Παρασκευή, 21-Αυγ-2020 08:28
Η Apple έγινε η πρώτη εταιρεία των ΗΠΑ που έσπασε το φράγμα των $2 τρισ. σε αξία

Του Sergei Klebnikov
Η Apple πέτυχε ένα ακόμη ορόσημο την Τετάρτη, καθώς έγινε η πρώτη εισηγμένη εταιρεία των ΗΠΑ που ξεπέρασε σε κεφαλαιοποίηση το "φράγμα” των 2 τρισ. δολαρίων, διπλασιάζοντας την αξία της τα τελευταία δύο χρόνια.
Η μετοχή της εταιρείας έχει ενισχυθεί σχεδόν 55% από την αρχή του 2020, ενώ έχει σημειώσει "άλμα” άνω του 106% από τα χαμηλά που κατέγραψε η αμερικανική αγορά στις 23 Μαρτίου εν μέσω της ύφεσης που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού (ξεπερνώντας κατά πολύ τα κέρδη της τάξης του 51% που σημείωσε ο δείκτης αναφοράς S&P 500 την ίδια περίοδο).
Πλέον, με την τιμή της στο ταμπλό να διαμορφώνεται πέριξ των 470 δολαρίων ανά μετοχή, η Apple είναι διαπραγματεύσιμη σε ιστορικά υψηλό επίπεδο, με τους αναλυτές πάντως να "βλέπουν” συνέχεια στο ράλι της: το 61% αυτών συστήνουν "αγορά” της μετοχής και το 27% "διακράτηση”, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.
Η αποτίμηση της Apple επισκιάζει πλέον τις κεφαλαιοποιήσεις των άλλων αμερικανικών κολοσσών της τεχνολογίας, όπως η Microsoft (1,7 τρισ. δολάρια), η Amazon (1,6 τρισ. δολάρια), η μητρική της Google, Alphabet (1,1 τρισ. δολάρια) και το Facebook (761 δισ. δολάρια).
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατασκευάστρια εταιρεία του iPhone ήταν επίσης η πρώτη αμερικανική εταιρεία που ξεπέρασε σε κεφαλαιοποίηση το 1 τρισ. δολάρια, "φράγμα” που έσπασε πριν από δύο χρόνια και συγκεκριμένα στις 2 Αυγούστου 2018.
Στις 31 Ιουλίου 2020, δε, έχοντας ανακοινώσει την προηγουμένη ένα ακόμη ισχυρό τρίμηνο με σημαντική αύξηση κερδοφορίας, η Apple ξεπέρασε τον κρατικό πετρελαϊκό γίγαντα της Σαουδικής Αραβίας, Aramco, και έγινε η πολυτιμότερη εισηγμένη εταιρεία του κόσμου.
Σημειώνεται ότι η Saudi Aramco ξεπέρασε σε αξία τα 2 τρισ. δολάρια τον Δεκέμβριο του 2019, ωστόσο η επακόλουθη πτώση των τιμών του πετρελαίου εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού έπληξε τη μετοχή της.
Για να γίνει ακόμη πιο κατανοητή η επιτυχία της Apple αρκεί να επισημανθεί ότι η χρηματιστηριακή της αξία, των 2 τρισ. δολαρίων, ξεπερνά το ΑΕΠ πολλών ανεπτυγμένων χωρών, όπως για παράδειγμα της Ιταλίας, της Βραζιλίας, του Καναδά, της Ρωσίας και της Νότιας Κορέας.
Εν τω μεταξύ, οι μετοχές της Apple οσονούπω θα γίνουν ακόμη πιο προσιτές στους επενδυτές. Η εταιρεία στο τέλος Αυγούστου θα ολοκληρώσει το split των μετοχών της, με αναλογία 1 παλαιά μετοχή / 4 νέες, με αποτέλεσμα η μετοχή της να είναι διαπραγματεύσιμη στο ταμπλό περίπου στα 117 δολάρια έκαστη. Παρότι η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας δεν θα μεταβληθεί, θα είναι διαθέσιμες στην αγορά περισσότερες μετοχές και σε χαμηλότερη τιμή.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ούτε ο κορονοϊός δεν κατάφερε να ανακόψει την ανοδική πορεία της Apple. Αντίθετα, μάλιστα, ο τεχνολογικός κολοσσός έχει επωφεληθεί από τον "εγκλεισμό” στο σπίτι που έχει "επιβάλει” η πανδημία, "εξαργυρώνοντας την τάση για "εργασία από το σπίτι” και βλέποντας τις διαδικτυακές της πωλήσεις να ενισχύονται. Έτσι, στα τέλη Ιουλίου η εταιρεία ανακοίνωσε κερδοφορία ρεκόρ για το τρίτο τρίμηνο της χρήσης, έσοδα σχεδόν 60 δισ. δολαρίων, αλλά και διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης τόσο σε επίπεδο προϊόντων όσο και σε επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών.
Η νέα γενιά τεχνολογικών γιγάντων σήμανε αλλαγή φρουράς και στις τάξεις των κορυφαίων VCs του πλανήτη.
Η αξία των ποδοσφαιρικών συλλόγων αυξήθηκε κατά μέσο όρο 30% την τελευταία διετία.
Τι δείχνει η νέα μελέτη από το Ισραήλ για τη χρήση του εμβολίου στον "πραγματικό κόσμο".
Οι Γιάννης Ασσαέλ, Μαριάννα Καψετάκη, Κωνσταντίνα Θεοφανοπούλου και Γιώργος Καλλίγερος, που διαπρέπουν στις κατηγορίες "Επιστήμη" και "Βιομηχανία" μίλησαν στο Capital.gr.
Η λίστα με τους 10 τομείς από τους οποίους πλούτισαν.
Ο Ουγκούρ Σαχίν, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, αποκαλύπτει το όραμά του και τον δρόμο που ανοίγει η τεχνολογία του mRNA για νέες θεραπείες.
Γιάννης Ασσαέλ, Μαριάννα Καψετάκη, Κωνσταντίνα Θεοφανοπούλου και Γιώργος Καλλίγερος ξεχωρίζουν στην ευρωπαϊκή λίστα του Forbes 30 Under 30 Europe Class Of 2021.
Η περιουσία του Μασκ αυξήθηκε κατά περισσότερα από 126 δισ. δολάρια σε ένα μόλις έτος.
Ο B. Arnault παραμένει ο πλουσιότερος στην Ευρώπη.
Arnault, Gates και Zuckerberg συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα. Τα ελληνικά ονόματα της λίστας. Αυξήθηκε 5 τρισ. η συνολική περιουσία τους.
Το site που επιτρέπει στους χρήστες να ψάχνουν σε βάσεις δεδομένων από δεκάδες παραβιάσεις για να δουν αν λογαριασμοί τους έχουν παραβιαστεί.
Η Tesla παρέδωσε συνολικά 184.800 οχήματα το α΄ τρίμηνο, αριθμό υπερδιπλάσιο του αντίστοιχου διαστήματος πέρυσι.
Αφότου μάλιστα έβαλε "λουκέτο" στο hedge fund του, το 2012.
H άμεση επιτυχία που είχε η ιδέα της Cloudinary, κατέστησε την εταιρεία κερδοφόρα από την πρώτη μέρα.
Η Ευρώπη είναι η περιοχή που θα βιώσει τις ισχυρότερες συνέπειες από το μπλοκάρισμα της Διώρυγας.
Η Ελλάδα θα ήταν αφελής αν πιστεύει ότι άλλοι θα έρθουν προς υποστήριξή της σε μια κρίση στην Αν. Μεσόγειο.