Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 04-Σεπ-2020 08:08

  "Πυκνώνουν" τα σύννεφα πάνω από τη Wall Street

  "Πυκνώνουν" τα σύννεφα πάνω από τη Wall Street
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Naeem Aslam

  Παρά την πανδημία του κορονοϊού, η χρηματιστηριακή αγορά καταγράφει ράλι· όμως οι πιθανότητες να συνεχίσουν οι δείκτες το σπριντ τους είναι ίδιες με αυτές που συγκεντρώνει το ενδεχόμενο να σημειώσουν μια νέα σημαντική "βουτιά". Το πρόσφατο χρηματιστηριακό ράλι στις ΗΠΑ οδήγησε τη Wall σε αλλεπάλληλα ρεκόρ το τρέχον έτος, αλλά τα προειδοποιητικά "καμπανάκια” ηχούν όλο και πιο δυνατά.

  Ας δούμε, όμως, αν όντως η άνοδος των αμερικανικών μετοχών αποτελεί "φούσκα” που πρόκειται να σκάσει ή αν οι βασικοί δείκτες, όπως ο Dow Jones Industrial Average, ο S&P 500 και ο Nasdaq, θα συνεχίσουν να σκαρφαλώνουν υψηλότερα.

  Γιατί ο S&P 500 δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική εικόνα της αγοράς

  Όταν μιλάμε για το αμερικανικό χρηματιστήριο, συνήθως αναφερόμαστε στον δείκτη S&P 500. Όμως, ο συγκεκριμένος δείκτης δεν αντιπροσωπεύει ολόκληρη τη χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ, αλλά μόνο τις 500 μεγαλύτερες  εταιρείες της χώρας. Άρα, όταν τα μέσα ενημέρωσης αναφέρονται στο "χρηματιστήριο”, συνήθως εννοούν τον S&P 500.

  Επομένως, είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι η απόδοση του δείκτη S&P 500 το τρέχον έτος δεν αποτελεί πραγματική αντανάκλαση της οικονομίας των ΗΠΑ. Αυτό γιατί, μετά την κατακρήμνιση που βίωσε η αγορά τον Μάρτιο λόγω της πανδημίας, ο δείκτης επέστρεψε σε ανοδική τροχιά με τα κέρδη του όμως να στηρίζονται κυρίως στον τομέα της τεχνολογίας, ενώ μόλις πρόσφατα αρχίσαμε να βλέπουμε κάποια κινητικότητα σε άλλους κλάδους.

  Για την ακρίβεια, οι κλάδοι των πρώτων υλών, της βιομηχανίας και της ενέργειας έλαβαν την τρέχουσα εβδομάδα κάποιες "ανάσες”. Την ίδια στιγμή όμως τα ευχολόγια για τον χρηματοοικονομικό τομέα συνεχίζονται, ενώ ο κλάδος της φιλοξενίας έχει εναποθέσει τις ελπίδες του στην κυκλοφορία ενός εμβολίου κατά του κορονοϊού.

  Άνοδος ή πτώση;

  Ας ρίξουμε, όμως, μια πιο προσεκτική ματιά στους τρεις βασικούς δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου: τον S&P 500, τον Dow Jones Industrial Average και τον Nasdaq Composite. 

  Μέχρι στιγμής, ο δείκτης S&P 500 καταγράφει κέρδη 10,84% από τις αρχές του έτους, ο Dow Jones ενισχύεται κατά 2%, ενώ ο Nasdaq σημειώνει "άλμα” 39%.

  Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι ο τεχνολογικός Nasdaq αποτελεί τον κύριο "οδηγό” του χρηματιστηριακού ράλι, ενώ αντίθετα ο Dow Jones την "τροχοπέδη” της ανόδου. Δεδομένης δε της απόδοσης του Nasdaq είναι φυσιολογικό να σκεφτεί κανείς ότι δημιουργείται μια "φούσκα” και ότι ο δείκτης μπορεί να καταρρεύσει.

  Ας κοιτάξουμε ακόμη πιο βαθιά.

  Nasdaq και S&P 500 είναι εξαιρετικά "υπεραγορασμένοι”

  Τόσο ο Nasdaq όσο και ο S&P 500 διαπραγματεύονται αμφότεροι πολύ υψηλότερα από τους κινητούς μέσους όρους των 50 ημερών τους - παράμετρο που παρακολουθούν προσεκτικά οι τεχνικοί αναλυτές. Η τιμή του S&P 500 είναι σχεδόν 10% υψηλότερη του κινητού μέσου όρου των 50 ημερών, ενώ ο Nasdaq διαπραγματεύεται περίπου 11% υψηλότερα.

  Με βάση τα ιστορικά στατιστικά στοιχεία, ο S&P 500 συνήθως καταγράφει διόρθωση ότι η τιμή του κυμαίνεται σημαντικά υψηλότερα από αυτόν τον μέσο όρο. Το πλέον πρόσφατο παράδειγμα το είδαμε τον Ιούνιο. Στο ακόλουθο διάγραμμα, το κόκκινο ορθογώνιο καταδεικνύει τη διόρθωση των δεικτών S&P 500 και Nasdaq.

  Ο S&P 500 και ο Nasdaq θα μπορούσαν να βιώσουν ένα sell-off σύντομα καθώς οι τιμές τους κινούνται σημαντικά υψηλότερα από τους αντίστοιχους κινητούς μέσους όρους των 50 ημερών.

  Ένα αντίστοιχο φαινόμενο είναι πιθανό να δούμε και τώρα, κι αυτό μπορεί να συμβεί εάν συνεχιστεί το sell-off στους τεχνολογικούς τίτλους. Την Πέμπτη είδαμε ένα κύμα πωλήσεων στις περισσότερες μετοχές του τεχνολογικού κλάδου. Αυτό μπορεί να οφείλεται στη διάθεση των επενδυτών για κατοχύρωση κερδών. Ωστόσο, αν δούμε ότι οι τεχνολογικές μετοχές χάνουν μέρος της ανοδικής δυναμικής τους, τότε αυτό θα μπορούσε να συμπαρασύρει χαμηλότερα και τον S&P 500.

  Τα καλά σενάρια

  Εν τω μεταξύ, η "φούσκα” του χρηματιστηρίου μπορεί να συνεχίσει να μεγαλώνει για κάποιο χρονικό διάστημα εξαιτίας διαφόρων παραγόντων. Πρώτον, όπως έχω αναφέρει και παλαιότερα, το αμερικανικό χρηματιστήριο ζει σε μεγάλο βαθμό στο δικό του "παραμύθι” , όπου οι καλές ειδήσεις αποτελούν "καλά νέα” και οι κακές "καλά νέα” επίσης. Η αισιοδοξία αυτή οφείλεται στο αναμφισβήτητο γεγονός ότι η αμερικανική οικονομία καταγράφει σταδιακή ανάκαμψη.

  Όσο αυτή η σταδιακή ανάκαμψη παραμένει ασθενική, η Fed θα συνεχίσει να προσφέρει στήριξη στο χρηματιστήριο. Εξάλλου, η υποστήριξη της Fed γλίτωσε το χρηματιστήριο των ΗΠΑ από την απόλυτη συντριβή. Από την άλλη, εάν ο ρυθμός ανάκαμψης ισχυροποιηθεί, η αισιοδοξία των επενδυτών θα ενισχυθεί και το χρηματιστήριο θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο.

  Το δεύτερο ανοδικό σενάριο για το χρηματιστήριο στηρίζεται στην ανάπτυξη ενός πιθανού εμβολίου κατά του κορονοϊού. Προσφάτως, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ κάλεσαν τις πολιτείες να προετοιμαστούν έως την 1η Νοεμβρίου για την κυκλοφορία ενός πιθανού εμβολίου. Κάτι που σημαίνει ότι πράγματι ένα εμβόλιο θα μπορούσε να κυκλοφορήσει σε λιγότερο από δύο μήνες. Εξέλιξη που θα έδινε ώθηση στην αγορά για ένα ακόμη χρηματιστηριακό ράλι.

  Τέλος, ένας ακόμη ανοδικός παράγοντας είναι οι συνεχιζόμενες συζητήσεις σχετικά με ένα ακόμη πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης. Ο υπουργός των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, σημείωσε αυτήν την εβδομάδα ότι η αμερικανική οικονομία έχει ανάγκη άλλο ένα πακέτο τόνωσης για να επιτύχει την πλήρη ανάκαμψή της. Μόλις θα υπάρξει περισσότερη σαφήνεια ως προς το θέμα αυτό, και δοθεί το "πράσινο φως” για το νέο πακέτο, η χρηματιστηριακή αγορά θα το εκλάβει ως ένα ακόμη θετικό σημάδι. Κι αυτό θα μπορούσε να μεγαλώσει περαιτέρω την "φούσκα”.

  Το κακό σενάριο

  Στον αντίποδα, μια νέα σημαντική διόρθωση της χρηματιστηριακής αγοράς θα μπορούσε να πυροδοτηθεί από τη μη εκπλήρωση όλων των παραπάνω θετικών σεναρίων. 

  Κι αυτό διότι, πρώτον, εάν δεν υπάρξει εγκαίρως συμφωνία για το νέο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης, η οικονομική ανάκαμψη θα παραμείνει εύθραυστη και οι επενδυτές πιθανότατα θα σταματήσουν να "σπρώχνουν” την αγορά υψηλότερα.

  Δεύτερον, οι επενδυτές έχουν εναποθέσει πολλές ελπίδες στην ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του κορονοϊού, επομένως οποιαδήποτε απογοήτευση από το μέτωπο αυτό πιθανότατα θα ανακόψει το ράλι στο ταμπλό, εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει στην πτώση του χρηματιστηρίου.

  Τέλος, παρότι πρόκειται για απίθανο σενάριο υπό τις παρούσες συνθήκες, αν υποθέσουμε ότι η Fed ξεκινά να συσφίγγει και πάλι τη νομισματική πολιτική της, οι αγορές ενδεχομένως να κινηθούν πτωτικά.

  Οι καταλύτες

  - Τον Σεπτέμβριο αναμένονται τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών της Φάσης 3 για το υποψήφιο εμβόλιο της AstraZeneca.

  - Τον Νοέμβριο αναμένονται επίσης τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών της Φάσης 3 για το εμβόλιο που αναπτύσσουν η Moderna και η Pfizer.

  - Επιτυχής κατάληξη των διαπραγματεύσεων για το νέο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης

  - Ανακοίνωση θετικών ειδήσεων από το μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων.

  Συμπέρασμα

  Με βάση όλα τα παραπάνω, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι αναμφίβολα το τρέχον ράλι έχει οδηγήσει τη χρηματιστηριακή αγορά πολύ ψηλά και πολύ γρήγορα, επομένως είναι πιθανό το ενδεχόμενο διόρθωσης. Ωστόσο, προς το παρόν, δεν φαίνεται στον ορίζοντα μια πλήρης κατάρρευση του χρηματιστηρίου.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:13 20/10

  Τραμπ: Αντιμέτωπος με δάνεια 900 εκατ. δολαρίων αν επανεκλεγεί

  Ο Τραμπ πιθανότατα θα χρειαστεί να εμπλακεί σε συναλλαγές με ενδεχόμενη σύγκρουση συμφερόντων.

  08:20 19/10

  ΗΠΑ: "Η χειρότερη φάση της πανδημίας" έπεται, προειδοποιεί ο πρώην Επίτροπος του FDA

  "Η επιδημιολογική εικόνα επιδεινώνεται σε όλη τη χώρα".

  08:07 18/10

  Pfizer: Θα ζητήσει επείγουσα έγκριση του εμβολίου τον Νοέμβριο, μετά τις αμερικανικές εκλογές

  Η Pfizer και άλλες φαρμακευτικές έχουν ενοχληθεί από την πολιτικοποίηση των δοκιμών του εμβολίου από κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Τραμπ.

  10:40 17/10

  "Οι Μπάιντεν στη φυλακή": Ο νέος στόχος του Τραμπ για να διασώσει την επανεκλογή του

  Ο "σκοτεινός" ρόλος του δικηγόρου του Τραμπ, Ρούντι Τζουλιάνι.

  17:33 16/10

  Η Βρετανία σχεδιάζει την έναρξη κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους που θα μολύνονται σκόπιμα με κορονοϊό

  Μια κίνηση που εγείρει ζητήματα δεοντολογίας και ασφάλειας.

  09:53 16/10

  Κύπρος: Το όχι και τόσο αναπόφευκτο τέλος των... "χρυσών διαβατηρίων"

  Από την 1η.6.2013 έως την 31η.12.2019, οι αρχές της χώρας ενέκριναν την πολιτογράφηση συνολικά 2.855 επενδυτών. Οι σχετικές συναλλαγές ανήλθαν σε περίπου 11,4 δισ. δολάρια. Το ΑΕΠ της χώρας ανέρχεται ...

  08:30 15/10

  Η "στρατηγική επιβίωσης" της Tory Burch εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού

  Mία από τις πλουσιότερες αυτοδημιούργητες γυναίκες της Αμερικής μοιράζεται "σκηνές από τη μάχη" που έδωσε για να σώσει την εταιρεία της.

  07:42 14/10

  Apple: 6 νέα χαρακτηριστικά που φέρνει το iPhone 12

  Η Apple αποκάλυψε την Τρίτη τη νέα σειρά iPhone 12 που για πρώτη φορά υποστηρίζει ταχύτητες 5G.

  16:27 13/10

  Οι 100 πλουσιότερες αυτοδημιούργητες γυναίκες της Αμερικής

  Τα "σκήπτρα" για τρίτη διαδοχική χρονιά διατηρεί η Diane Hendricks, της εταιρείας ABC Supply. Για πρώτη φορά στη λίστα και η Rihanna.

  08:25 13/10

  Το όραμα της Twilio που κρύβεται πίσω από την εξαγορά της Segment έναντι 3,2 δισ. δολ.

  Ο CEO της Twilio αποκαλύπτει το όραμά του για την παροχή ουσιαστικών υπηρεσιών B2C επικοινωνίας.

  15:17 12/10

  ΗΠΑ: Ο Τραμπ μπορεί να στηρίξει ένα πακέτο τόνωσης μεγαλύτερο από αυτό των Δημοκρατικών

  Την Παρασκευή, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι θέλει "ειλικρινά, ένα πακέτο τόνωσης μεγαλύτερο, τόσο από αυτό που προτείνουν οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικανοί".

  08:18 11/10

  Ο Τραμπ αποκάλυψε πως νόσησε βαρύτερα απ' όσο υποστήριζε ο Λευκός Οίκος

  Σε δημοσκόπηση του CNN το 63% εκτιμά πως ο Αμερικανός πρόεδρος έδρασε ανεύθυνα με τον κορονοϊό.

  08:53 10/10

  ΗΠΑ: "Όχι" του Λευκού Οίκου σε πρόταση του CDC για μάσκα σε μέσα μεταφοράς

  Σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times, ο Μάικ Πενς ούτε που το συζήτησε. "Τι πρόβλημα έχει αυτός ο άνθρωπος;" το σχόλιο Μπάιντεν.

  18:12 09/10

  Επίθεση Φάουτσι κατά συνωμοσιολόγων: Πώς είναι ασήμαντος ο κορονοϊός αν έχει σκοτώσει 210.000 Αμερικανούς;

  Εκτικά ότι η ζωή μπορεί να αρχίσει να επιστρέφει στο φυσιολογικό το φθινόπωρο του 2021.

  07:54 09/10

  Ποιος είναι ο ενοχικός δισεκατομμυριούχος πετρελαιάς που προσπαθεί να σώσει τον πλανήτη

  Ο Mika Anttonen έβγαλε μια περιουσία, 1,4 δισ. δολαρίων, από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου.