Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 17-Ιουλ-2020 07:51

  Ποια ύφεση; Τα έσοδα συναλλαγών των τραπεζικών κολοσσών εκτοξεύθηκαν χάρη στο ξέφρενο ράλι της αγοράς

  Ποια ύφεση; Τα έσοδα συναλλαγών των τραπεζικών κολοσσών εκτοξεύθηκαν χάρη στο ξέφρενο ράλι της αγοράς
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Sergei Klebnikov

  Παρότι πολλοί από τους τραπεζικούς κολοσσούς των ΗΠΑ είδαν τα κέρδη τους να μειώνονται κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, τα έσοδά τους από συναλλαγές εκτοξεύθηκαν, επιτρέποντάς τους να διατηρήσουν την ισχυρή κεφαλαιακή τους θέση και να αντιμετωπίσουν υπό καλύτερους όρους την πανδημία του κορονοϊού. 

  Τα γεγονότα

  - Οι επενδυτές συρρέουν στο χρηματιστήριο εν μέσω μιας άνευ προηγουμένου αβεβαιότητας φέτος με αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση των εσόδων από συναλλαγές για τις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες.

  - Ωστόσο, καθώς το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις απώλειες των τραπεζών το τρέχον τρίμηνο, η αγορά δεν εκτιμά πόσο επωφελούνται οι τράπεζες από το θετικό περιβάλλον πωλήσεων και συναλλαγών, λέει ο Ian Lapey, διευθυντής χαρτοφυλακίου του Gabelli Global Financial Services Fund.

  - Τα αυξανόμενα έσοδα συναλλαγών βοηθούν τις τράπεζες -ειδικά εκείνες που διαθέτουν μεγάλα τμήματα επενδύσεων- να εξασφαλίσουν κεφαλαιακά αποθέματα για να αντιμετωπίσουν την ύφεση, απότοκο της πανδημίας του κορονοϊού.

  - "Αυτό θα τους επιτρέψει να προστατεύσουν τα μελλοντικά τους κέρδη παράλληλα με τις εκδόσεις κεφαλαίου - και η δραστηριότητα αυτή ακμάζει", τονίζει ο Lapey.

  - Η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ της κρίσης του κορονοϊού και της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 είναι ότι "τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σήμερα είναι αρκετά σταθερά και ισχυρά", λέει ο Omar Aguilar, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής παθητικών μετοχικών και πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων στην Charles Schwab.

  - "Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αποτελούν μέρος της λύσης, σε αντίθεση με το 2008 οπότε ήταν μέρος του προβλήματος", όταν οι κεφαλαιαγορές έκλεισαν και οι τράπεζες επενδύσεων υπέστησαν σημαντικές απώλειες, επισημαίνει ο Aguilar.

  - Συγκριτικά (σ.σ. με την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008) οι αγορές σήμερα διατηρούν "μεγάλη ρευστότητα” χάρη στη σημαντική υποστήριξη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), γεγονός που συνεπάγεται υψηλές αποδόσεις και εκδόσεις χρέους που είναι επικερδείς για τις τράπεζες, προσθέτει ο Lapey. Οι τράπεζες είναι "σε πολύ καλύτερη θέση από ό,τι την τελευταία φορά", συμφωνεί.

  - Ωστόσο, δεν επωφελούνται το ίδιο από την έκρηξη των συναλλαγών όλες οι τράπεζες: η Bank of America και η Wells Fargo έχουν εγγράψει μεγαλύτερες προβλέψεις για κόκκινα δάνεια και, ως εκ τούτου, εμφάνισαν κέρδη λιγότερο εντυπωσιακά από εκείνα τραπεζών με έντονη δραστηριότητα στις κεφαλαιαγορές, όπως η JPMorgan ή η Goldman.

  - "Έτσι, εύλογα, οι τράπεζες που έχουν πιο ανεπτυγμένα τμήματα επενδυτικής τραπεζικής, τα πηγαίνουν πολύ καλύτερα από τις τις παραδοσιακές τράπεζες", λέει ο Lapey.

  Morgan Stanley

  Τα αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου της τράπεζας ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών χάρη στα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα έσοδα συναλλαγών. Το τμήμα επενδύσεων σταθερού εισοδήματος σημείωσε αύξηση εσόδων σχεδόν 170%, ενώ οι συναλλαγές μετοχών σημείωσαν αύξηση εσόδων κατά 23%. Τα έσοδα επενδυτικής τραπεζικής της Morgan Stanley αυξήθηκαν κατά 39%, ενισχυμένα από την "έκρηξη” των εκδόσεων χρέους και μετοχών.

  Bank of America

  Η Bank of America είδε επίσης αύξηση των εσόδων από συναλλαγές, που βοήθησαν στην αντιστάθμιση μέρους της ζημιάς από την πανδημία του κορονοϊού. Ωστόσο, τα αποτελέσματά της ήταν λιγότερο εντυπωσιακά από αυτά αντιπάλων όπως η JPMorgan και η Goldman Sachs. Ενώ τα έσοδα από συναλλαγές ομολόγων αυξήθηκαν κατά 50%, τα έσοδα από συναλλαγές μετοχών αυξήθηκαν μόνο κατά 7%. Ωστόσο, η τράπεζα χρειάστηκε να εγγράψει 4 δισ. δολάρια προβλέψεις για επισφαλή δάνεια, γεγονός που οδήγησε σε πτώση της μετοχή της.

  Goldman Sachs

  Η Goldman είναι ένα εξαιρετικό δεύτερο τρίμηνο χάρη στα καλύτερα, εδώ και χρόνια, έσοδα που εμφάνισε το τμήμα συναλλαγών. Η εστίαση της τράπεζας στις συναλλαγές και στην επενδυτική τραπεζική, δραστηριότητα που απέφερε περίπου το 75% των εσόδων της κατά τη διάρκεια του τριμήνου, απέδωσε εν μέσω της αβεβαιότητας που έπληξε το χρηματιστήριο λόγω της πανδημίας. Τα συνολικά έσοδα συναλλαγών εκτινάχθηκαν κατά 93%, ενώ τα έσοδα από συναλλαγές ομολόγων ενισχύθηκαν κατά 150% και τα έσοδα από συναλλαγές μετοχών κατά 46%. Το τμήμα επενδυτικής τραπεζικής εμφάνισε αύξηση εσόδων κατά 36%.

  JPMorgan

  Χάρη στην έντονη δραστηριότητά της στις κεφαλαιαγορές, η JPMorgan "αποδείχθηκε πραγματικά πιο ανθεκτική σε αυτό το περιβάλλον από τις πιο παραδοσιακές τράπεζες όπως η Wells Fargo", λέει ο Bill McMahon, επικεφαλής επενδυτικών στρατηγικών στην Charles Schwab. Η τράπεζα ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών χάρη στην άνοδο κατά 79% που κατέγραψαν τα έσοδα συναλλαγών. Ιδιαίτερα επικερδείς αποδείχθηκαν οι συναλλαγές ομολόγων, που εμφάνισαν αύξηση εσόδων κατά 120% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

  Wells Fargo

  Ως εμπορική τράπεζα και παραδοσιακός δανειστής λιγότερο επικεντρωμένος στις συναλλαγές και στην επενδυτική τραπεζική, η Wells Fargo κατέγραψε μεγαλύτερες απώλειες. Η τράπεζα ανακοίνωσε ζημιές 2,4 δισ. δολαρίων -ήταν το πρώτο της ζημιογόνο τρίμηνο από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008- και περιέκοψε το μέρισμά της στα 10 σεντς ανά μετοχή. "Η Wells Fargo αποτελεί κάτι περισσότερο από μια περίπτωση αναδιάρθρωσης με νέα διοίκηση", λέει ο Lapey, προσθέτοντας ότι πέρα από την πρόσφατη αλλαγή των διευθυνόντων συμβούλων, η τράπεζα είχε "κάθε είδους θέματα" ακόμη και πριν από την πανδημία.

  Citigroup

  Η Citi έπιασε επίσης το ανώτατο όριο των εκτιμήσεων των αναλυτών σε ότι αφορά τα κέρδη χάρη στα ισχυρά αποτελέσματα του τμήματος συναλλαγών. Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι τα έσοδα από επενδύσεις σταθερού εισοδήματος αυξήθηκαν σχεδόν κατά 70% σε ετήσια βάση, αντιπροσωπεύοντας το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του τμήματος Υπηρεσιών Αγορών και Μετοχών, τα οποία συνολικά αυξήθηκαν σχεδόν κατά 50%. Ενώ η πορεία της Citi "ήταν τραγική κατά τη διάρκεια της τελευταίας κρίσης", λέει ο Lapey, "πλέον έχοντας αφιερώσει οκτώ χρόνια προετοιμαζόμενη για μια ύφεση" η τράπεζα μπόρεσε να διατηρήσει αμετάβλητο το μέρισμά της, επωφελούμενη από την ισχυρή ηγεσία και τον "πολύ πιο συντηρητικό” ισολογισμό της, προσθέτει.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:09 05/08

  H SEC ερευνά συναλλαγές μετοχών της Kodak πριν το φαρμακευτικό deal με την κυβέρνηση Τραμπ

  ¨Ελεγχοι και για το μπόνους 1,75 εκατ. μετοχών στον CEO.

  07:50 04/08

  Ο Τραμπ θέλει "γερή μίζα" για την κυβέρνηση ώστε να πει το ok στο deal Microsoft-TikTok

  Αξίωσε η οποιαδήποτε συμφωνία συναφθεί να περιλαμβάνει "σημαντικό οικονομικό όφελος" για την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

  07:51 03/08

  Εκπρόσωπος των Δημοκρατικών προειδοποιεί: "Οι Αμερικανοί ας ξυπνήσουν", ο Τραμπ είναι ένας άλλος "Μουσολίνι"

  "Σκοπεύει να επικαλεστεί λόγους έκτακτης ανάγκης προκειμένου να παραμείνει στην καρέκλα του προέδρου".

  00:05 03/08

  Γιώργος Πετράς (Engel & Völkers): Ισχυρότερη η ζήτηση για εξοχικά μετά την πανδημία

  Τη ζήτηση για πολυτελείς εξοχικές κατοικίες στην Ελλάδα ενίσχυσε η πανδημική κρίση, όπως αναφέρει στο "Forbes" ο Γιώργος Πετράς, διευθύνων σύμβουλος της Engel & Völkers Ελλάδος. Ο λόγος; Όπως εξηγεί, ...

  08:04 02/08

  Γιατί ο Trump εντείνει τις επιθέσεις του εναντίον της Κίνας

  Μεγάλο τμήμα της αμερικανικής κοινής γνώμης συμφωνεί με την τακτική της κυβέρνησης εις βάρος της Κίνας.

  16:19 31/07

  Οι πολυτιμότερες αθλητικές ομάδες στον κόσμο για το 2020

  Στην πρώτη θέση οι Dallas Cowboys, με αξία 5,5 δισ. δολαρίων. Ακολουθούν οι New York Yankees με αξία 5 δισ. δολαρίων. Τρεις ευρωπαϊκοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι κατάφεραν να μπουν στην πρώτη δεκάδα.

  08:40 30/07

  Κορονοϊός: Το μυστηριώδες σύστημα παράδοσης του εμβολίου της Moderna

  Το μυστήριο γύρω από ένα βασικό συστατικό του εμβολίου της Moderna έχει γίνει εντονότερο.

  07:57 30/07

  To Facebook πληρώνει αδρά για να δελεάσει τους influencers να αφήσουν το TikTok για το δικό του Reels

  Την ώρα που οι ΗΠΑ σκέφτονται να απαγορεύσουν το TikTok, η εφαρμογή αντιμετωπίζει μια ακόμη πρόκληση.

  07:49 29/07

  Τα πολυτιμότερα brands στον κόσμο τo 2020: Τα σκήπτρα διατηρεί η Apple με αξία $241,2 δισ.

  Στην κορυφή η Apple, ακολουθούμενη από τις Google, Microsoft και Amazon, όλες με αξία τουλάχιστον άνω των 100 δισ. δολαρίων.

  16:44 28/07

  Το Facebook κατέβασε βίντεο που υποστηρίζει ότι "η υδροξυχλωροκίνη θεραπεύει τον κορονοϊό"

  Το οποίο αναδημοσίευσε και ο Τραμπ. Προτού όμως κατέβει το βίντεο είχε ήδη 17 εκατομμύρια προβολές.

  08:21 28/07

  ΗΠΑ: Έρχεται ένας ακόμη γύρος "επιταγών", λένε αξιωματούχοι του Τραμπ

  Στα νέα μέτρα στήριξης των αμερικανικών νοικοκυριών θα περιλαμβάνεται και η επέκταση του μορατόριουμ των εξώσεων.

  08:08 27/07

  Ένα ακόμη "καμπανάκι" για ενδεχόμενη bear market - Τι πρέπει να κάνετε

  Την ώρα που όλοι έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στο χρηματιστήριο, η αγορά ομολόγων κάτι μας δείχνει.

  08:07 26/07

  Ρεκόρ των Apple, Microsoft, Amazon, Google και Facebook στον S&P 500 - Γιατί μπορεί αυτό να είναι επικίνδυνο

  Eπενδυτές συγκεντρώνουν τα χρήματά τους σε μια πολύ μικρή μερίδα τεχνολογικών μετοχών.

  08:21 24/07

  Πέντε αριθμοί "μαρτυρούν" την εκρηκτική ανάπτυξη της Amazon κατά τη διάρκεια της πανδημίας

  Ο κολοσσός του λιανεμπορίου αναμένεται να εμφανίσει έσοδα τουλάχιστον $75 δισ.

  07:58 23/07

  Ο Μασκ βρίσκεται ένα βήμα πριν τη δεύτερη δόση του μπόνους των 55 δισ. δολαρίων

  Χάρη στην εκτίναξη της μετοχής της Tesla, o Μασκ βρίσκεται κοντά στην "είσπραξη" επιπλέον $2,1 δισ.