Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 09-Σεπ-2020 15:00

  Forbes 400: Οι 9 πλουσιότερες γυναίκες της Αμερικής δεν είναι αυτοδημιούργητες

  Forbes 400: Οι 9 πλουσιότερες γυναίκες της Αμερικής δεν είναι αυτοδημιούργητες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ariel Shapiro

  Υπάρχουν μόνο 56 γυναίκες στη λίστα "Forbes 400", με τους πλουσιότερους ανθρώπους στην Αμερική -ίδιος αριθμός με τον προηγούμενο χρόνο. Όμως ως ομάδα, είναι πλουσιότερες από ποτέ, με περιουσία που φτάνει τα 452 δισ. δολάρια (από 430 δισ. δολάρια πέρυσι). Δύο από αυτές τις 56 γυναίκες -η Judy Love και η Lynda Resnick- συν-ίδρυσαν εταιρείες με τους συζύγους τους και είναι στη λίστα του Forbes ως μέρος ζευγαριού.

  Τα κέρδη από πέρσι, όμως, δεν κατανεμήθηκαν ισόποσα. Σχεδόν όλο το κέρδος των 22,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων πήγε σε δύο γυναίκες: την MacKenzie Scott και την Alice Walton. Η Scott, η οποία άλλαξε το επώνυμό της από Bezos, τον Ιούλιο, έλαβε μερίδιο 4% στην Amazon μετά το διαζύγιο της από τον Jeff Bezos το 2019. Είναι περισσότερο από 20 δισ. δολάρια πλουσιότερη από ό,τι πριν από ένα χρόνο, μετά το άλμα 64% στα κέρδη των μετοχών του γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου. Η Walton (περιουσία: 62,3 δισ. δολάρια), κληρονόμος της περιουσίας της Walmart, είδε την περιουσία της να αυξάνεται κατά σχεδόν 11 δισ. δολάρια, από τότε που δημοσιεύτηκε η λίστα Forbes 400 του 2019, λόγω των κερδών της μετοχής της Walmart, αφότου η εταιρεία έδωσε περισσότερο βάρος στις διαδικτυακές αγορές για είδη παντοπωλείου και οικιακά είδη, κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

  Περισσότερο από το 60% των γυναικών στη λίστα είδαν τις περιουσίες τους να μειώνονται σε σχέση με πέρυσι. Ενώ οι μετοχές ηλεκτρονικού εμπορίου και βιντεοπαιχνιδιών αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, άλλοι τομείς, όπως τα ξενοδοχεία και τα πετρέλαιο και φυσικό αέριο, επλήγησαν. Η Elaine Wynn (περιουσία: 1,7 δισ. δολάρια), ο μεγαλύτερος μέτοχος του γίγαντα καζίνο Wynn Resorts, βγήκε από τη λίστα καθώς ο τουρισμός σταμάτησε και η μετοχή κατέγραψε απώλειες 33% σε σχέση με τη λίστα του 2019.

  Η μόνη γυναίκα νεοεισερχόμενη είναι η Alice Schwartz (περιουσία: 2,2 δισ. δολάρια), η οποία συν-ίδρυσε την Bio-Rad Laboratories για τη βιοεπιστημονική έρευνα και τη διάγνωση, μαζί με τον σύζυγό της, το 1952. Οι μετοχές της εταιρείας, η οποία έχει επίσης ένα προϊόν που χρησιμοποιείται στις δοκιμές κατά της Covid-19, έχουν σημειώσει κέρδη κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Σε ηλικία 94 ετών είναι η γηραιότερη "νέα" της λίστας φέτος.

  Μόνο 11 από τις 56 γυναίκες στη λίστα Forbes 400 είναι αυτοδημιούργητες, που σημαίνει ότι έχτισαν την περιουσία τους μόνες τους ή με τον σύζυγό τους. Η Diane Hendricks του τομέα κατασκευών (περιουσία: 7 δισ. δολάρια) είναι η πλουσιότερη ανάμεσά τους. Οι άλλες 45 κληρονόμησαν τον πλούτο τους από τις οικογένειές τους ή τους θανόντες συζύγους τους -ή όπως η MacKenzie Scott, που κέρδισε την περιουσία της ως μέρος του διαζυγίου της με τον Jeff Bezos. Οι δέκα πλουσιότερες γυναίκες στη λίστα κληρονόμησαν όλες τις περιουσίες τους.

  Το φυλετικό χάσμα πλούτου της Αμερικής -οι λευκοί κατέχουν σχεδόν το 85% του πλούτου της χώρας παρά το ποσοστό που αντιπροσωπεύει λίγο περισσότερο από το 60% του πληθυσμού, σύμφωνα με την Federal Reserve και το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ- είναι ακόμη πιο έντονο μεταξύ των πλουσιότερων γυναικών του έθνους. Μόνο δύο στη λίστα, οι Oprah Winfrey και Thai Lee, η γυναίκα πίσω από τον πάροχο IT SHI International, δεν είναι λευκές.

  To Forbes υπολόγισε την περιουσία για τη φετινή λίστα Forbes 400 χρησιμοποιώντας τιμές μετοχών από τις 24 Ιουλίου 2020.

  Ακολουθούν οι εννέα πλουσιότερες γυναίκες στις ΗΠΑ:

  Alice Walton
  Περιουσία: 62,3 δισ. δολάρια

  Η Alice Walton μοναδική κόρη του ιδρυτή της Walmart, Sam Walton, έχει επικεντρώσει την καριέρα της στον κόσμο της τέχνης. Της απονεμήθηκε το μετάλλιο Getty τον Φεβρουάριο για τις συνεισφορές της στον τομέα. Το 2011, άνοιξε το Μουσείο Αμερικανικής Τέχνης Crystal Bridges ύψους 1,2 δισ. δολαρίων στο Bentonville του Άρκανσο, όπου στεγάζεται και η εταιρική έδρα της Walmart. Το μουσείο έφερε έργα από τη Georgia O'Keeffe και τον Andy Warhol στην πόλη των 51.000 κατοίκων.

  Mackenzie Scott
  Περιουσία: 57 δισ. δολάρια

  Η Scott, που άλλαξε το όνομά της από Bezos τον Ιούλιο, χαράζει ένα φιλανθρωπικό μονοπάτι για τον εαυτό της, διαφορετικό από τον πρώην σύζυγό της. Τον Μάιο του 2019, υπέγραψε το Giving Pledge, υποσχόμενη να δώσει τουλάχιστον το ήμισυ της περιουσίας της σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. (Ο Jeff Bezos δεν έχει υπογράψει τη δέσμευση). Τον Ιούνιο, ανακοίνωσε ότι είχε δωρίσει σχεδόν 1,7 δισ. δολάρια σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς για την αντιμετώπιση ζητημάτων όπως η φυλετική ανισότητα και η ανισότητα μεταξύ των φύλων, συμπεριλαμβανομένου του Morehouse College και του National Women’s Law Center.

  Julia Koch
  Περιουσία: 45 δισ. δολάρια

  Η Koch εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο The Forbes 400 πέρυσι, αφού η ίδια και τα παιδιά της κληρονόμησαν το 42% του μεριδίου του γίγαντα ορυκτών καυσίμων Koch Industries μετά το θάνατο του συζύγου της, David Koch. Η πλουσιότερη γυναίκα στην πόλη της Νέας Υόρκης, φέρεται να είχε απομονωθεί στο κτήμα της στο Σαουθάμπτον, ύψους 27 εκατομμυρίων δολαρίων, κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

  Jacqueline Mars
  Περιουσία: 29 δισ. δολάρια

  Η Mars κατέχει περίπου το ένα τρίτο της Mars Inc., του ιδιωτικού γίγαντα ζαχαροπλαστικής που κατασκευάζει είδη καραμέλας όπως οι M&Ms, Snickers και Twix και είναι επίσης μεγάλος πωλητής τροφών για κατοικίδια, με 50 μάρκες, συμπεριλαμβανομένων των Pedigree και Whiskas. Η περιουσία της έχει μειωθεί κατά περίπου 700 εκατομμύρια δολάρια από πέρυσι. Η πανδημία θα μπορούσε να ακυρώσει την παράδοση με τα γλυκά κατά το αμερικανικό Halloween, φέτος, κάτι που σημαίνει ότι θα πληγεί μία πολύ σημαντική πηγή εσόδων.

  Laurene Powell Jobs
  Περιουσία: 16 δισ. δολάρια

  Η Powell Jobs -που κληρονόμησε δισ. σε μετοχές της Apple και της Disney από τον αείμνηστο σύζυγό της Steve Jobs- διευθύνει το Emerson Collective, έναν οργανισμό κοινωνικών αλλαγών που κάνει τόσο δωρεές όσο και επενδύσεις. Δέχτηκε επίθεση στο διαδίκτυο όταν το The Atlantic, όπου η Emerson Collective κατέχει πλειοψηφικό πακέτο, απέλυσε το 20% του προσωπικού του τον Μάιο, μετά την πτώση των πωλήσεων διαφημίσεων λόγω της πανδημίας.

  Abigail Johnson
  Περιουσία: 15 δισ. δολάρια

  Η Johnson είναι πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Fidelity Investments, του γίγαντα αμοιβαίων κεφαλαίων που ιδρύθηκε από τον παππού της το 1946. Κατέχει σχεδόν το ένα τέταρτο της εταιρείας, η οποία τον Οκτώβριο του 2019 ακολούθησε τους Schwab και TDAmeritrade και σταμάτησε να χρεώνει προμήθειες σε χρηματιστήρια των ΗΠΑ.

  Ann Walton Kroenke
  Περιουσία: 8,4 δισ. δολάρια

  Η Walton Kroenke, η μεγαλύτερη κόρη του Bud Walton (αδελφός του ιδρυτή της Walmart, Sam Walton) κληρονόμησε το μερίδιό της στην εταιρεία λιανικών πωλήσεων όταν ο πατέρας της πέθανε το 1995. Είναι παντρεμένη με τον μεγιστάνα ακινήτων Stanley Kroenke (που έχει ξεχωριστή περιουσία 8,3 δισ. δολάρια). Η Ann δεν ασχολείται με τη διαχείριση της Walmart και δεν έχει εργαστεί ποτέ στην γιγαντιαία επιχείρηση.

  Blair Parry-Okeden
  Περιουσία: 8,2 δισ. δολάρια

  Όταν η μητέρα τους, η Barbara Cox Kennedy, πέθανε το 2007, η Parry-Okeden και ο αδερφός της Jim Kennedy κληρονόμησαν το 25% στην Cox Enterprises. Ο όμιλος πολυμέσων είναι η μητρική εταιρεία καλωδιακών και διαδικτυακών παρόχων Cox Communications και Cox Automotive, η οποία περιλαμβάνει μια σειρά εταιρειών αυτοκινήτων όπως η Kelley Blue Book και η Autotrader. Η Cox Automotive έχει απολύσει ή θέσει σε αργία περισσότερους από 5.400 υπαλλήλους της στις ΗΠΑ από την έναρξη της πανδημίας.

  Nancy Walton Laurie
  Περιουσία: 7,5 δισ. δολάρια

  Η μικρότερη κόρη του αείμνηστου Bud Walton, Walton Laurie και ο σύζυγός της, Bill Laurie, έχουν την Providence Bank of Missouri. Κληρονόμησε επίσης ένα κομμάτι μετοχών της Walmart. Το ζευγάρι κατοικεί κυρίως στο Χέντερσον της Νεβάδας, ένα προάστιο του Λας Βέγκας, και έχει σπίτια στη γειτονιά Bel Air του Λος Άντζελες και στην Κολούμπια του Μιζούρι. Όπως και η θεία της, Alice και η αδερφή της Ann, η Walton Laurie είδε επίσης την περιουσία της να αυξάνεται κατά το παρελθόν έτος, καθώς οι διαδικτυακές αγορές ώθησαν σε κέρδη τις μετοχές της Walmart κατά τη διάρκεια της πανδημίας.


   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:37 30/09

  Παρότι δισεκατομμυριούχος ο Τραμπ πληρώνει -σκανδαλωδώς- σε φόρους μόλις 750 δολάρια

  Με λογιστικές και άλλες αλχημείες, ο Τραμπ έχει καταφέρει να πληρώνει στην εφορία "ψίχουλα", την ώρα που η καθαρή περιουσία του ανέρχεται σε 2,5 δισ. δολάρια.

  16:47 29/09

  Free Now: H Uber σκέφτεται να αγοράσει την κοινοπραξία των Daimler και BMW

  Η είδηση κυκλοφόρησε μόλις μία μέρα αφότου η Uber κέρδισε τη δικαστική διαμάχη, που θα της επιτρέψει να συνεχίσει τις δραστηριότητές της στο Λονδίνο για τους επόμενους 18 μήνες.

  07:52 29/09

  Ο ιδρυτής της Hyliion θα γίνει σύντομα ο νεότερος αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος της Αμερικής

  Η εταιρεία σύντομα θα φιγουράρει στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

  08:31 28/09

  ΗΠΑ: Ο Τραμπ κατέβαλε μόλις $750 σε φόρους το 2016 και το 2017

  Σύμφωνα με δημοσίευμα των NYT ο Τραμπ φέρεται να πέρασε χρόνια αποφεύγοντας την πληρωμή ομοσπονδιακών φόρων.

  07:52 28/09

  ΗΠΑ: Πώς ο Τραμπ έδωσε σημαντικό πλεονέκτημα στον Μπάιντεν στα επικείμενα ντιμπέιτ

  Γιατί η τακτική του Τραμπ θα μπορούσε να γυρίσει "μπούμερανγκ".

  08:16 25/09

  ΗΠΑ: Το προεκλογικό επιτελείο του Τραμπ εξετάζει τρόπους για "παράκαμψη" των εκλογικών αποτελεσμάτων

  Θα επικαλεστούν νοθεία και θα ζητήσουν να παρακάμψουν την λαϊκή ψήφο.

  15:30 24/09

  ΗΠΑ: Περισσότερα από 3 στα 10 νοικοκυριά εξάντλησαν τις αποταμιεύσεις τους στη διάρκεια της πανδημίας

  Ο σαρωτικός οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρος καθώς το 46% των νοικοκυριών στις ΗΠΑ βρέθηκαν αντιμέτωπα με μείζονα οικονομικά προβλήματα στη διάρκεια της κρίσης...

  12:46 24/09

  Τουρίστες μηνύουν την αυστριακή κυβέρνηση για το ski resort που πυροδότησε την εξάπλωση του κορονοϊού στην Ευρώπη

  Η Αυστριακή Ένωση Προστασίας των Καταναλωτών (VSV) δήλωσε την Τετάρτη ότι έχει καταθέσει τέσσερις αγωγές εναντίον της αυστριακής κυβέρνησης για το ξέσπασμα του κορονoϊού σε χιονοδρομικό κέντρο τον...

  08:19 24/09

  ΗΠΑ: Ένα αυστηρότερο lockdown θα οδηγούσε σε ισχυρότερη ανάκαμψη τώρα, εκτιμούν οι οικονομολόγοι

  Φέρνουν το παράδειγμα της Ιαπωνίας και των χωρών της Ευρώπης.

  10:20 23/09

  H Tesla έχει μια φθηνότερη, μεγαλύτερη μπαταρία αλλά θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για τη μαζική παραγωγή

  Θα χρειαστούν μερικά χρόνια για να δημιουργηθεί ένας μεγάλος όγκος καθώς το σύστημα παραγωγής αυτών των μπαταριών δεν είναι ακόμα έτοιμο.

  07:55 23/09

  Στα "καρφιά" ο Αρνό ως την εκδίκαση της αγωγής της Tiffany για το deal των $16 δισ. με την LVMH

  Δικαστήριο του Ντελάγουερ όρισε δικάσιμο στις 5 Ιανουαρίου 2021, πριν την λήξη της προθεσμίας που έχουν ορίσει οι αμερικανικές αντιμονοπωλιακές αρχές για την ολοκλήρωση του deal.

  08:10 22/09

  Τα προβλήματα της Nikola εγείρουν ερωτήματα για την Tesla

  Οι επενδυτές περιμένουν να δουν αν θα απαντήσει ο Musk στην "Battery Day".

  07:48 21/09

  Στα "χέρια" των Oracle και Walmart το 20% της TikTok, με τις "ευλογίες" Τραμπ

  Η Oracle θα αποκτήσει το 12,5% της πλατφόρμας κοινής χρήσης βίντεο, ενώ η Walmart ποσοστό 7,5%.

  08:08 20/09

  Η αξία της ιδιοκτησίας της Βασίλισσας Ελισάβετ μειώθηκε 700 εκατ. δολ. εξαιτίας της πανδημίας

  "Βουτιά" για το χαρτοφυλάκιο ακινήτων μετά το lockdown που επιβλήθηκε στη Βρετανία.

  08:06 20/09

  Οι Αμερικανοί εμπιστεύονται περισσότερο τον Trump για την οικονομία

  Αν και ο Biden προηγείται στις δημοσκοπήσεις, σε όλες τις ΗΠΑ.

  16:10 18/09

  Εκλογές ΗΠΑ: Οι μεγαλύτεροι χορηγοί των Trump και Biden

  Σχεδόν πενταπλάσια είναι η στήριξη που έχει λάβει ο Biden από δισεκατομμυριούχους στην προεκλογική του εκστρατεία.