Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 09-Ιουν-2020 08:10

  Οι "απειλές" που μπορεί να εκτροχιάσουν την ανάκαμψη των ΗΠΑ

  Οι "απειλές" που μπορεί να εκτροχιάσουν την ανάκαμψη των ΗΠΑ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Sarah Hansen

  Παρά τα θετικά νέα που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, που έδειξαν ότι η οικονομία προσέθεσε 2,5 εκατ. θέσεις εργασίας τον Μάιο, διαψεύδοντας τους οικονομολόγους που ανέμεναν απώλεια 9 εκατ. θέσεων, η αμερικανική οικονομία δεν ξεπεράσει ακόμη τους κινδύνους. 

  Πιο συγκεκριμένα, οι παράγοντες που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την ανάκαμψη των ΗΠΑ είναι οι εξής:

  - Νέα έκρηξη των κρουσμάτων του κορονοϊού. Το 87% των ειδικών που συμμετείχαν στην έρευνα προοπτικών του National Association of Business Economists δήλωσε ότι ένα δεύτερο "κύμα” κρουσμάτων του Covid-19 είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει η οικονομία το 2020.

  Ένα νέο "κύμα” του κορονοϊού θα μπορούσε να αναγκάσει τις επιχειρήσεις να κατεβάσουν εκ νέου "ρολά”, ασκώντας ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις στην ήδη εύθραυστη αμερικανική οικονομία. Οι ΗΠΑ δεν "απαραίτητο” ότι θα βιώσουν ένα δεύτερο κύμα, δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο Δρ Άνθονι Φάουτσι, αν και παραδέχθηκε ότι τα νέα κρούσματα θα αυξηθούν το φθινόπωρο και τον χειμώνα.

  - Απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Ένα από τα σημεία που ανέδειξε η έκθεση του Μαΐου για την αγορά εργασίας είναι ότι, ενώ ανοίγουν εκ νέου θέσεις εργασίας στους τομείς της λιανικής, της φιλοξενίας και των κατασκευών, οι απολύσεις εργαζομένους σε κυβερνητικές υπηρεσίες συνεχίζονται, με περισσότερες από μισό εκατομμύριο θέσεις σε ομοσπονδιακές, πολιτειακές και δημοτικές κυβερνητικές υπηρεσίες να έχουν χαθεί την ίδια περίοδο.

  Δεδομένου δε ότι οι κρατικοί προϋπολογισμοί παρουσιάζουν σοβαρές αποκλίσεις σε όλους τους τομείς λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, οι μεγαλύτεροι εργοδότες των ΗΠΑ, ήτοι οι ομοσπονδιακές, πολιτειακές και δημοτικές υπηρεσίες, θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ακόμη περισσότερα προβλήματα.

  - Αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά την κρατική οικονομική στήριξη. Νέες εκτιμήσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου δείχνουν ότι η παράταση του διευρυμένου επιδόματος ανεργίας των 600 δολαρίων επιπλέον του κανονικού επιδόματος, στο πλαίσιο του νόμου CARES, έως το 2021 θα περιορίσει το κίνητρο των απολυμένων Αμερικανών για αναζήτηση εργασίας, καθώς θα συνεχίσουν να λαμβάνουν περισσότερα χρήματα ως απολυμένοι από ό,τι εάν βρουν δουλειά, και αυτό δυνητικά θα πλήξει τόσο την παραγωγή όσο και την απασχόληση.

  Τα μέλη του Κογκρέσου παραμένουν διχασμένα σχετικά με τον τρόπο που θα αντιμετωπίσουν τον μεγάλο αριθμό των "ενισχυμένων” επιδομάτων ανεργίας που λήγουν σύντομα (που περιλαμβάνουν επίσης μορατόριουμ για ορισμένες περιπτώσεις εξώσεων), με τους Δημοκρατικούς από τη μία να πιέζουν για ανάληψη νέων άμεσων δράσεων οικονομικής στήριξης, και τους Ρεπουμπλικανούς από την άλλη να υποστηρίζουν ότι πρέπει να περιμένουν και να δουν τον αντίκτυπο των υφιστάμενων πακέτων στην οικονομία.

  Οι παραπάνω κίνδυνοι εγκυμονούν, τη στιγμή που το χρηματιστήριο καταγράφει ένα αξιοσημείωτο ράλι - επί του παρόντος, ο S&P 500 εμφανίζει κέρδη άνω του 40% από τα χαμηλά της 23ης Μαρτίου 2020, όπου τον οδήγησε η κρίση του κορονοϊού. Οι αγορές βέβαια, έχουν μακρά προϊστορία στο να κοιτούν πιο μακριά κατά τη διάρκεια περιόδων κοινωνικών ή πολιτικών αναταραχών, ακόμη και όταν μοιάζει αδιανόητο ότι οι μετοχές θα μπορούσαν να αποστασιοποιηθούν σε τέτοιο βαθμό από παγκόσμια γεγονότα. "Οι επενδυτές συνεχίζουν να αγνοούν τα τρία Π -την πανδημία, τις πολιτικές αναταραχές και την πολιτική- και αντ’ αυτών επικεντρώνονται σε αυτό που ολοένα και περισσότερο ερμηνεύεται ως ταχύτερη και υψηλότερη της αναμενόμενης ανάκαμψη της οικονομίας”, δήλωσε ο Ντέιβιντ Ντοναμπέντιαν, επικεφαλής επενδυτικών υπηρεσιών της CIBC Private Wealth Management, στη Wall Street Journal την προηγούμενη εβδομάδα.

  Όσον αφορά την οικονομία των ΗΠΑ, τον Μάιο πρόσθεσε 2,5 εκατ. θέσεις εργασίας, καθώς το ποσοστό της ανεργίας υποχώρησε στο 13,3% από 14,7% τον Απρίλιο, όταν χάθηκαν περισσότερες από 20 εκατ. θέσεις εργασίας. Παρά τα απροσδόκητα θετικά νέα, ωστόσο, η ανεργία παραμένει σε επίπεδα ρεκόρ. Σύμφωνα εξάλλου με την παραδοχή της αμερικανικής Υπηρεσίας Στατιστικής στις υποσημειώσεις της έκθεσης του Μαΐου για την απασχόληση, λόγω "εσφαλμένης ταξινόμησης” κάποιων στοιχείων, το πραγματικό ποσοστό της ανεργίας για τον συγκεκριμένο μήνα πιθανότατα ήταν κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από αυτό που ανακοινώθηκε - ήτοι κυμάνθηκε στο 16,3%.

  Σε κάθε περίπτωση, τα θετικά στοιχεία για την αγορά εργασίας τον Μάιο, τη στιγμή που τα μέλη του Κογκρέσου παλεύουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για την επέκταση των έκτακτων επιδομάτων ανεργίας στο πλαίσιο του νόμου CARES, θα μπορούσε να εκτροχιάσει την ομοσπονδιακή πρωτοβουλία για έναν νέο γύρο οικονομικής στήριξης. Πλέον, τα μέλη του Κογκρέσου ανησυχούν ότι τα θετικά στοιχεία της περασμένης Παρασκευής -για τα οποία πανηγύρισε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, κάνοντας λόγο για "καταπληκτική” νίκη της οικονομίας και της κυβέρνησής του- θα δημιουργήσουν δεύτερες σκέψεις για την αναγκαιότητα ενός ακόμη μεγάλου πακέτου οικονομικής στήριξης των Αμερικανών. Στο πλαίσιο αυτό τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να λάβουν χώρα σκληρές διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό στο Κογκρέσο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  07:46 07/05

  Εξωπραγματικές οι απολαβές του Μασκ το 2020 - Υπερβαίνουν αυτές όλων των άλλων CEOs

  Το Forbes υπολογίζει ότι το προηγούμενο έτος οι απολαβές του ανήλθαν σε περίπου 11 δισ. δολάρια.

  17:17 06/05

  Ο Τζεφ Μπέζος πούλησε μετοχές της Amazon αξίας 2,5 δισ. δολαρίων

  Στο 1,9 δισ. εκτιμάται το κέρδος από αυτή τη συναλλαγή, με τον ιδρυτή της Amazon να κατέχει πλέον το 10,4% της εταιρείας.

  07:56 06/05

  Νέα ελπιδοφόρα θεραπεία κατά του κορονοϊού από την AbCellera

  Σύμφωνα με τον CEO της εταιρείας μπορεί να "αλλάξει τα δεδομένα του παιχνιδιού" καθώς είναι αποτελεσματική.

  16:28 05/05

  Η Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας είναι "απαρχαιωμένη", προειδοποιεί τουρκική μελέτη

  Η "εγκατάλειψη" του προγράμματος των F-35 για χάρη των S-400 ήταν κακό παζάρι, αναφέρει το think tank EDAM.

  07:59 05/05

  Ο Buffett αποκάλυψε επιτέλους τον διάδοχό του - Προμηνύοντας τη μελλοντική στόχευση στην ενέργεια

  Επέλεξε τον Greg Abel, επικεφαλής του τομέα ενέργειας της Berkshire Hathaway.

  00:19 03/05

  Το Bitcoin δεν είναι χρήµα - Ακόµα

  Το Bitcoin αποτελεί τη νέα "αγάπη" των επενδυτών. Γράφει ο Steve Forbes.

  08:19 02/05

  Amazon: Ανακοίνωσε έσοδα 108,5 δισ. δολ. και συνέτριψε τις εκτιμήσεις των αναλυτών

  Ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου κατέγραψε το καλύτερο τρίμηνο στην ιστορία του. Στα 202 δισ. δολ. η περιουσία του Jeff Bezos.

  08:12 02/05

  ΗΠΑ: Πάνω από 100 εκατ. Αμερικανοί εμβολιάστηκαν - Είναι αρκετό;

  Μια ξαφνική πτώση του ποσοστού εμβολιασμών μπορεί να σημαίνει πως ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού ίσως να μην εμβολιαστεί εγκαίρως ή και ποτέ.

  00:11 28/04

  Μπουρλά: Ενδεχομένως έως τέλος του έτους να είναι έτοιμο το χάπι της Pfizer κατά του κορονοϊού

  Η εταιρεία πραγματοποιεί ήδη κλινικές δομικές Φάσης 1 του φαρμάκου που θα "αλλάξει" το παιχνίδι, λέει ο Μπουρλά.

  07:43 27/04

  Δύο εφιαλτικά σενάρια για το Bitcoin

  Η αποδοχή τους από τις κυβερνήσεις θα μπορούσε να είναι το ίδιο καταστροφική, όσο και η απαγόρευσή τους.

  21:05 26/04

  Οι ΗΠΑ θα μοιράσουν έως και 60 εκατ. δόσεις εμβολίου AstraZeneca σε άλλες χώρες

  Δεδομένου ότι το εμβόλιο δεν έχει εγκριθεί ακόμη στις ΗΠΑ και η χώρα έχει αρκετά από τα υπόλοιπα εμβόλια.

  20:00 26/04

  "Χείρα βοηθείας" από τη Sanofi στη Moderna για την παραγωγή 200 εκατ. δόσεων εμβολίου στις ΗΠΑ

  H Sanofi θα αναλάβει για λογαριασμό της Moderna τη διαδικασία εμφιάλωσης του εμβολίου και την ολοκλήρωση της συσκευασίας των φυαλιδίων, στις εγκαταστάσεις της στο Νιού Τζέρσι.

  08:02 26/04

  "Αλεπού" ο Γουίλμπουρ Ρος: Πώς γλίτωσε το σκάνδαλο και επέστρεψε στην επιχειρηματική δράση

  Αφότου βγήκε αλώβητος από μια πολυετή έρευνα ηθικής, ο υπ. Εμπορίου του Τραμπ επέστρεψε στον επιχειρηματικό στίβο με μια νέα SPAC, την οποία ίδρυσε λίγο πριν φύγει από το υπουργείο.

  08:14 25/04

  Όσκαρ 2021: Τι περιέχει η τσάντα με τα δώρα αξίας 205.000 δολ.

  Τα προϊόντα καλύπουν ένα μεγάλο φάσμα κατηγοριών από εδέσματα έως ακριβές προσωπικές υπηρεσίες, αλλά και πακέτα διακοπών.

  08:13 25/04

  Τεράστιο πλήγμα για το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό η έξωση της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35

  Η απόγνωση της τουρκικής κυβέρνησης είναι ολοφάνερη. Οι εναλλακτικές επιλογές.

  09:48 24/04

  Οι πιο ακριβοπληρωμένες υποψηφιότητες των Όσκαρ

  Οι πέντε υποψήφιοι ηθοποιοί συγκέντρωσαν συνολικά λιγότερο από τα μισά κέρδη του Dwayne "The Rock" Johnson.