Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 07-Οκτ-2020 16:02

  Ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων ξεπέρασε τα $10 τρισ., χάρη στα κρατικά πακέτα τόνωσης

  Ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων ξεπέρασε τα $10 τρισ., χάρη στα κρατικά πακέτα τόνωσης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η πανδημία του κορονοϊού ωφέλησε τους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη, που είδαν τη συνολική περιουσία τους να εκτοξεύεται σε ιστορικά υψηλό επίπεδο. Από την έναρξη της πανδημίας, ο συνολικός πλούτος τους αυξήθηκε κατά 25% και ξεπέρασε τα 10 τρισ. δολάρια.

  Το συγκεκριμένο ορόσημο καταρρίφθηκε μάλιστα την ίδια περίοδο που ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, ο Τζεφ Μπέζος. για πρώτη φορά έσπασε το "φράγμα” των 200 δισ. δολαρίων. Η καθαρή περιουσία του Μπέζος ξεπέρασε το όριο των 200 δισ. δολαρίων τον Αύγουστο, ακριβώς την εποχή που η UBS και η PwC συγκέντρωναν τα στοιχεία για τη σύσταση της ετήσιας έκθεσής τους για τους δισεκατομμυριούχους του κόσμου.

  Η εν λόγω έκθεση, που δημοσιεύθηκε σήμερα (7 Οκτωβρίου), καταδεικνύει ότι η συνδυαστική περιουσία των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη περίοδο μέσα στην τελευταία δεκαετία.

  Μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου, οι δισεκατομμυριούχοι είδαν τις "τσέπες” τους να "φουσκώνουν” κατά 27%, και από τα 8 τρισ. δολάρια στις αρχές Απριλίου να κατέχουν πλέον περισσότερα από 10 τρισ. δολάρια. Εξέλιξη που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα κρατικά πακέτα δημοσιονομικής τόνωσης.

  "Ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων συσχετίζεται ευρύτερα με τις χρηματιστηριακές αγορές”, αναφέρει η έκθεση "Riding the Storm” που εκπόνησαν από κοινού η UBS και η PwC. "Από τα τέλη Μαρτίου, τα τεράστια πακέτα δημοσιονομικής και ποσοτικής χαλάρωσης τροφοδότησαν την ανάκαμψη των χρηματοοικονομικών αγορών”, προσθέτει η έκθεση.

  Πάνω από το ήμισυ των μετοχών που κατέχουν τα αμερικανικά νοικοκυριά βρίσκεται στα χέρια του πλουσιότερου 1% των Αμερικανών, σύμφωνα με έρευνα της Goldman Sachs που κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο. Καθώς δε οι αγορές από τον Μάρτιο συνεχώς ενισχύονται, οι πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη καταγράφουν μεγαλύτερα κέρδη.

  Το πακέτο CARES Act της αμερικανικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού απλώς συνέβαλε στην αύξηση αυτών των κερδών. Ένα κενό στη νομοθεσία που θεσπίστηκε τον Μάρτιο επέτρεψε σε εκατομμυριούχους να επωφεληθούν λαμβάνοντας περίπου 1,7 εκατ. δολάρια έκαστος από την κυβέρνηση. Επιπλέον, 133 μεγάλες εταιρείες έχουν λάβει από τότε μέχρι σήμερα κεφάλαια 5 δισ. δολαρίων από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

  Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα κρατικά πακέτα δημοσιονομικής τόνωσης ύψους άνω των 16 δισ. στερλινών (20,6 δισ. δολαρίων) κατευθύνθηκαν απευθείας σε εταιρείες που ανήκουν σε δισεκατομμυριούχους, όπως αποκάλυψαν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν τον Ιούνιο.

  "Η τρέχουσα πανδημία μεγέθυνε κάθε πτυχή ανισότητας στην κοινωνία μας”, επεσήμανε μία εκπρόσωπος των δισεκατομμυριούχων, η Μελίνα Γκέιτς, κατά την παρουσίαση, τον προηγούμενο μήνα, της Έκθεσης Στόχων που εκπονεί το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς.

  Η εν λόγω έκθεση καταγράφει την πρόοδο που συντελείται όσον αφορά τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τον Στόχο νούμερο 10, που επιδιώκει τη "μείωση των ανισοτήτων”, καταγράφεται περαιτέρω υποχώρηση καθώς οι πλούσιοι γίνονται ολοένα πλουσιότεροι

  Δωρεές ρεκόρ από τους δισεκατομμυριούχους, αλλά όχι για πολύ

  Μπορεί η πανδημία του κορονοϊού να συνέβαλε στην αύξηση των περιουσιών των πλουσίων του πλανήτη, την ίδια στιγμή όμως οδήγησε και στην αύξηση των δωρεών που κάνουν οι δισεκατομμυριούχοι. Η έρευνα των UBS και PwC καταδεικνύει ότι οι δωρεές τους σήμερα είναι μεγαλύτερες από ποτέ άλλοτε.

  Η έκθεση επισημαίνει, μάλιστα, "ότι ενδεχομένως να πρόκειται μόνο για ένα κλάσμα του συνολικού ποσού (σ.μ. των δωρεών), δεδομένης της τάσης για διακριτικότητα”.

  Εξάλλου, περισσότερες από τρεις στις τέσσερις πλούσιες οικογένειες προτιμούν οι δωρεές τους να μην αποκαλύπτονται, σύμφωνα με ξεχωριστή μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας την Τρίτη (6 Οκτωβρίου).

  "Η έμφασή τους στη διακριτικότητα σημαίνει ότι το μέγεθος της κοινωνικής συνεισφοράς τους δεν αναγνωρίζεται πάντοτε”, σημειώνει ο Γκάι Χάντσον, εταίρος και επικεφαλής μάρκετινγκ της Stonehage Fleming, η οποία εκπόνησε τη μελέτη "Four Pillars of Capital" (σ.μ. Οι τέσσερις πυλώνες του Κεφαλαίου).

  Ωστόσο, η μελέτη της Stonehage Fleming αποκαλύπτει ότι αυτή η τάση δεν αναμένεται να συνεχιστεί. Συγκεκριμένα, στην ερώτηση "Εκτιμάτε ότι θα δωρήσετε περισσότερα φέτος, εξαιτίας του κορονοϊού, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια;”, περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες στη μελέτη απάντησαν αρνητικά. 

  Η έκθεση των UBS και PwC διαπιστώνει επίσης ότι η αυξημένη τάση για φιλανθρωπία πιθανότατα είναι πρόσκαιρη. Όταν ρώτησαν τους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη για το ποια είναι τα σχέδιά τους κατά τους επόμενους 12 μήνες, η φιλανθρωπία δεν ήταν ψηλά στην ατζέντα των περισσοτέρων.

  Αντίθετα, η δημοφιλέστερη απάντησή τους ήταν ο "σχεδιασμός της διαδοχής τους”. Η φιλανθρωπία ήταν η έκτη προτεραιότητά τους, ενώ μόλις το 25% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι σχεδιάζουν να "αυξήσουν τις δωρεές” τους το επόμενο 12μηνο.

  Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ακόμη και το εντυπωσιακό ποσό των 7,2 δισ. δολαρίων που διατέθηκε μέσω δωρεών κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, είναι "ψίχουλα” μπροστά στο συνολικό όφελος που είχαν, αντιπροσωπεύοντας μόλις το 0,3% κερδών που κατέγραψαν την ίδια περίοδο.

  Στοιχεία σαν κι αυτό, όπως είναι λογικό, αναμένεται να αυξήσουν τις εκκλήσεις προς τους δισεκατομμυριούχους να αξιοποιήσουν καλύτερα τα χρήματά τους, ή τις πιέσεις προς τις κυβερνήσεις να εξετάσουν τη θέσπιση ενός φόρου του πλούτου.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:39 01/08

  Ποια είναι η μυστηριώδης startup Paragon

  Ελάχιστα είναι γνωστά για την εταιρεία παρακολούθησης smartphone με έδρα το Τελ Αβίβ. Η αμερικανική χρηματοδότηση.

  08:12 30/07

  Πώς η Apple ξεφεύγει (προς το παρόν) από τον τεχνολογικό έλεγχο της κυβέρνησης της Κίνας

  Η κινεζική κυβέρνηση με τα ρυθμιστικά μέτρα που ανακοίνωσε επεφύλασσε ένα μικρό σοκ προς τους επενδυτές.

  00:31 30/07

  Μεγάλα λόγια, μεγαλύτερα κέρδη

  Από το ηλιόλουστο σπίτι που ενοικιάζει στο πολυτελές προάστιο του Μαϊάμι, Bay Harbour Island, ο Adam Wyden παρακολουθεί σκυθρωπός τις ειδήσεις στο Bloomberg. Είναι 22 Απριλίου, και οι αγορές...

  18:23 29/07

  Τ. Μίλτον: Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Nikola Motor κατηγορείται για εξαπάτηση επενδυτών

  Κατηγορητήριο για ψευδείς δηλώσεις προκειμένου να παραπλανήσει επενδυτές στην αγορά μετοχών.

  07:46 28/07

  Με στόχο το... χρυσό: Οι πιο ακριβοπληρωμένοι των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο

  Μεταξύ των χιλιάδων αθλητών στο Τόκιο που έχουν ως επί το πλείστον "στενά" οικονομικά, είναι επαγγελματίες όπως ο Τζόκοβιτς, ο Ντουράντ και η Οσάκα.

  00:11 28/07

  Πώς 4 Κινέζοι δισεκατομμυριούχοι έχασαν 13,6 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

  Τη Δευτέρα oι Κινέζοι δισεκατομμυριούχοι του διαδικτύου υπέστησαν τις βαρύτερες απώλειες ανάμεσα στους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, καθώς οι φοβισμένοι επενδυτές συνέχισαν να "ξεφορτώνονται"...

  08:15 27/07

  Φτηνά και "μπαρουτοκαπνισμένα": Τα τουρκικά drones διευρύνουν την αγορά τους στο εξωτερικό

  Η Άγκυρα εξάγει για πρώτη φορά drones ακόμη και στην Ευρώπη.

  09:51 26/07

  Πώς να καταλάβετε εάν το κινητό σας έχει παραβιαστεί από το λογισμικό Pegasus

  Τα δημοφιλή και γνωστά προγράμματα antivirus δεν μπορούν να το εντοπίσουν.

  08:47 24/07

  Οι υψηλότερα αμειβόμενοι οδηγοί της Formula 1

  Ο Λιούις Χάμιλτον παραμένει στην pole position όσον αφορά τα έσοδα, ηγούμενος μιας ομάδας πιλότων της F1 που συνολικά αναμένεται να κέρδισει 211 εκατ. δολάρια το 2021.

  08:07 23/07

  Tι συμβαίνει με τα Ολυμπιακά χωριά μετά το τέλος των αγώνων

  Οι Ολυμπιακοί αγώνες απαιτούν από τις πόλεις υποδοχής να φιλοξενήσουν δεκάδες χιλιάδες αθλητές συνήθως σε ένα νεόκτιστο Ολυμπιακό Χωριό με αρκετές χώρες να το εκμεταλλεύονται με διάφορους (μερικές...

  03:04 23/07

  Πόσα επιπλέον χρήματα μπορεί να κερδίσει ο Αντετοκούνμπο τώρα που κατέκτησε τον τίτλο του NBA

  H ιστορική εμφάνιση Αντετοκούνμπο σε έναν από τους καλύτερους τελικούς NBA όλων των εποχών. Πώς επηρεάζει τις συνεργασίες του.

  08:15 22/07

  Συμφωνία-μαμούθ στον χώρο των κρυπτονομισμάτων

  Το ανταλλακτήριο παραγώγων κρυπτονομισμάτων FTX συγκέντρωσε χρηματοδότηση ρεκόρ ύψους $900 εκατ. δολαρίων.

  07:42 21/07

  Ο γενικός εισαγγελέας του Νιού Τζέρσι "απειλεί" με αναστολή πλατφόρμα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών bitcoin

  Ενδεχομένως να αποτελεί το πρώτο σημάδι περιορισμού μιας ακμάζουσας αγοράς.

  07:41 21/07

  Η IPO της Robinhood θα κάνει τους δισεκατομμυριούχους ιδρυτές της πλουσιότερους

  Η εφαρμογή χρηματιστηριακών συναλλαγών στοχεύει σε αποτίμηση έως και $35 δισ..

  07:57 20/07

  Pegasus Spyware: Έχει όντως "σημαντικά" προβλήματα ασφαλείας το iMessage της Apple;

  Εκτιμάται ότι η εφαρμογή της Apple δεν παρέχει ασφάλεια στους χρήστες της από "μηδενικού κλικ" επιθέσεις χάκινγκ.