Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 03-Ιουλ-2020 17:15

  Ολική "επαναφορά" Ρίτσαρντ Μπράνσον: Κοντά στη συγκέντρωση 1,3 δισ. δολ. για τη σωτηρία της Virgin

  Ολική "επαναφορά" Ρίτσαρντ Μπράνσον: Κοντά στη συγκέντρωση 1,3 δισ. δολ. για τη σωτηρία της Virgin
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του David Dawkins

  Μετά από μήνες αβεβαιότητας, ο δισεκατομμυριούχος Σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον έχει σχεδόν καταφέρει να ξεφύγει από έναν κίνδυνο που απειλούσε να "γονατίσει" την επιχειρηματική του αυτοκρατορία Virgin.

  Μετά από αναφορές αυτήν την εβδομάδα ότι ο όμιλος Virgin έχει συγκεντρώσει 250 εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να στηρίξει την Virgin Atlantic, πηγή από το εσωτερικό της εταιρείας ανέφερε στο Forbes ότι η "άοκνη προσπάθεια" τρεισήμισι μηνών επιτέλους φέρνει αποτέλεσμα. Η επίσημη επιβεβαίωση της αναδιάρθρωσης αναμένεται στα μέσα Ιουλίου.

  Τα συγκεκριμένα νέα φαίνεται να σηματοδοτούν την αρχή του τέλους μιας τρομερά "άνυδρης" περιόδου για έναν από τους πλέον γνωστούς δισεκατομμυριούχους του Ηνωμένου Βασιλείου. Από τον Μάρτιο, ο Μπράνσον εξαναγκάστηκε σε θέση άμυνας όταν, στο βρετανικό κοινοβούλιο, εκφράστηκε η θέση ότι θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει την προσωπική του περιουσία προκειμένου να διασώσει τις επιχειρήσεις, ενώ ετέθησαν και ερωτήματα σχετικά με τη φορολογική του κατάσταση και έδρα στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους.

  Ωστόσο, το κλίμα έχει αλλάξει εντός του Virgin Group. Ο Μπράνσον βρίσκεται στα πρόθυρα της συγκέντρωσης 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια προκειμένου να βοηθήσει στην εξασφάλιση της επιχειρηματικής του αυτοκρατορίας μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού - 500 εκατομμύρια δολάρια από τη Delta, 300 εκατομμύρια δολάρια χρηματοδότησης χρέους από τον όμιλο Elliott Management και 500 εκατομμύρια δολάρια από την πώληση μετοχών της Virgin Galactic SPCE από τον Μάιο μέχρι και τον Ιούνιο.

  Οι FT ανέφεραν την Τετάρτη ότι ο όμιλος Virgin θα παράσχει αμέσως 250 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά προκειμένου να υποστηρίξει την πολύπαθη αεροπορική Virgin Atlantic, μαζί με πρόσθετη υποστήριξη από πλευράς των μετόχων της τελευταίας, ύψους  περίπου 500 εκατομμυρίων δολαρίων που καταβάλλεται κυρίως από την Delta Airlines, η οποία κατέχει το 49% της Virgin Atlantic. Τα 250 εκατομμύρια δολάρια αντιπροσωπεύουν το ήμισυ των χρημάτων που συγκεντρώθηκαν μέσω της πώλησης μετοχών της Virgin Galactic.

  Ως τρίτο τμήμα του σχεδίου ανάκαμψης του που εκπόνησε ο Μπράνσον, η Virgin Atlantic συνεχίζει το τελευταίο σκέλος των συζητήσεων με το hedge fund Elliott Management του Paul Singer, την Centerbridge Partners και την Davidson Kempner Capital Management (hedge fund) ως μέρος της διαδικασίας για τη συγκέντρωση επιπλέον 300$ εκατομμύρια σε χρηματοδότηση χρέους, πάντα σύμφωνα με τους FT.

  Ακούγεται ότι υπάρχουν τρεις διαφορετικές προσφορές στο τραπέζι, καμία από τις οποίες δεν περιλαμβάνει μεταβίβαση μετοχών και περιγράφονται στο Forbes από μια πηγή με γνώση των διαπραγματεύσεων ως μέρος μιας "συμφωνίας που βασίζεται καθαρά σε δανεισμό".

  Επαναφορά της ρευστότητας

  Με 500 εκατομμύρια δολάρια να έχουν συγκεντρωθεί από την εσπευσμένη πώληση μετοχών της Virgin Galactic, ο ευρύτερος όμιλος Virgin έχει τη δυνατότητα να εξασφαλίσει το μέλλον των κύριων συμφερόντων του, βασικά την Virgin Atlantic. 

  Χρηματοδότηση όμως έχει διατεθεί επίσης - από την πώληση μετοχών της Galactic - και για την Virgin Orbit, το μικρό αυτό "άνοιγμα" του Μπράνσον στον κόσμο της δορυφορικής τεχνολογίας, το οποίο ο μεγαλοεπιχειρηματίας θεωρεί ότι έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης, αλλά ακόμη βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό σε αναπτυξιακό και επενδυτικό στάδιο του επιχειρηματικού κύκλου ζωής του.

  Σε εντελώς άλλη φάση της πορείας της, η αεροπορική εταιρεία Virgin Australia, η οποία υπέβαλε αίτηση προστασίας από τους πιστωτές της στα τέλη Απριλίου, θα μπορούσε επίσης να δει επενδύσεις από πλευράς Μπράνσον στην ανακεφαλαιοποίηση και ανάκαμψη του αυστραλιανού στόλου της. Το κόστος του να επανακτήσει τον έλεγχο της ταλαιπωρημένης αεροπορικής εταιρείας θα μπορούσε να φτάσει για τον Μπράνσον πάνω από τα 69 εκατομμύρια δολάρια.

  Το μερίδιο 10% που διέθετε μέχρι σήμερα στην Virgin Australia έχει εξαλειφθεί από τη διαδικασία της χρεοκοπίας, ωστόσο ο διευθύνων σύμβουλος του Virgin Group, Josh Bayliss, κατέστησε σαφές ότι η δραστηριοποίηση του Μπράνσον στην Αυστραλία δεν έχει λάβει τέλος

  Συγκεκριμένα, ο CEO τόνισε ότι η Virgin Group θα συνεργαστεί με τους διαχειριστές της χρεοκοπημένης εταιρείας, τους επενδυτές και την κυβέρνηση, "προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η Αυστραλία θα συνεχίσει να διαθέτει δύο αεροπορικές εταιρείες".

  Μετά από μήνες "δυστυχία", τα πράγματα αρχίζουν να μοιάζουν επιτέλους πιο αισιόδοξα για την Virgin. Μετά την καταστροφή λόγω κορονοϊού, πολλά κομμάτια του παζλ της ανάκαμψης έχουν μπει στη θέση τους για τον Μπράνσον και την ομάδα του.

  Πρώτον, η Virgin Galactic, το πλέον "ρευστό" περιουσιακό στοιχείο του Branson, είδε μια θετική άνοδο στην τιμή της μετοχής της, η οποία είχε καταρρεύσει στα 9$ στα μέσα Μαρτίου από τα υψηλά των $20 του Φεβρουαρίου. Τον Μάιο, η τιμή της μετοχής είχε επιστρέψει σε πάνω από 17$, κάνοντας την συγκέντρωση κεφαλαίων μέσω της πώλησης μετοχών συνολικής αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων ελαφρώς λιγότερο θλιβερή για τον όμιλο.

  Δεύτερον, η πώληση ιδιωτικού χρέους που έφερε τα hedge funds όπως η Elliott στο τραπέζι περιγράφεται ως "εξαιρετικά ισχυρού επιτοκίου". Υπήρξε μια περίοδος στο αποκορύφωμα της πανδημίας, όταν κάτι τέτοιο δεν ήταν καθόλου σίγουρο.

  Η απόφαση προσέλκυσης της Houlihan Lokey, επενδυτικής τράπεζας που ανέλαβε με ανάθεση από τη Virgin την εξεύρεση ιδιωτικής χρηματοδότησης μετά την αποχώρηση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου από τις διαπραγματεύσεις τον Απρίλιο, φαίνεται όλο και πιο πιθανό να αποφέρει θετικό αποτέλεσμα.

  Τέλος, όσον αφορά την τραγική κατάσταση σχετικά με το προσωπικό της Virgin Atlantic, εκπρόσωποι των διαχειριστών συνεργάστηκαν με τα δύο βασικά συνδικάτα για να καταλήξουν σε συμφωνία πιο γρήγορα από το αναμενόμενο. Παρόλο που 3.000 άνθρωποι θα χάσουν τη δουλειά τους, η επικοινωνία με το προσωπικό ήταν "προληπτική και συναινετική", σύμφωνα με  πηγή με γνώση των διαπραγματεύσεων.

  Σε μια ανάλογη περίπτωση, οι βουλευτές του Ηνωμένου Βασιλείου χαρακτήρισαν πρόσφατα τον μεγάλο αντίπαλο της Virgin Atlantic, την British Airways "εθνική ντροπή", καταγγέλλοντας τις προσπάθειες απόλυσης 12.000 υπαλλήλων και αναδιαπραγμάτευσης των συμβάσεων άλλων 30.000 ως "ψυχρά υπολογισμένη προσπάθεια να εκμεταλλευτεί την πανδημία", όπως ανέφερε ο Guardian.

  Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την αναδιάρθρωση της Virgin αναμένονται εντός Ιουλίου.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  15:43 10/08

  Ο Τραμπ αρνείται ότι ζήτησε να προστεθεί στο Όρος Ράσμορ, αν και το βρίσκει καλή ιδέα

  "Ποτέ δε το πρότεινα, αν και βάσει όλων αυτών που επιτεύχθηκαν κατά τη διάρκεια των πρώτων 3,5 ετών, ίσως περισσότερα από κάθε άλλη προεδρία, μου φαίνεται καλή ιδέα", έγραψε στο Twitter.

  08:40 10/08

  Στον "πάγο" το σχέδιο Τραμπ για "στροφή" της Kodak στα φάρμακα λόγω "σοβαρών ανησυχιών"

  Τις ανησυχίες πυροδότησαν αφενός το εντυπωσιακό "άλμα" που κατέγραψε η μετοχή της εταιρείας και αφετέρου οι μετοχές που χορηγήθηκαν σε κορυφαία στελέχη της εταιρείας λίγο πριν τη δημοσίευση του deal.

  08:05 09/08

  CIA: "Καμία απόδειξη" εμπλοκής του Πεκίνου στα δεδομένα του TikTok

  Ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε διορία 45 ημερών στις αμερικανικές επιχειρήσεις για να διακόψουν κάθε συνεργασία με τις κινεζικές εταιρείες των εφαρμογών WeChat και TikTok.

  09:21 08/08

  Δεν ανοίγουν οι σαμπάνιες - Χαμηλές πωλήσεις εξαιτίας της πανδημίας

  Σύμφωνα με το Associated Press, οι πωλήσεις σαμπάνιας το 2020 μειώθηκαν κατά 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ (2 δισεκατομμύρια δολάρια), το ένα τρίτο των συνηθισμένων πωλήσεων.

  07:47 07/08

  Τρεις εκκρεμότητες που θα καθορίσουν την πορεία της Wall στο υπόλοιπο του 2020

  Οι επενδυτές εστιάζουν στο νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας, στα νέα για το εμβόλιο και στις εκλογές.

  14:26 06/08

  Ο Μπέζος πούλησε 1 εκατ. μετοχές της Amazon, αξίας 3,1 δισ. δολαρίων

  Προς το παρόν δεν είναι γνωστός ο λόγος της πώλησης και αν συνδέεται με το φιλανθρωπικό του έργο ή με τη χρηματοδότηση της Blue Origin.

  08:02 06/08

  Γιατί ο χρυσός "έσπασε" το φράγμα των 2.000 δολαρίων για πρώτη φορά

  Το πολύτιμο μέταλλο έχει κερδίσει περισσότερο από 34% από την αρχή του 2020.

  08:09 05/08

  H SEC ερευνά συναλλαγές μετοχών της Kodak πριν το φαρμακευτικό deal με την κυβέρνηση Τραμπ

  ¨Ελεγχοι και για το μπόνους 1,75 εκατ. μετοχών στον CEO.

  07:50 04/08

  Ο Τραμπ θέλει "γερή μίζα" για την κυβέρνηση ώστε να πει το ok στο deal Microsoft-TikTok

  Αξίωσε η οποιαδήποτε συμφωνία συναφθεί να περιλαμβάνει "σημαντικό οικονομικό όφελος" για την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

  07:51 03/08

  Εκπρόσωπος των Δημοκρατικών προειδοποιεί: "Οι Αμερικανοί ας ξυπνήσουν", ο Τραμπ είναι ένας άλλος "Μουσολίνι"

  "Σκοπεύει να επικαλεστεί λόγους έκτακτης ανάγκης προκειμένου να παραμείνει στην καρέκλα του προέδρου".

  00:05 03/08

  Γιώργος Πετράς (Engel & Völkers): Ισχυρότερη η ζήτηση για εξοχικά μετά την πανδημία

  Τη ζήτηση για πολυτελείς εξοχικές κατοικίες στην Ελλάδα ενίσχυσε η πανδημική κρίση, όπως αναφέρει στο "Forbes" ο Γιώργος Πετράς, διευθύνων σύμβουλος της Engel & Völkers Ελλάδος. Ο λόγος; Όπως εξηγεί, ...

  08:04 02/08

  Γιατί ο Trump εντείνει τις επιθέσεις του εναντίον της Κίνας

  Μεγάλο τμήμα της αμερικανικής κοινής γνώμης συμφωνεί με την τακτική της κυβέρνησης εις βάρος της Κίνας.

  16:19 31/07

  Οι πολυτιμότερες αθλητικές ομάδες στον κόσμο για το 2020

  Στην πρώτη θέση οι Dallas Cowboys, με αξία 5,5 δισ. δολαρίων. Ακολουθούν οι New York Yankees με αξία 5 δισ. δολαρίων. Τρεις ευρωπαϊκοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι κατάφεραν να μπουν στην πρώτη δεκάδα.

  08:40 30/07

  Κορονοϊός: Το μυστηριώδες σύστημα παράδοσης του εμβολίου της Moderna

  Το μυστήριο γύρω από ένα βασικό συστατικό του εμβολίου της Moderna έχει γίνει εντονότερο.

  07:57 30/07

  To Facebook πληρώνει αδρά για να δελεάσει τους influencers να αφήσουν το TikTok για το δικό του Reels

  Την ώρα που οι ΗΠΑ σκέφτονται να απαγορεύσουν το TikTok, η εφαρμογή αντιμετωπίζει μια ακόμη πρόκληση.

  07:49 29/07

  Τα πολυτιμότερα brands στον κόσμο τo 2020: Τα σκήπτρα διατηρεί η Apple με αξία $241,2 δισ.

  Στην κορυφή η Apple, ακολουθούμενη από τις Google, Microsoft και Amazon, όλες με αξία τουλάχιστον άνω των 100 δισ. δολαρίων.