Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 30-Νοε-2020 07:47

  Πώς οι SPACs έγιναν τα "λεφτόδεντρα" της Wall Street

  Πώς οι SPACs έγιναν τα “λεφτόδεντρα” της Wall Street
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Των Antoine Gara και Eliza Haverstock

  Πώς οι hedge fund traders που είναι γνωστοί ως SPAC Mafia πρωτοστατούν στο επενδυτικό τσουνάμι 80 δισ. δολαρίων και μάλιστα χωρίς ζημιά.

  Εάν θέλετε να δείτε το μέλλον των Εταιρειών Εξαγοράς Ειδικού Σκοπού, γνωστών και ως SPACs (σ.μ. εταιρείες-οχήματα που αντλούν κεφάλαια μέσω της εισαγωγής τους στο χρηματιστήριο με στόχο την εξαγορά κάποιας υφιστάμενης εταιρείας) που πλημμυρίζουν αυτήν την περίοδο την αμερικανική αγορά, δείτε το πρόσφατο παρελθόν. 

  Πριν από σχεδόν πέντε χρόνια, ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της αλυσίδας εστιατορίων Landry's Seafood εισήγαγε στο χρηματιστήριο την εταιρεία-όχημα Landcadia Holdings αντλώντας 345 εκατ. δολάρια. Παρότι, με βάση το μοντέλο της "λευκής επιταγής” των SPACs, η εταιρεία δεν είχε αναπτύξει ακόμη δραστηριότητα, δεκάδες hedge funds έτρεξαν να συμμετάσχουν στην αρχική δημόσια προσφορά της (IPO) αγοράζοντας 10 δολάρια κάθε μερίδιο (σ.μ. κάθε μερίδιο IPO αντιστοιχεί σε μία μετοχή, ενώ περιλαμβάνει και δικαιώματα προαίρεσης αγοράς επιπλέον μετοχών).

  Τον Μάιο του 2018, η Landcadia εντόπισε επιτέλους τον στόχο της: την εκκολαπτόμενη διαδικτυακή υπηρεσία παράδοσης φαγητού Waitr, η οποία θα μπορούσε να συγχωνευτεί με την εταιρεία-όχημα έναντι 252 εκατ. δολαρίων σε μετρητά. Ο Fertitta πρόβαλε ως επιχείρημα ότι η νεοφυής εταιρεία από τη Λουιζιάνα, με έσοδα 65 εκατ. δολαρίων, θα μπορούσε μέσω της Landcadia να αποκτήσει πρόσβαση στα 4 εκατομμύρια "πιστούς” της αλυσίδας εστιατορίων του και των καζίνο του, καθώς και μια νέα συνεργασία δικαιόχρησης του brand Houston Rockets NBA (σ.μ. ο Fertitta είναι και ιδιοκτήτης της γνωστής ομάδας του NBA).

  Όμως, δύο χρόνια μετά τη συγχώνευση, πιθανότητα δεν έχετε ακούσει τίποτα για τη Waitr. Η δε μετοχή της διαπραγματευόταν πρόσφατα στα 2,62 δολάρια, τιμή άνω του 70% χαμηλότερη από την τιμή της IPO της Landcadia (αξίζει να σημειωθεί ότι το ίδιο χρονικό διάστημα ο δείκτης S&P 500 σημείωσε άνοδο 76%).

  Η Waitr αποτέλεσε καταστροφή για σχεδόν όλους όσους αγόρασαν τη μετοχή της νωρίς. Ωστόσο, τα hedge funds που συμμετείχαν στην IPO της Landcadia τα πήγαν καλά. Ουσιαστικά όλα ανέκτησαν την αρχική τους επένδυση, και μάλιστα με τόκους, ενώ πολλά είχαν κέρδος από την άσκηση των δικαιωμάτων προαίρεσης στη δευτερογενή αγορά. "Οι SPACs αποτελούν μια αξιοσημείωτη εναλλακτική για αποδόσεις", σημειώνει ο David Sultan, επικεφαλής επενδύσεων της Fir Tree Partners, ένα hedge fund με υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 3 δισ. δολαρίων, που συμμετείχε στην IPO της Landcadia.

  Η "έκρηξη” των SPACs το 2020 αποτελεί πιθανώς τη σημαντικότερη εξέλιξη της χρονιάς για τη Wall Street, ωστόσο σχεδόν κανείς δεν έχει δώσει σημασία στην "αθόρυβη” κινητήριο δύναμη που βρίσκεται πίσω από αυτήν την κερδοσκοπική φούσκα: τα μερικές δεκάδες "σκιώδη” hedge funds όπως η Polar Asset Management και η Davidson Kempner, που οι γνώστες χαρακτηρίζουν ως "Μαφία των SPACs”. "Είναι μια πρόκληση στην οποία δεν μπορούν να αντισταθούν. Περίπου το 97% αυτών των hedge funds εξαργυρώνουν ή πωλούν τις μετοχές που απέκτησαν στις IPOs πριν ολοκληρωθούν οι συγχωνεύσεις των εταιρειών-στόχων”, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που περίελαβε 47 SPACs την οποία εκπόνησαν ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Michael Ohlrogge και ο καθηγητή Νομικής του Στάνφορντ Michael Klausner. 

  Παρότι δεν θέλουν να μιλήσουν συγκεκριμένα, τα hedge funds της "Μαφίας των SPACs” λένε ότι οι αποδόσεις τους επί του παρόντος κυμαίνονται γύρω στο 20%. "Το προεραιτικά μεγαλύτερο κέρδος είναι απεριόριστο”, σημειώνει ο Patrick Galley, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της RiverNorth με έδρα το Σικάγο, ο οποίος διαχειρίζεται χαρτοφυλάκιο επενδύσεων σε SPACs ύψους 200 εκατ. δολαρίων. "Αγαπάμε το ρίσκο και το όφελος που αποφέρει”, προσθέτει πιο ξεκάθαρα ο Roy Behren της Westchester Capital Management, με χαρτοφυλάκιο αξίας 470 εκατ. δολαρίων σε τουλάχιστον 40 SPACs.

  Και γιατί να μην αγαπούν το "ρίσκο” αφού δεν ενέχει κανέναν κίνδυνο; Σε αυτήν την εξίσωση υπάρχει μόνο ένας χαμένος. Κι αυτός, όπως πάντα, είναι ο μικροεπενδυτής, ο αρχάριος "Ρομπέν των Δασών” ή η επενδυτική εταιρεία με τις καλές προθέσεις, όπως η Fidelity. Όλοι αυτοί θέλουν να επωφεληθούν από τον νέο "πυρετό του χρυσού” των SPACs, χωρίς όμως να έχουν αντιληφθεί ότι κάποιοι άλλοι έχουν εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες πριν από αυτούς - όπως "σπόνσορες” που βλέπουν έναν εύκολο στόχο, οι επιχειρηματίες που αποχωρούν από τις εταιρείες τους όταν αυτές εξαγοραστούν από μια SPCA, με το αζημίωτο φυσικά, αλλά και h "Μαφία των SPACs” που κινεί τα νήματα.

  Και η κατάσταση πρόκειται να γίνει πολύ χειρότερη για τους μικρούς, καθώς στο "παιχνίδι” μπαίνουν τεράστιες εξειδικευμένες εταιρείας - η Millennium Management του Izzy Englander, η Moore Capital του Louis Bacon, η BlueCrest Capital του Michael Platt. Σίγουρα, όλες αυτές άντλησαν δισεκατομμύρια με βάση στρατηγικές αλγοριθμικών συναλλαγών, κι όχι απλώς συμμετέχοντας σε κερδοσκοπικές IPOs εταιρειών που δεν έχουν ακόμη ούτε καν δραστηριότητα. Αλλά δεν χρειάζεται νοημοσύνη για να καταλάβει κανείς ότι ένα πράγμα είναι σίγουρο: θα ακολουθήσουν "χείμαρροι” εύκολου χρήματος για ολοένα και πιο "περίεργες” εξαγορές. "Θα είναι καταστροφή για τους επενδυτές που θα παραμείνουν έως τη συγχώνευση", προειδοποιεί ο καθηγητής Ohlrogge του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

  Κατά τους πρώτους 10 μήνες, περίπου, του 2020, 178 SPACs εισήχθησαν στο χρηματιστήριο, αντλώντας κεφάλαια 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την SPACInsider - ποσό μεγαλύτερο από τις αντίστοιχες συμφωνίες που πραγματοποιήθηκαν την τελευταία δεκαετία. Το γεγονός αυτό αποτελεί μία μόνο ένδειξη ότι το τρέχον "κύμα” των εταιρειών "λευκής επιταγής” είναι διαφορετικό από αυτά των προηγούμενων γενεών.

  Οι "πρόγονοι” των SPACs

  Τη δεκαετία του 1980, οι SPACs ήταν γνωστές ως "αφανείς εταιρείες" (blind pool) και αποτελούσαν τον τρόπο δράσης των κερδοσκοπικών χρηματιστηριακών εταιρειών που αποσπούσαν χρήματα από εύπιστους επενδυτές, όπως η First Jersey Securities και η Stratton Oakmont του γνωστού "Λύκου της Wall Street”. 

  Οι blind pools είχαν τη δυνατότητα να παρακάμπουν τους ελέγχους των ρυθμιστικών αρχών, ενώ εστίαζαν κυρίως σε φαινομενικά υποσχόμενες εταιρείες - τις προοπτικές των οποίων προμόταραν στις τηλεφωνικές επικοινωνίες τους με υποψήφιους επενδυτές. Οι χρηματιστές, οι οποίοι συνήθως κατείχαν σημαντικό αριθμό μετοχών και δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς, "φούσκωναν" τις τιμές, πλάσαραν τις μετοχές σε πελάτες και έπειτα "ξεφορτώνονταν" τις συμμετοχές τους αποκομίζοντας σημαντικά κέρδη, προτού οι μετοχές αναπόφευκτα καταρρεύσουν. Επρόκειτο για αδιάφορες μετοχές της Wall Street που διαπραγματεύονταν για "ψίχουλα”, ενώ τα ποσά των συμφωνιών με τους επενδυτές-θύματα ήταν πολύ μικρά, συνήθως κάτω από 10 εκατ. δολάρια.

  Η "γέννηση” των εταιρειών εξαγοράς ειδικού σκοπού

  Το 1992, ένας δικηγόρος από το Long Island, ονόματι David Nussbaum, διευθύνων σύμβουλος της χρηματιστηριακής GKN Securities, δημιούργησε μια νέα μορφή εταιρείας "λευκής επιταγής”, που παρείχε μεγαλύτερη προστασία στους επενδυτές, καθώς μεταξύ άλλων προέβλεπε τη διακράτηση των κεφαλαίων που αντλούνταν κατά την αρχική δημόσια προσφορά (IPO) σε έναν ξεχωριστό χρηματιστηριακό λογαριασμό. Την ονόμασε δε, "εταιρεία εξαγοράς ειδικού σκοπού”.

  Τα κύρια χαρακτηριστικά των νέων SPACs ήταν τα εξής: Ένας "χορηγός” αναλάμβανε να πληρώσει τα έξοδα αναδοχής και το νομικό κόστος για την πραγματοποίηση της αρχικής δημόσιας προσφοράς μιας νέας "εταιρείας-κελύφους” και είχε στη διάθεσή του δύο χρόνια προκειμένου με τα κεφάλαια της IPO να εξαγοράσει μια εταιρεία-στόχο. Προκειμένου να προσελκύσει επενδυτές να συμμετάσχουν στην IPO και να δεσμεύσουν τα χρήματά τους στη νέα SPAC όσο αυτή θα "κυνηγά” μια συμφωνία εξαγοράς, η SPAC παραχωρούσε "μερίδια” IPO, στην τιμή συνήθως των 10 δολαρίων έκαστο, τα οποία αντιστοιχούσαν σε μια κοινή μετοχή της νέας εταιρείας που θα προέκυπτε μετά την εξαγορά της εταιρείας-στόχου συν δικαιώματα προαίρεσης αγοράς περισσότερων μετοχών στην τιμή των 11,50 δολαρίων. Ορισμένες φορές οι κάτοχοι των μεριδίων ελάμβαναν επίσης και δωρεάν μετοχές με τη μορφή "δικαιωμάτων" μετατρέψιμων σε κοινές μετοχές. Σε περίπτωση που η SPAC δεν εντόπιζε κάποιον "στόχο” εντός της διετίας, ή ο επενδυτής της IPO ψήφιζε αρνητικά για την υποψήφια συγχώνευση, οι κάτοχοι των μεριδίων μπορούσαν να "εξαργυρώσουν” την αρχική τους επένδυση - αλλά συχνά μόνο το 85% αυτής.

  Η GKN λειτούργησε ως ανάδοχος σε 13 συμφωνίες "λευκής επιταγής” τη δεκαετία του 1990, αλλά αντιμετώπισε ρυθμιστικά προβλήματα με αποτέλεσμα η National Association of Securities Dealers να της επιβάλει πρόστιμο 725.000 δολαρίων και να την αναγκάσει να επιστρέψει 1,4 εκατ. δολάρια για υπερχρέωση 1.300 επενδυτών. Η GKN έκλεισε το 2001, αλλά ο Nussbaum επανεμφανίστηκε το 2003 με την EarlyBirdCapital, η οποία ακόμη και σήμερα παραμένει από τους μεγάλους παίκτες στην αναδοχή SPACs.

  Η πτώση και η ανάκαμψη

  Οι SPACs μπήκαν στο περιθώριο την εποχή της "φούσκας” των dot-com, καθώς τότε η παραδοσιακή διαδικασία των αρχικών δημόσιων προσφορών άνθιζε. Ο ανοδικός χρηματιστηριακός κύκλος (bull market) στις αρχές της δεκαετίας του 2000 αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον για τις SPACs, ενώ το ύψος των συμφωνιών άρχισε να μεγαλώνει. Πριν από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, οι dealmakers Nelson Peltz και Martin Franklin στράφηκαν αμφότεροι στην τακτική των SPACs για εύρεση χρηματοδότησης, συγκεντρώνοντας εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια έκαστος.

  Γύρω στο 2015, οι SPACs άρχισαν να προσφέρουν στους επενδυτές που συμμετείχαν στις IPOs 100% εγγύηση επιστροφής χρημάτων, και μάλιστα με τόκο· παρείχαν επίσης στους κατόχους μεριδίων το δικαίωμα να διατηρήσουν τυχόν δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών ή ειδικά δικαιώματα μετατροπής, ακόμη και αν αυτοί καταψήφιζαν τη συγχώνευση με την εταιρεία-στόχο και ζητούσαν εξαργύρωση των μετοχών τους. 

  Το σημαντικότερο, όμως, ήταν ότι επέτρεπαν στους κατόχους μεριδίων να εγκρίνουν τη συγχώνευση και να "εξαργυρώσουν” παράλληλα τις μετοχές τους. Στην πραγματικότητα, αυτό εξασφάλιζε στους χορηγούς το "πράσινο φως” για συγχώνευση με οποιαδήποτε εταιρεία και αν επέλεγαν. 

  Την ίδια στιγμή, βέβαια, η δυνατότητα αυτή εξασφάλιζε ότι η IPO μιας SPAC δεν θα επέφερε απώλειες στους συμμετέχοντες, καθώς εξασφάλιζε στους επενδυτές δωρεάν δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών που βρίσκονταν σε άνοδο. 

  Καθώς δε η πολιτική χαμηλών επιτοκίων και νομισματικής χαλάρωσης της Fed προσέφερε για περισσότερο από μια δεκαετία ώθηση στο χρηματιστήριο, ήταν θέμα χρόνου προτού οι SPACs επιστρέψουν στη μόδα. Όπως και έγινε, και μάλιστα με άνευ προηγουμένου δυναμική.

  Σε ποιους καταλήγει η "μερίδα του λέοντος”

  Οι hedge funders μπορεί να είναι αυτοί που πυροδότησαν την έκρηξη των SPACs, αλλά σίγουρα δεν είναι οι μόνοι που πλουτίζουν από αυτές. Τον Σεπτέμβριο, η SPAC Gores Holdings IV που χρηματοδοτήθηκε από τον δισεκατομμυριούχο Alec Gores, ανακοίνωσε ότι θα προσέφερε στον επιχειρηματία Mat Ishbia, ιδιοκτήτη της εταιρείας ενυπόθηκων δανείων United Wholesale Mortgage, μια κεφαλαιακή "ένεση” 925 εκατ. δολαρίων, η οποία θα αποτιμούσε την εταιρεία του στα 16 δισ. δολάρια. Εάν ολοκληρωθεί η συμφωνία, η καθαρή περιουσία του Ishbia θα αυξηθεί στα 11 δισ. δολάρια, καθιστώντας τον έναν από τους 50 πλουσιότερους ανθρώπους στην Αμερική. "Ποτέ δεν ήξερα τι ήταν η SPAC", παραδέχεται ο Ishbia. "Θεώρησα ότι ήταν μια πιο αποτελεσματική διαδικασία", προσθέτει.

  Υπάρχουν επίσης οι χορηγοί, οι αναδόχοι και οι νομικοί σύμβουλοι που συμμετέχουν στην ίδρυση των SPACs, με τον καθένα από αυτούς να παίρνει το μερίδιό του από τις συμφωνίες που συνάπτονται. Οι χορηγοί, οι οποίοι αναλαμβάνουν να καλύψουν τα κόστη αναδοχής και νομικών αμοιβών για τη δημιουργία και τη συγχώνευση των SPACs, συνήθως καταλήγουν με ένα γενναιόδωρο πακέτο μετόχων γνωστό ως "promote" - το οποίο αντιστοιχεί περίπου στο 20% των κοινών μετοχών της SPAC μετά την IPO.

  Ο Alec Gores, ο δισεκατομμυριούχος που βοήθησε τη United Wholesale Mortgage να μπει στο χρηματιστήριο, έχει εισαγάγει στο ταμπλό πέντε SPACs και έχει αντλήσει περισσότερα από 2 δισ. δολάρια. Στη συμφωνία της United Wholesale Mortgage, ο Gores και οι συνεργάτες του έχουν το δικαίωμα να αποκτήσουν "ιδρυτικές μετοχές" (σ.μ. μετοχές που προσφέρονται σε κάποιον που συνέβαλε στην ίδρυση μιας εταιρείας) αξίας 106 εκατ. δολαρίων στην τιμή των 25.000 δολαρίων ή 0,002 δολαρίων ανά μετοχή. Η εταιρεία private equity του Gores δεν έχει βγει στις αγορές από το 2012. Με τόσο εύκολα κέρδη, γιατί να βγει;

  Μεταξύ των χορηγών SPACs, λίγοι είναι αυτοί που μπορούν να συντονιστούν με τον ξέφρενο ρυθμό του Chamath Palihapitiya. Ο 44χρονος Palihapitiya, πρώην στέλεχος του Facebook, ίδρυσε την εταιρεία venture capital Social Capital το 2011. Με την επιχειρηματική δραστηριότητα της τελευταίας να επιβραδύνεται, ο Palihapitiya στράφηκε πρόσφατα στις αγορές. Σε διάστημα 37 μηνών, έχει αντλήσει 4,3 δισ. δολάρια μέσω έξι SPACs που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης με τους κωδικούς IPOA, IPOB, IPOC, IPOD, IPOE και IPOF. Οι "ιδρυτικές μετοχές” που έχει λάβει στο πλαίσιο του "promote" θα έχουν αξία τουλάχιστον 1 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Forbes. 

  Στα τέλη του 2019, ο Palihapitiya χρησιμοποίησε μια SPAC του για να εισάγει στο χρηματιστήριο τη Virgin Galactic. Έχει επίσης ανακοινώσει επίσης τη συγχώνευση δύο ακόμη SPACs του με την πλατφόρμα πώλησης ακινήτων Homeendying Opendoor, που θα οδηγήσει την τελευταία σε αποτίμηση 5 δισ. δολαρίων, και με την ασφαλιστική εταιρεία Clover Health, που θα αποτιμηθεί στα 3,7 δισ. δολάρια. 

  Ο Palihapitiya και ο Gores επισημαίνουν ότι σκοπεύουν να επενδύσουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια μέσω ιδιωτικών τοποθετήσεων στις συμφωνίες που έχουν συνάψει.

  Από τα κεφάλαια ύψους 65 δισ. δολαρίων που έχουν αντληθεί μέσω SPAC IPOs από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα, το Forbes εκτιμά ότι οι χορηγοί, όπως ο Gores και ο Palihapitiya, θα πρέπει να λάβουν δωρεάν μετοχές αξίας άνω των 10 δισ. δολαρίων. Μεγάλο κέρδος για αυτούς, αλλά πλήγμα για τους υπόλοιπους μετόχους. 

  Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη στιγμή που μία SPAC συνάπτει συμφωνία συγχώνευσης περισσότερο από το 30% των αντληθέντων από την IPO κεφαλαίων δαπανάται στα δικαιώματα προαίρεσης αγοράς που λαμβάνουν τα hedge funds, στα έξοδα αναδοχής και στο γενναιόδωρο πακέτο μετοχών που λαμβάνει ο χορηγός. 

  Σύμφωνα με τη μελέτη των πρόσφατων συμφωνιών SPACs που εκπόνησαν οι Ohlrogge και Klausner, η ρευστότητα που απομένει σε μια τυπική SPAC μέχρι τη στιγμή που θα συνάψει τη συμφωνία συγχώνευσης με την εταιρεία-στόχο της αντιστοιχεί μόνο σε 6,67 δολάρια ανά μετοχή από την αρχική τιμή των 10 δολαρίων της IPO.

  "Το πρόβλημα με την τυπική συμφωνία παροχής ιδρυτικών μετοχών δεν είναι μόνο το υπερβολικό ύψος της αποζημίωσης (σ.μ. που λαμβάνει ο χορηγός) ή η εγγενής στρέβλωση των κινήτρων, αλλά και το γεγονός ότι το μαζικό dilution που συνεπάγονται οι ιδρυτικές μετοχές καθιστά δύσκολη την ολοκλήρωση μιας συμφωνίας με ελκυστικούς όρους", λέει ο δισεκατομμυριούχος Bill Ackman.

  SPACs με "ευαισθησίες” και SPACs με "αρρυθμίες"

  Μια χούφτα δισεκατομμυριούχοι όπως ο Ackman επιδιώκουν λοιπόν πιο δίκαιες συμφωνίες με τις SPACs τους. Τον Ιούλιο, ο Ackman άντλησε το ποσό ρεκόρ των 4 δισ. δολαρίων με την εισαγωγή στο χρηματιστήριο της SPAC Pershing Square Tontine Holdings. Η εν λόγω SPAC αναζητά προς το παρόν συμφωνία, αλλά οι μέτοχοί της θα βρεθούν αντιμέτωποι με πολύ μικρότερο dilution καθώς ο ίδιος, ως χορηγός, δεν θα λάβει το σύνηθες γενναιόδωρο πακέτο ιδρυτικών μετοχών.

  Ο δισεκατομμυριούχος Daniel Och, μεγιστάνας στον χώρο των hedge funds, ο οποίος έχει επενδύσει και στις εταιρείες-μονόκερους Coinbase, Github και Stripe μέσω του οικογενειακού γραφείου του, πρόσφατα άντλησε 750 εκατ. δολάρια μέσω της IPO της SPAC Ajax I, με το πακέτο "promote” ωστόσο να έχει οριστεί στο 10% (σ.μ. αντί για το σύνηθες 20%).

  Συνεπενδυτής στην Ajax, είναι ο Glenn Fuhrman, ο οποίος διαχειριζόταν την οικογενειακή εταιρεία του Michael Dell. Επίσης, το διοικητικό συμβούλιο της SPAC περιλαμβάνει και άλλους κορυφαίους καινοτόμους, όπως ο Kevin Systrom του Instagram, η Anne Wojcicki της 23andMe, ο Jim McKelvey της Square και ο Steve Ells της Chipotle. Η ομάδα έχει δεσμεύσει προσωπικά κεφάλαια στη μελλοντική συμφωνία εξαγοράς της Ajax.

  "Μειώνουμε τις οικονομικές απολαβές των χορηγών για να καταστήσουμε σαφές ότι στόχος δεν το όφελος κάποιου", λέει ο Och. "Στόχος είναι να επενδύσουμε δικά μας κεφάλαια και στη συνέχεια να βρούμε μια εξαιρετική εταιρεία την οποία θα κρατήσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα", προσθέτει.

  Στις περισσότερες συμφωνίες συγχωνεύσεων με SPAC, ωστόσο, δεν εμπλέκεται κάποιος δισεκατομμυριούχος με καλές προθέσεις. Αντίθετα, όπως έχει δείξει η ιστορία, ο μέσος επενδυτής σε SPAC ακολουθεί την τυχοδιωκτική τακτική που ακολουθούσαν και οι "αφανείς εταιρείες” (blind pools) της δεκαετίας του 1980 και του 1990.

  Σύμφωνα με τον καθηγητή Ohlrogge του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, έξι μήνες μετά την ανακοίνωση μιας συμφωνίας συγχώνευσης, η μέση απόδοση των SPACs είναι -12,3%. Ένα χρόνο μετά, οι περισσότερες SPACs καταγράφουν πτώση 35%. Οι αποδόσεις μάλιστα είναι πιθανό να χειροτερέψουν καθώς οι εκατοντάδες SPACs που αναζητούν επί του παρόντος βιώσιμους στόχους συγχώνευσης γίνονται όλο και πιο απελπισμένες.

  Τα προβλήματα έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους με τον "πυρετό των SPACs” το τρέχον έτος.

  Η εταιρεία του τομέα υγείας MultiPlan, μία από τις πιο υποσχόμενες πρόσφατες περιπτώσεις συγχώνευσης, μπορεί ήδη να αντιμετωπίζει προβλήματα. Αποκτήθηκε από μια SPAC που ονομάζεται Churchill Capital Corp. III στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ύψους 1,3 δισ. δολαρίων, αλλά οι μετοχές της κατέγραψαν πτώση 25% τον Νοέμβριο αφότου ένας πωλητής ανοικτών θέσεων δημοσίευσε μια έκθεση όπου εγείρει ερωτηματικά για το εάν η δραστηριότητα της εταιρείας έχει επιδεινωθεί περισσότερο από ό,τι είναι γνωστό.

  Η Churchill SPAC είναι μία από τις πέντε SPACs που σύστησε το πρώην τραπεζικό στέλεχος της Citigroup Michael Klein, αντλώντας συνολικά κεφάλαια σχεδόν 5 δισ. δολαρίων. Ο Klein και οι συνεργάτες του κατέχουν σήμερα μετοχές αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων, κυρίως λόγω των μεγάλων "promotes” που έλαβαν. Η επενδυτική τράπεζα του Klein δε, M. Klein & Co., έχει βγάλει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια από αμοιβές για τις συμβουλευτικές υπηρεσίες της προς τις δικές του SPAC όσον αφορά τις συμφωνίες συγχώνευσής τους με τις εταιρείες-στόχους. Στην περίπτωση της MultiPlan, η τράπεζα του Klein έλαβε αμοιβή ύψους 30 εκατ. δολαρίων για παρέχει τις υπηρεσίες της στην Churchill σχετικά με την εισφορά κεφαλαίων της SPAC στη MultiPlan. Τα κέρδη της IPO, ωστόσο, ανέρχονται πλέον μόλις σε 70 σεντς.

  "Βγαίνοντας από την οικονομική κρίση υπήρξε όλη αυτή η συζήτηση για τα αναμενόμενα αποτελέσματα που επιφέρει η τακτική ‘μόνο κέρδη, χωρίς ζημία’ κινήτρων, καθώς πρόκειται για χρήματα άλλου”, αναφέρει ο Carson Block, ο short seller που προκάλεσε το θέμα με τη MultiPlan. "Αυτές οι τακτικές κινήτρων είναι ζωντανές και δικτυωμένες στη Wall Street με τη μορφή των SPACs", προσθέτει.

  Η Nikola Motor, η SPAC που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου στον χώρο των ηλεκτρικών οχημάτων, αποτελεί σήμερα αντικείμενο έρευνας του υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με το εάν παραπλάνησε τους επενδυτές με σκοπό την άντληση κεφαλαίων. Ο ιδρυτής της, Trevor Milton, έχει αποχωρήσει πλέον, ενώ εκφράζονται αμφιβολίες για την υποτιθέμενη συνεργασία της με την General Motors. Οι μετοχές της διαπραγματεύονται 36% χαμηλότερα από το επίπεδο που βρίσκονταν όταν ολοκληρώθηκε η συγχώνευση με τη SPAC.

  Ο κλάδος των ηλεκτρικών οχημάτων δεν είναι όμως ο μόνος όπου η παρουσία των SPACs είναι έντονη. Μέχρι στιγμής 11 SPACs είτε έχουν ανακοινώσει μια συμφωνία συγχώνευσης είτε αναζητούν στόχο στον χώρο των εταιρειών κάνναβης, ενώ τον χώρο των διαδικτυακών παιχνιδιών γυροφέρνουν τουλάχιστον 10 SPACs.

  Επίσης, δεν πάει πολύ καιρός που ο τομέας του σχιστολιθικού πετρελαίου και φυσικού αερίου αποτελούσε τη μανία της Wall Street, και οι αρχικές δημόσιες προσφορές SPACs παρείχαν γρήγορη και εύκολη λύση εύρεσης κεφαλαίων. Η ενεργειακή εταιρεία private equity Riverstone Holdings δημιούργησε τρεις μεγάλες SPACs - μία τον Μάρτιο του 2016, αντλώντας 450 εκατ. δολάρια και δύο ακόμη στη συνέχεια συγκεντρώνοντας 1,7 δισ. δολάρια - και οι τρεις στον τομέα του σχιστολιθικού πετρελαίου και φυσικού αερίου.

  Η Silver Run II SPAC της Riverstone απέκτησε την Alta Mesa Resources το 2018, αλλά η εταιρεία χρεοκόπησε γρήγορα, "καίγοντας” 3,8 δισ. δολάρια κεφαλαιοποίησης σε πετρελαϊκά πεδία στην Οκλαχόμα. Οι άλλες δύο SPACs ολοκλήρωσαν τις συγχωνεύσεις τους με τις εταιρείες-στόχους, αλλά τώρα αμφότερες διαπραγματεύονται κάτω από τα 3 δολάρια ανά μετοχή.

  Παρά ταύτα, η Riverstone δεν είχε κανένα πρόβλημα να αντλήσει 200 εκατ. δολάρια τον Οκτώβριο για την SPAC IPO, "Decarbonization Plus Acquisition". Καθώς όμως ο τομέα του σχιστολιθικού πετρελαίου και αερίου αποτελεί το "στοίχημα” του χθες, η Riverstone έχει στραφεί τώρα στον τομέα της καθαρής τεχνολογίας.

  Η φλόγα της ελπίδας είναι άσβεστη - ειδικά όταν έχεις κεφάλαια από hedge fund να σε στηρίζουν.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  11:00 17/01

  Μπορούμε να σώσουμε τα social media; Ναι, γιατί δεν έχουμε άλλη επιλογή

  Η ευθύνη εκτείνεται πέραν των μεμονωμένων εταιρειών που διαχειρίζονται την τεχνολογία.

  10:52 16/01

  "Πράσινο φως" από την ΕΕ για... σκουληκομπέργκερ

  Το κίτρινο αλευροσκούληκο (mealworm) σύντομα θα αποτελέσει τμήμα της ευρωπαϊκής κουζίνας.

  07:51 15/01

  Ο Μπιλ Γκέιτς είναι πλέον ο μεγαλύτερος γαιοκτήμονας της Αμερικής

  Ο Μπιλ Γκέιτς, ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο και όπως έχει πει ο ίδιος ένα "σπασικλάκι" που ήταν γνωστό για τις ικανότητές του στον προγραμματισμό και όχι για την αγάπη του για την...

  18:41 14/01

  Η Carlyle προειδοποιεί: Μην περιμένετε "ιλιγγιώδη" ανάκαμψη το 2021 με μόνο όχημα το εμβόλιο

  Προβλέπει αποδυνάμωση του δολαρίου και επέκταση της κινεζικής οικονομικής "κυριαρχίας".

  13:54 13/01

  Google: Διαθέτει 3 εκατ. δολάρια για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού

  Θα δημιουργηθεί ένα ταμείο που θα υποστηρίζει πρωτοβουλίες που θα ελέγχουν τα φαινόμενα παραπληροφόρησης.

  08:15 13/01

  Ο γνωστός επενδυτής Leon Cooperman προειδοποιεί ότι το 2021 "δεν θα έχει καλό τέλος" για την αγορά

  Ανησυχεί για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της αγοράς ξεχωρίζει, ωστόσο, πέντε επενδυτικές επιλογές.

  15:27 12/01

  Πώς το Brexit επηρεάζει τις business

  Το Forbes παρακολουθεί τις ειδήσεις γύρω από τις πρακτικές επιπτώσεις του Brexit στις βρετανικές και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

  07:53 12/01

  Πρέπει ή όχι να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε το WhatsApp;

  Η απόφαση του WhatsApp να επιβάλλει ξαφνικά νέους όρους χρήσης έχει ξεσηκώσει κύμα αντιδράσεων από τους χρήστες.

  08:16 11/01

  Ο Έλον Μασκ τελικά έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη, ξεπέρασε τον Μπέζος

  Καθώς η μετοχή της Tesla, μετά την άνοδο άνω του 720% το 2020, "γράφει" ήδη κέρδη 20%.

  11:04 09/01

  Πόσα χρήματα διακυβεύονται στο διαζύγιο Κάνιε Γουέστ - Κιμ Καρντάσιαν

  Αν και η οικογένεια Καρντάσιαν έχει γίνει γνωστή για το... δράμα της, ο διακανονισμός της περιουσίας σε περίπτωση διαζυγίου ίσως αποδειχθεί ευκολότερη υπόθεση.

  15:30 08/01

  Όχι, ο Elon Musk δεν είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο - ακόμα

  Οι υπολογισμοί του Forbes έρχονται σε αντίθεση με εκείνους του πρακτορείου Bloomberg.

  07:52 08/01

  Παγκόσμια Τράπεζα: Προειδοποιεί για νέα ύφεση και απώλεια κατά κεφαλήν εισοδήματος 10 ετών

  Αιτία οι άνευ προηγουμένου δημοσιονομικές δαπάνες των χωρών και ο κίνδυνος κρίσεων χρέους.

  08:10 07/01

  Forbes Fintech Awards 2020: Το "χτύπημα αφύπνισης" του Jack Dorsey στις τράπεζες

  Η πανδημία έπληξε την επιχειρηματικότητα αλλά αποτέλεσε ευκαιρία για την ανάπτυξη των fintech εταιρειών.

  00:11 07/01

  Ο γκουρού της τηλεργασίας

  Ο διευθύνων σύµβουλος της GitLab λέει ότι το πρόβληµα δεν είναι η ίδια η αποµακρυσµένη εργασία, αλλά ο τρόπος µε τον οποίο εκτελείται.

  08:49 06/01

  Ποιον θεωρεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για το χρηματιστήριο φέτος η Morgan Stanley

  Οι τεράστιες "ενέσεις" κεφαλαίων ίσως να οδηγήσουν σε εκτίναξη του πληθωρισμού.

  09:47 05/01

  Ο Τραμπ αμφισβητεί τα στοιχεία του CDC για πάνω από 350.000 θανάτους από κορονοϊό στις ΗΠΑ

  Κατηγορεί τα CDC ότι χρησιμοποιούν "γελοίες μεθόδους επιβεβαίωσης" των θανάτων.