Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 16-Ιουλ-2020 00:05

  Συμπεριληπτική επιχειρηματικότητα: Η πυξίδα της επόμενης μέρας

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Ιάκωβου Καργαρώτου

  Η κρίση του κορονοϊού τέσταρε τις αντοχές όλων μας. Ταυτόχρονα, όμως, αποτέλεσε και μια ισχυρή απόδειξη για τη δύναμη που κρύβουμε όλοι μέσα μας. Η πανδημία στάθηκε, παράλληλα, αιτία και αφορμή της απελευθέρωσης αξιών που είχαμε αφήσει να ξεθωριάσουν. 

  Μαγικές λύσεις για την επόμενη μέρα δεν υπάρχουν. Υπάρχουν, όμως, όλα εκείνα τα ποσοτικά και, κυρίως, ποιοτικά χαρακτηριστικά που πλέον μας κάνουν πιο δυνατούς. Η υγειονομική κρίση δημιούργησε ένα ισχυρό σοκ παγκόσμιας κλίμακας, που θα επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις για ένα μεγάλο διάστημα. Μάλιστα, στην περίπτωση της Ελλάδας ο κορονοϊός μάς χτύπησε την πόρτα σε μια χρονική περίοδο όπου είχαν δημιουργηθεί συνθήκες ανάκαμψης και είχαν τεθεί οι βάσεις για μια νέα αναπτυξιακή πορεία.

  Η αβεβαιότητα είναι το κύριο χαρακτηριστικό της νέας κατάστασης που επικρατεί. Το αποτύπωμα της πανδημίας δεν έχει σβήσει και η δυνατότητα να σχεδιάσουμε το μέλλον με τη λογική καθαρά τεχνοκρατικών μοντέλων και μαθηματικών προβλέψεων μοιάζει ουτοπική. Η πανδημία, λοιπόν, αποτέλεσε ένα crash test που έφερε μεγάλες αλλαγές, όχι μόνο στον τρόπο που λειτουργούμε σε μια κρίση, αλλά συνολικά στον τρόπο που σκεφτόμαστε και δουλεύουμε και σε περίοδο κανονικότητας.

  Σε κάθε περίπτωση, η κρίση, αν και μοιάζει κάπως παράδοξο, μας βοήθησε να αναδείξουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Για ακόμα μία φορά, σε περίοδο κρίσης, καταφέραμε να ενώσουμε δυνάμεις. Όχι με λόγια, αλλά με πράξεις. Πολιτεία, επιστημονική κοινότητα, κοινωνία, επιχειρήσεις συνεργαστήκαμε με ενσυναίσθηση, αλληλεγγύη και υπευθυνότητα. Δείξαμε εμπιστοσύνη στην επιστήμη και στους ειδικούς και προχωρήσαμε σεβόμενοι τον βηματισμό που εκείνοι μας υπέδειξαν, ενώ ταυτόχρονα αποδείξαμε την αποτελεσματικότητα της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Και σήμερα μπορούμε να υπερηφανευόμαστε ότι τα καταφέραμε, κάνοντας ενωμένοι μικρά και μεγάλα θαύματα.

  Αυτό είναι που πρέπει να κρατήσουμε ως παρακαταθήκη για την επόμενη μέρα. Η συνεργασία είναι, επομένως, η μαγική λέξη. Τη συνεργασία δεν τη χρειαζόμαστε μόνο στα δύσκολα. Τη χρειαζόμαστε πάντα και παντού, ως το στοιχείο που θα πυροδοτήσει την ανάπτυξη, αλλά και ως δικλίδα ασφαλείας προκειμένου τα οφέλη της ανάπτυξης να μοιραστούν δίκαια και ισόρροπα.

  Θα μπορούσε κανείς να πει ότι η πανδημία "επανατοποθέτησε" τον βηματισμό μας και τους στόχους μας. Οι συνέργειες είναι σε πρώτο πλάνο. Το βάρος τώρα πέφτει στην ενίσχυση, στο μπόλιασμα της συνεργατικής κουλτούρας ως κεντρικού στοιχείου της κοινής μας ανάπτυξης. Με τον ίδιο τρόπο που δεν έμεινε κανείς στο απυρόβλητο από την απειλή του κορονοϊού, έτσι δεν πρέπει να μείνει κανείς πίσω στη μάχη για να κερδίσουμε τις προκλήσεις της επόμενης μέρας. Ο κίνδυνος που ελλοχεύει είναι να ξεχάσουμε το "εμείς", που ήταν η ασπίδα μας σε αυτή την πρωτόγνωρη συγκυρία. Να γυρίσουμε σε μια λογική που δεν θα μας επιτρέπει να βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα που μας περιέχει και μας αφορά όλους, αλλά να εστιάζουμε ο καθένας στο δικό του "θέλω".

  Σήμερα, ως χώρα, ως επιχειρήσεις αλλά και ως άτομα, έχουμε κερδίσει σημαντική γνώση. Μέσα σε τρεις μήνες έχουμε αποκτήσει γνώσεις και έχουμε κάνει βήματα που υπό κανονικές συνθήκες θα μας έπαιρναν χρόνια. Ωριμάσαμε, κατανοήσαμε πως η ανάπτυξη ούτε "πέφτει" από τον ουρανό ούτε είναι υπόθεση του ενός. Χρειάζεται ρεαλιστικό σχέδιο, καλή προετοιμασία και πολλή δουλειά. Και όλα αυτά χρειάζεται να τα κάνουμε "μαζί". Πολίτες, Πολιτεία, επιστήμονες, επιχειρήσεις έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία: να φτιάξουμε το μέλλον που θέλουμε. Για όλους. Σε όλα τα επίπεδα.

  Κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει για ένα νέο μοντέλο, μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις. Στη βάση αυτής της ισότητας, η συμπεριληπτική επιχειρηματικότητα μπορεί να αποτελέσει οδηγό για την επόμενη μέρα. Να επενδύσουμε σε ένα ολιστικά σχεδιασμένο νέο μοντέλο, βιώσιμο και συμπεριληπτικό, που θα γίνει η κοινή μας φιλοσοφία. Όπως ανακτήσαμε την εμπιστοσύνη μας στους θεσμούς, χρειάζεται να δημιουργήσουμε νέες συνέργειες με αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, με στήριξη της έρευνας και της επιστήμης, με ενθάρρυνση της καινοτομίας και με στόχο τη δημιουργία ενός μέλλοντος που θα τροφοδοτεί την αγορά εργασίας με σταθερές, καλά αμειβόμενες θέσεις απασχόλησης σε όλη τη χώρα.

  Σε αυτό το μοντέλο χωράνε όλοι. Κόντρα σε κάθε ιδεοληψία, καθόμαστε μαζί στο ίδιο τραπέζι, ώστε να συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή από την πρώτη στιγμή και την επόμενη μέρα του κορονοϊού. Σε αυτή την προσπάθεια δεν υπάρχουν αστερίσκοι. Στοχεύουμε στη βιώσιμη εξωστρέφεια χωρίς ψιλά γράμματα. 

  Στη Philip Morris International, μια εταιρεία με περισσότερους από 73.000 υπαλλήλους παγκοσμίως, έχουμε ήδη ενσωματώσει αυτό το μοντέλο. Κατανοούμε τις τοπικές κουλτούρες, αναγνωρίζουμε τη διαφορετικότητα, δεν ανεχόμαστε αποκλεισμούς και διακρίσεις. Επιπλέον, έχουμε λάβει την πιστοποίηση EQUAL-SALARY, ως αναγνώριση ίσων αμοιβών και ευκαιριών που παρέχουμε στους άνδρες και στις γυναίκες εργαζομένους μας.

  Η επόμενη μέρα της οικονομίας, και κατ’ επέκταση της κοινωνίας που θέλουμε, είναι μια διαδικασία δυναμική. Πρέπει να χτίσουμε μια νέα κουλτούρα αξιών. Και η επιτυχία αυτής της προσπάθειας είναι ευθύνη όλων μας. Σε αυτή την ανάληψη ευθύνης η Παπαστράτος θα παραμείνει παρούσα, αναλαμβάνοντας το χρέος που της αναλογεί και δίνοντας μεγάλες λύσεις στα μεγάλα προβλήματα. Είναι υποχρέωσή μας να συνεχίζουμε να λειτουργούμε ως επιταχυντής της εθνικής προσπάθειας προς ένα καλύτερο μέλλον. Το χρειαζόμαστε για όλους εμάς – το οφείλουμε στα παιδιά μας.

  * Ο κ. Ιάκωβος Καργαρώτος, είναι αντιπρόεδρος της εταιρείας Παπαστράτος

  ** Αναδημοσίευση από την ελληνική έκδοση του περιοδικού Forbes 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  09:20 14/05

  Οι ελληνικές συμμετοχές στη λίστα του Forbes με τις μεγαλύτερες εισηγμένες του πλανήτη

  Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank και ΤτΕ οι μόνες ελληνικές παρουσίες στη λίστα Global 2000 για το 2021.

  21:55 13/05

  Forbes Global 2000: Πώς οι μεγαλύτερες εισηγμένες του πλανήτη "υπέμειναν" την πανδημία του κορονοϊού

  Σταθερές οι αμερικανικές, ανοδική τάση για τις κινεζικές.

  09:38 13/05

  Ο τουρκικός στρατός εξοπλίζει τα θωρακισμένα οχήματά του με "ιπτάμενους ελεύθερους σκοπευτές"

  Πρόκειται για το νέας γενιάς drone Songar που είναι εξοπλισμένο με όπλα υποστήριξης πεζικού.

  17:16 12/05

  Η λίστα του Forbes με τους 10 πιο καλοπληρωμένους αθλητές στον πλανήτη το 2021

  Με τους αθλητές να αποκομίζουν περισσότερα από ποτέ από εξωγηπεδικές δραστηριότητες, η πτώση της πανδημίας είναι περισσότερο μια απλή "ενόχληση".

  07:55 12/05

  Ράλι για το Dogecoin μετά τη νύξη του Μασκ ότι η Tesla μπορεί να το δεχθεί ως μέσο πληρωμής

  Σημείωσε άνοδο 14%, πάνω από $68 δισ. η κεφαλαιοποίησή του, έγινε το τέταρτο πολυτιμότερο κρυπτονόμισμα.

  13:01 11/05

  Πώς παντρεύονται και χωρίζουν οι ζάμπλουτοι του πλανήτη

  Το χρήμα είναι γνωστό ότι δεν αγοράζει την ευτυχία. Στην περίπτωση των δισεκατομμυριούχων, ωστόσο, μπορεί να οδηγήσει σε "άγριες κόντρες" ή αναγκαίους συμβιβασμούς. Αλλά όχι πάντα.

  07:53 10/05

  Ποιος είναι ο Mike Karanikolas που έγινε δισεκατομμυριούχος με 50.000 δολ. αρχικό κεφάλαιο

  Η στροφή των καταναλωτών στις διαδικτυακές αγορές έχει εκτοξεύσει τη μετοχή της Revolve.

  10:48 08/05

  Τα ακίνητα που διακυβεύονται στο διαζύγιο των Γκέιτς

  Ο Μπιλ Γκέιτς είναι σήμερα ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με περιουσία 130,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

  07:46 07/05

  Εξωπραγματικές οι απολαβές του Μασκ το 2020 - Υπερβαίνουν αυτές όλων των άλλων CEOs

  Το Forbes υπολογίζει ότι το προηγούμενο έτος οι απολαβές του ανήλθαν σε περίπου 11 δισ. δολάρια.

  17:17 06/05

  Ο Τζεφ Μπέζος πούλησε μετοχές της Amazon αξίας 2,5 δισ. δολαρίων

  Στο 1,9 δισ. εκτιμάται το κέρδος από αυτή τη συναλλαγή, με τον ιδρυτή της Amazon να κατέχει πλέον το 10,4% της εταιρείας.

  07:56 06/05

  Νέα ελπιδοφόρα θεραπεία κατά του κορονοϊού από την AbCellera

  Σύμφωνα με τον CEO της εταιρείας μπορεί να "αλλάξει τα δεδομένα του παιχνιδιού" καθώς είναι αποτελεσματική.

  16:28 05/05

  Η Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας είναι "απαρχαιωμένη", προειδοποιεί τουρκική μελέτη

  Η "εγκατάλειψη" του προγράμματος των F-35 για χάρη των S-400 ήταν κακό παζάρι, αναφέρει το think tank EDAM.

  07:59 05/05

  Ο Buffett αποκάλυψε επιτέλους τον διάδοχό του - Προμηνύοντας τη μελλοντική στόχευση στην ενέργεια

  Επέλεξε τον Greg Abel, επικεφαλής του τομέα ενέργειας της Berkshire Hathaway.

  00:19 03/05

  Το Bitcoin δεν είναι χρήµα - Ακόµα

  Το Bitcoin αποτελεί τη νέα "αγάπη" των επενδυτών. Γράφει ο Steve Forbes.

  08:19 02/05

  Amazon: Ανακοίνωσε έσοδα 108,5 δισ. δολ. και συνέτριψε τις εκτιμήσεις των αναλυτών

  Ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου κατέγραψε το καλύτερο τρίμηνο στην ιστορία του. Στα 202 δισ. δολ. η περιουσία του Jeff Bezos.

  08:12 02/05

  ΗΠΑ: Πάνω από 100 εκατ. Αμερικανοί εμβολιάστηκαν - Είναι αρκετό;

  Μια ξαφνική πτώση του ποσοστού εμβολιασμών μπορεί να σημαίνει πως ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού ίσως να μην εμβολιαστεί εγκαίρως ή και ποτέ.