Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 04-Ιουν-2020 09:08

  Wall Street: Το χρηματιστήριο ανεβαίνει. Πρόκειται για "bear market rally";

  Wall Street: Το χρηματιστήριο ανεβαίνει. Πρόκειται για "bear market rally";
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Kelly Anne Smith

  Η πανδημία του κορονοϊού είχε καταστροφικό αντίκτυπο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Περισσότεροι από 100.000 Αμερικανοί έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ιό, πάνω από 40 εκατομμύρια έχει υποβάλει αίτηση για επίδομα ανεργίας και η οικονομία κινδυνεύει να εισέλθει σε ύφεση. Η κρίση έβαλε επίσης τέλος σε ένα ιστορικό χρηματιστηριακό ράλι που διήρκεσε περισσότερο από μια δεκαετία.

  Παρότι κάποιες "πληγές” της πανδημίας θα χρειαστούν πολύ χρόνο για να επουλωθούν, το χρηματιστήριο έχει ήδη ανακτήσει σημαντικό μέρος των απωλειών του. Το ράλι επανέφερε την αγορά σε υψηλά επίπεδα σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα - αλλά η άνοδος του χρηματιστηρίου δεν αποτελεί πρωτοφανές γεγονός. 

  Σε προηγούμενες πτωτικές αγορές (bear market), το χρηματιστήριο έχει καταγράψει παρόμοια "άλματα”, αλλά τα ιστορικά "bear market rallies” μπορεί να διαρκέσουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ορισμένα έως και δύο χρόνια. Επομένως, το τρέχον ράλι του χρηματιστηρίου αποτελεί ένα "bear market rally”, ή όντως βλέπουμε μια πλήρη ανάκαμψη της αγοράς;

  Τι είναι η "bear market” και τι το "bear market rally”

  Ως "αγορά αρκούδων” (bear market) ορίζεται συνήθως η πτώση του χρηματιστηρίου κατά 20% από τα ιστορικά υψηλά του. Ως "ράλι της αγοράς αρκούδων” (bear market rally), από την άλλη, χαρακτηρίζεται η περίοδος εκείνη κατά τη διάρκεια μιας πτωτικής αγοράς, όπου οι τιμές των μετοχών σημειώνουν ένα "άλμα” πριν υποχωρήσουν εκ νέου και καταγράψουν νέα χαμηλά.

  Τα "bear market rallies” τροφοδοτούνται από μια αχτίδα ελπίδας ότι η αγορά επιστρέφει σε ανοδική τροχιά προς τα υψηλά της, σηματοδοτώντας την ανάκαμψη και ενδεχομένως την έλευση μιας νέας "αγοράς των ταύρων” (bull market). Τέτοια ανοδικά "ξεσπάσματα” μπορεί να καταγραφούν ξανά και ξανά κατά τη διάρκεια μιας "αγοράς αρκούδων”. Τελικά, κάποιο από αυτά θα στεφθεί με επιτυχία, οδηγώντας σε μια νέα "ανοδική αγορά” (bull market).

  Ο δείκτης S&P 500 έχει τη δική του ιστορία στα "bear market rallies”. Μετά το κραχ του 1929, που αποτέλεσε την απαρχή της "Μεγάλης Ύφεσης”, ο S&P 500 (και ο προκάτοχός του δείκτης) έχει βιώσει 14 διαφορετικά "bear market rallies”. Το φαινόμενο αυτό μάλιστα είναι πιο διαδεδομένο τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg. Από το 2000, μάλιστα, μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί πέντε τέτοια ράλι.

  Το πρόβλημα ωστόσο με τα "bear market rallies” είναι ότι μπορεί να σε ξεγελάσουν, καθώς μπορεί να είναι μακροχρόνια. Τα "ψευδή” αυτά ράλι μπορεί να διαρκέσουν εβδομάδες ή μήνες προτού η αγορά γυρίσει εκ νέου καθοδικά και πιάσει "πάτο”. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, τα "bear market rallies” που έχουν καταγραφεί από τα τέλη του 1927 και μετά διήρκεσαν κατά μέσο 627 ημέρες προτού οι δείκτες σημειώσουν και πάλι πτώση και "γράψουν” νέα χαμηλά. Σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, το μεγαλύτερο διήρκεσε 1.616 ημέρες και το πιο βραχύβιο 133 ημέρες.

  Εν μέσω δε ενός "bear market rally”, είναι εύκολο οι επενδυτές να σχηματίσουν την ψευδή αίσθηση ότι η αγορά ανακάμπτει από μια σφοδρή πτώση. Μετά όμως κατακρημνίζονται εκ νέου. 

  Η αγορά σήμερα βιώνει ένα "bear market rally”;

  Το πρώτο διάστημα της κρίσης του κορονοϊού είχε σοβαρό αντίκτυπο στη χρηματιστηριακή αγορά. Η κατάσταση άρχισε να επιδεινώνεται στα τέλη Φεβρουαρίου, όταν η πανδημία "χτύπησε” την πόρτα των ΗΠΑ, αλλά οι πωλήσεις μετοχών επιταχύνθηκαν τον Μάρτιο όταν ο αριθμός των εγχώριων κρουσμάτων εκτινάχθηκε και οι οικονομίες των πολιτειών άρχισαν να "κατεβάζουν ρολά”.

  Στις 12 Μαρτίου, ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) και ο S&P 500 εισήλθαν και επίσημα σε έδαφος "bear market”, καθώς αμφότεροι έφτασαν να καταγράφουν απώλειες της τάξης του 25% από τα ιστορικά υψηλά που σημείωσαν τον Φεβρουάριο. Μέχρι τη στιγμή που γράφεται το παρόν, παραμένουμε στην "αγορά των αρκούδων”. Η πτώση εκείνη τερμάτισε μια ιστορική "αγορά των ταύρων” (ανοδική αγορά) που διήρκεσε 11 χρόνια, και ήταν η μακροβιότερη στην ιστορία των ΗΠΑ.

  Από τα τέλη Μαρτίου, στην αγορά επικρατεί ακραία μεταβλητότητα. Οι μετοχές κατέγραψαν ράλι κερδίζοντας περισσότερο από 20%, καθώς οι επενδυτές άντλησαν αισιοδοξία από τα μέτρα δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής που τέθηκαν σε εφαρμογή για να στηρίξουν την οικονομία εν μέσω της πανδημίας. Τα κυριότερα εξ αυτών αφορούν το "μπουκέτο” προγραμμάτων δανειοδότησης που θέσπισε η Federal Reserve και το πακέτο στήριξης της οικονομίας ύψους 2 τρισ. δολαρίων που προώθησε η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Τα αισιόδοξα μηνύματα από τις κλινικές δοκιμές υποψήφιων εμβολίων κατά του κορονοϊού σε ανθρώπους έπαιξαν επίσης ρόλο στην τόνωση της ψυχολογίας.

  Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η "bear market” μπορεί να διαρκέσει

  Η πρόσφατη ανάκαμψη του χρηματιστηρίου θα μπορούσε να δημιουργήσει την αίσθηση ότι η αγορά έχει αναπτύξει ταχύτητα διαφυγής και έχει εισέλθει σε τροχιά προσέγγισης των υψηλών του Φεβρουαρίου. Ωστόσο, πολλοί αναλυτές και trades προειδοποιούν ότι τα κέρδη μπορεί να είναι πρόσκαιρα. Σύμφωνα με έρευνα της Bank of America Global Research, το 68% των διαχειριστών κεφαλαίων παγκοσμίως πιστεύουν ότι βλέπουμε ένα ‘bear market rally” - και όχι μια ανάκαμψη της αγοράς.

  Ο Todd Lowenstein, επικεφαλής στρατηγικής μετοχών της The Private Bank στην Union Bank, πιστεύει ότι δεν έχουμε ξεφύγει ακόμη από την "αγορά των αρκούδων”.

  "Υπάρχουν πάμπολλες αποδείξεις που το υποστηρίζουν", σημειώνει ο Lowenstein, τονίζοντας ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των "bear market rallies” τα χαμηλά δοκιμάζονται εκ νέου. "Η ιστορία συνήθως αποτελεί οδηγό. Μπορείτε να κοιτάξετε τους προηγούμενους κύκλους και να δείτε πώς συμπεριφέρθηκε η αγορά, πώς συμπεριφέρθηκε η οικονομία, για να κατανοήσετε τι συμβαίνει τώρα", προσθέτει.

  Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η αύξηση των ημερήσιων συναλλαγών λόγω των συναλλαγών άνευ προμήθειας, τα προγράμματα στήριξης και η άνευ προηγουμένου κατάσταση όπου οι Αμερικανοί διαθέτουν περισσότερο χρόνο δεδομένου ότι είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους, έχουν συμβάλλει στην πρόσφατη ανάκαμψη του χρηματιστηρίου.

  Ο σχολιαστής του CNBC, Jim Cramer, δήλωσε πρόσφατα ότι χωρίς ένα ακόμη ομοσπονδιακό πακέτο τόνωσης, ανησυχεί ότι η αγορά σύντομα θα "ξεφουσκώσει". Εξάλλου, οι ίδιοι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι παραπάνω παράγοντες δεν αρκούν για να επαναφέρουν το χρηματιστήριο στο σημείο που βρισκόταν πριν από τέσσερις μήνες.

  Τι οδηγεί το "bear market rally”

  Ο Lowenstein σημειώνει ότι μέχρι πρόσφατα, μια χούφτα μετοχές, κυρίως από τον κλάδο της τεχνολογίας, τροφοδοτούσαν τα ράλι της αγοράς. Αυτή η στρέβλωση έχει ως αποτέλεσμα το χρηματιστήριο να αντιδρά με τρόπο που δεν αντικατοπτρίζει την κατάσταση στην πραγματική οικονομία - όπου περισσότεροι από 40 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν υποβάλει αίτηση για επίδομα ανεργίας από το ξέσπασμα της πανδημίας μέχρι σήμερα. Επισημαίνει δε ότι οι καταναλωτικοί τομείς, όπως το λιανικό εμπόριο και τα ταξίδια, δεν έχουν συμβάλλει πολύ σε αυτά τα ράλι.

  "Αυτό καταδεικνύει ότι πρόκειται για ένα πρόσκαιρο ράλι, δεν έχει μέλλον", σημειώνει ο Lowenstein. "Για να δούμε αν η άνοδος της αγοράς είναι πραγματικά διατηρήσιμη, πρέπει να υπάρξει ευρεία συμμετοχή και όχι αυτό που βλέπουμε μέχρι τώρα", προσθέτει.

  Τα "bear market rallies” μπορεί να τρομάξουν τους μικροεπενδυτές. Βλέποντας τη συντριβή του χρηματιστηρίου, πολλοί μικροεπενδυτές ενδεχομένως να μπουν στον πειρασμό να πουλήσουν προτού υποστούν επιπλέον απώλειες. Και μόλις δουν ότι η αγορά ανεβαίνει, μπορεί να νιώσουν την ανάγκη να ξαναμπούν στο παιχνίδι, μην τυχόν και χάσουν κάποια κέρδη.

  Πώς πρέπει να επενδύει κανείς κατά τη διάρκεια ενός "bear market rally”;

  Ο Joe Duran, επικεφαλής του τμήματος Personal Financial Management της Goldman Sachs, χαρακτηρίζει αυτόν τον κύκλο σπασμωδικών αντιδράσεων στις βραχυπρόθεσμες κινήσεις της αγοράς επικίνδυνη προσέγγιση, την οποία οι επενδυτές καλό είναι να προσπαθήσουν να αποφύγουν.

  "Τώρα δεν είναι η ώρα ένας επενδυτής να λειτουργεί συναισθηματικά", εξηγεί ο Duran. "Οι επενδυτές αυτής της κατηγορίας ανησυχούν ότι θα χάσουν το υπόλοιπο της ανοδικής κίνησης που θεωρούν ότι μπορεί να είναι ανάκαμψη. Αλλά δεν πρέπει ποτέ να προσπαθεί κανείς να αντισταθμίσει τις κακές αποφάσεις του παρελθόντος. Πρέπει να το αποφύγουν αυτό", προσθέτει.

  Αντ' αυτού, ο Duran συστήνει στους μικροεπενδυτές να αφιερώσουν χρόνο για να αξιολογήσουν τα χαρτοφυλάκια τους και να καθορίσουν το ρίσκο το οποίο μπορούν να αναλάβουν. Τα προφίλ ρίσκου των επενδυτών πρέπει να αλλάζουν όσο αυτοί μεγαλώνουν και πλησιάζουν τους οικονομικούς στόχους που έχουν θέσει - δεν πρέπει να κινούνται με βάση τις "ιδιορρυθμίες” της αγοράς.

  "Μην προσπαθήσετε να αντισταθμίσετε τις απώλειες σε μια αγορά που ήδη καταγράφει ράλι - έχετε χάσει το τρένο", τονίζει ο Duran. "Πρέπει να αποφασίσετε πόσο ρίσκο είστε διατεθειμένοι να αναλάβετε. Σκεφτείτε πώς θα αντιδράσετε και τι θα κάνετε διαφορετικά στο μέλλον", καταλήγει.

  Το συμπέρασμα

  Τα "bear market rallies” είναι φυσιολογικά συμβάντα στις περιόδους "ισχνών αγελάδων”. Χαρακτηρίζονται από έντονες εξάρσεις που φαίνεται να αντισταθμίζουν τις απώλειες, αλλά η αγορά τελικά καταρρέει ξανά. Κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων οικονομικής μεταβλητότητας, οι επενδυτές θα πρέπει να καταφέρουν να μην ξεγελαστούν από την ψευδή αίσθηση ανάκαμψης της αγοράς, και δεν πρέπει να αλλάξουν την επενδυτική τους στρατηγική.

  "Το να σκέφτεσαι διαφορετικά, να πηγαίνεις κόντρα στο ρεύμα και να έχεις υπομονή, και αυτά τα ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά να τα διατηρείς έχοντας μακροπρόθεσμες επενδυτικές βλέψεις, είναι τα 'κλειδιά' που εξασφαλίζουν μια καλή θέση στην αγορά μακροπρόθεσμα", σημειώνει ο Lowenstein.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  18:34 08/07

  Νέα δωρεά ύψους 2,9 δισ. δολαρίων σε φιλανθρωπικούς σκοπούς από τον Warren Buffet

  Με την τελευταία δωρεά, ο Buffet έχει δωρίσει πλέον περισσότερα από 37 δισ. δολάρια από την περιουσία του τα τελευταία 14 χρόνια.

  07:54 08/07

  O Kanye West, ο Elon Musk και άλλοι 11 δισεκατομμυριούχοι ζήτησαν δάνειο από το πρόγραμμα στήριξης των μικρών επιχειρήσεων

  Εντάχθηκαν στο κρατικό πρόγραμμα για την προστασία των ΜμΕ που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό.

  13:22 07/07

  Η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει την απαγόρευση του Tik Tok στις ΗΠΑ

  "Οι Αμερικανοί χρήστες θα πρέπει να κατεβάσουν τη συγκεκριμένη εφαρμογή εκτός αν θέλουν "οι προσωπικές τους πληροφορίες να πέσουν στα χέρια του Κινεζικού κράτους" δήλωσε ο Μάικ Πομπέο.

  08:10 07/07

  Απογοητευτική πρόβλεψη για τα μερίσματα παγκοσμίως: Βουτιά 34% "βλέπει" η Janus Henderson

  Η αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων επιβραδύνεται καθώς η παγκόσμια οικονομία κατεβάζει ταχύτητα.

  10:43 06/07

  Forbes: Η Κιμ Καρντάσιαν δεν είναι δισεκατομμυριούχος

  Η πώληση μεριδίου των εταιρειών που κατέχουν διασημότητες φαίνεται να γίνεται μόδα μετά και την είδηση πως η Κim Kardashian West έχει πουλήσει το 20% της εταιρείας μακιγιάζ της, ΚΚW Beauty, στην Coty ...

  09:14 06/07

  Γιατί ο Ερντογάν δεν πρόκειται να πουλήσει τους S-400 στις ΗΠΑ

  Σε αντιπαράθεση Ουάσινγκτον και Άγκυρα από τότε που η Τουρκία έκανε την συμφωνία για τους ρωσικούς πυραύλους.

  08:17 05/07

  Η δημιουργία μιας οικονομικής πανδημίας

  Μετά τη Lehman Brothers, οι άνθρωποι στο τραπεζικό σύστημα άρχισαν να σκέφτονται με όρους πανδημίας.

  10:12 04/07

  Μυστήριο με εκατοντάδες νεκρούς ελέφαντες στη νότια Αφρική

  Οι δύο πιθανές εξηγήσεις είναι η δηλητηρίαση ή ένας άγνωστος παθογόνος οργανισμός, σύμφωνα με τον "Guardian".

  09:35 04/07

  Μεγαλύτερη η κεφαλαιοποίηση της Tesla από του Bitcoin

  Πολλές κυβερνήσεις στον κόσμο παρακολουθούν το Bitcoin, το οποίο έχει λειτουργήσει αντισταθμιστικά έναντι άλλων ασταθών νομισμάτων. Τα δύο σενάρια για το μέλλον του κρυπτονομίσματος.

  17:15 03/07

  Ολική "επαναφορά" Ρίτσαρντ Μπράνσον: Κοντά στη συγκέντρωση 1,3 δισ. δολ. για τη σωτηρία της Virgin

  Μετά από μήνες αβεβαιότητας, ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος έχει σχεδόν καταφέρει να ξεφύγει από έναν "θανάσιμο" οικονομικό κίνδυνο.

  11:56 03/07

  Μηδαμινές οι απώλειες εσόδων για τη Facebook από το διαφημιστικό μποϊκοτάζ κολοσσών

  Αναλυτές κάνουν λόγο για απώλειες που δεν θα ξεπεράσουν το 5% των εσόδων.

  08:18 03/07

  Ενδεχόμενο ράλι στην τιμή του χρυσού έως το 2021 βλέπουν οι τράπεζες - Γιατί μπορεί να συμβεί το ίδιο και στο Βitcoin

  Η ανοδική τάση στην τιμή του κίτρινου μετάλλου θα τροφοδοτήσει την άνοδο και της τιμής του bitcoin.

  18:03 02/07

  Οι ΗΠΑ πρόσθεσαν 4,8 εκατ θέσεις εργασίας τον Ιούνιο... αλλά δεν είναι όλα ρόδινα

  Τα δεδομένα συγκεντρώθηκαν στα μέσα του μήνα και δεν αντικατοπτρίζουν την αναζωπύρωση των νέων κρουσμάτων κορονοϊού.

  07:52 02/07

  Αυτή θα μπορούσε να είναι η "τέλεια καταιγίδα" που θα ωθήσει τον χρυσό σε νέο ιστορικό υψηλό

  Aναλυτές εκτιμούν ότι το πολύτιμο μέταλλο θα σημειώσει ιστορικό υψηλό εντός των επόμενων 12 μηνών.

  17:15 01/07

  Η Wall κατέγραψε το καλύτερο τρίμηνο από το 1998

  Η Wall έκλεισε με κέρδη την Τρίτη, σημειώνοντας το καλύτερο τρίμηνο από το 1998 παρά την αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού στις ΗΠΑ - καθώς πολλές πολιτείες ''παγώνουν'' ή ακυρώνουν τα σχέδια ανοίγματος.

  07:44 01/07

  Γιατί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί ότι τα χειρότερα έπονται στην πανδημία του κορονοϊού

  Ο επικεφαλής του ΠΟΥ επεφύλαξε σκληρή γλώσσα για τους παγκόσμιους ηγέτες.