Γιώργος Καλλίγερος (27 ετών)
Start up – Pushme
Τα ηλεκτρικά πατίνια ήρθαν στη ζωή μας το 2018 ως ένα φουτουριστικό concept αστικής μεταφοράς και γρήγορα εξελίχθηκαν σε αναπόσπαστο κομμάτι συγκοινωνίας των ευρωπαϊκών πόλεων. Παρόλη τη δημοτικότητα του καινούργιου μέσου, ένα μεγάλο πρόβλημα βιωσιμότητας παραμένει: πώς θα φορτίζονται καθημερινά χιλιάδες κοινόχρηστα ηλεκτρικά οχήματα, διανεμημένα σε όλα τα σημεία της πόλης; Για πολλούς μήνες η απάντηση ήταν απλή: οδηγοί με βαν θα συλλέγουν καθημερινά ολόκληρο τον στόλο οχημάτων, θα τα επαναφορτίζουν σε μια κεντρική αποθήκη το βράδυ και θα τα διανέμουν ξανά το πρωί, έτοιμα για μια ακόμη ημέρα χρήσης. Η παραπάνω λύση επέτρεψε στον κλάδο να ξεκινήσει, αλλά το υψηλό κόστος και οι άσκοπες μεταφορές των βαν δεν συνέβαλαν στην κερδοφορία των εταιρειών και στην εδραίωση του μέσου ως μια φιλική προς το περιβάλλον λύση.
Το πρόβλημα της επαναφόρτισης βάλθηκε να λύσει η Pushme του 27χρονου σήμερα Γ. Καλλίγερου, την οποία συνίδρυσε μαζί με τον Νταν Kιν το 2016. Η ιδέα ήταν απλή: θα χρησιμοποιήσουμε τις χιλιάδες υπάρχουσες πρίζες μέσα σε μαγαζιά στο κέντρο της πόλης για να προσφέρουμε άμεση επαναφόρτιση στα οχήματα μέσω εναλλαγής μπαταριών. Ένα διανεμημένο δίκτυο σταθμών επαναφόρτισης μπαταριών θα επιτρέπει στους ίδιους τους χρήστες των σκούτερ να μπορούν να εναλλάσσουν μπαταρίες, χρησιμοποιώντας την υπηρεσία χωρίς κόστος ως αντάλλαγμα.
Η τεχνολογία της Pushme επέτρεψε στις εταιρείες σκούτερ να σώσουν το 70% του κόστους επαναφόρτισης και έτσι η startup προσέλκυσε επενδύσεις 1,5 εκατ. δολ. από τους Velocity Partners και SOSV, όπως και από διάφορους επιφανείς angels investors για το λανσάρισμα του προϊόντος. Τον Γενάρη του 2020, η Pushme εξαγοράστηκε από τη γερμανική TIER Mobility, τη μεγαλύτερη εταιρεία μικρομεταφορών στην Ευρώπη, επιτυγχάνοντας έτσι την πρώτη εξαγορά εταιρείας στην οποία έχει επενδύσει κάποιο από τα εγχώρια fund του Equifund.
Μετά την εξαγορά, ο Γ. Καλλίγερος ηγείται τον σχεδιασμό προϊόντων της TIER ως Director Hardware. Ο Γιώργος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, σπούδασε Μηχ. Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο του Μπαθ και ξεκίνησε την καριέρα του στη Μ. Βρετανία ως Engine Design Engineer στην Bentley Motors. Αργότερα βρέθηκε στην Tesla και εργάστηκε στην Αμερική ως Design Engineer, πριν επιστρέψει στην Μ. Βρετανία και ιδρύσει την Pushme.
Mεθοδολογία: Από τις συνολικά 100 αρχικές υποψηφιότητες που έλαβε το "Forbes" –είτε μέσω αιτήσεων των ίδιων των ενδιαφερομένων είτε μέσω προτάσεων από ιδρύματα και αρμόδιους φορείς–, η συντακτική ομάδα έκανε μια πρώτη διαλογή και κατέληξε σε 50. Η κριτική επιτροπή, η οποία αποτελούνταν από τους κ.κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο (διευθύνοντα σύμβουλο της Chipita), Νίκο Καραμούζη (πρώην πρόεδρο της Eurobank και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, πρόεδρο της Grant Thornton), Μιχάλη Μπλέτσα (διευθυντή Πληροφορικής στο Media Lab του MIT), Θεοχάρη Φιλιππόπουλο (πρόεδρο του Capital.gr, πρόεδρο των Αττικών Εκδόσεων), αξιολόγησε τις 50 υποψηφιότητες με βαθμολογίες από το 1 (χαμηλότερο) έως το 4 (υψηλότερο), βάσει των οποίων διαμορφώθηκε η οριστική κατάταξη. Η σειρά δημοσίευσης έχει οριστεί σύμφωνα με τη βαθμολογία των μελών (από την υψηλότερη στη χαμηλότερη) και εν συνεχεία, αλφαβητικά. Προϋποθέσεις συμμετοχής στη λίστα "Forbes 30 under 30 Greece 2021" πληρούν όσοι είναι γεννημένοι από την 1/1/1991 και μετά.
Διαβάστε ακόμη:
* Εναλεία: Η startup που εκπαιδεύει τους ψαράδες και καθαρίζει τον βυθό από τα πλαστικά