Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 04-Σεπ-2020 08:08

  "Πυκνώνουν" τα σύννεφα πάνω από τη Wall Street

  "Πυκνώνουν" τα σύννεφα πάνω από τη Wall Street
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Naeem Aslam

  Παρά την πανδημία του κορονοϊού, η χρηματιστηριακή αγορά καταγράφει ράλι· όμως οι πιθανότητες να συνεχίσουν οι δείκτες το σπριντ τους είναι ίδιες με αυτές που συγκεντρώνει το ενδεχόμενο να σημειώσουν μια νέα σημαντική "βουτιά". Το πρόσφατο χρηματιστηριακό ράλι στις ΗΠΑ οδήγησε τη Wall σε αλλεπάλληλα ρεκόρ το τρέχον έτος, αλλά τα προειδοποιητικά "καμπανάκια” ηχούν όλο και πιο δυνατά.

  Ας δούμε, όμως, αν όντως η άνοδος των αμερικανικών μετοχών αποτελεί "φούσκα” που πρόκειται να σκάσει ή αν οι βασικοί δείκτες, όπως ο Dow Jones Industrial Average, ο S&P 500 και ο Nasdaq, θα συνεχίσουν να σκαρφαλώνουν υψηλότερα.

  Γιατί ο S&P 500 δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική εικόνα της αγοράς

  Όταν μιλάμε για το αμερικανικό χρηματιστήριο, συνήθως αναφερόμαστε στον δείκτη S&P 500. Όμως, ο συγκεκριμένος δείκτης δεν αντιπροσωπεύει ολόκληρη τη χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ, αλλά μόνο τις 500 μεγαλύτερες  εταιρείες της χώρας. Άρα, όταν τα μέσα ενημέρωσης αναφέρονται στο "χρηματιστήριο”, συνήθως εννοούν τον S&P 500.

  Επομένως, είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι η απόδοση του δείκτη S&P 500 το τρέχον έτος δεν αποτελεί πραγματική αντανάκλαση της οικονομίας των ΗΠΑ. Αυτό γιατί, μετά την κατακρήμνιση που βίωσε η αγορά τον Μάρτιο λόγω της πανδημίας, ο δείκτης επέστρεψε σε ανοδική τροχιά με τα κέρδη του όμως να στηρίζονται κυρίως στον τομέα της τεχνολογίας, ενώ μόλις πρόσφατα αρχίσαμε να βλέπουμε κάποια κινητικότητα σε άλλους κλάδους.

  Για την ακρίβεια, οι κλάδοι των πρώτων υλών, της βιομηχανίας και της ενέργειας έλαβαν την τρέχουσα εβδομάδα κάποιες "ανάσες”. Την ίδια στιγμή όμως τα ευχολόγια για τον χρηματοοικονομικό τομέα συνεχίζονται, ενώ ο κλάδος της φιλοξενίας έχει εναποθέσει τις ελπίδες του στην κυκλοφορία ενός εμβολίου κατά του κορονοϊού.

  Άνοδος ή πτώση;

  Ας ρίξουμε, όμως, μια πιο προσεκτική ματιά στους τρεις βασικούς δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου: τον S&P 500, τον Dow Jones Industrial Average και τον Nasdaq Composite. 

  Μέχρι στιγμής, ο δείκτης S&P 500 καταγράφει κέρδη 10,84% από τις αρχές του έτους, ο Dow Jones ενισχύεται κατά 2%, ενώ ο Nasdaq σημειώνει "άλμα” 39%.

  Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι ο τεχνολογικός Nasdaq αποτελεί τον κύριο "οδηγό” του χρηματιστηριακού ράλι, ενώ αντίθετα ο Dow Jones την "τροχοπέδη” της ανόδου. Δεδομένης δε της απόδοσης του Nasdaq είναι φυσιολογικό να σκεφτεί κανείς ότι δημιουργείται μια "φούσκα” και ότι ο δείκτης μπορεί να καταρρεύσει.

  Ας κοιτάξουμε ακόμη πιο βαθιά.

  Nasdaq και S&P 500 είναι εξαιρετικά "υπεραγορασμένοι”

  Τόσο ο Nasdaq όσο και ο S&P 500 διαπραγματεύονται αμφότεροι πολύ υψηλότερα από τους κινητούς μέσους όρους των 50 ημερών τους - παράμετρο που παρακολουθούν προσεκτικά οι τεχνικοί αναλυτές. Η τιμή του S&P 500 είναι σχεδόν 10% υψηλότερη του κινητού μέσου όρου των 50 ημερών, ενώ ο Nasdaq διαπραγματεύεται περίπου 11% υψηλότερα.

  Με βάση τα ιστορικά στατιστικά στοιχεία, ο S&P 500 συνήθως καταγράφει διόρθωση ότι η τιμή του κυμαίνεται σημαντικά υψηλότερα από αυτόν τον μέσο όρο. Το πλέον πρόσφατο παράδειγμα το είδαμε τον Ιούνιο. Στο ακόλουθο διάγραμμα, το κόκκινο ορθογώνιο καταδεικνύει τη διόρθωση των δεικτών S&P 500 και Nasdaq.

  Ο S&P 500 και ο Nasdaq θα μπορούσαν να βιώσουν ένα sell-off σύντομα καθώς οι τιμές τους κινούνται σημαντικά υψηλότερα από τους αντίστοιχους κινητούς μέσους όρους των 50 ημερών.

  Ένα αντίστοιχο φαινόμενο είναι πιθανό να δούμε και τώρα, κι αυτό μπορεί να συμβεί εάν συνεχιστεί το sell-off στους τεχνολογικούς τίτλους. Την Πέμπτη είδαμε ένα κύμα πωλήσεων στις περισσότερες μετοχές του τεχνολογικού κλάδου. Αυτό μπορεί να οφείλεται στη διάθεση των επενδυτών για κατοχύρωση κερδών. Ωστόσο, αν δούμε ότι οι τεχνολογικές μετοχές χάνουν μέρος της ανοδικής δυναμικής τους, τότε αυτό θα μπορούσε να συμπαρασύρει χαμηλότερα και τον S&P 500.

  Τα καλά σενάρια

  Εν τω μεταξύ, η "φούσκα” του χρηματιστηρίου μπορεί να συνεχίσει να μεγαλώνει για κάποιο χρονικό διάστημα εξαιτίας διαφόρων παραγόντων. Πρώτον, όπως έχω αναφέρει και παλαιότερα, το αμερικανικό χρηματιστήριο ζει σε μεγάλο βαθμό στο δικό του "παραμύθι” , όπου οι καλές ειδήσεις αποτελούν "καλά νέα” και οι κακές "καλά νέα” επίσης. Η αισιοδοξία αυτή οφείλεται στο αναμφισβήτητο γεγονός ότι η αμερικανική οικονομία καταγράφει σταδιακή ανάκαμψη.

  Όσο αυτή η σταδιακή ανάκαμψη παραμένει ασθενική, η Fed θα συνεχίσει να προσφέρει στήριξη στο χρηματιστήριο. Εξάλλου, η υποστήριξη της Fed γλίτωσε το χρηματιστήριο των ΗΠΑ από την απόλυτη συντριβή. Από την άλλη, εάν ο ρυθμός ανάκαμψης ισχυροποιηθεί, η αισιοδοξία των επενδυτών θα ενισχυθεί και το χρηματιστήριο θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο.

  Το δεύτερο ανοδικό σενάριο για το χρηματιστήριο στηρίζεται στην ανάπτυξη ενός πιθανού εμβολίου κατά του κορονοϊού. Προσφάτως, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ κάλεσαν τις πολιτείες να προετοιμαστούν έως την 1η Νοεμβρίου για την κυκλοφορία ενός πιθανού εμβολίου. Κάτι που σημαίνει ότι πράγματι ένα εμβόλιο θα μπορούσε να κυκλοφορήσει σε λιγότερο από δύο μήνες. Εξέλιξη που θα έδινε ώθηση στην αγορά για ένα ακόμη χρηματιστηριακό ράλι.

  Τέλος, ένας ακόμη ανοδικός παράγοντας είναι οι συνεχιζόμενες συζητήσεις σχετικά με ένα ακόμη πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης. Ο υπουργός των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, σημείωσε αυτήν την εβδομάδα ότι η αμερικανική οικονομία έχει ανάγκη άλλο ένα πακέτο τόνωσης για να επιτύχει την πλήρη ανάκαμψή της. Μόλις θα υπάρξει περισσότερη σαφήνεια ως προς το θέμα αυτό, και δοθεί το "πράσινο φως” για το νέο πακέτο, η χρηματιστηριακή αγορά θα το εκλάβει ως ένα ακόμη θετικό σημάδι. Κι αυτό θα μπορούσε να μεγαλώσει περαιτέρω την "φούσκα”.

  Το κακό σενάριο

  Στον αντίποδα, μια νέα σημαντική διόρθωση της χρηματιστηριακής αγοράς θα μπορούσε να πυροδοτηθεί από τη μη εκπλήρωση όλων των παραπάνω θετικών σεναρίων. 

  Κι αυτό διότι, πρώτον, εάν δεν υπάρξει εγκαίρως συμφωνία για το νέο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης, η οικονομική ανάκαμψη θα παραμείνει εύθραυστη και οι επενδυτές πιθανότατα θα σταματήσουν να "σπρώχνουν” την αγορά υψηλότερα.

  Δεύτερον, οι επενδυτές έχουν εναποθέσει πολλές ελπίδες στην ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του κορονοϊού, επομένως οποιαδήποτε απογοήτευση από το μέτωπο αυτό πιθανότατα θα ανακόψει το ράλι στο ταμπλό, εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει στην πτώση του χρηματιστηρίου.

  Τέλος, παρότι πρόκειται για απίθανο σενάριο υπό τις παρούσες συνθήκες, αν υποθέσουμε ότι η Fed ξεκινά να συσφίγγει και πάλι τη νομισματική πολιτική της, οι αγορές ενδεχομένως να κινηθούν πτωτικά.

  Οι καταλύτες

  - Τον Σεπτέμβριο αναμένονται τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών της Φάσης 3 για το υποψήφιο εμβόλιο της AstraZeneca.

  - Τον Νοέμβριο αναμένονται επίσης τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών της Φάσης 3 για το εμβόλιο που αναπτύσσουν η Moderna και η Pfizer.

  - Επιτυχής κατάληξη των διαπραγματεύσεων για το νέο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης

  - Ανακοίνωση θετικών ειδήσεων από το μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων.

  Συμπέρασμα

  Με βάση όλα τα παραπάνω, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι αναμφίβολα το τρέχον ράλι έχει οδηγήσει τη χρηματιστηριακή αγορά πολύ ψηλά και πολύ γρήγορα, επομένως είναι πιθανό το ενδεχόμενο διόρθωσης. Ωστόσο, προς το παρόν, δεν φαίνεται στον ορίζοντα μια πλήρης κατάρρευση του χρηματιστηρίου.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  07:54 16/10

  To Squid Game οδηγεί σε επίπεδα ρεκόρ τη μετοχή του Netflix

  Η κορεάτικη σειρά έγινε viral και έφτασε στο νούμερο ένα της υπηρεσίας σε πολλές χώρες συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ.

  16:20 15/10

  Forbes: Ο LeBron James o πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης του NBA με 111,2 εκατ.

  Στην 4η θέση ο "δικός μας" Αντετοκούνμπο με 80,3 εκατ. δολάρια.

  08:08 15/10

  Η οικονομία των ΗΠΑ μπορεί να κινδυνεύει με νέα ύφεση

  Έρευνα υποστηρίζει ότι η αμερικανική οικονομία ενδεχομένως να εισέλθει σε ύφεση στα τέλη του 2021.

  08:17 14/10

  Οι ΗΠΑ διεκδικούν τα πρωτεία στην εξόρυξη bitcoin καθώς οι εξορύκτες εγκαταλείπουν την Κίνα

  Πού βρίσκονται τα μεγαλύτερα κέντρα εξόρυξης στον κόσμο.

  09:45 13/10

  Το 'πε και το 'κανε ο Έλον Μασκ: "Απένειμε" το αργυρό μετάλλιο στον Μπέζος

  Νέο "επεισόδιο" στη δημόσια διαμάχη τους.

  08:05 12/10

  Ο Τραμπ θα ήταν πλουσιότερος αν είχε επενδύσει την κληρονομιά του στον S&P 500

  Η περιουσία του συρρικνώθηκε στην αρχή της πανδημίας, αλλά η αυτοκρατορία των ακινήτων του δεν ανέκαμψε.

  07:48 11/10

  Sam Bankman-Fried: Έγινε ο πλουσιότερος 29χρονος στον πλανήτη χάρη στα κρυπτονομίσματα

  Ο συνιδρυτής του FTX, πριν ακόμη κλείσει τα 30 του χρόνια, έχει περιουσία $22,5 δισ.

  00:06 11/10

  Giuseppe Zorgno (AIG): Τα τρία πράγματα που πρέπει να θυμάται κανείς όταν βρίσκεται στην εξουσία

  Τα χαρακτηριστικά ενός επιτυχημένου CEO στην εποχή του πλήρους μετασχηματισμού σκιαγραφεί ο Giuseppe Zorgno CEO της AIG.

  08:11 08/10

  Το χρέος του Τραμπ "σκαρφάλωσε" στα 1,3 δισ. δολάρια

  Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος εκτιμάται ότι πρέπει να αποπληρώσει δάνεια ύψους 738 εκατ. δολαρίων την επόμενη τριετία.

  12:07 07/10

  Forbes: Οι "κρυφές" διαταγές της κυβέρνησης των ΗΠΑ στην Google να εντοπίσει χρήστες που κάνουν συγκεκριμένες αναζητήσεις

  Εκφράζονται φόβοι ότι η κυβέρνηση ζητά κρυφά από την Google να παρέχει πληροφορίες που θα μπορούσαν να εμπλέξουν αθώους χρήστες που απλώς αναζητούν στο διαδίκτυο συγκεκριμένους όρους.

  11:24 06/10

  Αυτοί είναι οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι στη λίστα Forbes 400 με τους πλουσιότερους Αμερικανούς του 2021

  Η περιουσία τους ήδη αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων εκτοξεύτηκε στα ύψη.

  00:44 06/10

  Ωρολογιακή "βόμβα" στα χέρια του Πάπα το σκάνδαλο διαφθοράς στο Βατικανό

  Η μεγαλύτερη ποινικού χαρακτήρα οικονομική δίκη στην ιστορία της Καθολικής Εκκλησίας, έχει χαρακτηριστεί ως σημείο καμπής για τον μεταρρυθμιστή Πάπα Φραγκίσκο.

  16:17 05/10

  Forbes: Οι 400 πιο πλούσιοι Αμερικανοί για το 2021 - Στην κορυψή για 4η χρονιά ο Bezos - Εκτός λίστας Trump και Oprah

  Η περιουσία των 400 πλουσιότερων Αμερικανών της λίστας του Forbes αυξήθηκε κατά 40% τον τελευταίο χρόνο, στα 4,5 τρισ. δολάρια.

  07:48 04/10

  Νέα προειδοποίηση Google για "ευπάθειες" του Chrome - Αφορά 2 δισεκατομμύρια χρήστες

  Συνολικά 13 zero days έχουν εντοπιστεί από την αρχή του έτους.

  00:47 04/10

  Ζ. Πορτοκαλίδης (Ιstikbal): Τα μεγάλα brands να μιλήσουν με ειλικρίνεια στους πελάτες τους

  ​Ο κ. Ζαχαρίας Πορτοκαλίδης, CEO του φερώνυμου ομίλου, εκτιμά πως η εξωστρέφεια είναι βασική για έναν CEO, ενώ δηλώνει λάτρης της συνεργασίας και της ομάδας.