Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 11-Μαϊ-2020 15:55

  Είναι οι πλούσιοι φιλάνθρωποι, όπως ο Μπιλ Γκέιτς, οι πραγματικοί ένοχοι για την πανδημία;

  Είναι οι πλούσιοι φιλάνθρωποι, όπως ο Μπιλ Γκέιτς, οι πραγματικοί ένοχοι για την πανδημία;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σε κάθε κρίση, οι άνθρωποι σπαταλούν πολλή ενέργεια προσπαθώντας να εντοπίσουν τους "ενόχους". Και αντί να σπαταλούν αυτήν την ενέργεια, θα ήταν πολύ καλύτερο να τη διοχετεύουν στην καταπολέμηση της κρίσης. Στις Ηνωμένες Πολιτείες αυτή τη στιγμή, η Κίνα κατηγορείται για την κρίση του κορονοϊού, ενώ, στην Ευρώπη, μαχητικοί συνωμοσιολόγοι κατηγορούν τον Μπιλ Γκέιτς για την πανδημία.

  Το γεγονός είναι το εξής: Σε ολόκληρη την ιστορία της ανθρωπότητας, κανείς δεν έχει αφιερώσει τόσα χρήματα για την καταπολέμηση ασθενειών όσα ο Μπιλ Γκέιτς. Παρ 'όλα αυτά, οι λάτρεις της συνωμοσίας γύρω από τον κορονοϊό τον κατηγορούν ότι δημιούργησε τον ιό έτσι ώστε να μπορέσει να βγάλει ακόμη περισσότερα χρήματα για τον εαυτό του από το εμβόλιο. Στη Γερμανία, ένα βίντεο με τον εξαιρετικά προκλητικό τίτλο "Bill Gates Plunders Germany" (O Mπιλ Γκέιτς καταληστεύει τη Γερμανία) έγινε viral στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης. Την ίδια στιγμή, εκπρόσωποι του ακροδεξιού κόμματος AfD δίνουν ομιλίες στο κοινοβούλιο δαιμονοποιώντας τον Μπιλ Γκέιτς ως επικεφαλής μιας εκτεταμένης, δόλιας συνωμοσίας.

  Φυσικά οι ισχυρισμοί εναντίον του Μπιλ Γκέιτς είναι ψευδείς, αλλά αυτό δεν είναι το βασικό σημείο εδώ. Το παρόν άρθρο διερευνά κυρίως τα κίνητρα πίσω από τις διαδεδομένες καταγγελίες ότι οι πλούσιοι και οι βαθιά πλούσιοι ενεργούν μόνο για να ωφεληθούν οι ίδιοι.

  Μια ενδιαφέρουσα απάντηση δίνει μια έρευνα της Ipsos Mori σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.084 Αμερικάνων, το ζητούμενο της οποίας ήταν: "Ορισμένοι άνθρωποι δωρίζουν πολλά χρήματα σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Κατά τη γνώμη σας, ποιος είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο το κάνουν αυτό; Δωρίζουν κυρίως επειδή θέλουν να ωφελήσουν τους άλλους ή κυρίως επειδή θέλουν να ωφεληθούν οι ίδιοι (π.χ. για φορολογικές ελαφρύνσεις, για να βελτιώσουν τη φήμη τους κ.λπ.); "

  Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων επέλεξαν την -πιθανώς πιο ρεαλιστική- απάντηση ότι οι πλούσιοι δωρίζουν και για τους δύο λόγους, "για να ωφεληθούν εξίσου και οι ίδιοι αλλά και οι άλλοι." Μόνο το 13% πιστεύει ότι οι πλούσιοι δωρίζουν κυρίως "για να ωφελήσουν τους άλλους", ενώ σχεδόν διπλάσιο ποσοστό από αυτούς (23%) υποθέτουν ότι οι πλούσιοι δωρητές υποκινούνται κυρίως από εγωιστικά κίνητρα.

  Ο κοινωνικός φθόνος ως βασικό κίνητρο

  Ένα από τα υπόλοιπα ευρήματα της έρευνας είναι ίσως ακόμη πιο ενδιαφέρον. Στο πλαίσιο της πλήρους έρευνας, χρησιμοποιήθηκε μια ολόκληρη σειρά ερωτήσεων για να προσδιοριστεί ποιοι από τους ερωτηθέντες επιδεικνύουν κοινωνικό φθόνο και ποιοι όχι. Μεταξύ αυτών που αισθάνονται ζήλεια, το 50% θεωρούν ότι οι πλούσιοι δωρίζουν κυρίως για εγωιστικούς λόγους. Από τους μη φθονούντες, αντίθετα, μόνο το 12% πιστεύει ότι οι δωρεές από τους πλούσιους και τους υπερ-πλούσιους τροφοδοτούνται από κίνητρα αυτοεξυπηρέτησης.

  Όπως επιβεβαιώνουν αυτά τα ευρήματα, οι πλούσιοι άνθρωποι που πιστεύουν ότι μπορούν να βελτιώσουν τη δημόσια εικόνα τους με δωρεές, κάνουν λάθος. Σίγουρα θα δυσκολευτούν να πείσουν όσους τους ζηλεύουν κοινωνικά ότι οι δωρεές τους οφείλονται στον αλτρουισμό. Αντίθετα, όπως επιβεβαιώνει το παράδειγμα του Μπιλ Γκέιτς, όσοι αισθάνονται κοινωνικό φθόνο δεν μπορούν απλώς να φανταστούν πως ο,τιδήποτε κάνουν οι πλούσιοι γεννιέται από καλές προθέσεις. Και ακόμη και όταν οι πλουσιότεροι άντρες και γυναίκες στον πλανήτη αφιερώνουν όλη τους τη δύναμη και την ενέργειά τους στην ιατρική πρόοδο και στη μάχη ενάντια στις ασθένειες και τη φτώχεια, οι φθονούντες υποπτεύονται ότι οι πλούσιοι φιλάνθρωποι παρακινούνται στην πραγματικότητα από μια σειρά εντελώς διαφορετικών, σκοτεινών προθέσεων και επιθυμίας αύξησης του πλούτου τους με οποιοδήποτε τίμημα.

  Η ίδια έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι το 60% των φθονούντων περιγράφουν τους πλούσιους ως άπληστους και το 58% υποθέτουν ότι οι πλούσιοι είναι εγωκεντρικοί. Συγκριτικά, οι μη φθονούντες, που αντιπροσωπεύουν το 48% του αμερικανικού πληθυσμού, έχουν μια πολύ διαφορετική άποψη για τους πλούσιους: μόνο το 20% αυτών θεωρούν τους πλούσιους ως άπληστους και μόνο το 23% υποθέτουν ότι είναι εγωκεντρικοί.

  Ειδικά σε περιόδους κρίσης - όπως η τρέχουσα πανδημία κορονοϊού - οι κοινωνικά φθονούντες αναζητούν αποδιοπομπαίο τράγο. Αυτό επιβεβαιώνεται και πάλι από την παραπάνω έρευνα, η οποία διαπιστώνει ότι το 57% των φθονούντων συμφωνούν ότι "όσοι είναι πολύ πλούσιοι και θέλουν όλο και περισσότερη δύναμη, ευθύνονται για πολλά από τα μεγάλα προβλήματα στον κόσμο, όπως οικονομικά ή ανθρωπιστικά ζητήματα "

  Αλλά αυτό δεν είναι καινούργιο. Όπως καταδεικνύεται σε όλη την ιστορία, όποτε οι άνθρωποι δεν μπορούν να εξηγήσουν σημαντικά αρνητικά γεγονότα, αναζητούν αποδιοπομπαίο τράγο. Απλώς θυμηθείτε: στον Μεσαίωνα 60.000 έως 80.000 γυναίκες στην Ευρώπη κάηκαν ως "μάγισσες" επειδή κατηγορήθηκαν για την εξάπλωση ασθενειών, την αποτυχία καλλιεργειών και άλλων φυσικών καταστροφών.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:05 07/06

  Πλουσιότεροι, κατά 20 δισ. δολ., 10 δισεκατομμυριούχοι

  Ο CEO του ομίλου LVMH, Bernard Arnault, ο Warren Buffet της Berkshire Hathaway και ο Γάλλος επιχειρηματίας πολυτελών προϊόντων, Francois Pinault, στην πρώτη τριάδα.

  08:04 07/06

  Το φυλετικό χάσμα του πλούτου σήμερα στις ΗΠΑ

  Καμία πρόοδος να μειωθούν οι ανισότητες εισοδήματος μεταξύ λευκών και μαύρων Αμερικανών τα τελευταία 70 χρόνια.

  13:17 06/06

  Μάικλ Τζόρνταν και "Jordan Brand" δωρίζουν 100 εκατ. δολ. για τη φυλετική ισότητα

  Η μεγαλύτερη δωρεά που έχει γίνει για τον θάνατο του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ.

  09:53 06/06

  Η διαρροή ντίζελ στην Αρκτική ίσως γίνει το "Exxon Valdez" του Πούτιν

  Η Ρωσία, αν και προηγουμένως ήταν επιφυλακτική για την παγκόσμια υπερθέρμανση, πλέον μαθαίνει με τον δύσκολο τρόπο το κόστος της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Φυσικών...

  18:02 05/06

  Να αποφυλακιστεί ζητά ο Madoff -"Όχι" από τους δικαστές λόγω της πρωτοφανούς απάτης

  Ο διαβόητος απατεώνας ζητά να αποφυλακιστεί λόγω νεφρικής ανεπάρκειας τελικού σταδίου. "Δεν μετάνιωσε ποτέ πραγματικά", λέει ο δικαστής που τον είχε καταδικάσει το 2009.

  08:23 05/06

  ΗΠΑ: Η κρίση στην αγορά εργασίας δεν έχει τελειώσει ακόμη

  Εξαιτίας του κορονοϊού περισσότεροι από 42 εκατ. Αμερικανοί έχουν υποβάλει αίτηση για επίδομα ανεργίας.

  17:49 04/06

  Forbes: Οι πιο ακριβοπληρωμένοι celebrities στον κόσμο

  Οι celebrities με τα υψηλότερα έσοδα κέρδισαν αθροιστικά 6,1 δισ. δολάρια. Στην πρώτη τριάδα οι Kylie Jenner, Kanye West και Roger Federer.

  09:08 04/06

  Wall Street: Το χρηματιστήριο ανεβαίνει. Πρόκειται για "bear market rally";

  Πολλοί αναλυτές και traders προειδοποιούν ότι βλέπουμε ένα ‘bear market rally" - και όχι ανάκαμψη της αγοράς.

  17:51 03/06

  Οι μετοχές "αγνοούν" τις μαζικές διαδηλώσεις στις ΗΠΑ - Τι ωθεί την αγορά

  Παρά τις κλιμακούμενες διαδηλώσεις απ’ άκρη σ’ άκρη των Ηνωμένων Πολιτειών με αφορμή τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, η αγορά μετοχών συνέχισε το ράλι της.

  09:18 03/06

  Η ελπιδοφόρα τεχνολογία για ένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού που έκανε δισεκατομμυριούχο τον Uğur Şahin

  Η προσπάθεια της BioNTech βασίζεται στη χρήση του αγγελιοφόρου RNA (mRNA) για την παραγωγή αντισωμάτων που θα εξουδετερώνουν τον κορονοϊό.

  19:29 02/06

  Καλοκαίρι στην Ευρώπη: Οι 20 ασφαλέστεροι προορισμοί για ταξίδια και τουρισμό μετά τον κορονοϊό

  Δύο ελληνικοί προορισμοί βρίσκονται μεταξύ των 20 ασφαλέστερων για τον τουρισμό.

  08:54 02/06

  Έχει δει τον "πάτο του βαρελιού" ο κλάδος σχιστολιθικού πετρελαίου της Αμερικής;

  Οι λόγοι που θέτουν εν αμφιβόλω την επιφυλακτική αισιοδοξία είναι πολλοί.

  13:22 01/06

  Το Λας Βέγκας ξανανοίγει: Θα στοιχηματίσουν οι επενδυτές στην ανάκαμψη των μετοχών των καζίνο;

  Τα καζίνα του Λας Βέγκας πήραν το ''πράσινο φως'' για να ανοίξουν ξανά στις 4 Ιουνίου, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική ανάκαμψη των μετοχών τους.

  08:54 01/06

  Ρατσισμός και Κορονοϊός: Οι "δύο θανατηφόροι ιοί" που σκοτώνουν την Αμερική

  Oι μαύροι πέφτουν θύματα πυροβολισμών είτε σκοτώνονται σε ποσοστό πολύ υψηλότερο από ό,τι οι λευκοί.

  10:38 31/05

  "Ο George Soros υποκινεί τις διαδηλώσεις στις ΗΠΑ", λένε Αμερικανοί ακροδεξιοί συνωμοσιολόγοι

  Του αποδίδουν έναν σκιώδη ρόλο, ουσιαστικά επαναλαμβάνοντας παλαιότερα μοτίβα θεωριών συνωμοσίας.