Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 19-Μαϊ-2020 08:24

  Ο Στ. Χατζηιωάννου μετατρέπει τους "πληροφοριοδότες" σε κυνηγούς κέρδους για εξαγριωμένους μετόχους

  Ο Στ. Χατζηιωάννου μετατρέπει τους "πληροφοριοδότες" σε κυνηγούς κέρδους για εξαγριωμένους μετόχους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του David Dawkins

  Ο Σερ Στέλιος Χατζηιωάννου, ιδρυτής της αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους easyJet και πρώην μέλος του κλαμπ των δισεκατομμυριούχων, έχει γίνει στόχος επικρίσεων για την απόφασή του να προσφέρει "ανταμοιβή” σε οποιοδήποτε πρόσωπο παράσχει εσωτερικές πληροφορίες που θα οδηγήσουν στην ακύρωση της παραγγελίας ύψους 5,5 δισ. δολαρίων που έχει υπογράψει ο αερομεταφορέας από την Airbus.

  Την προηγούμενη εβδομάδα, ο επικεφαλής της EasyGroup, που εξακολουθεί να είναι μεγαλομέτοχος της easyJet αν και δεν είναι πλέον διοικητικό στέλεχος της εταιρείας, ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει αμοιβή έως και 5 εκατ. λιρών Αγγλίας (6 εκατ. δολαρίων) από την προσωπική του περιουσία, σε οποιονδήποτε "πληροφοριοδότη" προσκομίσει στοιχεία που "οδηγούν στην ακύρωση της παραγγελίας που έχει συνάψει η easyJet για την αγορά επιπλέον 107 αεροσκαφών Airbus έναντι 4,5 δισ. λιρών Αγγλίας (ήτοι 5,5 δισ. δολαρίων), συμφωνία την οποία η easyJet απλώς δεν μπορεί να αντέξει".

  Χαρακτηρίζοντας τη διοίκηση της easyJet "καθάρματα" και την Airbus "άρχοντα της δωροδοκίας", ο Χατζηιωάννου σημειώνει: "Αναζητούμε οποιοδήποτε μικρό στοιχείο, οτιδήποτε από το Σαλόνι Αεροναυπηγικής του Παρισιού. Οποιοσδήποτε ανεξήγητος πλουτισμός και/ή τυχόν επιδεικτικές σπατάλες από υπαλλήλους της easyJet θα μπορούσαν επίσης να μας δώσουν κάποιο στοιχείο".

  Η "κόντρα” του Χατζηιωάννου με τα ανώτερα διοικητικά στελέχη της εταιρείας που ίδρυσε, επικεντρώνεται στην απόφαση των τελευταίων να αγοράσουν 107 νέα αεροσκάφη από την Airbus, κάτι που ο ίδιος σε ανοιχτή επιστολή του προς μη εκτελεστικούς διευθυντές της easyJet τον Μάρτιο δήλωσε ότι η εταιρεία "ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να αντέξει", προσθέτοντας ότι "η σημερινή κεφαλαιοποίηση της easyJet, ύψους 2,4 δισ. λιρών (2,93 δισ. δολαρίων) ωχριά” μπροστά στο κόστος των νέων αεροπλάνων Airbus, ύψους 5,5 δισ. δολαρίων.

  Ο Χατζηιωάννου ισχυρίζεται ότι η ακύρωση της σύμβασης, την οποία μάλιστα χαρακτηρίζει "επαχθή", είναι προς το "δημόσιο συμφέρον". Παράλληλα, επισημαίνοντας τον κίνδυνο που ενέχει η σύμβαση για τους συνταξιούχους, προσθέτει ότι, "τα ‘καθάρματα’ δανείστηκαν 600 εκατ. λίρες από τους Βρετανούς φορολογούμενους μέσω του προγράμματος της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊου. Αυτό το ποσό πρέπει να εξοφληθεί έως τον Μάρτιο του 2021, πράγμα που σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα οι Βρετανοί φορολογούμενοι δεν θα πάρουν δεκάρα πίσω στην ώρα τους, παρά μόνο εάν ακυρωθεί η σύμβαση με την Airbus".

  Από την πλευρά της η easyJet, μέσω εκπροσώπου της, δήλωσε στο Forbes: "Όπως έχουμε πει και προηγουμένως, το διοικητικό συμβούλιο απορρίπτει σθεναρά τυχόν υπαινιγμούς ότι η easyJet είχε εμπλακεί σε τυχόν ατασθαλίες. Η easyJet έχει εφαρμόσει τα υψηλότερα πρότυπα διακυβέρνησης και ελέγχου όσον αφορά τις διαδικασίες προμήθειας αεροσκαφών".

  Κριτική για την αναζήτηση "πληροφοριοδότη”

  Η προσφορά του Χατζηιωάννου να πληρώσει για τυχόν πληροφορίες, έχει γίνει αντικείμενο επικρίσεων από όσους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή διαχείρισης των καταγγελιών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

  Ο Andrew Samuels, συνεργάτης πλέον της WBI Consulting, -ο άνθρωπος που έστησε το πρόγραμμα "πληροφοριών” στην τράπεζα Barclays, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή προστίμου 780.000 δολαρίων στον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας Jes Staley για την προσπάθεια αποκάλυψης της ταυτότητας ενός πληροφοριοδότη τον Ιούνιο του 2016-, περιγράφει την ιδέα της αμοιβής ή "ανταμοιβής” ως "φρικτή" αλλά και νομικά αμφισβητήσιμη.

  "Νομίζω ότι ο όρος ‘πληροφοριοδότης’ είναι απολύτως λάθος σε αυτήν την περίπτωση", αναφέρει στο Forbes, προσθέτοντας: "Ως πληροφοριοδότης ορίζεται εν γένει κάποιος [που] εγείρει ανησυχίες οι οποίες σχετίζονται με το δημόσιο συμφέρον... όχι κάποιος που επιδίδεται σε ‘κυνήγι κέρδους’ για να βοηθήσει τους μετόχους".

  Όσον αφορά δε το ζήτημα του "δημοσίου συμφέροντος", ο Samuels προειδοποιεί ότι συχνά μπορεί να είναι υποκειμενικό το τι είναι πραγματικά υπέρ του δημοσίου συμφέροντος. "Στην προκειμένη περίπτωση μοιάζει πιο πολύ να αφορά το συμφέρον του Στέλιου", προσθέτει.

  Θέτει επίσης το ζήτημα των λεγόμενων "πληροφοριοδοτών” που εκμεταλλεύονται ευαίσθητες πληροφορίες με σκοπό το κέρδος. Ο Samuels προειδοποιεί ότι σε αυτήν την περίπτωση όσοι ενδώσουν μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα από τα κενά της ισχύουσας νομοθεσίας, ενώ αντίθετα η easyJet θα "είναι σε θέση να κάνει χρήση των δικαιωμάτων της για να προστατεύσει τον οργανισμό της και να κινηθεί εναντίον αυτών που κυνηγούν το κέρδος". 

  Η νομοθεσία σχετικά με την αποκάλυψη πληροφοριών για προσωπικό όφελος -όπως η αποκομιδή κέρδους- περιγράφεται λεπτομερώς στον ισχύοντα νόμο του Ηνωμένου Βασιλείου (Νόμος Περί Δημοσίου Συμφέροντος του 1998). Αυτό θέτει τους "πληροφοριοδότες” της easyJet σε κίνδυνο εάν στη συνέχεια απολυθούν από τη δουλειά τους ως αποτέλεσμα των ενεργειών τους - καθώς τους εντάσσει σε ένα είδος εταιρικής κατασκοπείας.

  Ωστόσο, ο Samuels προειδοποιεί ότι στην προκειμένη περίπτωση ο μεγάλος κίνδυνος είναι ότι μπορεί να επιφέρει περαιτέρω ζημιά στις αντιλήψεις του κόσμου. "Οι πληροφοριοδότες στο 99,9% των περιπτώσεων... είναι άνθρωποι που αποκαλύπτουν αδικήματα, που προστατεύουν επί της ουσίας έναν οργανισμό” σημειώνει και προσθέτει: "Αυτό που έκανε ο Στέλιος στην προκειμένη περίπτωση είναι απολύτως φρικτό. Πρόκειται για αυτοεξυπηρέτηση. Και, σίγουρα δεν βοηθά ούτε την easyJet ως οργανισμό. Το να τάζεις μια ‘ανταμοιβή’ για να ξεσκεπάσεις της ‘βρωμιά’ που μπορεί να τους βοηθήσει να γλιτώσουν από μια σύμβαση, δεν αποτελεί μέθοδο διαπραγμάτευσης".

  Από τη μεριά του, εκπρόσωπος του Σερ Στέλιου Χατζηιωάννου δήλωσε στο Forbes ότι "η [Airbus] είναι μια ιδιαίτερα διεφθαρμένη εταιρεία, και οι προηγούμενες παράνομες πρακτικές της πρέπει να διερευνηθούν πληρέστερα", δείχνοντας προς την υπόθεση που εξέτασε το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου και ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του τρέχοντας έτους, στο πλαίσιο της οποίας -όπως προσθέτει- η Airbus πλήρωσε "για σειρά διακανονισμών, που ξεπερνούν κάθε προηγούμενο, συμπεριλαμβανομένου ποσού σχεδόν 1 δισ. ευρώ προς την Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης του Ηνωμένου Βασιλείου, για δωροδοκίες σε όλο το φάσμα των διεθνών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της".

  Στα δικαστικά έγγραφα που σχετίζονται με την υπόθεση, η Δικαστής Victoria Sharp, πρόεδρος του Queen's Bench Division (σ.σ. τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου), απεφάνθη: "Η σοβαρότητα του εγκλήματος σε αυτή την περίπτωση είναι ξεκάθαρη. Όπως αναγνωρίζεται από όλες τις πλευρές, ήταν σοβαρό (σ.σ. έγκλημα)", χαρακτηρίζοντας μάλιστα τη δωροδοκία ως "ενδημική σε δύο βασικούς τομείς δραστηριότητας της Airbus".

  Η Airbus δεν έχει σχολιάσει τους ισχυρισμούς του Σερ Στέλιου Χατζηιωάννου.

  Όσον αφορά δε το ζήτημα των νομικών επιπτώσεων ή εξόδων (σ.σ. που θα αντιμετωπίσει ενδεχομένως ο όποιος πληροφοριοδότης), ο εκπρόσωπος του ιδρυτή της easyJet επισημαίνει ότι ο Χατζηιωάννου "θα αποζημιώσει οποιοδήποτε πρόσωπο, αντιμετωπίσει κυρώσεις ως απόρροια των αποκαλύψεών του, για όποια τυχόν νομικά έξοδα προκύψουν”.

  Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι ο Χατζηιωάννου δεν κατάφερε να περάσει το όριο για να ενταχθεί στη φετινή λίστα του Forbes με τους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη, ενώ το 2019 βρισκόταν στην τελευταία θέση της αντίστοιχης λίστας του Forbes, με καθαρή περιουσία 1,3 δισ. δολαρίων.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:54 01/06

  Ρατσισμός και Κορονοϊός: Οι "δύο θανατηφόροι ιοί" που σκοτώνουν την Αμερική

  Oι μαύροι πέφτουν θύματα πυροβολισμών είτε σκοτώνονται σε ποσοστό πολύ υψηλότερο από ό,τι οι λευκοί.

  10:38 31/05

  "Ο George Soros υποκινεί τις διαδηλώσεις στις ΗΠΑ", λένε Αμερικανοί ακροδεξιοί συνωμοσιολόγοι

  Του αποδίδουν έναν σκιώδη ρόλο, ουσιαστικά επαναλαμβάνοντας παλαιότερα μοτίβα θεωριών συνωμοσίας.

  08:04 31/05

  ΗΠΑ: Φόβοι για κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού λόγω των διαδηλώσεων

  Την Πέμπτη καταγράφηκαν 35 νεκροί σε ένα 24ωρο, στη Μινεσότα.

  08:03 31/05

  "Κόντρα" Forbes και Κάιλι Τζένερ - "Δεν είπα ψέματα", λέει για τα παραποιημένα στοιχεία

  "Η εκτενής έρευνα αποκάλυψε σημαντικές αποκλίσεις στα οικονομικά στοιχεία της Kylie Cosmetics", δηλώνει το Forbes.

  10:18 30/05

  Τα μεγάλα ψέματα της Κάιλι Τζένερ

  Γιατί δεν είναι πια δισεκατομμυριούχος. Δεν υπάρχει περίπτωση η περιουσία της Κάιλι να ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο, παρά τα μεγάλα έσοδα από την πώληση της εταιρείας της.

  15:38 29/05

  Forbes: Ο Roger Federer είναι για πρώτη φορά ο πιο ακριβοπληρωμένος αθλητής στον κόσμο

  Ο Ελβετός τενίστας ξεπέρασε τους Ronaldo και Messi στη λίστα του του Forbes με τους καλύτερα αμειβόμενους αθλητές για το 2020. Στην 18η θέση ο Γιάννης Αντετοκούνμπο.

  13:15 29/05

  ΗΠΑ: Διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα για τη δολοφονία Φλόιντ

  Οι διαδηλωτές πυρπολούν και ο Πρόεδρος απειλεί.

  08:20 29/05

  Wall: Τα χειρότερα ίσως δεν έχουν περάσει - Τι δείχνει η σύγκριση με προηγούμενες μεγάλες κρίσεις

  Με την αμερικανική οικονομία να διολισθαίνει σε βαθιά ύφεση, η αγορά ίσως δεν έχει δει ακόμη τα χαμηλά της.

  16:48 28/05

  Ο δισεκατομμυριούχος Bill Ackman "εγκατέλειψε" τη Berkshire Hathaway του Buffett

  Ο δισεκατομμυριούχος Bill Ackman του hedge fund Pershing Square Capital Management έχει εγκαταλείψει τη θέση της εταιρείας του, αξίας περίπου 1 δισ. δολαρίων, στη Berkshire Hathaway, αναζητώντας...

  00:02 28/05

  Οι "εθισμένοι στο χρέος" γίγαντες των ΗΠΑ που φορτώθηκαν 2,5 τρισ. και από blue chips έγιναν... "σκουπίδια"

  Την εποχή των "παχέων αγελάδων", πριν από την πανδημία του κορονοϊού, η Fed ενθάρρυνε τους κολοσσούς του S&P 500, όπως η Boeing και η AT&T, να δανείζονται αφειδώς. Μέσα σε μια 10ετία λοιπόν...

  11:00 27/05

  Οι 10 ασφαλέστερες παραλίες στην Ευρώπη για... social distancing - Στην κορυφή τους μία ελληνική

  Είναι το μεγαλύτερο ερώτημα εν όψει καλοκαιριού τόσο εντός, όσο και εκτός Ευρώπης: να ταξιδέψει κανείς ή να μην ταξιδέψει; Ακολουθούν ορισμένα στοιχεία τα οποία πιθανόν να βοηθήσουν όσους...

  08:14 27/05

  Κινέζα ιολόγος προειδοποιεί ότι ο κορονοϊός είναι "απλώς η κορυφή του παγόβουνου"

  Εάν δεν μελετήσουμε τους άγνωστους ιούς από τη φύση, θα βιώσουμε και άλλη επιδημία.

  16:02 26/05

  Ο Μασκ εκφράζει τη συμπαράστασή του μετά την αποτυχημένη εκτόξευση πυραύλου της Virgin Orbit του Μπράνσον

  Η Virgin Orbit του Sir Richard Branson απέτυχε στις προσπάθειές της να εκτοξεύσει έναν πύραυλο πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό καθώς κορυφώνεται ο διαστημικός ανταγωνισμός για την αγορά μικρών δορυφόρων.

  07:44 26/05

  Η startup κρυπτονομισμάτων που πληρώνεται για να μην "εξορύσσει" Bitcoin

  Η εταιρεία "εξόρυξης" Bitcoin Layer1 ανακάλυψε πώς να πληρώνεται για να μην κάνει τίποτα.

  10:17 25/05

  Αίτηση πτώχευσης για τη Ηertz μετά την απομάκρυνση 16.000 εργαζομένων και τα $9 εκατ. της CEO

  Mετά από 100 χρόνια λειτουργίας, η Hertz υπέβαλε την πτώχευσή της την Παρασκευή, καθώς επλήγη από την πανδημία του κορονοϊού.