Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 04-Σεπ-2020 08:08

  "Πυκνώνουν" τα σύννεφα πάνω από τη Wall Street

  "Πυκνώνουν" τα σύννεφα πάνω από τη Wall Street
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Naeem Aslam

  Παρά την πανδημία του κορονοϊού, η χρηματιστηριακή αγορά καταγράφει ράλι· όμως οι πιθανότητες να συνεχίσουν οι δείκτες το σπριντ τους είναι ίδιες με αυτές που συγκεντρώνει το ενδεχόμενο να σημειώσουν μια νέα σημαντική "βουτιά". Το πρόσφατο χρηματιστηριακό ράλι στις ΗΠΑ οδήγησε τη Wall σε αλλεπάλληλα ρεκόρ το τρέχον έτος, αλλά τα προειδοποιητικά "καμπανάκια” ηχούν όλο και πιο δυνατά.

  Ας δούμε, όμως, αν όντως η άνοδος των αμερικανικών μετοχών αποτελεί "φούσκα” που πρόκειται να σκάσει ή αν οι βασικοί δείκτες, όπως ο Dow Jones Industrial Average, ο S&P 500 και ο Nasdaq, θα συνεχίσουν να σκαρφαλώνουν υψηλότερα.

  Γιατί ο S&P 500 δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική εικόνα της αγοράς

  Όταν μιλάμε για το αμερικανικό χρηματιστήριο, συνήθως αναφερόμαστε στον δείκτη S&P 500. Όμως, ο συγκεκριμένος δείκτης δεν αντιπροσωπεύει ολόκληρη τη χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ, αλλά μόνο τις 500 μεγαλύτερες  εταιρείες της χώρας. Άρα, όταν τα μέσα ενημέρωσης αναφέρονται στο "χρηματιστήριο”, συνήθως εννοούν τον S&P 500.

  Επομένως, είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι η απόδοση του δείκτη S&P 500 το τρέχον έτος δεν αποτελεί πραγματική αντανάκλαση της οικονομίας των ΗΠΑ. Αυτό γιατί, μετά την κατακρήμνιση που βίωσε η αγορά τον Μάρτιο λόγω της πανδημίας, ο δείκτης επέστρεψε σε ανοδική τροχιά με τα κέρδη του όμως να στηρίζονται κυρίως στον τομέα της τεχνολογίας, ενώ μόλις πρόσφατα αρχίσαμε να βλέπουμε κάποια κινητικότητα σε άλλους κλάδους.

  Για την ακρίβεια, οι κλάδοι των πρώτων υλών, της βιομηχανίας και της ενέργειας έλαβαν την τρέχουσα εβδομάδα κάποιες "ανάσες”. Την ίδια στιγμή όμως τα ευχολόγια για τον χρηματοοικονομικό τομέα συνεχίζονται, ενώ ο κλάδος της φιλοξενίας έχει εναποθέσει τις ελπίδες του στην κυκλοφορία ενός εμβολίου κατά του κορονοϊού.

  Άνοδος ή πτώση;

  Ας ρίξουμε, όμως, μια πιο προσεκτική ματιά στους τρεις βασικούς δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου: τον S&P 500, τον Dow Jones Industrial Average και τον Nasdaq Composite. 

  Μέχρι στιγμής, ο δείκτης S&P 500 καταγράφει κέρδη 10,84% από τις αρχές του έτους, ο Dow Jones ενισχύεται κατά 2%, ενώ ο Nasdaq σημειώνει "άλμα” 39%.

  Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι ο τεχνολογικός Nasdaq αποτελεί τον κύριο "οδηγό” του χρηματιστηριακού ράλι, ενώ αντίθετα ο Dow Jones την "τροχοπέδη” της ανόδου. Δεδομένης δε της απόδοσης του Nasdaq είναι φυσιολογικό να σκεφτεί κανείς ότι δημιουργείται μια "φούσκα” και ότι ο δείκτης μπορεί να καταρρεύσει.

  Ας κοιτάξουμε ακόμη πιο βαθιά.

  Nasdaq και S&P 500 είναι εξαιρετικά "υπεραγορασμένοι”

  Τόσο ο Nasdaq όσο και ο S&P 500 διαπραγματεύονται αμφότεροι πολύ υψηλότερα από τους κινητούς μέσους όρους των 50 ημερών τους - παράμετρο που παρακολουθούν προσεκτικά οι τεχνικοί αναλυτές. Η τιμή του S&P 500 είναι σχεδόν 10% υψηλότερη του κινητού μέσου όρου των 50 ημερών, ενώ ο Nasdaq διαπραγματεύεται περίπου 11% υψηλότερα.

  Με βάση τα ιστορικά στατιστικά στοιχεία, ο S&P 500 συνήθως καταγράφει διόρθωση ότι η τιμή του κυμαίνεται σημαντικά υψηλότερα από αυτόν τον μέσο όρο. Το πλέον πρόσφατο παράδειγμα το είδαμε τον Ιούνιο. Στο ακόλουθο διάγραμμα, το κόκκινο ορθογώνιο καταδεικνύει τη διόρθωση των δεικτών S&P 500 και Nasdaq.

  Ο S&P 500 και ο Nasdaq θα μπορούσαν να βιώσουν ένα sell-off σύντομα καθώς οι τιμές τους κινούνται σημαντικά υψηλότερα από τους αντίστοιχους κινητούς μέσους όρους των 50 ημερών.

  Ένα αντίστοιχο φαινόμενο είναι πιθανό να δούμε και τώρα, κι αυτό μπορεί να συμβεί εάν συνεχιστεί το sell-off στους τεχνολογικούς τίτλους. Την Πέμπτη είδαμε ένα κύμα πωλήσεων στις περισσότερες μετοχές του τεχνολογικού κλάδου. Αυτό μπορεί να οφείλεται στη διάθεση των επενδυτών για κατοχύρωση κερδών. Ωστόσο, αν δούμε ότι οι τεχνολογικές μετοχές χάνουν μέρος της ανοδικής δυναμικής τους, τότε αυτό θα μπορούσε να συμπαρασύρει χαμηλότερα και τον S&P 500.

  Τα καλά σενάρια

  Εν τω μεταξύ, η "φούσκα” του χρηματιστηρίου μπορεί να συνεχίσει να μεγαλώνει για κάποιο χρονικό διάστημα εξαιτίας διαφόρων παραγόντων. Πρώτον, όπως έχω αναφέρει και παλαιότερα, το αμερικανικό χρηματιστήριο ζει σε μεγάλο βαθμό στο δικό του "παραμύθι” , όπου οι καλές ειδήσεις αποτελούν "καλά νέα” και οι κακές "καλά νέα” επίσης. Η αισιοδοξία αυτή οφείλεται στο αναμφισβήτητο γεγονός ότι η αμερικανική οικονομία καταγράφει σταδιακή ανάκαμψη.

  Όσο αυτή η σταδιακή ανάκαμψη παραμένει ασθενική, η Fed θα συνεχίσει να προσφέρει στήριξη στο χρηματιστήριο. Εξάλλου, η υποστήριξη της Fed γλίτωσε το χρηματιστήριο των ΗΠΑ από την απόλυτη συντριβή. Από την άλλη, εάν ο ρυθμός ανάκαμψης ισχυροποιηθεί, η αισιοδοξία των επενδυτών θα ενισχυθεί και το χρηματιστήριο θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο.

  Το δεύτερο ανοδικό σενάριο για το χρηματιστήριο στηρίζεται στην ανάπτυξη ενός πιθανού εμβολίου κατά του κορονοϊού. Προσφάτως, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ κάλεσαν τις πολιτείες να προετοιμαστούν έως την 1η Νοεμβρίου για την κυκλοφορία ενός πιθανού εμβολίου. Κάτι που σημαίνει ότι πράγματι ένα εμβόλιο θα μπορούσε να κυκλοφορήσει σε λιγότερο από δύο μήνες. Εξέλιξη που θα έδινε ώθηση στην αγορά για ένα ακόμη χρηματιστηριακό ράλι.

  Τέλος, ένας ακόμη ανοδικός παράγοντας είναι οι συνεχιζόμενες συζητήσεις σχετικά με ένα ακόμη πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης. Ο υπουργός των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, σημείωσε αυτήν την εβδομάδα ότι η αμερικανική οικονομία έχει ανάγκη άλλο ένα πακέτο τόνωσης για να επιτύχει την πλήρη ανάκαμψή της. Μόλις θα υπάρξει περισσότερη σαφήνεια ως προς το θέμα αυτό, και δοθεί το "πράσινο φως” για το νέο πακέτο, η χρηματιστηριακή αγορά θα το εκλάβει ως ένα ακόμη θετικό σημάδι. Κι αυτό θα μπορούσε να μεγαλώσει περαιτέρω την "φούσκα”.

  Το κακό σενάριο

  Στον αντίποδα, μια νέα σημαντική διόρθωση της χρηματιστηριακής αγοράς θα μπορούσε να πυροδοτηθεί από τη μη εκπλήρωση όλων των παραπάνω θετικών σεναρίων. 

  Κι αυτό διότι, πρώτον, εάν δεν υπάρξει εγκαίρως συμφωνία για το νέο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης, η οικονομική ανάκαμψη θα παραμείνει εύθραυστη και οι επενδυτές πιθανότατα θα σταματήσουν να "σπρώχνουν” την αγορά υψηλότερα.

  Δεύτερον, οι επενδυτές έχουν εναποθέσει πολλές ελπίδες στην ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του κορονοϊού, επομένως οποιαδήποτε απογοήτευση από το μέτωπο αυτό πιθανότατα θα ανακόψει το ράλι στο ταμπλό, εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει στην πτώση του χρηματιστηρίου.

  Τέλος, παρότι πρόκειται για απίθανο σενάριο υπό τις παρούσες συνθήκες, αν υποθέσουμε ότι η Fed ξεκινά να συσφίγγει και πάλι τη νομισματική πολιτική της, οι αγορές ενδεχομένως να κινηθούν πτωτικά.

  Οι καταλύτες

  - Τον Σεπτέμβριο αναμένονται τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών της Φάσης 3 για το υποψήφιο εμβόλιο της AstraZeneca.

  - Τον Νοέμβριο αναμένονται επίσης τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών της Φάσης 3 για το εμβόλιο που αναπτύσσουν η Moderna και η Pfizer.

  - Επιτυχής κατάληξη των διαπραγματεύσεων για το νέο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης

  - Ανακοίνωση θετικών ειδήσεων από το μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων.

  Συμπέρασμα

  Με βάση όλα τα παραπάνω, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι αναμφίβολα το τρέχον ράλι έχει οδηγήσει τη χρηματιστηριακή αγορά πολύ ψηλά και πολύ γρήγορα, επομένως είναι πιθανό το ενδεχόμενο διόρθωσης. Ωστόσο, προς το παρόν, δεν φαίνεται στον ορίζοντα μια πλήρης κατάρρευση του χρηματιστηρίου.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:16 25/09

  ΗΠΑ: Το προεκλογικό επιτελείο του Τραμπ εξετάζει τρόπους για "παράκαμψη" των εκλογικών αποτελεσμάτων

  Θα επικαλεστούν νοθεία και θα ζητήσουν να παρακάμψουν την λαϊκή ψήφο.

  15:30 24/09

  ΗΠΑ: Περισσότερα από 3 στα 10 νοικοκυριά εξάντλησαν τις αποταμιεύσεις τους στη διάρκεια της πανδημίας

  Ο σαρωτικός οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρος καθώς το 46% των νοικοκυριών στις ΗΠΑ βρέθηκαν αντιμέτωπα με μείζονα οικονομικά προβλήματα στη διάρκεια της κρίσης...

  12:46 24/09

  Τουρίστες μηνύουν την αυστριακή κυβέρνηση για το ski resort που πυροδότησε την εξάπλωση του κορονοϊού στην Ευρώπη

  Η Αυστριακή Ένωση Προστασίας των Καταναλωτών (VSV) δήλωσε την Τετάρτη ότι έχει καταθέσει τέσσερις αγωγές εναντίον της αυστριακής κυβέρνησης για το ξέσπασμα του κορονoϊού σε χιονοδρομικό κέντρο τον...

  08:19 24/09

  ΗΠΑ: Ένα αυστηρότερο lockdown θα οδηγούσε σε ισχυρότερη ανάκαμψη τώρα, εκτιμούν οι οικονομολόγοι

  Φέρνουν το παράδειγμα της Ιαπωνίας και των χωρών της Ευρώπης.

  10:20 23/09

  H Tesla έχει μια φθηνότερη, μεγαλύτερη μπαταρία αλλά θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για τη μαζική παραγωγή

  Θα χρειαστούν μερικά χρόνια για να δημιουργηθεί ένας μεγάλος όγκος καθώς το σύστημα παραγωγής αυτών των μπαταριών δεν είναι ακόμα έτοιμο.

  07:55 23/09

  Στα "καρφιά" ο Αρνό ως την εκδίκαση της αγωγής της Tiffany για το deal των $16 δισ. με την LVMH

  Δικαστήριο του Ντελάγουερ όρισε δικάσιμο στις 5 Ιανουαρίου 2021, πριν την λήξη της προθεσμίας που έχουν ορίσει οι αμερικανικές αντιμονοπωλιακές αρχές για την ολοκλήρωση του deal.

  08:10 22/09

  Τα προβλήματα της Nikola εγείρουν ερωτήματα για την Tesla

  Οι επενδυτές περιμένουν να δουν αν θα απαντήσει ο Musk στην "Battery Day".

  07:48 21/09

  Στα "χέρια" των Oracle και Walmart το 20% της TikTok, με τις "ευλογίες" Τραμπ

  Η Oracle θα αποκτήσει το 12,5% της πλατφόρμας κοινής χρήσης βίντεο, ενώ η Walmart ποσοστό 7,5%.

  08:08 20/09

  Η αξία της ιδιοκτησίας της Βασίλισσας Ελισάβετ μειώθηκε 700 εκατ. δολ. εξαιτίας της πανδημίας

  "Βουτιά" για το χαρτοφυλάκιο ακινήτων μετά το lockdown που επιβλήθηκε στη Βρετανία.

  08:06 20/09

  Οι Αμερικανοί εμπιστεύονται περισσότερο τον Trump για την οικονομία

  Αν και ο Biden προηγείται στις δημοσκοπήσεις, σε όλες τις ΗΠΑ.

  16:10 18/09

  Εκλογές ΗΠΑ: Οι μεγαλύτεροι χορηγοί των Trump και Biden

  Σχεδόν πενταπλάσια είναι η στήριξη που έχει λάβει ο Biden από δισεκατομμυριούχους στην προεκλογική του εκστρατεία.

  07:45 18/09

  Πώς οι Tesla και Nikola θα ορίσουν το μέλλον των ηλεκτρικών οχημάτων εάν δεν διαθέτουν τις μπαταρίες;

  Οι εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων δεν κατασκευάζουν τις δικές τους μπαταρίες.

  08:40 17/09

  Chuck Feeney: Από δισεκατομμυριούχος... σχεδόν απένταρος - όπως ακριβώς το σχεδίαζε

  Χρειάστηκαν δεκαετίες, αλλά ο Feeney, ο πρώην δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής του λιανικού γίγαντα Duty Free Shoppers τελικά δώρισε όλα τα χρήματά του στη φιλανθρωπία.

  07:53 16/09

  Εκλογές ΗΠΑ: Ποιο είναι το καλύτερο και ποιο το χειρότερο αποτέλεσμα για τις μετοχές

  Μπορεί να μην υπάρχει ξεκάθαρος νικητής την επομένη των εκλογών και αυτό είναι ό,τι χειρότερο για τις αγορές.

  17:17 15/09

  O Αρνό περνά στην επίθεση: Η Tiffany πλήρωσε 140 εκατ. δολάρια μερίσματα την ώρα που είχε ζημία

  Οργή διακατέχει την LVMH αναφορικά με τα 70 εκατομμύρια δολάρια ανά τρίμηνο σε μερίσματα, που πλήρωσε η Tiffany στους μετόχους της, εν μέσω της πανδημίας και μάλιστα την ώρα που η εταιρεία κατέγραφε...

  08:34 15/09

  Γιατί χάλασε το deal μεταξύ LVMH και Tiffany

  Η συμφωνία της LVMH για την απόκτηση της Tiffany ήταν παραδεισένια. Η εταιρεία κοσμημάτων θα ταίριαζε τέλεια στο πολυτελές στερέωμα της LVMH και θα συνέβαλε σημαντικά στα κέρδη.