Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 14-Ιουλ-2020 00:05

  Χ. Μπρουμίδης: Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στην επανεκκίνηση της oικονομίας

  Χ. Μπρουμίδης: Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στην επανεκκίνηση της oικονομίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας  Χάρης Μπρουμίδης, μιλά στο "Forbes" για το τεχνολογικό "άλμα προς το αύριο", τη στρατηγική και τις επενδύσεις του τηλεπικοινωνιακού ομίλου

  Συνέντευξη στον Νίκο Χρυσικόπουλο 

  - Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για τις επιπτώσεις του κορονοϊού;

  Όλοι επηρεάζονται από την οικονομική ύφεση και κανείς κλάδος ή επιχείρηση δεν έχει "ανοσία". Βέβαια, για το οικονομικό έτος 2019, που για εμάς έληξε στις 31 Μαρτίου 2020, οι επιπτώσεις του κορονοϊού στις δραστηριότητές μας ήταν ελάχιστες. Μπροστά μας, όμως, βρίσκεται μια νέα κατάσταση που θα είναι ιδιαίτερη. Για εμάς υπάρχει μια προφανής απώλεια εσόδων που σχετίζεται με την περιαγωγή, δεδομένων των τάσεων διεθνούς μετακίνησης − ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο. Επιπλέον, εκτιμούμε ότι θα υπάρξουν και αλλαγές στην καταναλωτική συμπεριφορά των πολιτών και των επιχειρήσεων, οι οποίοι θα αναπροσαρμόσουν τις δαπάνες τους. Πολλά θα εξαρτηθούν από τις υγειονομικές εξελίξεις, οι οποίες θα καθορίσουν και σε μεγάλο βαθμό τους επόμενους μήνες. Είναι, πάντως, θετικό ότι υπήρξε άμεση κινητοποίηση τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στην Ελλάδα και όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει σημαντική ενίσχυση της οικονομίας στην προσπάθειά της να ανακάμψει. 

  Η ύφεση αυτή, που συνδέεται με την πανδημία, δεν μπορεί να συγκριθεί με την προηγούμενη οικονομική κρίση, διότι και τα χαρακτηριστικά τους είναι διαφορετικά και το οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον διαφέρει. Ο διεθνής χαρακτήρας της πανδημίας κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα. Αλλά, από την άλλη, η Ελλάδα του 2020 δεν είναι η Ελλάδα του 2010. Η νέα κατάσταση προσφέρεται για περισσότερη χρήση τεχνολογίας: τηλεργασία, τηλεκπαίδευση, σύγχρονες τεχνολογίες, περισσότερη ψυχαγωγία κι επικοινωνία. Άρα και ο ρόλος μας ως εταιρείας τεχνολογίας και επικοινωνιών θα είναι μεγαλύτερος.

  - Ποια στρατηγική θα ακολουθήσετε για την επόμενη περίοδο;

  Η Vodafone συνεχίζει το επενδυτικό της πρόγραμμα κανονικά, χωρίς παρεκκλίσεις. Ολοκληρώνουμε τα έργα ανάπτυξης δικτύων FTTH σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα και θα τα διαθέσουμε στους πολίτες και τις επιχειρήσεις από το φθινόπωρο. Ετοιμαζόμαστε να κατασκευάσουμε υποθαλάσσια καλώδια σε Αιγαίο και Ιόνιο που θα διασυνδέσουν την Κέρκυρα, την Κρήτη και οκτώ νησιά του Αρχιπελάγους με την ηπειρωτική χώρα, φέρνοντας νέες δυνατότητες για πολίτες και επιχειρήσεις. 

  Ετοιμάζουμε το κινητό μας δίκτυο ώστε να υποδεχθεί το 5G. Επενδύουμε με συνέπεια στο Vodafone TV, το οποίο εμπλουτίζουμε με ακόμα περισσότερο περιεχόμενο και νέες δυνατότητες. Επεκτείνουμε το χαρτοφυλάκιο λύσεων IoT. Διαφοροποιούμαστε εμπορικά και συνεχίζουμε να φέρνουμε καινοτόμες προτάσεις στην αγορά. 

  - Ποιοι παράγοντες μπορούν να καθορίσουν τις εξελίξεις;

  Η ανάπτυξη της τηλεργασίας, της τηλεκπαίδευσης, του ηλεκτρονικού εμπορίου και ο ευρύτερος ψηφιακός μετασχηματισμός της οικονομίας βάζουν τις τηλεπικοινωνίες σε κομβική θέση. H πορεία της Vodafone Ελλάδας είναι, βέβαια, συνυφασμένη με τις γενικότερες εξελίξεις στην εγχώρια αγορά. Πιστεύουμε ότι διαθέτουμε όλες εκείνες τις τεχνολογίες κι εφαρμογές που μπορούν να βοηθήσουν τους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις στη χώρα μας να κάνουν το άλμα προς το αύριο και αυτός είναι και ο δρόμος και για τη δική μας ανάπτυξη.

  - Πού θα πρέπει να δώσει έμφαση η Πολιτεία στην επόμενη μέρα;

  Πιστεύουμε ότι η Πολιτεία θα πρέπει να στηρίξει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας σε κάθε πεδίο: από τις υποδομές και τις υπηρεσίες έως τις δεξιότητες και το ανθρώπινο δυναμικό. Χρειάζεται μια ολιστική προσέγγιση ώστε η Ελλάδα να πάει μπροστά. Επιπλέον, η μείωση των φόρων που επιβαρύνουν τις υπηρεσίες που παρέχουμε στην αγορά θα βοηθούσε πολύ σε αυτή την κατεύθυνση και θα επιτάχυνε τις εξελίξεις.

  Για παράδειγμα, θα πρέπει να υπάρξουν ίσες ευκαιρίες στις ψηφιακές δεξιότητες, καθώς στην ψηφιακή κοινωνία του μέλλοντος θα πρέπει να συμμετέχουν ισότιμα όλοι. Ακόμα, θα είναι καθοριστικής σημασίας η ενδυνάμωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αποτελούν και τη ραχοκοκκαλιά της οικονομίας. Επιπλέον, θα έχει πολλαπλά ευεργετικά οφέλη η ψηφιοποίηση του κράτους, στην οποία πρέπει να δοθεί προτεραιότητα. Και, φυσικά, υψηλά στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων θα πρέπει να είναι η περαιτέρω ανάπτυξη ψηφιακών υποδομών νέας γενιάς. 

  - Πώς πορεύθηκε η Vodafone κατά τη διάρκεια της πανδημίας;

  Με το ξέσπασμα της πανδημίας, θέσαμε σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο πλάνο 6 αξόνων, με στόχο να στηρίξουμε την κοινωνία και την οικονομία, αλλά και να προστατεύσουμε τους εργαζομένους μας. Σχεδόν το σύνολο των ανθρώπων μας δούλεψε από το σπίτι. Έγκαιρα προχωρήσαμε σε επαύξηση της χωρητικότητας του δικτύου μας, ώστε να ανταποκριθούμε στην αυξημένη ζήτηση και να υποστηρίξουμε κρίσιμες εφαρμογές στην τηλεργασία, την τηλεκπαίδευση, την ψυχαγωγία και την επικοινωνία των πελατών μας. 

  Αθροιστικά, υλοποιήσαμε δράσεις και ενέργειες αξίας μεγαλύτερης από 5 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια της ισχύος των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας. Σήμερα δηλώνουμε την ετοιμότητά μας να στηρίξουμε τους πελάτες μας και να συμβάλουμε σημαντικά στην επανεκκίνηση της οικονομίας, εφαρμόζοντας ένα καινούργιο σχέδιο στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας, που δίνει έμφαση στις ευάλωτες ομάδες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

  * Αναδημοσίευση από την ελληνική έκδοση του περιοδικού Forbes 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  07:54 14/08

  Με "χειρόφρενο" απειλεί η Uber την Καλιφόρνια, μετά από δικαστική απόφαση να αναγνωρίσει τους οδηγούς ως υπαλλήλους

  Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας προειδοποίησε ότι η προκαταρκτική απόφαση του δικαστηρίου θα μπορούσε να αφήσει τη "Χρυσή Πολιτεία" για μήνες χωρίς... Uber.

  16:05 13/08

  Ο Ραφαέλ Ναδάλ δεν θα συμμετέχει στο αμερικανικό Open λόγω κορονοϊού

  "Είναι μια απόφαση που δεν ήθελα ποτέ να πάρω", έγραψε στο Twitter, ο Ναδάλ. "Αλλά αποφάσισα να ακολουθήσω την καρδιά του αυτήν τη φορά, και προς το παρόν, θα προτιμούσα να μην ταξιδέψω". "Φαίνεται...

  07:44 13/08

  Οι πιο ακριβοπληρωμένοι ηθοποιοί του 2020-Στην κορυφή ο "Βράχος" Dwayne Johnson

  Οι δέκα πιο ακριβοπληρωμένοι ηθοποιοί της χρονιάς είχαν συνδυαστικές απολαβές $545,5 εκατ., με το Netflix να "κόβει" σε 6 από αυτούς "επιταγές" 140,5 εκατ.

  00:05 12/08

  Η "αλλαγή σελίδας" της Kodak και άλλες επιχειρηματικές "επανεκκινήσεις" που έγραψαν ιστορία

  Η πάλαι ποτέ αξιοσέβαστη εταιρεία φωτογραφικών μηχανών γυρίζει "σελίδα" και "μεταμορφώνεται" σε φαρμακευτική. Δεν είναι όμως η μόνη που έχει πραγματοποιήσει μια τέτοια επιχειρηματική "στροφή":...

  07:57 11/08

  Ο Μπράιαν Τσέσκι της Airbnb επανεξετάζει τη στρατηγική ανάπτυξης της εταιρείας

  "Μεγαλώσαμε πολύ γρήγορα, και κάναμε λάθη. Παρασυρθήκαμε. Πρέπει πραγματικά να σκεφτούμε τον αντίκτυπό μας στις πόλεις και τις κοινότητες. Να αναθεωρήσουμε την οπτική μας για όλα και για όλους",...

  15:43 10/08

  Ο Τραμπ αρνείται ότι ζήτησε να προστεθεί στο Όρος Ράσμορ, αν και το βρίσκει καλή ιδέα

  "Ποτέ δε το πρότεινα, αν και βάσει όλων αυτών που επιτεύχθηκαν κατά τη διάρκεια των πρώτων 3,5 ετών, ίσως περισσότερα από κάθε άλλη προεδρία, μου φαίνεται καλή ιδέα", έγραψε στο Twitter.

  08:40 10/08

  Στον "πάγο" το σχέδιο Τραμπ για "στροφή" της Kodak στα φάρμακα λόγω "σοβαρών ανησυχιών"

  Τις ανησυχίες πυροδότησαν αφενός το εντυπωσιακό "άλμα" που κατέγραψε η μετοχή της εταιρείας και αφετέρου οι μετοχές που χορηγήθηκαν σε κορυφαία στελέχη της εταιρείας λίγο πριν τη δημοσίευση του deal.

  08:05 09/08

  CIA: "Καμία απόδειξη" εμπλοκής του Πεκίνου στα δεδομένα του TikTok

  Ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε διορία 45 ημερών στις αμερικανικές επιχειρήσεις για να διακόψουν κάθε συνεργασία με τις κινεζικές εταιρείες των εφαρμογών WeChat και TikTok.

  09:21 08/08

  Δεν ανοίγουν οι σαμπάνιες - Χαμηλές πωλήσεις εξαιτίας της πανδημίας

  Σύμφωνα με το Associated Press, οι πωλήσεις σαμπάνιας το 2020 μειώθηκαν κατά 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ (2 δισεκατομμύρια δολάρια), το ένα τρίτο των συνηθισμένων πωλήσεων.

  07:47 07/08

  Τρεις εκκρεμότητες που θα καθορίσουν την πορεία της Wall στο υπόλοιπο του 2020

  Οι επενδυτές εστιάζουν στο νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας, στα νέα για το εμβόλιο και στις εκλογές.

  14:26 06/08

  Ο Μπέζος πούλησε 1 εκατ. μετοχές της Amazon, αξίας 3,1 δισ. δολαρίων

  Προς το παρόν δεν είναι γνωστός ο λόγος της πώλησης και αν συνδέεται με το φιλανθρωπικό του έργο ή με τη χρηματοδότηση της Blue Origin.

  08:02 06/08

  Γιατί ο χρυσός "έσπασε" το φράγμα των 2.000 δολαρίων για πρώτη φορά

  Το πολύτιμο μέταλλο έχει κερδίσει περισσότερο από 34% από την αρχή του 2020.

  08:09 05/08

  H SEC ερευνά συναλλαγές μετοχών της Kodak πριν το φαρμακευτικό deal με την κυβέρνηση Τραμπ

  ¨Ελεγχοι και για το μπόνους 1,75 εκατ. μετοχών στον CEO.

  07:50 04/08

  Ο Τραμπ θέλει "γερή μίζα" για την κυβέρνηση ώστε να πει το ok στο deal Microsoft-TikTok

  Αξίωσε η οποιαδήποτε συμφωνία συναφθεί να περιλαμβάνει "σημαντικό οικονομικό όφελος" για την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

  07:51 03/08

  Εκπρόσωπος των Δημοκρατικών προειδοποιεί: "Οι Αμερικανοί ας ξυπνήσουν", ο Τραμπ είναι ένας άλλος "Μουσολίνι"

  "Σκοπεύει να επικαλεστεί λόγους έκτακτης ανάγκης προκειμένου να παραμείνει στην καρέκλα του προέδρου".

  00:05 03/08

  Γιώργος Πετράς (Engel & Völkers): Ισχυρότερη η ζήτηση για εξοχικά μετά την πανδημία

  Τη ζήτηση για πολυτελείς εξοχικές κατοικίες στην Ελλάδα ενίσχυσε η πανδημική κρίση, όπως αναφέρει στο "Forbes" ο Γιώργος Πετράς, διευθύνων σύμβουλος της Engel & Völkers Ελλάδος. Ο λόγος; Όπως εξηγεί, ...