Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 02-Ιουλ-2020 07:52

  Αυτή θα μπορούσε να είναι η "τέλεια καταιγίδα" που θα ωθήσει τον χρυσό σε νέο ιστορικό υψηλό

  Αυτή θα μπορούσε να είναι η "τέλεια καταιγίδα" που θα ωθήσει τον χρυσό σε νέο ιστορικό υψηλό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Frank Holmes

  Η "τέλεια καταιγίδα" των αυξανόμενων επιπέδων του δημόσιου χρέους, η πτώση των αποδόσεων των ομολόγων, η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και η επιδείνωση των οικονομικών προβλέψεων ώθησαν την τιμή του χρυσού σε υψηλό κοντά εννέα ετών, ενώ ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν τώρα ότι το πολύτιμο μέταλλο θα σημειώσει ιστορικό υψηλό εντός των επόμενων 12 μηνών.

  Ο χρυσός έκλεισε την Τρίτη στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2011, στα 1.800,50 δολάρια, ξεπερνώντας το ψυχολογικό όριο των 1.800 δολαρίων.

  Αυτό που ώθησε την τιμή του χρυσού δεν ήταν απλώς η ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού - οι ΗΠΑ κατέγραψαν ημερήσιο ρεκόρ την Παρασκευή με πάνω από 42.255 κρούσματα - αλλά και η εξασθένηση του δολαρίου, καθώς υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάστημα τριών εβδομάδων ενώ το ευρώ και το γεν ενισχύθηκαν εν μέσω κερδών στα διεθνή χρηματιστήρια.

  Μακροπρόθεσμα, ο χρυσός συνεχίζει να βρίσκει υποστήριξη στις αρνητικές αποδόσεις ομολόγων. Το ποσό των κρατικών ομολόγων με αρνητική απόδοση σε όλο τον κόσμο αυξήθηκε σε πάνω από 13 τρισεκατομμύρια δολάρια την προηγούμενη εβδομάδα για πρώτη φορά από τον Μάρτιο. Το υψηλό των 18 τρισεκατομμυρίων δολαρίων διαμορφώθηκε τον Αύγουστο του περασμένου έτους.

  Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου έφτασε να διαπραγματεύεται στο αρνητικό 0,66% την περασμένη Τρίτη, γεγονός που έχει να καταγραφεί από τον Μάιο του 2013. Όπως έχω αναφέρει πολλές φορές στο παρελθόν, ο χρυσός διαπραγματεύεται αντίστροφα με τις αποδόσεις των ομολόγων και όταν αυτά κινούνται σε αρνητικό επίπεδο, αυτό αποτελεί καύσιμο για τον χρυσό.

  Το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη για την οικονομική ανάπτυξη του 2020. Αναμένεται περαιτέρω "τύπωμα" χρημάτων;

  Εν τω μεταξύ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις οικονομικής ανάπτυξης για το 2020. Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται τώρα να υποχωρήσει σχεδόν 5% φέτος. Πρόκειται για μια πτωτική προσαρμογή 1,9 ποσοστιαίων μονάδων από τις προβλέψεις του ΔΝΤ τον Απρίλιο.

  "Η πανδημία του κορονοϊού είχε πιο αρνητικό αντίκτυπο στη δραστηριότητα το πρώτο εξάμηνο του 2020 από ό,τι αναμενόταν και η ανάκαμψη προβλέπεται να είναι πιο σταδιακή από ό,τι είχε προβλεφθεί προηγουμένως", έγραψαν οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ σε έκθεση με ημερομηνία 24 Ιουνίου.

  Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμη περισσότερες ''οικονομικές ενέσεις'' από τις κεντρικές τράπεζες και τις κυβερνήσεις διεθνώς, ένα γεγονός που είναι ήδη άνευ προηγουμένου. Η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) ενίσχυσε πρόσφατα το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της, και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει ανακοινώσει ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια κοντά στο μηδέν.

  Εν τω μεταξύ, ο ισολογισμός της Fed ανέρχεται στα 7 τρισεκατομμύρια δολάρια ή το 33% του ΑΕΠ των ΗΠΑ. Και νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το δημόσιο χρέος του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ ξεπέρασε τα 26 τρισεκατομμύρια δολάρια, το απίστευτο 120% της συνολικής οικονομίας των ΗΠΑ.

  Αυτό δεν είναι βιώσιμο, προφανώς, και ορισμένοι αναλυτές βλέπουν τώρα τον χρυσό να φτάνει σε νέο ιστορικό υψηλό μέσα στους επόμενους 12 μήνες, ακόμη και σε ένα περιβάλλον γεμάτο ρίσκα. Τόσο η Morgan Stanley όσο και η Citigroup εκτιμούν ότι ο χρυσός θα φτάσει τα 2.000 δολάρια στα μέσα του 2021.

  Η εταιρεία ερευνών Edison με έδρα το Λονδίνο εκτιμά ότι η τιμή του χρυσού θα μπορούσε να αυξηθεί και άλλο. Σε σημείωμα της 23ης Ιουνίου, οι αναλυτές της σχολίασαν ότι ο χρυσός θα μπορούσε να φτάσει στα 1.900 δολάρια, "με τη πιθανότητα να ξεπεράσει τα 3.000 δολάρια".

  Η καλύτερη χρονιά του χρυσού (μέχρι στιγμής) σε όρους δολαρίου

  Μέχρι στιγμής μέσα στο 2020, ο φυσικός χρυσός είναι σαφέστατα το επενδυτικό αγαθό με την καλύτερη απόδοση. Έχει καλύτερη απόδοση όχι μόνο από τον S&P 500, αλλά και από το δολάριο των ΗΠΑ, τις αναδυόμενες αγορές, τα κρατικά ομόλογα καθώς και από τα εταιρικά ομόλογα υψηλής απόδοσης.

  Στην πραγματικότητα, πρόκειται για την καλύτερη χρονιά του χρυσού μέχρι στιγμής σε όρους δολαρίου. Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει όλα τα υψηλότερα υψηλά (κόκκινη γραμμή) και τα χαμηλότερα (γαλαζοπράσινη γραμμή) μεταξύ Ιανουαρίου και Δεκεμβρίου από τα τελευταία 10 χρόνια. Η κίτρινη γραμμή είναι η τιμή του χρυσού το 2020 και, όπως μπορείτε να δείτε, διαπραγματεύεται υψηλότερα σε αυτό το σημείο από ό, τι είχε ποτέ τον μήνα Ιούνιο.

   

  Ιστορικά, ο Ιούνιος είναι ένας σχετικά αδύναμος μήνας για τον χρυσό, αποτελώντας καλή ευκαιρία να προσθέσει κανείς το πολύτιμο μέταλλο στο χαρτοφυλάκιό του εν αναμονή της εποχιακής ανατίμησης των περιουσιακών στοιχείων. Η Ινδία, ο δεύτερος μεγαλύτερος αγοραστής χρυσού στον κόσμο μετά την Κίνα, αναμένει δύο μεγάλα γεγονότα, τα οποία τα τελευταία χρόνια ώθησαν την τιμή του χρυσού υψηλότερα χάρη στην αυξημένη ζήτηση. Μιλώ, φυσικά, για το Ντιβάλι και την ινδική περίοδο γάμου. 

  Το ερώτημα φέτος, ωστόσο, είναι πόση επίδραση θα έχει η πανδημία σε αυτές τις τεράστιες πολιτιστικές γιορτές και αν θα υπάρξει αντίκτυπος στον χρυσό.

  Θα ''εκτροχιάσει'' ο κορονοϊός την ινδική γαμήλια σεζόν των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων;

  Όπως και στις ΗΠΑ, έτσι και στην Ινδία καταγράφηκε η μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση κρουσμάτων, με περίπου 20.000 κρούσματα να ανακοινώνονται τη Δευτέρα. Η Ινδία είναι η τέταρτη πιο πληγείσα χώρα όσον αφορά τον αριθμό κρουσμάτων, μετά τις ΗΠΑ, Βραζιλία και Ρωσία, ενώ όσον αφορά τον αριθμό των θανάτων, είναι η όγδοη πιο πληγείσα χώρα στον κόσμο.

  Και πάλι, η ζήτηση χρυσού εν αναμονή της επερχόμενης γιορτής Ντιβάλι και της ινδικής γαμήλιας σεζόν βοήθησε τις τιμές να ανεβούν ψηλότερα καθώς οδεύουμε στον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Αν ήταν μια "φυσιολογική", χωρίς πανδημία χρονιά, η προστιθέμενη ζήτηση μπορεί να ήταν τέτοια που ο χρυσός θα μπορούσε να φτάσει τα 1.800 δολάρια η ουγγιά ή περισσότερο.

  Υπάρχουν ήδη αναφορές ότι ορισμένα ζευγάρια στην Ινδία σκέφτονται να αναβάλουν ή να ακυρώνουν εντελώς τα γαμήλια σχέδιά τους για το 2020 στα πλαίσια πρόληψης και να αναμένουν τις ιδανικές συνθήκες. Οι ινδικοί γάμοι αποτελούν παραδοσιακά μεγάλες εκδηλώσεις στις οποίες συμμετέχουν πολλά μέλη των οικογενειών, γεγονός που ενέχει κινδύνους εν μέσω πανδημίας.

  Ως αποτέλεσμα των ακυρώσεων, η κατανάλωση χρυσού στην Ινδία θα μπορούσε ενδεχομένως να μειωθεί έως και 50% το 2020 σε σύγκριση με πέρυσι, από 690,4 τόνους το 2019 σε μεταξύ 350 και 400 τόνους φέτος, σύμφωνα με μια πρόβλεψη.

  Παρά το ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί αυτό το σενάριο, πρέπει να θυμόμαστε ότι ο χρυσός εξακολουθεί να παίζει τεράστιο ρόλο σε πολλές άλλες γωνιές του ινδικού πολιτισμού. Οι Ινδοί εξακολουθούν να αποταμιεύουν σε χρυσό, με έως και 75% των ινδικών αποταμιεύσεων να επενδύονται στο πολύτιμο μέταλλο, σύμφωνα με την Incrementum. Τα νοικοκυριά στη χώρα εκτιμάται ότι αποτελούν τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού στον κόσμο, με περίπου 24.000 τόνους. Πρόκειται για το τριπλάσιο του ποσού που κατέχουν οι ΗΠΑ.

  Θα μπορούσαν επίσης να υπάρξουν κάποια καλά νέα χάρη σε μια υγιή περίοδο μουσώνων, η οποία ξεκινά αυτόν τον μήνα και θα συνεχιστεί μέχρι τον Σεπτέμβριο. Έχει υπολογιστεί ότι το ένα τρίτο της ινδικής ζήτησης χρυσού προέρχεται από τους αγρότες, των οποίων τα έσοδα από τις καλλιέργειες εξαρτώνται από τις βροχές που προέρχονται από μια καλή περίοδο μουσώνων.

  Φέτος, η περίοδος των μουσώνων αναμένεται να είναι φυσιολογική και ήδη οι Ινδοί παραγωγοί ζάχαρης έχουν μια εξαιρετική σεζόν, με τις εξαγωγές να κινούνται σε επίπεδα ρεκόρ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Πιστεύω ότι εξαιτίας αυτού μπορεί να αυξηθεί η ζήτηση για χρυσό.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  07:44 13/08

  Οι πιο ακριβοπληρωμένοι ηθοποιοί του 2020-Στην κορυφή ο "Βράχος" Dwayne Johnson

  Οι δέκα πιο ακριβοπληρωμένοι ηθοποιοί της χρονιάς είχαν συνδυαστικές απολαβές $545,5 εκατ., με το Netflix να "κόβει" σε 6 από αυτούς "επιταγές" 140,5 εκατ.

  00:05 12/08

  Η "αλλαγή σελίδας" της Kodak και άλλες επιχειρηματικές "επανεκκινήσεις" που έγραψαν ιστορία

  Η πάλαι ποτέ αξιοσέβαστη εταιρεία φωτογραφικών μηχανών γυρίζει "σελίδα" και "μεταμορφώνεται" σε φαρμακευτική. Δεν είναι όμως η μόνη που έχει πραγματοποιήσει μια τέτοια επιχειρηματική "στροφή":...

  07:57 11/08

  Ο Μπράιαν Τσέσκι της Airbnb επανεξετάζει τη στρατηγική ανάπτυξης της εταιρείας

  "Μεγαλώσαμε πολύ γρήγορα, και κάναμε λάθη. Παρασυρθήκαμε. Πρέπει πραγματικά να σκεφτούμε τον αντίκτυπό μας στις πόλεις και τις κοινότητες. Να αναθεωρήσουμε την οπτική μας για όλα και για όλους",...

  15:43 10/08

  Ο Τραμπ αρνείται ότι ζήτησε να προστεθεί στο Όρος Ράσμορ, αν και το βρίσκει καλή ιδέα

  "Ποτέ δε το πρότεινα, αν και βάσει όλων αυτών που επιτεύχθηκαν κατά τη διάρκεια των πρώτων 3,5 ετών, ίσως περισσότερα από κάθε άλλη προεδρία, μου φαίνεται καλή ιδέα", έγραψε στο Twitter.

  08:40 10/08

  Στον "πάγο" το σχέδιο Τραμπ για "στροφή" της Kodak στα φάρμακα λόγω "σοβαρών ανησυχιών"

  Τις ανησυχίες πυροδότησαν αφενός το εντυπωσιακό "άλμα" που κατέγραψε η μετοχή της εταιρείας και αφετέρου οι μετοχές που χορηγήθηκαν σε κορυφαία στελέχη της εταιρείας λίγο πριν τη δημοσίευση του deal.

  08:05 09/08

  CIA: "Καμία απόδειξη" εμπλοκής του Πεκίνου στα δεδομένα του TikTok

  Ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε διορία 45 ημερών στις αμερικανικές επιχειρήσεις για να διακόψουν κάθε συνεργασία με τις κινεζικές εταιρείες των εφαρμογών WeChat και TikTok.

  09:21 08/08

  Δεν ανοίγουν οι σαμπάνιες - Χαμηλές πωλήσεις εξαιτίας της πανδημίας

  Σύμφωνα με το Associated Press, οι πωλήσεις σαμπάνιας το 2020 μειώθηκαν κατά 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ (2 δισεκατομμύρια δολάρια), το ένα τρίτο των συνηθισμένων πωλήσεων.

  07:47 07/08

  Τρεις εκκρεμότητες που θα καθορίσουν την πορεία της Wall στο υπόλοιπο του 2020

  Οι επενδυτές εστιάζουν στο νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας, στα νέα για το εμβόλιο και στις εκλογές.

  14:26 06/08

  Ο Μπέζος πούλησε 1 εκατ. μετοχές της Amazon, αξίας 3,1 δισ. δολαρίων

  Προς το παρόν δεν είναι γνωστός ο λόγος της πώλησης και αν συνδέεται με το φιλανθρωπικό του έργο ή με τη χρηματοδότηση της Blue Origin.

  08:02 06/08

  Γιατί ο χρυσός "έσπασε" το φράγμα των 2.000 δολαρίων για πρώτη φορά

  Το πολύτιμο μέταλλο έχει κερδίσει περισσότερο από 34% από την αρχή του 2020.

  08:09 05/08

  H SEC ερευνά συναλλαγές μετοχών της Kodak πριν το φαρμακευτικό deal με την κυβέρνηση Τραμπ

  ¨Ελεγχοι και για το μπόνους 1,75 εκατ. μετοχών στον CEO.

  07:50 04/08

  Ο Τραμπ θέλει "γερή μίζα" για την κυβέρνηση ώστε να πει το ok στο deal Microsoft-TikTok

  Αξίωσε η οποιαδήποτε συμφωνία συναφθεί να περιλαμβάνει "σημαντικό οικονομικό όφελος" για την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

  07:51 03/08

  Εκπρόσωπος των Δημοκρατικών προειδοποιεί: "Οι Αμερικανοί ας ξυπνήσουν", ο Τραμπ είναι ένας άλλος "Μουσολίνι"

  "Σκοπεύει να επικαλεστεί λόγους έκτακτης ανάγκης προκειμένου να παραμείνει στην καρέκλα του προέδρου".

  00:05 03/08

  Γιώργος Πετράς (Engel & Völkers): Ισχυρότερη η ζήτηση για εξοχικά μετά την πανδημία

  Τη ζήτηση για πολυτελείς εξοχικές κατοικίες στην Ελλάδα ενίσχυσε η πανδημική κρίση, όπως αναφέρει στο "Forbes" ο Γιώργος Πετράς, διευθύνων σύμβουλος της Engel & Völkers Ελλάδος. Ο λόγος; Όπως εξηγεί, ...

  08:04 02/08

  Γιατί ο Trump εντείνει τις επιθέσεις του εναντίον της Κίνας

  Μεγάλο τμήμα της αμερικανικής κοινής γνώμης συμφωνεί με την τακτική της κυβέρνησης εις βάρος της Κίνας.

  16:19 31/07

  Οι πολυτιμότερες αθλητικές ομάδες στον κόσμο για το 2020

  Στην πρώτη θέση οι Dallas Cowboys, με αξία 5,5 δισ. δολαρίων. Ακολουθούν οι New York Yankees με αξία 5 δισ. δολαρίων. Τρεις ευρωπαϊκοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι κατάφεραν να μπουν στην πρώτη δεκάδα.