Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 15-Σεπ-2020 17:17

  O Αρνό περνά στην επίθεση: Η Tiffany πλήρωσε 140 εκατ. δολάρια μερίσματα την ώρα που είχε ζημία

  O Αρνό περνά στην επίθεση: Η Tiffany πλήρωσε 140 εκατ. δολάρια μερίσματα την ώρα που είχε ζημία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του David Dawkins

  Η συμφωνία του δισεκατομμυριούχου Bernard Arnault να φέρει τον αμερικανικό κολοσσό Tiffany στην οικογένεια της LVMH για 16 δισεκατομμύρια δολάρια έχει υποστεί ζημιά, πιο πολύ από την οργή που διακατέχει την LVMH αναφορικά με τα 70 εκατομμύρια δολάρια ανά τρίμηνο σε μερίσματα, που πλήρωσε η Tiffany στους μετόχους της, εν μέσω της πανδημίας και όχι τόσο από τη γαλλική πολιτική παρέμβαση, δήλωσε στο Forbes μια πηγή που έχει πρόσβαση στις διαπραγματεύσεις.

  Η συμφωνία, που ανακοινώθηκε τον Νοέμβριο, μπήκε στον πάγο από τη LVMH την περασμένη εβδομάδα, μετά από μια επιστολή του Γάλλου Υπουργού Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, που έφτασε "ως αντίδραση στην απειλή επιβολής φόρων στα γαλλικά προϊόντα από τις ΗΠΑ". Ο Bernard Arnault, ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ευρώπης και σύμφωνα με τον Flavio Cereda, αναλυτή μετοχών στο Jefferies, το "πιο ισχυρό πρόσωπο στη Γαλλία σήμερα", "έλαβε οδηγία" να "αναβάλει" την εξαγορά της Tiffany μέχρι τις 6 Ιανουαρίου του επόμενου έτους. 

  Ωστόσο, μια πηγή είπε στο Forbes ότι, αντί της πολιτικής παρέμβασης, το κύριο μήλον της έριδος ήταν οι γενναιόδωρες πληρωμές μερισμάτων που έχει πραγματοποιήσει η Tiffany στους μετόχους από την ανακοίνωση της συμφωνίας, ειδικά εκείνες που πληρώθηκαν τον Μάιο και τον Αύγουστο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πληρωμές που στο σύνολό τους ανέρχονται σε 140 εκατομμύρια δολάρια, ποσό που περιγράφεται από την πηγή ως "κοροϊδία" και "κυριολεκτικά πέταμα χρημάτων". Ένα επιπλέον ποσό 70 εκατομμυρίων δολαρίων πρόκειται να καταβληθεί τον Νοέμβριο παρά την πιθανή παρατεταμένη περίοδο περιορισμών λόγω κορονοϊού.

  Το σχέδιο της εταιρείας να πληρώσει το τριμηνιαίο μέρισμα της στα 0,58 δολάρια ανά μετοχή περιγράφεται σε μια δήλωση κατά τη στιγμή της συμφωνίας, αλλά η απόφαση της Tiffany να συνεχίσει να πληρώνει μερίσματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν ήταν αυτή που θα είχε κάνει ο γίγαντας κοσμημάτων, σύμφωνα με την πηγή, "αν δεν επρόκειτο να εξαγοραστεί".

  "Δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση να είχαν συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο", είπε η πηγή.

  Η LVMH δεν απάντησε σε αίτημα για περαιτέρω σχόλιο σχετικά με τα μερίσματα των μετόχων, αλλά τόνισε τη δυσαρέσκειά της για τις επιδόσεις της Tiffany κατά τη διάρκεια της περιόδου καραντίνας, έχοντας προηγουμένως σχολιάσει την απονομή "σημαντικών μερισμάτων ενόσω η εταιρεία είχε ζημίες", σε δήλωση στις 10 Σεπτεμβρίου.  

  Η Tiffany, η οποία ανακοίνωσε καθαρή ζημία 32,7 εκατομμυρίων δολαρίων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, σε σύγκριση με κέρδη 261 εκατομμυρίων δολαρίων κατά την ίδια περίοδο το 2019, δήλωσε στο Forbes ότι η LVMH γνώριζε για την πολιτική μερισμάτων της Tiffany. Η συμφωνία συγχώνευσης του Νοεμβρίου 2019 επιβεβαίωσε ότι η Tiffany "θα συνεχίσει να δηλώνει και να καταβάλλει τα κανονικά τριμηνιαία μερίσματά της σε ποσό που δεν θα υπερβαίνει τα 0,58 δολάρια ανά μετοχή και με τρόπο συνεπή με την πρακτική του παρελθόντος". Η Tiffany έχει καταβάλει 131 διαδοχικά τριμηνιαία μερίσματα από το 1988 λίγο μετά την IPO, χωρίς να παραλείψει ούτε μία, συμπεριλαμβανομένων και αυτών σε περιόδους οικονομικής ύφεσης.

  Πρωινό στου Bernard

  Παρόλο που η συμφωνία είναι κάθε άλλο παρά ακυρωμένη, σύμφωνα με την πηγή, η σχέση μεταξύ των μερών έχει επιδεινωθεί με ταχείς ρυθμούς κατά τη διάρκεια του lockdown, καθώς τα εμπορικά καταστήματα της Tiffany, όπως και αυτά στη Νέα Υόρκη δυσκολεύτηκαν να προσεγγίσουν πελατεία.

  Όταν η LVMH ανακοίνωσε την απόφασή της στις 9 Σεπτεμβρίου να "αναβάλει" τη συμφωνία των 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η Tiffany επέστρεψε με μια αγωγή, ζητώντας από ένα δικαστήριο του Ντέλαγουεαρ να αναγκάσει την LVMH να ολοκληρώσει τη συμφωνία που έγινε τον Νοέμβριο, αρνούμενη τον ισχυρισμό της LVMH ότι η Tiffany παραβίασε υποχρεώσεις βάσει της Συμφωνίας Συγχώνευσης.

  Η Tiffany απέρριψε το σκεπτικό της LVMH για αναβολή της συμφωνίας, ισχυριζόμενη ότι η "υποτιθέμενη επίσημη γαλλική προσπάθεια αντιποίνων εναντίον των ΗΠΑ για τους πρτεινόμενους νέους δασμούς δεν έχει ποτέ ανακοινωθεί ή συζητηθεί δημοσίως", δημιουργώντας αμφιβολίες σχετικά με το αν η επιστολή ήταν μια νόμιμη "προσπάθεια" για να "πιέσει" τις ΗΠΑ να αλλάξουν γνώμη σχετικά με τον επιβαλλόμενο δασμό στα γαλλικά είδη πολυτελείας. 

  "Λυπούμαστε που προχωράμε σε αυτή την κίνηση, αλλά η LVMH δεν μας άφησε άλλη επιλογή από το να πάρουμε τη δικαστική οδό για την προστασία της εταιρείας μας και των μετόχων μας", δήλωσε ο πρόεδρος της Tiffany, Roger N. Farah, όταν η εταιρεία υπέβαλε την αγωγή.

  Μια μέρα αργότερα, η LVMH ανακοίνωσε την πρόθεσή τους να απαντήσουν με δική τους αγωγή, σύμφωνα με δήλωση, "να αμφισβητήσουν τον χειρισμό της κρίσης από τη διοίκηση της Tiffany και το Διοικητικό Συμβούλιο της… κυρίως στη διανομή σημαντικών μερισμάτων όταν η εταιρεία είχε ζημία".  

  Η εταιρεία δήλωσε στις 10 Σεπτεμβρίου: "η μακρά προετοιμασία της αγωγής τους, καταδεικνύει την ανεντιμότητα της Tiffany στις σχέσεις της με την LVMH", υπονοώντας ότι η σχέση είχε επιδεινωθεί πολύ πριν από την ανακοίνωση της 9ης Σεπτεμβρίου. 

  Παρά την επανειλημμένη επικαλούμενη κυβερνητική επιρροή, η LVMH αργότερα κάνει λόγο για μια βαθύτερη, επιχειρηματική λογική για την αλλαγή πλεύσης, επικρίνοντας τη διοίκηση της Tiffany και τον χειρισμό της κρίσης της Covid-19 ισχυριζόμενη ότι τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου και οι προβλέψεις της για το 2020 είναι "απογοητευτικά" και "σημαντικά κατώτερα" με αυτές των συγκρίσιμων εμπορικών σημάτων του Ομίλου LVMH κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου".

  Ωστόσο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tiffany, Alessandro Bogliolo υποστηρίζει ότι "η θεμελιώδης δύναμη της επιχείρησης της Tiffany είναι σαφής" και ότι το lockdown δεν επηρέασε την κερδοφορία τους, σύμφωνα με τη δήλωση που συνοδεύει την ανακοίνωση της αγωγής τους στις 9 Σεπτεμβρίου. "Αναμένουμε ότι τα κέρδη μας το τέταρτο τρίμηνο του 2020 θα υπερβούν αυτά της ίδιας περιόδου του 2019", είπε.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  07:41 19/04

  Το ξεπούλημα της πτωχευμένης Arcadia του Σερ Φίλιπ Γκριν απέφερε $820 εκατ. αλλά ίσως δεν είναι αρκετά

  Παρότι έχει εκποιηθεί ήδη το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων της Arcadia, παραμένει "τρύπα" 440 εκατ. στο συνταξιοδοτικό ταμείο της εταιρείας. Και ο Γκριν μάλλον δεν θα βάλει το χέρι στην τσέπη για ...

  10:45 17/04

  Η SpaceX του Musk νίκησε την Blue Origin του Bezos για το σύστημα προσελήνωσης της NASA

  Παρά την πρόσφατη επιτυχία του Musk, ο Bezos κατέχει τα πρωτεία στον παγκόσμιο πλούτο.

  11:34 16/04

  Ανοίγει ο τουρισμός για Αμερικανούς τουρίστες την επόμενη εβδομάδα

  Σύμφωνα με πληροφορίες, αρχής γενομένης από την επόμενη εβδομάδα, η Ελλάδα θα επιτρέψει σε επισκέπτες από τις ΗΠΑ να έρθουν στη χώρα για πρώτη φορά εδώ και πάνω από έναν χρόνο.

  07:37 16/04

  H νεαρή αουτσάιντερ που μετέτρεψε τη βαλτωμένη Vimeo σε κολοσσό δισεκατομμυρίων

  Η Vimeo προσπαθούσε πάντα να "μοιάσει" στο YouTube - έως ότου μια διορατική CEO την μετέτρεψε σε "χρυσωρυχείο".

  13:14 15/04

  Μπέρνι Μάντοφ: Εξαπάτησε χιλιάδες επενδυτές, καταχράστηκε περίπου $65 δισ.

  Το 2008 οι δύο γιοι του τον κατήγγειλαν. Λίγα χρονια αργότερα ο ένας αυτοκτόνησε και ο άλλος πέθανε απο καρκίνο.

  07:55 15/04

  Πρώην διευθυντής της CIA βάζει "φρένο" στις κινδυνολογίες της Γέλεν και άλλων για το bitcoin

  Καταρρίπτει το αφήγημα ότι το bitcoin και τα κρυπτονομίσματα αποτελούν διαδεδομένο μέσο παράνομων δραστηριοτήτων.

  07:47 14/04

  Forbes: Οι κορυφαίοι επενδυτές με το "άγγιγμα του Μίδα" για το 2021

  Η νέα γενιά τεχνολογικών γιγάντων σήμανε αλλαγή φρουράς και στις τάξεις των κορυφαίων VCs του πλανήτη.

  07:39 13/04

  Οι πολυτιμότερες ποδοσφαιρικές ομάδες στον κόσμο: Στην κορυφή η Μπαρτσελόνα με αξία $4,8 δισ.

  Η αξία των ποδοσφαιρικών συλλόγων αυξήθηκε κατά μέσο όρο 30% την τελευταία διετία.

  07:41 12/04

  Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι των μεταλλάξεων

  Τι δείχνει η νέα μελέτη από το Ισραήλ για τη χρήση του εμβολίου στον "πραγματικό κόσμο".

  09:37 11/04

  Ποιοι είναι οι Έλληνες που μπήκαν στην ευρωπαϊκή λίστα του Forbes "30 κάτω των 30" 2021

  Οι Γιάννης Ασσαέλ, Μαριάννα Καψετάκη, Κωνσταντίνα Θεοφανοπούλου και Γιώργος Καλλίγερος, που διαπρέπουν στις κατηγορίες "Επιστήμη" και "Βιομηχανία" μίλησαν στο Capital.gr.

  08:17 11/04

  Πώς οι δισεκατομμυριούχοι έγιναν πλουσιότεροι το 2021

  Η λίστα με τους 10 τομείς από τους οποίους πλούτισαν.

  08:13 09/04

  Ο σεμνός δισεκατομμυριούχος CEO της BioNTech μιλά για την νέα εποχή των mRNA εμβολίων

  Ο Ουγκούρ Σαχίν, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, αποκαλύπτει το όραμά του και τον δρόμο που ανοίγει η τεχνολογία του mRNA για νέες θεραπείες.

  15:23 08/04

  Τέσσερις Έλληνες κι ένας Κύπριος στη λίστα του Forbes με τους Ευρωπαίους "30 κάτω των 30"

  Γιάννης Ασσαέλ, Μαριάννα Καψετάκη, Κωνσταντίνα Θεοφανοπούλου και Γιώργος Καλλίγερος ξεχωρίζουν στην ευρωπαϊκή λίστα του Forbes 30 Under 30 Europe Class Of 2021.

  08:01 08/04

  Ο "πύραυλος" Μασκ: Πώς το εκκεντρικό αφεντικό της Tesla έγινε ο 2ος πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη

  Η περιουσία του Μασκ αυξήθηκε κατά περισσότερα από 126 δισ. δολάρια σε ένα μόλις έτος.

  14:22 06/04

  Forbes: Αυτοί είναι οι πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη - Στην κορυφή και πάλι ο Bezos, κατά πόδας ακολουθεί ο Musk

  Arnault, Gates και Zuckerberg συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα. Τα ελληνικά ονόματα της λίστας. Αυξήθηκε 5 τρισ. η συνολική περιουσία τους.