Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 07-Οκτ-2020 16:02

  Ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων ξεπέρασε τα $10 τρισ., χάρη στα κρατικά πακέτα τόνωσης

  Ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων ξεπέρασε τα $10 τρισ., χάρη στα κρατικά πακέτα τόνωσης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η πανδημία του κορονοϊού ωφέλησε τους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη, που είδαν τη συνολική περιουσία τους να εκτοξεύεται σε ιστορικά υψηλό επίπεδο. Από την έναρξη της πανδημίας, ο συνολικός πλούτος τους αυξήθηκε κατά 25% και ξεπέρασε τα 10 τρισ. δολάρια.

  Το συγκεκριμένο ορόσημο καταρρίφθηκε μάλιστα την ίδια περίοδο που ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, ο Τζεφ Μπέζος. για πρώτη φορά έσπασε το "φράγμα” των 200 δισ. δολαρίων. Η καθαρή περιουσία του Μπέζος ξεπέρασε το όριο των 200 δισ. δολαρίων τον Αύγουστο, ακριβώς την εποχή που η UBS και η PwC συγκέντρωναν τα στοιχεία για τη σύσταση της ετήσιας έκθεσής τους για τους δισεκατομμυριούχους του κόσμου.

  Η εν λόγω έκθεση, που δημοσιεύθηκε σήμερα (7 Οκτωβρίου), καταδεικνύει ότι η συνδυαστική περιουσία των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη περίοδο μέσα στην τελευταία δεκαετία.

  Μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου, οι δισεκατομμυριούχοι είδαν τις "τσέπες” τους να "φουσκώνουν” κατά 27%, και από τα 8 τρισ. δολάρια στις αρχές Απριλίου να κατέχουν πλέον περισσότερα από 10 τρισ. δολάρια. Εξέλιξη που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα κρατικά πακέτα δημοσιονομικής τόνωσης.

  "Ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων συσχετίζεται ευρύτερα με τις χρηματιστηριακές αγορές”, αναφέρει η έκθεση "Riding the Storm” που εκπόνησαν από κοινού η UBS και η PwC. "Από τα τέλη Μαρτίου, τα τεράστια πακέτα δημοσιονομικής και ποσοτικής χαλάρωσης τροφοδότησαν την ανάκαμψη των χρηματοοικονομικών αγορών”, προσθέτει η έκθεση.

  Πάνω από το ήμισυ των μετοχών που κατέχουν τα αμερικανικά νοικοκυριά βρίσκεται στα χέρια του πλουσιότερου 1% των Αμερικανών, σύμφωνα με έρευνα της Goldman Sachs που κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο. Καθώς δε οι αγορές από τον Μάρτιο συνεχώς ενισχύονται, οι πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη καταγράφουν μεγαλύτερα κέρδη.

  Το πακέτο CARES Act της αμερικανικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού απλώς συνέβαλε στην αύξηση αυτών των κερδών. Ένα κενό στη νομοθεσία που θεσπίστηκε τον Μάρτιο επέτρεψε σε εκατομμυριούχους να επωφεληθούν λαμβάνοντας περίπου 1,7 εκατ. δολάρια έκαστος από την κυβέρνηση. Επιπλέον, 133 μεγάλες εταιρείες έχουν λάβει από τότε μέχρι σήμερα κεφάλαια 5 δισ. δολαρίων από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

  Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα κρατικά πακέτα δημοσιονομικής τόνωσης ύψους άνω των 16 δισ. στερλινών (20,6 δισ. δολαρίων) κατευθύνθηκαν απευθείας σε εταιρείες που ανήκουν σε δισεκατομμυριούχους, όπως αποκάλυψαν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν τον Ιούνιο.

  "Η τρέχουσα πανδημία μεγέθυνε κάθε πτυχή ανισότητας στην κοινωνία μας”, επεσήμανε μία εκπρόσωπος των δισεκατομμυριούχων, η Μελίνα Γκέιτς, κατά την παρουσίαση, τον προηγούμενο μήνα, της Έκθεσης Στόχων που εκπονεί το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς.

  Η εν λόγω έκθεση καταγράφει την πρόοδο που συντελείται όσον αφορά τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τον Στόχο νούμερο 10, που επιδιώκει τη "μείωση των ανισοτήτων”, καταγράφεται περαιτέρω υποχώρηση καθώς οι πλούσιοι γίνονται ολοένα πλουσιότεροι

  Δωρεές ρεκόρ από τους δισεκατομμυριούχους, αλλά όχι για πολύ

  Μπορεί η πανδημία του κορονοϊού να συνέβαλε στην αύξηση των περιουσιών των πλουσίων του πλανήτη, την ίδια στιγμή όμως οδήγησε και στην αύξηση των δωρεών που κάνουν οι δισεκατομμυριούχοι. Η έρευνα των UBS και PwC καταδεικνύει ότι οι δωρεές τους σήμερα είναι μεγαλύτερες από ποτέ άλλοτε.

  Η έκθεση επισημαίνει, μάλιστα, "ότι ενδεχομένως να πρόκειται μόνο για ένα κλάσμα του συνολικού ποσού (σ.μ. των δωρεών), δεδομένης της τάσης για διακριτικότητα”.

  Εξάλλου, περισσότερες από τρεις στις τέσσερις πλούσιες οικογένειες προτιμούν οι δωρεές τους να μην αποκαλύπτονται, σύμφωνα με ξεχωριστή μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας την Τρίτη (6 Οκτωβρίου).

  "Η έμφασή τους στη διακριτικότητα σημαίνει ότι το μέγεθος της κοινωνικής συνεισφοράς τους δεν αναγνωρίζεται πάντοτε”, σημειώνει ο Γκάι Χάντσον, εταίρος και επικεφαλής μάρκετινγκ της Stonehage Fleming, η οποία εκπόνησε τη μελέτη "Four Pillars of Capital" (σ.μ. Οι τέσσερις πυλώνες του Κεφαλαίου).

  Ωστόσο, η μελέτη της Stonehage Fleming αποκαλύπτει ότι αυτή η τάση δεν αναμένεται να συνεχιστεί. Συγκεκριμένα, στην ερώτηση "Εκτιμάτε ότι θα δωρήσετε περισσότερα φέτος, εξαιτίας του κορονοϊού, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια;”, περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες στη μελέτη απάντησαν αρνητικά. 

  Η έκθεση των UBS και PwC διαπιστώνει επίσης ότι η αυξημένη τάση για φιλανθρωπία πιθανότατα είναι πρόσκαιρη. Όταν ρώτησαν τους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη για το ποια είναι τα σχέδιά τους κατά τους επόμενους 12 μήνες, η φιλανθρωπία δεν ήταν ψηλά στην ατζέντα των περισσοτέρων.

  Αντίθετα, η δημοφιλέστερη απάντησή τους ήταν ο "σχεδιασμός της διαδοχής τους”. Η φιλανθρωπία ήταν η έκτη προτεραιότητά τους, ενώ μόλις το 25% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι σχεδιάζουν να "αυξήσουν τις δωρεές” τους το επόμενο 12μηνο.

  Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ακόμη και το εντυπωσιακό ποσό των 7,2 δισ. δολαρίων που διατέθηκε μέσω δωρεών κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, είναι "ψίχουλα” μπροστά στο συνολικό όφελος που είχαν, αντιπροσωπεύοντας μόλις το 0,3% κερδών που κατέγραψαν την ίδια περίοδο.

  Στοιχεία σαν κι αυτό, όπως είναι λογικό, αναμένεται να αυξήσουν τις εκκλήσεις προς τους δισεκατομμυριούχους να αξιοποιήσουν καλύτερα τα χρήματά τους, ή τις πιέσεις προς τις κυβερνήσεις να εξετάσουν τη θέσπιση ενός φόρου του πλούτου.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  00:13 23/04

  Ποια είναι η start-up που "νίκησε" την Tesla με το πρώτο αυτόνομο ηλεκτρικό φορτηγό της

  Στο ερώτημα "ποια ήταν η πρώτη εταιρεία που δημιούργησε ένα αυτόνομο ηλεκτρικό φορτηγό", οι περισσότεροι θα κάνουν λάθος. Οι περισσότεροι θα κάνουν επίσης λάθος όταν ερωτηθούν "ποια ήταν η πρώτη...

  07:42 22/04

  Χάκερς "εμφάνιζαν" 1 εκατ. κινητά Android ως smart TVs και "πουλούσαν" ψεύτικο τηλεοπτικό χρόνο

  Μέσω κακόβουλου λογισμικού παρουσίαζαν τα κινητά ως "έξυπνες τηλεοράσεις" και εισέπρατταν χρήματα για τηλεοπτικές διαφημίσεις που δεν έβλεπε κανείς.

  08:02 21/04

  Goldman Sachs: Ποιες μετοχές έχουν σημαντικά περιθώρια ανόδου και γιατί;

  Οι αναλυτές της εντόπισαν ένα καλάθι μετοχών που υποστηρίζουν ότι έχουν σημαντικό περιθώριο ανόδου.

  12:40 20/04

  Το τροχαίο με τους δύο νεκρούς με Tesla "στοίχισε" στον Μασκ σχεδόν $6 δισ.

  Ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ είδε την περιουσία του να μειώνεται τη Δευτέρα καθώς οι μετοχές της Tesla κατέγραψαν πτώση μετά τις αναφορές πως δύο άτομα που επέβαιναν σε ένα Tesla έχασαν τη ζωή τους ...

  07:48 20/04

  Η Adagio άντλησε $336 εκατ. για την ανάπτυξη θεραπείας αντισωμάτων κατά των μεταλλάξεων του κορονοϊού

  Έχει ήδη ένα πολλά υποσχόμενο υποψήφιο μονοκλωνικό αντίσωμα.

  07:41 19/04

  Το ξεπούλημα της πτωχευμένης Arcadia του Σερ Φίλιπ Γκριν απέφερε $820 εκατ., αλλά ίσως δεν είναι αρκετά

  Παραμένει "τρύπα" $440 εκατ. στο συνταξιοδοτικό ταμείο της εταιρείας.

  10:45 17/04

  Η SpaceX του Musk νίκησε την Blue Origin του Bezos για το σύστημα προσελήνωσης της NASA

  Παρά την πρόσφατη επιτυχία του Musk, ο Bezos κατέχει τα πρωτεία στον παγκόσμιο πλούτο.

  11:34 16/04

  Ανοίγει ο τουρισμός για Αμερικανούς τουρίστες την επόμενη εβδομάδα

  Σύμφωνα με πληροφορίες, αρχής γενομένης από την επόμενη εβδομάδα, η Ελλάδα θα επιτρέψει σε επισκέπτες από τις ΗΠΑ να έρθουν στη χώρα για πρώτη φορά εδώ και πάνω από έναν χρόνο.

  07:37 16/04

  H νεαρή αουτσάιντερ που μετέτρεψε τη βαλτωμένη Vimeo σε κολοσσό δισεκατομμυρίων

  Η Vimeo προσπαθούσε πάντα να "μοιάσει" στο YouTube - έως ότου μια διορατική CEO την μετέτρεψε σε "χρυσωρυχείο".

  13:14 15/04

  Μπέρνι Μάντοφ: Εξαπάτησε χιλιάδες επενδυτές, καταχράστηκε περίπου $65 δισ.

  Το 2008 οι δύο γιοι του τον κατήγγειλαν. Λίγα χρονια αργότερα ο ένας αυτοκτόνησε και ο άλλος πέθανε απο καρκίνο.

  07:55 15/04

  Πρώην διευθυντής της CIA βάζει "φρένο" στις κινδυνολογίες της Γέλεν και άλλων για το bitcoin

  Καταρρίπτει το αφήγημα ότι το bitcoin και τα κρυπτονομίσματα αποτελούν διαδεδομένο μέσο παράνομων δραστηριοτήτων.

  07:47 14/04

  Forbes: Οι κορυφαίοι επενδυτές με το "άγγιγμα του Μίδα" για το 2021

  Η νέα γενιά τεχνολογικών γιγάντων σήμανε αλλαγή φρουράς και στις τάξεις των κορυφαίων VCs του πλανήτη.

  07:39 13/04

  Οι πολυτιμότερες ποδοσφαιρικές ομάδες στον κόσμο: Στην κορυφή η Μπαρτσελόνα με αξία $4,8 δισ.

  Η αξία των ποδοσφαιρικών συλλόγων αυξήθηκε κατά μέσο όρο 30% την τελευταία διετία.

  07:41 12/04

  Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι των μεταλλάξεων

  Τι δείχνει η νέα μελέτη από το Ισραήλ για τη χρήση του εμβολίου στον "πραγματικό κόσμο".

  09:37 11/04

  Ποιοι είναι οι Έλληνες που μπήκαν στην ευρωπαϊκή λίστα του Forbes "30 κάτω των 30" 2021

  Οι Γιάννης Ασσαέλ, Μαριάννα Καψετάκη, Κωνσταντίνα Θεοφανοπούλου και Γιώργος Καλλίγερος, που διαπρέπουν στις κατηγορίες "Επιστήμη" και "Βιομηχανία" μίλησαν στο Capital.gr.

  08:17 11/04

  Πώς οι δισεκατομμυριούχοι έγιναν πλουσιότεροι το 2021

  Η λίστα με τους 10 τομείς από τους οποίους πλούτισαν.