Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 09-Ιουν-2020 08:10

  Οι "απειλές" που μπορεί να εκτροχιάσουν την ανάκαμψη των ΗΠΑ

  Οι "απειλές" που μπορεί να εκτροχιάσουν την ανάκαμψη των ΗΠΑ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Sarah Hansen

  Παρά τα θετικά νέα που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, που έδειξαν ότι η οικονομία προσέθεσε 2,5 εκατ. θέσεις εργασίας τον Μάιο, διαψεύδοντας τους οικονομολόγους που ανέμεναν απώλεια 9 εκατ. θέσεων, η αμερικανική οικονομία δεν ξεπεράσει ακόμη τους κινδύνους. 

  Πιο συγκεκριμένα, οι παράγοντες που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την ανάκαμψη των ΗΠΑ είναι οι εξής:

  - Νέα έκρηξη των κρουσμάτων του κορονοϊού. Το 87% των ειδικών που συμμετείχαν στην έρευνα προοπτικών του National Association of Business Economists δήλωσε ότι ένα δεύτερο "κύμα” κρουσμάτων του Covid-19 είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει η οικονομία το 2020.

  Ένα νέο "κύμα” του κορονοϊού θα μπορούσε να αναγκάσει τις επιχειρήσεις να κατεβάσουν εκ νέου "ρολά”, ασκώντας ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις στην ήδη εύθραυστη αμερικανική οικονομία. Οι ΗΠΑ δεν "απαραίτητο” ότι θα βιώσουν ένα δεύτερο κύμα, δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο Δρ Άνθονι Φάουτσι, αν και παραδέχθηκε ότι τα νέα κρούσματα θα αυξηθούν το φθινόπωρο και τον χειμώνα.

  - Απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Ένα από τα σημεία που ανέδειξε η έκθεση του Μαΐου για την αγορά εργασίας είναι ότι, ενώ ανοίγουν εκ νέου θέσεις εργασίας στους τομείς της λιανικής, της φιλοξενίας και των κατασκευών, οι απολύσεις εργαζομένους σε κυβερνητικές υπηρεσίες συνεχίζονται, με περισσότερες από μισό εκατομμύριο θέσεις σε ομοσπονδιακές, πολιτειακές και δημοτικές κυβερνητικές υπηρεσίες να έχουν χαθεί την ίδια περίοδο.

  Δεδομένου δε ότι οι κρατικοί προϋπολογισμοί παρουσιάζουν σοβαρές αποκλίσεις σε όλους τους τομείς λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, οι μεγαλύτεροι εργοδότες των ΗΠΑ, ήτοι οι ομοσπονδιακές, πολιτειακές και δημοτικές υπηρεσίες, θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ακόμη περισσότερα προβλήματα.

  - Αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά την κρατική οικονομική στήριξη. Νέες εκτιμήσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου δείχνουν ότι η παράταση του διευρυμένου επιδόματος ανεργίας των 600 δολαρίων επιπλέον του κανονικού επιδόματος, στο πλαίσιο του νόμου CARES, έως το 2021 θα περιορίσει το κίνητρο των απολυμένων Αμερικανών για αναζήτηση εργασίας, καθώς θα συνεχίσουν να λαμβάνουν περισσότερα χρήματα ως απολυμένοι από ό,τι εάν βρουν δουλειά, και αυτό δυνητικά θα πλήξει τόσο την παραγωγή όσο και την απασχόληση.

  Τα μέλη του Κογκρέσου παραμένουν διχασμένα σχετικά με τον τρόπο που θα αντιμετωπίσουν τον μεγάλο αριθμό των "ενισχυμένων” επιδομάτων ανεργίας που λήγουν σύντομα (που περιλαμβάνουν επίσης μορατόριουμ για ορισμένες περιπτώσεις εξώσεων), με τους Δημοκρατικούς από τη μία να πιέζουν για ανάληψη νέων άμεσων δράσεων οικονομικής στήριξης, και τους Ρεπουμπλικανούς από την άλλη να υποστηρίζουν ότι πρέπει να περιμένουν και να δουν τον αντίκτυπο των υφιστάμενων πακέτων στην οικονομία.

  Οι παραπάνω κίνδυνοι εγκυμονούν, τη στιγμή που το χρηματιστήριο καταγράφει ένα αξιοσημείωτο ράλι - επί του παρόντος, ο S&P 500 εμφανίζει κέρδη άνω του 40% από τα χαμηλά της 23ης Μαρτίου 2020, όπου τον οδήγησε η κρίση του κορονοϊού. Οι αγορές βέβαια, έχουν μακρά προϊστορία στο να κοιτούν πιο μακριά κατά τη διάρκεια περιόδων κοινωνικών ή πολιτικών αναταραχών, ακόμη και όταν μοιάζει αδιανόητο ότι οι μετοχές θα μπορούσαν να αποστασιοποιηθούν σε τέτοιο βαθμό από παγκόσμια γεγονότα. "Οι επενδυτές συνεχίζουν να αγνοούν τα τρία Π -την πανδημία, τις πολιτικές αναταραχές και την πολιτική- και αντ’ αυτών επικεντρώνονται σε αυτό που ολοένα και περισσότερο ερμηνεύεται ως ταχύτερη και υψηλότερη της αναμενόμενης ανάκαμψη της οικονομίας”, δήλωσε ο Ντέιβιντ Ντοναμπέντιαν, επικεφαλής επενδυτικών υπηρεσιών της CIBC Private Wealth Management, στη Wall Street Journal την προηγούμενη εβδομάδα.

  Όσον αφορά την οικονομία των ΗΠΑ, τον Μάιο πρόσθεσε 2,5 εκατ. θέσεις εργασίας, καθώς το ποσοστό της ανεργίας υποχώρησε στο 13,3% από 14,7% τον Απρίλιο, όταν χάθηκαν περισσότερες από 20 εκατ. θέσεις εργασίας. Παρά τα απροσδόκητα θετικά νέα, ωστόσο, η ανεργία παραμένει σε επίπεδα ρεκόρ. Σύμφωνα εξάλλου με την παραδοχή της αμερικανικής Υπηρεσίας Στατιστικής στις υποσημειώσεις της έκθεσης του Μαΐου για την απασχόληση, λόγω "εσφαλμένης ταξινόμησης” κάποιων στοιχείων, το πραγματικό ποσοστό της ανεργίας για τον συγκεκριμένο μήνα πιθανότατα ήταν κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από αυτό που ανακοινώθηκε - ήτοι κυμάνθηκε στο 16,3%.

  Σε κάθε περίπτωση, τα θετικά στοιχεία για την αγορά εργασίας τον Μάιο, τη στιγμή που τα μέλη του Κογκρέσου παλεύουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για την επέκταση των έκτακτων επιδομάτων ανεργίας στο πλαίσιο του νόμου CARES, θα μπορούσε να εκτροχιάσει την ομοσπονδιακή πρωτοβουλία για έναν νέο γύρο οικονομικής στήριξης. Πλέον, τα μέλη του Κογκρέσου ανησυχούν ότι τα θετικά στοιχεία της περασμένης Παρασκευής -για τα οποία πανηγύρισε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, κάνοντας λόγο για "καταπληκτική” νίκη της οικονομίας και της κυβέρνησής του- θα δημιουργήσουν δεύτερες σκέψεις για την αναγκαιότητα ενός ακόμη μεγάλου πακέτου οικονομικής στήριξης των Αμερικανών. Στο πλαίσιο αυτό τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να λάβουν χώρα σκληρές διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό στο Κογκρέσο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  18:34 08/07

  Νέα δωρεά ύψους 2,9 δισ. δολαρίων σε φιλανθρωπικούς σκοπούς από τον Warren Buffet

  Με την τελευταία δωρεά, ο Buffet έχει δωρίσει πλέον περισσότερα από 37 δισ. δολάρια από την περιουσία του τα τελευταία 14 χρόνια.

  07:54 08/07

  O Kanye West, ο Elon Musk και άλλοι 11 δισεκατομμυριούχοι ζήτησαν δάνειο από το πρόγραμμα στήριξης των μικρών επιχειρήσεων

  Εντάχθηκαν στο κρατικό πρόγραμμα για την προστασία των ΜμΕ που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό.

  13:22 07/07

  Η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει την απαγόρευση του Tik Tok στις ΗΠΑ

  "Οι Αμερικανοί χρήστες θα πρέπει να κατεβάσουν τη συγκεκριμένη εφαρμογή εκτός αν θέλουν "οι προσωπικές τους πληροφορίες να πέσουν στα χέρια του Κινεζικού κράτους" δήλωσε ο Μάικ Πομπέο.

  08:10 07/07

  Απογοητευτική πρόβλεψη για τα μερίσματα παγκοσμίως: Βουτιά 34% "βλέπει" η Janus Henderson

  Η αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων επιβραδύνεται καθώς η παγκόσμια οικονομία κατεβάζει ταχύτητα.

  10:43 06/07

  Forbes: Η Κιμ Καρντάσιαν δεν είναι δισεκατομμυριούχος

  Η πώληση μεριδίου των εταιρειών που κατέχουν διασημότητες φαίνεται να γίνεται μόδα μετά και την είδηση πως η Κim Kardashian West έχει πουλήσει το 20% της εταιρείας μακιγιάζ της, ΚΚW Beauty, στην Coty ...

  09:14 06/07

  Γιατί ο Ερντογάν δεν πρόκειται να πουλήσει τους S-400 στις ΗΠΑ

  Σε αντιπαράθεση Ουάσινγκτον και Άγκυρα από τότε που η Τουρκία έκανε την συμφωνία για τους ρωσικούς πυραύλους.

  08:17 05/07

  Η δημιουργία μιας οικονομικής πανδημίας

  Μετά τη Lehman Brothers, οι άνθρωποι στο τραπεζικό σύστημα άρχισαν να σκέφτονται με όρους πανδημίας.

  10:12 04/07

  Μυστήριο με εκατοντάδες νεκρούς ελέφαντες στη νότια Αφρική

  Οι δύο πιθανές εξηγήσεις είναι η δηλητηρίαση ή ένας άγνωστος παθογόνος οργανισμός, σύμφωνα με τον "Guardian".

  09:35 04/07

  Μεγαλύτερη η κεφαλαιοποίηση της Tesla από του Bitcoin

  Πολλές κυβερνήσεις στον κόσμο παρακολουθούν το Bitcoin, το οποίο έχει λειτουργήσει αντισταθμιστικά έναντι άλλων ασταθών νομισμάτων. Τα δύο σενάρια για το μέλλον του κρυπτονομίσματος.

  17:15 03/07

  Ολική "επαναφορά" Ρίτσαρντ Μπράνσον: Κοντά στη συγκέντρωση 1,3 δισ. δολ. για τη σωτηρία της Virgin

  Μετά από μήνες αβεβαιότητας, ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος έχει σχεδόν καταφέρει να ξεφύγει από έναν "θανάσιμο" οικονομικό κίνδυνο.

  11:56 03/07

  Μηδαμινές οι απώλειες εσόδων για τη Facebook από το διαφημιστικό μποϊκοτάζ κολοσσών

  Αναλυτές κάνουν λόγο για απώλειες που δεν θα ξεπεράσουν το 5% των εσόδων.

  08:18 03/07

  Ενδεχόμενο ράλι στην τιμή του χρυσού έως το 2021 βλέπουν οι τράπεζες - Γιατί μπορεί να συμβεί το ίδιο και στο Βitcoin

  Η ανοδική τάση στην τιμή του κίτρινου μετάλλου θα τροφοδοτήσει την άνοδο και της τιμής του bitcoin.

  18:03 02/07

  Οι ΗΠΑ πρόσθεσαν 4,8 εκατ θέσεις εργασίας τον Ιούνιο... αλλά δεν είναι όλα ρόδινα

  Τα δεδομένα συγκεντρώθηκαν στα μέσα του μήνα και δεν αντικατοπτρίζουν την αναζωπύρωση των νέων κρουσμάτων κορονοϊού.

  07:52 02/07

  Αυτή θα μπορούσε να είναι η "τέλεια καταιγίδα" που θα ωθήσει τον χρυσό σε νέο ιστορικό υψηλό

  Aναλυτές εκτιμούν ότι το πολύτιμο μέταλλο θα σημειώσει ιστορικό υψηλό εντός των επόμενων 12 μηνών.

  17:15 01/07

  Η Wall κατέγραψε το καλύτερο τρίμηνο από το 1998

  Η Wall έκλεισε με κέρδη την Τρίτη, σημειώνοντας το καλύτερο τρίμηνο από το 1998 παρά την αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού στις ΗΠΑ - καθώς πολλές πολιτείες ''παγώνουν'' ή ακυρώνουν τα σχέδια ανοίγματος.

  07:44 01/07

  Γιατί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί ότι τα χειρότερα έπονται στην πανδημία του κορονοϊού

  Ο επικεφαλής του ΠΟΥ επεφύλαξε σκληρή γλώσσα για τους παγκόσμιους ηγέτες.