Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 24-Οκτ-2020 11:05

  Ελληνοτουρκικά και Λευκορωσία: Οι "καυτές πατάτες" στα χέρια των ΗΠΑ

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Steve Forbes

  Ενώ έχουμε στρέψει την προσοχή μας στο πιθανό νέο κύμα κορονοϊού και στις εκλογές, εκκολάπτονται δύο κρίσεις που θα μπορούσαν να έχουν σημαντικό -και δυσμενή- αντίκτυπο για τις ΗΠΑ.

  Η μία αφορά την επαπειλούμενη σύγκρουση Ελλάδας και Τουρκίας -η εχθρότητα των οποίων πηγαίνει πίσω αιώνες- και η άλλη αφορά την κρίση στη Λευκορωσία.

  Τόσο η Τουρκία όσο και η Ελλάδα κλιμακώνουν τη διαμάχη τους για τα δικαιώματα εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα που έχει πολυάριθμα νησιά στην περιοχή, υπερασπίζεται την κυριαρχία της επί των θαλάσσιων αυτών υδάτων που υπόσχονται πλούσια αποθέματα. Η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική θέση και πρόσφατα έστειλε ένα πλοίο σεισμικών ερευνών, συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία, για να πραγματοποιήσει έρευνες στην περιοχή. Και οι δύο χώρες έχουν ενισχύσει τις ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις τους για να στηρίξουν τις ανταγωνιστικές τους αξιώσεις.

  Ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανήγγειλε ότι "η Τουρκία θα συνεχίσει να ακολουθεί μια αποφασιστική και ενεργή πολιτική στην ανατολική Μεσόγειο… [οι Έλληνες] είτε θα κατανοήσουν τη γλώσσα της πολιτικής και της διπλωματίας, είτε στο πεδίο με οδυνηρές εμπειρίες". Ο Ερντογάν σχολίασε, επίσης, απαξιωτικά τον "ερειπωμένο" στρατό της Ελλάδας. Η ΕΕ, και ιδιαίτερα η Γαλλία, όπως και η Αίγυπτος και τα ΗΑΕ, στηρίζουν την Ελλάδα.

  Ούτε η Ελλάδα, αλλά ούτε και η Τουρκία θέλουν πόλεμο, αλλά μια κατά λάθος κλιμάκωση θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια σύγκρουση. Οι δύο χώρες κόντεψαν να συγκρουστούν για δύο ακατοίκητες νησίδες το 1996, αλλά κέρδισε η διπλωματία.

  Το 1974, όταν η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι θα ενωθεί με την Κύπρο, στην οποία κατοικεί μια αρκετά μεγάλη τουρκική μειονότητα, η Τουρκία εισέβαλε στο νησί, καταλαμβάνοντας περίπου το ένα τρίτο και ανακήρυξε τα κατεχόμενα εδάφη σε νέο κράτος: την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου. Η Τουρκία έχει δηλώσει ότι οποιαδήποτε συμφωνία συνάψει η Κύπρος είναι άκυρη, εκτός αν το κράτος-μαριονέτα της Τουρκίας δώσει τη σύμφωνη γνώμη του. Ευτυχώς, και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά οι εντάσεις παραμένουν υψηλές.

  Θα μπορούσαν να υπάρξουν κι άλλες άσχημες συνέπειες. Η Τουρκία, για παράδειγμα, θα μπορούσε να στείλει εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες που ζουν εκεί στην Ελλάδα και στη συνέχεια στην υπόλοιπη Ευρώπη.

  Οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη εμπλακεί ενεργά, αφήνοντας τον χειρισμό στους διπλωμάτες της ΕΕ, ειδικά τους Γερμανούς και στους αξιωματούχους του ΝΑΤΟ. Αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει, εάν ληφθεί υπ' όψιν το διακύβευμα.

  Μια άλλη κρίση έχει ξεσπάσει στη Λευκορωσία, η οποία κυβερνάται από τη σιδερένια γροθιά του δικτάτορα Αλεξάντερ Λουκασένκο εδώ και 26 χρόνια. Η χώρα πραγματοποίησε εκλογές τον Αύγουστο με τις αναμενόμενες ενδείξεις νοθείας. Αλλά ο λαός αγανάκτησε και ξεχύθηκε στους δρόμους σε τέτοιους αριθμούς που στην πραγματικότητα η δικτατορία του Λουκασένκο καταρρέει.

  Το θέμα είναι ότι ο Βλαντίμιρ Πόυτιν δεν θέλει να γεννηθεί μια αυθεντική δημοκρατία στα σύνορα της Τουρκίας. Δεν αποκλείεται να έστειλε αθόρυβα ειδικές δυνάμεις για να βοηθήσει τον Λουκασένκο ή για να εξασφαλίσει έναν διάδοχο-μαριονέτα.

  Η Λιθουανία ανεξαρτητοποιήθηκε από την ΕΣΔΔ το 1991. Σε αντίθεση με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, είναι μια ζωηρή δημοκρατία. Είναι επίσης μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

  Το άρθρο 5 της συνθήκης του ΝΑΤΟ ξεκαθαρίζει ότι επίθεση προς ένα κράτος μέλος θεωρείται επίθεση προς όλους. Είναι αυτό το δόγμα που έκανε τη συμμαχία τόσο ισχυρή.

  Ο Πούτιν έχει ξεκαθαρίσει το μίσος του για το ΝΑΤΟ. Καταλαβαίνει ότι η υπονόμευσή του θα ήταν καταστροφικό πλήγμα για τις ΗΠΑ και θα ανάγκαζε την Ευρώπη να συμμορφωθεί με τις επιθυμίες της Ρωσίας. Τι μπορεί να συμβεί; Εάν ο Πούτιν παρέμβει στη Λευκορωσία με κάποιο πρόσχημα, ίσως μπει στον πειρασμό να μεταφέρει στρατεύματα στη Λιθουανία - όχι μια πλήρης εισβολή, απλώς κατοχή μιας έκτασης υπό κάποια ψεύτικη δικαιολογία.

  Τι θα κάνουν το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ; Θα έστελνε η Ουάσιγκτον στρατεύματα για να πολεμήσει τους Ρώσους; Ή θα σκεφτόταν "δεν είναι μεγάλη έκταση. Οι Ρώσοι υπόσχονται να φύγουν, οπότε ας δείξουμε τον θυμό μας, ας καταδικάσουμε την κίνηση και μετά ας το κλείσουμε εκεί". Ωστόσο, εάν, στην πραγματικότητα, δεν κάνουμε τίποτα, ο Πούτιν θα έχει πετύχει μια τεράστια νίκη και η οπισθοχώρηση για τις ΗΠΑ θα είναι ακόμη μεγαλύτερη από ό,τι στον πόλεμο του Βιετνάμ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  09:51 27/11

  Οι μεταλλάξεις του κορονοϊού δεν αυξάνουν την εξάπλωσή του, υποστηρίζει νέα έρευνα

  Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει μελέτη η οποία εντόπισε 12.706 μεταλλάξεις του κορονοϊού Covid-19, αναλύοντας τα ιογενή γονιδιώματα από σχεδόν 50.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

  00:05 27/11

  Γιώργος Φεύγας (farmAIr): Η πρόβλεψη προβλημάτων στην καλλιέργεια είναι πλέον πραγματικότητα

  Το 2019, ο 28χρονος τότε Γιώργος Φεύγας, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τις γνώσεις του και να ξεκινήσει ένα project, στοχεύοντας στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος Τεχνητής Νοημοσύνης το...

  07:55 26/11

  Από τον Buffett με αγάπη

  Οι δύο ακτιβιστές που "εκτοξεύουν" μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης. Η εταιρεία Impactive Capital που "δανείζεται" τη φιλοσοφία του Buffett.

  00:05 26/11

  Ιάσων-Σταύρος Σόμογλου: Ο 17χρονος που έχει ήδη κατακτήσει τον κόσμο της ρομποτικής

  Είναι μόλις 17 ετών και δημιουργεί αλγόριθμους που πολλοί θα δυσκολεύονταν να κατανοήσουν, ενώ έχει ήδη καταφέρει να κατακτήσει τον κόσμο της ρομποτικής, αποσπώντας σημαντικές διακρίσεις τόσο σε...

  08:33 25/11

  Όχι, ο Έλον Μασκ δεν είναι ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο - Οι λόγοι

  Παρά την άνοδο της Tesla, ο Μασκ δεν έχει ακόμη εξασφαλίσει τη θέση του 2ου πλουσιότερου ανθρώπου.

  00:05 25/11

  O Μάριος Νούτσος και η finloup πάνε σε άλλο επίπεδο την αγορά των μικροπιστώσεων

  Έχοντας βιώσει την οικονομική ασφυξία που επέφερε ο αλόγιστος δανεισμός την εποχή προ κρίσης, τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στους καταναλωτές, ο Μάριος Νούτσος και ο Αντώνης Πρέντζας (άνω των 30)...

  08:53 24/11

  To Snapchat μοιράζει $1 εκατ. την ημέρα προκειμένου να "κοντράρει" το TikTok

  Η νέα υπηρεσία Spotlight του Snapchat έχει στόχο να "κλέψει" μερίδιο της πίτας του TikTok.

  00:05 24/11

  Στέφανος Στιβ Πουλίδης: Ο 24χρονός που "χτίζει" ποδοσφαιρικές ομάδες και φέρνει νέα πνοή στα logistics

  Ο Στέφανος Στιβ Πουλίδης, ηλεκτρολόγος μηχανικός με εξειδίκευση σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης, στα 24 του έχει ήδη ιδρύσει 2 εταιρείες οι οποίες μεγαλώνουν διαρκώς,...

  08:11 23/11

  Chainalysis: Ένας νέος "μονόκερος" γεννιέται στον κλάδο των κρυπτονομισμάτων

  Η εταιρεία ασφάλειας και ανάλυσης συναλλαγών της, ανεβάζει την αποτίμησή της στο 1 δισ. δολάρια.

  00:05 23/11

  Δ. Μπίτας - Ν. Παπασταύρος (ΚΥΤΙΟΝ): H ρηξικέλευθη εφαρμογή γεωργίας ακριβείας

  Μια ρηξικέλευθη εφαρμογή γεωργίας ακριβείας, το ρομποτικό σύστημα ΚΥΤΙΟΝ, δημιούργησαν δύο τελειόφοιτοι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, ο Διονύσιος Μπίτας και ο Νίκος –...

  09:24 22/11

  Let’s Sign: Η εφαρμογή που μεταφράζει τη νοηματική γλώσσα στην ομιλούμενη και αντίστροφα

  Μια ιδέα που θα λύσει σε πραγματικό χρόνο το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κωφάλαλοι στην επικοινωνία τους σκεφτήκαν οι 16χρονες Ελβίρα Βιδάκη, Ολυμπία Βλαχοπούλου, Σοφία Γαμβρινού και  Ισιδώρα...

  08:14 22/11

  Οι δέκα ασφαλέστερες χώρες για να επισκεφθείτε

  Το χάσμα μεταξύ των λιγότερο και των πιο ειρηνικών χωρών συνεχίζει να αυξάνεται, σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τα Οικονομικά και την Ειρήνη.

  10:09 21/11

  Έρευνα Οξφόρδης: Η ανοσία από τον κορονοϊό μπορεί να διαρκέσει τουλάχιστον έως έξι μήνες

  Οι ερευνητές προσπαθούν να κατανοήσουν την πλήρη διάρκεια προστασίας από την επαναμόλυνση.

  08:08 21/11

  PGENius: H πλατφόρμα που "διαβάζει" ολόκληρο το γενετικό υλικό

  Τρεις γυναίκες, η Μαρία Κορομηνά, η Μαρία-Θεοδώρα Πανδή και η Σταυρούλα Σιαμόγλου κι ένας άντρας, ο Γιώργος Πατρινός (άνω των 30) βρήκαν τον τρόπο να "μεταφράσουν" το γενετικό προφίλ ενός ασθενούς σε ...

  08:33 20/11

  Το Facebook κινδυνεύει να "κάτσει στο εδώλιο" για τις εξαγορές Instagram και WhatsApp

  "Κατηγορείται" ότι με τις εξαγορές περιόρισε τις εναλλακτικές των χρηστών στο οικοσύστημα των social media.

  01:11 20/11

  Κ. Κεχαγιάς, Η. Παπαστάμου, Γ. Πικραμένος, Ι. Βυθούλκα: Η Optecharge βάζει τα αυτοκίνητα στην... πρίζα

  Η ηλεκτροκίνηση μπαίνει για τα καλά στη ζωή μας και η μέρα που θα βρισκόμαστε όλοι σε αναζήτηση μιας… πρίζας πλησιάζει. Για τη μέρα αυτή έχουν προετοιμαστεί ο Κωνσταντίνος Κεχαγιάς, ο Γιώργος...