Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 19-Μαϊ-2020 08:24

  Ο Στ. Χατζηιωάννου μετατρέπει τους "πληροφοριοδότες" σε κυνηγούς κέρδους για εξαγριωμένους μετόχους

  Ο Στ. Χατζηιωάννου μετατρέπει τους "πληροφοριοδότες" σε κυνηγούς κέρδους για εξαγριωμένους μετόχους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του David Dawkins

  Ο Σερ Στέλιος Χατζηιωάννου, ιδρυτής της αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους easyJet και πρώην μέλος του κλαμπ των δισεκατομμυριούχων, έχει γίνει στόχος επικρίσεων για την απόφασή του να προσφέρει "ανταμοιβή” σε οποιοδήποτε πρόσωπο παράσχει εσωτερικές πληροφορίες που θα οδηγήσουν στην ακύρωση της παραγγελίας ύψους 5,5 δισ. δολαρίων που έχει υπογράψει ο αερομεταφορέας από την Airbus.

  Την προηγούμενη εβδομάδα, ο επικεφαλής της EasyGroup, που εξακολουθεί να είναι μεγαλομέτοχος της easyJet αν και δεν είναι πλέον διοικητικό στέλεχος της εταιρείας, ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει αμοιβή έως και 5 εκατ. λιρών Αγγλίας (6 εκατ. δολαρίων) από την προσωπική του περιουσία, σε οποιονδήποτε "πληροφοριοδότη" προσκομίσει στοιχεία που "οδηγούν στην ακύρωση της παραγγελίας που έχει συνάψει η easyJet για την αγορά επιπλέον 107 αεροσκαφών Airbus έναντι 4,5 δισ. λιρών Αγγλίας (ήτοι 5,5 δισ. δολαρίων), συμφωνία την οποία η easyJet απλώς δεν μπορεί να αντέξει".

  Χαρακτηρίζοντας τη διοίκηση της easyJet "καθάρματα" και την Airbus "άρχοντα της δωροδοκίας", ο Χατζηιωάννου σημειώνει: "Αναζητούμε οποιοδήποτε μικρό στοιχείο, οτιδήποτε από το Σαλόνι Αεροναυπηγικής του Παρισιού. Οποιοσδήποτε ανεξήγητος πλουτισμός και/ή τυχόν επιδεικτικές σπατάλες από υπαλλήλους της easyJet θα μπορούσαν επίσης να μας δώσουν κάποιο στοιχείο".

  Η "κόντρα” του Χατζηιωάννου με τα ανώτερα διοικητικά στελέχη της εταιρείας που ίδρυσε, επικεντρώνεται στην απόφαση των τελευταίων να αγοράσουν 107 νέα αεροσκάφη από την Airbus, κάτι που ο ίδιος σε ανοιχτή επιστολή του προς μη εκτελεστικούς διευθυντές της easyJet τον Μάρτιο δήλωσε ότι η εταιρεία "ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να αντέξει", προσθέτοντας ότι "η σημερινή κεφαλαιοποίηση της easyJet, ύψους 2,4 δισ. λιρών (2,93 δισ. δολαρίων) ωχριά” μπροστά στο κόστος των νέων αεροπλάνων Airbus, ύψους 5,5 δισ. δολαρίων.

  Ο Χατζηιωάννου ισχυρίζεται ότι η ακύρωση της σύμβασης, την οποία μάλιστα χαρακτηρίζει "επαχθή", είναι προς το "δημόσιο συμφέρον". Παράλληλα, επισημαίνοντας τον κίνδυνο που ενέχει η σύμβαση για τους συνταξιούχους, προσθέτει ότι, "τα ‘καθάρματα’ δανείστηκαν 600 εκατ. λίρες από τους Βρετανούς φορολογούμενους μέσω του προγράμματος της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊου. Αυτό το ποσό πρέπει να εξοφληθεί έως τον Μάρτιο του 2021, πράγμα που σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα οι Βρετανοί φορολογούμενοι δεν θα πάρουν δεκάρα πίσω στην ώρα τους, παρά μόνο εάν ακυρωθεί η σύμβαση με την Airbus".

  Από την πλευρά της η easyJet, μέσω εκπροσώπου της, δήλωσε στο Forbes: "Όπως έχουμε πει και προηγουμένως, το διοικητικό συμβούλιο απορρίπτει σθεναρά τυχόν υπαινιγμούς ότι η easyJet είχε εμπλακεί σε τυχόν ατασθαλίες. Η easyJet έχει εφαρμόσει τα υψηλότερα πρότυπα διακυβέρνησης και ελέγχου όσον αφορά τις διαδικασίες προμήθειας αεροσκαφών".

  Κριτική για την αναζήτηση "πληροφοριοδότη”

  Η προσφορά του Χατζηιωάννου να πληρώσει για τυχόν πληροφορίες, έχει γίνει αντικείμενο επικρίσεων από όσους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή διαχείρισης των καταγγελιών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

  Ο Andrew Samuels, συνεργάτης πλέον της WBI Consulting, -ο άνθρωπος που έστησε το πρόγραμμα "πληροφοριών” στην τράπεζα Barclays, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή προστίμου 780.000 δολαρίων στον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας Jes Staley για την προσπάθεια αποκάλυψης της ταυτότητας ενός πληροφοριοδότη τον Ιούνιο του 2016-, περιγράφει την ιδέα της αμοιβής ή "ανταμοιβής” ως "φρικτή" αλλά και νομικά αμφισβητήσιμη.

  "Νομίζω ότι ο όρος ‘πληροφοριοδότης’ είναι απολύτως λάθος σε αυτήν την περίπτωση", αναφέρει στο Forbes, προσθέτοντας: "Ως πληροφοριοδότης ορίζεται εν γένει κάποιος [που] εγείρει ανησυχίες οι οποίες σχετίζονται με το δημόσιο συμφέρον... όχι κάποιος που επιδίδεται σε ‘κυνήγι κέρδους’ για να βοηθήσει τους μετόχους".

  Όσον αφορά δε το ζήτημα του "δημοσίου συμφέροντος", ο Samuels προειδοποιεί ότι συχνά μπορεί να είναι υποκειμενικό το τι είναι πραγματικά υπέρ του δημοσίου συμφέροντος. "Στην προκειμένη περίπτωση μοιάζει πιο πολύ να αφορά το συμφέρον του Στέλιου", προσθέτει.

  Θέτει επίσης το ζήτημα των λεγόμενων "πληροφοριοδοτών” που εκμεταλλεύονται ευαίσθητες πληροφορίες με σκοπό το κέρδος. Ο Samuels προειδοποιεί ότι σε αυτήν την περίπτωση όσοι ενδώσουν μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα από τα κενά της ισχύουσας νομοθεσίας, ενώ αντίθετα η easyJet θα "είναι σε θέση να κάνει χρήση των δικαιωμάτων της για να προστατεύσει τον οργανισμό της και να κινηθεί εναντίον αυτών που κυνηγούν το κέρδος". 

  Η νομοθεσία σχετικά με την αποκάλυψη πληροφοριών για προσωπικό όφελος -όπως η αποκομιδή κέρδους- περιγράφεται λεπτομερώς στον ισχύοντα νόμο του Ηνωμένου Βασιλείου (Νόμος Περί Δημοσίου Συμφέροντος του 1998). Αυτό θέτει τους "πληροφοριοδότες” της easyJet σε κίνδυνο εάν στη συνέχεια απολυθούν από τη δουλειά τους ως αποτέλεσμα των ενεργειών τους - καθώς τους εντάσσει σε ένα είδος εταιρικής κατασκοπείας.

  Ωστόσο, ο Samuels προειδοποιεί ότι στην προκειμένη περίπτωση ο μεγάλος κίνδυνος είναι ότι μπορεί να επιφέρει περαιτέρω ζημιά στις αντιλήψεις του κόσμου. "Οι πληροφοριοδότες στο 99,9% των περιπτώσεων... είναι άνθρωποι που αποκαλύπτουν αδικήματα, που προστατεύουν επί της ουσίας έναν οργανισμό” σημειώνει και προσθέτει: "Αυτό που έκανε ο Στέλιος στην προκειμένη περίπτωση είναι απολύτως φρικτό. Πρόκειται για αυτοεξυπηρέτηση. Και, σίγουρα δεν βοηθά ούτε την easyJet ως οργανισμό. Το να τάζεις μια ‘ανταμοιβή’ για να ξεσκεπάσεις της ‘βρωμιά’ που μπορεί να τους βοηθήσει να γλιτώσουν από μια σύμβαση, δεν αποτελεί μέθοδο διαπραγμάτευσης".

  Από τη μεριά του, εκπρόσωπος του Σερ Στέλιου Χατζηιωάννου δήλωσε στο Forbes ότι "η [Airbus] είναι μια ιδιαίτερα διεφθαρμένη εταιρεία, και οι προηγούμενες παράνομες πρακτικές της πρέπει να διερευνηθούν πληρέστερα", δείχνοντας προς την υπόθεση που εξέτασε το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου και ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του τρέχοντας έτους, στο πλαίσιο της οποίας -όπως προσθέτει- η Airbus πλήρωσε "για σειρά διακανονισμών, που ξεπερνούν κάθε προηγούμενο, συμπεριλαμβανομένου ποσού σχεδόν 1 δισ. ευρώ προς την Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης του Ηνωμένου Βασιλείου, για δωροδοκίες σε όλο το φάσμα των διεθνών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της".

  Στα δικαστικά έγγραφα που σχετίζονται με την υπόθεση, η Δικαστής Victoria Sharp, πρόεδρος του Queen's Bench Division (σ.σ. τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου), απεφάνθη: "Η σοβαρότητα του εγκλήματος σε αυτή την περίπτωση είναι ξεκάθαρη. Όπως αναγνωρίζεται από όλες τις πλευρές, ήταν σοβαρό (σ.σ. έγκλημα)", χαρακτηρίζοντας μάλιστα τη δωροδοκία ως "ενδημική σε δύο βασικούς τομείς δραστηριότητας της Airbus".

  Η Airbus δεν έχει σχολιάσει τους ισχυρισμούς του Σερ Στέλιου Χατζηιωάννου.

  Όσον αφορά δε το ζήτημα των νομικών επιπτώσεων ή εξόδων (σ.σ. που θα αντιμετωπίσει ενδεχομένως ο όποιος πληροφοριοδότης), ο εκπρόσωπος του ιδρυτή της easyJet επισημαίνει ότι ο Χατζηιωάννου "θα αποζημιώσει οποιοδήποτε πρόσωπο, αντιμετωπίσει κυρώσεις ως απόρροια των αποκαλύψεών του, για όποια τυχόν νομικά έξοδα προκύψουν”.

  Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι ο Χατζηιωάννου δεν κατάφερε να περάσει το όριο για να ενταχθεί στη φετινή λίστα του Forbes με τους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη, ενώ το 2019 βρισκόταν στην τελευταία θέση της αντίστοιχης λίστας του Forbes, με καθαρή περιουσία 1,3 δισ. δολαρίων.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  07:41 12/04

  Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι των μεταλλάξεων

  Τι δείχνει η νέα μελέτη από το Ισραήλ από τη χρήση του εμβολίου στον "πραγματικό κόσμο".

  09:37 11/04

  Ποιοι είναι οι Έλληνες που μπήκαν στην ευρωπαϊκή λίστα του Forbes "30 κάτω των 30" 2021

  Οι Γιάννης Ασσαέλ, Μαριάννα Καψετάκη, Κωνσταντίνα Θεοφανοπούλου και Γιώργος Καλλίγερος, που διαπρέπουν στις κατηγορίες "Επιστήμη" και "Βιομηχανία" μίλησαν στο Capital.gr.

  08:17 11/04

  Πώς οι δισεκατομμυριούχοι έγιναν πλουσιότεροι το 2021

  Η λίστα με τους 10 τομείς από τους οποίους πλούτισαν.

  08:13 09/04

  Ο σεμνός δισεκατομμυριούχος CEO της BioNTech μιλά για την νέα εποχή των mRNA εμβολίων

  Ο Ουγκούρ Σαχίν, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, αποκαλύπτει το όραμά του και τον δρόμο που ανοίγει η τεχνολογία του mRNA για νέες θεραπείες.

  15:23 08/04

  Τέσσερις Έλληνες κι ένας Κύπριος στη λίστα του Forbes με τους Ευρωπαίους "30 κάτω των 30"

  Γιάννης Ασσαέλ, Μαριάννα Καψετάκη, Κωνσταντίνα Θεοφανοπούλου και Γιώργος Καλλίγερος ξεχωρίζουν στην ευρωπαϊκή λίστα του Forbes 30 Under 30 Europe Class Of 2021.

  08:01 08/04

  Ο "πύραυλος" Μασκ: Πώς το εκκεντρικό αφεντικό της Tesla έγινε ο 2ος πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη

  Η περιουσία του Μασκ αυξήθηκε κατά περισσότερα από 126 δισ. δολάρια σε ένα μόλις έτος.

  14:22 06/04

  Forbes: Αυτοί είναι οι πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη - Στην κορυφή και πάλι ο Bezos, κατά πόδας ακολουθεί ο Musk

  Arnault, Gates και Zuckerberg συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα. Τα ελληνικά ονόματα της λίστας. Αυξήθηκε 5 τρισ. η συνολική περιουσία τους.

  11:39 06/04

  Πώς να μάθετε αν το e – mail σας είναι μεταξύ των εκατομμυρίων που έχουν διαρρεύσει από το Facebook

  Το site που επιτρέπει στους χρήστες να ψάχνουν σε βάσεις δεδομένων από δεκάδες παραβιάσεις για να δουν αν λογαριασμοί τους έχουν παραβιαστεί.

  07:58 06/04

  Ο Μασκ έγινε $6 δισ. πλουσιότερος μετά το ρεκόρ παραδόσεων οχημάτων της Tesla στο τρίμηνο

  Η Tesla παρέδωσε συνολικά 184.800 οχήματα το α΄ τρίμηνο, αριθμό υπερδιπλάσιο του αντίστοιχου διαστήματος πέρυσι.

  07:53 05/04

  Πώς παρά τα μπλεξίματά του ο Bill Hwang της Archegos μάζεψε αθόρυβα $10 δισ.

  Αφότου μάλιστα έβαλε "λουκέτο" στο hedge fund του, το 2012.

  07:48 02/04

  Πώς "χτίζεις" μια εταιρεία 1 δισ. δολ. χωρίς βοήθεια, σε λιγότερο από 10 χρόνια

  H άμεση επιτυχία που είχε η ιδέα της Cloudinary, κατέστησε την εταιρεία κερδοφόρα από την πρώτη μέρα.

  13:46 01/04

  Ο αντίκτυπος της κρίσης στη Διώρυγα του Σουέζ στον κόσμο θα μπορούσε να διαρκέσει εβδομάδες

  Η Ευρώπη είναι η περιοχή που θα βιώσει τις ισχυρότερες συνέπειες από το μπλοκάρισμα της Διώρυγας.

  07:45 01/04

  Πόσο σημαντική είναι η ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας της Ελλάδας με ΗΑΕ και Σαουδική Αραβία;

  Η Ελλάδα θα ήταν αφελής αν πιστεύει ότι άλλοι θα έρθουν προς υποστήριξή της σε μια κρίση στην Αν. Μεσόγειο.

  08:13 31/03

  Πώς η Goldman και γίγαντες της Wall δάνεισαν δισ. σε κάποιον που πόνταρε σαν τον "τζογαδόρο" των meme stocks

  Και η Archegos σήμερα προσομοιάζει με το αρχέτυπο του ριψοκίνδυνου επενδυτή που αδιαφορεί για τον αντίκτυπο των κινήσεών του.

  07:46 30/03

  Θα μπορούσε η Archegos να προκαλέσει ευρύτερο sell-off;

  Δεν είναι ξεκάθαρο, αλλά είναι μάλλον απίθανο ένα συστημικό sell-off. Εγείρει όμως τρία σημαντικά θέματα.