Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 07-Οκτ-2020 16:02

  Ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων ξεπέρασε τα $10 τρισ., χάρη στα κρατικά πακέτα τόνωσης

  Ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων ξεπέρασε τα $10 τρισ., χάρη στα κρατικά πακέτα τόνωσης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η πανδημία του κορονοϊού ωφέλησε τους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη, που είδαν τη συνολική περιουσία τους να εκτοξεύεται σε ιστορικά υψηλό επίπεδο. Από την έναρξη της πανδημίας, ο συνολικός πλούτος τους αυξήθηκε κατά 25% και ξεπέρασε τα 10 τρισ. δολάρια.

  Το συγκεκριμένο ορόσημο καταρρίφθηκε μάλιστα την ίδια περίοδο που ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, ο Τζεφ Μπέζος. για πρώτη φορά έσπασε το "φράγμα” των 200 δισ. δολαρίων. Η καθαρή περιουσία του Μπέζος ξεπέρασε το όριο των 200 δισ. δολαρίων τον Αύγουστο, ακριβώς την εποχή που η UBS και η PwC συγκέντρωναν τα στοιχεία για τη σύσταση της ετήσιας έκθεσής τους για τους δισεκατομμυριούχους του κόσμου.

  Η εν λόγω έκθεση, που δημοσιεύθηκε σήμερα (7 Οκτωβρίου), καταδεικνύει ότι η συνδυαστική περιουσία των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη περίοδο μέσα στην τελευταία δεκαετία.

  Μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου, οι δισεκατομμυριούχοι είδαν τις "τσέπες” τους να "φουσκώνουν” κατά 27%, και από τα 8 τρισ. δολάρια στις αρχές Απριλίου να κατέχουν πλέον περισσότερα από 10 τρισ. δολάρια. Εξέλιξη που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα κρατικά πακέτα δημοσιονομικής τόνωσης.

  "Ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων συσχετίζεται ευρύτερα με τις χρηματιστηριακές αγορές”, αναφέρει η έκθεση "Riding the Storm” που εκπόνησαν από κοινού η UBS και η PwC. "Από τα τέλη Μαρτίου, τα τεράστια πακέτα δημοσιονομικής και ποσοτικής χαλάρωσης τροφοδότησαν την ανάκαμψη των χρηματοοικονομικών αγορών”, προσθέτει η έκθεση.

  Πάνω από το ήμισυ των μετοχών που κατέχουν τα αμερικανικά νοικοκυριά βρίσκεται στα χέρια του πλουσιότερου 1% των Αμερικανών, σύμφωνα με έρευνα της Goldman Sachs που κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο. Καθώς δε οι αγορές από τον Μάρτιο συνεχώς ενισχύονται, οι πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη καταγράφουν μεγαλύτερα κέρδη.

  Το πακέτο CARES Act της αμερικανικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού απλώς συνέβαλε στην αύξηση αυτών των κερδών. Ένα κενό στη νομοθεσία που θεσπίστηκε τον Μάρτιο επέτρεψε σε εκατομμυριούχους να επωφεληθούν λαμβάνοντας περίπου 1,7 εκατ. δολάρια έκαστος από την κυβέρνηση. Επιπλέον, 133 μεγάλες εταιρείες έχουν λάβει από τότε μέχρι σήμερα κεφάλαια 5 δισ. δολαρίων από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

  Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα κρατικά πακέτα δημοσιονομικής τόνωσης ύψους άνω των 16 δισ. στερλινών (20,6 δισ. δολαρίων) κατευθύνθηκαν απευθείας σε εταιρείες που ανήκουν σε δισεκατομμυριούχους, όπως αποκάλυψαν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν τον Ιούνιο.

  "Η τρέχουσα πανδημία μεγέθυνε κάθε πτυχή ανισότητας στην κοινωνία μας”, επεσήμανε μία εκπρόσωπος των δισεκατομμυριούχων, η Μελίνα Γκέιτς, κατά την παρουσίαση, τον προηγούμενο μήνα, της Έκθεσης Στόχων που εκπονεί το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς.

  Η εν λόγω έκθεση καταγράφει την πρόοδο που συντελείται όσον αφορά τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τον Στόχο νούμερο 10, που επιδιώκει τη "μείωση των ανισοτήτων”, καταγράφεται περαιτέρω υποχώρηση καθώς οι πλούσιοι γίνονται ολοένα πλουσιότεροι

  Δωρεές ρεκόρ από τους δισεκατομμυριούχους, αλλά όχι για πολύ

  Μπορεί η πανδημία του κορονοϊού να συνέβαλε στην αύξηση των περιουσιών των πλουσίων του πλανήτη, την ίδια στιγμή όμως οδήγησε και στην αύξηση των δωρεών που κάνουν οι δισεκατομμυριούχοι. Η έρευνα των UBS και PwC καταδεικνύει ότι οι δωρεές τους σήμερα είναι μεγαλύτερες από ποτέ άλλοτε.

  Η έκθεση επισημαίνει, μάλιστα, "ότι ενδεχομένως να πρόκειται μόνο για ένα κλάσμα του συνολικού ποσού (σ.μ. των δωρεών), δεδομένης της τάσης για διακριτικότητα”.

  Εξάλλου, περισσότερες από τρεις στις τέσσερις πλούσιες οικογένειες προτιμούν οι δωρεές τους να μην αποκαλύπτονται, σύμφωνα με ξεχωριστή μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας την Τρίτη (6 Οκτωβρίου).

  "Η έμφασή τους στη διακριτικότητα σημαίνει ότι το μέγεθος της κοινωνικής συνεισφοράς τους δεν αναγνωρίζεται πάντοτε”, σημειώνει ο Γκάι Χάντσον, εταίρος και επικεφαλής μάρκετινγκ της Stonehage Fleming, η οποία εκπόνησε τη μελέτη "Four Pillars of Capital" (σ.μ. Οι τέσσερις πυλώνες του Κεφαλαίου).

  Ωστόσο, η μελέτη της Stonehage Fleming αποκαλύπτει ότι αυτή η τάση δεν αναμένεται να συνεχιστεί. Συγκεκριμένα, στην ερώτηση "Εκτιμάτε ότι θα δωρήσετε περισσότερα φέτος, εξαιτίας του κορονοϊού, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια;”, περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες στη μελέτη απάντησαν αρνητικά. 

  Η έκθεση των UBS και PwC διαπιστώνει επίσης ότι η αυξημένη τάση για φιλανθρωπία πιθανότατα είναι πρόσκαιρη. Όταν ρώτησαν τους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη για το ποια είναι τα σχέδιά τους κατά τους επόμενους 12 μήνες, η φιλανθρωπία δεν ήταν ψηλά στην ατζέντα των περισσοτέρων.

  Αντίθετα, η δημοφιλέστερη απάντησή τους ήταν ο "σχεδιασμός της διαδοχής τους”. Η φιλανθρωπία ήταν η έκτη προτεραιότητά τους, ενώ μόλις το 25% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι σχεδιάζουν να "αυξήσουν τις δωρεές” τους το επόμενο 12μηνο.

  Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ακόμη και το εντυπωσιακό ποσό των 7,2 δισ. δολαρίων που διατέθηκε μέσω δωρεών κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, είναι "ψίχουλα” μπροστά στο συνολικό όφελος που είχαν, αντιπροσωπεύοντας μόλις το 0,3% κερδών που κατέγραψαν την ίδια περίοδο.

  Στοιχεία σαν κι αυτό, όπως είναι λογικό, αναμένεται να αυξήσουν τις εκκλήσεις προς τους δισεκατομμυριούχους να αξιοποιήσουν καλύτερα τα χρήματά τους, ή τις πιέσεις προς τις κυβερνήσεις να εξετάσουν τη θέσπιση ενός φόρου του πλούτου.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:18 13/08

  Τα σήματα από τις "φούσκες" δείχνουν και πάλι ύφεση

  Πολλοί ανατρέχουν στην κρίση του 2007, αλλά η "φούσκα των dot-com" είναι καλύτερη αφετηρία για να δούμε το σήμερα.

  08:05 12/08

  Πώς χτύπησαν οι Ουκρανοί το στρατιωτικό αεροδρόμιο των Ρώσων στην Κριμαία

  Η επίθεση που κατέστρεψε τουλάχιστον 7 ρωσικά αεροσκάφη ήταν ακόμη ένα χτύπημα του Δαβίδ στον Γολιάθ.

  07:50 11/08

  Το Ιράν πειραματίζεται με τα κρυπτονομίσματα για να παρακάμπτει τις κυρώσεις

  Η Τεχεράνη εγκαινιάζει το διασυνοριακό εμπόριο σε crypto με μια συναλλαγή αξίας 10 εκατ. δολαρίων.

  00:05 11/08

  Οι εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία ξεκίνησαν, αλλά ίσως είναι ήδη πολύ αργά για εκατομμύρια ανθρώπους

  Επί έξι μήνες, πλοία γεμάτα σιτηρά παραμένουν καθηλωμένα στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Πλέον, ορισμένα εξ αυτών έχουν ξεκινήσει το ταξίδι τους, εν μέσω των κινδύνων που ενέχει η εμπόλεμη ζώνη, με...

  00:02 11/08

  Η Σαουδική Αραβία αναμένεται να μπει στο γκρουπ των χωρών με ΑΕΠ άνω του $1 τρισ., με ώθηση από το πετρέλαιο

  Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 7,6% στο σύνολο του έτους.

  07:30 10/08

  Οι Ουκρανοί χτυπούν τους Ρώσους στα κενά τους – πώς ξεδιπλώνεται η "στρατηγική διάβρωσης"

  Ο ρωσικός στρατός απομάκρυνε το 1/3 των δυνάμεών του από τα ανατολικά και το Κίεβο επιτίθεται στα αδύναμα σημεία.

  07:41 09/08

  Οι "υδραυλικοί" του διαδικτύου που έφτιαξαν μια εταιρεία 5,6 δισ. δολαρίων

  Πώς οι συνιδρυτές της Fivetran, George Fraser και Taylor Brown, πλούτισαν διοχετεύοντας δεδομένα μέσω του cloud.

  07:42 08/08

  Ρωσία και Ιράν "ψήνουν" ανταλλαγή μαχητικών Su-35 με drones

  Eάν η Τεχεράνη αποκτήσει νέα μαχητικά μετά από 30 χρόνια και η Ρωσία έναν στόλο ιρανικών drones για πρώτη φορά, τότε η συνεργασία τους στους "αιθέρες" έχει ξεκινήσει δυναμικά.

  10:48 07/08

  Ο Μπιλ Γκέιτς μετέφερε δισεκατομμύρια δολάρια στο Ίδρυμα Γκέιτς μέσω δύο μετοχών

  Μεταβίβασε μετοχές αξίας 5,2 δισ. δολαρίων της Canadian National Railway και μετοχές αξίας 1,3 δισ. δολαρίων της Deere.

  08:02 07/08

  Τι μάθαμε από την κατρακύλα των κρυπτονομισμάτων για την αξία του χρήματος

  Η κατάρρευση του αλγοριθμικού stablecoin Terra ξύπνησε μνήμες του κραχ του 2008, φέροντας αρκετούς παραλληλισμούς.

  15:55 06/08

  Εκμεταλλευόμενη τη "σιωπή" των ΗΠΑ, η Κίνα ακολουθεί το ρωσικό παράδειγμα στα όπλα μαζικής καταστροφής

  Η Κίνα, πάντα έτοιμη να εκμεταλλευτεί τα εκκολαπτόμενα κενά στην αμερικανική πολιτική εθνικής ασφάλειας, ακολουθεί γρήγορα το παράδειγμα της Ρωσίας, προτείνοντας να κατασκευάσει σμήνη πυρηνικών...

  08:03 06/08

  Η Gucci πρωτοπορεί στις συναλλαγές με κρυπτονομίσματα

  Μετατρέπεται σε ηγέτιδα δύναμη στην αποδοχή ψηφιακών νομισμάτων για πληρωμές.

  07:55 05/08

  ΗΠΑ: Βαθαίνει το χρέος των νοικοκυριών - "Φουλάρουν" πιστωτικές κάρτες, καθυστερούν δόσεις στεγαστικών

  Σε επίπεδα-ρεκόρ το χρέος τους που ξεπέρασε τα 16,5 τρισ. δολάρια με πιέσεις από επιτόκια και πληθωρισμό.

  00:05 05/08

  Πόσο στοιχίζει -ήδη- το σχέδιο ανοικοδόμησης των ουκρανικών υποδομών

  Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει ζημιές ύψους 108,3 δισ. δολαρίων στις υποδομές της χώρας, σύμφωνα με μελέτη της Οικονομικής Σχολής του Κιέβου που δημοσιεύθηκε την ίδια ημέρα που το...

  08:03 04/08

  Το μεγάλο πρόβλημα της Κίνας δεν είναι η Πελόζι - αλλά η "ιαπωνοποίηση"

  Κορονοϊός, πληθωρισμός, Πελόζι... Όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα του Σι Τζινπίνγκ έρχεται από το Τόκιο.