Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 22-Μαϊ-2020 17:45

  Ο καθηγητής του Χάρβαρντ που έγινε δισεκατομμυριούχος λόγω κορονοϊού

  Ο καθηγητής του Χάρβαρντ που έγινε δισεκατομμυριούχος λόγω κορονοϊού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Giacomo Tognini

  Ο καθηγητής βιολογίας του Χάρβαρντ και ο ιδιαίτερα δραστήριος επιχειρηματίας Timothy Springer εκτίμησε τις προοπτικές μιας νεοσύστατης βιοτεχνολογικής εταιρείας πριν από μια δεκαετία και προχώρησε σε μια πρώιμη επένδυση. Τώρα, ως απόρροια κυρίως αυτού του στοιχήματος, σε μια εταιρεία με έδρα τη Μασαχουσέτη, ονόματι Moderna, είναι πλέον δισεκατομμυριούχος.

  Η μετοχή της Moderna, το εμβόλιο της οποίας κατά του κορονοϊού βρίσκεται σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, κατέγραψε άνοδο άνω του 12% τη προηγούμενη εβδομάδα, προσφέροντας στήριξη στη γενική συνολική πτώση των χρηματιστηρίων. Αυτό το ''άλμα'' της μετοχής μετέτρεψε τον Springer σε δισεκατομμυριούχο. Το Forbes εκτιμά ότι τώρα η περιουσία του ανέρχεται στο 1 δισ. δολάρια με βάση το μερίδιό του (3,5%) στη Moderna και τα μερίδιά του σε τρεις ακόμη μικρότερες βιοτεχνολογικές εταιρείες.

  '' Η φιλοσοφία μου είναι να επενδύσω σε πράγματα που γνωρίζω, και είμαι κατά βάθος ένας επιστήμονας. Μου αρέσει να ανακαλύπτω πράγματα'', δήλωσε στο Forbes ο 72χρονος  Springer. ''Πολλοί επιστήμονες ξεκινούν επιχειρήσεις αλλά λίγοι είναι επιτυχημένοι. Είμαι ένας δραστήριος επενδυτής και πολύ σχολαστικός επιστήμονας, και γι 'αυτό έχω πολύ υψηλό μέσο όρο επιτυχίας στις επιχειρηματικές μου δραστηριότητες''.

  Την προηγούμενη εβδομάδα, η Moderna ανακοίνωσε ότι η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) επίσπευσε τις διαδικασίες για το υποψήφιο εμβόλιο κατά του κορονοϊού, προσφέροντας ώθηση στις προσπάθειες της εταιρείας να αναπτύξει το πρώτο εμβόλιο για την ασθένεια. Η Moderna ήταν η πρώτη εταιρεία που ξεκίνησε δοκιμές σε ανθρώπους για το εμβόλιό της, στις 16 Μαρτίου στο Σιάτλ, και η μετοχή της εταιρείας έχει σχεδόν τριπλασιαστεί σε αξία από τότε που ο ΠΟΥ κήρυξε την πανδημία του κορονοϊού στις 11 Μαρτίου. Η πρωτοποριακή ανάπτυξη είχε ήδη μετατρέψει σε δισεκατομμυριούχο ένα άλλο στέλεχος της Moderna, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Stéphane Bancel, η περιουσία του οποίου υπολογίζεται στα περίπου 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

  Εκτός από δισεκατομμυριούχος επενδυτής σε εταιρείες βιοτεχνολογίας, ο Springer είναι καθηγητής χημείας και μοριακής φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, όπου άρχισε να διδάσκει το 1977 και σήμερα έχει ρόλο μέντορα για μεταδιδακτορικούς φοιτητές στο εργαστήριό του. Στην έρευνά του ως ανοσιολόγος στο Χάρβαρντ, ο Springer ανακάλυψε μόρια που σχετίζονται με τη λειτουργία των λεμφοκυττάρων, τα οποία οδήγησαν στην ανάπτυξη πολλών εγκεκριμένων από την FDA φαρμάκων. Η πρώτη του ''είσοδος'' στο επιχειρείν ήρθε το 1993 όταν ίδρυσε τη LeukoSite, την οποία εισήγαγε στο χρηματιστήριο το 1998 και την πούλησε στη Millennium Pharmaceuticals ένα χρόνο αργότερα σε μια συμφωνία ύψους 635 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο Springer έλαβε περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια από αυτά σε μετοχές της Millennium.

  Ο Springer ήταν από τους αρχικούς επενδυτές της Moderna το 2010, όταν επένδυσε περίπου 5 εκατ. δολάρια στην εταιρεία. Τώρα, μια δεκαετία μετά, η αξία αυτής της αρχικής επένδυσης ανέρχεται σε περίπου 870 εκατ. δολάρια. Αλλά πολύ πριν έρθει η κρίση του κορονοϊού, ο Springer σκεφτόταν ήδη πώς η πρωτοποριακή τεχνολογία mRNA της εταιρείας θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη εμβολίων.

  ''Είχαμε από πολύ νωρίς την ιδέα ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη περίπτωση μιας πανδημίας'', ανέφερε ο Springer. ''Γι 'αυτό επενδύσαμε στη διεξαγωγή δοκιμών σε ανθρώπους με διαφορετικούς τύπους γρίπης, τους τύπους που συνήθως δεν εμφανίζονται στις επιδημίες αλλά θα μπορούσαν να αναδυθούν και να ξεκινήσουν μια νέα πανδημία. Είχαμε επίγνωση για αυτό το σενάριο''.

  Εκτός από τη Moderna, ο Springer είναι είναι επίσης επικεφαλής σχήματος επενδυτών σε τρεις μικρότερες εισηγμένες βιοτεχνολογικές εταιρείες: Selecta Biosciences, Scholar Rock και Morphic Therapeutic. Όσον αφορά τις Scholar Rock και Morphic Therapeutic, ο Springer είναι επίσης και συνιδρυτής, έχοντας συνεισφέρει στην οικοδόμηση των εταιρειών μέσα από την επιστημονική του έρευνα στο Χάρβαρντ.

  Χωρίς να επηρεαστεί από τον νέου του πλούτο, ο Springer συνεχίζει να χρησιμοποιεί ακόμα το ποδήλατό του για να πηγαίνει καθημερινά στη Μασαχουσέτη, όπου διεξάγει τις έρευνές του στο εργαστήριό του. Η μοναδική του πολυτέλεια, λέει ο Springer, είναι το σπίτι του. "Μου αρέσει η κηπουρική και η συλλογή πετρωμάτων ... Δεν χρειάζομαι τα χρήματα. Έχω έναν ακαδημαϊκό τρόπο ζωής."

  Ο Springer χρησιμοποιεί επίσης την περιουσία του για να προσφέρει πίσω στην επιστημονική κοινότητα. Το 2017, δώρισε 10 εκατομμύρια δολάρια για να ιδρύσει το Ινστιτούτο Καινοτομίας Πρωτεϊνών, ένα ανεξάρτητο μη κερδοσκοπικό οργανισμό αφιερωμένο στην έρευνα της πρωτεϊνικής επιστήμης και στο να βοηθάει τους επιχειρηματίες του κλάδου της βιοτεχνολογίας να υλοποιήσουν τις ιδέες τους.

  ''Μου αρέσουν οι δραστήριες επενδύσεις, αλλά μου αρέσει επίσης η έντονη φιλανθρωπία'', λέει ο Springer. ''Το κίνητρό μου πίσω από το Ινστιτούτο δεν είναι μόνο να βοηθήσω στην ανάπτυξη νέων αξιόπιστων αντισωμάτων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο για βιολογική ανακάλυψη, αλλά επίσης, έχει νέες τεχνολογίες που θα επιτρέψουν να γίνουν πολλές ακόμη ανακαλύψεις. Είναι το είδος της επιστήμης που είναι δύσκολο να γίνει υπό άλλες συνθήκες στην ακαδημαϊκή κοινότητα".

  Ο καθηγητής του Χάρβαρντ δεν είναι ο μοναδικός του οποίου η περιουσία έχει αυξηθεί από τη μάχη εναντίον της Covid-19. Ορισμένες περιουσίες δισεκατομμυριούχων από τον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης σημείωσαν αύξηση δισ. δολαρίων από τότε που ο ΠΟΥ κήρυξε παγκόσμια πανδημία στις 11 Μαρτίου. Το ράλι του κλάδου της βιοτεχνολογίας θα μπορούσε να συνεχιστεί ανοδικά καθώς το κοινό αναμένει με ανυπομονησία τις νέες εξελίξεις στον αγώνα κατά του κορονοϊού.

  Από την πλευρά του, ο Springer είναι αισιόδοξος ότι ο τομέας της βιοτεχνολογίας θα συνεχίσει την ταχεία ανάπτυξή του, ακόμη και όταν περάσει η πανδημία. ''Στο παρελθόν, κατηγορούμασταν ότι χρεώνουμε πάρα πολύ για φάρμακα ... αλλά τώρα, όλοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι η βιοτεχνολογία έρχεται για να σώσει την κατάσταση'', σημειώνει ο Springer. '' Ο κλάδος της βιοτεχνολογίας προσφέρει σπουδαίες υποσχέσεις για νέα φάρμακα. και η πίστη σε αυτήν είναι δικαιολογημένη''.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:13 26/02

  Η ασυνήθιστη "αναζωπύρωση" της GameStop έκανε και πάλι τον συνιδρυτή της Chewy -για λίγο- δισεκατομμυριούχο

  Οι αναλυτές προβληματίζονται από αυτήν την "τρελή" αναστροφή της μετοχής.

  08:10 25/02

  Η "εθιστική" Roblox του David Baszucki που κοντράρει στα ίσα το YouTube στο κοινό της "Γενιάς Ζ"

  Η πλατφόρμα που κάνει θραύση μεταξύ των εφήβων και τους "ανταμείβει" με εκατ. δολάρια.

  07:56 24/02

  Η Tesla έχασε $170 δισ. κεφαλαιοποίηση μετά την επένδυση στο bitcoin

  Οι αναλυτές φοβούνται ότι η απόδοση της μετοχής θα μπορούσε να "μιμείται" την ακραία μεταβλητότητα του bitcoin.

  08:30 23/02

  Ο Αρνό εξαγοράζει το 50% της σαμπάνιας Armand de Brignac του Jay-Z  - Γιατί οι "φυσαλίδες" είναι καλή επένδυση

  Mια κίνηση που φαντάζει εξαιρετική εν όψει των εορτασμών που αναμένονται στη μετά πανδημίας εποχή.

  13:54 22/02

  Citigroup: Η μεγαλύτερη γκάφα στην τραπεζική ιστορία θα της κοστίσει 500 εκατ. δολ.

  Και με δικαστική "βούλα" χάνει τα χρήματα που μεταβίβασε... κατά λάθος σε δανειστές της Revlon.

  12:49 22/02

  Kαθηλωμένα στο έδαφος τα αεροσκάφη Boeing 777 μετά από βλάβη σε κινητήρα κατά της διάρκεια πτήσης

  Η Boeing συνέστησε τις αεροπορικές εταιρείες να κρατήσουν στο έδαφος τα αεροσκάφη τύπου 777 που είναι εξοπλισμένα με έναν συγκεκριμένο τύπο μηχανής μια μέρα μετά την αναγκαστική προσγείωση ενός...

  07:57 22/02

  Η "μαφία της Tesla": Πρώην εργαζόμενοι του Μασκ συναγωνίζονται ποιος θα γίνει ο κύριος αντίπαλός του

  Ο Μασκ δημιούργησε τους δικούς του αντιπάλους, που ήδη αξίζουν δισ. δολάρια.

  08:03 21/02

  Πάτησαν γκάζι το bitcoin και η αγορά κρυπτονομισμάτων

  Η τιμή του bitcoin αυξήθηκε 9% το Σάββατο, φτάνοντας τα 57.350 δολάρια.

  10:10 20/02

  Η Κιμ Καρντάσιαν υπέβαλε αίτηση διαζυγίου από τον Κάνιε Γουέστ - Πόσα χρήματα διακυβεύονται

  Τα περιουσιακά στοιχεία για τα οποία ενδεχομένως να αντιδικήσουν.

  07:47 19/02

  Η Ελλάδα απευθύνει πρόσκληση σε μεγιστάνες με τον νέο νόμο για τα Family Offices

  Προσφέρει φορολογικά κίνητρα για τη δημιουργία εταιρειών ειδικού σκοπού διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας με απώτερο στόχο αυτές να συμβάλλουν στην ευημερία του τόπου.

  18:15 18/02

  Η BlackRock, με υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία $8,7 τρισ., στρέφει το βλέμμα της στο Bitcoin

  Πρόκειται για την τελευταία περίπτωση ενός μεγάλου χρηματοοικονομικού παίκτη που δείχνει ενδιαφέρον στα ψηφιακά νομίσματα.

  12:12 18/02

  M. Burry: Ο ιδιοφυής hedge funder που προκάλεσε το άλμα 4.000% της GameStop, πούλησε πριν το ράλι λόγω Reddit

  Το ράλι της GameStop θα μπορούσε να του αποφέρει έως και 1,5 δισ. δολ., στο αποκορύφωμά του.

  08:42 17/02

  Οι εκατομμυριούχοι του GameStop: Eρασιτέχνες traders που κέρδισαν το πιο τρελό επενδυτικό στοίχημα

  Μέσα σε αυτό το χάος που επέφερε το πανδαιμόνιο γύρω από τη μετοχή της GameStop, ορισμένοι κατάφεραν να γίνουν εκατομμυριούχοι εν ριπή οφθαλμού.

  07:51 16/02

  Πώς θα λύσουμε το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής: Οι δύο αριθμοί που ο Γκέιτς θέλει να μάθουμε

  Ο Γκέιτς έχει σχέδιο για να σώσει τον πλανήτη από την καταστροφική κλιματική αλλαγή. Πού επενδύει ο ίδιος και γιατί;

  07:32 15/02

  Οδεύει το αμερικανικό χρηματιστήριο προς κατάρρευση;

  Οι ομοιότητες των συνθηκών σήμερα με την εποχή της φούσκας των dot-com.

  08:26 14/02

  Το μέλλον της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας και το παράδειγμα του Ιράν

  Η τουρκική πολεμική αεροπορία διαθέτει πάνω από 200 F-16, από τις εκδόσεις Block 30 έως τις Block 50.