Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 11-Νοε-2020 11:41

  Tι σημαίνει η προεδρία του Τζο Μπάιντεν για την βιομηχανία πετρελαίου

  Tι σημαίνει η προεδρία του Τζο Μπάιντεν για την βιομηχανία πετρελαίου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Ropert Rapier 

  Γίνεται πολύς λόγος για τις επιπτώσεις της νίκης του Τζο Μπάιντεν στη βιομηχανία πετρελαίου. Εδώ είναι ένα σχετικό πλαίσιο που θα πρέπει να αναφέρουμε. Ο Τζορτζ Μπους ασχολούνταν στην βιομηχανία πετρελαίου. Ο αντιπρόεδρός του, ο Ντικ Τσέινι ήταν ο πρώην Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας διαχείρισης κοιτασμάτων πετρελαίου Halliburton. Δεν θα μπορούσατε να ζητήσετε μια πιο φιλική προς το πετρέλαιο κυβέρνηση. Ωστόσο η παραγωγή στις ΗΠΑ μειώθηκε και τα οκτώ χρόνια της διακυβέρνησης Μπους. Την χρονιά πριν ορκιστεί ο Μπους η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ κατά μέσα όρο ήταν 5,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Το 2008 η παραγωγή ήταν κατά μέσο όρο 5 εκατ. βαρέλια την ημέρα. 

  Ο Μπάρακ Ομπάμα ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο του 2009. Είχε εκστρατεία για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Επίσης εφάρμοσε πολλές πολιτικές που είχαν σχεδιαστεί για να ενθαρρύνουν τη χρήση ανανεώσιμων πηγών  ενέργειας. Ήταν συχνά εχθρικός προς τη βιομηχανία πετρελαίου και επιβράδυνε την έκδοση αδειών για αγωγούς.

  Τι συνέβη; Η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ αυξανόταν κάθε χρόνο κατά τα πρώτα επτά χρόνια που ο Ομπάμα ήταν στην εξουσία. Οι ΗΠΑ είδαν την ταχύτερη ανάπτυξη της παραγωγής πετρελαίου στην ιστορία.

  Από το πρώτο έτος εξουσίας του Ομπάμα έως το έβδομο η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά σχεδόν 90%. Η παραγωγή φυσικού αερίου των ΗΠΑ επίσης αυξήθηκε. Η τιμή του φυσικού αερίου, του πετρελαίου και με τη σειρά της και της βενζίνης, σημείωσαν πτώση καθώς η παραγωγή αυξήθηκε. Το 2008 η τιμή της βενζίνης ήταν κατά μέσο όρο 2,45 $ το γαλόνι. Μέχρι το 2016, είχε μειωθεί στα 1,40 $ το γαλόνι.

  Τι μπορούμε να συμπεράνουμε; Πιστεύω ότι το λογικό συμπέρασμα είναι πως ο αντίκτυπος των πολιτικών ενός προέδρου στην αγορά πετρελαίου δεν είναι μεγάλος.  Ή, εάν υπάρχει αντίκτυπος, χρειάζονται χρόνια για να φανεί. 

  Γιατί κατά τη θητεία του Προέδρου Ομπάμα είδαμε μια τέτοια έκρηξη στην παραγωγή ορυκτών καυσίμων; Επειδή το "Hydraulic fracturing" (fracking), δηλαδή η υδραυλική ρωγμάτωση πετρελαίου,  το οποίο είδε σημαντική ανάπτυξη υπό τον Τζορτζ Μπους - ωρίμασε υπό την προεδρία Ομπάμα. Η παραγωγή αυξήθηκε παρά τις πολιτικές του Προέδρου Ομπάμα και όχι λόγω αυτών.

  Αυτό μας φέρνει πίσω στον Τζο Μπάιντεν. Κατά πάσα πιθανότητα θα εφαρμόσει παρόμοιες πολιτικές με τον Μπάρακ Ομπάμα. Πιθανότατα θα δούμε πιο αργή έγκριση αγωγών και λιγότερες γεωτρήσεις σε δημόσια εδάφη. Δεν θα δούμε όμως απαγόρευση του fracking. Άλλωστε αυτή δεν ήταν ποτέ μια ρεαλιστική επιλογή. 

  Αλλά ο αντίκτυπος του Μπάιντεν στη συνολική πετρελαϊκή βιομηχανία θα εξασθενίσει σε σχέση με τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού στη βιομηχανία. Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος που μπορεί να έχει ο Τζο Μπάιντεν στη βιομηχανία πετρελαίου θα ήταν να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία όσο το δυνατόν γρηγορότερα, πράγμα που θα επέτρεπε στην κάμψη της ζήτησης πετρελαίου. Καμία άλλη πολιτική δεν θα έχει μεγαλύτερο αποτέλεσμα.

  Νομίζω ότι ο αντίκτυπος του Τζο Μπάιντεν στη βιομηχανία πετρελαίου θα είναι όπως εκείνος των προκατόχων του. Θα περάσει ορισμένες πολιτικές που μπορεί να έχουν μικρό, σταδιακό αντίκτυπο με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αλλά αυτά τα πράγματα είναι απλώς "θόρυβος" μπροστά σε μακροοικονομικούς παράγοντες όπως η νέα τεχνολογία (είτε πρόκειται για fracking ή περισσότερα ηλεκτρικά οχήματα) και μια μαζική πανδημία.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  00:05 24/11

  Στέφανος Στιβ Πουλίδης: Ο 24χρονός που "χτίζει" ποδοσφαιρικές ομάδες και φέρνει νέα πνοή στα logistics

  Ο Στέφανος Στιβ Πουλίδης, ηλεκτρολόγος μηχανικός με εξειδίκευση σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης, στα 24 του έχει ήδη ιδρύσει 2 εταιρείες οι οποίες μεγαλώνουν διαρκώς,...

  08:11 23/11

  Chainalysis: Ένας νέος "μονόκερος" γεννιέται στον κλάδο των κρυπτονομισμάτων

  Η εταιρεία ασφάλειας και ανάλυσης συναλλαγών της, ανεβάζει την αποτίμησή της στο 1 δισ. δολάρια.

  00:05 23/11

  Δ. Μπίτας - Ν. Παπασταύρος (ΚΥΤΙΟΝ): H ρηξικέλευθη εφαρμογή γεωργίας ακριβείας

  Μια ρηξικέλευθη εφαρμογή γεωργίας ακριβείας, το ρομποτικό σύστημα ΚΥΤΙΟΝ, δημιούργησαν δύο τελειόφοιτοι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, ο Διονύσιος Μπίτας και ο Νίκος –...

  09:24 22/11

  Let’s Sign: Η εφαρμογή που μεταφράζει τη νοηματική γλώσσα στην ομιλούμενη και αντίστροφα

  Μια ιδέα που θα λύσει σε πραγματικό χρόνο το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κωφάλαλοι στην επικοινωνία τους σκεφτήκαν οι 16χρονες Ελβίρα Βιδάκη, Ολυμπία Βλαχοπούλου, Σοφία Γαμβρινού και  Ισιδώρα...

  08:14 22/11

  Οι δέκα ασφαλέστερες χώρες για να επισκεφθείτε

  Το χάσμα μεταξύ των λιγότερο και των πιο ειρηνικών χωρών συνεχίζει να αυξάνεται, σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τα Οικονομικά και την Ειρήνη.

  10:09 21/11

  Έρευνα Οξφόρδης: Η ανοσία από τον κορονοϊό μπορεί να διαρκέσει τουλάχιστον έως έξι μήνες

  Οι ερευνητές προσπαθούν να κατανοήσουν την πλήρη διάρκεια προστασίας από την επαναμόλυνση.

  08:08 21/11

  PGENius: H πλατφόρμα που "διαβάζει" ολόκληρο το γενετικό υλικό

  Τρεις γυναίκες, η Μαρία Κορομηνά, η Μαρία-Θεοδώρα Πανδή και η Σταυρούλα Σιαμόγλου κι ένας άντρας, ο Γιώργος Πατρινός (άνω των 30) βρήκαν τον τρόπο να "μεταφράσουν" το γενετικό προφίλ ενός ασθενούς σε ...

  08:33 20/11

  Το Facebook κινδυνεύει να "κάτσει στο εδώλιο" για τις εξαγορές Instagram και WhatsApp

  "Κατηγορείται" ότι με τις εξαγορές περιόρισε τις εναλλακτικές των χρηστών στο οικοσύστημα των social media.

  01:11 20/11

  Κ. Κεχαγιάς, Η. Παπαστάμου, Γ. Πικραμένος, Ι. Βυθούλκα: Η Optecharge βάζει τα αυτοκίνητα στην... πρίζα

  Η ηλεκτροκίνηση μπαίνει για τα καλά στη ζωή μας και η μέρα που θα βρισκόμαστε όλοι σε αναζήτηση μιας… πρίζας πλησιάζει. Για τη μέρα αυτή έχουν προετοιμαστεί ο Κωνσταντίνος Κεχαγιάς, ο Γιώργος...

  09:06 19/11

  H τεχνολογική καινοτομία που φέρνει επανάσταση στη βιώσιμη ανακύκλωση φιαλών PET

  Δίνει τη δυνατότητα για φιάλες από νιφάδες χρησιμοποιημένων απορριμμάτων.

  00:05 19/11

  Mantis Business Innovation: Η startup που δημιούργησε το Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων

  Η Ελλάδα έχει για πρώτη φορά Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων, το Elevate Greece. Ένα εργαλείο το οποίο απώτερο στόχο έχει τη στήριξη και ενίσχυση του οικοσυστήματος καινοτομίας. Μια πλατφόρμα η...

  12:39 18/11

  Η περιουσία του Έλον Μασκ αυξήθηκε κατά $6 δισ. μετά την ανακοίνωση περί εισόδου της Tesla στον S&P 500

  Η μετοχή της Tesla σημείωσε ''άλμα'' άνω του 8% την Τρίτη, ανεβάζοντας τα κέρδη της εταιρείας μέχρι στιγμής για φέτος κατά 410%.

  00:05 18/11

  Ηλίας Θεοδωρίδης - Ηλίας Ψυρούκης: Δύο 25χρονοι που "παίζουν" με δορυφόρους

  Στα 16 τους ο Ηλίας Θεοδωρίδης και ο Ηλίας Ψυρούκης κατασκεύασαν έναν εκπαιδευτικό δορυφόρο με αποστολή την τρισδιάστατη απεικόνιση του εδάφους, κατακτώντας πανευρωπαϊκή διάκριση, ενώ λίγα χρόνια...

  12:45 17/11

  H Τesla αναμένεται να εισαχθεί στον S&P 500 στις 21 Δεκεμβρίου

  Ο Elon Musk, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Tesla, έμαθε επιτέλους ένα νέο που περίμενε πολύ καιρό. Η μετοχή της Tesla θα εισαχθεί στον S&P 500 στις 21 Δεκεμβρίου.

  07:51 17/11

  Εμβόλιο κορονοϊού: Τι έπεται μετά τα πρώτα εξαιρετικά αποτελέσματα των Pfizer και Moderna

  Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου στο πλαίσιο μιας κλινικής δομικής δεν αντικατοπτρίζει πάντοτε την αποτελεσματικότητά του στο πραγματικό κόσμο.

  00:05 17/11

  Άγγελος Γκαμηλιάρης: Δημιουργώντας βιντεοπαιχνίδια

  O Άγγελος Γκαμηλιάρης δραστηριοποιείται από τα 17 του στον "μαγικό", όπως τον αποκαλεί, τομέα της τεχνολογίας και των βιντεοπαιχνιδιών. Αποφάσισε να αφήσει τις σπουδές του σε αγγλικό πανεπιστήμιο,...