Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 03-Ιουλ-2020 17:15

  Ολική "επαναφορά" Ρίτσαρντ Μπράνσον: Κοντά στη συγκέντρωση 1,3 δισ. δολ. για τη σωτηρία της Virgin

  Ολική "επαναφορά" Ρίτσαρντ Μπράνσον: Κοντά στη συγκέντρωση 1,3 δισ. δολ. για τη σωτηρία της Virgin
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του David Dawkins

  Μετά από μήνες αβεβαιότητας, ο δισεκατομμυριούχος Σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον έχει σχεδόν καταφέρει να ξεφύγει από έναν κίνδυνο που απειλούσε να "γονατίσει" την επιχειρηματική του αυτοκρατορία Virgin.

  Μετά από αναφορές αυτήν την εβδομάδα ότι ο όμιλος Virgin έχει συγκεντρώσει 250 εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να στηρίξει την Virgin Atlantic, πηγή από το εσωτερικό της εταιρείας ανέφερε στο Forbes ότι η "άοκνη προσπάθεια" τρεισήμισι μηνών επιτέλους φέρνει αποτέλεσμα. Η επίσημη επιβεβαίωση της αναδιάρθρωσης αναμένεται στα μέσα Ιουλίου.

  Τα συγκεκριμένα νέα φαίνεται να σηματοδοτούν την αρχή του τέλους μιας τρομερά "άνυδρης" περιόδου για έναν από τους πλέον γνωστούς δισεκατομμυριούχους του Ηνωμένου Βασιλείου. Από τον Μάρτιο, ο Μπράνσον εξαναγκάστηκε σε θέση άμυνας όταν, στο βρετανικό κοινοβούλιο, εκφράστηκε η θέση ότι θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει την προσωπική του περιουσία προκειμένου να διασώσει τις επιχειρήσεις, ενώ ετέθησαν και ερωτήματα σχετικά με τη φορολογική του κατάσταση και έδρα στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους.

  Ωστόσο, το κλίμα έχει αλλάξει εντός του Virgin Group. Ο Μπράνσον βρίσκεται στα πρόθυρα της συγκέντρωσης 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια προκειμένου να βοηθήσει στην εξασφάλιση της επιχειρηματικής του αυτοκρατορίας μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού - 500 εκατομμύρια δολάρια από τη Delta, 300 εκατομμύρια δολάρια χρηματοδότησης χρέους από τον όμιλο Elliott Management και 500 εκατομμύρια δολάρια από την πώληση μετοχών της Virgin Galactic SPCE από τον Μάιο μέχρι και τον Ιούνιο.

  Οι FT ανέφεραν την Τετάρτη ότι ο όμιλος Virgin θα παράσχει αμέσως 250 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά προκειμένου να υποστηρίξει την πολύπαθη αεροπορική Virgin Atlantic, μαζί με πρόσθετη υποστήριξη από πλευράς των μετόχων της τελευταίας, ύψους  περίπου 500 εκατομμυρίων δολαρίων που καταβάλλεται κυρίως από την Delta Airlines, η οποία κατέχει το 49% της Virgin Atlantic. Τα 250 εκατομμύρια δολάρια αντιπροσωπεύουν το ήμισυ των χρημάτων που συγκεντρώθηκαν μέσω της πώλησης μετοχών της Virgin Galactic.

  Ως τρίτο τμήμα του σχεδίου ανάκαμψης του που εκπόνησε ο Μπράνσον, η Virgin Atlantic συνεχίζει το τελευταίο σκέλος των συζητήσεων με το hedge fund Elliott Management του Paul Singer, την Centerbridge Partners και την Davidson Kempner Capital Management (hedge fund) ως μέρος της διαδικασίας για τη συγκέντρωση επιπλέον 300$ εκατομμύρια σε χρηματοδότηση χρέους, πάντα σύμφωνα με τους FT.

  Ακούγεται ότι υπάρχουν τρεις διαφορετικές προσφορές στο τραπέζι, καμία από τις οποίες δεν περιλαμβάνει μεταβίβαση μετοχών και περιγράφονται στο Forbes από μια πηγή με γνώση των διαπραγματεύσεων ως μέρος μιας "συμφωνίας που βασίζεται καθαρά σε δανεισμό".

  Επαναφορά της ρευστότητας

  Με 500 εκατομμύρια δολάρια να έχουν συγκεντρωθεί από την εσπευσμένη πώληση μετοχών της Virgin Galactic, ο ευρύτερος όμιλος Virgin έχει τη δυνατότητα να εξασφαλίσει το μέλλον των κύριων συμφερόντων του, βασικά την Virgin Atlantic. 

  Χρηματοδότηση όμως έχει διατεθεί επίσης - από την πώληση μετοχών της Galactic - και για την Virgin Orbit, το μικρό αυτό "άνοιγμα" του Μπράνσον στον κόσμο της δορυφορικής τεχνολογίας, το οποίο ο μεγαλοεπιχειρηματίας θεωρεί ότι έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης, αλλά ακόμη βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό σε αναπτυξιακό και επενδυτικό στάδιο του επιχειρηματικού κύκλου ζωής του.

  Σε εντελώς άλλη φάση της πορείας της, η αεροπορική εταιρεία Virgin Australia, η οποία υπέβαλε αίτηση προστασίας από τους πιστωτές της στα τέλη Απριλίου, θα μπορούσε επίσης να δει επενδύσεις από πλευράς Μπράνσον στην ανακεφαλαιοποίηση και ανάκαμψη του αυστραλιανού στόλου της. Το κόστος του να επανακτήσει τον έλεγχο της ταλαιπωρημένης αεροπορικής εταιρείας θα μπορούσε να φτάσει για τον Μπράνσον πάνω από τα 69 εκατομμύρια δολάρια.

  Το μερίδιο 10% που διέθετε μέχρι σήμερα στην Virgin Australia έχει εξαλειφθεί από τη διαδικασία της χρεοκοπίας, ωστόσο ο διευθύνων σύμβουλος του Virgin Group, Josh Bayliss, κατέστησε σαφές ότι η δραστηριοποίηση του Μπράνσον στην Αυστραλία δεν έχει λάβει τέλος

  Συγκεκριμένα, ο CEO τόνισε ότι η Virgin Group θα συνεργαστεί με τους διαχειριστές της χρεοκοπημένης εταιρείας, τους επενδυτές και την κυβέρνηση, "προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η Αυστραλία θα συνεχίσει να διαθέτει δύο αεροπορικές εταιρείες".

  Μετά από μήνες "δυστυχία", τα πράγματα αρχίζουν να μοιάζουν επιτέλους πιο αισιόδοξα για την Virgin. Μετά την καταστροφή λόγω κορονοϊού, πολλά κομμάτια του παζλ της ανάκαμψης έχουν μπει στη θέση τους για τον Μπράνσον και την ομάδα του.

  Πρώτον, η Virgin Galactic, το πλέον "ρευστό" περιουσιακό στοιχείο του Branson, είδε μια θετική άνοδο στην τιμή της μετοχής της, η οποία είχε καταρρεύσει στα 9$ στα μέσα Μαρτίου από τα υψηλά των $20 του Φεβρουαρίου. Τον Μάιο, η τιμή της μετοχής είχε επιστρέψει σε πάνω από 17$, κάνοντας την συγκέντρωση κεφαλαίων μέσω της πώλησης μετοχών συνολικής αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων ελαφρώς λιγότερο θλιβερή για τον όμιλο.

  Δεύτερον, η πώληση ιδιωτικού χρέους που έφερε τα hedge funds όπως η Elliott στο τραπέζι περιγράφεται ως "εξαιρετικά ισχυρού επιτοκίου". Υπήρξε μια περίοδος στο αποκορύφωμα της πανδημίας, όταν κάτι τέτοιο δεν ήταν καθόλου σίγουρο.

  Η απόφαση προσέλκυσης της Houlihan Lokey, επενδυτικής τράπεζας που ανέλαβε με ανάθεση από τη Virgin την εξεύρεση ιδιωτικής χρηματοδότησης μετά την αποχώρηση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου από τις διαπραγματεύσεις τον Απρίλιο, φαίνεται όλο και πιο πιθανό να αποφέρει θετικό αποτέλεσμα.

  Τέλος, όσον αφορά την τραγική κατάσταση σχετικά με το προσωπικό της Virgin Atlantic, εκπρόσωποι των διαχειριστών συνεργάστηκαν με τα δύο βασικά συνδικάτα για να καταλήξουν σε συμφωνία πιο γρήγορα από το αναμενόμενο. Παρόλο που 3.000 άνθρωποι θα χάσουν τη δουλειά τους, η επικοινωνία με το προσωπικό ήταν "προληπτική και συναινετική", σύμφωνα με  πηγή με γνώση των διαπραγματεύσεων.

  Σε μια ανάλογη περίπτωση, οι βουλευτές του Ηνωμένου Βασιλείου χαρακτήρισαν πρόσφατα τον μεγάλο αντίπαλο της Virgin Atlantic, την British Airways "εθνική ντροπή", καταγγέλλοντας τις προσπάθειες απόλυσης 12.000 υπαλλήλων και αναδιαπραγμάτευσης των συμβάσεων άλλων 30.000 ως "ψυχρά υπολογισμένη προσπάθεια να εκμεταλλευτεί την πανδημία", όπως ανέφερε ο Guardian.

  Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την αναδιάρθρωση της Virgin αναμένονται εντός Ιουλίου.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  07:52 14/06

  Fintech 50 2021: Το μέλλον των επενδύσεων

  Η πανδημία έφερε εκρηκτική ανάπτυξη για τις εταιρείες χρηματοοικονομικής τεχνολογίας επενδυτικών υπηρεσιών.

  08:24 11/06

  Το καθεστώς Ερντογάν παρέλυσε από τις αποκαλύψεις ενός αρχιμαφιόζου: Οι στρατηγικές επιπτώσεις

  Τα βίντεο του Πεκέρ αποκαλύπτουν το "βαθύ κράτος" που έχει στηθεί γύρω από τον Ερντογάν.

  07:40 10/06

  Ο Μπάφετ "πόνταρε" $500 εκατ. στη βραζιλιάνικη ψηφιακή τράπεζα Nubank

  Μετά την κεφαλαιακή "ένεση" των 750 εκατ. από ομάδα επενδυτών η Nubank αποτιμάται στα $30 δισ..

  08:00 09/06

  Έκθεση "βόμβα": Οι Αμερικανοί κροίσοι -όπως οι Μπέζος, Μασκ, Μπάφετ- πλήρωσαν μόλις 3,4% σε φόρους

  Ένα μέσο νοικοκυριό με $70.000 εισόδημα, πληρώνει σε φόρους το 14%.

  17:32 08/06

  Οι πιο καινοτόμες Fintech του 2021

  Οι εταιρείες χρηματοοικονομικής τεχνολογίας είχαν την τιμητική τους εν μέσω πανδημίας. Μπορεί η Coinbase και κάποιες άλλες να "αποφοίτησαν" ωστόσο φέτος υπάρχουν 20 νέες παρουσίες.

  07:57 08/06

  Γιατί το Ελ Σαλβαδόρ θέλει να γίνει η πρώτη χώρα που θα υιοθετήσει επίσημα το bitcoin

  Θα προσελκύσει επενδύσεις και θα φέρει ανάπτυξη, υποστηρίζει ο πρόεδρος της χώρας Ναγίμπ Μπουκέλε.

  08:13 07/06

  Όντως οι Anonymous απείλησαν τον Έλον Μασκ με αφορμή τα tweets του για το bitcoin;

  Δεν είναι ξεκάθαρο ποιος βρίσκεται πίσω από το βίντεο. Όμως, ο Μασκ μάλλον δεν θα χάσει τον ύπνο του.

  08:07 06/06

  Γιατί θα έχει ένταση η επικείμενη συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν

  Οι S-400, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η αρμενική γενοκτονία τούς κρατούν σε απόσταση.

  15:39 04/06

  Αυτοί είναι οι 50 πιο ακριβοπληρωμένοι αθλητές του κόσμου - Έπεσε μία θέση ο Αντετοκούνμπο

  Στην πρώτη θέση ο Κόνορ ΜακΓκρέγκορ. Στην 7η θέση ο περσινός πλουσιότερος Ρότζερ Φέντερερ.

  08:02 04/06

  Στο "κόκκινο" οι ανησυχίες για το κινεζικό εμβόλιο της Sinopharm - Το Μπαχρέιν κάνει ενισχυτική δόση με Pfizer

  Αμφισβητείται η αποτελεσματικότητά του. Εξάρσεις της πανδημίας σε χώρες που το χρησιμοποίησαν.

  07:50 03/06

  Άλμα για το dogecoin μετά το tweet του Μασκ ότι ήταν "αναπόφευκτη" η άνοδός του μετά την αποδοχή από την Coinbase

  Η κεφαλαιοποίηση του πλέον ανέρχεται γύρω στα $54 δισ.. Έγινε το έκτο πολυτιμότερο κρυπτονόμισμα.

  16:51 02/06

  50 over 50: Η νέα "χρυσή εποχή" των γυναικών

  Για αυτές τις δυναμικές γυναίκες, το να μεγαλώνεις σημαίνει να γίνεσαι πιο σοφός και πιο τολμηρός.

  07:32 02/06

  ΗΠΑ και Σουηδία "δείχνουν" προς αυστηρότερη εποπτεία των κρυπτονομισμάτων

  Την ίδια ώρα, οι βρετανικές τράπεζες κόβουν τις ροές προς τα ανταλλακτήρια.

  08:01 01/06

  Το μέλλον των διαδικτυακών αγορών ίσως να μην είναι οι παραδόσεις κατ’ οίκον

  Ο Πολωνός "βασιλιάς" των ταχυδρομείων από το χείλος της χρεοκοπίας στο κλαμπ των δισεκατομμυριούχων.

  07:44 31/05

  "Μάχες" σε πολλά μέτωπα καλείται να δώσει ο νέος CEO της Amazon

  Ο Τζεφ Μπέζος μετά από 27 χρόνια αφήνει το "τιμόνι" της Amazon στα χέρια του Άντι Τζέισι.