Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 03-Αυγ-2020 00:05

  Γιώργος Πετράς (Engel & Völkers): Ισχυρότερη η ζήτηση για εξοχικά μετά την πανδημία

  Γιώργος Πετράς (Engel & Völkers): Ισχυρότερη η ζήτηση για εξοχικά μετά την πανδημία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Συνέντευξη στον Δημήτρη Δελεβέγκο

  Τη ζήτηση για πολυτελείς εξοχικές κατοικίες στην Ελλάδα ενίσχυσε η πανδημική κρίση, όπως αναφέρει στο "Forbes" ο Γιώργος Πετράς, διευθύνων σύμβουλος Engel & Völkers Ελλάδος, που ανήκει στο πολυεθνικό δίκτυο προώθησης ακινήτων. Ο λόγος; Όπως εξηγεί, ύστερα και από την εκδήλωση της υγειονομικής κρίσης, που πέτυχε να διαχειριστεί αποτελεσματικά η Ελλάδα, όσοι διαθέτουν ρευστότητα κι ενδιαφέρονται να τοποθετηθούν στο real estate εκτιμούν ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να προχωρήσουν σε αγοραστική πράξη. Αναμφισβήτητα, η κρίση έχει διαταράξει την κανονικότητα των συναλλαγών, καθώς η επίσκεψη των ξένων αγοραστών στη χώρα μας ήταν για πολλούς μήνες αδύνατη και παραμένει, σε μεγάλο βαθμό, προβληματική. Ωστόσο, όπως τονίζει ο κ. Πετράς, η γερμανική εταιρεία θα λανσάρει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, από το σύνολο των αγορών όπου δραστηριοποιείται, τη λειτουργία του ψηφιακού μεσίτη, ώστε τα περισσότερα απαιτούμενα στάδια προτού μια συναλλαγή λάβει χώρα να είναι δυνατό να ολοκληρωθούν από απόσταση.

  "Ήδη παρουσιάζουμε στους ενδιαφερομένους ιδιοκτησίες μέσω τρισδιάστατης (3D) τεχνολογίας, αλλά και μέσω κινητού, ώστε οι υποψήφιοι αγοραστές να περιηγηθούν εικονικά στην περιοχή όπου βρίσκεται το ακίνητο. Εξελίσσοντας αυτού του είδους τις υπηρεσίες, δημιουργούμε εικονικά γραφεία (virtual office), που θα κάνουν ντεμπούτο στην Ελλάδα. Η χώρα μας, λόγω και του νησιωτικού χαρακτήρα της, ενδείκνυται για τη δημιουργία virtual offices", σημειώνει ο κ. Πετράς. Πώς θα λειτουργούν; Ο ενδιαφερόμενος θα έχει τη δυνατότητα να συνομιλήσει είτε τηλεφωνικά είτε διαδικτυακά με τον μεσίτη, ώστε στη συνέχεια να ακολουθήσει η εξ αποστάσεως περιήγηση στο ακίνητο, όπως εξηγεί. "Ακόμη δεν έχουμε πραγματοποιήσει πώληση μέσω 3D, αλλά αυτό είναι ζήτημα χρόνου", σημειώνει και υπογραμμίζει ότι τα σχέδια για ίδρυση νέων γραφείων παραμένουν, με τη Μύκονο να βρίσκεται σε πρώτη προτεραιότητα.

  Η ανάκαμψη και οι τιμές

  Κατά πόσο, όμως, έχει επηρεάσει η πανδημία την αγορά ακινήτων; Σύμφωνα με τον κ. Πετρά, η υγειονομική κρίση δεν έχει μεταβάλει τη ζήτηση για δεύτερη κατοικία, έχοντας εκδηλωθεί σε μια χρονική περίοδο που αντιπροσωπεύει ένα μικρό τμήμα της περιόδου κατά την οποία γίνονται παραδοσιακά συναλλαγές. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ζήτηση έχει αυξηθεί συγκριτικά με την περίοδο πριν από την εκδήλωση του κορονοϊού, με τους ενδιαφερόμενους, όπως διευκρινίζει, να προέρχονται, ως επί το πλείστον, από την Κεντρική Ευρώπη, ενώ ήδη έχουν πραγματοποιηθεί εικονικές περιηγήσεις σε ακίνητα. Στην ενίσχυση της ζήτησης στην Ελλάδα, όπως διευκρινίζει, συνέβαλε το γεγονός ότι η αγορά ακινήτων σε βασικές ανταγωνίστριες χώρες, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, που επλήγησαν σημαντικά από την πανδημία, δεν προσελκύει φέτος το αγοραστικό ενδιαφέρον.

  "Τον Μάρτιο του 2021 θα βρεθούμε στο σημείο όπου ήμασταν τον φετινό Μάρτιο", εκτιμά ο CEO της Engel & Völkers, ο οποίος προβλέπει πως η φετινή χρονιά θα εμφανίσει καλές επιδόσεις, με αποτέλεσμα να είναι αμφίβολο εάν θα ολοκληρωθούν όλες οι αγοραπωλησίες που πρόκειται να συμφωνηθούν.

  Σχετικά με τις τιμές, ελλείψει αγοραπωλησιών είναι παρακινδυνευμένο να εξαχθούν συμπεράσματα για την πορεία τους, όπως επεξηγεί. "Οι δημοσιευμένες αγγελίες πώλησης δεν απεικονίζουν την πραγματικότητα, διότι ενδεχομένως ορισμένοι μείωσαν, ενώ άλλοι αύξησαν τις ζητούμενες αξίες", σημειώνει. Υπήρξαν, όμως, στη χώρα μας ακυρώσεις συμφωνηθεισών αγοραπωλησιών; Η απάντηση που δίνει ο επικεφαλής του μεσιτικού δικτύου είναι αρνητική, καθώς συμφωνίες για αγορά ακινήτων σε Αθήνα και Ρόδο ολοκληρώθηκαν με τους όρους που είχαν συμφωνηθεί προτού ο κορονοϊός δείξει τα δόντια του. "Για παράδειγμα, στη Μύκονο είχαμε προσφορά ύψους 3,3 εκατ. ευρώ για ακίνητο που είχε δει ο αγοραστής πέρυσι", τονίζει.

  Κατά πόσο, όμως, η εταιρεία συνεχίζει τα σχέδια ανάπτυξής της αναφορικά με την πρόσληψη προσωπικού; "Τις τελευταίες ημέρες προσλάβαμε 13 μεσίτες, ολοκληρώνουν τη διαδικασία εκπαίδευσης 6 άτομα, ενώ δρομολογούνται ακόμα 28 προσλήψεις. Παρατηρούμε ότι η ποιότητα των δεξιοτήτων των υποψηφίων έχει αυξηθεί σημαντικά, ίσως επειδή η προσφορά έχει αυξηθεί σημαντικά λόγω και της κρίσης", αναφέρει ο κ. Πετράς.

  * Αναδημοσίευση από την ελληνική έκδοση του περιοδικού Forbes

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  07:39 13/04

  Οι πολυτιμότερες ποδοσφαιρικές ομάδες στον κόσμο: Στην κορυφή η Μπαρτσελόνα με αξία $4,8 δισ.

  Η αξία των ποδοσφαιρικών συλλόγων αυξήθηκε κατά μέσο όρο 30% την τελευταία διετία.

  07:41 12/04

  Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι των μεταλλάξεων

  Τι δείχνει η νέα μελέτη από το Ισραήλ για τη χρήση του εμβολίου στον "πραγματικό κόσμο".

  09:37 11/04

  Ποιοι είναι οι Έλληνες που μπήκαν στην ευρωπαϊκή λίστα του Forbes "30 κάτω των 30" 2021

  Οι Γιάννης Ασσαέλ, Μαριάννα Καψετάκη, Κωνσταντίνα Θεοφανοπούλου και Γιώργος Καλλίγερος, που διαπρέπουν στις κατηγορίες "Επιστήμη" και "Βιομηχανία" μίλησαν στο Capital.gr.

  08:17 11/04

  Πώς οι δισεκατομμυριούχοι έγιναν πλουσιότεροι το 2021

  Η λίστα με τους 10 τομείς από τους οποίους πλούτισαν.

  08:13 09/04

  Ο σεμνός δισεκατομμυριούχος CEO της BioNTech μιλά για την νέα εποχή των mRNA εμβολίων

  Ο Ουγκούρ Σαχίν, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, αποκαλύπτει το όραμά του και τον δρόμο που ανοίγει η τεχνολογία του mRNA για νέες θεραπείες.

  15:23 08/04

  Τέσσερις Έλληνες κι ένας Κύπριος στη λίστα του Forbes με τους Ευρωπαίους "30 κάτω των 30"

  Γιάννης Ασσαέλ, Μαριάννα Καψετάκη, Κωνσταντίνα Θεοφανοπούλου και Γιώργος Καλλίγερος ξεχωρίζουν στην ευρωπαϊκή λίστα του Forbes 30 Under 30 Europe Class Of 2021.

  08:01 08/04

  Ο "πύραυλος" Μασκ: Πώς το εκκεντρικό αφεντικό της Tesla έγινε ο 2ος πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη

  Η περιουσία του Μασκ αυξήθηκε κατά περισσότερα από 126 δισ. δολάρια σε ένα μόλις έτος.

  14:22 06/04

  Forbes: Αυτοί είναι οι πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη - Στην κορυφή και πάλι ο Bezos, κατά πόδας ακολουθεί ο Musk

  Arnault, Gates και Zuckerberg συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα. Τα ελληνικά ονόματα της λίστας. Αυξήθηκε 5 τρισ. η συνολική περιουσία τους.

  11:39 06/04

  Πώς να μάθετε αν το e – mail σας είναι μεταξύ των εκατομμυρίων που έχουν διαρρεύσει από το Facebook

  Το site που επιτρέπει στους χρήστες να ψάχνουν σε βάσεις δεδομένων από δεκάδες παραβιάσεις για να δουν αν λογαριασμοί τους έχουν παραβιαστεί.

  07:58 06/04

  Ο Μασκ έγινε $6 δισ. πλουσιότερος μετά το ρεκόρ παραδόσεων οχημάτων της Tesla στο τρίμηνο

  Η Tesla παρέδωσε συνολικά 184.800 οχήματα το α΄ τρίμηνο, αριθμό υπερδιπλάσιο του αντίστοιχου διαστήματος πέρυσι.

  07:53 05/04

  Πώς παρά τα μπλεξίματά του ο Bill Hwang της Archegos μάζεψε αθόρυβα $10 δισ.

  Αφότου μάλιστα έβαλε "λουκέτο" στο hedge fund του, το 2012.

  07:48 02/04

  Πώς "χτίζεις" μια εταιρεία 1 δισ. δολ. χωρίς βοήθεια, σε λιγότερο από 10 χρόνια

  H άμεση επιτυχία που είχε η ιδέα της Cloudinary, κατέστησε την εταιρεία κερδοφόρα από την πρώτη μέρα.

  13:46 01/04

  Ο αντίκτυπος της κρίσης στη Διώρυγα του Σουέζ στον κόσμο θα μπορούσε να διαρκέσει εβδομάδες

  Η Ευρώπη είναι η περιοχή που θα βιώσει τις ισχυρότερες συνέπειες από το μπλοκάρισμα της Διώρυγας.

  07:45 01/04

  Πόσο σημαντική είναι η ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας της Ελλάδας με ΗΑΕ και Σαουδική Αραβία;

  Η Ελλάδα θα ήταν αφελής αν πιστεύει ότι άλλοι θα έρθουν προς υποστήριξή της σε μια κρίση στην Αν. Μεσόγειο.

  08:13 31/03

  Πώς η Goldman και γίγαντες της Wall δάνεισαν δισ. σε κάποιον που πόνταρε σαν τον "τζογαδόρο" των meme stocks

  Και η Archegos σήμερα προσομοιάζει με το αρχέτυπο του ριψοκίνδυνου επενδυτή που αδιαφορεί για τον αντίκτυπο των κινήσεών του.