Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 14-Μαϊ-2020 13:30

  Μαθήματα από το παρελθόν: Συγκρίνοντας τη Μεγάλη Ύφεση του 1929 με την κρίση του 2020

  Μαθήματα από το παρελθόν: Συγκρίνοντας τη Μεγάλη Ύφεση του 1929 με την κρίση του 2020
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Πολλοί έσπευσαν να συγκρίνουν την τρέχουσα οικονομική κρίση με τη Μεγάλη Ύφεση της Δεκαετίας του '30. Είναι αυτή μια έγκυρη σύγκριση; Τι θα πρέπει να περιμένουμε από τις μετοχές στο εξής;

  Η Μεγάλη Ύφεση ξεκίνησε "επίσημα" την 1η Αυγούστου του 1929 και έληξε στις 28 Φεβρουαρίου του 1933, τρία χρόνια και επτά μήνες αργότερα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι χρηματιστηριακές αγορές ήταν σαν τρενάκι του τρόμου για τους επενδυτές καθώς η μεταβλητότητα (ρίσκο) ήταν εξαιρετικά υψηλή. Η δεκαετία του 1930 έφερε μεγάλη οικονομική οδύνη και ταλαιπωρία σε εκατομμύρια ανθρώπους καθώς η ανεργία των ΗΠΑ πλησίασε το 25%, η οικονομική ανάπτυξη συρρικνώθηκε ραγδαία, 9.000 τράπεζες των ΗΠΑ πτώχευσαν (4.000 πτώχευσαν το 1933), οι εφοδιαστικές αλυσίδες τροφίμων διαταράχθηκαν και η φτώχεια αυξήθηκε απότομα. Θα είναι το 2020 μια Μεγάλη Ύφεση - Μέρος Β; Πιθανώς όχι, αλλά οι ειδικοί αναμένουν ότι θα είναι χειρότερο από τη Μεγάλη Ύφεση του 2008. Μπορούν να αντληθούν διδάγματα από την ύφεση του παρελθόντος; Παρόλο που αυτή τη φορά είναι πραγματικά διαφορετική, πιστεύω ότι το παρελθόν μπορεί να ρίξει φως στο παρόν.

  Bear Market & Υφέσεις

  Στη διάρκεια των bear markets και των περιόδων ύφεσης, είναι σύνηθες για τις μετοχές να κυμαίνονται πιο έντονα και να διανύουν τις καλύτερες και χειρότερες περιόδους τους. Αυτό συμβαίνει επειδή οι επενδυτές είναι αβέβαιοι ως προς το τι να περιμένουν. Επιπλέον, δεδομένου ότι ο φόβος είναι το ισχυρότερο ανθρώπινο συναίσθημα, όταν πέφτουν οι μετοχές, αυτό συμβαίνει συνήθως με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι όταν ανεβαίνουν. Επομένως, όταν οι αγορές καταρρέουν, συχνά υποχωρούν κάτω από ένα λογικό επίπεδο, δεδομένων των συνθηκών. Αυτή η "υπέρβαση" προς τα κάτω δημιουργεί ένα τέλειο κλίμα για μια αναζωογόνηση (το λεγόμενο ράλι της bear market).

  Σύγκριση: Η μεγάλη Ύφεση και η ύφεση του 2020

  Για να το κατανοήσετε καλύτερα, ας δούμε το παρακάτω γράφημα. Σε αυτό, συγκρίνουμε την καθημερινή απόδοση του Dow Jones Industrial Average κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης και κατά τη διάρκεια της τρέχουσας ύφεσης, η οποία πιθανώς ξεκίνησε την 1η Απριλίου 2020. Ο οριζόντιος άξονας δείχνει τον αριθμό των ημερών που έχουν παρέλθει. Και στις δύο περιπτώσεις, ξεκινάμε με μια υποθετική επένδυση 100.000 δολαρίων στον Dow. Η πορεία του Dow κατά τη διάρκεια της ύφεσης υποδεικνύεται από την κόκκινη γραμμή και τα κόκκινα κουτάκια, ενώ η τρέχουσα κρίση απεικονίζεται με μια μαύρη γραμμή και ένα μαύρο κουτάκι. Οι αρνητικές αποδόσεις αποτυπώνονται στο γράφημα με κόκκινους αριθμούς και κόκκινες κουκκίδες και οι θετικές αποδόσεις με μαύρους αριθμούς και πράσινες κουκκίδες. Σημειώστε επίσης ότι οι αποδόσεις στην κόκκινη γραμμή (Μεγάλη Ύφεση) δείχνουν την ποσοστιαία μεταβολή από το πιο πρόσφατο υψηλό ή χαμηλό. Δεν είναι το συνολικό κέρδος ή ζημία από την αρχή της κρίσης.

  Στη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, ο Dow υποχώρησε 48% από το υψηλό του Σεπτεμβρίου 1929 μέσα σε λίγο περισσότερο από δύο μήνες, μειώνοντας την αρχική μας επένδυση των 100.000 δολ. στα 52.126 δολ. (Σημείο Α). Από εκεί αυξήθηκε κατά 48%, ανακτώντας μέρος του χαμένο εδάφους και ανεβάζοντας την αξία του χαρτοφυλακίου στα 77.149 δολ. (Σημείο Β). Στη συνέχεια, ο Dow είχε μια σειρά από σκαμπανεβάσματα μέχρι που έφτασε στο χαμηλότερο σημείο του, στις 8 Ιουλίου 1932, όταν η Ύφεση είχε ολοκληρωθεί κατά 82%. Μέχρι τη στιγμή που ο Dow έφτασε στο οριστικό κατώτατο σημείο του είχε χάσει ένα εντυπωσιακό ποσοστό 89% της αξίας του.

  Φέτος, ο Dow Jones αρχικά υποχώρησε 37% σε διάστημα περίπου 6 εβδομάδων και η επένδυσή μας συρρικνώθηκε στα 62.913 δολ. Ύστερα ο δείκτης αυξήθηκε 31%  έως τις 8 Μαΐου του 2020 -το πιθανό υψηλό. Φαίνεται, ωστόσο, πως ο δείκτης ξεκινά άλλη μια κάθοδο, καθώς έχασε 0,42% τη Δευτέρα, 1,89% την Τρίτη και 2,17% την Τετάρτη.

  Ένας άλλος τρόπος για να δείξουμε πώς οι μετοχές αυξάνονται και πέφτουν περισσότερο κατά τη διάρκεια αυτών των υφέσεων και των bear markets παρουσιάζεται στο παρακάτω γράφημα. Δείχνει τις κορυφές και τα χαμηλότερα σημεία του Dow και τη συνολική απώλεια από την αρχή, κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης. Τα κόκκινα τρίγωνα δείχνουν το ποσοστιαίο κέρδος ή ζημία, ενώ η κόκκινη γραμμή δείχνει πόσο έχασε ο Dow από την κορυφή του. Μια ανασκόπηση του γραφήματος από αριστερά προς τα δεξιά δείχνει ότι η αρχική κάμψη ήταν -14,7%. Ακολούθησε αύξηση 8,5%, πτώση 34,8%, άνοδος 18,9% και ούτω καθεξής. Αν κοιτάξετε τα κόκκινα τρίγωνα, μπορείτε να δείτε πόσο αυξήθηκε ή μειώθηκε ο Dow από το πιο πρόσφατο χαμηλό ή υψηλό του.

  DJIA-Peaks & Valleys During Great Depression


  Εξετάζοντας κι άλλες υφέσεις, έχω λόγο να πιστεύω ότι ο Dow θα υποχωρήσει περαιτέρω και πιθανότατα το χαμηλό της 23ης Μαρτίου θα δοκιμαστεί εκ νέου. Υπάρχουν μερικά ζητήματα σήμερα που καθιστούν μια τέτοια πρόβλεψη λιγότερο σίγουρη, όπως:

  · Θα είναι επαρκής η υφιστάμενη δημοσιονομική και νομισματική απάντηση; Θα χρειαστεί να γίνουν περισσότερα;

  -Πότε θα θεωρήσει ο κόσμος ότι είναι ασφαλές να συμμετέχει σε δημόσιες δραστηριότητες, όπως έκανε πριν από τον κορονοϊό COVID-19;

  -Πότε θα αισθανθούν οι εργαζόμενοι ότι είναι ασφαλές να επιστρέψουν στη δουλειά;

  -Πόσοι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να εργάζονται από το σπίτι και πόσο παραγωγικοί θα είναι;

  -Πότε θα είναι διαθέσιμη μια αποτελεσματική θεραπεία ή ένα εμβόλιο;

  Τα bear market rallies δημιουργούν μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας. Παρόλο που τα ράλι αυτά μπορούν να δελεάσουν τους επενδυτές, εάν σκεφτείτε τι έρχεται μπροστά, θα υπάρξει πολύ μεγαλύτερη αναταραχή στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές. Τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα. Επομένως, η πιθανότητα περαιτέρω πτώσης των μετοχών είναι υψηλή και είναι καλύτερο να είστε προσεκτικοί και να αποφεύγετε τις μεγάλες απώλειες.

  Μείνετε συντονισμένοι

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:10 25/02

  Η "εθιστική" Roblox του David Baszucki που κοντράρει στα ίσα το YouTube στο κοινό της "Γενιάς Ζ"

  Η πλατφόρμα που κάνει θραύση μεταξύ των εφήβων και τους "ανταμείβει" με εκατ. δολάρια.

  07:56 24/02

  Η Tesla έχασε $170 δισ. κεφαλαιοποίηση μετά την επένδυση στο bitcoin

  Οι αναλυτές φοβούνται ότι η απόδοση της μετοχής θα μπορούσε να "μιμείται" την ακραία μεταβλητότητα του bitcoin.

  08:30 23/02

  Ο Αρνό εξαγοράζει το 50% του brand σαμπάνιας του Jay-Z  - Γιατί οι "φυσαλίδες" είναι καλή επένδυση

  Mια κίνηση που φαντάζει εξαιρετική εν όψει των εορτασμών που αναμένονται στη μετά πανδημίας εποχή.

  13:54 22/02

  Citigroup: Η μεγαλύτερη γκάφα στην τραπεζική ιστορία θα της κοστίσει 500 εκατ. δολ.

  Και με δικαστική "βούλα" χάνει τα χρήματα που μεταβίβασε... κατά λάθος σε δανειστές της Revlon.

  12:49 22/02

  Kαθηλωμένα στο έδαφος τα αεροσκάφη Boeing 777 μετά από βλάβη σε κινητήρα κατά της διάρκεια πτήσης

  Η Boeing συνέστησε τις αεροπορικές εταιρείες να κρατήσουν στο έδαφος τα αεροσκάφη τύπου 777 που είναι εξοπλισμένα με έναν συγκεκριμένο τύπο μηχανής μια μέρα μετά την αναγκαστική προσγείωση ενός...

  07:57 22/02

  Η "μαφία της Tesla": Πρώην εργαζόμενοι του Μασκ συναγωνίζονται ποιος θα γίνει ο κύριος αντίπαλός του

  Ο Μασκ δημιούργησε τους δικούς του αντιπάλους, που ήδη αξίζουν δισ. δολάρια.

  08:03 21/02

  Πάτησαν γκάζι το bitcoin και η αγορά κρυπτονομισμάτων

  Η τιμή του bitcoin αυξήθηκε 9% το Σάββατο, φτάνοντας τα 57.350 δολάρια.

  10:10 20/02

  Η Κιμ Καρντάσιαν υπέβαλε αίτηση διαζυγίου από τον Κάνιε Γουέστ - Πόσα χρήματα διακυβεύονται

  Τα περιουσιακά στοιχεία για τα οποία ενδεχομένως να αντιδικήσουν.

  07:47 19/02

  Η Ελλάδα απευθύνει πρόσκληση σε μεγιστάνες με τον νέο νόμο για τα Family Offices

  Προσφέρει φορολογικά κίνητρα για τη δημιουργία εταιρειών ειδικού σκοπού διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας με απώτερο στόχο αυτές να συμβάλλουν στην ευημερία του τόπου.

  18:15 18/02

  Η BlackRock, με υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία $8,7 τρισ., στρέφει το βλέμμα της στο Bitcoin

  Πρόκειται για την τελευταία περίπτωση ενός μεγάλου χρηματοοικονομικού παίκτη που δείχνει ενδιαφέρον στα ψηφιακά νομίσματα.

  12:12 18/02

  M. Burry: Ο ιδιοφυής hedge funder που προκάλεσε το άλμα 4.000% της GameStop, πούλησε πριν το ράλι λόγω Reddit

  Το ράλι της GameStop θα μπορούσε να του αποφέρει έως και 1,5 δισ. δολ., στο αποκορύφωμά του.

  08:42 17/02

  Οι εκατομμυριούχοι του GameStop: Eρασιτέχνες traders που κέρδισαν το πιο τρελό επενδυτικό στοίχημα

  Μέσα σε αυτό το χάος που επέφερε το πανδαιμόνιο γύρω από τη μετοχή της GameStop, ορισμένοι κατάφεραν να γίνουν εκατομμυριούχοι εν ριπή οφθαλμού.

  07:51 16/02

  Πώς θα λύσουμε το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής: Οι δύο αριθμοί που ο Γκέιτς θέλει να μάθουμε

  Ο Γκέιτς έχει σχέδιο για να σώσει τον πλανήτη από την καταστροφική κλιματική αλλαγή. Πού επενδύει ο ίδιος και γιατί;

  07:32 15/02

  Οδεύει το αμερικανικό χρηματιστήριο προς κατάρρευση;

  Οι ομοιότητες των συνθηκών σήμερα με την εποχή της φούσκας των dot-com.

  08:26 14/02

  Το μέλλον της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας και το παράδειγμα του Ιράν

  Η τουρκική πολεμική αεροπορία διαθέτει πάνω από 200 F-16, από τις εκδόσεις Block 30 έως τις Block 50.

  09:58 13/02

  Μια ματιά στην περιουσία της Μπρίτνεϊ Σπίαρς, καθώς γιγαντώνεται το κίνημα #FreeBritney

  Το καθεστώς της επιτροπείας (conservatorship) έδωσε σε τρίτους το δικαίωμα διαχείρισης της περιουσίας της.