Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 06-Νοε-2020 07:52

  Οι 400 πλουσιότεροι άνθρωποι της Κίνας έγιναν ακόμη πιο πλούσιοι εν μέσω πανδημίας

  Οι 400 πλουσιότεροι άνθρωποι της Κίνας έγιναν ακόμη πιο πλούσιοι εν μέσω πανδημίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Russell Flannery

  "Ανοσία” στην πανδημία του κορονοϊού φαίνεται πως έχουν οι "τσέπες” των μεγιστάνων της Κίνας, καθώς η συνολική περιουσία των 400 πλουσιότερων ανθρώπων της χώρας εκτινάχθηκε το 2020 στα 2,11 τρισ. δολάρια, από 1,29 τρισ. δολάρια που ήταν πριν από έναν χρόνο. Το 64% των κερδών τους οφείλεται στη χαλάρωση των κανόνων που διέπουν την κεφαλαιαγορά και στο ριμπάουντ που κατέγραψε η κινεζική οικονομία, το οποίο επέτρεψε στον ασιατικό δράκο να πάρει "κεφάλι” από τις άλλες μεγάλες οικονομίες στην προσπάθεια ανάκαμψης από την πανδημία.

  Σχεδόν τα 2/3 των συμμετεχόντων στη λίστα του Forbes με τους 400 πλουσιότερους Κινέζους είδαν το προηγούμενο έτος την περιουσία τους να μεγεθύνεται. Κάτι που επιβεβαιώνει και το γεγονός ότι το κατώτατο όριο για να μπει κάποιος στη λίστα έχει ανέλθει πλέον στα 1,55 δισ. δολάρια, έναντι 1 δισ. δολαρίων που ήταν πέρυσι.

  Η νέα αυτή αύξηση του πλούτου στην Κίνα θέτει τη χώρα σε τροχιά να ξεπεράσει συντομότερα τον παγκόσμιο "πρωταθλητή” -μεταπολεμικά- στην παραγωγή πλούτου, που δεν είναι άλλος από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το "άλμα” εξάλλου κατά 820 δισ. δολάρια που κατέγραψε ο συνολικός πλούτος των 400 πλουσιότερων ανθρώπων και ζευγαριών της Κίνας το τελευταίο έτος επισκίασε την αύξηση κατά 240 δισ. δολάρια που εμφάνισε η συνολική περιουσία των 400 πλουσιότερων Αμερικανών που απαρτίζουν τη λίστα του Forbes 400 2020 (η οποία όμως αξίζει να σημειωθεί ότι δεν περιλαμβάνει ζευγάρια). Ένα ακόμη στοιχείο που καταδεικνύει ότι η "μηχανή παραγωγής πλούτου” της Κίνας λειτουργεί σε υψηλότερες "στροφές” είναι το γεγονός ότι η φετινή λίστα των 400 πλουσιότερων Κινέζων περιλαμβάνει 68 "νεοεισερχόμενους”, έναντι μόλις 18 που είχε η αντίστοιχη λίστα των Αμερικανών.

  Κοινό χαρακτηριστικό και των δύο λιστών, ωστόσο, είναι ότι οι πρωτοπόροι της τεχνολογίας ηγούνται της κατάταξης. Στην κινεζική λίστα, τα "σκήπτρα” για τρίτη χρονιά κρατά ο συνιδρυτής του κολοσσού ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba, Jack Ma. Ο Ma είδε την περιουσία του να μεγεθύνεται κατά 72% και να φτάνει τα 65,6 δισ. δολάρια, εν μέρει χάρη στην αναμενόμενη διπλή εισαγωγή της Ant Group στα χρηματιστήρια της Σαγκάης και του Χονγκ Κονγκ. Η μεγαλύτερη IPO όλων των εποχών του βραχίονα διαδικτυακών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Alibaba, η οποία αρχικά αναμενόταν να πραγματοποιηθεί στις αρχές Νοεμβρίου, ανεστάλη απροσδόκητα στις 3 Νοεμβρίου λόγω ρυθμιστικών ζητημάτων.

  Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι για την κατάρτιση της λίστας των 400 πλουσιότερων Κινέζων ελήφθησαν υπόψη οι τιμές των μετοχών των επιχειρήσεών τους και οι συναλλαγματικές ισοτιμίες κατά την 26ή Οκτωβρίου - ήτοι μερικές ημέρες πριν από το αναμενόμενο ντεμπούτο της Ant Group στα χρηματιστηριακά ταμπλό. Η λίστα μάλιστα περιλαμβάνει τουλάχιστον 10 μετόχους της θυγατρικής της Alibaba, συμπεριλαμβανομένου του Jack Ma.

  Μεταξύ των πλέον κερδισμένων που περιλαμβάνει η φετινή λίστα του Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους της Κίνας, περιλαμβάνονται επίσης: ο διευθύνων σύμβουλος της Tencent, Ma Huateng, γνωστός και ως "Pony”, που αύξησε την περιουσία του κατά 53% σε σύγκριση με πέρυσι, στα 55,2 δισ. δολάρια· ο Colin Huang, πρόεδρος του ιστότοπου ηλεκτρονικού εμπορίου Pinduoduo, που είδε την περιουσία του να εκτινάσεται κατά 44% στα 30,6 δισ. δολάρια· και ο διευθύνων σύμβουλος της ομοειδούς JD.com, Richard Liu, που τριπλασίασε την περιουσία του στα 20,3 δισ. δολάρια.

  Σημαντικός "καταλύτης” για την αύξηση των περιουσιών των Κινέζων μεγιστάνων ήταν και οι αρχικές δημόσιες προσφορές (IPOs) που πραγματοποίησαν αρκετοί κινεζικοί κολοσσοί, ιδίως από τους τομείς της τεχνολογίας και της υγείας, το τελευταίο διάστημα. Το Νο.3 της λίστας, για παράδειγμα, ο Zhong Shanshan κατάφερε να αυξήσει την περιουσία του κατά 52 δισ. δολάρια (σ.μ. από 1,8 δισ. δολάρια που ήταν τον Μάρτιο του 2019) χάρη στις IPOs που πραγματοποίησαν δύο επιχειρήσεις του, η εταιρεία εμφιαλωμένου νερού Nongfu Spring και η εταιρεία φαρμακευτικών προϊόντων Beijing Wantai Biological Pharmacy.

  Οι 10 πλουσιότεροι Κινέζοι

  Νο.1 Jack Ma
  Καθαρή περιουσία: 65,6 δισ. δολάρια
  Ηλικία: 56
  Πηγή πλούτου: Ηλεκτρονικό εμπόριο

  Νο.2 Ma Huateng
  Καθαρή περιουσία: 55,2 δισ. δολάρια
  Ηλικία: 49
  Πηγή πλούτου: Διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης

  Νο.3 Zhong Shanshan
  Καθαρή περιουσία: 53,9 δισ. δολάρια
  Ηλικία: 65
  Πηγή πλούτου: Αναψυκτικά, Φαρμακευτικά προϊόντα

  Νο.4 Sun Piaoyang
  Καθαρή περιουσία: 35 δισ. δολάρια
  Ηλικία: 62
  Πηγή πλούτου: Φαρμακευτικά προϊόντα

  Νο.5 He Xiangjian
  Καθαρή περιουσία: 32,2 δισ. δολάρια
  Ηλικία: 78
  Πηγή πλούτου: Οικιακές συσκευές

  Νο.5 Wang Wei
  Καθαρή περιουσία: 32,2 δισ. δολάρια
  Ηλικία: 50
  Πηγή πλούτου: Courier

  Νο.7 Colin Zheng Huang
  Καθαρή περιουσία: 30,6 δισ. δολάρια
  Ηλικία: 40
  Πηγή πλούτου: Ηλεκτρονικό εμπόριο

  Νο.8 Yang Huiyan
  Καθαρή περιουσία: 28,5 δισ. δολάρια
  Ηλικία: 39
  Πηγή πλούτου: Real Estate

  Νο.9 Zhang Yiming
  Καθαρή περιουσία: 27,7 δισ. δολάρια
  Ηλικία: 36
  Πηγή πλούτου: Λογισμικό

  Νο.10 Hui Ka Yan
  Καθαρή περιουσία: 27,1 δισ. δολάρια
  Ηλικία: 62
  Πηγή πλούτου: Real Estate

  Μεθοδολογία

  Η λίστα του Forbes με τους 400 πλουσιότερους ανθρώπους της Κίνας καταρτίστηκε με βάσει τα ποσοστά μετοχών και τα οικονομικά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τους ίδιους τους συμμετέχοντες, αναλυτές αλλά και τις χρηματιστηριακές και ρυθμιστικές αρχές. Οι μη εισηγμένες εταιρείες αποτιμήθηκαν με βάση ομοειδείς εισηγμένες εταιρείες. Οι ενεχυριασμένες μετοχές υπολογίστηκαν υποτιμημένες. 

  Σε αντίθεση με τη λίστα του Forbes με τους πλουσιότερους δισεκατομμυριούχων του πλανήτη, η τρέχουσα λίστα περιλαμβάνει άτομα που συμμετέχουν στην επιχείρηση των συζύγων τους. 

  Επίσης, για να διευκολυνθεί η σύγκριση μεταξύ συμμετεχόντων με παρόμοιο υπόβαθρο, συμπεριλαμβάνονται ορισμένοι επιχειρηματίες που γεννήθηκαν στην ηπειρωτική Κίνα, εχουν κάνει εκεί την περιουσία τους, αλλά έχουν ιθαγένεια εκτός της ηπειρωτικής Κίνας. 

  Τέλος, ορισμένες εκτιμήσεις περιλαμβάνουν επίσης περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν σε άλλα μέλη της οικογένειας.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  00:05 02/08

  Ρομπότ εμπνευσμένο από ταινία του 1966 φέρνει την επανάσταση στα χειρουργεία κοιλιάς

  Η Vicarious Surgical, που υποστηρίζεται από τον Μπιλ Γκέιτς και η οποία πρόκειται να μπει στο χρηματιστήριο μέσω συμφωνίας με εταιρεία ειδικού σκοπού, ελπίζει να φτάσει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε ...

  08:39 01/08

  Ποια είναι η μυστηριώδης startup Paragon

  Ελάχιστα είναι γνωστά για την εταιρεία παρακολούθησης smartphone με έδρα το Τελ Αβίβ. Η αμερικανική χρηματοδότηση.

  08:12 30/07

  Πώς η Apple ξεφεύγει (προς το παρόν) από τον τεχνολογικό έλεγχο της κυβέρνησης της Κίνας

  Η κινεζική κυβέρνηση με τα ρυθμιστικά μέτρα που ανακοίνωσε επεφύλασσε ένα μικρό σοκ προς τους επενδυτές.

  00:31 30/07

  Μεγάλα λόγια, μεγαλύτερα κέρδη

  Από το ηλιόλουστο σπίτι που ενοικιάζει στο πολυτελές προάστιο του Μαϊάμι, Bay Harbour Island, ο Adam Wyden παρακολουθεί σκυθρωπός τις ειδήσεις στο Bloomberg. Είναι 22 Απριλίου, και οι αγορές...

  18:23 29/07

  Τ. Μίλτον: Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Nikola Motor κατηγορείται για εξαπάτηση επενδυτών

  Κατηγορητήριο για ψευδείς δηλώσεις προκειμένου να παραπλανήσει επενδυτές στην αγορά μετοχών.

  07:46 28/07

  Με στόχο το... χρυσό: Οι πιο ακριβοπληρωμένοι των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο

  Μεταξύ των χιλιάδων αθλητών στο Τόκιο που έχουν ως επί το πλείστον "στενά" οικονομικά, είναι επαγγελματίες όπως ο Τζόκοβιτς, ο Ντουράντ και η Οσάκα.

  00:11 28/07

  Πώς 4 Κινέζοι δισεκατομμυριούχοι έχασαν 13,6 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

  Τη Δευτέρα oι Κινέζοι δισεκατομμυριούχοι του διαδικτύου υπέστησαν τις βαρύτερες απώλειες ανάμεσα στους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, καθώς οι φοβισμένοι επενδυτές συνέχισαν να "ξεφορτώνονται"...

  08:15 27/07

  Φτηνά και "μπαρουτοκαπνισμένα": Τα τουρκικά drones διευρύνουν την αγορά τους στο εξωτερικό

  Η Άγκυρα εξάγει για πρώτη φορά drones ακόμη και στην Ευρώπη.

  09:51 26/07

  Πώς να καταλάβετε εάν το κινητό σας έχει παραβιαστεί από το λογισμικό Pegasus

  Τα δημοφιλή και γνωστά προγράμματα antivirus δεν μπορούν να το εντοπίσουν.

  08:47 24/07

  Οι υψηλότερα αμειβόμενοι οδηγοί της Formula 1

  Ο Λιούις Χάμιλτον παραμένει στην pole position όσον αφορά τα έσοδα, ηγούμενος μιας ομάδας πιλότων της F1 που συνολικά αναμένεται να κέρδισει 211 εκατ. δολάρια το 2021.

  08:07 23/07

  Tι συμβαίνει με τα Ολυμπιακά χωριά μετά το τέλος των αγώνων

  Οι Ολυμπιακοί αγώνες απαιτούν από τις πόλεις υποδοχής να φιλοξενήσουν δεκάδες χιλιάδες αθλητές συνήθως σε ένα νεόκτιστο Ολυμπιακό Χωριό με αρκετές χώρες να το εκμεταλλεύονται με διάφορους (μερικές...

  03:04 23/07

  Πόσα επιπλέον χρήματα μπορεί να κερδίσει ο Αντετοκούνμπο τώρα που κατέκτησε τον τίτλο του NBA

  H ιστορική εμφάνιση Αντετοκούνμπο σε έναν από τους καλύτερους τελικούς NBA όλων των εποχών. Πώς επηρεάζει τις συνεργασίες του.

  08:15 22/07

  Συμφωνία-μαμούθ στον χώρο των κρυπτονομισμάτων

  Το ανταλλακτήριο παραγώγων κρυπτονομισμάτων FTX συγκέντρωσε χρηματοδότηση ρεκόρ ύψους $900 εκατ. δολαρίων.

  07:42 21/07

  Ο γενικός εισαγγελέας του Νιού Τζέρσι "απειλεί" με αναστολή πλατφόρμα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών bitcoin

  Ενδεχομένως να αποτελεί το πρώτο σημάδι περιορισμού μιας ακμάζουσας αγοράς.

  07:41 21/07

  Η IPO της Robinhood θα κάνει τους δισεκατομμυριούχους ιδρυτές της πλουσιότερους

  Η εφαρμογή χρηματιστηριακών συναλλαγών στοχεύει σε αποτίμηση έως και $35 δισ..