Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 28-Σεπ-2020 08:31

  ΗΠΑ: Ο Τραμπ κατέβαλε μόλις $750 σε φόρους το 2016 και το 2017

  Ανηψιά του Τραμπ μηνύει τον Αμερικανό πρόεδρο για “διακεκριμένη απάτη” εις βάρος της
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 13.32

  Του Nicholas Reimann

  Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πλήρωσε μόνο 750 δολάρια σε ομοσπονδιακούς φόρους για τα έτη 2016 και 2017, την περίοδο δηλαδή που διεξήγαγε με επιτυχία την εκστρατεία του για την προεδρεία το 2016 και ανέλαβε τα καθήκοντά του ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με στοιχεία της εφημερίδας The New York Times τα οποία δημοσιεύτηκαν την Κυριακή. Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Τραμπ φέρεται να πέρασε χρόνια αποφεύγοντας την πληρωμή ομοσπονδιακών φόρων επειδή σημείωσε μεγαλύτερες απώλειες από κέρδη.

  Πριν από το 2016, ο Τραμπ δεν πλήρωσε καθόλου φόρους σε 10 από τα προηγούμενα 15 χρόνια, σύμφωνα με τους New York Times.

  Η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι κατέχει φορολογικά στοιχεία που χρονολογούνται σχεδόν δύο δεκαετίες πίσω και καλύπτουν εκατοντάδες εταιρείες που απαρτίζουν την επιχειρηματική αυτοκρατορία του προέδρου.

  Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι περισσότερες από τις "βασικές δραστηριότητες" του Τραμπ, όπως τα γήπεδα γκολφ, αναφέρουν ότι χάνουν εκατομμύρια και μερικές φορές δεκάδες εκατομμύρια δολάρια ετησίως.

  Από το 2000, ο Τραμπ ανέφερε απώλειες 315,6 εκατομμυρίων δολαρίων από τα γήπεδα γκολφ του, ενώ το ξενοδοχείο του στην Ουάσινγκτον έχει ανακοινώσει ζημιές άνω των 55 εκατομμυρίων δολαρίων έως το 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία, μόλις δύο χρόνια μετά το άνοιγμά του.

  Ο Τραμπ αρνήθηκε τις πληροφορίες του δημοσιεύματος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Κυριακή, λέγοντας "πληρώνω πολύ και πληρώνω πολύ σε ομοσπονδιακούς φόρους".

  Τα στοιχεία δεν δείχνουν να έχουν προηγηθεί άγνωστοι οικονομικοί δεσμοί με τη Ρωσία ή τον πρόεδρό της, Βλαντιμίρ Πούτιν, ούτε αποκαλύπτουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συμφωνία εμπιστευτικότητας ύψους 130.000 δολαρίων με την ηθοποιό ταινιών πορνό Stormy Daniels, με την οποία ο Τραμπ φέρεται να είχε σχέση το 2006, με την πληρωμή να είναι το επίκεντρο της έρευνας του εισαγγελέα του Μανχάταν για τη φορολογική ιστορία του Τραμπ.

  Το μεγάλο νούμερο 

  72,9 εκατ. δολάρια. Αυτό είναι το ποσό που η κυβέρνηση κατέβαλε στον Τραμπ ως επιστροφή φόρου, η οποία έδωσε πίσω όλους τους φόρους που είχε πληρώσει από το 2005 ως το 2008, μαζί με τόκο. Η πληρωμή 72,9 εκατ. δολαρίων στον Τραμπ πηγάζει, εν μέρει, από την απώλεια άνω των 700 εκατ. δολαρίων που ανέφερε ο Τραμπ στη φορολογική του δήλωση το 2009, σύμφωνα με τους The New York Times. Αυτός ο ισχυρισμός θα μπορούσε να είναι ζωτικής σημασίας καθώς η ομοσπονδιακή εφορία (IRS, Internal Revenue Service) πραγματοποιεί έλεγχο στα στοιχεία του Τραμπ για να προσδιοριστεί αν θα κρατήσει τα 72,9 εκατ. δολάρια που του έχουν χορηγηθεί από την κυβέρνηση. Αυτή η επιστροφή χρημάτων, καθώς και όλες οι επιστροφές άνω των 2 εκατ. δολαρίων, απαιτεί την έγκριση των ελεγκτών της IRS και γνωμοδότηση της Μικτής Επιτροπής Φορολογίας του Κογκρέσου. Αυτή η υπόθεση είναι ανοιχτή εδώ και χρόνια, αλλά αν τελικά βγει απόφαση εις βάρος του Τραμπ, ο πρόεδρος θα έπρεπε να επιστρέψει την επιστροφή φόρων, συμπεριλαμβανομένων των τόκων ενώ πιθανότατα θα έπρεπε να πληρώσει και επιπλέον κυρώσεις, κάτι που θα του κόστιζε περισσότερα από 100 εκατ. δολάρια.

  Στο επίκεντρο 

  Ο Τραμπ είναι προσωπικά υπεύθυνος για χρέη 421 εκατ. δολαρίων, με το μεγαλύτερο μέρος τους να πρέπει να αποπληρωθεί εντός των επόμενων τεσσάρων ετών, όπως αναφέρουν οι The New York Times, οι οποίοι αναπτύσσουν ένα πιθανό σενάριο όπου μια τράπεζα ίσως χρειαστεί να προβεί σε κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του προέδρου των ΗΠΑ. Τα περιουσιακά στοιχεία του Τραμπ για την αποπληρωμή αυτών των χρεών έχουν επίσης δεχτεί μεγάλα πλήγματα τα τελευταία χρόνια, ιδίως οι επενδύσεις του σε μετοχές και ομόλογα. Από το 2014, ο Τραμπ έχει πουλήσει χρεόγραφα αξίας άνω των 200 εκατ. δολαρίων, ανέφεραν οι The New York Times, αφήνοντάς τον ίσως με μόλις 873.000 δολάρια σε μετοχές και ομόλογα, σύμφωνα με πρόσφατη οικονομική έρευνα.

  Καθ 'όλη τη διάρκεια της προεδρίας του, ο Τραμπ αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει τις φορολογικές του δηλώσεις, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά αναφορικά με τις υποψίες σχετικά με τις πληροφορίες που ενδέχεται να κατέχουν τα φορολογικά στοιχεία. Ο Τραμπ λέει ότι θα τα δημοσιεύσει μετά τον έλεγχο, αλλά το γεγονός ότι διενεργείται έρευνα δεν τον εμποδίζει νομικά να δημοσιεύσει τα φορολογικά του στοιχεία. Οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο πιέζουν συνεχώς τον Τραμπ να δημοσιεύσει τις φορολογικές του δηλώσεις, ενώ και οι νομικές πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση δεν έχουν στεφθεί από επιτυχία μέχρι στιγμής. Μια άλλη απόπειρα απόκτησης των οικονομικών στοιχείων του Τραμπ γίνεται από τον εισαγγελέα του Μανχάταν, Cyrus Vance Jr., έναν δημοκράτη που έχει κλητεύσει τον Τραμπ για τις φορολογικές δηλώσεις, τις οποίες ο πρόεδρος δεν έχει ακόμη παραδώσει, υποστηρίζοντας ότι η κλήτευση είναι πολύ ευρεία και αποτελεί πολιτική επίθεση. Μια επιτροπή δικαστών στο Εφετείο των ΗΠΑ πρόκειται να αποφασίσει σχετικά με την κλήτευση, μετά την έφεση των δικηγόρων του Τραμπ. Η ακρόαση για την υπόθεση έλαβε χώρα την Παρασκευή και δεν είναι σαφές για το πότε θα μπορούσε να βγει η απόφαση.

  Ο Alan Garten, δικηγόρος του Οργανισμού Τραμπ, αντέδρασε στους ισχυρισμούς των The New York Times, λέγοντας ότι "τα περισσότερα, αν όχι όλα, από τα στοιχεία φαίνεται να είναι ανακριβή", και υποστηρίζοντας ότι ο Τραμπ έχει πληρώσει εκατομμύρια στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση σε "προσωπικούς φόρους", που μπορεί να αναφέρονται σε φόρους όπως οι φόροι κοινωνικής ασφάλισης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης - όχι σε φόρους εισοδήματος.

  Η περιουσία του Τραμπ δεν βρίσκεται στα φορολογικά στοιχεία, ανέφεραν οι The New York Times. Σύμφωνα με το Forbes, η περιουσία του Τραμπ ανέρχεται στα 2,5 δισ. δολάρια.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  07:30 16/05

  Πούτιν: Η αλήθεια και τα ψέματα που είπε για τη ρωσική οικονομία

  Τα μηνύματά του ήταν –τουλάχιστον– παραπλανητικά, καθώς η ρωσική οικονομία παρουσιάζει σαφή σημάδια ύφεσης.

  00:05 16/05

  Ράνια Πατσιοπούλου (SKF Hellas): Οι τάσεις της αγοράς δημιουργούν την ανάγκη για ανάπτυξη νέων λύσεων

  Προτεραιότητα στο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των διαφόρων business units σε τοπικό επίπεδο δίνει η SKF Hellas, όπως αναφέρει η Ράνια Πατσιοπούλου Managing Director της εταιρείας.

  08:22 14/05

  Πώς το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό συνεχίζει να εκθέτει τα πλοία του σε ουκρανικές επιθέσεις

  Όταν η Ουκρανία βύθισε το ρωσικό καταδρομικό Moskva στις 13 Απριλίου, στέρησε από τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας την κύρια αεράμυνά του.

  11:02 13/05

  Στήριξη-έκπληξη από Έλον Μασκ στο Dogecoin μετά τη βουτιά στα κρυπτονομίσματα

  Έλον Μασκ εξέφρασε για άλλη μια φορά την υποστήριξή του στον ανταγωνιστή του Bitcoin που βασίζεται σε ένα meme βοηθώντας την τιμή του να ανακάμψει κατά περίπου 20%.

  17:46 12/05

  Στην κορυφή των Ευρωπαϊκών εισηγμένων η Shell με "καύσιμο" την εκτίναξη του πετρελαίου

  Στη δεύτερη θέση η αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen και ακολουθεί η επίσης ενεργειακή Total. Στη δεκάδα και ο ρωσικός κολοσσός Gazprom.

  13:50 12/05

  Στους 10 πιο ακριβοπληρωμένους αθλητές του 2022 ο Αντετοκούνμπο - Όλη η κατατάξη

  Μοναδικό μέλος της λίστας σε ηλικία κάτω των 30 ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Στην κορυφή Μέσι και Λεμπρόν Τζέημς.

  07:31 12/05

  Ο πόλεμος στην Ουκρανία επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης

  Η "γαλβανισμένη" Ευρώπη δείχνει ότι αλλαγές γίνονται -και γρήγορα- εφόσον υπάρχει πολιτική βούληση.

  07:30 11/05

  Νέες παρτίδες Bayraktar φτάνουν στο Κίεβο από την Τουρκία

  Πρόσφατες αναλύσεις δείχνουν ότι ένα ΤΒ2 βρέθηκε στην Ουκρανία κατευθείαν από τη γραμμή παραγωγής.

  18:47 10/05

  Στα 3,09 δισ. δολάρια μεταβιβάστηκε η Τσέλσι

  Η δεύτερη ακριβότερη εξαγορά αθλητικής ομάδας μετά από εκείνη των Μπρούκλιν Νετς το 2019.

  07:35 10/05

  H μεγάλη ενεργειακή ευκαιρία της Ελλάδας στο Φόρουμ του Νταβός

  Θα δώσει την ευκαιρία στις ελληνικές επιχειρήσεις να εμφανιστούν στην παγκόσμια σκηνή.

  08:09 09/05

  Ιγκόρ Σέτσιν: Πόσο πλούσιος είναι ο "Darth Vader" του Κρεμλίνου

  Η ακλόνητη πίστη του CEO της Rosneft στον Ρώσο πρόεδρο εδώ και δύο δεκαετίες τον έχει κάνει πάμπλουτο.

  08:24 07/05

  Πώς ο πλουσιότερος Ρώσος ολιγάρχης συνεχίζει να επεκτείνει την αυτοκρατορία του μακριά από τις δυτικές κυρώσεις

  Ο Βλαντίμιρ Ποτάνιν δεν έχει δεχθεί ακόμη κυρώσεις από τις ΗΠΑ ή την ΕΕ.

  07:50 06/05

  Σαουδική Αραβία: Δουλεύει στο παρασκήνιο για την απεξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό πετρέλαιο;

  Η τακτική των Σαουδαράβων μπορεί να είναι ένδειξη μιας "σιωπηλής συνεργασίας" με τη Δύση. Ποιος είναι ο πιθανός αντίκτυπος στην Ευρώπη από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο;

  08:54 05/05

  Χοντορκόφσκι (πρώην Ρώσος ολιγάρχης): Ο κόσμος δεν θα είναι ασφαλής όσο ο Πούτιν παραμένει στην εξουσία

  Σύμφωνα με τον Χοντορκόφσκι, όσοι πιστεύουν ότι η Δύση μπορεί να διαπραγματευτεί την ειρήνη με τον Πούτιν και να επιστρέψει στις "συνήθεις συναλλαγές" με τη Ρωσία, κάνουν μια "πολύ επικίνδυνη σκέψη".

  07:33 05/05

  Η Τουρκία θα είναι το επόμενο ασφαλές καταφύγιο των Ρώσων ολιγαρχών

  Εκτινάχθηκε ο αριθμός εταιρειών που ιδρύθηκαν από Ρώσους πολίτες στην Τουρκία το τελευταίο δίμηνο.