Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 07-Οκτ-2020 16:02

  Ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων ξεπέρασε τα $10 τρισ., χάρη στα κρατικά πακέτα τόνωσης

  Ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων ξεπέρασε τα $10 τρισ., χάρη στα κρατικά πακέτα τόνωσης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η πανδημία του κορονοϊού ωφέλησε τους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη, που είδαν τη συνολική περιουσία τους να εκτοξεύεται σε ιστορικά υψηλό επίπεδο. Από την έναρξη της πανδημίας, ο συνολικός πλούτος τους αυξήθηκε κατά 25% και ξεπέρασε τα 10 τρισ. δολάρια.

  Το συγκεκριμένο ορόσημο καταρρίφθηκε μάλιστα την ίδια περίοδο που ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, ο Τζεφ Μπέζος. για πρώτη φορά έσπασε το "φράγμα” των 200 δισ. δολαρίων. Η καθαρή περιουσία του Μπέζος ξεπέρασε το όριο των 200 δισ. δολαρίων τον Αύγουστο, ακριβώς την εποχή που η UBS και η PwC συγκέντρωναν τα στοιχεία για τη σύσταση της ετήσιας έκθεσής τους για τους δισεκατομμυριούχους του κόσμου.

  Η εν λόγω έκθεση, που δημοσιεύθηκε σήμερα (7 Οκτωβρίου), καταδεικνύει ότι η συνδυαστική περιουσία των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη περίοδο μέσα στην τελευταία δεκαετία.

  Μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου, οι δισεκατομμυριούχοι είδαν τις "τσέπες” τους να "φουσκώνουν” κατά 27%, και από τα 8 τρισ. δολάρια στις αρχές Απριλίου να κατέχουν πλέον περισσότερα από 10 τρισ. δολάρια. Εξέλιξη που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα κρατικά πακέτα δημοσιονομικής τόνωσης.

  "Ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων συσχετίζεται ευρύτερα με τις χρηματιστηριακές αγορές”, αναφέρει η έκθεση "Riding the Storm” που εκπόνησαν από κοινού η UBS και η PwC. "Από τα τέλη Μαρτίου, τα τεράστια πακέτα δημοσιονομικής και ποσοτικής χαλάρωσης τροφοδότησαν την ανάκαμψη των χρηματοοικονομικών αγορών”, προσθέτει η έκθεση.

  Πάνω από το ήμισυ των μετοχών που κατέχουν τα αμερικανικά νοικοκυριά βρίσκεται στα χέρια του πλουσιότερου 1% των Αμερικανών, σύμφωνα με έρευνα της Goldman Sachs που κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο. Καθώς δε οι αγορές από τον Μάρτιο συνεχώς ενισχύονται, οι πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη καταγράφουν μεγαλύτερα κέρδη.

  Το πακέτο CARES Act της αμερικανικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού απλώς συνέβαλε στην αύξηση αυτών των κερδών. Ένα κενό στη νομοθεσία που θεσπίστηκε τον Μάρτιο επέτρεψε σε εκατομμυριούχους να επωφεληθούν λαμβάνοντας περίπου 1,7 εκατ. δολάρια έκαστος από την κυβέρνηση. Επιπλέον, 133 μεγάλες εταιρείες έχουν λάβει από τότε μέχρι σήμερα κεφάλαια 5 δισ. δολαρίων από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

  Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα κρατικά πακέτα δημοσιονομικής τόνωσης ύψους άνω των 16 δισ. στερλινών (20,6 δισ. δολαρίων) κατευθύνθηκαν απευθείας σε εταιρείες που ανήκουν σε δισεκατομμυριούχους, όπως αποκάλυψαν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν τον Ιούνιο.

  "Η τρέχουσα πανδημία μεγέθυνε κάθε πτυχή ανισότητας στην κοινωνία μας”, επεσήμανε μία εκπρόσωπος των δισεκατομμυριούχων, η Μελίνα Γκέιτς, κατά την παρουσίαση, τον προηγούμενο μήνα, της Έκθεσης Στόχων που εκπονεί το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς.

  Η εν λόγω έκθεση καταγράφει την πρόοδο που συντελείται όσον αφορά τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τον Στόχο νούμερο 10, που επιδιώκει τη "μείωση των ανισοτήτων”, καταγράφεται περαιτέρω υποχώρηση καθώς οι πλούσιοι γίνονται ολοένα πλουσιότεροι

  Δωρεές ρεκόρ από τους δισεκατομμυριούχους, αλλά όχι για πολύ

  Μπορεί η πανδημία του κορονοϊού να συνέβαλε στην αύξηση των περιουσιών των πλουσίων του πλανήτη, την ίδια στιγμή όμως οδήγησε και στην αύξηση των δωρεών που κάνουν οι δισεκατομμυριούχοι. Η έρευνα των UBS και PwC καταδεικνύει ότι οι δωρεές τους σήμερα είναι μεγαλύτερες από ποτέ άλλοτε.

  Η έκθεση επισημαίνει, μάλιστα, "ότι ενδεχομένως να πρόκειται μόνο για ένα κλάσμα του συνολικού ποσού (σ.μ. των δωρεών), δεδομένης της τάσης για διακριτικότητα”.

  Εξάλλου, περισσότερες από τρεις στις τέσσερις πλούσιες οικογένειες προτιμούν οι δωρεές τους να μην αποκαλύπτονται, σύμφωνα με ξεχωριστή μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας την Τρίτη (6 Οκτωβρίου).

  "Η έμφασή τους στη διακριτικότητα σημαίνει ότι το μέγεθος της κοινωνικής συνεισφοράς τους δεν αναγνωρίζεται πάντοτε”, σημειώνει ο Γκάι Χάντσον, εταίρος και επικεφαλής μάρκετινγκ της Stonehage Fleming, η οποία εκπόνησε τη μελέτη "Four Pillars of Capital" (σ.μ. Οι τέσσερις πυλώνες του Κεφαλαίου).

  Ωστόσο, η μελέτη της Stonehage Fleming αποκαλύπτει ότι αυτή η τάση δεν αναμένεται να συνεχιστεί. Συγκεκριμένα, στην ερώτηση "Εκτιμάτε ότι θα δωρήσετε περισσότερα φέτος, εξαιτίας του κορονοϊού, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια;”, περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες στη μελέτη απάντησαν αρνητικά. 

  Η έκθεση των UBS και PwC διαπιστώνει επίσης ότι η αυξημένη τάση για φιλανθρωπία πιθανότατα είναι πρόσκαιρη. Όταν ρώτησαν τους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη για το ποια είναι τα σχέδιά τους κατά τους επόμενους 12 μήνες, η φιλανθρωπία δεν ήταν ψηλά στην ατζέντα των περισσοτέρων.

  Αντίθετα, η δημοφιλέστερη απάντησή τους ήταν ο "σχεδιασμός της διαδοχής τους”. Η φιλανθρωπία ήταν η έκτη προτεραιότητά τους, ενώ μόλις το 25% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι σχεδιάζουν να "αυξήσουν τις δωρεές” τους το επόμενο 12μηνο.

  Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ακόμη και το εντυπωσιακό ποσό των 7,2 δισ. δολαρίων που διατέθηκε μέσω δωρεών κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, είναι "ψίχουλα” μπροστά στο συνολικό όφελος που είχαν, αντιπροσωπεύοντας μόλις το 0,3% κερδών που κατέγραψαν την ίδια περίοδο.

  Στοιχεία σαν κι αυτό, όπως είναι λογικό, αναμένεται να αυξήσουν τις εκκλήσεις προς τους δισεκατομμυριούχους να αξιοποιήσουν καλύτερα τα χρήματά τους, ή τις πιέσεις προς τις κυβερνήσεις να εξετάσουν τη θέσπιση ενός φόρου του πλούτου.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:13 20/10

  Τραμπ: Αντιμέτωπος με δάνεια 900 εκατ. δολαρίων αν επανεκλεγεί

  Ο Τραμπ πιθανότατα θα χρειαστεί να εμπλακεί σε συναλλαγές και συμφωνίες με ενδεχόμενη σύγκρουση συμφερόντων.

  08:20 19/10

  ΗΠΑ: "Η χειρότερη φάση της πανδημίας" έπεται, προειδοποιεί ο πρώην Επίτροπος του FDA

  "Η επιδημιολογική εικόνα επιδεινώνεται σε όλη τη χώρα".

  08:07 18/10

  Pfizer: Θα ζητήσει επείγουσα έγκριση του εμβολίου τον Νοέμβριο, μετά τις αμερικανικές εκλογές

  Η Pfizer και άλλες φαρμακευτικές έχουν ενοχληθεί από την πολιτικοποίηση των δοκιμών του εμβολίου από κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Τραμπ.

  10:40 17/10

  "Οι Μπάιντεν στη φυλακή": Ο νέος στόχος του Τραμπ για να διασώσει την επανεκλογή του

  Ο "σκοτεινός" ρόλος του δικηγόρου του Τραμπ, Ρούντι Τζουλιάνι.

  17:33 16/10

  Η Βρετανία σχεδιάζει την έναρξη κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους που θα μολύνονται σκόπιμα με κορονοϊό

  Μια κίνηση που εγείρει ζητήματα δεοντολογίας και ασφάλειας.

  09:53 16/10

  Κύπρος: Το όχι και τόσο αναπόφευκτο τέλος των... "χρυσών διαβατηρίων"

  Από την 1η.6.2013 έως την 31η.12.2019, οι αρχές της χώρας ενέκριναν την πολιτογράφηση συνολικά 2.855 επενδυτών. Οι σχετικές συναλλαγές ανήλθαν σε περίπου 11,4 δισ. δολάρια. Το ΑΕΠ της χώρας ανέρχεται ...

  08:30 15/10

  Η "στρατηγική επιβίωσης" της Tory Burch εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού

  Mία από τις πλουσιότερες αυτοδημιούργητες γυναίκες της Αμερικής μοιράζεται "σκηνές από τη μάχη" που έδωσε για να σώσει την εταιρεία της.

  07:42 14/10

  Apple: 6 νέα χαρακτηριστικά που φέρνει το iPhone 12

  Η Apple αποκάλυψε την Τρίτη τη νέα σειρά iPhone 12 που για πρώτη φορά υποστηρίζει ταχύτητες 5G.

  16:27 13/10

  Οι 100 πλουσιότερες αυτοδημιούργητες γυναίκες της Αμερικής

  Τα "σκήπτρα" για τρίτη διαδοχική χρονιά διατηρεί η Diane Hendricks, της εταιρείας ABC Supply. Για πρώτη φορά στη λίστα και η Rihanna.

  08:25 13/10

  Το όραμα της Twilio που κρύβεται πίσω από την εξαγορά της Segment έναντι 3,2 δισ. δολ.

  Ο CEO της Twilio αποκαλύπτει το όραμά του για την παροχή ουσιαστικών υπηρεσιών B2C επικοινωνίας.

  15:17 12/10

  ΗΠΑ: Ο Τραμπ μπορεί να στηρίξει ένα πακέτο τόνωσης μεγαλύτερο από αυτό των Δημοκρατικών

  Την Παρασκευή, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι θέλει "ειλικρινά, ένα πακέτο τόνωσης μεγαλύτερο, τόσο από αυτό που προτείνουν οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικανοί".

  08:18 11/10

  Ο Τραμπ αποκάλυψε πως νόσησε βαρύτερα απ' όσο υποστήριζε ο Λευκός Οίκος

  Σε δημοσκόπηση του CNN το 63% εκτιμά πως ο Αμερικανός πρόεδρος έδρασε ανεύθυνα με τον κορονοϊό.

  08:53 10/10

  ΗΠΑ: "Όχι" του Λευκού Οίκου σε πρόταση του CDC για μάσκα σε μέσα μεταφοράς

  Σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times, ο Μάικ Πενς ούτε που το συζήτησε. "Τι πρόβλημα έχει αυτός ο άνθρωπος;" το σχόλιο Μπάιντεν.

  18:12 09/10

  Επίθεση Φάουτσι κατά συνωμοσιολόγων: Πώς είναι ασήμαντος ο κορονοϊός αν έχει σκοτώσει 210.000 Αμερικανούς;

  Εκτικά ότι η ζωή μπορεί να αρχίσει να επιστρέφει στο φυσιολογικό το φθινόπωρο του 2021.

  07:54 09/10

  Ποιος είναι ο ενοχικός δισεκατομμυριούχος πετρελαιάς που προσπαθεί να σώσει τον πλανήτη

  Ο Mika Anttonen έβγαλε μια περιουσία, 1,4 δισ. δολαρίων, από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου.