ευρεία παραγωγή του. 

  Ο Watson από τη μεριά του, μέλος της λίστας του τομέα Υγείας και ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Ligandal, αξιοποιεί την έρευνα της εταιρείας του πάνω στα αναγεννητικά πεπτίδια με στόχο να δημιουργήσει συνθετικά πεπτίδια που μπορούν να "μπλοκάρουν" την πρωτεϊνική ακίδα του SARS-CoV-2.

  Ορισμένοι επίσης από τους επιχειρηματίες που περιλαμβάνονται στη φετινή λίστα "30 κάτω των 30” του Forbes χρειάστηκε να κινηθούν γρήγορα στο σημερινό μεταβαλλόμενο περιβάλλον προκειμένου να προσαρμόσουν τη δραστηριότητα των επιχειρήσεών τους στις προκλήσεις που έχει δημιουργήσει ο κορονοϊός. Μεταξύ αυτών ήταν αρκετές εταιρείες παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας μέσω τηλεϊατρικής, οι οποίες κλήθηκαν να διαχειριστούν την τεράστια αύξηση της ζήτησης για τις υπηρεσίες τους που επέφαραν τα lockdown και τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων και της παραμονής στο σπίτι. 

  Ο 29χρονος Kyle Robertson, μέλος της λίστας του τομέα Υγείας και συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας τηλεψυχιατρικής Cerebral, διαπίστωσε ότι η πανδημία οδήγησε σε μια τεράστια αλλαγή όσον αφορά την ανάγκη για απομακρυσμένη υγειονομική περίθαλψη. Όπως επισημαίνει, ένα θετικό αποτέλεσμα που είχε η πανδημία του κορονοϊού είναι ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες επανεξετάζουν τον τρόπο αποζημίωσης για την παροχή υπηρεσιών τηλεϊατρικής αφότου είδαν πόσο αποτελεσματική είναι.

  Κάποια άλλα μέλη της φετινής λίστας "30 κάτω των 30 ετών” προσφέρουν εθελοντικά τις ιδιαίτερες δεξιότητές τους και τις γνώσεις τους προς όφελος διαφόρων κοινοτήτων σε όλο τον πλανήτη. 

  Χαρακτηριστικό παράδειγμα η 27χρονη Hannah Kerner, μέλος της λίστας των Επιστημόνων και επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, η οποία ασχολείται με την έρευνα. Η Kerner, ειδική στην απομακρυσμένη παρακολούθηση καλλιεργειών, συνεργάζεται με τη NASA Harvest για να δημιουργήσει δορυφορικούς χάρτες καλλιεργήσιμων εκτάσεων στο Τόγκο ώστε να δει πού απαιτείται ανθρωπιστική βοήθεια κατά τη διάρκεια της πανδημίας. 

  Μια ακόμη αξιοσημείωτη παρουσία στη φετινή λίστα των "30 κάτω των 30”, που η πρωτοβουλία της έχει μάλιστα παγκόσμιο αντίκτυπο, είναι η 23χρονη Pooja Chandrashekar, φοιτήτρια ιατρικής στο Χάρβαρντ και μέλος της λίστας του τομέα Υγείας. Η Chandrashekar είναι ο ιθύνων νους του Covid-19 Health Literacy Project, ενός συνασπισμού φοιτητών ιατρικής που έχει μεταφράσει πληροφορίες που αφορούν τον κορονοϊό και τη νόσο Covid-19 σε περισσότερες από 30 γλώσσες. Έμπνευση για την εν λόγω πρωτοβουλία, όπως αποκάλυψε στο Forbes νωρίτερα φέτος, αποτέλεσαν τα προσωπικά της βιώματα ως παιδί μεταναστών. "Είχα πάντα επίγνωση ότι πολλές πληροφορίες που αφορούν θέματα υγείας δεν είναι διαθέσιμες σε γλώσσες της Νότιας Ασίας", σημειώνει.

  Η Chandrashekar, και τα υπόλοιπα μέλη της λίστας του Forbes, αποτελούν εξαιρετικά παραδείγματα της δημιουργικότητας, της επιχειρηματικότητας και της φιλανθρωπίας που προάγει το Forbes. 

  Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το τι άλλο κάνουν οι συνομήλικοί τους, ρίξτε μια ματιά και στα υπόλοιπα μέλη που περιλαμβάνουν οι φετινές λίστες του Forbes "30 κάτω των 30” στους τομείς της Υγείας και της Επιστήμης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:30 27/01

  Ο καθηγητής που σε μια νύχτα έγινε δισεκατομμυριούχος "πολεμώντας" τον κορονοϊό

  Ο Carl Hansen, CEO της εταιρείας βιοτεχνολογίας AbCellera Biologics, βοήθησε την Eli Lilly να βρει αντισώματα για τον κορονοϊού.

  15:35 26/01

  Η Apple επιβεβαίωσε σοβαρό πρόβλημα στα iPhone 12 για την υγεία των χρηστών

  Η Apple προέβη σε προειδοποίηση προς εκατομμύρια ιδιοκτήτες iPhone 12.

  08:44 26/01

  Οι πλουσιότεροι άνθρωποι της Αφρικής το 2021

  Πιο "ηχηρή" αποχώρηση αυτή της έκπτωτης πλέον "βασίλισσας" της Αφρικής Isabel dos Santos.

  07:52 25/01

  Goldman Sachs: Τρεις κίνδυνοι που μπορούν να εκτροχιάσουν την ανάκαμψη το 2021

  Οι αναλυτές της Goldman Sachs εκτιμούν ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα αυξηθεί κατά 6,6% το τρέχον έτος.

  08:01 24/01

  "Ξεφούσκωσε" το πρότζεκτ Loon της Alphabet, για διαδίκτυο μέσα από μπαλόνια

  Το πρόβλημα με το Loon δεν σχετίζεται με τεχνολογικής φύσεως ζητήματα.

  10:39 23/01

  Πώς "χρεοκόπησε" η πλουσιότερη γυναίκα της Αφρικής

  Η ιστορία της άλλοτε "πριγκίπισσας της Αφρικής", Isabel dos Santos.

  07:54 22/01

  Bitcoin: Έχασε σχεδόν $200 δισ. μετά την προειδοποίηση της JPMorgan ότι είναι το λιγότερο αξιόπιστο αντίβαρο στο δολάριο

  Από μέσο αντιστάθμισης τείνει να μετατραπεί σε μέσο μόχλευσης, προειδοποιούν οι αναλυτές.

  07:42 21/01

  Η κεφαλαιοποίηση του Ether αυξήθηκε κατά $20 δισ. σε 1 μέρα, ενώ το Bitcoin υποχωρεί - Για ποιο λόγο

  Ένας από τους λόγους είναι ότι πολλοί traders διαφοροποιούν τις τοποθετήσεις τους σε άλλα κρυπτονομίσματα υπό τον φόβο ότι το bitcoin θα μπορούσε να βιώσει μια ακόμα κατάρρευση.

  00:06 21/01

  Ο Δισεκατομμυριούχος των Αιθέρων

  Ο κυνηγός των συγκινήσεων Jared Isaacman δημιούργησε μια μικρή περιουσία εκπαιδεύοντας πιλότους μαχητικών αεροσκαφών. Ο πλούτος του όμως εκτοξεύτηκε, όταν, εν μέσω της πανδημίας, η εταιρία του...

  12:51 20/01

  Ένας άντρας παρέμεινε κρυμμένος για τρεις μήνες στο αεροδρόμιο O’Hare του Σικάγου

  Από τις 19 Οκτωβρίου 2020 έως τις 16 Ιανουαρίου 2021, επειδή φοβόταν να πετάξει λόγω του κορονοϊού.

  07:43 20/01

  Ο Μπάιντεν "κληρονομεί" τη χειρότερη οικονομία στην πρόσφατη ιστορία των ΗΠΑ

  Πέντε "τρομακτικοί" αριθμοί που αποκαλύπτουν το μέγεθος της πρόκλησης που καλείται να αντιμετωπίσει.

  18:13 19/01

  Γιατί πρέπει να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε το Messenger του Facebook

  Η ξαφνική κατακραυγή ως προς το WhatsApp, προειδοποίηση για το 1,3 δισ. χρήστες του Messenger.

  08:22 19/01

  Πόσo θα κοστίσουν στον Τραμπ οι ταραχές στο Καπιτώλιο

  O αντίκτυπος στις εταιρείες που ενοικιάζουν ακίνητα του Τραμπ.

  08:12 18/01

  Signal και Telegram, τα νέα "διαδικτυακά σπίτια" των θυμωμένων συντηρητικών

  Οι εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων κινδυνεύουν να γίνουν "ψηφιακά καταφύγια" των ακροδεξιών.

  11:00 17/01

  Μπορούμε να σώσουμε τα social media; Ναι, γιατί δεν έχουμε άλλη επιλογή

  Η ευθύνη εκτείνεται πέραν των μεμονωμένων εταιρειών που διαχειρίζονται την τεχνολογία.