Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 30-Σεπ-2020 08:37

  Παρότι δισεκατομμυριούχος ο Τραμπ πληρώνει -σκανδαλωδώς- σε φόρους μόλις 750 δολάρια

  Παρότι δισεκατομμυριούχος ο Τραμπ πληρώνει -σκανδαλωδώς- σε φόρους μόλις 750 δολάρια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Dan Alexander

  "Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι πράγματι δισεκατομμυριούχος;”. Η ερώτηση αυτή τριγύριζε στο μυαλό όλων την Κυριακή το βράδυ, αφότου κυκλοφόρησε το "δημοσίευμα-βόμβα” των New York Times σχετικά με τις φορολογικές δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, που αποκάλυψε ότι ο ένοικος του Λευκού Οίκου δήλωσε σημαντικές απώλειες εσόδων κάποια χρόνια και μικρά εισοδήματα τα υπόλοιπα.

  Η απάντηση στο ερώτημα όμως είναι: Ναι, ο Τραμπ είναι πράγματι δισεκατομμυριούχος.

  Για την ακρίβεια, η περιουσία του Τραμπ ανέρχεται στο ποσό των 2,5 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους Forbes. Η αξία του χαρτοφυλακίου του, που περιλαμβάνει εμπορικά ακίνητα, γήπεδα γκολφ και εδραιωμένες επιχειρήσεις, υπολογίζεται στα 3,66 δισ. δολάρια. Ωστόσο, ο πρόεδρος έχει δανειακές υποχρεώσεις -που ανέρχονται στο ποσό των 1,13 δισ. δολαρίων- οι οποίες όμως δεν είναι αρκετές για να "ρίξουν” την περιουσία του κάτω από το 1 δισ. δολάρια.

  Για να γίνει καλύτερα αντιληπτό πώς ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να είναι τόσο πλούσιος -αλλά να φαίνεται τόσο φτωχός- είναι σημαντικό να κατανοήσει κανείς τη διαφορά μεταξύ του φορολογητέου εισοδήματος και των οργανικών εσόδων που έχει μέσω των επιχειρήσεών του. Το φορολογητέο εισόδημα είναι το ποσό που δηλώνουν οι φορολογούμενοι στις φορολογικές αρχές, μετά την αφαίρεση αποσβέσεων, τόκων, παρελθουσών ζημιών και επιχειρηματικών εξόδων, τα οποία είναι αμφισβητήσιμα στην περίπτωση του Τραμπ. Τα οργανικά έσοδα είναι τα έσοδα που έχει μια επιχείρηση από τις συνήθεις δραστηριότητές της, ασχέτως των λογιστικών και οικονομικών τρικ.

  Πολλές από τις επιχειρήσεις του Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζουν τεράστια οργανικά έσοδα, παρότι στις οικονομικές καταστάσεις τους εμφανίζουν πολύ μικρά φορολογητέα έσοδα. Κι αυτό είναι που κάνει τη διαφορά, καθώς τα οργανικά έσοδα, και όχι τα φορολογητέα, αποτελούν το βασικό παράγοντα καθορισμού της αξίας ενός ακίνητου περιουσιακού στοιχείου. Με άλλα λόγια, οι επενδυτές θέλουν να ξέρουν πόσο συνεισφέρει ένα ακίνητο στα ετήσια κέρδη μιας επιχείρησης. Το τι θα δηλώσει στη συνέχεια κάποιος στην προσωπική φορολογική του δήλωση -ήτοι οι οικονομικές "αλχημείες” που μπορεί να κάνει προκειμένου να "μετατρέψει” τα λειτουργικά κέρδη σε απώλειες, και έτσι να αποφύγει τη φορολόγηση- δεν απασχολεί τους υποψήφιους αγοραστές.

  "Από τη μία είναι κόσμος της φορολογίας, και από την άλλη ο πραγματικός κόσμος”, σημειώνει ο Έρικ Άντον, μεσίτης εμπορικών ακινήτων στη Νέα Υόρκη. "Πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικούς κόσμους”.

  Τα οργανικά έσοδα του Τραμπ είναι πραγματικά και τεκμηριωμένα, καταγεγραμμένα στα κατάστιχα των τοπικών φορολογικών υπηρεσιών, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) και των επιχειρηματικών εταίρων του προέδρου. Μην γελιέστε λοιπόν: η είδηση δεν είναι ότι ο πρόεδρος δεν έχει φράγκο (το άρθρο των Times επισημαίνει ότι οι φορολογικές δηλώσεις δεν αντικατοπτρίζουν την καθαρή περιουσία κάποιου). Αντίθετα, η είδηση είναι ότι ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται πως έχει καταφέρει να αποφύγει την υψηλή φορολόγηση παρά τα σημαντικά λειτουργικά κέρδη που έχει από συγκεκριμένα ακίνητα. Με άλλα λόγια, έχει βρει τον τρόπο πώς να αποδίδει πολύ λίγα από την περιουσία του στο κράτος το οποίο ο ίδιος κυβερνά.

  Το χαρτοφυλάκιο του προέδρου και η αξία του

  Για να υπολογίσει, πάντως, κανείς την καθαρή περιουσία του Ντόναλντ Τραμπ δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα περισσότερο από μια -μεγάλη είναι η αλήθεια- μαθηματική εξίσωση: όπου θα προσθέσει την αξία των περιουσιακών του στοιχείων και θα αφαιρέσει το ύψος των υποχρεώσεών του. Φυσικά, ο υπολογισμός της αξίας ενός περιουσιακού στοιχείου δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Στην περίπτωση ενός εμπορικού ακινήτου, πρέπει να ληφθεί υπόψη η τοποθεσία του, τα τετραγωνικά του, η υπεραξία του και το εισόδημα που αποφέρει - ήτοι τα καθαρά όργανικά έσοδά του.

  Ας πάρουμε για παράδειγμα τον ουρανοξύστη στον αριθμό 40 της Wall Street στη Νέα Υόρκη, τον οποίο ελέγχει ο Τραμπ. Σύμφωνα με τα έγγραφα που έχουν κατατεθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, τα καθαρά οργανικά έσοδα του Τραμπ από τον εν λόγω ουρανοξύστη ανήλθαν το 2019 σε 18,1 εκατ. δολάρια. Σύμφωνα δε με ξεχωριστό έγγραφο, η έκταση του ακινήτου ανέρχεται σε 110.000 τ.μ.

  Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 8 μεσιτών της Νέας Υόρκης, πριν από οκτώ μήνες, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη η υπεραξία που ενέχουν τόσο το εισόδημα που αποφέρει το εν λόγω ακίνητο όσο και η επιφάνειά του. Οι μεσίτες θεωρούν ότι τα καθαρά οργανικά έσοδα ισοδυναμούν με περίπου το 5,4% της αξίας του ακινήτου. Αυτό υποδηλώνει ότι αξία του περιουσιακού στοιχείου είναι 336 εκατ. δολάρια. Οι ίδιοι, ωστόσο, εκτιμούν ότι η αποτίμηση του ακινήτου πρέπει να υπολογισθεί με τιμή περίπου 4.000 δολάρια το τ.μ. Αυτό ανεβάζει τη συνολική αξία του στα 466 εκατ. δολάρια. Αν και είναι δύσκολο να αποτιμηθεί επακριβώς η αξία του ακινήτου, ο μέσος όρος των δύο υπολογισμών βγάζει μια αξία της τάξης των 401 εκατ. δολαρίων, που μοιάζει εύλογη.

  Ακολουθώντας την ίδια μεθοδολογία και για τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία που περιλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο του Τραμπ, η συνολική τους αξία υπολογίζεται σε 3,7 δισ. δολάρια. Βασική μεταβλητή σχεδόν σε κάθε υπολογισμό είναι τα καθαρά οργανικά έσοδα. Μπορεί αυτά να "εξαφανίζονται” όταν οι λογιστές του Τραμπ συμπληρώνουν τη φορολογική δήλωση του προέδρου, όμως αναμφισβήτητα υπάρχουν. Εξάλλου, εμφανίζονται σε πληθώρα άλλων εγγράφων.

  Ο εταίρος του Τραμπ στο ακίνητο επί του αριθμού 555 της California Street, η εισηγμένη εταιρεία διαχείρισης ακινήτων Vornado, αποκαλύπτει στις οικονομικές της καταστάσεις ότι το μερίδιό της στο ακίνητο, ύψους 70%, τις απέφερε καθαρά οργανικά έσοδα 60 εκατ. δολαρίων το 2019. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το 30% που κατέχει ο Τραμπ, του εξασφάλισε 26 εκατ. δολάρια. Έγγραφα που αφορούν το δάνειο επί του ακινήτου στον αριθμό 1290 της Avenue of the Americans, στο οποίο ο Τραμπ ελέγχει επίσης το 30%, αναφέρει ότι τα οργανικά του έσοδα το 2019 ήταν 96 εκατ. δολάρια, που σημαίνει ότι το μερίδιο του Τραμπ ήταν 29 εκατ. δολάρια. 

  Πέραν των λειτουργικών εσόδων ύψους 18,1 εκατ. δολαρίων από το ακίνητο στο 40 της Wall Street, τα έγγραφα της SEC αποκαλύπτουν επίσης έσοδα 13,3 εκατ. δολαρίων από το Trump Tower, 1,7 εκατ. από το Trump Plaza και 600.000 δολάρια από το Trump International Hotel & Tower. Εν τω μεταξύ, η πόλη της Νέας Υόρκης εκτιμά ότι ο πρόεδρος είχε λειτουργικά έσοδα από τους εμπορικούς χώρους εντός του Trump World Tower (1 εκατ. δολάρια), του Trump Parc (600.000 δολ.), του Trump Parc East (900.000 δολ.) και του Trump Park Avenue (σχεδόν 2,4 εκατ. δολάρια). Εκπρόσωπος του Οργανισμού Τραμπ δήλωσε δε στο Forbes τον Σεπτέμβριο του 2019, ότι το εμπορικό ακίνητο που κατέχει ο πρόεδρος στο 6 East 57th Street απέφερε ετήσια κέρδη ύψους 10,7 εκατ. δολαρίων.

  Η συνολική αξία των συμμετοχών του Τραμπ στα παραπάνω ακίνητα, πολλά από τα οποία περιλαμβάνουν επίσης χώρους οικιστικής χρήσης, υπολογίζεται στα 2,3 δισ. δολάρια, προς της αφαίρεσης των βαρών.

  Ακόμη πιο περίπλοκη είναι η αποτίμηση των θερέτρων γκολφ που περιλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο του Τραμπ. Ο πρόεδρος είναι κάτοχος 10 παραδοσιακών γκολφ κλαμπ στις ΗΠΑ, τα οποία απέφεραν έσοδα ύψους 108 εκατ. δολαρίων το 2019, σύμφωνα με την ετήσια οικονομική έκθεσή του. Παρότι είναι δύσκολο να υπολογίσει κανείς το περιθώριο λειτουργικού κέρδους αυτών των περιουσιακών στοιχείων, οι προηγούμενες επιδόσεις τους δίνουν μια ιδέα. 

  Η οικονομική κατάσταση του Trump Club στην κομητεία Westchester της Νέας Υόρκης για τη χρήση του 2014 κάνει λόγο για κέρδη 1,1 εκατ. δολαρίων και έσοδα 5,6 εκατ. δολαρίων, που σημαίνει ότι το περιθώριο κέρδους ήταν 20%. Έγγραφα που αφορούν το Trump Club στο Jupiter της Φλόριντα αποκαλύπτουν περιθώριο κέρδους 19% το 2013, 13% το 2014 και 13% το 2015. Με βάση αυτά τα νούμερα, επτά ειδικοί αναλυτές του χώρου εκτιμούν ότι το μέσο περιθώριο κέρδους προς κρίσης κορονοϊού ήταν 21%, το οποίο υποδηλώνει ότι οι συγκεκριμένες δραστηριότητες απέφεραν συνδυαστικά 23 εκατ. δολάρια το προηγούμενο έτος. Αν τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία πράγματι απέφεραν τέτοιου ύψους έσοδα, η συνολική αξία τους σήμερα ενδεχομένως να φτάνει τα 200 εκατ. δολάρια. Ακόμη όμως και αν όλα ήταν ζημιογόνα, και πάλι η αξία τους θα ήταν τουλάχιστον 100 εκατ. δολάρια.

  Το άρθρο των Times δεν αποκαλύπτει τα έσοδα όλων των γκολφ κλαμπ του Τραμπ, ωστόσο βγάζει στο φως λεπτομέρειες για τα θέρετρα γκολφ του προέδρου που είναι γνωστό ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα. Τα έγγραφα προς τις ρυθμιστικές αρχές της Ευρώπης καταδεικνύουν ότι τα τρία θέρετρα που ελέγχει ο Αμερικανός πρόεδρος εκτός ΗΠΑ καταγράφουν απώλειες χρόνο με το χρόνο. Επίσης, τα καθαρά λειτουργικά έσοδα του θερέτρου Trump National Doral, στο Μαΐάμι, υποχώρησαν από τα 13,8 εκατ. δολάρια το 2015 στα 12,4 εκατ. το 2016 και στα 4,3 εκατ. το 2017, σύμφωνα με έγγραφα τοπικών αξιωματούχων. Εκπρόσωπος του Οργανισμού Τραμπ πάντως δήλωσε στο Forbes ότι τα κέρδη σημείωσαν άνοδο στα 9,7 εκατ. δολάρια το 2018.

  Οι Times αναφέρουν ότι ο Τραμπ αγόρασε το Doral έναντι 150 εκατ. δολαρίων και στη συνέχεια έριξε επιπλέον 213 εκατ. δολάρια, ανεβάζοντας το ύψος της συνολικής επένδυσης στα 363 εκατ. δολάρια. Το Forbes εκτιμά ότι η αξία του ανέρχεται στα 153 εκατ. δολάρια. Με βάση τα παραπάνω, από το συγκεκριμένο ακίνητο ο πρόεδρος έχει "τρύπα” 210 εκατ. δολαρίων.

  Το Forbes είχε γράψει από τα μέσα Σεπτεμβρίο ότι το Doral και το Trump International Hotel στην Ουάσιγκτον αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα. Το άρθρο το Times το επιβεβαιώνει, ενώ αποκαλύπτει και επιπλέον λεπτομέρειες. Το ξενοδοχείο στην Ουάσιγκτον άνοιξε το 2016 και έως το 2018 ο Τραμπ είχε δηλώσει ζημίες 55,5 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με τους Times. Ωστόσο, το ακίνητο έχει κάποια αξία. Ένας επενδυτής είχε υποβάλει πρόταση για την αγορά του ξενοδοχείου έναντι 175 εκατ. δολαρίων προτού όμως η πανδημία κατακρημνίσει τον ξενοδοχειακό κλάδο. Οι Τραμπ απέρριψαν τότε εκείνη την προσφορά. Το Forbes εκτιμά πλέον ότι το ξενοδοχείο αξίζει περί τα 168 εκατ. δολάρια. Θεωρείται δε ότι συνεχίζει να "αιμορραγεί”.

  Το χαρτοφυλάκιο του Τραμπ περιλαμβάνει επίσης πολλά ακόμη ακίνητα και συμμετοχές που του αποφέρουν έσοδα, όπως το ποσοστό 50% που κατέχει σε οικιστικό συγκρότημα στο Λας Βέγκας, μια εταιρεία δικαιόχρησης και το γνωστό θέρετρο Mar-a-Lago. Περιλαμβάνει όμως και άλλα περιουσιακά στοιχεία που δεν αποφέρουν κέρδος: τα αεροπλάνα, τα ελικόπτερα και τα σπίτια στη Νέα Υόρκη, τη Φλόριντα και το Σεν Μάρτιν. Σε κάθε περίπτωση όμως, αξίζουν πολλά.

  Προσθέτοντας όλα τα περιουσιακά στοιχεία του Ντόναλντ Τραμπ -αυτά που αποφέρουν κέρδος, αυτά που είναι ζημιογόνα αλλά και αυτά που δεν έχουν εμπορική εκμετάλλευση- η αξία του χαρτοφυλακίου του φτάνει τα 3,7 δισ. δολάρια. Η αξία αυτή όμως δεν αντικατοπτρίζει και την καθαρή περιουσία του Τραμπ, αφού πρέπει κανείς να λάβει υπόψη και τις υποχρεώσεις που βαρύνουν τον πρόεδρο.

  Ο "βασιλιάς του χρέους”

  Ο Τραμπ παλαιότερα είχε αυταχαρακτηριστεί ως "βασιλιάς του χρέους”, ένα ψευδώνυμο που του ταίριαζε περισσότερο στην αρχή της επαγγελματικής πορείας του, όταν έφτασε ένα βήμα από τη χρεοκοπία, αλλά και τώρα που βρίσκεται στον προεδρικό θώκο, αφού έχει δημιουργήσει τεράστια δημοσιονομικά ελλείμματα. Ως επιχειρηματίας ωστόσο, ο Τραμπ έχει ακολουθήσει πιο ασφαλείς δρόμους. Αναμφίβολα, τα δάνεια που τον βαρύνουν, εκτιμώμενου ύψους 1,1 δισ. δολαρίων, είναι σημαντικά. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τα περιουσιακά του στοιχεία, αξίας 3,7 δισ. δολαρίων, οι τραπεζίτες τους δεν έχουν λόγους να ανησυχούν.

  Μεγάλο μέρος των υποχρεώσεων του Τραμπ σχετίζεται με τα ακίνητα 1290 Avenue of the Americas στη Νέα Υόρκη και 555 California Street στο Σαν Φρανσίσκο, δύο ουρανοξύστες που κατέχει από κοινού με την εταιρεία Vornado. Σύμφωνα με τις τελευταίες τριμηνιαίες οικονομικές καταστάσεις της Vornado, το ακίνητο της Νέας Υόρκης βαρύνεται με χρέος 950 εκατ. δολαρίων και αυτό στο Σαν Φρανσίσκο με δάνεια 543 εκατ. δολαρίων. Με άλλα λόγια τα δύο αυτά ακίνητα βαρύνονται με συνολικά δάνεια 1,5 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων τα 448 εκατ. δολάρια βαρύνουν τον Τραμπ που κατέχει το 30% εκάστου ακινήτου.

  Ο πρόεδρος χρωστά, όμως, αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ακόμη, σύμφωνα με τα αρχεία της SEC. Συγκεκριμένα έχει λάβει δάνεια 100 εκατ. δολαρίων για το Trump Tower, 139 εκατ. για το ακίνητο 40 Wall Street, 13 εκατ. για το Trump Plaza, 6,5 εκατ. για το Trump International Hotel & Tower και 10 εκατ. για το Trump Park Avenue. Το συνολικό ύψος αυτών των δανείων φτάνει τα 268 εκατ. δολάρια, ανεβάζοντας το χρέος του στα 715 εκατ. δολάρια.

  Επιπλέον, έχει δύο ενυπόθηκα δάνεια 125 εκατ. δολάρια για το Doral, ενώ η εταιρεία του έχει εξασφαλίσει δάνειο 170 εκατ. δολαρίων με υποθήκη το ξενοδοχείο του στην Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με το άρθρο των Times, το υπόλοιπο του τελευταίου αυτού δανείου ανέρχεται στα 160 εκατ. δολάρια, αν και δεν αποκλείται ο Τραμπ να έχει αποπληρώσει ένα ακόμη μέρος του. 

  Η έκθεση χρηματοοικονομικής πληροφόρησης του Τραμπ αναφέρει επίσης ότι ο ουρανοξύστης του Τραμπ στο Σικάγο βαρύνεται με υποχρεώσεις άνω των 75 εκατ. δολαρίων. Μιλάμε δηλαδή για επιπλέον υποχρεώσεις ύψους 360 εκατ. ευρώ, που ανεβάζουν το συνολικό χρέος του προέδρου στα 1,1 δισ. δολάρια.

  Έχει επίσης βάλει υποθήκη 11 εκατ. δολαρίων επί του μεγάρου του στο Παλμ Μπιτς, ενώ έχει λάβει ένα ακόμη δάνειο με υποθήκη ένα μέγαρο στο Μπέντφορντ της Νέας Υόρκης. Βαρύνεται επίσης με ένα δάνειο για το γκολφ κλαμπ που διατηρεί κοντά στην Ουάσιγκτον και με δύο υποθήκες επί ενός εκ των γηπέδων γκολφ που έχει στο Νιου Τζέρσι. Μαζί με αυτά, τα χρέη του κυμαίνονται λίγο πάνω από το 1,1 δισ. δολάρια.

  Τα "κόλπα”

  Δεδομένου ότι η καταβολή των τόκων εκπίπτει από την εφορία, ο Τραμπ μπορεί και δηλώνει λιγότερα από ό,τι πραγματικά κερδίζει στις φορολογικές του δηλώσεις. Ωστόσο, ο πρόεδρος φαίνεται πως χρησιμοποιεί και πολύ πιο ασυνήθιστες μεθόδους για να γλιτώσει φόρους.

  Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε υπερηφανευτεί παλαιότερα ότι ξέρει πως να "κοροϊδέψει” τις φορολογικές αρχές. Την ίδια στιγμή όμως αυτό τον καθιστά ευάλωτο σε όσους "ψάχνουν” τα οικονομικά του.

  Και υπάρχουν πολλά που χρήζουν έρευνας. Για παράδειγμα, ο Τραμπ φαίνεται ότι εμφάνιζε την κόρη του Ιβάνκα ως "σύμβουλο” στην εταιρεία ακινήτων του, την ίδια στιγμή που εργαζόταν στην εταιρεία και ως υπάλληλος. Ο Τραμπ δε εμφάνισε "ανεξήγητες” δαπάνες για συμβουλευτικές υπηρεσίες ύψους 26 εκατ. δολαρίων το διάστημα από το 2010 έως το 2018, σύμφωνα με τους times. "Εάν οι δαπάνες αφορούσαν αμοιβές της κόρης του, δεν είναι σαφές γιατί (ο Τραμπ) επέλεξε αυτό τον τρόπο, αν όχι για να εξασφαλίσει φοροαπαλλαγές. Μια άλλη εξήγηση, πιο επικίνδυνη νομικά είναι η πιθανότητα ότι αυτές οι δαπάνες ήταν ένας τρόπος μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων στα παιδιά του αποφεύγοντας παράλληλα τον φόρο δωρεάν”, αναφέρουν οι Times.

  Υπάρχουν πολλά που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Για παράδειγμα, ο Τραμπ φαίνεται ότι είχε την κόρη του Ιβάνκα να χρησιμεύσει ως "σύμβουλος" για την εταιρεία ακινήτων του, την ίδια στιγμή που εργαζόταν ως υπάλληλος της εταιρείας. Ο Ντόναλντ Τραμπ έγραψε 26 εκατομμύρια δολάρια σε "ανεξήγητα" συμβουλευτικά έξοδα από το 2010 έως το 2018, σύμφωνα με τους Times. "Αν οι πληρωμές στην κόρη του ήταν αποζημίωση για εργασία, δεν είναι σαφές γιατί ο [Donald] Trump θα το έκανε με αυτή τη μορφή", λέει η Times, "εκτός από τη μείωση της φορολογικής του υποχρέωσης. Μια άλλη, πιο νομικά επικίνδυνη πιθανότητα είναι ότι τα τέλη ήταν ένας τρόπος μεταφοράς περιουσιακών στοιχείων στα παιδιά του χωρίς να επιβληθεί φόρος δώρου. "

  Οι Times κάνουν επίσης λόγο για υπερβολικές δαπάνες -όπως δαπάνες κομμωτικής άνω των 70.000 δολαρίων- που εγγράφηκαν ως επιχειρηματικά έξοδα, εκπίπτοντας από την εφορία. Επίσης, σύμφωνα με την εφημερίδα, η Trump Corp., εταιρεία που ανήκει 100% στον Ντόναλντ Τραμπ, ενέγραψε την αμοιβή του δικηγόρου Άλαν Φουτέρφας, ο οποίος εκπροσπωπησε τον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ στην υπόθεση της Ρωσίας, ως επιχειρηματικά έξοδα, προκειμένου το ποσό αυτό να αφαιρεθεί από τα φορολογητέα έσοδά της.

  Μια ακόμη αμφισβητήσιμη κίνητη του Τραμπ είναι ότι έχει δηλώσει το μέγαρό του στο Μπέντφορντ της Νέας Υόρκης, ως επενδυτικό ακίνητο, κάτι που του επέτρεψε να γλιτώσει φόρων ακίνητης περιουσίας ύψου 2,2 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα πάντα με τους Times. 

  Αυτές οι αλχημείες -και πολλές ακόμη που περιγράφει το άρθρο των Times- φαίνεται ότι είχαν αποτέλεσμα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το 2016 και το 2017 ο Τραμπ πλήρωσε φόρους ύψους μόλις 750 δολαρίων στο κράτος. Το σκανδαλώδες στην όλη υπόθεση δεν είναι φυσικά ότι πληρώνει μηδαμινούς φόρους γιατί δεν έχει φράγκο, αλλά ότι πληρώνει "ψίχουλα” παρότι παραμένει δισεκατομμυριούχος.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  07:44 23/10

  Η PayPal "αγκαλιάζει" επιτέλους τα κρυπτονομίσματα, και φυσικά τα Bitcoin και Ethereum

  Η PayPal θα υποστηρίζει συναλλαγές με bitcoin, ethereum, litecoin και bitcoin cash, σε πρώτη φάση στις ΗΠΑ.

  11:50 22/10

  BoA: Η αύξηση 72% των κρουσμάτων κορονοϊού επιβραδύνει την οικονομική ανάκαμψη

  Οι δείκτες της οικονομικής δραστηριότητας ήδη προκαλούν ανησυχία.

  07:50 21/10

  ΗΠΑ: Ακόμη και οι δισεκατομμυριούχοι θα ψηφίσουν Μπάιντεν για πρόεδρο

  Tο Forbes έστειλε σε όλους τους δισεκατομμυριούχους των ΗΠΑ ένα σύντομο ερωτηματολόγιο για τις εκλογές.

  08:13 20/10

  Τραμπ: Αντιμέτωπος με δάνεια 900 εκατ. δολαρίων αν επανεκλεγεί

  Ο Τραμπ πιθανότατα θα χρειαστεί να εμπλακεί σε συναλλαγές με ενδεχόμενη σύγκρουση συμφερόντων.

  08:20 19/10

  ΗΠΑ: "Η χειρότερη φάση της πανδημίας" έπεται, προειδοποιεί ο πρώην Επίτροπος του FDA

  "Η επιδημιολογική εικόνα επιδεινώνεται σε όλη τη χώρα".

  08:07 18/10

  Pfizer: Θα ζητήσει επείγουσα έγκριση του εμβολίου τον Νοέμβριο, μετά τις αμερικανικές εκλογές

  Η Pfizer και άλλες φαρμακευτικές έχουν ενοχληθεί από την πολιτικοποίηση των δοκιμών του εμβολίου από κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Τραμπ.

  10:40 17/10

  "Οι Μπάιντεν στη φυλακή": Ο νέος στόχος του Τραμπ για να διασώσει την επανεκλογή του

  Ο "σκοτεινός" ρόλος του δικηγόρου του Τραμπ, Ρούντι Τζουλιάνι.

  17:33 16/10

  Η Βρετανία σχεδιάζει την έναρξη κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους που θα μολύνονται σκόπιμα με κορονοϊό

  Μια κίνηση που εγείρει ζητήματα δεοντολογίας και ασφάλειας.

  09:53 16/10

  Κύπρος: Το όχι και τόσο αναπόφευκτο τέλος των... "χρυσών διαβατηρίων"

  Από την 1η.6.2013 έως την 31η.12.2019, οι αρχές της χώρας ενέκριναν την πολιτογράφηση συνολικά 2.855 επενδυτών. Οι σχετικές συναλλαγές ανήλθαν σε περίπου 11,4 δισ. δολάρια. Το ΑΕΠ της χώρας ανέρχεται ...

  08:30 15/10

  Η "στρατηγική επιβίωσης" της Tory Burch εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού

  Mία από τις πλουσιότερες αυτοδημιούργητες γυναίκες της Αμερικής μοιράζεται "σκηνές από τη μάχη" που έδωσε για να σώσει την εταιρεία της.

  07:42 14/10

  Apple: 6 νέα χαρακτηριστικά που φέρνει το iPhone 12

  Η Apple αποκάλυψε την Τρίτη τη νέα σειρά iPhone 12 που για πρώτη φορά υποστηρίζει ταχύτητες 5G.

  16:27 13/10

  Οι 100 πλουσιότερες αυτοδημιούργητες γυναίκες της Αμερικής

  Τα "σκήπτρα" για τρίτη διαδοχική χρονιά διατηρεί η Diane Hendricks, της εταιρείας ABC Supply. Για πρώτη φορά στη λίστα και η Rihanna.

  08:25 13/10

  Το όραμα της Twilio που κρύβεται πίσω από την εξαγορά της Segment έναντι 3,2 δισ. δολ.

  Ο CEO της Twilio αποκαλύπτει το όραμά του για την παροχή ουσιαστικών υπηρεσιών B2C επικοινωνίας.

  15:17 12/10

  ΗΠΑ: Ο Τραμπ μπορεί να στηρίξει ένα πακέτο τόνωσης μεγαλύτερο από αυτό των Δημοκρατικών

  Την Παρασκευή, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι θέλει "ειλικρινά, ένα πακέτο τόνωσης μεγαλύτερο, τόσο από αυτό που προτείνουν οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικανοί".

  08:18 11/10

  Ο Τραμπ αποκάλυψε πως νόσησε βαρύτερα απ' όσο υποστήριζε ο Λευκός Οίκος

  Σε δημοσκόπηση του CNN το 63% εκτιμά πως ο Αμερικανός πρόεδρος έδρασε ανεύθυνα με τον κορονοϊό.