Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 27-Ιουλ-2020 08:08

  Ένα ακόμη "καμπανάκι" για ενδεχόμενη bear market - Τι πρέπει να κάνετε

  Ένα ακόμη 'καμπανάκι' για ενδεχόμενη bear market
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Rob Isbitts

  Ξέρει η αγορά ομολόγων κάτι που το χρηματιστήριο αγνοεί;

  Την ώρα που όλοι έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στο χρηματιστήριο, η αγορά ομολόγων κάτι μας δείχνει. Κι αυτό που δείχνει μπορεί να είναι πολύ σημαντικό για το τι θα κάνει από δω και στο εξής το χρηματιστήριο.

  Διαδώστε το

  Ξεκινώντας, ας εξηγήσουμε τι είναι το "spread 10-2". Πρόκειται για τη διαφορά των αποδόσεων μεταξύ των 10 ετών και των 2 ετών αμερικανικών ομολόγων. Σε "κανονικούς” καιρούς (τους θυμάστε;), το μεγαλύτερης διάρκειας ομόλογο (10ετές) έχει υψηλότερη απόδοση από το 2ετές. Και είναι λογικό, αφού πολλά μπορούν να πάνε στραβά μέσα σε αυτά τα 8 επιπλέον χρόνια. Άρα ο επενδυτής πρέπει κάπως να αποζημιωθεί γι’ αυτό.

  Ωστόσο, σε περιόδους οικονομικής πίεσης, συνήθως στο τέλος ενός οικονομικού κύκλου, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου μπορεί να υποχωρήσει χαμηλότερα από αυτήν του 2 ετούς. Το φαινόμενο αυτό αποκαλείται "καμπύλη ανεστραμμένης απόδοσης”. Η αναστροφή, ακολουθούμενη από μια επιστροφή της καμπύλης στην "κανονικότητα”, συνήθως προβλέπει την έλευση μιας ύφεσης.

  Στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, το "spread 10-2” αντιστράφηκε, για μερικές ημέρες. Στη συνέχεια, επανήλθε σε ελαφρώς θετικό επίπεδο. Για όσους από εμάς όμως έχουμε ζήσει μερικούς κύκλους της αγοράς, η εξέλιξη αυτή έθεσε σε λειτουργία το ρολόι που ξεκίνησε να μετρά αντίστροφα για την έλευση της επόμενης ύφεσης. Κάτι που συνέβη φέτος, σύμφωνα με το πρόγραμμα (σ.σ. σημειώνεται ότι η αμερικανική οικονομία εισήλθε επισήμως σε ύφεση τον Φεβρουάριο).

  Η ιστορία, όμως, δεν τελειώνει εκεί, Όταν η καμπύλη των αποδόσεων επιστρέφει στο συνηθισμένο σχήμα της, ήτοι ανοδικά μετά από μια αναστροφή, η πτωτική αγορά (bear market) συνήθως δεν αργεί να κάνει την εμφάνισή της. Για του λόγου το αληθές, εισήλθαμε και επίσημα σε πτωτική αγορά νωρίτερα φέτος.

  Όχι μυστικά

  Αναμφίβολα, έχουμε δει μια ιστορική ανάκαμψη της χρηματιστηριακής αγοράς από τα χαμηλά του Μαρτίου. Ωστόσο, οι τρέχουσες ανησυχίες σχετίζονται με τους κινδύνους που έχει μπροστά του το χρηματιστήριο. Με άλλα λόγια, μήπως η αγορά ομολόγων μας αποκαλύπτει κάτι που το χρηματιστήριο ακόμη αγνοεί; Αυτό εξάλλου είναι και το νόημα να αναλύσει κανείς το "spread 10-2”.

  Τα παρακάτω διαγράμματα μας δείχνουν το γιατί.

  Το πρώτο διάγραμμα δείχνει δύο αναστροφές της καμπύλης των αποδόσεων των 10ετών και 2ετών ομολόγων και δύο επαναφορές τους, από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 έως και σήμερα. Με άλλα λόγια δείχνει ότι δύο φορές το "spread 10-2” γύρισε σε αρνητικό επίπεδο, την επαναφορά σε θετικό έδαφος, την έλευση της ύφεσης και την πτώση του χρηματιστηρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι υφέσεις που έχουν σημειωθεί τα τελευταία 40 χρόνια ακολουθούν αυτό το μοτίβο.

  Graph 2 26.07.2020

  Το δεύτερο διάγραμμα εστιάζει ειδικότερα σε μια τυπική τέτοια περίπτωση. Πρόκειται για την περίοδο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2007-2008. Το εν λόγω διάγραμμα δείχνει αυτό που ακολούθησε ΜΕΤΑ την επαναφορά της καμπύλης των αποδόσεων στην "κανονικότητα”, όταν το spread μεταξύ των αποδόσεων των δύο ομολόγων ανήλθε περίπου στα επίπεδα που είναι και σήμερα (η απόδοση του 10ετούς είναι περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα υψηλότερη αυτής του 2ετούς).

  Το ερώτημα που έκανα στον εαυτό μου γράφοντας αυτό το άρθρο, ήταν αν είδαμε τη bear market και τελείωσε, ή αν αυτό που βιώσαμε ήταν απλώς ο πρώτος γύρος. Όπως γνωρίζουν όσοι διαβάζουν συχνά το ιστολόγιό μου, δεν είμαι ούτε "ταύρος” (bull) ούτε "αρκούδα” (bear). Είμαι ρεαλιστής. Κοιτάζω όλα τα δεδομένα με ανοιχτό μυαλό.

  Τι έπεται

  Η επενδυτική στρατηγική δεν έχει να κάνει με την πρόβλεψη. Απλώς, αυξάνει την πιθανότητα να έχεις κέρδος και συγκρίνει τον κίνδυνο να υποστείς σημαντική χασούρα κατά το κυνήγι του κέρδους.

  Ας δούμε λοιπόν, τι συνέβη μετά την αναστροφή και την επιστροφή της καμπύλης των αποδόσεων σε κανονικό επίπεδο το 2007. Ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε κατά 48% σε λιγότερο από 18 μήνες, από το 2008 και μέχρι τις αρχές του 2009. Θα δούμε κάτι ανάλογο;

  Φυσικά ούτε εσείς ούτε κι εγώ γνωρίζουμε την απάντηση. Σε ό,τι αφορά όμως τι πρέπει να κάνει ένας επενδυτής, τα συμπεράσματά μου είναι τα εξής:

  1. Ο κίνδυνος που διατρέχουν πολλοί επενδυτές που συμμετέχουν στο "κυνήγι” των αποδόσεων στο χρηματιστήριο βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Και βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά για περισσότερο από 2 χρόνια.

  2. Η αγορά ομολόγων δίνει σήμα ότι τα μακροπρόθεσμα επιτόκια κινούνται υψηλότερα. Ίσως όχι αμέσως, αλλά θα κινηθούν υψηλότερα. Αυτό συμπίπτει συνήθως με την αύξηση του πληθωρισμού. Μετά από αρκετά χρόνια όπου οι τιμές καταναλωτή βρίσκονται σε χαμηλό επίπεδο, ακόμη και μια μέτρια άνοδος του πληθωρισμού θα μπορούσε να αποτελέσει ένα γερό ταρακούνημα για τους συνταξιούχους και όσους βρίσκονται πριν τη σύνταξη.

  3. Μην θεωρείτε ΤΙΠΟΤΑ δεδομένο στην παρούσα συγκυρία. Πρέπει να έχετε σχέδιο.

  4. Συνεχίστε να παρακολουθείτε το spread μεταξύ των 10ετών και των 2ετών ομολόγων για πρόσθετες ενδείξεις αναφορικά με τους κινδύνους που ελλοχεύουν στην αγορά ομολόγων και στο χρηματιστήριο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:16 25/09

  ΗΠΑ: Το προεκλογικό επιτελείο του Τραμπ εξετάζει τρόπους για "παράκαμψη" των εκλογικών αποτελεσμάτων

  Θα επικαλεστούν νοθεία και θα ζητήσουν να παρακάμψουν την λαϊκή ψήφο.

  15:30 24/09

  ΗΠΑ: Περισσότερα από 3 στα 10 νοικοκυριά εξάντλησαν τις αποταμιεύσεις τους στη διάρκεια της πανδημίας

  Ο σαρωτικός οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρος καθώς το 46% των νοικοκυριών στις ΗΠΑ βρέθηκαν αντιμέτωπα με μείζονα οικονομικά προβλήματα στη διάρκεια της κρίσης...

  12:46 24/09

  Τουρίστες μηνύουν την αυστριακή κυβέρνηση για το ski resort που πυροδότησε την εξάπλωση του κορονοϊού στην Ευρώπη

  Η Αυστριακή Ένωση Προστασίας των Καταναλωτών (VSV) δήλωσε την Τετάρτη ότι έχει καταθέσει τέσσερις αγωγές εναντίον της αυστριακής κυβέρνησης για το ξέσπασμα του κορονoϊού σε χιονοδρομικό κέντρο τον...

  08:19 24/09

  ΗΠΑ: Ένα αυστηρότερο lockdown θα οδηγούσε σε ισχυρότερη ανάκαμψη τώρα, εκτιμούν οι οικονομολόγοι

  Φέρνουν το παράδειγμα της Ιαπωνίας και των χωρών της Ευρώπης.

  10:20 23/09

  H Tesla έχει μια φθηνότερη, μεγαλύτερη μπαταρία αλλά θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για τη μαζική παραγωγή

  Θα χρειαστούν μερικά χρόνια για να δημιουργηθεί ένας μεγάλος όγκος καθώς το σύστημα παραγωγής αυτών των μπαταριών δεν είναι ακόμα έτοιμο.

  07:55 23/09

  Στα "καρφιά" ο Αρνό ως την εκδίκαση της αγωγής της Tiffany για το deal των $16 δισ. με την LVMH

  Δικαστήριο του Ντελάγουερ όρισε δικάσιμο στις 5 Ιανουαρίου 2021, πριν την λήξη της προθεσμίας που έχουν ορίσει οι αμερικανικές αντιμονοπωλιακές αρχές για την ολοκλήρωση του deal.

  08:10 22/09

  Τα προβλήματα της Nikola εγείρουν ερωτήματα για την Tesla

  Οι επενδυτές περιμένουν να δουν αν θα απαντήσει ο Musk στην "Battery Day".

  07:48 21/09

  Στα "χέρια" των Oracle και Walmart το 20% της TikTok, με τις "ευλογίες" Τραμπ

  Η Oracle θα αποκτήσει το 12,5% της πλατφόρμας κοινής χρήσης βίντεο, ενώ η Walmart ποσοστό 7,5%.

  08:08 20/09

  Η αξία της ιδιοκτησίας της Βασίλισσας Ελισάβετ μειώθηκε 700 εκατ. δολ. εξαιτίας της πανδημίας

  "Βουτιά" για το χαρτοφυλάκιο ακινήτων μετά το lockdown που επιβλήθηκε στη Βρετανία.

  08:06 20/09

  Οι Αμερικανοί εμπιστεύονται περισσότερο τον Trump για την οικονομία

  Αν και ο Biden προηγείται στις δημοσκοπήσεις, σε όλες τις ΗΠΑ.

  16:10 18/09

  Εκλογές ΗΠΑ: Οι μεγαλύτεροι χορηγοί των Trump και Biden

  Σχεδόν πενταπλάσια είναι η στήριξη που έχει λάβει ο Biden από δισεκατομμυριούχους στην προεκλογική του εκστρατεία.

  07:45 18/09

  Πώς οι Tesla και Nikola θα ορίσουν το μέλλον των ηλεκτρικών οχημάτων εάν δεν διαθέτουν τις μπαταρίες;

  Οι εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων δεν κατασκευάζουν τις δικές τους μπαταρίες.

  08:40 17/09

  Chuck Feeney: Από δισεκατομμυριούχος... σχεδόν απένταρος - όπως ακριβώς το σχεδίαζε

  Χρειάστηκαν δεκαετίες, αλλά ο Feeney, ο πρώην δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής του λιανικού γίγαντα Duty Free Shoppers τελικά δώρισε όλα τα χρήματά του στη φιλανθρωπία.

  07:53 16/09

  Εκλογές ΗΠΑ: Ποιο είναι το καλύτερο και ποιο το χειρότερο αποτέλεσμα για τις μετοχές

  Μπορεί να μην υπάρχει ξεκάθαρος νικητής την επομένη των εκλογών και αυτό είναι ό,τι χειρότερο για τις αγορές.

  17:17 15/09

  O Αρνό περνά στην επίθεση: Η Tiffany πλήρωσε 140 εκατ. δολάρια μερίσματα την ώρα που είχε ζημία

  Οργή διακατέχει την LVMH αναφορικά με τα 70 εκατομμύρια δολάρια ανά τρίμηνο σε μερίσματα, που πλήρωσε η Tiffany στους μετόχους της, εν μέσω της πανδημίας και μάλιστα την ώρα που η εταιρεία κατέγραφε...

  08:34 15/09

  Γιατί χάλασε το deal μεταξύ LVMH και Tiffany

  Η συμφωνία της LVMH για την απόκτηση της Tiffany ήταν παραδεισένια. Η εταιρεία κοσμημάτων θα ταίριαζε τέλεια στο πολυτελές στερέωμα της LVMH και θα συνέβαλε σημαντικά στα κέρδη.