Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 16-Οκτ-2020 09:53

  Κύπρος: Το όχι και τόσο αναπόφευκτο τέλος των... "χρυσών διαβατηρίων"

  Κύπρος: Το όχι και τόσο αναπόφευκτο τέλος των... “χρυσών διαβατηρίων”
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Antonis Antoniou

  Τα πρόσφατα γεγονότα σχετικά με το Κυπριακό Πρόγραμμα Επενδύσεων των "χρυσών διαβατηρίων” δεν άφησαν και πολλά περιθώρια για τη συνέχισή του. Για μήνες, το πρόγραμμα βρισκόταν στο "μικροσκόπιο” των ελεγκτικών αρχών εξαιτίας των συνεχών αποκαλύψεων και δημοσιευμάτων από διεθνή μέσα ενημέρωσης.

  Οι τελευταίες αποκαλύψεις του δικτύου Al Jazeera, ωστόσο, για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε το πρόγραμμα, "ξεμπρόστιασαν” πλήρως την Κυπριακή Δημοκρατία. Η κατάσταση έγινε ακόμη χειρότερη, όταν σε βίντεο που αποκάλυψε το ειδησεογραφικό δίκτυο, ο πρώην πρόεδρος του Κυπριακού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Συλλούρης, φάνηκε έτοιμος να παρακάμψει τον νόμο και να προσφέρει τις υπηρεσίες του κράτους σε έναν επενδυτή που είχε καταδικαστεί για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος.

  Όπως αναμενόταν, λοιπόν, το Κυπριακό Πρόγραμμα Επενδύσεων τελικά καταργήθηκε, μετά από απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της χώρας. Εξάλλου, εάν η κυπριακή κυβέρνηση δεν τερμάτιζε επισήμως το πρόγραμμα, τότε η ίδια η αγορά θα έγραφε τους "τίτλους τέλους”. Άλλωστε, μεγάλες λογιστικές και νομικές εταιρείες που παρείχαν υπηρεσίες μέσω θυγατρικών τους, είχαν ήδη σταματήσει να το πράττουν. Οι δε εμπορικές τράπεζες, οι οποίες ήταν πάντοτε "αυστηρές” όσον αφορά την ταυτοποίηση των πελατών σε τέτοιες υποθέσεις, έγιναν ακόμη αυστηρότερες.

  Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος ανακοίνωσε τον τερματισμό του προγράμματος μετά από έκτακτη σύνοδο του υπουργικού συμβουλίου. Δήλωσε ότι η σχετική πρόταση της κυβέρνησης για τον τερματισμό του, βασίστηκε στις εγγενείς αδυναμίες του προγράμματος και στην εκμετάλλευσή του από μεμονωμένα άτομα. Επισήμανε επίσης ότι η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ την 1η Νοεμβρίου 2020. Ο Κ. Κούσιος πρόσθεσε ακόμη ότι η κυβέρνηση θα επανεξετάσει την πολιτική της για την ενθάρρυνση ξένων επενδύσεων μετά από την ολοκλήρωση της έρευνας που διενεργεί το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα. Όταν δε ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους εάν θα θεσπιστεί κάποιο νέο πρόγραμμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι πρέπει να περιμένουμε να ολοκληρωθεί η έρευνα που διενεργεί ο Γενικός Εισαγγελέας.

  Εν τω μεταξύ, εχθές (15 Οκτωβρίου), ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Συλλούρης, ανακοίνωσε την παραίτησή του, υπό το βάρος των αποκαλύψεων του Al Jazeera. Ζήτησε μάλιστα, μέσω γραπτής ανακοίνωσής του, δημόσια συγγνώμη για την αρνητική εικόνα που παρουσίασε - τόσο ως πρόσωπο όσο και ως προέδρος του Κοινοβουλίου - αλλά και για την αναστάτωση που προκάλεσαν οι ενέργειές του.

  Ο Χριστάκης Τζιοβάνης, μέλος του αριστερού κόμματος ΑΚΕΛ, που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στη χώρα, παραιτήθηκε επίσης από τη βουλευτική του έδρα. Ο Χρ. Τζιοβάνης είναι ο ιδιοκτήτης της εταιρείας την οποία προσέγγισαν οι δημοσιογράφοι του Al Jazeera, προσποιούμενοι ότι ένας Κινέζος πελάτης τους, καταδικασμένος για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος, ήθελε να αποκτήσει κυπριακό διαβατήριο.

  Το επενδυτικό πρόγραμμα που είχε θεσπίσει η χώρα, έπαιξε καταλυτικό ρόλο στο να βγει η κυπριακή οικονομία από την ύφεση που ακολούθησε την χρηματοπιστωτική κρίση του 2013 και το "κούρεμα" των καταθέσεων των κυπριακών τραπεζών. Βοήθησε κυρίως τις εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων να εξοφλήσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους στις τράπεζες, ενώ δημιούργησε σημαντικό αριθμό νέων θέσεων εργασίας στον κατασκευαστικό τομέα. 

  Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του κυπριακού υπουργείου Οικονομικών, από την 1η.6.2013 έως την 31η.12.2019, οι αρχές της χώρας ενέκριναν την πολιτογράφηση συνολικά 2.855 επενδυτών. Οι σχετικές συναλλαγές ανήλθαν σε περίπου 11,4 δισ. δολάρια. Το ΑΕΠ της χώρας ανέρχεται σε περίπου 25,9 δισ. δολάρια. Σύμφωνα βέβαια με το υπουργείο Οικονομικών, οι συναλλαγές αυτές δεν αντιστοιχούν σε πραγματικές επενδύσεις ή συνεισφορές στο ΑΕΠ της χώρας.

  Όσον αφορά τέλος τις αιτήσεις που θα υποβληθούν πριν τον τερματισμό του προγράμματος (σ.μ. την 1η Νοεμβρίου), αλλά και αυτές που εκκρεμούν, θα εξεταστούν με βάση τους τελευταίους κανόνες που έχουν θεσπιστεί.

  Απομένει πάντως να δούμε εάν οι αρχές της χώρας θα θεσπίσουν ένα νέο πρόγραμμα πολιτογράφησης επενδυτών, με αυστηρότερα κριτήρια αίτησης, το οποίο δεν θα επιτρέπει σε φοροφυγάδες και εγκληματίες να αποκτήσουν ευρωπαϊκή ιθαγένεια. 

  Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το επίπεδο συμμόρφωσης του κυπριακού προγράμματος με το κοινοτικό δίκαιο, προκειμένου να αποφασιστεί εάν θα εκκινήσει τη διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κυπριακή Δημοκρατίας.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:09 30/10

  Η Zoom αξίζει πλέον όσο και η ExxonMobil

  Η μετοχή της πλατφόρμας τηλεδιασκέψεων έχει καταγράψει αύξηση άνω του 600% από την αρχή του έτους.

  13:04 29/10

  H Wall Street μόλις είχε τη χειρότερη ημέρα της εδώ και 4 μήνες -Οι εκλογές θα μπορούσαν να κάνουν χειρότερη την κατάσταση

  Αυξημένη μεταβλητότητα τις προσεχείς εβδομάδες "βλέπουν" οι ειδικοί.

  08:31 29/10

  Ποιοι "χάρισαν" στον Τραμπ χρέη ύψους 270 εκατ. δολαρίων

  Από το 2010 και μετά ο Τραμπ έχει "γλιτώσει" χρέη 287 εκατ. δολαρίων.

  00:10 29/10

  Αλ. Σαρρηγεωργίου: "Για να αποζηµιωθείς, πρέπει να έχεις ασφαλιστεί"

  Η κυρίαρχη θέση της Eurolife FFH στην αγορά επιβεβαιώνει τις στρατηγικές επιλογές της. "Για εµάς αξία έχει να βρισκόµαστε στο πλευρό των ανθρώπων που εµπιστεύονται τα προϊόντα και τις υπηρεσίες µας,...

  08:00 27/10

  Τελικά το Facebook "καταπίνει" το WhatsApp

  Το WhatsApp επιβεβαίωσε ότι σχεδιάζει να μετεξελιχθεί σε πλατφόρμα αγορών, απεμπολώντας τις αρχές του να παραμείνει μια αμιγώς εστιασμένη εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων.

  00:05 27/10

  Κ. Πιερρακάκης: Προχωράµε ολοταχώς στην ψηφιακή ανασύσταση του κράτους

  "Το κράτος πρέπει να είναι ενιαίο", τονίζει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, αναλύοντας τη στρατηγική του επόµενου διαστήµατος, ενόψει και της ενεργοποίησης του Ταµείου...

  12:33 26/10

  Γιατί η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ έγινε ξαφνικά bullish για το bitcoin

  Η JP Morgan, η μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα με γνώμονα τα περιουσιακά στοιχεία, "μαλάκωσε" φέτος τον μέχρι πρόσφατα σκληρό τόνο της έναντι του bitcoin.

  07:51 26/10

  Ποια είναι η κοσμηματοπώλης που έχασε 900 εκατ. δολ. σε λιγότερο από δύο χρόνια

  Η θεαματική άνοδος και πτώση της Carolyn Rafaelian, πρώην δισεκατομμυριούχου ιδρύτριας της Alex and Ani.

  08:05 25/10

  Ανεπηρέαστος από την πανδημία ο παγκόσμιος πλούτος, άγγιξε τα 400 τρισ. δολ. για πρώτη φορά

  Στους ωφελημένους οι πολυεκατομμυριούχοι, στους χαμένους οι γυναίκες, οι νέοι και οι λιγότερο μορφωμένοι.

  11:05 24/10

  Ελληνοτουρκικά και Λευκορωσία: Οι "καυτές πατάτες" στα χέρια των ΗΠΑ

  Ενώ έχουμε στρέψει την προσοχή μας στο πιθανό νέο κύμα κορονοϊού και στις εκλογές, εκκολάπτονται δύο κρίσεις που θα μπορούσαν να έχουν σημαντικό -και δυσμενή- αντίκτυπο για τις ΗΠΑ. Η μία αφορά την...

  09:59 24/10

  ΗΠΑ: Τα 7,2 δισ. δολ. θα αγγίξουν τα απλήρωτα ενοίκια ως το τέλος του 2020

  Τα νοικοκυριά σε ενοίκιο θα χρειαστούν νέα οικονομική βοήθεια, για να αποφευχθεί κύμα εξώσεων στις 31 Δεκεμβρίου.

  07:44 23/10

  Η PayPal "αγκαλιάζει" επιτέλους τα κρυπτονομίσματα, και φυσικά τα Bitcoin και Ethereum

  Η PayPal θα υποστηρίζει συναλλαγές με bitcoin, ethereum, litecoin και bitcoin cash, σε πρώτη φάση στις ΗΠΑ.

  11:50 22/10

  BoA: Η αύξηση 72% των κρουσμάτων κορονοϊού επιβραδύνει την οικονομική ανάκαμψη

  Οι δείκτες της οικονομικής δραστηριότητας ήδη προκαλούν ανησυχία.

  07:50 21/10

  ΗΠΑ: Ακόμη και οι δισεκατομμυριούχοι θα ψηφίσουν Μπάιντεν για πρόεδρο

  Tο Forbes έστειλε σε όλους τους δισεκατομμυριούχους των ΗΠΑ ένα σύντομο ερωτηματολόγιο για τις εκλογές.

  08:13 20/10

  Τραμπ: Αντιμέτωπος με δάνεια 900 εκατ. δολαρίων αν επανεκλεγεί

  Ο Τραμπ πιθανότατα θα χρειαστεί να εμπλακεί σε συναλλαγές με ενδεχόμενη σύγκρουση συμφερόντων.

  08:20 19/10

  ΗΠΑ: "Η χειρότερη φάση της πανδημίας" έπεται, προειδοποιεί ο πρώην Επίτροπος του FDA

  "Η επιδημιολογική εικόνα επιδεινώνεται σε όλη τη χώρα".