Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 27-Ιουλ-2020 08:08

  Ένα ακόμη "καμπανάκι" για ενδεχόμενη bear market - Τι πρέπει να κάνετε

  Ένα ακόμη 'καμπανάκι' για ενδεχόμενη bear market
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Rob Isbitts

  Ξέρει η αγορά ομολόγων κάτι που το χρηματιστήριο αγνοεί;

  Την ώρα που όλοι έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στο χρηματιστήριο, η αγορά ομολόγων κάτι μας δείχνει. Κι αυτό που δείχνει μπορεί να είναι πολύ σημαντικό για το τι θα κάνει από δω και στο εξής το χρηματιστήριο.

  Διαδώστε το

  Ξεκινώντας, ας εξηγήσουμε τι είναι το "spread 10-2". Πρόκειται για τη διαφορά των αποδόσεων μεταξύ των 10 ετών και των 2 ετών αμερικανικών ομολόγων. Σε "κανονικούς” καιρούς (τους θυμάστε;), το μεγαλύτερης διάρκειας ομόλογο (10ετές) έχει υψηλότερη απόδοση από το 2ετές. Και είναι λογικό, αφού πολλά μπορούν να πάνε στραβά μέσα σε αυτά τα 8 επιπλέον χρόνια. Άρα ο επενδυτής πρέπει κάπως να αποζημιωθεί γι’ αυτό.

  Ωστόσο, σε περιόδους οικονομικής πίεσης, συνήθως στο τέλος ενός οικονομικού κύκλου, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου μπορεί να υποχωρήσει χαμηλότερα από αυτήν του 2 ετούς. Το φαινόμενο αυτό αποκαλείται "καμπύλη ανεστραμμένης απόδοσης”. Η αναστροφή, ακολουθούμενη από μια επιστροφή της καμπύλης στην "κανονικότητα”, συνήθως προβλέπει την έλευση μιας ύφεσης.

  Στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, το "spread 10-2” αντιστράφηκε, για μερικές ημέρες. Στη συνέχεια, επανήλθε σε ελαφρώς θετικό επίπεδο. Για όσους από εμάς όμως έχουμε ζήσει μερικούς κύκλους της αγοράς, η εξέλιξη αυτή έθεσε σε λειτουργία το ρολόι που ξεκίνησε να μετρά αντίστροφα για την έλευση της επόμενης ύφεσης. Κάτι που συνέβη φέτος, σύμφωνα με το πρόγραμμα (σ.σ. σημειώνεται ότι η αμερικανική οικονομία εισήλθε επισήμως σε ύφεση τον Φεβρουάριο).

  Η ιστορία, όμως, δεν τελειώνει εκεί, Όταν η καμπύλη των αποδόσεων επιστρέφει στο συνηθισμένο σχήμα της, ήτοι ανοδικά μετά από μια αναστροφή, η πτωτική αγορά (bear market) συνήθως δεν αργεί να κάνει την εμφάνισή της. Για του λόγου το αληθές, εισήλθαμε και επίσημα σε πτωτική αγορά νωρίτερα φέτος.

  Όχι μυστικά

  Αναμφίβολα, έχουμε δει μια ιστορική ανάκαμψη της χρηματιστηριακής αγοράς από τα χαμηλά του Μαρτίου. Ωστόσο, οι τρέχουσες ανησυχίες σχετίζονται με τους κινδύνους που έχει μπροστά του το χρηματιστήριο. Με άλλα λόγια, μήπως η αγορά ομολόγων μας αποκαλύπτει κάτι που το χρηματιστήριο ακόμη αγνοεί; Αυτό εξάλλου είναι και το νόημα να αναλύσει κανείς το "spread 10-2”.

  Τα παρακάτω διαγράμματα μας δείχνουν το γιατί.

  Το πρώτο διάγραμμα δείχνει δύο αναστροφές της καμπύλης των αποδόσεων των 10ετών και 2ετών ομολόγων και δύο επαναφορές τους, από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 έως και σήμερα. Με άλλα λόγια δείχνει ότι δύο φορές το "spread 10-2” γύρισε σε αρνητικό επίπεδο, την επαναφορά σε θετικό έδαφος, την έλευση της ύφεσης και την πτώση του χρηματιστηρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι υφέσεις που έχουν σημειωθεί τα τελευταία 40 χρόνια ακολουθούν αυτό το μοτίβο.

  Graph 2 26.07.2020

  Το δεύτερο διάγραμμα εστιάζει ειδικότερα σε μια τυπική τέτοια περίπτωση. Πρόκειται για την περίοδο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2007-2008. Το εν λόγω διάγραμμα δείχνει αυτό που ακολούθησε ΜΕΤΑ την επαναφορά της καμπύλης των αποδόσεων στην "κανονικότητα”, όταν το spread μεταξύ των αποδόσεων των δύο ομολόγων ανήλθε περίπου στα επίπεδα που είναι και σήμερα (η απόδοση του 10ετούς είναι περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα υψηλότερη αυτής του 2ετούς).

  Το ερώτημα που έκανα στον εαυτό μου γράφοντας αυτό το άρθρο, ήταν αν είδαμε τη bear market και τελείωσε, ή αν αυτό που βιώσαμε ήταν απλώς ο πρώτος γύρος. Όπως γνωρίζουν όσοι διαβάζουν συχνά το ιστολόγιό μου, δεν είμαι ούτε "ταύρος” (bull) ούτε "αρκούδα” (bear). Είμαι ρεαλιστής. Κοιτάζω όλα τα δεδομένα με ανοιχτό μυαλό.

  Τι έπεται

  Η επενδυτική στρατηγική δεν έχει να κάνει με την πρόβλεψη. Απλώς, αυξάνει την πιθανότητα να έχεις κέρδος και συγκρίνει τον κίνδυνο να υποστείς σημαντική χασούρα κατά το κυνήγι του κέρδους.

  Ας δούμε λοιπόν, τι συνέβη μετά την αναστροφή και την επιστροφή της καμπύλης των αποδόσεων σε κανονικό επίπεδο το 2007. Ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε κατά 48% σε λιγότερο από 18 μήνες, από το 2008 και μέχρι τις αρχές του 2009. Θα δούμε κάτι ανάλογο;

  Φυσικά ούτε εσείς ούτε κι εγώ γνωρίζουμε την απάντηση. Σε ό,τι αφορά όμως τι πρέπει να κάνει ένας επενδυτής, τα συμπεράσματά μου είναι τα εξής:

  1. Ο κίνδυνος που διατρέχουν πολλοί επενδυτές που συμμετέχουν στο "κυνήγι” των αποδόσεων στο χρηματιστήριο βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Και βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά για περισσότερο από 2 χρόνια.

  2. Η αγορά ομολόγων δίνει σήμα ότι τα μακροπρόθεσμα επιτόκια κινούνται υψηλότερα. Ίσως όχι αμέσως, αλλά θα κινηθούν υψηλότερα. Αυτό συμπίπτει συνήθως με την αύξηση του πληθωρισμού. Μετά από αρκετά χρόνια όπου οι τιμές καταναλωτή βρίσκονται σε χαμηλό επίπεδο, ακόμη και μια μέτρια άνοδος του πληθωρισμού θα μπορούσε να αποτελέσει ένα γερό ταρακούνημα για τους συνταξιούχους και όσους βρίσκονται πριν τη σύνταξη.

  3. Μην θεωρείτε ΤΙΠΟΤΑ δεδομένο στην παρούσα συγκυρία. Πρέπει να έχετε σχέδιο.

  4. Συνεχίστε να παρακολουθείτε το spread μεταξύ των 10ετών και των 2ετών ομολόγων για πρόσθετες ενδείξεις αναφορικά με τους κινδύνους που ελλοχεύουν στην αγορά ομολόγων και στο χρηματιστήριο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:07 23/07

  Tι συμβαίνει με τα Ολυμπιακά χωριά μετά το τέλος των αγώνων

  Οι Ολυμπιακοί αγώνες απαιτούν από τις πόλεις υποδοχής να φιλοξενήσουν δεκάδες χιλιάδες αθλητές συνήθως σε ένα νεόκτιστο Ολυμπιακό Χωριό με αρκετές χώρες να το εκμεταλλεύονται με διάφορους (μερικές...

  03:04 23/07

  Πόσα επιπλέον χρήματα μπορεί να κερδίσει ο Αντετοκούνμπο τώρα που κατέκτησε τον τίτλο του NBA

  H ιστορική εμφάνιση Αντετοκούνμπο σε έναν από τους καλύτερους τελικούς NBA όλων των εποχών. Πώς επηρεάζει τις συνεργασίες του.

  08:15 22/07

  Συμφωνία-μαμούθ στον χώρο των κρυπτονομισμάτων

  Το ανταλλακτήριο παραγώγων κρυπτονομισμάτων FTX συγκέντρωσε χρηματοδότηση ρεκόρ ύψους $900 εκατ. δολαρίων.

  07:42 21/07

  Ο γενικός εισαγγελέας του Νιού Τζέρσι "απειλεί" με αναστολή πλατφόρμα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών bitcoin

  Ενδεχομένως να αποτελεί το πρώτο σημάδι περιορισμού μιας ακμάζουσας αγοράς.

  07:41 21/07

  Η IPO της Robinhood θα κάνει τους δισεκατομμυριούχους ιδρυτές της πλουσιότερους

  Η εφαρμογή χρηματιστηριακών συναλλαγών στοχεύει σε αποτίμηση έως και $35 δισ..

  07:57 20/07

  Pegasus Spyware: Έχει όντως "σημαντικά" προβλήματα ασφαλείας το iMessage της Apple;

  Εκτιμάται ότι η εφαρμογή της Apple δεν παρέχει ασφάλεια στους χρήστες της από "μηδενικού κλικ" επιθέσεις χάκινγκ.

  07:44 20/07

  Βιντεοπαιχνίδια: H Netflix επιχειρεί να επιτύχει εκεί που απέτυχε το Xόλιγουντ

  Η Netflix πιστεύει πως μπορεί να ξαναγράψει την προβληματική "ιστορία" του Χολιγουντ πάνω στα βιντεοπαιχνίδια.

  07:50 19/07

  Πώς να γίνεις δισεκατομμυριούχος πουλώντας… αέρα κοπανιστό

  Η MSP "δεσμεύεται" να ανακτήσει αξιώσεις για νοσήλια και εργαστηριακές εξετάσεις που κατέβαλε το κράτος ενώ έπρεπε να πληρώσει στην πραγματικότητα κάποιος άλλος ασφαλιστικός φορέας.

  09:12 17/07

  CEO next 2021

  Ποιοι είναι οι επόμενοι ηγέτες που θα μεταμορφώσουν ορισμένες από τις μεγαλύτερες αμερικανικές επιχειρήσεις.Τα ονόματα που φιγουράρουν στη λίστα του Forbes.

  08:03 16/07

  Τι γνωρίζουμε για την long covid που "απειλεί" εκατομμύρια ανθρώπους

  Μπορεί να προκαλέσει εξουθενωτικά σωματικά και ψυχικά συμπτώματα για μήνες ή και χρόνια μετά τη νόσηση.

  07:57 15/07

  Μετοχές του Facebook πουλά σχεδόν κάθε μέρα ο Zuckerberg εδώ και μήνες

  Μετά από ένα χρόνο κατά τον οποίο δεν πούλησε καμία μετοχή της Facebook, ο Mark Zuckerberg επέστρεψε δυναμικά.

  07:49 14/07

  Buffett, Gates, Zuckerberg μεταξύ αυτών που έδωσαν το "παρών" στην "κατασκήνωση" των δισεκατομμυριούχων

  Τουλάχιστον 25 δισεκατομμυριούχοι με συνολική περίουσία περίπου $825 δισ. στο Sun Valley 2021.

  07:53 13/07

  Το 17 ετών ταξίδι του Ρίτσαρντ Μπράνσον μέχρι το διάστημα

  Πώς ο Μπράνσον έγινε ο πρώτος δισεκατομμυριούχος που πέταξε με δικό του διαστημικό σκάφος στο διάστημα.

  08:08 12/07

  Είναι το bitcoin έτοιμο να βγει από το τέλμα;

  Τι δείχνουν το εύρος ζώνης Bollinger και ο δείκτης Bollinger Bands. Τι λένε οι αναλυτές.

  08:16 09/07

  ΗΠΑ: Αντιμονοπωλιακή αγωγή από 36 πολιτείες κατά της Google για το Play Store

  Για τις αντιανταγωνιστικές πρακτικές που εφαρμόζει το κατάστημα εφαρμογών έναντι τρίτων προγραμματιστών.

  08:11 08/07

  Νέος τρόπος καταδίωξης υπόπτων από τη μυστική υπηρεσία των ΗΠΑ

  Από όλους τους τρόπους εντοπισμού ενός υπόπτου, η αποστολή SMS το οποίο αναφέρει ότι καταζητείται και ότι πρέπει να παραδοθεί, είναι από τους πιο περίεργους. Η πρακτική αυτή, όμως, απέδωσε καρπούς...