Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 14-Ιουν-2020 08:11

  Ο πλουσιότερος Ρώσος ίσως πληρώσει έως και 4 δισ. δολ. για τη διαρροή ντίζελ στην Αρκτική

  Ο πλουσιότερος Ρώσος ίσως πληρώσει έως και 4 δισ. δολ. για τη διαρροή ντίζελ στην Αρκτική
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του David Dawkins

  Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας και κάτοχος μεριδίου της μεταλλευτικής εταιρεία Norilsk Nickel, Vladimir Potanin, είχε μια "ειλικρινή" συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin για τη μαζική διαρροή ντίζελ στον ποταμό Ambarnaya, την προηγούμενη εβδομάδα.

  Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος έχει βρεθεί στο στόχαστρο του Putin καθώς η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με την εταιρεία, η οποία ευθύνεται για τη διαρροή, για το κόστος του καθαρισμού του καυσίμου που διέρρευσε. Η διαρροή προκλήθηκε όταν η δεξαμενή μιας ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας στην πόλη  Norilsk κατέρρευσε, πλημμυρίζοντας τον παρακείμενο ποταμό.

  Μετά την ανακοίνωση του ατυχήματος, ο Putin δεν κατάφερε να κρύψει την αναστάτωσή του όταν η Norilsk Nickel ξεκίνησε να αποκαλύπτει λεπτομέρειες της διαρροής. Το Κρεμλίνο, μάλιστα, λέγεται πως πληροφορήθηκε για το συμβάν και την οικολογική καταστροφή από τον θόρυβο που επικράτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

  Σε μια συνάντηση, που θύμιζε περισσότερο ανάκριση και μεταδόθηκε στη ρωσική τηλεόραση, ο Putin απευθύνθηκε στον Sergei Lipin, επικεφαλής της NTEK (διαχειρίστριας εταιρείας της ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας και θυγατρικής της Norilsk Nickel): "Γιατί οι κυβερνητικές υπηρεσίες έμαθαν για τη διαρροή δύο ημέρες μετά το συμβάν, και μάλιστα από τα κοινωνικά δίκτυα;".

  Συνεχίζοντας, ο Ρώσος πρόεδρος του είπε με αυστηρό ύφος: "Μα είστε στα καλά σας εκεί πέρα;". Σύμφωνα δε με το Forbes Russia, ο επικεφαλής της ΝΤΕΚ και ο επικεφαλής μηχανικός συνελήφθησαν και αντιμετωπίζουν κατηγορίες για παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

  Ο Ρώσος πρόεδρος, στη συνέχεια, κήρυξε την περιοχή του ατυχήματος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και παρακολουθεί προσωπικά τις διαδικασίες καθαρισμού.

  Σε μια ανακοίνωση, τη Δευτέρα, ο Potanin ανέφερε πως η εταιρεία έχει κινητοποιήσει το καλύτερο προσωπικό της και πως θα αναλάβει εξολοκλήρου το κόστος του καθαρισμού, προκειμένου το περιβάλλον να επιστρέψει στην προηγούμενη κατάσταση. "Δεν το λέω αυτό σαν επιχειρηματίας, αλλά σαν άνθρωπος που νιώθει απόλυτα τη ζημιά που έχει προκληθεί", σημείωσε ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος.

  Τι συνέβη

  Το δυστύχημα προκλήθηκε όταν μια δεξαμενή καυσίμου κατέρρευσε μετά το λιώσιμο του παγωμένου υπεδάφους. Αυτό το παγωμένο υπέδαφος (permafrost) συνήθως έχει πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (κάτω από 0°C). Ωστόσο, την προηγούμενη εβδομάδα οι θερμοκρασίες στον Αρκτικό Κύκλο έφτασαν τους 30°C, με αποτέλεσμα να αρχίσει να λιώνει αυτό το υπέδαφος. Σημειωτέον ότι αρκετές βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Ρωσίας είναι χτισμένες πάνω σε αυτό το υπέδαφος.

  Η διαρροή του ντίζελ θεωρείται από τους Πράσινους της Ρωσίας ως η χειρότερη διαρροή καυσίμου στην ιστορία της Αρκτικής, ενώ ο Βρετανός καθηγητής Περιβάλλοντος, Frederic Coulon, θεωρεί πως το συμβάν στη Norilsk  είναι χειρότερο από το ατύχημα του τάνκερ "Exxon Valdez" στην Αλάσκα, το 1989.

  Ο Coulon ανέφερε στο Forbes πως είναι δύσκολο να εκτιμηθεί το κόστος καθαρισμού, ειδικά για ένα καύσιμο όπως το ντίζελ που είναι "ιδιαίτερα ευκίνητο" στο νερό. Και φυσικά, "πρέπει να ληφθούν υπόψη όλοι οι παράγοντες, όπως η έκταση της διαρροής, οι κλιματικές συνθήκες και άλλα, που επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα μιας επιχείρησης καθαρισμού", προσθέτει.

  Ωστόσο, ο Coulon σημειώνει στο Forbes πως, για να υπολογίσουμε ενδεικτικά το κόστος, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ως παράδειγμα άλλες παρόμοιες καταστάσεις. Το ατύχημα με το τάνκερ "Exxon Valdez" κόστισε στην Exxon 4,3 δισ. δολ., εξαιτίας της διαρροής 37.000 τόνων αργού πετρελαίου. Σύμφωνα με τον Mark A. Cohen, το κόστος του καθαρισμού ανήλθε σε 2,1 δισ. δολ., ενώ οι δικαστικοί συμβιβασμοί με τις ΗΠΑ και την Αλάσκα σε τουλάχιστον 900 εκατ. δολ. στην κάθε χώρα.

  Το Forbes Russia μεταδίδει πως ο Potanin ανέφερε στον Putin πως το εκτιμώμενο κόστος θα μπορούσε να φτάσει τα "10 δισεκατομμύρια, ίσως και παραπάνω", αλλά "θα τα καλύψουμε όσα και αν είναι". Βέβαια, 10 δισ. ρούβλια είναι περίπου 145 εκατ. δολ., ποσό που δεν ανταποκρίνεται στην έκταση του προβλήματος ακόμα και αν αφαιρεθούν τα πρόστιμα.

  Μέσα σε μία ημέρα, μετά τη γνωστοποίηση της καταστροφής, η περιουσία του Potanin μειώθηκε 1,6 δισ. δολ., από τα 26,5 δισ. (3 Ιουνίου) στα 24,9 δισ. δολ. (4 Ιουνίου).

  Ο Potanin, μαζί με τον επιχειρηματία Mikhail Fridman, είναι ένας από τους λίγους Ρώσους ολιγάρχες που συνέβαλαν στην αλλαγή του οικονομικού-επιχειρηματικού μοντέλου της Ρωσίας ήδη από την εποχή του Boris Yeltsin έως τις ημέρες του Putin. 

  Ωστόσο, τα τελευταία γεγονότα θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον Potanin σε σύγκρουση με το Κρεμλίνο, παρά την επιφυλακτικότητα του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία να συνδυάσει την πολιτική με την επιχειρηματικότητα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  09:09 11/07

  Σε νέα υψηλά επίπεδα ρεκόρ η καθαρή περιουσία του Jeff Bezos

  Εάν δεν παραχωρούσε το ένα τέταρτο του μεριδίου του στην Amazon στην πρώην σύζυγό του, τώρα θα είχε περιουσία περίπου 240 δισ. δολ.

  09:22 10/07

  Πώς τα χρήματα του Γουόρεν Μπάφετ "δουλεύουν" υπέρ του περιβάλλοντος

  Η Dominion έπρεπε να πουλήσει τους αγωγούς της για να χρηματοδοτήσει επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

  16:00 09/07

  Ο Musk έδωσε το σύνθημα: τα πλήρως αυτόνομα οχήματα Tesla χωρίς οδηγό "είναι πολύ κοντά"

  Η σχετική τεχνολογία πιθανότατα θα είναι λειτουργική εντός του 2020.

  12:58 09/07

  Νέο χτύπημα για την οικονομία των ΗΠΑ - Τα κρούσματα αυξάνονται και οι επιχειρήσεις ξανακλείνουν

  Οι νέοι περιορισμοί που συνοδεύουν την επανεμφάνιση του ιού έχουν τη δυνατότητα να εκτροχιάσουν την οικονομική ανάκαμψη μέχρι το φθινόπωρο, όπως εκτιμούν αναλυτές της Goldman Sachs.

  10:10 09/07

  Ο Κάνιε Γουέστ λέει ότι σοβαρολογεί για την προεδρία - Είναι όμως αντιμέτωπος με πολλά προβλήματα

  Την Κυριακή ο δημοφιλής τραγουδιστής ανακοίνωσε πως επιδιώκει να γίνει πρόεδρος φέτος και όχι το 2024. Όμως η αργοπορημένη του απόφαση τον φέρνει αντιμέτωπο με ποικίλα εμπόδια.

  18:34 08/07

  Νέα δωρεά ύψους 2,9 δισ. δολαρίων σε φιλανθρωπικούς σκοπούς από τον Warren Buffet

  Με την τελευταία δωρεά, ο Buffet έχει δωρίσει πλέον περισσότερα από 37 δισ. δολάρια από την περιουσία του τα τελευταία 14 χρόνια.

  07:54 08/07

  O Kanye West, ο Elon Musk και άλλοι 11 δισεκατομμυριούχοι ζήτησαν δάνειο από το πρόγραμμα στήριξης των μικρών επιχειρήσεων

  Εντάχθηκαν στο κρατικό πρόγραμμα για την προστασία των ΜμΕ που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό.

  13:22 07/07

  Η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει την απαγόρευση του Tik Tok στις ΗΠΑ

  "Οι Αμερικανοί χρήστες θα πρέπει να κατεβάσουν τη συγκεκριμένη εφαρμογή εκτός αν θέλουν "οι προσωπικές τους πληροφορίες να πέσουν στα χέρια του Κινεζικού κράτους" δήλωσε ο Μάικ Πομπέο.

  08:10 07/07

  Απογοητευτική πρόβλεψη για τα μερίσματα παγκοσμίως: Βουτιά 34% "βλέπει" η Janus Henderson

  Η αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων επιβραδύνεται καθώς η παγκόσμια οικονομία κατεβάζει ταχύτητα.

  10:43 06/07

  Forbes: Η Κιμ Καρντάσιαν δεν είναι δισεκατομμυριούχος

  Η πώληση μεριδίου των εταιρειών που κατέχουν διασημότητες φαίνεται να γίνεται μόδα μετά και την είδηση πως η Κim Kardashian West έχει πουλήσει το 20% της εταιρείας μακιγιάζ της, ΚΚW Beauty, στην Coty ...

  09:14 06/07

  Γιατί ο Ερντογάν δεν πρόκειται να πουλήσει τους S-400 στις ΗΠΑ

  Σε αντιπαράθεση Ουάσινγκτον και Άγκυρα από τότε που η Τουρκία έκανε την συμφωνία για τους ρωσικούς πυραύλους.

  08:17 05/07

  Η δημιουργία μιας οικονομικής πανδημίας

  Μετά τη Lehman Brothers, οι άνθρωποι στο τραπεζικό σύστημα άρχισαν να σκέφτονται με όρους πανδημίας.

  10:12 04/07

  Μυστήριο με εκατοντάδες νεκρούς ελέφαντες στη νότια Αφρική

  Οι δύο πιθανές εξηγήσεις είναι η δηλητηρίαση ή ένας άγνωστος παθογόνος οργανισμός, σύμφωνα με τον "Guardian".

  09:35 04/07

  Μεγαλύτερη η κεφαλαιοποίηση της Tesla από του Bitcoin

  Πολλές κυβερνήσεις στον κόσμο παρακολουθούν το Bitcoin, το οποίο έχει λειτουργήσει αντισταθμιστικά έναντι άλλων ασταθών νομισμάτων. Τα δύο σενάρια για το μέλλον του κρυπτονομίσματος.

  17:15 03/07

  Ολική "επαναφορά" Ρίτσαρντ Μπράνσον: Κοντά στη συγκέντρωση 1,3 δισ. δολ. για τη σωτηρία της Virgin

  Μετά από μήνες αβεβαιότητας, ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος έχει σχεδόν καταφέρει να ξεφύγει από έναν "θανάσιμο" οικονομικό κίνδυνο.

  11:56 03/07

  Μηδαμινές οι απώλειες εσόδων για τη Facebook από το διαφημιστικό μποϊκοτάζ κολοσσών

  Αναλυτές κάνουν λόγο για απώλειες που δεν θα ξεπεράσουν το 5% των εσόδων.