Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 15-Ιουλ-2020 07:33

  Η μετοχή της Tesla έχει εκτοξευθεί. Μήπως είναι ένδειξη "φούσκας";

  Η μετοχή της Tesla έχει εκτοξευθεί. Μήπως είναι ένδειξη "φούσκας";
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Camilo Maldonado

  Η Tesla αποτελεί μία από τις πλέον "καυτές” μετοχές στην παρούσα συγκυρία και ως εκ τούτου προσελκύει και πολλούς κερδοσκόπους. Και παρότι στη χθεσινή έντονης μεταβλητότητας συνεδρίαση η μετοχή "έχασε” χρηματιστηριακή αξία 55 δισ. δολαρίων σε σχέση με το ενδοσυνεδριακό υψηλό της, οι αγοραστές συνέχισαν να ποντάρουν στον τίτλο στις μετασυνεδριακές συναλλαγές.

  Σύμφωνα με το Robintrack, ιστότοπο που παρακολουθεί τις τοποθετήσεις των χρηστών της πλατφόρμας Robinhood, στη χθεσινή συνεδρίαση σχεδόν 50.000 δικαιούχοι λογαριασμών της πλατφόρμας αγόρασαν Tesla, ενώ μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτό το άρθρο περισσότεροι από 457.000 χρήστες του Robinhood κατείχαν μετοχές της εταιρείας - αριθμός αυξημένος κατά 12% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα.

  Πριν σκάσει η "φούσκα” του Bitcoin στις αρχές του 2018, φαινομενικά όλοι ήθελαν να εξασφαλίσουν ένα μέρος των κερδών. Ωθούμενοι από τον φόβο ότι θα χάσουν το ράλι του κρυπτονομίσματος, οι κερδοσκόποι αγόραζαν Bitcoin σε εξωφρενικές τιμές, αλλά όταν η τιμή του έφτασε στο απόγειό της και κατέρρευσε προκάλεσε σε πολλούς "πονοκέφαλο”.

  Ενδεχομένως η χρηματιστηριακή αγορά να βρίσκεται αντιμέτωπη με παρόμοια μοίρα.

  Τον Ιούνιο, ο Alexander Kearns, ένας 20χρονος ερασιτέχνης επενδυτής, αυτοκτόνησε αφότου εσφαλμένα πίστεψε ότι ο λογαριασμός του στην πλατφόρμα του Robinhood, μέσω του οποίου πραγματοποιούσε συναλλαγές δικαιωμάτων μετοχών, είχε έλλειμμα ύψους 730.165 δολαρίων. Η εν λόγω τραγωδία αποκάλυψε τους κινδύνους που ελλοχεύουν όταν κάποιος κερδοσκοπεί με τη χρήση εξελιγμένων χρηματοοικονομικών προϊόντων χωρίς να διαθέτει επαρκείς γνώσεις, ενώ ταυτόχρονα ανέδειξε την ανάγκη να υπάρξουν πιο αυστηροί ρυθμιστικοί κανόνες για τις εφαρμογές χρηματιστηριακών συναλλαγών προκειμένου να εξασφαλίζεται η προστασία των καταναλωτών.

  Κι αυτό γιατί οι εν λόγω εφαρμογές έχουν καταστήσει ευκολότερη από ποτέ άλλοτε τη διενέργεια χρηματιστηριακών συναλλαγών μετοχών και παραγώγων, όπως τα δικαιώματα αγοράς και πώλησης μετοχών.

  Μάλιστα, η εμφάνιση mobile εφαρμογών που επιτρέπουν τη διενέργεια χρηματιστηριακών συναλλαγών και μάλιστα χωρίς προμήθεια, όπως οι Robinhood, Webull και eToro, ώθησε ακόμη και παραδοσιακές χρηματιστηριακές εταιρείες όπως η Fidelity να προσφέρουν τη δυνατότητα συναλλαγών επίσης χωρίς προμήθεια προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικές.

  Έτσι, πλέον οι μικροεπενδυτές έχουν αποκτήσει εύκολη πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές, με το ψυχολογικό εμπόδιο των προμηθειών αποτελεί παρελθόν.

  Αν παράλληλα με αυτό λάβει κανείς υπόψη ότι η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά έχει δει τον δείκτη S&P 500 να καταγράφει αρνητική ετήσια απόδοση μόλις δύο φορές την τελευταία δεκαετία, τότε δημιουργείται η ψευδαίσθηση ότι το χρηματιστήριο αποτελεί έναν πολύ πιο ασφαλή και σταθερό τρόπο επένδυσης από ό,τι ενδεχόμενως είναι.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι η Robinhood έχει προσελκύσει εκατομμύρια πελάτες από τότε που ιδρύθηκε, εκ των οποίων μάλιστα οι περισσότεροι από τους μισούς δεν είχαν ξανά στο παρελθόν επενδυτικό λογαριασμό. Επιπλέον, η εφαρμογή, όπως και ορισμένοι ανταγωνιστές της, δίνει σε επιλεγμένους χρήστες τη δυνατότητα να διαπραγματεύονται ακόμη και περίπλοκα προϊόντα, όπως τα δικαιώματα μετοχών, ή τους επιτρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς  περιθωρίου (margin account). Οι εν λόγω λογαριασμοί επιτρέπουν στους πελάτες να δανειστούν χρήματα από έναν χρηματομεσίτη για να αγοράσουν μετοχές χωρίς να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν δικό τους κεφάλαιο. Αυτό τους επιτρέπει να μοχλεύσουν τις θέσεις τους και δυνητικά να εξασφαλίσουν τεράστιες αποδόσεις, ή και ζημιές.

  Τα εν λόγω εξειδικευμένα προϊόντα συναλλαγών προορίζονταν αποκλειστικά για επαγγελματίες επενδυτές ή οικονομικά στελέχη, πλέον όμως είναι διαθέσιμα και στις μάζες των μικροεπενδυτών.

  Το πρόβλημα μεγεθύνουν δε οι "ακμάζουσες” διαδικτυακές "κοινότητες” που διατυμπανίζουν τις δυνητικές αποδόσεις που προσφέρουν τα υψηλού ρίσκου πονταρίσματα σε μετοχικές αξίες.

  Γκουρού του χρηματοοικονομικού κλάδου, όπως ο Warren Buffett, έχουν πολλάκις ταχθεί υπέρ των παθητικών επενδυτικών στρατηγικών, για παράδειγμα χαρτοφυλάκια που βασίζονται σε αμοιβαία κεφάλαια που συνδέονται και ορισμένους δείκτες χαμηλού ρίσκου. Ωστόσο, η γοητεία των ριψοκίνδυνων "στοιχημάτων” και η πιθανότητα τεράστιων αποδόσεων είναι κάτι στο οποίο πολλοί δεν μπορούν να αντισταθούν. 

  Υπάρχει μάλιστα και μια "κοινότητα” στο Reddit η οποία είναι αφιερωμένη στις χρηματιστηριακές συναλλάγες, με περισσότερους από 1,3 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες, όπου οι traders αναρτούν περιπτώσεις επιτυχημένων συναλλαγών, συναλλαγών που δεν εξελίχθηκαν καλά ή ακόμη και αναφορές για πολλές "ιστορίες τρόμου” που έχουν ζήσει επενδυτές. Μία από τις πιο δημοφιλείς αναρτήσεις που σχετίζεται με τον πρόσφατο "επενδυτικό πυρετό” για την Tesla είναι αυτή ενός trader που μόχλευσε τις θέσεις του στη μετοχή και σε μια μέρα "έγραψε” αρνητική απόδοση 52%.

  Η Reddit διαθέτει ακόμη και πλατφόρμα "διαφωνιών”, ώστε οι traders να μπορούν να ανταλλάσσουν απόψεις επενδυτικών στρατηγικών σε πραγματικό χρόνο οποιαδήποτε στιγμή, μέρα ή νύχτα.

  Στον αντίποδα όλων των παραπάνω βρίσκονται οι οίκοι αλγοριθμικών συναλλαγών.

  Εάν λοιπόν κάποιος αισθάνεται έτοιμος να αναλάβει τον ρόλο του trader θα πρέπει να έχει κατά νου ότι το χρηματιστήριο είναι ένα παιχνίδι μηδενικού αποτελέσματος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι μισοί από τους traders θα πρέπει να "χάσουν” ώστε να κερδίσουν οι άλλοι μισοί. Επίσης, θα πρέπει να θυμάται ότι πολλοί από τους "αντιπάλους” του δεν είναι επίσης άνθρωποι που πραγματοποιούν συναλλαγές την ώρα που χαλαρώνουν στον καναπέ τους. Οι επαγγελματίες επενδυτές και οι επενδυτικές εταιρείες στρέφονται όλο και περισσότερο στη χρήση υπολογιστών και αλγορίθμων προκειμένου να αναλύσουν μια ατελείωτη σειρά δεδομένων και πραγματοποιούν συναλλαγές που βασίζονται σε εξελιγμένα χρηματιστηριακά μοντέλα.

  Οι μεγάλες χρηματιστηριακές εταιρείες μάλιστα αξιοποιούν την τεχνολογία για να πραγματοποιήσουν εκατομμύρια "πονταρίσματα” και να επωφεληθούν από τις ραγδαίως εναλλασσόμενες τάσεις. Με άλλα λόγια, έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν και να πωλήσουν θέσεις σε μια μετοχή σε συντομότερο χρονικό διάστημα από αυτό που χρειάζεται ένας μικροεπενδυτής για να πραγματοποιήσει μια αγορά μέσω της εφαρμογής χρηματιστηριακών συναλλαγών που χρησιμοποιεί.

  Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι ερασιτέχνες επενδυτές δεν έχουν πραγματοποιήσει επιτυχημένες συναλλαγές, αλλά κατά τη διάρκεια ενός μικρού χρονικού διαστήματος είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς αν μια επιτυχημένη συναλλαγή είναι αποτέλεσμα δεξιότητας ή τύχης.

  Αυτή, όμως, η ευκολία που έχει πλέον κάποιος να πραγματοποιήσει χρηματιστηριακές συναλλαγές μπορεί πανεύκολα να καταστήσει το χρηματιστήριο πεδίο "τζόγου”, όπως το καζίνο. Μια προειδοποίηση λοιπόν, να "παίζεται” μόνο χρήματα που είστε διατεθειμένοι να χάσετε.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  07:57 11/08

  Ο Μπράιαν Τσέσκι της Airbnb επανεξετάζει τη στρατηγική ανάπτυξης της εταιρείας

  "Μεγαλώσαμε πολύ γρήγορα, και κάναμε λάθη. Παρασυρθήκαμε. Πρέπει πραγματικά να σκεφτούμε τον αντίκτυπό μας στις πόλεις και τις κοινότητες. Να αναθεωρήσουμε την οπτική μας για όλα και για όλους",...

  15:43 10/08

  Ο Τραμπ αρνείται ότι ζήτησε να προστεθεί στο Όρος Ράσμορ, αν και το βρίσκει καλή ιδέα

  "Ποτέ δε το πρότεινα, αν και βάσει όλων αυτών που επιτεύχθηκαν κατά τη διάρκεια των πρώτων 3,5 ετών, ίσως περισσότερα από κάθε άλλη προεδρία, μου φαίνεται καλή ιδέα", έγραψε στο Twitter.

  08:40 10/08

  Στον "πάγο" το σχέδιο Τραμπ για "στροφή" της Kodak στα φάρμακα λόγω "σοβαρών ανησυχιών"

  Τις ανησυχίες πυροδότησαν αφενός το εντυπωσιακό "άλμα" που κατέγραψε η μετοχή της εταιρείας και αφετέρου οι μετοχές που χορηγήθηκαν σε κορυφαία στελέχη της εταιρείας λίγο πριν τη δημοσίευση του deal.

  08:05 09/08

  CIA: "Καμία απόδειξη" εμπλοκής του Πεκίνου στα δεδομένα του TikTok

  Ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε διορία 45 ημερών στις αμερικανικές επιχειρήσεις για να διακόψουν κάθε συνεργασία με τις κινεζικές εταιρείες των εφαρμογών WeChat και TikTok.

  09:21 08/08

  Δεν ανοίγουν οι σαμπάνιες - Χαμηλές πωλήσεις εξαιτίας της πανδημίας

  Σύμφωνα με το Associated Press, οι πωλήσεις σαμπάνιας το 2020 μειώθηκαν κατά 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ (2 δισεκατομμύρια δολάρια), το ένα τρίτο των συνηθισμένων πωλήσεων.

  07:47 07/08

  Τρεις εκκρεμότητες που θα καθορίσουν την πορεία της Wall στο υπόλοιπο του 2020

  Οι επενδυτές εστιάζουν στο νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας, στα νέα για το εμβόλιο και στις εκλογές.

  14:26 06/08

  Ο Μπέζος πούλησε 1 εκατ. μετοχές της Amazon, αξίας 3,1 δισ. δολαρίων

  Προς το παρόν δεν είναι γνωστός ο λόγος της πώλησης και αν συνδέεται με το φιλανθρωπικό του έργο ή με τη χρηματοδότηση της Blue Origin.

  08:02 06/08

  Γιατί ο χρυσός "έσπασε" το φράγμα των 2.000 δολαρίων για πρώτη φορά

  Το πολύτιμο μέταλλο έχει κερδίσει περισσότερο από 34% από την αρχή του 2020.

  08:09 05/08

  H SEC ερευνά συναλλαγές μετοχών της Kodak πριν το φαρμακευτικό deal με την κυβέρνηση Τραμπ

  ¨Ελεγχοι και για το μπόνους 1,75 εκατ. μετοχών στον CEO.

  07:50 04/08

  Ο Τραμπ θέλει "γερή μίζα" για την κυβέρνηση ώστε να πει το ok στο deal Microsoft-TikTok

  Αξίωσε η οποιαδήποτε συμφωνία συναφθεί να περιλαμβάνει "σημαντικό οικονομικό όφελος" για την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

  07:51 03/08

  Εκπρόσωπος των Δημοκρατικών προειδοποιεί: "Οι Αμερικανοί ας ξυπνήσουν", ο Τραμπ είναι ένας άλλος "Μουσολίνι"

  "Σκοπεύει να επικαλεστεί λόγους έκτακτης ανάγκης προκειμένου να παραμείνει στην καρέκλα του προέδρου".

  00:05 03/08

  Γιώργος Πετράς (Engel & Völkers): Ισχυρότερη η ζήτηση για εξοχικά μετά την πανδημία

  Τη ζήτηση για πολυτελείς εξοχικές κατοικίες στην Ελλάδα ενίσχυσε η πανδημική κρίση, όπως αναφέρει στο "Forbes" ο Γιώργος Πετράς, διευθύνων σύμβουλος της Engel & Völkers Ελλάδος. Ο λόγος; Όπως εξηγεί, ...

  08:04 02/08

  Γιατί ο Trump εντείνει τις επιθέσεις του εναντίον της Κίνας

  Μεγάλο τμήμα της αμερικανικής κοινής γνώμης συμφωνεί με την τακτική της κυβέρνησης εις βάρος της Κίνας.

  16:19 31/07

  Οι πολυτιμότερες αθλητικές ομάδες στον κόσμο για το 2020

  Στην πρώτη θέση οι Dallas Cowboys, με αξία 5,5 δισ. δολαρίων. Ακολουθούν οι New York Yankees με αξία 5 δισ. δολαρίων. Τρεις ευρωπαϊκοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι κατάφεραν να μπουν στην πρώτη δεκάδα.

  08:40 30/07

  Κορονοϊός: Το μυστηριώδες σύστημα παράδοσης του εμβολίου της Moderna

  Το μυστήριο γύρω από ένα βασικό συστατικό του εμβολίου της Moderna έχει γίνει εντονότερο.

  07:57 30/07

  To Facebook πληρώνει αδρά για να δελεάσει τους influencers να αφήσουν το TikTok για το δικό του Reels

  Την ώρα που οι ΗΠΑ σκέφτονται να απαγορεύσουν το TikTok, η εφαρμογή αντιμετωπίζει μια ακόμη πρόκληση.