Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 09-Ιουν-2020 17:25

  Η εταιρεία ημιφορτηγών των $26 δισ. με τα μηδενικά έσοδα που "εκτινάχθηκε" 104%

  Η εταιρεία ημιφορτηγών των $26 δισ. με τα μηδενικά έσοδα που "εκτινάχθηκε" 104%
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Alan Ohnsman

  Η εταιρεία ημιφορτηγών Nikola Motor, η οποία χρησιμοποιεί για την τροφοδοσία των οχημάτων της υδρογόνο και συστοιχίες μπαταριών, είδε τη μετοχή της να υπερδιπλασιάζεται κατά την τρίτη ημέρα διαπραγμάτευσής της στον Nasdaq, ως απόρροια του ενθουσιασμού που έχει προκαλέσει στους Ευρωπαίους επενδυτές, του ενδιαφέροντος που υπάρχει για το νέο ημιφορτηγό της εταιρείας αλλά και τον περιορισμένο αριθμό των μετοχών της που είναι διαθέσιμες στην αγορά. Η εκτίναξη της μετοχής υπερδιπλασίασε μάλιστα και την καθαρή περιουσία του ιδρυτή της, Trevor Milton.

  Οι μετοχές της εταιρείας, που εδρεύει στο Φοίνιξ των ΗΠΑ, έκλεισαν τη Δευτέρα στα 73,27 δολάρια, καταγράφοντας αύξηση 104% και ανεβάζοντας την κεφαλαιοποίησή της στα 26,4 δισ. δολάρια, με βάση τις περίπου 360 εκατ. μετοχές της που είναι διαπραγματεύσιμες στην αγορά.

  Ο ιδρυτής και εκτελεστικός πρόεδρος της εταιρείας, Trevor Milton, είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Nikola, κατέχοντας ποσοστό που με βάση το κλείσιμο της μετοχής τη Δευτέρα ανέρχεται σε 8,1 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Forbes.

  Η εταιρεία αργά την Κυριακή ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει τον τρέχοντα μήνα να λαμβάνει παραγγελίες για τα ημιφορτηγά της Badger, και ο Milton πιστεύει ότι οι προσδοκίες για εξασφάλιση επιπρόσθετων εσόδων από τα νέα οχήματα της εταιρείας ήταν ο λόγος που πυροδότησε το χθεσινό ενδιαφέρον των επενδυτών.

  Ο περιορισμένος αριθμός των διαθέσιμων μετοχών "έχει μικρή σχέση με αυτήν (σ.σ. την άνοδο), αλλά νομίζω ότι αυτό που συνέβη (σήμερα) έχει να κάνει κυρίως με το γεγονός ότι ανακοινώσαμε πως από 29 Ιουνίου ξεκινούν οι παραγγελίες για τα μοντέλα Nikola Badger and Nikola World”, δήλωσε ο Milton στο Forbes. "Όλο το επιχειρηματικό μας μοντέλο έχει ‘χτιστεί’ με βάση τα ημιφορτηγά. Επομένως, η αποτίμησή μας εξαρτάται από το τι θα κάνει η εταιρεία σε αυτήν την κατηγορία. Πολλοί αναλυτές και επενδυτές δεν περίμεναν στην πραγματικότητα ότι το Badger θα κυκλοφορήσει τόσο γρήγορα”, πρόσθεσε.

  Παρότι η εταιρεία δεν αποκάλυψε πότε θα ξεκινήσει η παραγωγή των Badger, ούτε ποια αυτοκινητοβιομηχανία θα αναλάβει την κατασκευή τους, ο Milton είναι πεπεισμένος ότι η ζήτηση για τα ημιφορτηγά της Nikola θα είναι μεγάλη. "Το ύψος των παραγγελιών και των εσόδων που αναμένουμε μετά τις 29 Ιουνίου, οπότε ξεκινάμε, θα είναι εκπληκτικό - νομίζω ότι θα δούμε έναν από τους μεγαλύτερους αριθμούς παραγγελιών, στην πρόσφατη ιστορία”, πρόσθεσε.

  Το Badger θα τροφοδοτείται από ένα συνδυασμό συστοιχιών μπαταριών και του συστήματος κυψελών υδρογόνου που έχει αναπτύξει η εταιρεία για ημιφορτηγά μεγάλων αποστάσεων, και θα προσφέρει αυτονομία άνω των 600 μιλίων. Πρόκειται για απόσταση σχεδόν διπλάσια αυτής που προσφέρει το Cybertruck της Tesla και το R1T της Rivian, που βασίζουν την τροφοδοσία τους σε συστοιχίες μπαταριών ιόντων λιθίου. Η τιμή διάθεσης του Badger ωστόσο δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί.

  Η Νίκολα ξεκίνησε να διαπραγματεύεται στον Nasdaq στις 4 Ιουνίου, αφότου ολοκλήρωσε μια αντίστροφη συγχώνευση με την εισηγμένη VectoIQ, αντί να προχωρήσει στην εισαγωγή της με τη συμβατική διαδικασία της αρχικής δημόσιας προσφορά. Παρότι όμως δεν θα ξεκινήσει τις παραδόσεις οχημάτων πριν το 2021, η αξία της είναι ήδη ελαφρώς μικρότερη αυτής της Ford Motor Co. Με βάση το κλείσιμο της Δευτέρας, η κεφαλαιοποίηση της Ford ανέρχεται στα 30 δισ. δολάρια.

  Η εταιρεια, όπως αποκάλυψε ο Milton, προσέλκυσε τη Δευτέρα αυξημένες επενδύσεις από ευρωπαϊκά funds, που δεν μπήκαν στο μετοχικό κεφάλαιο της Nikola κατά το ντεμπούτο της την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ και αρκετοί ακόμη επενδυτές που είχαν αποκτήσει μικρές θέσεις αρχικά, τις κάλυψαν επίσης εχθές.

  "Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να βγουν στην αγορά για να αγοράσουν μετοχές. Και ήταν πολύ κακή συγκυρία για θέσεις short, αυτό είναι σίγουρο”, δήλωσε ο ιδρυτής της εταιρείας.

  Η Nikola έχει εξασφαλίσει ήδη παραγγελίες για το ημιφορτηγό της ύψους 10 δισ. δολαρίων από διάφορες εταιρείες, με κυριότερη την Anheuser-Busch, η οποία θέλει να αποκτήσει 800 από τα μη ρυπογόνα ημιφορτηγά της.

  Μέχρι στιγμής, πάντως, η Nikola δεν εμφανίζει πολλά έσοδα, αλλά εκτιμάται, σύμφωνα με έγγραφα που κατέθεσε στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) ότι οι πωλήσεις της θα εκτιναχθούν από τα 150 εκατ. δολάρια το 2021 στα 3,2 δισ. δολάρια έως το 2024, καθώς θα αυξάνεται η παραγωγή νέων οχημάτων. Το 2024, η εταιρεία εκτιμά ότι θα πωλήσει ή θα διαθέσει μέσω χρηματοδοτικής μίσθωσης 7.000 ηλεκτρικά ημιφορτηγά και 5.000 ημιφορτηγά που χρησιμοποιούν υδρογόνο, σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο. Τα εν λόγω στοιχεία, μάλιστα, δεν περιλαμβάνουν τα προσδοκώμενα έσοδα από το Badger.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι παρατηρείται μια σταθερή αύξηση του ενδιαφέροντος για τη χρήση υδρογόνου ως καυσίμου στα βαρέα φορτηγά, ιδιαίτερα στα οχήματα μεγάλων αποστάσεων, καθώς το σύστημα κυψελών υδρογόνου είναι πολύ ελαφρύτερο από τις συστοιχίες μπαταριών και μπορεί να ανεφοδιαστεί σχεδόν το ίδιο γρήγορα με τα ντιζελοκίνητα και τα βενζινοκίνητα μοντέλα. 

  Προκειμένου να βγάλει τα φουτουριστικά μοντέλα της στους δρόμους, η Nikola έχει προχωρήσει σε συνεργασίας με την εταιρεία επιβατικών οχημάτων CNH/Iveco, τη Bosch και τη Meritor, ενώ κατατάσει στους βασικούς συνεργάτες της και την νοτιοκορεατική εταιρεία ηλιακών πάνελ Hanwha και τη νορβηγική Nel.

  Παράλληλα, όπως και η Tesla του Elon Musk, η Nikola σχεδιάζει να αναπτύξει και να λειτουργήσει ένα δίκτυο σταθμών καυσίμων για την υποστήριξη των οχημάτων της.

  Η τεχνολογία κυψελών καυσίμου, που παράγει ηλεκτρική ενέργεια μέσω της χημικής αντίδρασης υδρογόνου με οξυγόνο παράγοντας ως υποπροϊόν μόνο υδρατμούς, κυκλοφορεί ήδη από τη δεκαετία του 1960, αλλά οι προηγούμενες προσπάθειες χρήσης της δεν στέφθηκαν με επιτυχία καθώς το κόστος της ήταν πολύ υψηλό ενώ θεωρείτο και ακατάλληλη για βαρέα χρήση. Αυτό άλλαξε δραστικά την τελευταία δεκαετία, καθώς το κόστος των υλικών και των δεξαμενών καυσίμων μειώνεται σταθερά με την εξέλιξη της τεχνολογίας. 

  Παράλληλα, παρότι το βιομηχανικό υδρογόνο προέρχεται συνήθως από το φυσικό αέριο, νέες μέθοδοι παραγωγής "πράσινου” υδρογόνου από νερό και ηλεκτρικό ρεύμα από ηλιακά και αιολικά πάρκα έχουν καταστήσει το καύσιμο πολύ πιο ελκυστικό για τις περιβαλλοντικές ρυθμιστικές αρχές, τόσο στην Καλιφόρνια όσο και στην Ευρώπη, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Κίνα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  09:20 14/05

  Οι ελληνικές συμμετοχές στη λίστα του Forbes με τις μεγαλύτερες εισηγμένες του πλανήτη

  Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank και ΤτΕ οι μόνες ελληνικές παρουσίες στη λίστα Global 2000 για το 2021.

  21:55 13/05

  Forbes Global 2000: Πώς οι μεγαλύτερες εισηγμένες του πλανήτη "υπέμειναν" την πανδημία του κορονοϊού

  Σταθερές οι αμερικανικές, ανοδική τάση για τις κινεζικές.

  09:38 13/05

  Ο τουρκικός στρατός εξοπλίζει τα θωρακισμένα οχήματά του με "ιπτάμενους ελεύθερους σκοπευτές"

  Πρόκειται για το νέας γενιάς drone Songar που είναι εξοπλισμένο με όπλα υποστήριξης πεζικού.

  17:16 12/05

  Η λίστα του Forbes με τους 10 πιο καλοπληρωμένους αθλητές στον πλανήτη το 2021

  Με τους αθλητές να αποκομίζουν περισσότερα από ποτέ από εξωγηπεδικές δραστηριότητες, η πτώση της πανδημίας είναι περισσότερο μια απλή "ενόχληση".

  07:55 12/05

  Ράλι για το Dogecoin μετά τη νύξη του Μασκ ότι η Tesla μπορεί να το δεχθεί ως μέσο πληρωμής

  Σημείωσε άνοδο 14%, πάνω από $68 δισ. η κεφαλαιοποίησή του, έγινε το τέταρτο πολυτιμότερο κρυπτονόμισμα.

  13:01 11/05

  Πώς παντρεύονται και χωρίζουν οι ζάμπλουτοι του πλανήτη

  Το χρήμα είναι γνωστό ότι δεν αγοράζει την ευτυχία. Στην περίπτωση των δισεκατομμυριούχων, ωστόσο, μπορεί να οδηγήσει σε "άγριες κόντρες" ή αναγκαίους συμβιβασμούς. Αλλά όχι πάντα.

  07:53 10/05

  Ποιος είναι ο Mike Karanikolas που έγινε δισεκατομμυριούχος με 50.000 δολ. αρχικό κεφάλαιο

  Η στροφή των καταναλωτών στις διαδικτυακές αγορές έχει εκτοξεύσει τη μετοχή της Revolve.

  10:48 08/05

  Τα ακίνητα που διακυβεύονται στο διαζύγιο των Γκέιτς

  Ο Μπιλ Γκέιτς είναι σήμερα ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με περιουσία 130,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

  07:46 07/05

  Εξωπραγματικές οι απολαβές του Μασκ το 2020 - Υπερβαίνουν αυτές όλων των άλλων CEOs

  Το Forbes υπολογίζει ότι το προηγούμενο έτος οι απολαβές του ανήλθαν σε περίπου 11 δισ. δολάρια.

  17:17 06/05

  Ο Τζεφ Μπέζος πούλησε μετοχές της Amazon αξίας 2,5 δισ. δολαρίων

  Στο 1,9 δισ. εκτιμάται το κέρδος από αυτή τη συναλλαγή, με τον ιδρυτή της Amazon να κατέχει πλέον το 10,4% της εταιρείας.

  07:56 06/05

  Νέα ελπιδοφόρα θεραπεία κατά του κορονοϊού από την AbCellera

  Σύμφωνα με τον CEO της εταιρείας μπορεί να "αλλάξει τα δεδομένα του παιχνιδιού" καθώς είναι αποτελεσματική.

  16:28 05/05

  Η Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας είναι "απαρχαιωμένη", προειδοποιεί τουρκική μελέτη

  Η "εγκατάλειψη" του προγράμματος των F-35 για χάρη των S-400 ήταν κακό παζάρι, αναφέρει το think tank EDAM.

  07:59 05/05

  Ο Buffett αποκάλυψε επιτέλους τον διάδοχό του - Προμηνύοντας τη μελλοντική στόχευση στην ενέργεια

  Επέλεξε τον Greg Abel, επικεφαλής του τομέα ενέργειας της Berkshire Hathaway.

  00:19 03/05

  Το Bitcoin δεν είναι χρήµα - Ακόµα

  Το Bitcoin αποτελεί τη νέα "αγάπη" των επενδυτών. Γράφει ο Steve Forbes.

  08:19 02/05

  Amazon: Ανακοίνωσε έσοδα 108,5 δισ. δολ. και συνέτριψε τις εκτιμήσεις των αναλυτών

  Ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου κατέγραψε το καλύτερο τρίμηνο στην ιστορία του. Στα 202 δισ. δολ. η περιουσία του Jeff Bezos.

  08:12 02/05

  ΗΠΑ: Πάνω από 100 εκατ. Αμερικανοί εμβολιάστηκαν - Είναι αρκετό;

  Μια ξαφνική πτώση του ποσοστού εμβολιασμών μπορεί να σημαίνει πως ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού ίσως να μην εμβολιαστεί εγκαίρως ή και ποτέ.