Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 27-Νοε-2020 09:51

  Οι μεταλλάξεις του κορονοϊού δεν αυξάνουν την εξάπλωσή του, υποστηρίζει νέα έρευνα

  Οι μεταλλάξεις του κορονοϊού δεν αυξάνουν την εξάπλωσή του, υποστηρίζει νέα έρευνα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Robert Hart

  Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι κάποια από τις επιβεβαιωμένες μεταλλάξεις του κορονοϊού οδήγησε σε ταχύτερη εξάπλωσης της πανδημίας στον άνθρωπο, υποστηρίζει μια νέα έρευνα που αναλύει χιλιάδες ιογενή γονιδιώματα, καταρρίπτοντας την υπάρχουσα μελέτη που ισχυρίζεται ότι μια πρώιμη μετάλλαξη επέτρεψε στον ιό να μεταδοθεί πιο γρήγορα. 

  Ερευνητές, μεταξύ των οποίων και ερευνητές των Πανεπιστημίων του Λονδίνου και της Οξφόρδης, χαρτογράφησαν το "εξελικτικό δέντρο” του κορονοϊού και ανέλυσαν κατά πόσον μια συγκεκριμένη μετάλλαξη είναι πιο συχνή μεταξύ των διαφόρων "γενεών” του ιού, προκειμένου να εξετάσουν αν οι μεταλλάξεις αυξάνουν τη μεταδοτικότητά του.

  Συνολικά, οι ερευνητές μπόρεσαν να ταυτοποιήσουν 12.706 μεταλλάξεις του κορονοϊού Covid-19, αναλύοντας τα ιογενή γονιδιώματα από σχεδόν 50.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, με τα ευρήματα της μελέτης τους να δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Nature.

  Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, δεν υπήρξε καμία απόδειξη ότι κάποια από τις παραπάνω μεταλλάξεις είναι ικανή να αυξήσει τη μεταδοτικότητα του κορονοϊού, συμπεριλαμβανομένης της κοινής μετάλλαξης D614G που εξαπλώθηκε στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ από την ανατολική Κίνα, και η οποία ευρέως έχει αναφερθεί ότι επιτάχυνε την εξάπλωση του ιού, αν και χωρίς να προκαλεί επιδείνωση των συμπτωμάτων των προσβληθέντων.

  Η Δρ Lucy van Dorp, πρώτη συγγραφέας της μελέτης, σημειώνει ότι ο ιός ήδη "φαίνεται πως έχει προσαρμοστεί κατάλληλα ώστε να μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων", υποδηλώνοντας ότι τυχόν μεταλλάξεις που επηρέασαν τη μεταδοτικότητα του κορονοϊού ενδεχομένως να είχαν περάσει στον πληθυσμό πριν ακόμη εντοπιστεί ο νέος κορονοϊός.

  Ο καθηγητής Francois Balloux, από τους κύριους συγγραφείς της μελέτης, προσθέτει ότι οι ερευνητές ενδεχομένως "να έχουν χάσει αυτήν την περίοδο της πρώιμης προσαρμογής του ιού στον άνθρωπο", γεγονός που τους εμποδίζει να μελετήσουν και να μάθουν περισσότερα από αυτές τις μεταλλάξεις.

  Η κατανόηση της γενετικής σύνθεσης του Covid-19 είναι ζωτικής σημασίας για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή μια αποτελεσματικής "απάντησης” στην πανδημία. Οι μεταλλάξεις, για παράδειγμα, θα μπορούσαν να αυξήσουν το ποσοστό θνησιμότητας των προσβληθέντων από τον ιό, να ενισχύσουν τη μεταδοτικότητά του ή, δυνητικά, να τον βοηθήσουν να "ξεφύγει” από ένα εμβόλιο.

  Η ανακάλυψη ενός νέου μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού στη Δανία, που συνδέεται με φάρμες εκτροφής βιζόν, ενίσχυσε αυτές ακριβώς τις ανησυχίες, με αποτέλεσμα η Δανέζα πρωθυπουργός να αποφασίσει τη θανάτωση των 17 εκατομμυρίων βιζόν που εκτρέφονταν στη χώρα προκειμένου να περιορίσει την απειλή. Παρότι το συγκεκριμένο στέλεχος, που πιστεύεται ότι απειλεί την αποτελεσματικότητα των εμβολίων που βρίσκονται επί του παρόντος σε εξέλιξη, θεωρείται ότι έχει πλέον εξαφανιστεί, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διερευνά αν έπαιξαν ρόλο οι φάρμες εκτροφής βιζόν στην εξάπλωση της πανδημίας.

  Παρότι καμία από τις ταυτοποιημένες μεταλλάξεις δεν αποδείχθηκε ότι αυξάνει τη μεταδοτικότητα του κορονοϊού, η Δρ van Dorp επισημαίνει "την ανάγκη να παραμείνουμε σε εγρήγορση και να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε για νέες μεταλλάξεις, ειδικά τη στιγμή που τα εμβόλια βρίσκονται προ των πυλών”. Ο καθηγητής Balloux συμφωνεί, ενώ σημειώνει ότι αν και ο ιός "μπορεί να μεταλλαχθεί στο μέλλον ώστε να μην επηρεάζεται από τα εμβόλια” η ομάδα των ερευνητών είναι πεπεισμένη ότι και πάλι θα αντιμετωπιστεί.

  Εν τω μεταξύ, την τρέχουσα εβδομάδα, ο κορυφαίος επιδημιολόγος της Σουηδίας επέφερε ένα ακόμη πλήγμα στη θεωρία της "ανοσίας της αγέλης” -προσέγγιση που ακολουθεί η χώρα του- για τον έλεγχο της πανδημίας, λέγοντας ότι "δεν υπάρχουν ενδείξεις ανοσίας” στον πληθυσμό της χώρας. 

  Η αμφιλεγόμενη προσέγγιση της "ανοσίας της αγέλης”, η οποία έχει προμοταριστεί ως τρόπος αποφυγής των lockdown, βασίζεται στη λογική ότι η θετικότητα στον πληθυσμό θα φτάσει σε τέτοιο επίπεδο μέσω της νόσησης των ομάδων χαμηλού κινδύνου που θα διακοπεί η μετάδοση του ιού. Θεωρητικά, η νόσηση από τον κορονοϊό θα πρέπει να προκαλεί ανοσία στον κόσμο, ωστόσο, όπως προκύπτει από το παράδειγμα της Σουηδίας, αυτό δεν επιβεβαιώνεται στην πράξη.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  11:00 17/01

  Μπορούμε να σώσουμε τα social media; Ναι, γιατί δεν έχουμε άλλη επιλογή

  Η ευθύνη εκτείνεται πέραν των μεμονωμένων εταιρειών που διαχειρίζονται την τεχνολογία.

  10:52 16/01

  "Πράσινο φως" από την ΕΕ για... σκουληκομπέργκερ

  Το κίτρινο αλευροσκούληκο (mealworm) σύντομα θα αποτελέσει τμήμα της ευρωπαϊκής κουζίνας.

  07:51 15/01

  Ο Μπιλ Γκέιτς είναι πλέον ο μεγαλύτερος γαιοκτήμονας της Αμερικής

  Ο Μπιλ Γκέιτς, ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο και όπως έχει πει ο ίδιος ένα "σπασικλάκι" που ήταν γνωστό για τις ικανότητές του στον προγραμματισμό και όχι για την αγάπη του για την...

  18:41 14/01

  Η Carlyle προειδοποιεί: Μην περιμένετε "ιλιγγιώδη" ανάκαμψη το 2021 με μόνο όχημα το εμβόλιο

  Προβλέπει αποδυνάμωση του δολαρίου και επέκταση της κινεζικής οικονομικής "κυριαρχίας".

  13:54 13/01

  Google: Διαθέτει 3 εκατ. δολάρια για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού

  Θα δημιουργηθεί ένα ταμείο που θα υποστηρίζει πρωτοβουλίες που θα ελέγχουν τα φαινόμενα παραπληροφόρησης.

  08:15 13/01

  Ο γνωστός επενδυτής Leon Cooperman προειδοποιεί ότι το 2021 "δεν θα έχει καλό τέλος" για την αγορά

  Ανησυχεί για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της αγοράς ξεχωρίζει, ωστόσο, πέντε επενδυτικές επιλογές.

  15:27 12/01

  Πώς το Brexit επηρεάζει τις business

  Το Forbes παρακολουθεί τις ειδήσεις γύρω από τις πρακτικές επιπτώσεις του Brexit στις βρετανικές και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

  07:53 12/01

  Πρέπει ή όχι να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε το WhatsApp;

  Η απόφαση του WhatsApp να επιβάλλει ξαφνικά νέους όρους χρήσης έχει ξεσηκώσει κύμα αντιδράσεων από τους χρήστες.

  08:16 11/01

  Ο Έλον Μασκ τελικά έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη, ξεπέρασε τον Μπέζος

  Καθώς η μετοχή της Tesla, μετά την άνοδο άνω του 720% το 2020, "γράφει" ήδη κέρδη 20%.

  11:04 09/01

  Πόσα χρήματα διακυβεύονται στο διαζύγιο Κάνιε Γουέστ - Κιμ Καρντάσιαν

  Αν και η οικογένεια Καρντάσιαν έχει γίνει γνωστή για το... δράμα της, ο διακανονισμός της περιουσίας σε περίπτωση διαζυγίου ίσως αποδειχθεί ευκολότερη υπόθεση.

  15:30 08/01

  Όχι, ο Elon Musk δεν είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο - ακόμα

  Οι υπολογισμοί του Forbes έρχονται σε αντίθεση με εκείνους του πρακτορείου Bloomberg.

  07:52 08/01

  Παγκόσμια Τράπεζα: Προειδοποιεί για νέα ύφεση και απώλεια κατά κεφαλήν εισοδήματος 10 ετών

  Αιτία οι άνευ προηγουμένου δημοσιονομικές δαπάνες των χωρών και ο κίνδυνος κρίσεων χρέους.

  08:10 07/01

  Forbes Fintech Awards 2020: Το "χτύπημα αφύπνισης" του Jack Dorsey στις τράπεζες

  Η πανδημία έπληξε την επιχειρηματικότητα αλλά αποτέλεσε ευκαιρία για την ανάπτυξη των fintech εταιρειών.

  00:11 07/01

  Ο γκουρού της τηλεργασίας

  Ο διευθύνων σύµβουλος της GitLab λέει ότι το πρόβληµα δεν είναι η ίδια η αποµακρυσµένη εργασία, αλλά ο τρόπος µε τον οποίο εκτελείται.

  08:49 06/01

  Ποιον θεωρεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για το χρηματιστήριο φέτος η Morgan Stanley

  Οι τεράστιες "ενέσεις" κεφαλαίων ίσως να οδηγήσουν σε εκτίναξη του πληθωρισμού.

  09:47 05/01

  Ο Τραμπ αμφισβητεί τα στοιχεία του CDC για πάνω από 350.000 θανάτους από κορονοϊό στις ΗΠΑ

  Κατηγορεί τα CDC ότι χρησιμοποιούν "γελοίες μεθόδους επιβεβαίωσης" των θανάτων.