Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 28-Μαϊ-2020 16:48

  Ο δισεκατομμυριούχος Bill Ackman "εγκατέλειψε" τη Berkshire Hathaway του Buffett

  Ο δισεκατομμυριούχος Bill Ackman "εγκατέλειψε" τη Berkshire Hathaway του Buffett
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Antoine Gara

  Ο δισεκατομμυριούχος Bill Ackman του hedge fund Pershing Square Capital Management "εγκατέλειψε" τη Berkshire Hathaway, πωλώντας τη θέση που κατείχε αξίας περίπου 1 δισ. δολαρίων, αναζητώντας υψηλότερες αποδόσεις, καθώς ο επενδυτικός κολοσσός του Warren Buffett συνεχίζει να συσσωρεύει μετρητά. Η Pershing Square κατείχε μετοχές της Berkshire περίπου ένα χρόνο.

  Σε τηλεδιάσκεψη με επενδυτές την Τετάρτη, η Pershing Square αποκάλυψε ότι πούλησε τη συμμετοχή της στην Berkshire Hathaway καθώς σκοπεύει να αναζητήσει επενδυτικές ευκαιρίες που τυχόν έχουν προκύψει μετά το πλήγμα που έχουν δεχθεί οι αγορές από την πανδημία του κορονοϊού. Η κίνηση της Pershing Square καταδεικνύει ότι η εταιρεία πιστεύει πως μπορεί να αναδιανείμει τα κεφάλαιά της γρηγορότερα και να εξασφαλίσει υψηλότερες αποδόσεις εν μέσω της μεταβλητότητας που κυριαρχεί στην αγορά από ό,τι αν διατηρούσε τη θέση της στην Berkshire, η οποία συνέχισε και το πρώτο τρίμηνο να αυξάνει τη ρευστότητά της, που έχει ανέλθει πλέον στα 130 δισ. δολάρια.

  ''Πιστεύουμε ότι το τοπίο έχει αλλάξει πολύ από τότε που πραγματοποιήσαμε την επένδυση στη Berkshire πριν από ένα χρόνο'', δήλωσε ο εταίρος της Pershing Square, Ryan Israel, ο οποίος επέβλεπε την επένδυση στη Berkshire. ''Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η Berkshire θα είναι μια καλή επένδυση μακροπρόθεσμα, αλλά πιστεύουμε επίσης ότι στο τρέχον περιβάλλον μπορεί να υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες και θα αναζητήσουμε επενδύσεις που προσφέρουν υψηλές αποδόσεις'', πρόσθεσε ο Israel. Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις που είχαν κατατεθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η αξία της συμμετοχής της Pershing Square στη Berkshire ανερχόταν σε περίπου 1 δισ.  δολάρια στα τέλη Μαρτίου.

  Η Pershing Square πάντως, παρά την αποχώρησή της από την Berkshire, αναφέρθηκε με θετικά λόγια στον όμιλο του Warren Buffett, επισημαίνονται ότι εμφάνισε καλή εικόνα κατά τη διάρκεια της αναστάτωσης που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού.

  ''Από τότε που κάναμε την επένδυσή μας στη Berkshire, πιστεύουμε ότι το υψηλής ποιότητας χαρτοφυλάκιό της καταδεικνύει ότι πράγματι έχει κάνει καλή δουλειά, επεκτείνοντας τα λειτουργικά περιθώρια κέρδους της, ιδίως στο μεγαλύτερο βιομηχανικό περιουσιακό στοιχείο της, τη Burlington Northern'', δήλωσε ο Israel. "Για παράδειγμα, αν κοιτάξετε τον ασφαλιστικό τομέα, οι ροές ανήλθαν σε 130 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό αυξημένο κατά 5% πέρυσι και είναι πραγματικά απίστευτο στην κλίμακα που το διαχειρίζεται η Berkshire."

  Όσον αφορά τις επενδύσεις της Berkshire, η Pershing Square ανέφερε ότι μπορεί να κάνει ταχύτερα επενδύσεις από ό,τι ο Buffett και ο ''υπαρχηγός'' του Charlie Munger. Ο Israel σημείωσε ότι παρά την πανδημία και την πληθώρα ευκαιριών που υπήρχαν τον Μάρτιο, τα ταμειακά διαθέσιμα της Berkshire αυξήθηκαν κατά 20 δισ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο και τώρα ανέρχονται στο ένα τρίτο της συνολικής κεφαλαιοποίησής της.

  ''Παραμένουμε ακόμα αισιόδοξοι ότι με την πάροδο του χρόνου, η Berkshire θα επενδύσει τη ρευστότητά με "ελκυστικό" τρόπο'', πρόσθεσε ο ίδιος. Αντί να έχουν τους Buffett και Munger να βρίσκουν επενδυτικές ευκαιρίες σε μαζική κλίμακα χρησιμοποιώντας το τεράστιο κεφάλαιο της Berkshire, ο Israel είπε ότι η Pershing Square θα προτιμούσε να το κάνει μόνη της.

  Ο Ackman πρόσθεσε: ''Το πλεονέκτημα που έχουμε έναντι της Berkshire είναι απλώς η διαφορά κλίμακας. Η Berkshire έχει το 'πρόβλημα', αν θέλεις, ότι έχει να διαθέσει κεφάλαια 130 δισεκατομμυρίων δολαρίων ή ένα μέρος αυτών, που όμως και πάλι αποτελεί ένα πολύ μεγάλο ποσό σε σχέση με τη ρευστότητα που χρειάζεται για την αγορά μιας μετοχής κάθε φορά''.

  Στα χαμηλά του Μαρτίου, η Pershing Square πούλησε τις θέσεις short που είχε "ποντάρει" ο Ackman στην εξάπλωση της πανδημίας στην Κίνα, επιφέροντας περίπου εκατονταπλάσια απόδοση του επενδεδυμένου κεφαλαίου ύψους 27 εκατ. δολαρίων. Η Pershing Square χρησιμοποίησε τα έσοδα αυτά, των 2,7 δισ. δολαρίων για να ξαναχτίσει τη θέση της στη Starbucks, να αυξήσει τη συμμετοχή σε άλλες μετοχές όπως στις Hilton και Lowe's και να πραγματοποιήσει ευκαιριακές συναλλαγές σε εταιρείες όπως η Blackstone.

  Ξεκινώντας δε από αυτήν την εβδομάδα, η Pershing Square άρχισε και πάλι τα "πονταρίσματα". Αξιοποιώντας και τη μόχλευση του εισηγμένου "οχήματός" της η εταιρεία έχει επενδύσει το 85% με 98% των κεφαλαίων της, διακρατώντας μόλις το 15%-20% σε μετρητά.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  18:34 08/07

  Νέα δωρεά ύψους 2,9 δισ. δολαρίων σε φιλανθρωπικούς σκοπούς από τον Warren Buffet

  Με την τελευταία δωρεά, ο Buffet έχει δωρίσει πλέον περισσότερα από 37 δισ. δολάρια από την περιουσία του τα τελευταία 14 χρόνια.

  07:54 08/07

  O Kanye West, ο Elon Musk και άλλοι 11 δισεκατομμυριούχοι ζήτησαν δάνειο από το πρόγραμμα στήριξης των μικρών επιχειρήσεων

  Εντάχθηκαν στο κρατικό πρόγραμμα για την προστασία των ΜμΕ που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό.

  13:22 07/07

  Η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει την απαγόρευση του Tik Tok στις ΗΠΑ

  "Οι Αμερικανοί χρήστες θα πρέπει να κατεβάσουν τη συγκεκριμένη εφαρμογή εκτός αν θέλουν "οι προσωπικές τους πληροφορίες να πέσουν στα χέρια του Κινεζικού κράτους" δήλωσε ο Μάικ Πομπέο.

  08:10 07/07

  Απογοητευτική πρόβλεψη για τα μερίσματα παγκοσμίως: Βουτιά 34% "βλέπει" η Janus Henderson

  Η αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων επιβραδύνεται καθώς η παγκόσμια οικονομία κατεβάζει ταχύτητα.

  10:43 06/07

  Forbes: Η Κιμ Καρντάσιαν δεν είναι δισεκατομμυριούχος

  Η πώληση μεριδίου των εταιρειών που κατέχουν διασημότητες φαίνεται να γίνεται μόδα μετά και την είδηση πως η Κim Kardashian West έχει πουλήσει το 20% της εταιρείας μακιγιάζ της, ΚΚW Beauty, στην Coty ...

  09:14 06/07

  Γιατί ο Ερντογάν δεν πρόκειται να πουλήσει τους S-400 στις ΗΠΑ

  Σε αντιπαράθεση Ουάσινγκτον και Άγκυρα από τότε που η Τουρκία έκανε την συμφωνία για τους ρωσικούς πυραύλους.

  08:17 05/07

  Η δημιουργία μιας οικονομικής πανδημίας

  Μετά τη Lehman Brothers, οι άνθρωποι στο τραπεζικό σύστημα άρχισαν να σκέφτονται με όρους πανδημίας.

  10:12 04/07

  Μυστήριο με εκατοντάδες νεκρούς ελέφαντες στη νότια Αφρική

  Οι δύο πιθανές εξηγήσεις είναι η δηλητηρίαση ή ένας άγνωστος παθογόνος οργανισμός, σύμφωνα με τον "Guardian".

  09:35 04/07

  Μεγαλύτερη η κεφαλαιοποίηση της Tesla από του Bitcoin

  Πολλές κυβερνήσεις στον κόσμο παρακολουθούν το Bitcoin, το οποίο έχει λειτουργήσει αντισταθμιστικά έναντι άλλων ασταθών νομισμάτων. Τα δύο σενάρια για το μέλλον του κρυπτονομίσματος.

  17:15 03/07

  Ολική "επαναφορά" Ρίτσαρντ Μπράνσον: Κοντά στη συγκέντρωση 1,3 δισ. δολ. για τη σωτηρία της Virgin

  Μετά από μήνες αβεβαιότητας, ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος έχει σχεδόν καταφέρει να ξεφύγει από έναν "θανάσιμο" οικονομικό κίνδυνο.

  11:56 03/07

  Μηδαμινές οι απώλειες εσόδων για τη Facebook από το διαφημιστικό μποϊκοτάζ κολοσσών

  Αναλυτές κάνουν λόγο για απώλειες που δεν θα ξεπεράσουν το 5% των εσόδων.

  08:18 03/07

  Ενδεχόμενο ράλι στην τιμή του χρυσού έως το 2021 βλέπουν οι τράπεζες - Γιατί μπορεί να συμβεί το ίδιο και στο Βitcoin

  Η ανοδική τάση στην τιμή του κίτρινου μετάλλου θα τροφοδοτήσει την άνοδο και της τιμής του bitcoin.

  18:03 02/07

  Οι ΗΠΑ πρόσθεσαν 4,8 εκατ θέσεις εργασίας τον Ιούνιο... αλλά δεν είναι όλα ρόδινα

  Τα δεδομένα συγκεντρώθηκαν στα μέσα του μήνα και δεν αντικατοπτρίζουν την αναζωπύρωση των νέων κρουσμάτων κορονοϊού.

  07:52 02/07

  Αυτή θα μπορούσε να είναι η "τέλεια καταιγίδα" που θα ωθήσει τον χρυσό σε νέο ιστορικό υψηλό

  Aναλυτές εκτιμούν ότι το πολύτιμο μέταλλο θα σημειώσει ιστορικό υψηλό εντός των επόμενων 12 μηνών.

  17:15 01/07

  Η Wall κατέγραψε το καλύτερο τρίμηνο από το 1998

  Η Wall έκλεισε με κέρδη την Τρίτη, σημειώνοντας το καλύτερο τρίμηνο από το 1998 παρά την αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού στις ΗΠΑ - καθώς πολλές πολιτείες ''παγώνουν'' ή ακυρώνουν τα σχέδια ανοίγματος.

  07:44 01/07

  Γιατί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί ότι τα χειρότερα έπονται στην πανδημία του κορονοϊού

  Ο επικεφαλής του ΠΟΥ επεφύλαξε σκληρή γλώσσα για τους παγκόσμιους ηγέτες.