Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 23-Νοε-2020 08:11

  Chainalysis: Ένας νέος "μονόκερος" γεννιέται στον κλάδο των κρυπτονομισμάτων

  Chainalysis: Ένας νέος "μονόκερος" γεννιέται στον κλάδο των κρυπτονομισμάτων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Michael del Castillo

  Σύντομα, ένας νέος "μονόκερος” πρόκειται να "γεννηθεί” στο σύμπαν του bitcoin. Εδώ και μέρες κυκλοφορούσαν φήμες οι οποίες τελικά επιβεβαιώθηκαν. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία ερευνών και ανάλυσης κρυπτονομισμάτων Chainalysis αποκάλυψε αποκλειστικά στο Forbes ότι έως την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να αντλήσει επιχειρηματικά κεφάλαια ύψους 100 εκατ. δολαρίων, ανεβάζοντας την αποτίμησή της στο 1 δισ. δολάρια. Με επικεφαλής τη νεοσύστατη εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων Addition του Lee Fixel, πρώην στελέχους της Tiger Global, στον γύρο χρηματοδότησης Series C της Chainalysis αναμένεται να συμμετάσχουν και οι υφιστάμενοι επενδυτές της εταιρείας Accel, Benchmark και Ribbit.

  Παρότι ο διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Chainalysis, Michael Gronager, αρνήθηκε να αποκαλύψει τα πραγματικά έσοδα που έχει η εταιρεία, το Forbes εκτιμά ότι το 2018 αυτά ανήλθαν σε 8 εκατ. δολάρια, με τον Gronager να σημειώνει μόνο ότι τα έσοδά της εταιρείας του εκτινάχθηκαν κατά 96% κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους. Μάλιστα, τα έσοδα της Chainalysis αναμένεται να διπλασιαστούν το επόμενο έτος, όπως και το 2022, γεγονός που αποτελεί πρόσθετη απόδειξη ότι ο κλάδος των κρυπτονομισμάτων δεν φέρνει χρήμα μόνο μέσω της τακτικής "αγόρασε χαμηλά, πούλα υψηλά”.

  Πέρα από το γεγονός ότι βοηθά το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να εντοπίζει παράνομες συναλλαγές bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων -νωρίτερα αυτόν τον μήνα συνέβαλε στον εντοπισμό και την κατάσχεση κρυπτονομισμάτων αξίας άνω του 1 δισ. δολαρίων-, η Chainalysis "μετρά” συνολικά 350 πελάτες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται κυβερνήσεις κρατών και ιδιωτικά ιδρύματα.

  Δεδομένου δε ότι το bitcoin έφτασε την Παρασκευή σε υψηλό σχεδόν τριών ετών, στα 18.600 δολάρια, η Chainalysis και η φιλοσοφία της περί "συμμόρφωσης με τον κώδικα”, έχει γίνει σημείο αναφοράς τόσο για τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσουν οι επενδυτές προκειμένου να αποκτήσουν έκθεση στο εναλλακτικό αυτό περιουσιακό στοιχείο, όσο για και τις ευκαιρίες που ανοίγονται για τους εν λόγω επενδυτές. "Έχουμε δείξει πραγματικά ότι είναι εφικτό να αναπτυχθεί ένα λογισμικό παγκοσμίου κλάσης, ως μια εταιρεία παροχής υπηρεσιών που παρέχει δεδομένα για τον χώρο των κρυπτονομισμάτων”, σημειώνει ο 50χρονος Gronager, και προσθέτει: "Και όντως έχουμε κάνει ‘κτήμα’ μας αυτήν την υπηρεσία”.

  Ο γύρος χρηματοδότησης Series C της Chainalysiss, για τον οποίο έχουν ήδη υπογράψει όλοι οι αντισυμβαλλόμενοι και αναμένονται μόνο τα τελικά έγγραφα, ακολουθεί έναν προηγούμενο γύρο Series Β πριν από μόλις τέσσερις μήνες, ο οποίος διευρύνθηκε με τη συμμετοχή της Ribbit ανεβάζοντας το συνολικό ύψος των κεφαλαίων που αντλήθηκαν στα 166 εκατ. δολάρια. 

  Στο πλαίσιο της επένδυσης, η εταιρεία, που επί του παρόντος απασχολεί 200 άτομα, σχεδιάζει να διπλασιάσει σχεδόν το προσωπικό της το επόμενο έτος, με προσλήψεις στα τμήματα διεθνούς πολιτικής, πωλήσεων και μάρκετινγκ, αλλά και στο τμήμα έρευνας και ανάπτυξης. 

  Πέρυσι τον Ιούλιο, το Forbes επέλεξε την Chainalysis ως την πρώτη εταιρεία από τον κλάδο των κρυπτονομισμάτων που εντάχθηκε στη λίστα της με τις "Επόμενες Startups του Δισεκατομμυρίου”. Σημειώνεται επίσης ότι ο συνιδρυτής της εταιρείας, Jonathan Levin είναι "μέλος” της ευρωπαϊκής λίστας του Forbes "30 κάτω των 30”.

  Επί του παρόντος, η εταιρεία διαθέτει γραφεία στη Νέα Υόρκη, τη Σιγκαπούρη και το Τόκιο, ωστόσο εν αναμονή της προσδοκώμενης άρσης των ταξιδιωτικών περιορισμών που έχουν επιβληθεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, σχεδιάζει να επεκτείνει την παρουσία της διεθνώς αλλά και να δραστηριοποιηθεί στην Ουάσιγκτον, όπου η ζήτηση των υπηρεσιών της από τις ρυθμιστικές αρχές βαίνει αυξανόμενη. Για την ακρίβεια, η ζήτηση έχει αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό που τον Ιούλιο ο πρώην επικεφαλής διοικητικών κυρώσεων του Αμερικανού προέδρου Trump, Sigal Mandelker, εντάχθηκε στη συμβουλευτική ομάδα της Chainalysis, στο πλαίσιο της επένδυσης Series B.

  Αλλά ίσως το πλέον σημαντικό είναι ότι η Chainalysis τονίζει ότι προέβη στην άντληση αυτών των κεφαλαίων, επειδή θέλει να είναι έτοιμη όταν προκύψει ευκαιρία να αγοράσει κάποια εταιρεία. "Πιστεύουμε ότι η συγκυρία, οι συνθήκες στην αγορά και η ωρίμανση του τομέα κρυπτονομισμάτων θα οδηγήσουν σε ενοποιήσεις, οπότε ενδεχομένως να προκύψει κάποια ευκαιρία μη οργανικής ανάπτυξης", αναφέρει ο Gronager.

  Από το χαρτοφυλάκιο των 350 πελατών της Chainalysis, οι 250 προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων εταιρειών όπως η εταιρεία πληρωμών Square, ενώ οι υπόλοιποι 100 πελάτες προέρχονται από 30 οντότητες του δημοσίου τομέα, όπως η Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων των ΗΠΑ. Το πελατολόγιο της Chainalysis αυξήθηκε κατά 65% τον τελευταίο χρόνο. Παρότι δε οι περισσότερες νεοσύστατες εταιρείες αναπτύσσονται μεν με ρυθμό της τάξης του 40% ή περισσότερο αλλά δεν είναι κερδοφόρες, ο Gronager λέει ότι αυτή τη στιγμή το "κάψιμο” κεφαλαίων της Chainalysis είναι "ουσιαστικά μηδαμινό" και βρίσκεται σε τροχιά να καταστεί κερδοφόρα σύντομα. "Εμφανίζουμε εξαιρετικά μικρή ζημιά και πολύ υψηλή απόδοση", αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει. "Με άλλα λόγια, βρισκόμαστε σχεδόν στο ‘κατώφλι’ της κερδοφορίας”.

  Φυσικά, το γεγονός ότι η Chainalysis, μια εταιρεία ασφάλειας που βοηθά στον εντοπισμό της απάτης, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και άλλων παράνομων και αθέμιτων πρακτικών από χρήστες κρυπτονομισμάτων, είναι μεταξύ των πρώτων "μονόκερων” του κλάδου, εξηγεί γιατί τόσοι θεσμικοί επενδυτές παραμένουν ακόμη απρόθυμοι να μπουν στο παιχνίδι. Παρότι αρκετές επιχειρήσεις υψηλού προφίλ, όπως οι JP Morgan και Citibank, προσφάτως τοποθετήθηκαν θετικά για το bitcoin, άλλοι επενδυτές, όπως ο hedge funder Ray Dalio συνεχίζουν να είναι δύσπιστοι. 

  Ο Lee Fixel, πάντως, που είναι ο σημαντικότερος επενδυτής της εταιρείας, περιέγραψε την Chainalysis ως "τη ρυθμιστική χρηματοοικονομική πλατφόρμα του μέλλοντος των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων”.

  Εν τω μεταξύ, την Παρασκευή, η Chainalysis δημοσίευσε μια έκθεσή της όπου χαρακτηρίζει το 2020 έτος "θεσμικής υιοθέτησης” του bitcoin, αναφέροντας συγκεκριμένα τον διαχειριστή hedge fund Paul Tudor Jones και την εταιρεία Square ως παραδείγματα. Νωρίτερα δε αυτήν την εβδομάδα, η εταιρεία χρηματοοικονομικών συμβούλων DeVere Group ανέφερε ότι το 73% των περίπου 700 εκατομμυριούχων πελατών της που συμμετείχαν σε έρευνα για τα κρυπτονομίσματα, απάντησε ότι έχουν ήδη επενδύσει ή θα επενδύσουν στα κρυπτονομίσματα έως το 2023. Πρόκειται για ποσοστό αυξημένο κατά 68% σε σχέση με πέρυσι. "Όσο περισσότερες σημαντικές επιχειρήσεις όπως η Paypal αρχίζουν να προσφέρουν υπηρεσίες κρυπτονομισμάτων, περιμένουμε ακόμη πιο μαζική συμμετοχή", σημειώνει ο Philippe Botteri, εταίρος της Accel, η οποία συμμετείχε και στον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης της Chainalysis.

  Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό ότι εταιρείες ασφαλείας όπως η Chainalysis, η Elliptic και η πολλά υποσχόμενη Clain, που εδρεύει στη Ρωσία, κάνουν περισσότερα από το να βοηθούν απλώς στον εντοπισμό εγκλημάτων κατόπιν εορτής, βοηθώντας στην πρόληψή τους. Τον Αύγουστο του 2019, η Chainalysis παρουσίασε το προϊόν KYT (Know Your Transaction) που απλοποιεί την ανάλυση blockchain ώστε να βοηθήσει τις εταιρείες να συμμορφώνονται με τους κανόνες, ενώ τον Ιούλιο του 2020 λάνσαρε το προϊόν Market Intel που αναλύει συναλλαγές κρυπτονομισμάτων και πολλά ακόμη. Από κοινού, αυτές οι δύο υπηρεσίες, συμβάλλουν σε αυτό που ο Gronager αποκαλεί "συμμόρφωση με τον κώδικα", καθώς καθιστούν ευκολότερη της αποτροπή της απάτης, ενώ ίσως βοηθήσουν ώστε να τεθούν τα θεμέλια για να διευρυνθεί η συμμετοχή θεσμικών επενδυτών. "Ο σύγχρονος τρόπος για να βελτιωθεί η απόδοση της υπηρεσίας συμμόρφωσης (σ.μ. μιας εταιρείας ή ενός οργανισμού) δεν είναι η αύξηση του προσωπικού, αλλά η ‘προσθήκη’ ενός προγραμματιστή", καταλήγει ο Gronager.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  07:52 25/01

  Goldman Sachs: Τρεις κίνδυνοι που μπορούν να εκτροχιάσουν την ανάκαμψη το 2021

  Οι αναλυτές της Goldman Sachs εκτιμούν ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα αυξηθεί κατά 6,6% το τρέχον έτος.

  08:01 24/01

  "Ξεφούσκωσε" το πρότζεκτ Loon της Alphabet, για διαδίκτυο μέσα από μπαλόνια

  Το πρόβλημα με το Loon δεν σχετίζεται με τεχνολογικής φύσεως ζητήματα.

  10:39 23/01

  Πώς "χρεοκόπησε" η πλουσιότερη γυναίκα της Αφρικής

  Η ιστορία της άλλοτε "πριγκίπισσας της Αφρικής", Isabel dos Santos.

  07:54 22/01

  Bitcoin: Έχασε σχεδόν $200 δισ. μετά την προειδοποίηση της JPMorgan ότι είναι το λιγότερο αξιόπιστο αντίβαρο στο δολάριο

  Από μέσο αντιστάθμισης τείνει να μετατραπεί σε μέσο μόχλευσης, προειδοποιούν οι αναλυτές.

  07:42 21/01

  Η κεφαλαιοποίηση του Ether αυξήθηκε κατά $20 δισ. σε 1 μέρα, ενώ το Bitcoin υποχωρεί - Για ποιο λόγο

  Ένας από τους λόγους είναι ότι πολλοί traders διαφοροποιούν τις τοποθετήσεις τους σε άλλα κρυπτονομίσματα υπό τον φόβο ότι το bitcoin θα μπορούσε να βιώσει μια ακόμα κατάρρευση.

  00:06 21/01

  Ο Δισεκατομμυριούχος των Αιθέρων

  Ο κυνηγός των συγκινήσεων Jared Isaacman δημιούργησε μια μικρή περιουσία εκπαιδεύοντας πιλότους μαχητικών αεροσκαφών. Ο πλούτος του όμως εκτοξεύτηκε, όταν, εν μέσω της πανδημίας, η εταιρία του...

  12:51 20/01

  Ένας άντρας παρέμεινε κρυμμένος για τρεις μήνες στο αεροδρόμιο O’Hare του Σικάγου

  Από τις 19 Οκτωβρίου 2020 έως τις 16 Ιανουαρίου 2021, επειδή φοβόταν να πετάξει λόγω του κορονοϊού.

  07:43 20/01

  Ο Μπάιντεν "κληρονομεί" τη χειρότερη οικονομία στην πρόσφατη ιστορία των ΗΠΑ

  Πέντε "τρομακτικοί" αριθμοί που αποκαλύπτουν το μέγεθος της πρόκλησης που καλείται να αντιμετωπίσει.

  18:13 19/01

  Γιατί πρέπει να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε το Messenger του Facebook

  Η ξαφνική κατακραυγή ως προς το WhatsApp, προειδοποίηση για το 1,3 δισ. χρήστες του Messenger.

  08:22 19/01

  Πόσo θα κοστίσουν στον Τραμπ οι ταραχές στο Καπιτώλιο

  O αντίκτυπος στις εταιρείες που ενοικιάζουν ακίνητα του Τραμπ.

  08:12 18/01

  Signal και Telegram, τα νέα "διαδικτυακά σπίτια" των θυμωμένων συντηρητικών

  Οι εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων κινδυνεύουν να γίνουν "ψηφιακά καταφύγια" των ακροδεξιών.

  11:00 17/01

  Μπορούμε να σώσουμε τα social media; Ναι, γιατί δεν έχουμε άλλη επιλογή

  Η ευθύνη εκτείνεται πέραν των μεμονωμένων εταιρειών που διαχειρίζονται την τεχνολογία.

  10:52 16/01

  "Πράσινο φως" από την ΕΕ για... σκουληκομπέργκερ

  Το κίτρινο αλευροσκούληκο (mealworm) σύντομα θα αποτελέσει τμήμα της ευρωπαϊκής κουζίνας.

  07:51 15/01

  Ο Μπιλ Γκέιτς είναι πλέον ο μεγαλύτερος γαιοκτήμονας της Αμερικής

  Ο Μπιλ Γκέιτς, ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο και όπως έχει πει ο ίδιος ένα "σπασικλάκι" που ήταν γνωστό για τις ικανότητές του στον προγραμματισμό και όχι για την αγάπη του για την...

  18:41 14/01

  Η Carlyle προειδοποιεί: Μην περιμένετε "ιλιγγιώδη" ανάκαμψη το 2021 με μόνο όχημα το εμβόλιο

  Προβλέπει αποδυνάμωση του δολαρίου και επέκταση της κινεζικής οικονομικής "κυριαρχίας".