Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 05-Νοε-2020 16:46

  ΗΠΑ: Οι μεγάλοι κερδισμένοι και χαμένοι δισεκατομμυριούχοι της βραδιάς των εκλογών

  ΗΠΑ: Οι μεγάλοι κερδισμένοι και χαμένοι δισεκατομμυριούχοι της βραδιάς των εκλογών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Chase Peterson-Withorn

  Παρότι ακόμη δεν γνωρίζουμε ποιος θα κερδίσει την εκλογική κούρσα για την προεδρία των ΗΠΑ -ούτε ποιοι από τους 250 και πλέον δισεκατομμυριούχους και τις συζύγους τους που στήριξαν οικονομικά στην προεκλογική μάχη είτε τον Τραμπ είτε τον Μπάιντεν θα βγουν νικητές- έχουν ήδη αναδειχθεί ορισμένοι δισεκατομμυριούχοι που ξεκάθαρα συγκαταλέγονται στους "νικητές” και στους "χαμένους” της Ημέρας των Εκλογών.

  Κάποιοι εξ αυτών είδαν τον υποψήφιο της επιλογής τους να εκλέγεται είτε συνέβαλαν καθοριστικά στην προεκλογική εκστρατεία στήριξης του υποψηφίου τους ή υπονόμευσης του αντιπάλου του στις πολιτείες από τις οποίες κατάγονται. Κάποιοι άλλοι ξόδεψαν πολλά χρήματα για τη δική τους αποτυχημένη προεκλογική εκστρατεία ή χρηματοδότησαν αφειδώς ατυχείς υποψηφίους. Ένας από τους παραπάνω δισεκατομμυριούχος δε, ο Jim Justice, κέρδισε την εκλογή του στη Δυτική Βιρτζίνια, εξασφαλίζοντας δεύτερη θητεία ως κυβερνήτης της πολιτείας.

  Ακολουθούν οι πιο αξιοσημείωτες περιπτώσεις "νικητών” και "χαμένων” της βραδιάς των εκλογών - μέχρι στιγμής.

  Οι νικητές

  Jim Justice

  Ένας από τους πρώτους νικητές της ημέρας των εκλογών ήταν ο Jim Justice, ο μόνος δισεκατομμυριούχος από τη Δυτική Βιρτζίνια. Ο Justice εξασφάλισε τη δεύτερη θητεία του ως κυβερνήτης της πολιτείας καταγωγής του, νικώντας τον αντίπαλό του με διψήφια διαφορά, παρότι ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση στο 100% των ψήφων, σύμφωνα με το Associated Press. Ο 69χρονος Justice άντλησε συνολικά 1,8 εκατ. δολάρια για την προεκλογική εκστρατεία του ενώ ο ίδιος ξόδεψε επιπλέον 2 εκατ. δολάρια, ή ποσοστό 2% της εκτιμώμενης περιουσίας του ύψους 1,2 δισ. δολαρίων. 

  Ο μεγιστάνας των ορυχείων άνθρακα έθεσε υποψηφιότητα με τους Δημοκρατικούς το 2016, αλλά άλλαξε "στρατόπεδο” μετά τους πρώτους έξι μήνες της θητείας του ως κυβερνήτης της Δυτικής Βιρτζίνια. 

  Έρευνα που διεξήγαγε το Forbes τον Απρίλιο του 2019 αποκάλυψε ότι ο Justice απέφυγε την καταβολή φόρων και άλλες σημαντικές υποχρεώσεις από τη στιγμή που αναδείχθηκε κυβερνήτης, ενώ έχουν εκδοθεί σε βάρος του δικαστικές εντολές ύψους 10 εκατ. δολαρίων αλλά και εγγυήσεις ύψους 13 εκατ. ευρώ που σχετίζονται με φόρους. Εκείνη την εποχή, ο ίδιος είχε δηλώσει στο Forbes ότι δεν είχε προβλήματα με τους πιστωτές του, ενώ είχε προσθέτει ότι έχει λαμβάνει χρήματα.

  Ο Justice, που κληρονόμησε την εταιρεία εξόρυξης άνθρακα από τον πατέρα του, κατέχει ανθρακωρυχεία σε πέντε πολιτείες ενώ είναι ιδιοκτήτης και του εμβληματικού θερέτρου Greenbrier στη Δυτική Βιρτζίνια.

  Sheldon Adelson

  Ο Adelson είναι ένας από τους "μέγα-χορηγούς” των Ρεπουμπλικανών. Έβαλε βαθιά το χέρι στη τσέπη προκειμένου να εξασφαλίσει ότι η Γερουσία θα παραμείνει στα χέρια των Ρεπουμπλικανών, συνεισφέροντας 60 εκατ. δολάρια στην επιτροπή πολιτικής δράσης Senate Leadership Fund, που είχε στόχο την υποστήριξη Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών. Επίσης, έδωσε 1 εκατ. ευρώ στην επιτροπή πολιτικής δράσης για την επανεκλογή του γερουσιαστή Lindsey Graham, ο οποίος κέρδισε με ευκολία των αντίπαλό του το βράδυ των εκλογών. 

  Ο Adelson ήταν ένας από τους 15 δισεκατομμυριούχους και τις συζύγους τους που συνεισέφεραν στην επιτροπή πολιτικής δράσης για τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή, σύμφωνα με το Forbes. Οι πιο "ανοιχτοχέριδες” εξ αυτών ήταν ο Adelson (1 εκατ. δολάρια), ο Frank VanderSloot (300.000 δολάρια), ο Larry Ellison (250.000 δολάρια), ο Donald Friese (250.000 δολάρια) and η Laura Perlmutter (250.000 δολάρια), η οποία είναι παντρεμένη με τον μεγιστάνα της Marvel Comics, Ike Perlmutter.  

  Reed Hastings & Patty Quillin

  Η σύζυγος του συνιδρυτή και διευθύνοντα συμβούλου της Netflix, Patty Quillin, ήταν μία από τους μεγαλύτερους "χορηγούς” των προτάσεων νόμου που υποβλήθηκαν σε δημοψήφισμα στην Καλιφόρνια το τρέχον έτος, υποστηρίζοντας με 4,7 εκατ. δολάρια πέντε από τις συνολικά 12 προτάσεις νόμου που κατατέθηκαν. Η μεγαλύτερη δωρεά της, ύψους 2 εκατ. δολαρίων, κατευθύνθηκε στη "μάχη” κατά της πρότασης νόμου 20, η οποία εάν εγκριθεί θα καταστήσει δυσκολότερο για τους καταδικασθέντες να διεκδικήσουν την πρόωρη αποφυλάκισή τους. Μέχρι στιγμής, το 62,3% των ψηφοφόρων της Καλιφόρνια συμφωνούν με τη θέση της Quillin, σηματοδοτώντας μια πιθανή νίκη για τους Hastings και Quillin. Η Quillin συνεισέφερε επίσης 250.000 δολάρια για τη στήριξη της πρότασης νόμου 17, που δίνει στους αποφυλακισθέντες της πολιτείας το δικαίωμα ψήφου, που μέχρι στιγμή συγκεντρώνει το 59% των ψήφων. 

  Ωστόσο, άλλες προτάσεις νόμου που έχει επίσης στηρίξει δεν φαίνεται να έχουν αίσια εξέλιξη. Ειδικότερα, δώρισε 1 εκατ. δολάρια για την έγκριση της πρότασης νόμου 16, που επιδιώκει την ακύρωση της απαγόρευσης από την πολιτεία "θετικών δράσεων”, όμως, μέχρι στιγμής, το 56,1% των ψηφοφόρων απορρίπτει το μέτρο. Επίσης, έδωσε 750.000 δολάρια υπέρ της πρότασης 25, που θα επέτρεπε την αντικατάσταση του συστήματος εγγύησης μετρητών που ισχύει στην πολιτεία με έναν αλγόριθμο εκτίμησης κινδύνου. Όμως, το 55,4% των ψηφοφόρων δεν εγκρίνει την πρόταση.

  Οι χαμένοι

  Mark Zuckerberg

  Οι βραχίονες φιλανθρωπικής και κοινωνικής δράσης του ιδρυτής του Facebook -Chan Zuckerberg Initiative, Chan Zuckerberg Initiative LLC και Chan Zuckerberg Institute- δαπάνησαν το εντυπωσιακό ποσό των 14,6 εκατ. δολαρίων για την υποστήριξη μιας και μόνο πρότασης νόμου, της πρότασης 15, η οποία έχει στόχο την αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων (συμπεριλαμβανομένου του Facebook) προκειμένου να συγκεντρωθούν δισ. δολάρια για τα σχολεία και την τοπική αυτοδιοίκηση. 

  Με σχεδόν 11,6 εκατ. ψήφους να έχουν καταμετρηθεί, η πρόταση οριακά δεν θα εγκριθεί, καθώς το 51,7% των ψηφοφόρων αντιτίθεται στην αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων. 

  Ωστόσο, η δεύτερη μεγαλύτερη δαπάνη του Zuckerberg φαίνεται ότι έπιασε τόπο. Το Chan Zuckerberg Initiative συνεισέφερε σχεδόν 2,3 εκατ. δολάρια στη "μάχη” κατά της πρότασης νόμου 20, την οποία στηρίζουν επίσης οι Hastings και Quillin. Με περίπου το 70% των ψήφων να έχει καταμετρηθεί, οι ψηφοφόροι μέχρι στιγμής τίθενται κατά του μέτρου.

  Steve & Connie Ballmer

  Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Microsoft και η σύζυγός του στήριξαν οικονομικά δύο προτάσεις νόμου για την εγκληματικότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη, αμφότερες όμως δεν αναμένεται να εγκριθούν. Ο Steve και η Connie έδωσαν έκαστος 3 εκατ. δολάρια για να υποστηρίξουν την έγκριση της πρότασης νόμου 25, η οποία θα καταργούσε το σύστημα εγγύησης μετρητών της πολιτείας και θα το αντικαθιστούμε με ένα αλγόριθμο εκτίμησης κινδύνου. Μέχρι στιγμής, το 55,4% των ψηφοφόρων απορρίπτουν την πρόταση. Το ζεύγος έδωσε επίσης 500.000 δολάρια έκαστος για τη στήριξη της πρόταση νόμου 16, η οποία θα καταργούσε την απαγόρευση από την πολιτεία "θετικών δράσεων”, η οποία επίσης δεν αναμένεται να εγκριθεί.

  Michael Bloomberg

  Ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει την προεδρία των ΗΠΑ, ο συνιδρυτής της Bloomberg LP και πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, το σίγουρο είναι ότι έχει χάσει πολύ χρήμα. Ο Bloomberg ξόδεψε το εντυπωσιακό ποσό του 1,1 δισ. δολαρίων από την προσωπική περιουσία του στην εκστρατεία του για την ανάληψη του χρίσματος των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές, την οποία τελικά εγκατέλειψε αφού δεν φάνηκε να συγκεντρώνει την αποδοχή των μελών του κόμματος.

  Στη συνέχεια υποσχέθηκε να ξοδέψει περισσότερα από 100 εκατ. δολάρια προκειμένου να προωθήσει την εκλογή του Biden σε Φλόριντα, Τέξας και Οχάιο - όμως και τις τρεις πολιτείες όπως φαίνεται τις κερδίζει ο Trump.

  Kanye West

  Ο ράπερ - υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ ρίχτηκε στην προεκλογική μάχη με καθυστέρηση, ενώ συμμετείχε στα ψηφοδέλτια μόνο 12 πολιτειών - παρότι ξόδεψε περισσότερα από 10 εκατ. δολάρια από την τσέπη του για την προεκλογική του εκστρατεία. Μέχρι και την Τετάρτη το πρωί ο West είχε λάβει μόλις 60.000 ψήφους επί συνόλου περίπου 160 εκατ. ψηφοδελτίων. Ωστόσο, σε ένα tweet του την Τρίτη το βράδυ, το οποίο βέβαια στη συνέχεια διαγράφηκε, άφησε να εννοηθεί ότι θα "επανέλθει” το 2024, γράφοντας: "WELP KANYE 2024”.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  07:55 26/11

  Από τον Buffett με αγάπη

  Οι δύο ακτιβιστές που "εκτοξεύουν" μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης. Η εταιρεία Impactive Capital που "δανείζεται" τη φιλοσοφία του Buffet.

  00:05 26/11

  Ιάσων-Σταύρος Σόμογλου: Ο 17χρονος που έχει ήδη κατακτήσει τον κόσμο της ρομποτικής

  Είναι μόλις 17 ετών και δημιουργεί αλγόριθμους που πολλοί θα δυσκολεύονταν να κατανοήσουν, ενώ έχει ήδη καταφέρει να κατακτήσει τον κόσμο της ρομποτικής, αποσπώντας σημαντικές διακρίσεις τόσο σε...

  08:33 25/11

  Όχι, ο Έλον Μασκ δεν είναι ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο - Οι λόγοι

  Παρά την άνοδο της Tesla, ο Μασκ δεν έχει ακόμη εξασφαλίσει τη θέση του 2ου πλουσιότερου ανθρώπου.

  00:05 25/11

  O Μάριος Νούτσος και η finloup πάνε σε άλλο επίπεδο την αγορά των μικροπιστώσεων

  Έχοντας βιώσει την οικονομική ασφυξία που επέφερε ο αλόγιστος δανεισμός την εποχή προ κρίσης, τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στους καταναλωτές, ο Μάριος Νούτσος και ο Αντώνης Πρέντζας (άνω των 30)...

  08:53 24/11

  To Snapchat μοιράζει $1 εκατ. την ημέρα προκειμένου να "κοντράρει" το TikTok

  Η νέα υπηρεσία Spotlight του Snapchat έχει στόχο να "κλέψει" μερίδιο της πίτας του TikTok.

  00:05 24/11

  Στέφανος Στιβ Πουλίδης: Ο 24χρονός που "χτίζει" ποδοσφαιρικές ομάδες και φέρνει νέα πνοή στα logistics

  Ο Στέφανος Στιβ Πουλίδης, ηλεκτρολόγος μηχανικός με εξειδίκευση σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης, στα 24 του έχει ήδη ιδρύσει 2 εταιρείες οι οποίες μεγαλώνουν διαρκώς,...

  08:11 23/11

  Chainalysis: Ένας νέος "μονόκερος" γεννιέται στον κλάδο των κρυπτονομισμάτων

  Η εταιρεία ασφάλειας και ανάλυσης συναλλαγών της, ανεβάζει την αποτίμησή της στο 1 δισ. δολάρια.

  00:05 23/11

  Δ. Μπίτας - Ν. Παπασταύρος (ΚΥΤΙΟΝ): H ρηξικέλευθη εφαρμογή γεωργίας ακριβείας

  Μια ρηξικέλευθη εφαρμογή γεωργίας ακριβείας, το ρομποτικό σύστημα ΚΥΤΙΟΝ, δημιούργησαν δύο τελειόφοιτοι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, ο Διονύσιος Μπίτας και ο Νίκος –...

  09:24 22/11

  Let’s Sign: Η εφαρμογή που μεταφράζει τη νοηματική γλώσσα στην ομιλούμενη και αντίστροφα

  Μια ιδέα που θα λύσει σε πραγματικό χρόνο το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κωφάλαλοι στην επικοινωνία τους σκεφτήκαν οι 16χρονες Ελβίρα Βιδάκη, Ολυμπία Βλαχοπούλου, Σοφία Γαμβρινού και  Ισιδώρα...

  08:14 22/11

  Οι δέκα ασφαλέστερες χώρες για να επισκεφθείτε

  Το χάσμα μεταξύ των λιγότερο και των πιο ειρηνικών χωρών συνεχίζει να αυξάνεται, σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τα Οικονομικά και την Ειρήνη.

  10:09 21/11

  Έρευνα Οξφόρδης: Η ανοσία από τον κορονοϊό μπορεί να διαρκέσει τουλάχιστον έως έξι μήνες

  Οι ερευνητές προσπαθούν να κατανοήσουν την πλήρη διάρκεια προστασίας από την επαναμόλυνση.

  08:08 21/11

  PGENius: H πλατφόρμα που "διαβάζει" ολόκληρο το γενετικό υλικό

  Τρεις γυναίκες, η Μαρία Κορομηνά, η Μαρία-Θεοδώρα Πανδή και η Σταυρούλα Σιαμόγλου κι ένας άντρας, ο Γιώργος Πατρινός (άνω των 30) βρήκαν τον τρόπο να "μεταφράσουν" το γενετικό προφίλ ενός ασθενούς σε ...

  08:33 20/11

  Το Facebook κινδυνεύει να "κάτσει στο εδώλιο" για τις εξαγορές Instagram και WhatsApp

  "Κατηγορείται" ότι με τις εξαγορές περιόρισε τις εναλλακτικές των χρηστών στο οικοσύστημα των social media.

  01:11 20/11

  Κ. Κεχαγιάς, Η. Παπαστάμου, Γ. Πικραμένος, Ι. Βυθούλκα: Η Optecharge βάζει τα αυτοκίνητα στην... πρίζα

  Η ηλεκτροκίνηση μπαίνει για τα καλά στη ζωή μας και η μέρα που θα βρισκόμαστε όλοι σε αναζήτηση μιας… πρίζας πλησιάζει. Για τη μέρα αυτή έχουν προετοιμαστεί ο Κωνσταντίνος Κεχαγιάς, ο Γιώργος...

  09:06 19/11

  H τεχνολογική καινοτομία που φέρνει επανάσταση στη βιώσιμη ανακύκλωση φιαλών PET

  Δίνει τη δυνατότητα για φιάλες από νιφάδες χρησιμοποιημένων απορριμμάτων.

  00:05 19/11

  Mantis Business Innovation: Η startup που δημιούργησε το Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων

  Η Ελλάδα έχει για πρώτη φορά Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων, το Elevate Greece. Ένα εργαλείο το οποίο απώτερο στόχο έχει τη στήριξη και ενίσχυση του οικοσυστήματος καινοτομίας. Μια πλατφόρμα η...