Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 20-Οκτ-2020 08:13

  Τραμπ: Αντιμέτωπος με δάνεια 900 εκατ. δολαρίων αν επανεκλεγεί

  Τραμπ: Αντιμέτωπος με δάνεια 900 εκατ. δολαρίων αν επανεκλεγεί
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Dan Alexander

  Είτε κερδίσει είτε όχι τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου ο Ντόναλντ Τραμπ, οι δανειστές του θα περιμένουν από τις επιχειρήσεις του προέδρου να αποπληρώσουν περίπου 900 εκατ. δολάρια την επόμενη τετραετία. Πρόκειται για ένα ανησυχητικά μικρό χρονοδιάγραμμα που περιλαμβάνει μάλιστα χρέος υπερδιπλάσιο από αυτό για το οποίο έχει μιλήσει παλαιότερα ο Αμερικανός πρόεδρος. Προκειμένου δε να βγει αλώβητος από αυτήν τη διαδικασία, ο Τραμπ πιθανότατα θα χρειαστεί να προβεί σε σειρά τολμηρών κινήσεων, να εμπλακεί σε συναλλαγές και συμφωνίες εκατομμυρίων δολαρίων που θα μπορούσαν αναμφισβήτητα να οδηγήσουν στη μεγαλύτερη σύγκρουση συμφερόντων που θα μπορούσε ποτέ να αντιμετωπίσει ένας Αμερικανός πρόεδρος.

  Περίπου το ήμισυ του χρέους του που ωριμάζει από τις αρχές του 2021 έως και το τέλος του 2024 είναι εξασφαλισμένο έναντι περιουσιακών στοιχείων τα οποία ο πρόεδρος και τα παιδιά του ελέγχουν πλήρως. Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος καλείται να αποπληρώσει δάνεια που έχουν ληφθεί με εγγύηση το ξενοδοχείο που κατέχει στην Ουάσιγκτον, το θέρετρο γκολφ στο Μαϊάμι και τον ουρανοξύστη που έχει στο Σικάγο. Θα πρέπει επίσης να διευθετήσει το χρέος που βαρύνει τον ουρανοξύστη Trump και το ξενοδοχείο Trump Plaza στη Νέα Υόρκη.

  Τα υπόλοιπα δάνεια διαθέτουν εξασφαλίσεις επί των ακινήτων 1290 Avenue of the Americas στο Μανχάταν και 555 California Street στο Σαν Φρανσίσκο. Πρόκειται για δύο κτίρια γραφείων στα οποία ο πρόεδρος είναι μέτοχος μειοψηφίας με ποσοστό 30%. Τα εν λόγω ακίνητα επί του παρόντος βαρύνονται με δάνεια ύψους 1,5 δισ. δολαρίων, ενώ με βάση την έμμεση συμμετοχή του σε αυτά, οι υποχρεώσεις που βαρύνουν τον Τραμπ ανέρχονται σε περίπου 447 εκατ. δολάρια. Ως εταιρόρρυθμος εταιρος, ωστόσο, πιθανότατα έχει περιορισμένο έλεγχο επί αυτών των υποχρεώσεων, αλλά και κάποια προστασία εάν τα ακίνητα αυτά δεν αποπληρώσουν τα δάνεια τους. "Ξέρεις τι σημαίνει περιορισμένη ευθύνη", εξήγησε ο Τραμπ σε μια συνέντευξη του στο Forbes το 2015, "ότι αυτό είναι καλό σε άσχημες περιπτώσεις. Εάν ο κόσμος καταρρεύσει, δεν φέρω ευθύνη να δώσω τα χρήματα".

  Μη απατάστε, όμως, τα δάνεια εξακολουθούν να έχουν τεράστια επίδραση για τις επιχειρήσεις του. Οι συμμετοχές του Τραμπ στα δύο αυτά ακίνητα, στο 555 California Street και στο 1290 Avenue of the Americas, είναι δύο από τις σημαντικότερες που περιλαμβάνει το χαρτοφυλάκιό του. Τα δε έσοδα που μπορεί να έχει από αυτά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ύψος του χρέους που τα βαρύνει. Επί του παρόντος, ο ουρανοξύστης της Καλιφόρνιας βαρύνεται με δάνειο ύψους περίπου 541 εκατ. δολαρίων, το οποίο λήγει τον Σεπτέμβριο του 2021. Είναι δε το πρώτο μιας σειράς δανείων που πρόκειται να λήξουν κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του Τραμπ. Ο εταίρος του προέδρου σε αυτό, η εισηγμένη εταιρεία Vornado Realty Trust, κατέχει το υπόλοιπο 70% του ακινήτου καθώς και τη διαχείριση. Στην παρούσα φάση, η εταιρεία διερευνά τις εναλλακτικές της όσον αφορά το χρέος που φέρει το ακίνητο, έχοντας ανακοινώσει ήδη από τον Ιούνιο ότι εξετάζει την επιλογή της ανακεφαλαιοποίησης.

  Εάν η Vornado αποφασίσει να πουλήσει, πιθανότατα θα έπρεπε να το κάνει προσφέροντας μεγάλη έκπτωση. Σε τελική ανάλυση, αυτόν τον καιρό, οι επενδυτές δεν διαγκωνίζονται κιόλας για τις μεγάλες επενδύσεις στην αγορά γραφείων. 

  Η ενδεχόμενη σύγκρουση συμφερόντων: ίσως κάποιος να ενδιαφερόνταν να πληρώσει ακριβά προκειμένου να "σπρώξει” ένα μεγάλο χρηματικό ποσό στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Εάν, αντ’ αυτού, η Vornado αποφασίσει να αναχρηματοδοτήσει το χρέος του ακινήτου, ενδέχεται να μην είναι σε θέση να εξασφαλίσει την επιθυμητή αποτίμησή του. Από την άλλη πλευρά, οι μεγάλες τράπεζες μπορεί να είναι πρόθυμες να βοηθήσουν τον πρόεδρο να βγάλει μια περιουσία από το ακίνητο.

  Τέτοιους είδους ερωτηματικά πιθανότατα θα κάνουν δυσκολότερη τη λήψη αποφάσεων για κάνε ένα από τα δάνεια που σχετίζονται με το χαρτοφυλάκιο του προέδρου. 

  Περίπου έναν χρόνο μετά τη λήξη του δανείου που βαρύνει το ακίνητο της 555 California Street, έχει προγραμματιστεί η λήξη του δανείου που βαρύνει τον Trump Tower, και συγκεκριμένα στις 6 Σεπτεμβρίου 2022. Ο πρόεδρος έλαβε δάνειο 100 εκατ. δολαρίων το 2012 με εγγύηση το συγκεκριμένο ακίνητο, αλλά από τότε έχει καταβάλει μόνο τόκους. Οι δανειστές του, όμως, περιμένουν ότι λίγο πριν την ολοκλήρωση δύο χρόνων της ενδεχόμενης νέας θητείας του θα λάβουν 100 εκατ. δολάρια.

  Τον Νοέμβριο του 2022, δηλαδή μερικούς μήνες αργότερα, αναμένεται να λήξει το δάνειο που βαρύνει το ακίνητο της 1290 Avenue of the Americas. Το έμμεσο ποσοστό του Τραμπ σε αυτό το δάνειο, το οποίο ανέρχεται σε 285 εκατομμύρια δολάρια, φαίνεται να αποτελεί τη σημαντικότερη υποχρεώσει που περιλαμβάνεται στο χαρτοφυλάκιο του προέδρου. Υποθέτοντας ότι όλα ua πάνε καλά, η αυτοκρατορία του Τραμπ θα έχει αναδιαρθρώσει χρέη ύψους περίπου 547 εκατ. δολαρίων μέχρι τη στιγμή που θα πρέπει να αποπληρώσει αυτό το δάνειο.

  Αλλά τότε είναι που τα πράγματα θα γίνουν πολύ περίπλοκα. Μέχρι το 2023, ο Οργανισμός Τραμπ θα πρέπει να έχει αποφασίσει τι θα κάνει με τις υποθήκες της Deutsche Bank επί του Trump National Doral, του θερέτρου γκολφ του προέδρου στο Μαϊάμι, που ανέρχονται συνολικά σε 125 εκατ. δολάρια. Δεν θα είναι εύκολο να πουλήσει το ακίνητο - σίγουρα όχι έναντι 363 εκατ. δολαρίων που φέρεται να έχει επενδύσει ο Τραμπ σε αυτό. Το Forbes εκτιμά ότι η αξία του θερέτρου σήμερα ανέρχεται μόλις στα 153 εκατ. δολάρια σήμερα. Οι δανειστές μπορεί επίσης να είναι επιφυλακτικοί για αναδιάρθρωση του χρέους που βαρύνει το ακίνητο, δεδομένου ότι η κερδοφορία του Doral βυθίστηκε αφότου η πολιτική του Τραμπ "έδιωξε” πολλούς φιλελεύθερους από τις βορειοανατολικές ΗΠΑ που επισκέπτοντας για λίγες ημέρες το θέρετρο προκειμένου να παίξουν γκολφ.

  Καθώς ο Τραμπ θα εισέρχεται στο τελευταίο πλήρες έτος της ενδεχόμενης δεύτερης θητείας του, η οικονομική του κατάσταση θα επιβαρυνθεί περαιτέρω. Η εταιρεία του θα πρέπει να δει τι θα κάνει με την υποθήκη της Deutsche Bank ύψους 170 εκατ. δολαρίων που βαρύνει το ξενοδοχείο Trump International στην Ουάσιγκτον, η οποία λήγει το 2024. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Οργανισμός Τραμπ προσπάθησε να διευθετήσει το θέμα πριν την έλευση της πανδημίας του κορονοϊού, ελπίζοντας σε μια πώληση με παράλογο όμως τίμημα ύψους 500 εκατ. δολαρίων. Ο επενδυτής ακινήτων Μπράιαν Φρίντμαν, προσέφερε 175 εκατ. δολάρια, αλλά οι Τραμπ απέρριψαν την προσφορά του. 

  Η αγορά πολυτελών ξενοδοχείων εν τω μεταξύ κατέληξε να καταρρέει καθώς ο κορονοϊός άρχισε να επελαύνει στη χώρα. Το ξενοδοχείο φαίνεται πλέον ότι πνέει τα λοίσθια, καθώς είναι σαφές ότι έχει αρκετά κέρδη για να καλύψει ούτε τους τόκους.

  Το Trump International Hotel & Tower στο Σικάγο θα μπορούσε επίσης να δημιουργήσει προβλήματα. Ο πρόεδρος έχει λάβει ακόμη ένα δάνειο από την Deutsche Bank με εγγύηση το συγκεκριμένο ακίνητο, το οποίο φαίνεται να ανέρχεται σε 45 εκατ. δολάρια. Σύμφωνα με έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή της Washington Post δείχνουν ότι το ξενοδοχείο, στο οποίο ο πρόεδρος εξακολουθεί να κατέχει περίπου το 52% των δωματίων, είχε λειτουργικά κέρδη μόλις 1,8 εκατ. δολαρίων το 2018. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι τα οικονομικά του είναι πιο καλύτερα σήμερα.

  Για τον Τραμπ, υπάρχει μια διέξοδος από αυτό το χάος. Αν η Vornado αναδιαρθρώσει το χρέος των ακινήτων 1290 Avenue of the Americas και 555 California Street, με δάνεια ύψους περίπου στο 50% της αξίας των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων, τότε θα μπορούσε να εξυπηρετήσει το χρέος αυτών των ακινήτων και θα επέτρεπε στον πρόεδρο να βγάλει περίπου 50 εκατ. δολάρια επιπλέον μετρητά. Θα μπορούσε επίσης να αναδιαρθρώσει το δάνειο που βαρύνει το ακίνητο 40 Wall Street, πάλι κατά 50%, και πιθανώς να βγάλει επιπλέον 60 εκατ. δολάρια. Εν τω μεταξύ, το 2017, ο Τραμπ αποπλήρωσε ομόλογα που είχε εκδώσει με εξασφάλιση το ακίνητο 6 East 57th Street στο κέντρο του Μανχάταν. Δεδομένου ότι το εν λόγω ακίνητη αξίζει περίπου 179 εκατ. δολάρια, θα μπορούσε πιθανώς να εξασφαλίσει ένα νέο δάνειο ύψους 90 εκατ. δολαρίων με υποθήκη, χωρίς πολλά προβλήματα.

  Υπάρχουν φυσικά και τα περιουσιακά στοιχεία που έχει ο πρόεδρος στο χαρτοφυλάκιό του απλώς και μόνο για να ικανοποιεί τη ματαιοδοξία του. Η λέσχη Mar-a-Lago δεν βαρύνεται με χρέη, επομένως ο Τραμπ θα μπορούσε πιθανότατα να την πουλήσει και εξασφαλίσει επιπλέον 180 εκατ. δολάρια προ φόρων. Θα μπορούσε ακόμη να απαρνηθεί ένα από τα τρία επιπλέον σπίτια που έχει στο Palm Beach. Επίσης, αν ξεφορτωθεί τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερά του, θα μπορούσε πιθανώς να εξασφαλίσει άλλα περίπου 24 εκατ. δολάρια. Θα μπορούσε ακόμη να πουλήσει το ρετιρέ του στη Νέα Υόρκη έναντι περίπου 45 εκατ. δολάρια, ενώ από το οινοποιείο στη Βιρτζίνια θα μπορούσε να βγάλει επιπλέον 30 εκατ. δολάρια. Η κατοικία του στο St. Martin θα μπορούσε πιθανότατα να αποφέρει άλλα 12 εκατ. δολάρια, ενώ το μέγαρο Seven Springs που διατηρεί στη Νέα Υόρκη θα μπορούσε να πωληθεί για 30 εκατ. δολάρια.

  Ο πρωτότοκος γιος του Τραμπ, ο Έρικ, ο οποίος διαχειρίζεται τις επιχειρήσεις του προέδρου όσο ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται στο Οβάλ Γραφείο, παραμένει θετικός - υιοθετώντας το υπερβολικό στυλ του Τραμπ. "Παραμένουμε σημαντικά υπομοχλευμένοι, και διατηρούμε το επίπεδο του χρέους σε χαμηλά επίπεδα", ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

  Εν τω μεταξύ, πάντως, το κύμα πωλήσεων ενδέχεται να έχει ήδη ξεκινήσει. Από το 2017 έως το 2019, ο πρόεδρος είχε έσοδα 118 εκατ. δολάρια από την πώληση διαφόρων ακινήτων. Η κατοικία του στο St. Martin είναι προς το παρόν προς πώληση, ενώ η εφημερίδα Wall Street Journal ανέφερε την Πέμπτη ότι ο Οργανισμός Trump εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης και του μεγάρου Seven Springs. Συνολικά, η αναχρηματοδότηση και η πώληση των προαναφερθέντων περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσε φαινομενικά να "απελευθερώσει” σχεδόν 1 δισ. δολάρια, ποσό αρκετό για να καλύψει τα χρέη του Τραμπ. 

  Ωστόσο, κάθε νέα συμφωνία, θα εγείρει πρόσθετα ερωτήματα σχετικά με ενδεχόμενες συγκρούσεις συμφερόντων. Για παράδειγμα, μια τράπεζα αναχρηματοδότησε ένα συγκεκριμένο δάνειο του προέδρου επειδή θεώρησε συμφέρουσα τη συναλλαγή ή επειδή ήθελε να κάνει χάρη στον Τραμπ; Ήθελαν πράγματι οι αγοραστές να αποκτήσουν τα συγκεκριμένα ακίνητα ή απλώς έψαχναν τρόπο να βάλουν μερικά εκατομμύρια στην τσέπη του προέδρου;

  Αυτού του είδους τις ανησυχίες ισχυρίζεται το επιτελείο του Τραμπ ότι προσπάθησε να αποφύγει όταν ο πρόεδρος αρνήθηκε να πουλήσει περιουσιακά του στοιχεία την εποχή που ανέλαβε τα καθήκοντά του. "Η πώληση, πρώτα απ 'όλα, δεν θα εξαλείψει την πιθανότητα να ανακύψει σύγκρουση συμφερόντων", δήλωσε η δικηγόρος του Τραμπ, Σέρι Ντίλον, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε εννέα ημέρες πριν την εγκατάσταση του προέδρου στον Λευκό Οίκο το 2017. "Στην πραγματικότητα, θα την διογκώσει".  

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  09:45 28/11

  ΗΠΑ: Τα κρούσματα κορονοϊού ίσως είναι οκταπλάσια από τα καταγεγραμμένα

  Σύμφωνα με ένα μοντέλο καταμέτρησης που δημιούργησαν επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης και Νοσημάτων (CDC).

  09:02 28/11

  Β. Ανατολίτης & Στ. Ζέρβας (CVBrain): Η πλατφόρμα εύρεσης εργασίας που συνδυάζει HR trends και ΑΙ

  Η ιδέα της CVBrain γεννήθηκε σε μία βεράντα και η έμπνευσή της προήλθε από προσωπικές εμπειρίες στα πρώτα βήματα της αναζήτησης εργασίας. Ο Βασίλης Ανατολίτης (COO & Co-Founder) και ο Στέλιος Ζέρβας...

  09:51 27/11

  Οι μεταλλάξεις του κορονοϊού δεν αυξάνουν την εξάπλωσή του, υποστηρίζει νέα έρευνα

  Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει μελέτη η οποία εντόπισε 12.706 μεταλλάξεις του κορονοϊού Covid-19, αναλύοντας τα ιογενή γονιδιώματα από σχεδόν 50.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

  00:05 27/11

  Γιώργος Φεύγας (farmAIr): Η πρόβλεψη προβλημάτων στην καλλιέργεια είναι πλέον πραγματικότητα

  Το 2019, ο 28χρονος τότε Γιώργος Φεύγας, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τις γνώσεις του και να ξεκινήσει ένα project, στοχεύοντας στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος Τεχνητής Νοημοσύνης το...

  07:55 26/11

  Από τον Buffett με αγάπη

  Οι δύο ακτιβιστές που "εκτοξεύουν" μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης. Η εταιρεία Impactive Capital που "δανείζεται" τη φιλοσοφία του Buffett.

  00:05 26/11

  Ιάσων-Σταύρος Σόμογλου: Ο 17χρονος που έχει ήδη κατακτήσει τον κόσμο της ρομποτικής

  Είναι μόλις 17 ετών και δημιουργεί αλγόριθμους που πολλοί θα δυσκολεύονταν να κατανοήσουν, ενώ έχει ήδη καταφέρει να κατακτήσει τον κόσμο της ρομποτικής, αποσπώντας σημαντικές διακρίσεις τόσο σε...

  08:33 25/11

  Όχι, ο Έλον Μασκ δεν είναι ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο - Οι λόγοι

  Παρά την άνοδο της Tesla, ο Μασκ δεν έχει ακόμη εξασφαλίσει τη θέση του 2ου πλουσιότερου ανθρώπου.

  00:05 25/11

  O Μάριος Νούτσος και η finloup πάνε σε άλλο επίπεδο την αγορά των μικροπιστώσεων

  Έχοντας βιώσει την οικονομική ασφυξία που επέφερε ο αλόγιστος δανεισμός την εποχή προ κρίσης, τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στους καταναλωτές, ο Μάριος Νούτσος και ο Αντώνης Πρέντζας (άνω των 30)...

  08:53 24/11

  To Snapchat μοιράζει $1 εκατ. την ημέρα προκειμένου να "κοντράρει" το TikTok

  Η νέα υπηρεσία Spotlight του Snapchat έχει στόχο να "κλέψει" μερίδιο της πίτας του TikTok.

  00:05 24/11

  Στέφανος Στιβ Πουλίδης: Ο 24χρονός που "χτίζει" ποδοσφαιρικές ομάδες και φέρνει νέα πνοή στα logistics

  Ο Στέφανος Στιβ Πουλίδης, ηλεκτρολόγος μηχανικός με εξειδίκευση σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης, στα 24 του έχει ήδη ιδρύσει 2 εταιρείες οι οποίες μεγαλώνουν διαρκώς,...

  08:11 23/11

  Chainalysis: Ένας νέος "μονόκερος" γεννιέται στον κλάδο των κρυπτονομισμάτων

  Η εταιρεία ασφάλειας και ανάλυσης συναλλαγών της, ανεβάζει την αποτίμησή της στο 1 δισ. δολάρια.

  00:05 23/11

  Δ. Μπίτας - Ν. Παπασταύρος (ΚΥΤΙΟΝ): H ρηξικέλευθη εφαρμογή γεωργίας ακριβείας

  Μια ρηξικέλευθη εφαρμογή γεωργίας ακριβείας, το ρομποτικό σύστημα ΚΥΤΙΟΝ, δημιούργησαν δύο τελειόφοιτοι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, ο Διονύσιος Μπίτας και ο Νίκος –...

  09:24 22/11

  Let’s Sign: Η εφαρμογή που μεταφράζει τη νοηματική γλώσσα στην ομιλούμενη και αντίστροφα

  Μια ιδέα που θα λύσει σε πραγματικό χρόνο το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κωφάλαλοι στην επικοινωνία τους σκεφτήκαν οι 16χρονες Ελβίρα Βιδάκη, Ολυμπία Βλαχοπούλου, Σοφία Γαμβρινού και  Ισιδώρα...

  08:14 22/11

  Οι δέκα ασφαλέστερες χώρες για να επισκεφθείτε

  Το χάσμα μεταξύ των λιγότερο και των πιο ειρηνικών χωρών συνεχίζει να αυξάνεται, σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τα Οικονομικά και την Ειρήνη.

  10:09 21/11

  Έρευνα Οξφόρδης: Η ανοσία από τον κορονοϊό μπορεί να διαρκέσει τουλάχιστον έως έξι μήνες

  Οι ερευνητές προσπαθούν να κατανοήσουν την πλήρη διάρκεια προστασίας από την επαναμόλυνση.

  08:08 21/11

  PGENius: H πλατφόρμα που "διαβάζει" ολόκληρο το γενετικό υλικό

  Τρεις γυναίκες, η Μαρία Κορομηνά, η Μαρία-Θεοδώρα Πανδή και η Σταυρούλα Σιαμόγλου κι ένας άντρας, ο Γιώργος Πατρινός (άνω των 30) βρήκαν τον τρόπο να "μεταφράσουν" το γενετικό προφίλ ενός ασθενούς σε ...