Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 15-Ιουλ-2020 07:33

  Η μετοχή της Tesla έχει εκτοξευθεί. Μήπως είναι ένδειξη "φούσκας";

  Η μετοχή της Tesla έχει εκτοξευθεί. Μήπως είναι ένδειξη "φούσκας";
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Camilo Maldonado

  Η Tesla αποτελεί μία από τις πλέον "καυτές” μετοχές στην παρούσα συγκυρία και ως εκ τούτου προσελκύει και πολλούς κερδοσκόπους. Και παρότι στη χθεσινή έντονης μεταβλητότητας συνεδρίαση η μετοχή "έχασε” χρηματιστηριακή αξία 55 δισ. δολαρίων σε σχέση με το ενδοσυνεδριακό υψηλό της, οι αγοραστές συνέχισαν να ποντάρουν στον τίτλο στις μετασυνεδριακές συναλλαγές.

  Σύμφωνα με το Robintrack, ιστότοπο που παρακολουθεί τις τοποθετήσεις των χρηστών της πλατφόρμας Robinhood, στη χθεσινή συνεδρίαση σχεδόν 50.000 δικαιούχοι λογαριασμών της πλατφόρμας αγόρασαν Tesla, ενώ μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτό το άρθρο περισσότεροι από 457.000 χρήστες του Robinhood κατείχαν μετοχές της εταιρείας - αριθμός αυξημένος κατά 12% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα.

  Πριν σκάσει η "φούσκα” του Bitcoin στις αρχές του 2018, φαινομενικά όλοι ήθελαν να εξασφαλίσουν ένα μέρος των κερδών. Ωθούμενοι από τον φόβο ότι θα χάσουν το ράλι του κρυπτονομίσματος, οι κερδοσκόποι αγόραζαν Bitcoin σε εξωφρενικές τιμές, αλλά όταν η τιμή του έφτασε στο απόγειό της και κατέρρευσε προκάλεσε σε πολλούς "πονοκέφαλο”.

  Ενδεχομένως η χρηματιστηριακή αγορά να βρίσκεται αντιμέτωπη με παρόμοια μοίρα.

  Τον Ιούνιο, ο Alexander Kearns, ένας 20χρονος ερασιτέχνης επενδυτής, αυτοκτόνησε αφότου εσφαλμένα πίστεψε ότι ο λογαριασμός του στην πλατφόρμα του Robinhood, μέσω του οποίου πραγματοποιούσε συναλλαγές δικαιωμάτων μετοχών, είχε έλλειμμα ύψους 730.165 δολαρίων. Η εν λόγω τραγωδία αποκάλυψε τους κινδύνους που ελλοχεύουν όταν κάποιος κερδοσκοπεί με τη χρήση εξελιγμένων χρηματοοικονομικών προϊόντων χωρίς να διαθέτει επαρκείς γνώσεις, ενώ ταυτόχρονα ανέδειξε την ανάγκη να υπάρξουν πιο αυστηροί ρυθμιστικοί κανόνες για τις εφαρμογές χρηματιστηριακών συναλλαγών προκειμένου να εξασφαλίζεται η προστασία των καταναλωτών.

  Κι αυτό γιατί οι εν λόγω εφαρμογές έχουν καταστήσει ευκολότερη από ποτέ άλλοτε τη διενέργεια χρηματιστηριακών συναλλαγών μετοχών και παραγώγων, όπως τα δικαιώματα αγοράς και πώλησης μετοχών.

  Μάλιστα, η εμφάνιση mobile εφαρμογών που επιτρέπουν τη διενέργεια χρηματιστηριακών συναλλαγών και μάλιστα χωρίς προμήθεια, όπως οι Robinhood, Webull και eToro, ώθησε ακόμη και παραδοσιακές χρηματιστηριακές εταιρείες όπως η Fidelity να προσφέρουν τη δυνατότητα συναλλαγών επίσης χωρίς προμήθεια προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικές.

  Έτσι, πλέον οι μικροεπενδυτές έχουν αποκτήσει εύκολη πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές, με το ψυχολογικό εμπόδιο των προμηθειών αποτελεί παρελθόν.

  Αν παράλληλα με αυτό λάβει κανείς υπόψη ότι η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά έχει δει τον δείκτη S&P 500 να καταγράφει αρνητική ετήσια απόδοση μόλις δύο φορές την τελευταία δεκαετία, τότε δημιουργείται η ψευδαίσθηση ότι το χρηματιστήριο αποτελεί έναν πολύ πιο ασφαλή και σταθερό τρόπο επένδυσης από ό,τι ενδεχόμενως είναι.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι η Robinhood έχει προσελκύσει εκατομμύρια πελάτες από τότε που ιδρύθηκε, εκ των οποίων μάλιστα οι περισσότεροι από τους μισούς δεν είχαν ξανά στο παρελθόν επενδυτικό λογαριασμό. Επιπλέον, η εφαρμογή, όπως και ορισμένοι ανταγωνιστές της, δίνει σε επιλεγμένους χρήστες τη δυνατότητα να διαπραγματεύονται ακόμη και περίπλοκα προϊόντα, όπως τα δικαιώματα μετοχών, ή τους επιτρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς  περιθωρίου (margin account). Οι εν λόγω λογαριασμοί επιτρέπουν στους πελάτες να δανειστούν χρήματα από έναν χρηματομεσίτη για να αγοράσουν μετοχές χωρίς να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν δικό τους κεφάλαιο. Αυτό τους επιτρέπει να μοχλεύσουν τις θέσεις τους και δυνητικά να εξασφαλίσουν τεράστιες αποδόσεις, ή και ζημιές.

  Τα εν λόγω εξειδικευμένα προϊόντα συναλλαγών προορίζονταν αποκλειστικά για επαγγελματίες επενδυτές ή οικονομικά στελέχη, πλέον όμως είναι διαθέσιμα και στις μάζες των μικροεπενδυτών.

  Το πρόβλημα μεγεθύνουν δε οι "ακμάζουσες” διαδικτυακές "κοινότητες” που διατυμπανίζουν τις δυνητικές αποδόσεις που προσφέρουν τα υψηλού ρίσκου πονταρίσματα σε μετοχικές αξίες.

  Γκουρού του χρηματοοικονομικού κλάδου, όπως ο Warren Buffett, έχουν πολλάκις ταχθεί υπέρ των παθητικών επενδυτικών στρατηγικών, για παράδειγμα χαρτοφυλάκια που βασίζονται σε αμοιβαία κεφάλαια που συνδέονται και ορισμένους δείκτες χαμηλού ρίσκου. Ωστόσο, η γοητεία των ριψοκίνδυνων "στοιχημάτων” και η πιθανότητα τεράστιων αποδόσεων είναι κάτι στο οποίο πολλοί δεν μπορούν να αντισταθούν. 

  Υπάρχει μάλιστα και μια "κοινότητα” στο Reddit η οποία είναι αφιερωμένη στις χρηματιστηριακές συναλλάγες, με περισσότερους από 1,3 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες, όπου οι traders αναρτούν περιπτώσεις επιτυχημένων συναλλαγών, συναλλαγών που δεν εξελίχθηκαν καλά ή ακόμη και αναφορές για πολλές "ιστορίες τρόμου” που έχουν ζήσει επενδυτές. Μία από τις πιο δημοφιλείς αναρτήσεις που σχετίζεται με τον πρόσφατο "επενδυτικό πυρετό” για την Tesla είναι αυτή ενός trader που μόχλευσε τις θέσεις του στη μετοχή και σε μια μέρα "έγραψε” αρνητική απόδοση 52%.

  Η Reddit διαθέτει ακόμη και πλατφόρμα "διαφωνιών”, ώστε οι traders να μπορούν να ανταλλάσσουν απόψεις επενδυτικών στρατηγικών σε πραγματικό χρόνο οποιαδήποτε στιγμή, μέρα ή νύχτα.

  Στον αντίποδα όλων των παραπάνω βρίσκονται οι οίκοι αλγοριθμικών συναλλαγών.

  Εάν λοιπόν κάποιος αισθάνεται έτοιμος να αναλάβει τον ρόλο του trader θα πρέπει να έχει κατά νου ότι το χρηματιστήριο είναι ένα παιχνίδι μηδενικού αποτελέσματος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι μισοί από τους traders θα πρέπει να "χάσουν” ώστε να κερδίσουν οι άλλοι μισοί. Επίσης, θα πρέπει να θυμάται ότι πολλοί από τους "αντιπάλους” του δεν είναι επίσης άνθρωποι που πραγματοποιούν συναλλαγές την ώρα που χαλαρώνουν στον καναπέ τους. Οι επαγγελματίες επενδυτές και οι επενδυτικές εταιρείες στρέφονται όλο και περισσότερο στη χρήση υπολογιστών και αλγορίθμων προκειμένου να αναλύσουν μια ατελείωτη σειρά δεδομένων και πραγματοποιούν συναλλαγές που βασίζονται σε εξελιγμένα χρηματιστηριακά μοντέλα.

  Οι μεγάλες χρηματιστηριακές εταιρείες μάλιστα αξιοποιούν την τεχνολογία για να πραγματοποιήσουν εκατομμύρια "πονταρίσματα” και να επωφεληθούν από τις ραγδαίως εναλλασσόμενες τάσεις. Με άλλα λόγια, έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν και να πωλήσουν θέσεις σε μια μετοχή σε συντομότερο χρονικό διάστημα από αυτό που χρειάζεται ένας μικροεπενδυτής για να πραγματοποιήσει μια αγορά μέσω της εφαρμογής χρηματιστηριακών συναλλαγών που χρησιμοποιεί.

  Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι ερασιτέχνες επενδυτές δεν έχουν πραγματοποιήσει επιτυχημένες συναλλαγές, αλλά κατά τη διάρκεια ενός μικρού χρονικού διαστήματος είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς αν μια επιτυχημένη συναλλαγή είναι αποτέλεσμα δεξιότητας ή τύχης.

  Αυτή, όμως, η ευκολία που έχει πλέον κάποιος να πραγματοποιήσει χρηματιστηριακές συναλλαγές μπορεί πανεύκολα να καταστήσει το χρηματιστήριο πεδίο "τζόγου”, όπως το καζίνο. Μια προειδοποίηση λοιπόν, να "παίζεται” μόνο χρήματα που είστε διατεθειμένοι να χάσετε.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:18 15/06

  Ο Paul Tudor Jones προειδοποιεί για "τρελό" πληθωρισμό - Χαρακτηρίζει το bitcoin "μέσο σίγουρης επένδυσης"

  Παρά την ακραία μεταβλητότητα του κρυπτονομίσματος θεωρεί το bitcoin "αξιόπιστο" αντιστάθμισμα του πληθωρισμού.

  07:52 14/06

  Fintech 50 2021: Το μέλλον των επενδύσεων

  Η πανδημία έφερε εκρηκτική ανάπτυξη για τις εταιρείες χρηματοοικονομικής τεχνολογίας επενδυτικών υπηρεσιών.

  08:24 11/06

  Το καθεστώς Ερντογάν παρέλυσε από τις αποκαλύψεις ενός αρχιμαφιόζου: Οι στρατηγικές επιπτώσεις

  Τα βίντεο του Πεκέρ αποκαλύπτουν το "βαθύ κράτος" που έχει στηθεί γύρω από τον Ερντογάν.

  07:40 10/06

  Ο Μπάφετ "πόνταρε" $500 εκατ. στη βραζιλιάνικη ψηφιακή τράπεζα Nubank

  Μετά την κεφαλαιακή "ένεση" των 750 εκατ. από ομάδα επενδυτών η Nubank αποτιμάται στα $30 δισ..

  08:00 09/06

  Έκθεση "βόμβα": Οι Αμερικανοί κροίσοι -όπως οι Μπέζος, Μασκ, Μπάφετ- πλήρωσαν μόλις 3,4% σε φόρους

  Ένα μέσο νοικοκυριό με $70.000 εισόδημα, πληρώνει σε φόρους το 14%.

  17:32 08/06

  Οι πιο καινοτόμες Fintech του 2021

  Οι εταιρείες χρηματοοικονομικής τεχνολογίας είχαν την τιμητική τους εν μέσω πανδημίας. Μπορεί η Coinbase και κάποιες άλλες να "αποφοίτησαν" ωστόσο φέτος υπάρχουν 20 νέες παρουσίες.

  07:57 08/06

  Γιατί το Ελ Σαλβαδόρ θέλει να γίνει η πρώτη χώρα που θα υιοθετήσει επίσημα το bitcoin

  Θα προσελκύσει επενδύσεις και θα φέρει ανάπτυξη, υποστηρίζει ο πρόεδρος της χώρας Ναγίμπ Μπουκέλε.

  08:13 07/06

  Όντως οι Anonymous απείλησαν τον Έλον Μασκ με αφορμή τα tweets του για το bitcoin;

  Δεν είναι ξεκάθαρο ποιος βρίσκεται πίσω από το βίντεο. Όμως, ο Μασκ μάλλον δεν θα χάσει τον ύπνο του.

  08:07 06/06

  Γιατί θα έχει ένταση η επικείμενη συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν

  Οι S-400, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η αρμενική γενοκτονία τούς κρατούν σε απόσταση.

  15:39 04/06

  Αυτοί είναι οι 50 πιο ακριβοπληρωμένοι αθλητές του κόσμου - Έπεσε μία θέση ο Αντετοκούνμπο

  Στην πρώτη θέση ο Κόνορ ΜακΓκρέγκορ. Στην 7η θέση ο περσινός πλουσιότερος Ρότζερ Φέντερερ.

  08:02 04/06

  Στο "κόκκινο" οι ανησυχίες για το κινεζικό εμβόλιο της Sinopharm - Το Μπαχρέιν κάνει ενισχυτική δόση με Pfizer

  Αμφισβητείται η αποτελεσματικότητά του. Εξάρσεις της πανδημίας σε χώρες που το χρησιμοποίησαν.

  07:50 03/06

  Άλμα για το dogecoin μετά το tweet του Μασκ ότι ήταν "αναπόφευκτη" η άνοδός του μετά την αποδοχή από την Coinbase

  Η κεφαλαιοποίηση του πλέον ανέρχεται γύρω στα $54 δισ.. Έγινε το έκτο πολυτιμότερο κρυπτονόμισμα.

  16:51 02/06

  50 over 50: Η νέα "χρυσή εποχή" των γυναικών

  Για αυτές τις δυναμικές γυναίκες, το να μεγαλώνεις σημαίνει να γίνεσαι πιο σοφός και πιο τολμηρός.

  07:32 02/06

  ΗΠΑ και Σουηδία "δείχνουν" προς αυστηρότερη εποπτεία των κρυπτονομισμάτων

  Την ίδια ώρα, οι βρετανικές τράπεζες κόβουν τις ροές προς τα ανταλλακτήρια.

  08:01 01/06

  Το μέλλον των διαδικτυακών αγορών ίσως να μην είναι οι παραδόσεις κατ’ οίκον

  Ο Πολωνός "βασιλιάς" των ταχυδρομείων από το χείλος της χρεοκοπίας στο κλαμπ των δισεκατομμυριούχων.