Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 16-Ιουλ-2020 00:05

  Συμπεριληπτική επιχειρηματικότητα: Η πυξίδα της επόμενης μέρας

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Ιάκωβου Καργαρώτου

  Η κρίση του κορονοϊού τέσταρε τις αντοχές όλων μας. Ταυτόχρονα, όμως, αποτέλεσε και μια ισχυρή απόδειξη για τη δύναμη που κρύβουμε όλοι μέσα μας. Η πανδημία στάθηκε, παράλληλα, αιτία και αφορμή της απελευθέρωσης αξιών που είχαμε αφήσει να ξεθωριάσουν. 

  Μαγικές λύσεις για την επόμενη μέρα δεν υπάρχουν. Υπάρχουν, όμως, όλα εκείνα τα ποσοτικά και, κυρίως, ποιοτικά χαρακτηριστικά που πλέον μας κάνουν πιο δυνατούς. Η υγειονομική κρίση δημιούργησε ένα ισχυρό σοκ παγκόσμιας κλίμακας, που θα επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις για ένα μεγάλο διάστημα. Μάλιστα, στην περίπτωση της Ελλάδας ο κορονοϊός μάς χτύπησε την πόρτα σε μια χρονική περίοδο όπου είχαν δημιουργηθεί συνθήκες ανάκαμψης και είχαν τεθεί οι βάσεις για μια νέα αναπτυξιακή πορεία.

  Η αβεβαιότητα είναι το κύριο χαρακτηριστικό της νέας κατάστασης που επικρατεί. Το αποτύπωμα της πανδημίας δεν έχει σβήσει και η δυνατότητα να σχεδιάσουμε το μέλλον με τη λογική καθαρά τεχνοκρατικών μοντέλων και μαθηματικών προβλέψεων μοιάζει ουτοπική. Η πανδημία, λοιπόν, αποτέλεσε ένα crash test που έφερε μεγάλες αλλαγές, όχι μόνο στον τρόπο που λειτουργούμε σε μια κρίση, αλλά συνολικά στον τρόπο που σκεφτόμαστε και δουλεύουμε και σε περίοδο κανονικότητας.

  Σε κάθε περίπτωση, η κρίση, αν και μοιάζει κάπως παράδοξο, μας βοήθησε να αναδείξουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Για ακόμα μία φορά, σε περίοδο κρίσης, καταφέραμε να ενώσουμε δυνάμεις. Όχι με λόγια, αλλά με πράξεις. Πολιτεία, επιστημονική κοινότητα, κοινωνία, επιχειρήσεις συνεργαστήκαμε με ενσυναίσθηση, αλληλεγγύη και υπευθυνότητα. Δείξαμε εμπιστοσύνη στην επιστήμη και στους ειδικούς και προχωρήσαμε σεβόμενοι τον βηματισμό που εκείνοι μας υπέδειξαν, ενώ ταυτόχρονα αποδείξαμε την αποτελεσματικότητα της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Και σήμερα μπορούμε να υπερηφανευόμαστε ότι τα καταφέραμε, κάνοντας ενωμένοι μικρά και μεγάλα θαύματα.

  Αυτό είναι που πρέπει να κρατήσουμε ως παρακαταθήκη για την επόμενη μέρα. Η συνεργασία είναι, επομένως, η μαγική λέξη. Τη συνεργασία δεν τη χρειαζόμαστε μόνο στα δύσκολα. Τη χρειαζόμαστε πάντα και παντού, ως το στοιχείο που θα πυροδοτήσει την ανάπτυξη, αλλά και ως δικλίδα ασφαλείας προκειμένου τα οφέλη της ανάπτυξης να μοιραστούν δίκαια και ισόρροπα.

  Θα μπορούσε κανείς να πει ότι η πανδημία "επανατοποθέτησε" τον βηματισμό μας και τους στόχους μας. Οι συνέργειες είναι σε πρώτο πλάνο. Το βάρος τώρα πέφτει στην ενίσχυση, στο μπόλιασμα της συνεργατικής κουλτούρας ως κεντρικού στοιχείου της κοινής μας ανάπτυξης. Με τον ίδιο τρόπο που δεν έμεινε κανείς στο απυρόβλητο από την απειλή του κορονοϊού, έτσι δεν πρέπει να μείνει κανείς πίσω στη μάχη για να κερδίσουμε τις προκλήσεις της επόμενης μέρας. Ο κίνδυνος που ελλοχεύει είναι να ξεχάσουμε το "εμείς", που ήταν η ασπίδα μας σε αυτή την πρωτόγνωρη συγκυρία. Να γυρίσουμε σε μια λογική που δεν θα μας επιτρέπει να βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα που μας περιέχει και μας αφορά όλους, αλλά να εστιάζουμε ο καθένας στο δικό του "θέλω".

  Σήμερα, ως χώρα, ως επιχειρήσεις αλλά και ως άτομα, έχουμε κερδίσει σημαντική γνώση. Μέσα σε τρεις μήνες έχουμε αποκτήσει γνώσεις και έχουμε κάνει βήματα που υπό κανονικές συνθήκες θα μας έπαιρναν χρόνια. Ωριμάσαμε, κατανοήσαμε πως η ανάπτυξη ούτε "πέφτει" από τον ουρανό ούτε είναι υπόθεση του ενός. Χρειάζεται ρεαλιστικό σχέδιο, καλή προετοιμασία και πολλή δουλειά. Και όλα αυτά χρειάζεται να τα κάνουμε "μαζί". Πολίτες, Πολιτεία, επιστήμονες, επιχειρήσεις έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία: να φτιάξουμε το μέλλον που θέλουμε. Για όλους. Σε όλα τα επίπεδα.

  Κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει για ένα νέο μοντέλο, μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις. Στη βάση αυτής της ισότητας, η συμπεριληπτική επιχειρηματικότητα μπορεί να αποτελέσει οδηγό για την επόμενη μέρα. Να επενδύσουμε σε ένα ολιστικά σχεδιασμένο νέο μοντέλο, βιώσιμο και συμπεριληπτικό, που θα γίνει η κοινή μας φιλοσοφία. Όπως ανακτήσαμε την εμπιστοσύνη μας στους θεσμούς, χρειάζεται να δημιουργήσουμε νέες συνέργειες με αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, με στήριξη της έρευνας και της επιστήμης, με ενθάρρυνση της καινοτομίας και με στόχο τη δημιουργία ενός μέλλοντος που θα τροφοδοτεί την αγορά εργασίας με σταθερές, καλά αμειβόμενες θέσεις απασχόλησης σε όλη τη χώρα.

  Σε αυτό το μοντέλο χωράνε όλοι. Κόντρα σε κάθε ιδεοληψία, καθόμαστε μαζί στο ίδιο τραπέζι, ώστε να συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή από την πρώτη στιγμή και την επόμενη μέρα του κορονοϊού. Σε αυτή την προσπάθεια δεν υπάρχουν αστερίσκοι. Στοχεύουμε στη βιώσιμη εξωστρέφεια χωρίς ψιλά γράμματα. 

  Στη Philip Morris International, μια εταιρεία με περισσότερους από 73.000 υπαλλήλους παγκοσμίως, έχουμε ήδη ενσωματώσει αυτό το μοντέλο. Κατανοούμε τις τοπικές κουλτούρες, αναγνωρίζουμε τη διαφορετικότητα, δεν ανεχόμαστε αποκλεισμούς και διακρίσεις. Επιπλέον, έχουμε λάβει την πιστοποίηση EQUAL-SALARY, ως αναγνώριση ίσων αμοιβών και ευκαιριών που παρέχουμε στους άνδρες και στις γυναίκες εργαζομένους μας.

  Η επόμενη μέρα της οικονομίας, και κατ’ επέκταση της κοινωνίας που θέλουμε, είναι μια διαδικασία δυναμική. Πρέπει να χτίσουμε μια νέα κουλτούρα αξιών. Και η επιτυχία αυτής της προσπάθειας είναι ευθύνη όλων μας. Σε αυτή την ανάληψη ευθύνης η Παπαστράτος θα παραμείνει παρούσα, αναλαμβάνοντας το χρέος που της αναλογεί και δίνοντας μεγάλες λύσεις στα μεγάλα προβλήματα. Είναι υποχρέωσή μας να συνεχίζουμε να λειτουργούμε ως επιταχυντής της εθνικής προσπάθειας προς ένα καλύτερο μέλλον. Το χρειαζόμαστε για όλους εμάς – το οφείλουμε στα παιδιά μας.

  * Ο κ. Ιάκωβος Καργαρώτος, είναι αντιπρόεδρος της εταιρείας Παπαστράτος

  ** Αναδημοσίευση από την ελληνική έκδοση του περιοδικού Forbes 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:09 05/08

  H SEC ερευνά συναλλαγές μετοχών της Kodak πριν το φαρμακευτικό deal με την κυβέρνηση Τραμπ

  ¨Ελεγχοι και για το μπόνους 1,75 εκατ. μετοχών στον CEO.

  07:50 04/08

  Ο Τραμπ θέλει "γερή μίζα" για την κυβέρνηση ώστε να πει το ok στο deal Microsoft-TikTok

  Αξίωσε η οποιαδήποτε συμφωνία συναφθεί να περιλαμβάνει "σημαντικό οικονομικό όφελος" για την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

  07:51 03/08

  Εκπρόσωπος των Δημοκρατικών προειδοποιεί: "Οι Αμερικανοί ας ξυπνήσουν", ο Τραμπ είναι ένας άλλος "Μουσολίνι"

  "Σκοπεύει να επικαλεστεί λόγους έκτακτης ανάγκης προκειμένου να παραμείνει στην καρέκλα του προέδρου".

  00:05 03/08

  Γιώργος Πετράς (Engel & Völkers): Ισχυρότερη η ζήτηση για εξοχικά μετά την πανδημία

  Τη ζήτηση για πολυτελείς εξοχικές κατοικίες στην Ελλάδα ενίσχυσε η πανδημική κρίση, όπως αναφέρει στο "Forbes" ο Γιώργος Πετράς, διευθύνων σύμβουλος της Engel & Völkers Ελλάδος. Ο λόγος; Όπως εξηγεί, ...

  08:04 02/08

  Γιατί ο Trump εντείνει τις επιθέσεις του εναντίον της Κίνας

  Μεγάλο τμήμα της αμερικανικής κοινής γνώμης συμφωνεί με την τακτική της κυβέρνησης εις βάρος της Κίνας.

  16:19 31/07

  Οι πολυτιμότερες αθλητικές ομάδες στον κόσμο για το 2020

  Στην πρώτη θέση οι Dallas Cowboys, με αξία 5,5 δισ. δολαρίων. Ακολουθούν οι New York Yankees με αξία 5 δισ. δολαρίων. Τρεις ευρωπαϊκοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι κατάφεραν να μπουν στην πρώτη δεκάδα.

  08:40 30/07

  Κορονοϊός: Το μυστηριώδες σύστημα παράδοσης του εμβολίου της Moderna

  Το μυστήριο γύρω από ένα βασικό συστατικό του εμβολίου της Moderna έχει γίνει εντονότερο.

  07:57 30/07

  To Facebook πληρώνει αδρά για να δελεάσει τους influencers να αφήσουν το TikTok για το δικό του Reels

  Την ώρα που οι ΗΠΑ σκέφτονται να απαγορεύσουν το TikTok, η εφαρμογή αντιμετωπίζει μια ακόμη πρόκληση.

  07:49 29/07

  Τα πολυτιμότερα brands στον κόσμο τo 2020: Τα σκήπτρα διατηρεί η Apple με αξία $241,2 δισ.

  Στην κορυφή η Apple, ακολουθούμενη από τις Google, Microsoft και Amazon, όλες με αξία τουλάχιστον άνω των 100 δισ. δολαρίων.

  16:44 28/07

  Το Facebook κατέβασε βίντεο που υποστηρίζει ότι "η υδροξυχλωροκίνη θεραπεύει τον κορονοϊό"

  Το οποίο αναδημοσίευσε και ο Τραμπ. Προτού όμως κατέβει το βίντεο είχε ήδη 17 εκατομμύρια προβολές.

  08:21 28/07

  ΗΠΑ: Έρχεται ένας ακόμη γύρος "επιταγών", λένε αξιωματούχοι του Τραμπ

  Στα νέα μέτρα στήριξης των αμερικανικών νοικοκυριών θα περιλαμβάνεται και η επέκταση του μορατόριουμ των εξώσεων.

  08:08 27/07

  Ένα ακόμη "καμπανάκι" για ενδεχόμενη bear market - Τι πρέπει να κάνετε

  Την ώρα που όλοι έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στο χρηματιστήριο, η αγορά ομολόγων κάτι μας δείχνει.

  08:07 26/07

  Ρεκόρ των Apple, Microsoft, Amazon, Google και Facebook στον S&P 500 - Γιατί μπορεί αυτό να είναι επικίνδυνο

  Eπενδυτές συγκεντρώνουν τα χρήματά τους σε μια πολύ μικρή μερίδα τεχνολογικών μετοχών.

  08:21 24/07

  Πέντε αριθμοί "μαρτυρούν" την εκρηκτική ανάπτυξη της Amazon κατά τη διάρκεια της πανδημίας

  Ο κολοσσός του λιανεμπορίου αναμένεται να εμφανίσει έσοδα τουλάχιστον $75 δισ.

  07:58 23/07

  Ο Μασκ βρίσκεται ένα βήμα πριν τη δεύτερη δόση του μπόνους των 55 δισ. δολαρίων

  Χάρη στην εκτίναξη της μετοχής της Tesla, o Μασκ βρίσκεται κοντά στην "είσπραξη" επιπλέον $2,1 δισ.