Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 11-Σεπ-2020 07:42

  Amy Novogratz: Έχτισε το μεγαλύτερο fund επενδύσεων σε ιχθυοκαλλιέργειες στον κόσμο κόντρα σε όλες τις προβλέψεις

  Amy Novogratz Mike Velings
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Chloe Sorvino

  Πέρυσι, η Amy Novogratz κάλεσε έναν καλλιεργητή φυκιών, έναν ιδιοκτήτη ιχθυοτροφείου στρειδιών, τον δημιουργό τσιπ από αφυδατωμένες φλούδες σολομού, έναν αγοραστή παντοπωλείου, έναν εστιάτορα και έναν ρεπόρτερ για δείπνο στο σπίτι της στο Μανχάταν. Καθώς οι φιλοξενούμενοί της απολάμβαναν το φαγητό, σηκώθηκε για να εξηγήσει την προέλευση του ψαριού: η Matorka, είναι ένα αγρόκτημα στο Grindavík της Ισλανδίας, που εκτρέφει απαλλαγμένα από αντιβιοτικά ψάρια στην ξηρά σε δεξαμενές χρησιμοποιώντας γεωθερμική ενέργεια.

  Το 2016, όταν το fund Aqua-Spark της Novogratz επένδυσε 2,5 εκατομμύρια δολάρια σε αυτό, η Matorka παρήγε μόλις 50 τόνους ψαριών τον χρόνο. Μέχρι τη στιγμή του δείπνου, είχε φτάσει να πουλά 3.000 τόνους, μεταξύ των οποίων και στον διάσημο σεφ Nobu Matsuhisa και στην υπηρεσία παράδοσης ειδών παντοπωλείου των ΗΠΑ FreshDirect. Όταν ήρθε η κρίση του κορονοϊού και οι πωλήσεις εστιατορίων της Matorka έπεσαν, η Aqua-Spark βοήθησε με ένα δάνειο-γέφυρα ύψους 750.000 δολαρίων. "Το brand επιστρέφει σε καλούς ρυθμούς", αναφέρει η Novogratz, η οποία εκτιμά ότι η παραγωγή θα αυξηθεί σε 6.000 τόνους έως το 2022 - ''ένα πολύ καλό ορόσημο όπου μπορείτε να διατηρήσετε την παραγωγή σε ελεγχόμενα επίπεδα, να γνωρίζετε την αγορά σας, να γνωρίσετε τον πελάτη σας, να παρακολουθείτε πραγματικά τα πάντα ".

  Η 45χρονη Novogratz βρίσκεται και η ίδια σε ένα πολύ καλό σημείο αυτές τις μέρες. Πριν από μια δεκαετία, διαγνώστηκε με όγκο στον εγκέφαλο και οι γιατροί προειδοποίησαν ότι θα μπορούσε και να τη σκοτώσει. Ύστερα από μια επικίνδυνη χειρουργική επέμβαση 20 ωρών ο όγκος αφαιρέθηκε, αλλά έμεινε με προβλήματα ισορροπίας και κινητικότητας, ενώ είναι τυφλή από το ένα μάτι μετά από ατύχημα που είχε ως παιδί. Σήμερα, αυτή και ο σύζυγός της, Mike Velings, 50 ετών, διευθύνουν το Aqua-Spark, ένα αειφόρο ταμείο ιχθυοκαλλιέργειας  με έδρα την Ολλανδία, το οποίο έχει προσελκύσει 148 εκατομμύρια δολάρια από 190 επενδυτές σε 29 χώρες. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται το ImpactAssets, ένα fund που συμβουλεύει τους δωρητές με έδρα το Bethesda, Maryland (επιτρέπει σε ιδιώτες να ''σταθμεύσουν'' τις συνεισφορές τους σε κερδοσκοπικές επενδύσεις με θετικό κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα πριν από την τελική διανομή των χρημάτων σε φιλανθρωπικά ιδρύματα) και η εταιρεία Louis Dreyfus, ο γίγαντας εμπορευμάτων που ελέγχεται από τη δισεκατομμυριούχο Margarita Louis-Dreyfus. Η ίδια η Novogratz έχει αξιοσημείωτες διασυνδέσεις. Η μεγαλύτερη αδελφή της Jacqueline είναι ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος του πρωτοποριακού ταμείου επιχειρηματικών επενδύσεων Acumen και είναι παντρεμένη με τον επικεφαλής του TED Talks, Chris Anderson, ενώ ο μεγάλος αδερφός Michael είναι πρώην δισεκατομμυριούχος macro hedge-fund trader που εξελίχθηκε σε διακεκριμένο επενδυτή κρυπτονομισμάτων.

  Τον περασμένο Ιούνιο, η συμμετοχή της Aqua-Spark σε 19 εταιρείες χαρτοφυλακίου αποτιμάτο στα 180 εκατομμύρια δολάρια. Το 2019, δημοσίευσε καθαρό εσωτερικό ποσοστό απόδοσης (IRR) 21,75% - ένα εντυπωσιακό ποσοστό, δεδομένου ότι είναι απαλλαγμένο από το ετήσιο τέλος 1% και 20% των κερδών πηγαίνουν σε μια εταιρεία διαχείρισης κέρδους, όπου το 60% ανήκει στη Novogratz και τον Velings. (Το ίδρυμα του ζευγαριού και οι υπάλληλοι κατέχουν το υπόλοιπο 40%). Παρά την πανδημία, η Novogratz αναμένει το IRR φέτος να διαμορφωθεί άνω του 20%. (Οι διαπιστευμένοι Αμερικανοί επενδυτές μπορούν να εισχωρήσουν στο fund με ελάχιστη επένδυση 118.000 δολ.).

  Σε όρους δολαρίου, το Aqua-Spark είναι ένα μικρό ψάρι στη διεθνή βιομηχανία ιχθυοκαλλιέργειας  ύψους 265 δισ. δολαρίων, η οποία προμηθεύει πλέον περισσότερα από τα μισά από όλα τα θαλασσινά είδη που παράγονται για ανθρώπινη κατανάλωση. Ωστόσο, ως το πρώτο και μεγαλύτερο επενδυτικό ταμείο στον κόσμο, αφιερωμένο αποκλειστικά στην περιβαλλοντικά ορθή ιχθυοκαλλιέργεια, έχει μεγάλη επίδραση.

  Για παράδειγμα, το 2015, στην πρώτη της επένδυση, η Aqua-Spark επένδυσε 3,4 εκατομμύρια δολάρια στην Calysta, μια startup της Silicon Valley που παράγει ένα νέο ιχθυάλευρο. Η Calysta χρησιμοποιεί μικρόβια που έχουν υποστεί ζύμωση και προέρχονται από ένα υποπροϊόν της παραγωγής φυσικού αερίου, για να δημιουργήσει τροφές ψαριών που είναι καλύτερες για το περιβάλλον από τις εκδόσεις που βασίζονται σε ψάρια ή σόγια στην αγορά. Τα χρήματα της Aqua-Spark βοήθησαν στην πληρωμή ενός πιλοτικού εργοστασίου, το οποίο με τη σειρά του βοήθησε την Calysta να προσελκύσει 150 εκατομμύρια δολάρια σε πρόσθετες επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένων των Cargill και BP Ventures. Τώρα η εταιρεία χτίζει ένα εργοστάσιο στην Κίνα που έχει σχεδιαστεί για να παράγει 20.000 τόνους τροφές ετησίως - κάτι που μπορεί να φέρει δραστικές αλλαγές στην παγκόσμια αγορά ιχθυοτροφών αξίας 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων. "Όταν γνώρισα τους Novogratz και Velings, είπα ότι ίσως χρειαστούν 10 χρόνια", θυμάται ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Calysta, Alan Shaw. "Πραγματικά έδειξαν εμπιστοσύνη".

  Με την προσέγγισή της σε μακροχρόνιο επίπεδο, η Aqua-Spark δεν έχει ακόμη πουλήσει ούτε μία περιουσία της. Η Aqua-Spark αναμένει από τις εταιρείες στο χαρτοφυλάκιό της να παρέχουν σε όλους τους υπαλλήλους έναν μισθό διαβίωσης και να δώσουν προτεραιότητα στη διαφάνεια για επιστημονικά αποτελέσματα. Πολλές από τις επενδύσεις της είναι σε αγροκτήματα, τα οποία πρέπει να ελαχιστοποιήσουν τη χρήση αντιβιοτικών και χημικών και να περιορίσουν τη ρύπανση.

  Η ιχθυοκαλλιέργεια  "θεωρήθηκε ως μια πολύ βρώμικη βιομηχανία που πλήττεται από ασθένειες. Έχουν αλλάξει τη νοοτροπία σε αυτήν και την έχουν καταστήσει επενδύσιμη", λέει η Lisa Kleissner, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Aqua-Spark.

  Η Novogratz είναι είναι το έκτο παιδί από τα επτά αδέλφια όπου ο μπαμπάς, συνταγματάρχης στον αμερικανικό στρατό,  είχε απαίτηση να ξυπνάνε όλοι μέχρι τις 6 το πρωί τα σαββατοκύριακα. Αφού σπούδασε θέατρο στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, έκανε ένα πέρασμα από την Ουάσινγκτον, όπου μελέτησε τις πολιτικές που επηρεάζουν τις εφηβικές μητέρες, στη συνέχεια πήγε να εργαστεί με τον κουνιάδο της, για να φτάσει στο βραβείο TED, το ετήσιο βραβείο που αποδίδεται σε ένα άτομο πίσω από μια μοναδική ιδέα που αλλάζει τον κόσμο. Έτσι, την άνοιξη του 2010, η Novogratz βρέθηκε σε ένα ερευνητικό πλοίο στα Νησιά Γκαλαπάγκος σε ένα ταξίδι που περιλάμβανε διαλέξεις για τη διατήρηση ωκεανών και καταδύσεις. Σε αυτό το ταξίδι γνώρισε τον Velings, έναν Ολλανδό επιχειρηματία που ξεκίνησε την πρώτη του επιχείρηση σε ηλικία 18 ετών.

  Η σχέση τους άνθισε τους επόμενους επτά μήνες, αλλά στη συνέχεια η Novogratz άρχισε να παθαίνει ανησυχητικές κρίσεις. Μέχρι τον Οκτώβριο, είχε λάβει τη διάγνωση για τον όγκο στον εγκέφαλό της. Μετά τη χειρουργική επέμβαση, ο Velings τής έκανε πρόταση γάμου στο νοσοκομείο δίπλα στο κρεβάτι της. Εκείνη δέχτηκε, αλλά είπε ότι χρειαζόταν χρόνο για να πάρει πίσω τη ζωή της - έπρεπε να μάθει να περπατά ξανά. Μέσα σε λίγους μήνες, η Novogratz επέστρεψε στο TED. "Ήταν πολύ νωρίς", παραδέχεται τώρα. "Δεν ήξερα πώς να σταματήσω να σταματήσω. Έτσι ήμουν. " Τελικά, λέει, ένα συνέδριο TEDx που είχε προγραμματιστεί για τη Ντόχα του Κατάρ, την έκανε να κάνει ένα βήμα πίσω. "Δεν μπορούσα καν να περπατήσω πάνω στην άμμο και είχα συμφωνήσει να εποπτεύω τα εργαστήρια σε μια έρημο. Ήταν τρέλα. " Έτσι, αγόρασε ένα εισιτήριο για την Ολλανδία, όπου εκείνη και ο Velings άρχισαν να χτίζουν μαζί μια ζωή και εταιρεία.

  Οι δυο τους επέλεξαν την ιχθυοκαλλιέργεια  επειδή λίγοι επενδυτές νοιάζονταν για αυτή τη μεγάλη και προβληματική αγορά. Ορισμένες ιχθυοκαλλιέργειες επιδείνωσαν πραγματικά το πρόβλημα της υπεραλίευσης στη φύση χρησιμοποιώντας άγρια ​​ψάρια ως τροφή. Οι πιο βιώσιμες επιχειρήσεις, στο βαθμό που υπήρχαν, "πουλούσαν σε πολύ μικρές αγορές υψηλού επιπέδου με υπεραξία" και είχαν μικρή πρόσβαση σε εξωτερικά κεφάλαια, λέει η Novogratz. Είχαν συναντηθεί με δεκάδες πιθανούς επενδυτές στη Silicon Valley και την Ευρώπη και ανέμεναν την επίσημη έναρξη συγκέντρωσης κεφαλαίων τον Σεπτέμβριο 2013 όταν χτύπησε μια ακόμη τραγωδία. Η Novogratz γέννησε το πρώτο τους παιδί τον Ιούλιο του 2013 και το βρέφος πέθανε μόλις ένα μήνα αργότερα. Τα σχέδια αναβλήθηκαν - αλλά όχι για πολύ. Μέχρι το τέλος του 2014, η Novogratz είχε γεννήσει ένα δεύτερο παιδί (αυτή και ο Velings έχουν τώρα τρία υγιή παιδιά) και το ζευγάρι είχε δεσμεύσεις για περισσότερα από 8 εκατομμύρια δολάρια από 26 επενδυτές ενώ κάλυψαν τα αρχικά λειτουργικά κόστη με 4 εκατομμύρια δολάρια από τα δικά τους χρήματα.

  Ο τελικός στόχος των δυο τους είναι να έχουν 60 έως 80 εταιρείες στο χαρτοφυλάκιο της Aqua-Spark, έως τρεις φορές περισσότερες από το τρέχον ρόστερ τους. Στις αρχές, ανησυχούσαν ότι δεν θα υπήρχε αρκετά μεγάλος αγωγός επιχειρήσεων προς επένδυση. Τώρα παρακολουθούν τουλάχιστον 1.550 εταιρείες.

  Παρά τις αναπηρίες της, η Novogratz έπεσε με τα μούτρα στην αναζήτηση προκλήσεων. "Μερικές φορές  κάνω πίσω, αλλά ως επί το πλείστον πιέζω τον εαυτό μου".

  Αν και η πανδημία τους εμποδίζει επί του παρόντος να πραγματοποιήσουν επισκέψεις σε διάφορα μέρη ανά τον κόσμο, οι Novogratz και Velings είναι ακάθεκτοι, κάνοντας τον έλεγχό τους από απόσταση. "Ό, τι υπάρχει πίσω μας, μας ωθεί προς τα εμπρός", λέει.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  16:10 18/09

  Εκλογές ΗΠΑ: Οι μεγαλύτεροι χορηγοί των Trump και Biden

  Σχεδόν πενταπλάσια είναι η στήριξη που έχει λάβει ο Biden από δισεκατομμυριούχους στην προεκλογική του εκστρατεία.

  07:45 18/09

  Πώς οι Tesla και Nikola θα ορίσουν το μέλλον των ηλεκτρικών οχημάτων εάν δεν διαθέτουν τις μπαταρίες;

  Οι εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων δεν κατασκευάζουν τις δικές τους μπαταρίες.

  08:40 17/09

  Chuck Feeney: Από δισεκατομμυριούχος... σχεδόν απένταρος - όπως ακριβώς το σχεδίαζε

  Χρειάστηκαν δεκαετίες, αλλά ο Feeney, ο πρώην δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής του λιανικού γίγαντα Duty Free Shoppers τελικά δώρισε όλα τα χρήματά του στη φιλανθρωπία.

  07:53 16/09

  Εκλογές ΗΠΑ: Ποιο είναι το καλύτερο και ποιο το χειρότερο αποτέλεσμα για τις μετοχές

  Μπορεί να μην υπάρχει ξεκάθαρος νικητής την επομένη των εκλογών και αυτό είναι ό,τι χειρότερο για τις αγορές.

  17:17 15/09

  O Αρνό περνά στην επίθεση: Η Tiffany πλήρωσε 140 εκατ. δολάρια μερίσματα την ώρα που είχε ζημία

  Οργή διακατέχει την LVMH αναφορικά με τα 70 εκατομμύρια δολάρια ανά τρίμηνο σε μερίσματα, που πλήρωσε η Tiffany στους μετόχους της, εν μέσω της πανδημίας και μάλιστα την ώρα που η εταιρεία κατέγραφε...

  08:34 15/09

  Γιατί χάλασε το deal μεταξύ LVMH και Tiffany

  Η συμφωνία της LVMH για την απόκτηση της Tiffany ήταν παραδεισένια. Η εταιρεία κοσμημάτων θα ταίριαζε τέλεια στο πολυτελές στερέωμα της LVMH και θα συνέβαλε σημαντικά στα κέρδη.

  14:50 14/09

  Οι 10 πιο ακριβοπληρωμένοι ποδοσφαιριστές το 2020: Ο Μέσι ηγείται, ο Εμπαπέ ανεβαίνει

  Ίσως έχει φτάσει ο καιρός οι δύο ογκόλιθοι, Μέσι και Ρονάλντο, να υποδεχθούν και έναν "τρίτο" στην παρέα τους.

  09:48 14/09

  Ποιες μετοχές των ΗΠΑ θα υπεραποδώσουν έναντι της αγοράς εάν εγκριθεί εμβόλιο για τον κορονοϊό

  Έξι μετοχές που θα μπορούσαν να σημειώσουν μεγάλα κέρδη, σύμφωνα με την Stifel.

  07:46 10/09

  Γιατί η Tiffany μηνύει την Louis Vuitton

  Τι έχει αλλάξει από την εποχή της συμφωνίας εξαγοράς και τι επικαλούνται οι δύο πλευρές.

  15:00 09/09

  Forbes 400: Οι 9 πλουσιότερες γυναίκες της Αμερικής δεν είναι αυτοδημιούργητες

  Μόνον 11 από τις 56 γυναίκες στο Forbes 400 είναι αυτοδημιούργητες. Οι άλλες 45 κληρονόμησαν τον πλούτο τους από τις οικογένειές τους ή τους θανόντες συζύγους τους ή, όπως η η MacKenzie Scott, ως...

  08:20 09/09

  12 κάτω των 40 ετών: Οι νεότεροι δισεκατομμυριούχοι της λίστας Forbes 400 για το 2020

  Μερικοί από τους νεότερους της λίστας έχουν κληρονομήσει τον πλούτο τους ωστόσο οι περισσότεροι κέρδισαν δισεκατομμύρια ιδρύοντας μια εταιρεία τεχνολογίας ή κοινωνικών μέσων δικτύωσης.

  14:54 08/09

  Ο Τζεφ Μπέζος στην κορυφή της λίστας Forbes με τους πλουσιότερους Αμερικανούς

  Υποχώρησε στην κατάταξη ο Ντόναλντ Τραμπ λόγω της πανδημίας.

  07:48 08/09

  H HTC για να σωθεί επαναφέρει στη θέση της την εκατομμυριούχο πρώην CEO της

  Προσπάθησε να σώσει την επιχείρηση έχοντας απέναντί της ανταγωνιστές όπως η Samsung και η Huawei.

  10:30 07/09

  "Φτωχότερος" κατά 10 δισ. δολ. ο Elon Musk, μετά τη βύθιση των μετοχών των τεχνολογικών εταιρειών

  Η "διόρθωση" της περασμένης εβδομάδας κόστισε ακριβά στους "κροίσους" των κολοσσών της τεχνολογίας, που πάντως παραμένουν πολύ πλουσιότεροι σε σχέση με πέρσι.

  08:08 06/09

  ΗΠΑ: Περισσότεροι νέοι μένουν με τους γονείς τους λόγω της πανδημίας

  Ποσοστό 52% μένει στο πατρικό σπίτι, ξεπερνώντας το αντίστοιχο ποσοστό κατά τη Μεγάλη Ύφεση.