Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 22-Μαϊ-2020 17:45

  Ο καθηγητής του Χάρβαρντ που έγινε δισεκατομμυριούχος λόγω κορονοϊού

  Ο καθηγητής του Χάρβαρντ που έγινε δισεκατομμυριούχος λόγω κορονοϊού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Giacomo Tognini

  Ο καθηγητής βιολογίας του Χάρβαρντ και ο ιδιαίτερα δραστήριος επιχειρηματίας Timothy Springer εκτίμησε τις προοπτικές μιας νεοσύστατης βιοτεχνολογικής εταιρείας πριν από μια δεκαετία και προχώρησε σε μια πρώιμη επένδυση. Τώρα, ως απόρροια κυρίως αυτού του στοιχήματος, σε μια εταιρεία με έδρα τη Μασαχουσέτη, ονόματι Moderna, είναι πλέον δισεκατομμυριούχος.

  Η μετοχή της Moderna, το εμβόλιο της οποίας κατά του κορονοϊού βρίσκεται σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, κατέγραψε άνοδο άνω του 12% τη προηγούμενη εβδομάδα, προσφέροντας στήριξη στη γενική συνολική πτώση των χρηματιστηρίων. Αυτό το ''άλμα'' της μετοχής μετέτρεψε τον Springer σε δισεκατομμυριούχο. Το Forbes εκτιμά ότι τώρα η περιουσία του ανέρχεται στο 1 δισ. δολάρια με βάση το μερίδιό του (3,5%) στη Moderna και τα μερίδιά του σε τρεις ακόμη μικρότερες βιοτεχνολογικές εταιρείες.

  '' Η φιλοσοφία μου είναι να επενδύσω σε πράγματα που γνωρίζω, και είμαι κατά βάθος ένας επιστήμονας. Μου αρέσει να ανακαλύπτω πράγματα'', δήλωσε στο Forbes ο 72χρονος  Springer. ''Πολλοί επιστήμονες ξεκινούν επιχειρήσεις αλλά λίγοι είναι επιτυχημένοι. Είμαι ένας δραστήριος επενδυτής και πολύ σχολαστικός επιστήμονας, και γι 'αυτό έχω πολύ υψηλό μέσο όρο επιτυχίας στις επιχειρηματικές μου δραστηριότητες''.

  Την προηγούμενη εβδομάδα, η Moderna ανακοίνωσε ότι η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) επίσπευσε τις διαδικασίες για το υποψήφιο εμβόλιο κατά του κορονοϊού, προσφέροντας ώθηση στις προσπάθειες της εταιρείας να αναπτύξει το πρώτο εμβόλιο για την ασθένεια. Η Moderna ήταν η πρώτη εταιρεία που ξεκίνησε δοκιμές σε ανθρώπους για το εμβόλιό της, στις 16 Μαρτίου στο Σιάτλ, και η μετοχή της εταιρείας έχει σχεδόν τριπλασιαστεί σε αξία από τότε που ο ΠΟΥ κήρυξε την πανδημία του κορονοϊού στις 11 Μαρτίου. Η πρωτοποριακή ανάπτυξη είχε ήδη μετατρέψει σε δισεκατομμυριούχο ένα άλλο στέλεχος της Moderna, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Stéphane Bancel, η περιουσία του οποίου υπολογίζεται στα περίπου 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

  Εκτός από δισεκατομμυριούχος επενδυτής σε εταιρείες βιοτεχνολογίας, ο Springer είναι καθηγητής χημείας και μοριακής φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, όπου άρχισε να διδάσκει το 1977 και σήμερα έχει ρόλο μέντορα για μεταδιδακτορικούς φοιτητές στο εργαστήριό του. Στην έρευνά του ως ανοσιολόγος στο Χάρβαρντ, ο Springer ανακάλυψε μόρια που σχετίζονται με τη λειτουργία των λεμφοκυττάρων, τα οποία οδήγησαν στην ανάπτυξη πολλών εγκεκριμένων από την FDA φαρμάκων. Η πρώτη του ''είσοδος'' στο επιχειρείν ήρθε το 1993 όταν ίδρυσε τη LeukoSite, την οποία εισήγαγε στο χρηματιστήριο το 1998 και την πούλησε στη Millennium Pharmaceuticals ένα χρόνο αργότερα σε μια συμφωνία ύψους 635 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο Springer έλαβε περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια από αυτά σε μετοχές της Millennium.

  Ο Springer ήταν από τους αρχικούς επενδυτές της Moderna το 2010, όταν επένδυσε περίπου 5 εκατ. δολάρια στην εταιρεία. Τώρα, μια δεκαετία μετά, η αξία αυτής της αρχικής επένδυσης ανέρχεται σε περίπου 870 εκατ. δολάρια. Αλλά πολύ πριν έρθει η κρίση του κορονοϊού, ο Springer σκεφτόταν ήδη πώς η πρωτοποριακή τεχνολογία mRNA της εταιρείας θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη εμβολίων.

  ''Είχαμε από πολύ νωρίς την ιδέα ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη περίπτωση μιας πανδημίας'', ανέφερε ο Springer. ''Γι 'αυτό επενδύσαμε στη διεξαγωγή δοκιμών σε ανθρώπους με διαφορετικούς τύπους γρίπης, τους τύπους που συνήθως δεν εμφανίζονται στις επιδημίες αλλά θα μπορούσαν να αναδυθούν και να ξεκινήσουν μια νέα πανδημία. Είχαμε επίγνωση για αυτό το σενάριο''.

  Εκτός από τη Moderna, ο Springer είναι είναι επίσης επικεφαλής σχήματος επενδυτών σε τρεις μικρότερες εισηγμένες βιοτεχνολογικές εταιρείες: Selecta Biosciences, Scholar Rock και Morphic Therapeutic. Όσον αφορά τις Scholar Rock και Morphic Therapeutic, ο Springer είναι επίσης και συνιδρυτής, έχοντας συνεισφέρει στην οικοδόμηση των εταιρειών μέσα από την επιστημονική του έρευνα στο Χάρβαρντ.

  Χωρίς να επηρεαστεί από τον νέου του πλούτο, ο Springer συνεχίζει να χρησιμοποιεί ακόμα το ποδήλατό του για να πηγαίνει καθημερινά στη Μασαχουσέτη, όπου διεξάγει τις έρευνές του στο εργαστήριό του. Η μοναδική του πολυτέλεια, λέει ο Springer, είναι το σπίτι του. "Μου αρέσει η κηπουρική και η συλλογή πετρωμάτων ... Δεν χρειάζομαι τα χρήματα. Έχω έναν ακαδημαϊκό τρόπο ζωής."

  Ο Springer χρησιμοποιεί επίσης την περιουσία του για να προσφέρει πίσω στην επιστημονική κοινότητα. Το 2017, δώρισε 10 εκατομμύρια δολάρια για να ιδρύσει το Ινστιτούτο Καινοτομίας Πρωτεϊνών, ένα ανεξάρτητο μη κερδοσκοπικό οργανισμό αφιερωμένο στην έρευνα της πρωτεϊνικής επιστήμης και στο να βοηθάει τους επιχειρηματίες του κλάδου της βιοτεχνολογίας να υλοποιήσουν τις ιδέες τους.

  ''Μου αρέσουν οι δραστήριες επενδύσεις, αλλά μου αρέσει επίσης η έντονη φιλανθρωπία'', λέει ο Springer. ''Το κίνητρό μου πίσω από το Ινστιτούτο δεν είναι μόνο να βοηθήσω στην ανάπτυξη νέων αξιόπιστων αντισωμάτων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο για βιολογική ανακάλυψη, αλλά επίσης, έχει νέες τεχνολογίες που θα επιτρέψουν να γίνουν πολλές ακόμη ανακαλύψεις. Είναι το είδος της επιστήμης που είναι δύσκολο να γίνει υπό άλλες συνθήκες στην ακαδημαϊκή κοινότητα".

  Ο καθηγητής του Χάρβαρντ δεν είναι ο μοναδικός του οποίου η περιουσία έχει αυξηθεί από τη μάχη εναντίον της Covid-19. Ορισμένες περιουσίες δισεκατομμυριούχων από τον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης σημείωσαν αύξηση δισ. δολαρίων από τότε που ο ΠΟΥ κήρυξε παγκόσμια πανδημία στις 11 Μαρτίου. Το ράλι του κλάδου της βιοτεχνολογίας θα μπορούσε να συνεχιστεί ανοδικά καθώς το κοινό αναμένει με ανυπομονησία τις νέες εξελίξεις στον αγώνα κατά του κορονοϊού.

  Από την πλευρά του, ο Springer είναι αισιόδοξος ότι ο τομέας της βιοτεχνολογίας θα συνεχίσει την ταχεία ανάπτυξή του, ακόμη και όταν περάσει η πανδημία. ''Στο παρελθόν, κατηγορούμασταν ότι χρεώνουμε πάρα πολύ για φάρμακα ... αλλά τώρα, όλοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι η βιοτεχνολογία έρχεται για να σώσει την κατάσταση'', σημειώνει ο Springer. '' Ο κλάδος της βιοτεχνολογίας προσφέρει σπουδαίες υποσχέσεις για νέα φάρμακα. και η πίστη σε αυτήν είναι δικαιολογημένη''.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  15:38 29/05

  Forbes: Ο Roger Federer είναι για πρώτη φορά ο πιο ακριβοπληρωμένος αθλητής στον κόσμο

  Ο Ελβετός τενίστας ξεπέρασε τους Ronaldo και Messi στη λίστα του του Forbes με τους καλύτερα αμειβόμενους αθλητές για το 2020. Στην 18η θέση ο Γιάννης Αντετοκούνμπο.

  13:15 29/05

  ΗΠΑ: Διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα για τη δολοφονία Φλόιντ

  Οι διαδηλωτές πυρπολούν και ο Πρόεδρος απειλεί.

  08:20 29/05

  Wall: Τα χειρότερα ίσως δεν έχουν περάσει - Τι δείχνει η σύγκριση με προηγούμενες μεγάλες κρίσεις

  Με την αμερικανική οικονομία να διολισθαίνει σε βαθιά ύφεση, η αγορά ίσως δεν έχει δει ακόμη τα χαμηλά της.

  16:48 28/05

  Ο δισεκατομμυριούχος Bill Ackman "εγκατέλειψε" τη Berkshire Hathaway του Buffett

  Ο δισεκατομμυριούχος Bill Ackman του hedge fund Pershing Square Capital Management έχει εγκαταλείψει τη θέση της εταιρείας του, αξίας περίπου 1 δισ. δολαρίων, στη Berkshire Hathaway, αναζητώντας...

  00:02 28/05

  Οι "εθισμένοι στο χρέος" γίγαντες των ΗΠΑ που φορτώθηκαν 2,5 τρισ. και από blue chips έγιναν... "σκουπίδια"

  Την εποχή των "παχέων αγελάδων", πριν από την πανδημία του κορονοϊού, η Fed ενθάρρυνε τους κολοσσούς του S&P 500, όπως η Boeing και η AT&T, να δανείζονται αφειδώς. Μέσα σε μια 10ετία λοιπόν...

  11:00 27/05

  Οι 10 ασφαλέστερες παραλίες στην Ευρώπη για... social distancing - Στην κορυφή τους μία ελληνική

  Είναι το μεγαλύτερο ερώτημα εν όψει καλοκαιριού τόσο εντός, όσο και εκτός Ευρώπης: να ταξιδέψει κανείς ή να μην ταξιδέψει; Ακολουθούν ορισμένα στοιχεία τα οποία πιθανόν να βοηθήσουν όσους...

  08:14 27/05

  Κινέζα ιολόγος προειδοποιεί ότι ο κορονοϊός είναι "απλώς η κορυφή του παγόβουνου"

  Εάν δεν μελετήσουμε τους άγνωστους ιούς από τη φύση, θα βιώσουμε και άλλη επιδημία.

  16:02 26/05

  Ο Μασκ εκφράζει τη συμπαράστασή του μετά την αποτυχημένη εκτόξευση πυραύλου της Virgin Orbit του Μπράνσον

  Η Virgin Orbit του Sir Richard Branson απέτυχε στις προσπάθειές της να εκτοξεύσει έναν πύραυλο πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό καθώς κορυφώνεται ο διαστημικός ανταγωνισμός για την αγορά μικρών δορυφόρων.

  07:44 26/05

  Η startup κρυπτονομισμάτων που πληρώνεται για να μην "εξορύσσει" Bitcoin

  Η εταιρεία "εξόρυξης" Bitcoin Layer1 ανακάλυψε πώς να πληρώνεται για να μην κάνει τίποτα.

  10:17 25/05

  Αίτηση πτώχευσης για τη Ηertz μετά την απομάκρυνση 16.000 εργαζομένων και τα $9 εκατ. της CEO

  Mετά από 100 χρόνια λειτουργίας, η Hertz υπέβαλε την πτώχευσή της την Παρασκευή, καθώς επλήγη από την πανδημία του κορονοϊού.

  08:03 25/05

  Σύμβουλος Τραμπ: Η ανεργία μπορεί να παραμείνει σε διψήφιο ποσοστό ως τον Νοέμβριο

  Η κυβέρνηση Τραμπ δείχνει να συμβιβάζεται σιγά σιγά με το γεγονός ότι ο αντίκτυπος του κορονοϊού στην οικονομία θα μπορούσε να είναι παρατεταμένος.

  08:56 24/05

  Ο "πόλεμος" του streaming συνεχίζεται: Πόσα θα επενδύσουν Netflix, Amazon, Disney+ σε νέο περιεχόμενο

  Οι κινήσεις των παικτών της streaming αγοράς προκειμένου να υπερισχύσουν των ανταγωνιστών τους.

  09:41 23/05

  Γιατί είναι πιθανό η Βραζιλία να γίνει το "hot spot" της πανδημίας

  Ο Bolsonaro έχει ταχθεί κατά των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης.

  08:02 22/05

  Κλείνουν 250 καταστήματα της Victoria’s Secret σε ΗΠΑ-Καναδά λόγω κορονοϊού

  Η Victoria's Secret, η οποία διαθέτει 1.091 καταστήματα στις ΗΠΑ και τον Καναδά, θα κλείσει 235 καταστήματα Victoria's Secret και τρία καταστήματα Pink, με τα υπόλοιπα να κλείνουν στον Καναδά.